בית פורומים עצור כאן חושבים

טיפ לשימור מיקוד הדיונים בעצכח ובכלל

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-15/4/2010 15:22 לינק ישיר 
טיפ לשימור מיקוד הדיונים בעצכח ובכלל

שלום שוב!

רציתי להציע נושא מטה-דיוני שלדעתי המודעות אליו יכולה מאד להועיל לאופי הדיון בעצכ"ח (ובכלל) ולהפוך את הדיונים פה (ובכלל) לממוקדים ולבהירים ולעניניים.

ואין כוונתי לנושאים כמו נימוס, המנעות מטיעונים לגוף האדם וכו וכו - על זאת כבר דנתם רבות ואין לי מה להוסיף בנדון.

כוונתי למבנה הלוגי של הדיונים פה ( שהוא גם המבנה הלוגי של דיונים במקומות אחרים רבים) הגורם לפעמים לדיונים על X להפוך לדיונים על "הכל" - וכך כבר אי אפשר למצוא בהם את הרגליים ואת הידיים.

מנסיוני, אני מכיר שזהו לפעמים הגורם הראשי להמנעותם של אנשים חכמים וסקרנים מלדון בנושאים חשובים והרי עולם אחד עם השני - שהם חוששים שהדיון יהפוך לדיון על כל העולם ואשתו ואין להם כוח לזה.

אבל ישנה דרך, אותה אני רוצה להציע לפניכם, להמנע מתסריט זה.

למה אני מתכוון? לתופעה השכיחה הבאה:

נגיד, פלוני רוצה לטעון טענה - p, נקרא לה. וכראיה לטענה זו, הוא מביא שתי טענות - q ו-r, נקרא להן.

למשל, פלוני רוצה לטעון שהארץ שטוחה, והוא מנמק את זה בכך שחפצים כבדים נופלים יותר מהר ושהירח עשוי מגבינה.

[אני בכוונה מביא דוגמאות אבסורדיות - כי אם בדוגמאות אבסורדיות כך, בדוגמאות יותר סבירות על אחד כמה וכמה]

עכשיו, התסריט השכיח הוא, שאנשים הרוצים לחלוק על מסקנתו של פלוני, על p, יתקפו את הנחותיו של פלוני, את q ואת r.

כגון, מי שירצה לחלוק על פלוני שהארץ שטוחה יחלקו עליו באשר לנפילת חפצים כבדים יותר מהר וגם באשר לכך שהירח עשוי מגבינה.

זה, בתורו, יביא את פלוני (או מישהו אחר הרוצה להגן על מסקנתו p) להביא ראיות ל-q ול-r : נגיד, s ו-t כראיה ל-q, ו-u ו-v כראיה ל-r. וחוזר חלילה - ואין לדבר סוף.

כגון שמי שירצה להגן על המסקנה שהארץ שטוחה, יתחיל להביא נימוקים לכך שחפצים כבדים נופלים יותר מהר - למשל, שכוח הכבידה גדול יותר בחפצים כבדים - ולכך שהירח עשוי מגבינה - כגון שהירח צהוב וכל דבר צהוב הוא גבינה.

וכך דיון על טענה אחת, p, הופך לדיון על טענות רבות - שהכמות שלהן מוכפלת  ומשולשת בכל שלב של הדיון.

וכך הופכים דיונים עניניים וממוקדים לדיונים מפוזרים ומבולגנים.

אבל אני מציע דרך אחרת לגמרי:

במקום לחלוק על הנחות הטיעון של בר הפלוגתא, לחלוק על ההיסק עצמו (היכן שאפשר).

כלומר, לא כל טענה אמיתית נובעת מכל טענה אמיתית אחרת ואם למשל p לא נובעת מ-q ומ-r , אזי גם אם אינך מסכים להנחות הטיעון, אין כל צורך לחלוק עליהן - מספיק להראות שהמסקנה לא נובעת מן ההנחות!

כלומר, למשל, מי שירצה לחלוק על הקביעה שהארץ שטוחה, לא צריך להתייחס לאמיתות הטענות בדבר היות הירח עשוי מגבינה והיות חפצים כבדים נופלים יותר מהר אלא רק לשאלה אם מכך שהירח עשוי מגבינה ושחפצים כבדים נופלים יותר מהר נובע שהארץ שטוחה.

בעוד שאת אמיתותן של q ו-r , אפשר לתת ליריב "במתנה" - כלומר, גם אם אינך מסכים להן, אפשר להניח את אמיתותן לצורך הדיון.

אפשר להניח לצורך הדיון שהירח עשוי מגבינה ושחפצים כבדים נופלים יותר מהר.

כך, הדיון יהפוך לדיון עניני וממוקד ויימנע מלהתפזר לכל הכיוונים. וכך אנשים לא יחששו להכנס לדיונים חשובים שמה לא ימצאו את ידיהם ואת רגליהם בו תוך כמה שלבים. 

יתר על כך, כך גובר הסיכוי לשכנע את בר הפלוגתא בצדקת דעתך. וזאת למה?

משום שבדרך כלל, לאדם ישנן אמונות יותר בסיסיות ובסיסיות פחות. הבסיסיות פחות לרוב נשענות על הבסיסיות יותר.

אצל רוב האנשים, האמונה בכך שאפשר לסמוך על לוח השנה היא בסיסית יותר מהאמונה שהיום ה-15/4.

אם אנו ננסה לערער אמונות בסיסיות של אדם כלשהו, למעשה אנו ננסה לערער את כל השקפת עולמו בבת אחת [או לפחות, בו בזמן אנו מערערים על כל האמונות הבסיסיות-פחות הנשענות על אמונה זו] . וזו משימה קשה לביצוע.

אנשים לא נוטים לשנות את כל השקפת עולמם כל שני וחמישי. 

את האמונות הבסיסיות פחות יותר קל לשנות אצל פלוני כי יותר קל לפלוני לוותר עליהן - כי זה לא דורש ממנו שידוד מערכות טוטאלי.  

אם אדם מאמין שהיום יום חמישי, לא תיהיה לו בעיה גדולה לוותר על אמונה זו אם מישהו פשוט יגיד לו "היי, היום יום שלישי", מה שאין כן באמונות יותר יסודיות.

שידוד מערכות אפיסטמי זה משהו שדורש מאמץ כביר שלרוב האנשים אין לא כוח ולא זמן, לא תנאים וגם לא צורך גדול בו.

יתר על כן, כשאדם כן משנה את דעתו, הוא בדרך כלל מתחיל משינוי בפני השטח תוך התקדמות לגרעין ולא להיפך. 
פרוצדורה הפוכה תותיר אדם לפני שוקת שבורה מבחינה אפיסטמית - שהוא פתאום יישאר ללא כל נקודת אחיזה ארכימדית בעולם - כלומר, יישאר ללא השקפת עולם. זהו מצב אנשים מנסים להמנע ממנו, ובצדק.

לכן, אם במקום להקשות על הנחות בר הפלוגתא נקשה רק על הדרך בה הוא הגיע מהנחות אלה למסקנה שלו, גובר הסיכוי שבר הפלוגתא ייטה לוותר על המסקנה הזאת שלו - כי זה לא דורש ממנו הקרבה גדולה - זה לא דורש ממנו לשנות אמונות יותר בסיסיות - את ההנחות שלו.

עכשיו, יש משהו בהצעה זו שנוגד את היצר שלנו: כי הרי חשוב לנו להבהיר את דעתינו על כל דבר - ואם אנו רואים שפלוני שוגה, חשוב לנו להעמידו על טעותו.

אבל זו מלכודת. והיא דומה למלכודת בה נופלים מתדיינים כשתוקפים אותם לגופו של אדם: מאד בוער לנו להגן על עצמינו ולכן , במקום להגיד "דמותי ואופיי בכלל לא שייכים לנושא המדובר" אנו נחלצים להוכיח את חפותינו וכך הופכים את הדיון - שעד כה אולי ידינו הייתה על העליונה בו - למשפט ראווה בו אנו הנאשמים ובו אנו מנסים להגן על חפותינו...

אולי ניתן אפילו לקבוע נוהג שדיון על הנחות, אם בכלל, ידרוש פתיחת אשכול נוסף...

מה תאמרו רבותי?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2010 15:38 לינק ישיר 

.

אני חולק על ההיסק שלך מההנחה ששינוי צורני זה יגרום לשינוי המבוקש על ידך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2010 16:02 לינק ישיר 

:-)

הסבר נמק ופרט

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2010 16:14 לינק ישיר 

אגב, נקודה שלא הבהרתי:

אין בדעתי שתתחילו ללמוד לוגיקה פורמאלית ולהצרין כל טיעון ולבדוק אם הוא עומד בקריטריונים של ההיסק של תחשיב הפרדיקאטים.

אני מדבר על משהו הרבה יותר בסיסי.

רוב האנשים מסוגלים לחשיבה הגיונית גם ללא הכשרה לוגית מיוחדת. יתר על כן, ההכשרה הלוגית אפשרית רק בגלל שרוב האנשים מסוגלים לחשיבה הגיונית.

אז כדי להבהיר את הנקודה:

כשאני אומר "לבדוק אם ההנחות נובעות מהמסקנות" כל שצריך לעשות הוא לשאול את עצמינו את השאלה הבאה:

"האם אפשרי (בעולם דמיוני כלשהו) שההנחות תיהיינה אמיתיות והמסקנה תיהיה שקרית?"

כלומר, יש גבול לדמיון שלנו. איננו יכולים להעלות על דעתינו עולם בו 2+2=5  אבל אנו כן יכולים להעלות על דעתינו עולם בו אבנים אינן נופלות לקרקע כשמשליכים אותן אלא עפות לשמיים.

אנו לא יכולים לדמיין עולם בו סוקראטס הוא בן אדם, כל בני אדם הם בני תמותה, ואעפ"כ סוקראטס איננו בן תמותה.

אנו כן יכולים לדמיין  עולם בו סוקראטס הוא בן תמותה ובן אדם, ואעפ"כ לא כל בני אדם הם בני תמותה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2010 19:32 לינק ישיר 

ועוד הבהרה:

לרוב, כשאנו פורשים טיעון בהקשר לא פורמאלי, אין אנו טורחים לציין את כל ההנחות של הטיעון שלנו. וזאת משום שלרוב אין כל צורך בכך - מכיוון שבדרך כלל ישנה קבוצה של הנחות המשותפות לנו ולקהל היעד שלנו שאין כל צורך לאמרן במפורש. ויתר על כן, הבאתן של ההנחות במפורש רק תאריך, תסרבל, ותגשם את דרך הצגת הדברים ובכל אופן תהפוך אותם למשעממים.

דמיינו סיטואציה בה מישהו שרוצה לשכנע אתכם לבחור במועמד מסויים בבחירות מתחיל את הטיעון שלו ככה: "העולם קיים. ישראל זו מדינה במזרח התיכון. ראש הממשלה ממונה על ידי הנשיא...."

אתם הרי תאבדו אותו כבר במשפט השלישי ולא תבינו מה הוא רוצה מאתכם.

לסכם כל מה שאמרתי: לרוב בטיעונים לא פורמאליים חלק ניכר מההנחות הוא מובלע.

עכשיו, לעתים ההבלעה הזאת יוצרת חוסר הבנה מצד קהל היעד - כי לפעמים לא כל ההנחות שמציג הטיעון מניח כמשותפות לו ולקהל היעד הם אכן משותפות.

לעתים קורה משהו אחר: שאכן כל ההנחות המובלעות הן משותפות אך הטיעון אינו שקוף לכולם. קרי: הוא דורש כמה שלבים שמסקנתם איננה תמיד  נראית לעיני כולם מלכתחילה ופעמים אף נדרש ריכוז ומאמץ כדי להבין איך המסקנה נובעת מההנחות - אף אם הטיעון כולו מפורש.

בקיצורו של דבר, לעתים אין צורך לפרש ולפעמים ישנו צורך כזה.

עכשיו, לעתים חילוקי דעות נעוצים בהנחות יסוד שונות, לעתים הם נעוצים בכך שלא כל הצדדים מודעים לכל ההשלכות של כל ההנחות שלהם, לעתים הם נעוצים בכך שצד כלשהו חושב שטענה מסויימת היא השלכה של טענות אחרות בעוד שבעצם היא הנחה שרירותית.

שני המקרים האחרונים יותר קלים לטיפול משום שכל מה שנדרש הוא פרישת הטיעון במפורש. אז כדאי תמיד לבדוק אם לא זה המצב.

דרך הדיון שאני מציע היא בדיוק הבדיקה הזאת.

תוקן על ידי רדףהשיג ב- 15/04/2010 19:33:13

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2010 19:45 לינק ישיר 

כלומר, מה שרציתי להגיד בהודעה הקודמת (אפרופו הבלעה של טענות...):

שכשקוראים נימוק לדעה כלשהי, ראוי להשמש ב"עקרון החסד" ולא ישר לקפוץ ולטעון "זה לא נובע!" - כלומר, לנסות להבין אלו הנחות המנמק הבליע ולהציף אותן על פני השטח - במידה ואלו הן הנחות שנויות במחלוקת או במידה והמסקנה לא נובעת מהן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2010 21:33 לינק ישיר 

אם תטען שהירח עשוי מגבינה, אז השאלה הראשונה שתעלה בראשי תהיה "איך הגעת למסקנה הזו?" והכוונה היא לא רק ל"איזה תצפיות גרמו לך לחשוב ככה?", אלא גם "בעזרת איזה קריטריונים אתה קובע מה נכון ומה לא?" לקריאה נוספת: http://www.nrg.co.il/online/15/ART1/532/352.html

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2010 21:36 לינק ישיר 

אוקיי. נכון.

האם זו הייתה קושיה על דברי, הסתייגות מדברי, הוספה לדברי, ...?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2010 21:48 לינק ישיר 

אני מקווה שאתה תסלח לי, אבל לא קראתי הכל.

לצורך התנהלות של דיונים, לפעמים נוצרים מצבים בהם אני מקבל איזו שהיא הנחת יסוד של הזולת, אבל בדרך כלל אני עושה זאת על מנת להראות מדוע היא שגוייה. העיניין הוא שאת הטעות אני מזהה בעזרת הקריטריונים שהזכרתי קודם, ובעזרת האקסיומות היסודיות והבילתי נמנעות של ההכרה האנושית.

http://aynrandlexicon.com/lexicon/axiomatic_concepts.html

תוקן על ידי אפיקבנגב ב- 15/04/2010 22:00:15

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2010 21:50 לינק ישיר 

זה הכל טוב ונכון. אבל איך זה משליך לדעתך על דברי?

(אגב, אני לא טוען שזה לא משליך על דברי - רק שאינני כרגע רואה איך. אולי יחודש לי משהו בעקבות הסברך)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2010 22:03 לינק ישיר 

אני קצת עייף, אז בוא נעשה אחרת- מה דעתך שתנסה לרשום את ההצעה שלך ב4-5 שורות בלבד?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2010 22:08 לינק ישיר 

לאפיק: נראה לי שהבנתי אולי מה מפריע לך.

אתה הבנת את דברי כאילו הם שוללים חקירה של הנחות יסוד. ולא היא.

כל מה שאני אומר הוא שראוי לשמור את הדיון ממוקד. וכדי להשיג מטרה זו, צריך להשהות את הדיון בשאלה האם הנחות היסוד של אחד הצדדים (או שניהם) אמיתיות ולבדוק קודם האם המסקנות של אותו צד נובעות בכלל ממה שהוא רואה כהנחות היסוד שלו.

אם יתברר שכן, אזי הדרך הטובה ביותר לדון על הנחות היסוד הללו היא להקדיש דיון לכל הנחה והנחה. וזה כמובן פרוייקט חשוב ומומלץ. כל מה שאני טוען הוא שיש דבר מה אחר שצריך לעשות לפני כן.

אם יתברר שלא (כמו שלרוב מתברר), אזי הגילוי הזה יוביל אותנו לחשיפה של הנחות היסוד של אותו צד. וזאת שוב, עוד לפני שאנו דנים באמיתות של אותן הנחות.

כלומר, לפני שדנים באמיתות של הנחות היסוד של שיטה מסוימת, ראוי קודם כל לברר מה הן.

האם זה ענה על שאלתך?

נ.ב. טיפ: אל תיקח את איין ראנד יותר מידי ברצינות :-)

תוקן על ידי רדףהשיג ב- 15/04/2010 22:10:05

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2010 22:36 לינק ישיר 

לפי הודעתך האחרונה, אני מסכים ומקבל את המלצתך. לגבי השורה האחרונה, אתה מכיר מישהו שהתמודד עם ההגדרות של המושגים הללו בצורה נורמלית, ולא קוראים לו איין ראנד?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2010 22:46 לינק ישיר 

אני אביא דוגמה למצב שהטיפ שלי בא למנוע (ואני בטוח שתוכלו לעשות אקסטראפולאציה אנאלוגית למצבים אחרים אותם אתם מכירים מנסיונכם שלכם):

נניח שמתנהל וויכוח בין מצדדי ומתנגדי ההפרדה בסניף מסויים של בני עקיבא (להלן: המצדדים והמתנגדים בהתאמה)

[ובבקשה אל תפתחו דיון על נושא ההפרדה פה באשכול].

עכשיו, נניח שאחת מן המערכות של הנחות היסוד עליה נשענים המצדדים בטיעוניהם היא ההלכה. ונניח שהמתנגדים אינם נזקקים למערכת זו כדי להצדיק את עמדתם. כלומר, לא שיש להם משהו נגד אלא שיש להם טיעון שאיננו נדרש להנחה זו ונשען על הנחות יסוד המקובלות על שני הצדדים.

כגון שהמתנגדים טוענים משהו כמו: מרכז בני עקיבא צריך להחליט בענין זה ולא אנחנו פה בסניף. וכדומה.

עכשיו, האסטרטגיה החכמה עבור המתנגדים היא להשאר בתחום הדיון שלהם ולא להגרר למחלוקת הלכתית עם המצדדים. כי הרי תיהיה אשר תיהיה ההלכה, אם, למשל, מקובל על שני הצדדים שמרכז בני עקיבא צריך להחליט בענינים אלו, אזי אין למצדדים קייס.

אלא מה,

מכיוון שלמתנגדים חשוב להצדיק עצמם מבחינה הלכתית, אזי רב הסיכוי שהם יגררו לוויכוח הלכתי שאין ממנו מוצא. ויכול מאד שידם תצא על התחתונה. ובסוף יווצר רושם כאילו הם הפסידו בוויכוח כשלמעשה הצדק היה עמם והם אף הוכיחו זאת  - רק שהם לא שמו לב

במקום זאת, ראוי לענות על הטענות ההלכתיות של המצדדים במקרה זה כך: הנושא שאתם מעלים הוא חשוב וראוי לדיון, אלא שהוא ראוי לדיון נפרד. בואו קודם כל נסיים את הדיון הזה - על הפרדת הסניף הזה - ואז נעבור לדיון  הבא - מהי דעת ההלכה בנידון.

וכך יכול לצאת מצב בו המתנגדים ניצחו בדיון על הפרדת הסניף והפסידו בדיון על דעת ההלכה - ואין שום סתירה בין השניים: הסניף לא יופרד וההלכה היא ההלכה.

[גילוי נאות: כותב שורות אלו לא היה מעולם בבני עקיבא כך שאולי כל הסיטואציה שאני מצייר היא דמיונית לחלוטין. אבל הסיפור הזה בא להמחיש עקרון אבסטראקטי של אסטרטגית דיון  - ואם הדוגמה מעוררת ענין , מה טוב - המחשות אמורות לעורר ענין, אחרת למה צריך אותן...]

תוקן על ידי רדףהשיג ב- 15/04/2010 22:52:01

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2010 22:47 לינק ישיר 

לאפיק:

בענין איין ראנד, אני מציע אחד מהשניים: או שנפתח אשכול נפרד הנדרש לנושא או שנתכתב באופן פרטי.

מה אתה מעדיף?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2010 23:16 לינק ישיר 

האמת היא שהדוגמה שלי מבני עקיבא היא לא באמת אילוסטראציה של העיקרון אותו הצגתי בתחילת האשכול.  

זוהי דוגמה לטיפ אחר למיקוד הדיון:

להשתדל להוכיח את עמדתך עם כמה שפחות הנחות יסוד.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > טיפ לשימור מיקוד הדיונים בעצכח ובכלל
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext