| נשלח ב-15/4/2010 21:06 |
|
| |
דת מעניקה מול דת תובעת

|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2010 21:10 |
|
| |
א. מאיפה זה לקוח?
ב. במה רצונך שנדון?
כלומר מה השאלה שרצונך לדון בה? הנושא כשלעצמו מובן
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2010 21:14 |
|
| |
ציטוט מתוך ספרו של י' ליבוביץ יהדות עם יהודי ומדינת ישראל.
השאלה שממעוררת בי היא האם כיום הבחירה בלהיות דתי (לא חרדי) אינה בחירה בנוחות מסוימת. החיים הדתים מציעים שמרנות בענייני משפחה, הצלחה גדולה יותר בחינוך, חינוך לערכים וכד'. דוק איננו מדברים על הצעת שרותיו של הקב"ה לאדם, כפי שמתיחס י' ליבוביץ לנצרות. עצם החיים תחת תביעה, יוצרים אדם שונה (מבחינת טוב לגבר כי ישא עול מנעוריו).
כמובן שיש צד נוסף של מי שמתקשה לעמוד בתביעות (לדוגמה הסובלים מהיפוך יצרים, כהן שהתאהב בגרושה) אך גם הם יודעים שהויתור במרבית הפעמים שכרו בצדו, אולם מרבית האנשים לכאורה אין להם בעיה התנגשות מהותית בין החיים לדרישות הדת ולהיפך, הדת מספקת להם פלטפורמת מחיה נהדרת.
אז האם אנחנו שומרים תורה ומצוות כי כך ציווה הקב"ה, או שמא מחמת שיש לנו שכר כבר בעולם הזה?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2010 21:19 |
|
| |
אה, הבנתי. שאלת השאלות.
כלומר, אם אני מבין נכון את שאלתך, היא לא נסובה על האידיאולוגיה הנקראת "יהדות" אלא על הפראקטיקה הדתית הנקראת "יהדות"?
והדאגה שלך היא בענין הפער בין השתיים?
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 15/04/2010 21:24:00
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2010 21:35 |
|
| |
אכן השאלה היא שכיום יש הרגשת נוחות להיות דתי, מה שיוצר פער בין האידיאולוגיה לפרקטיקה.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2010 21:37 |
|
| |
האם אתה חושב שאי פעם הפראקטיקה תאמה לאידיאולוגיה שאותה מציג לייבוביץ?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2010 21:49 |
|
| |
הפסוקים הבאים מראים לכאורה שכוונת התורה היא להבהיר לנו שהדת משתלמת: ושמרתם ועשיתם כי היא חכמתכם ובינתכם לעיני העמים אשר ישמעון אל כל החוקים האלה ואמרו רק עם חכם ונבון הגוי הגדול הזה. כי מי גוי גדול אשר לו אל-הים קרובים אליו כה' אל-הינו בכל קראנו אליו. ומי גוי גדול אשר לו חקים ומשפטים צדיקים ככל התורה הזאת.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2010 21:53 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/4/2010 08:03 |
|
| |
ממתי י"ל מייצג את היהדות? אם הוא רצה להיות מזוכיסט, זכותו, אבל מה אני אשם?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/4/2010 08:08 |
|
| |
לבעל: הוא אולי לא "מייצג" אבל הלכי רוח כאלה קיימים גם אצל מקורות אחרים, יותר "מוסמכים". ר"י אלבו, למשל.
נראה לי שחבל להתחיל פה דיון האם היהדות של לייבוביץ' = יהדות simpliciter.
נראה לי שאת פותח האשכול מטריד דבר מה אחר - שעוד לא עמדתי על טיבו.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/4/2010 10:23 |
|
| |
אם אני מבין טוב - הנחת היסוד של פותח האשכול היא ש"כיף להיות דתי".
הנחה משונה, לאור ערימת המגבלות שהדת מטילה. חושב שיש מגבלות מועילות - בחר אותן ואותן בלבד.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/4/2010 10:24 |
|
| |
תלמיד לא היית בסמינר לבעלי תשובה?
|
|
|
|