| נשלח ב-22/4/2010 15:54 |
|
| |
מספיק מורה לפיתוח קול או שצריך גם מורה לחזנות?
לאחרונה התוודעתי לכך שיש מורים לחזנות
רציתי להבין מהו ההבדל בין מורה לפיתוח קול למורה לחזנות
והאם יש הכרח במורה לחזנות בשביל להיות חזן
ומה בדיוק לומדים בשיעורי חזנות
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2010 16:17 |
|
| |
אם לא שמעת חזנות מצעירותך, ולא צפית בחזנים רבים בתפילתם - אתה חייב "מורה לחזנות". (בן-ציון מילר אומר, וברצינות רבה, שאפשר לצאת חזן גדול מהאזנה לכל הבעלי-תפילה ב'שטיבל'. והוא צודק)
גם אלו ששמעו וצפו הרבה צריכים ללמוד משהו, משום ש'נוסח' כבר אינו נשמע במחוזותינו, ובביה"ס אתה לומד את יסודות ה'נוסח'.
בשורות הקצרות הללו יש תשובה לרוב שאלותיך. אבל גם גירוי לאחרים להביע דעתם.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2010 16:40 |
|
| |
פיתוח קול
מכובדי,
פיתוח קול זה לימוד איך לשיר, אם זה שירים, או מחזמר, אופרה, וגם חזנות,
פיתוח קול מלמד אותך איך לשיר, לעומת מורה לחזנות שמלמד אותך מה לשיר.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2010 20:45 |
|
| |
תודה יש לי עוד שאלה האם באופן כללי מורה לפיתוח קול מלמד גם חזנות וגם אם לא האם יש כאלו שמשלבים את שניהם?
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2010 01:10 |
|
| |
לשאלתך: משה שטרן עשה זאת, ואין כנראה נוספים.
חברים, קיוויתי שיתפתח דיון על הלימודים בבית ספר. מעלותיו וחסרונותיו (אם יש).
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2010 16:20 |
|
| |
שף צריך לדעת איך לבשל, וגם לדעת טכניקות איך לחתוך ירקות. פיתוח קול זו הטכניקה, כלי עבודה. לא לומדים נהיגה אצל מוסכניק... הבנת את זה?
שבת שלום, הק' מעניש
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2010 01:30 |
|
| |
התשובה לשאלת פותח האשכול אינה חד משמעית.
בוודאי שפיתוח קול הוא חובה לכל חזן. אבל חזנות אינה רק קול, אלא גם ביצוע והבנה.
כדי להגיע לרמת ביצוע והבנה צריך להבין את התפילה, צריך להכיר המון פרקי חזנות, נוסחאות שונים, מעברים מוסיקאליים ומומלץ מאד גם ללמוד סולפג'.
המסקנה שלי מהיכרות עולם החזנות שנים רבות, אלו ש'יש להם את זה' לא ממש צריכים למורה שילמד אותם נוסח, הם צריכים רק לימוד מקצועי של שימוש נכון ופיתוח הקול ותווים. אלו ש'אין להם את זה' יזרקו הון על מורים לחזנות ולבסוף יצאו חזנים סוג ד' מבחינת אמירת החזנות. עם חזנות צריך לגדול, חזנות צריך לשמוע, חזנות צריך לאהוב!
בלא לנקוב בשמות ישנם כיום חזני קונצרטים רבים, בעלי קולו מעולים שפשוט מזעזע לשמוע תפילה מהם (חלקם באמת עושים קונצרט בתפילה וכך פותרים את הבעיה...) וד"ל.
|
| נשלח ב-26/4/2010 12:17 |
|
| |
חייבים את שניהם! לצמוח חזן על פי חשיבת ההבנה האישית ששמע מחזנים אז הוא יצא חקיין או סתם משעמם! צריך ללכת למורה לחזנות כדי שלא יתבזבז. | ובקשר לפיתוח קול זה דבר חשוב שאי אפשר לזלזל בו למען המשך הדרך. | שמעתי פעם בשם החזן משה שטרן שבפיתוח קול כל אחד צריך ללמוד לפי קולו! באריטון אצל באריטון טנור אצל טנור וכן הלאה.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2010 13:45 |
|
| |
דבריך שטנור צריך ללמוד אצל טנור מעניינים, האם עוד מישהו שמע על דבר זה? אני טנור, לאיזה מורה לפיתוח קול בגוש דן יש טנור?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2010 14:11 |
|
| |
שמעתי ממקור מוסמך( מחזן שמשה שטרן בכבודו ובעצמו אמר לו)
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2010 20:44 |
|
| |
חזן צריך לפני פיתוח קול, שיהיה לו 'פה' כמובן נוסח זה דבר חשוב שא"א בלעדיו, למעוניינים בידיעת הנוסח מומלץ לשמוע ממשוכות את קווארטין ומלבסקי. (לימוד במכון לחזנות הרי שהוכח זה מכבר שחזנים גדולים לא יוצאים משם, (אני מתכוון לחזנים ברמת חזנות של פעם).
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2010 20:53 |
|
| |
אדון טנור66 היקר- עם כל הכבוד לחזנים שהזכרת למרות כל מעלותיהם היה להם חסרון גדול אחד : שהם שרו רק סגנון אחד(או שניים) ! החזנים של היום ואני מתכוין לטובים שבהם , שרים רפרטואר נרחב של יצירות ללא חיקויים ובדרך שלהם! חזן שחושב שיוכל ללמוד ללא בית הספר לחזנות או מורה צמוד יתבדה כשמנסה לשיר לפני מבינים ! אני לא חושב של קוורטין או למלבסקי או להרשמן היה רמה יותר גבוהה משל מוצן או שולהוף או בן ציון מילר או ישראל רנד, וחלקם כן יצא מבתי ספר לחזנות! חזן שיקשיב כל היום ליצירות בטייפ הוא ייצא חקיין!
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2010 21:05 |
|
| |
יוסף רומשינסקי המנצח והמלחין, כתב שהקונסרבטוריום לא בא במקום הנשמה! מדבריך ניכר כמה באמת אתה "מבין" החזנים של היום לא הביאו באמתחתם ולו יצירה אחת, כמו כן אני לא אמרתי לחקות אף אחד נוסח יש מסיני וזאת עובדה! קווארטין הקליט נוסח בצורה פשוטה, היתה לו מעלה מיוחדת של 'פה' למרות שלא עשה יצירות הוא נשאר גדול וכן מלבסקי וגדולים אחרים. באשר לסגנון שהערת שינו רק סגנון אחד, זאת ההוכחה שאין לך ולחזנות כלום! רוזנבלט הוא יחודי בסגנונו - הגשה של געגועים, רויטמאן יחודי בסגנונו - השתפכות הלב, קווארטין - יחודי בסגנונו - אביר הנוסח ושבירת הלב, שטיינברג יחודי בסגנונו - עדינות ורוך, הרשמן יחודי בסגנון שירתו, וכן רבים אשר רבו מלמנותם - כל המעלות שמנינו בזה ספו ותמו מדור זה דור עני ויתום... קווארטין לא למד בשום קונסרבטוריום יוסלה ואחרים אפילו רויטמאן לא למד חזנות בקונסרבטוריום כי אם מוסיקאליות קלאסית, לייב גלאנץ המנוח באחת מן הרצאותיו אמר שהחזנים הגדולים לא היו צריכים ללמוד בשום בית ספר מכיוון שהם גדלו באווירתה של החזנות שהיתה ספוגה בבית הכנסת, חזנות אינה יכולה להילמד צריכים להוולד חזן בכדי שתהיה זו 'חכמה ולא מלאכה' כי אם חלילה חזן לא נולד חזן הרי זו 'מלאכה' גרידא.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2010 22:16 |
|
| |
אין ספק שאתה מבין בחזנות ונושם חזנות! רק אם תנסה קצת להפתח(לנסות) להקשיב קצת לחזנים של היום (לטובים שבהם)תגלה מעלות גדולות בין בפה החזני בין באמירה ובין ברגש המשתפך . אמנם אתה צודק בבעיה שהם לא יוצרים וזה דבר שצריך לתקן. | היום שלא גדלים באוירה הספוגה בחזנות של בית הכנסת חייבים בית ספר כדי לצמוח!
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2010 22:54 |
|
| |
מיסטר טנור אתה באופן אישי חזן?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2010 23:04 |
|
| |
טנור66 ניחן בקול שמזכיר למאוד את יוסלה רוזנבלט. תסתכל בהסטוריית ההודעות שלו ואם התמזל מזלך והלינקים עדיין פעילים תקשיב ותהנה.
|
|
|
|
|