| נשלח ב-25/4/2010 18:23 |
|
| |
לימוד ישיבתי מול המתודה המדעית-תגובה למאמר של הרב מיכי
הרב מיכי במאמרו "בין מחקר ל'עיון': הרמנויטיקה של טכסטים קאנוניים" מנתח יפה את הבעייתיות של שיטת הלימוד המסורתית מול ניתוח הגמרא בכלים מדעיים. הוא מודע לפתרון הטוען כי אין חובה שדברי הגמ' (או המשנה) יהיו תמיד נכונים ודי לנו בכך שהם מחייבים. פתרונו שלו מבוסס על כך שקיימת השגחה המכוונת את הפסק הממוסד, כי לא יטוש ה' עמו לדרוך בטעות. פתרון זה, הגם שהוא משקף נאמנה הלוך רוח גדול בעולם הישיבות, בנוי על הנחה שלמיטב ידיעתי אין לה הוכחה אמיתית. למעשה הוא פתרון מיסטי. הפתרון הנ"ל נומק "שאם אדם מניח השגחה אלוקית על כל פרט בבריאה, אפילו בבעלי חיים ובדוממים, פשיטא שצורת לימוד התורה, שהיא הדבר שעליו עומד העולם, ולשמו הוא נברא, לא נמלטת מן ההשגחה המפורטת הזו" (ציטוט). הנימוק מראה רק כי הפתרון אינו בלתי הגיוני, אך אינו מוחלט היות ובהחלט יתכן (וכך מקובלנו) כי ההשגחה אינה פועלת בעניינים הנתונים לשכר ועונש, וכשם שאין אדם נאנס לבחור את אשתו היות וזו מצווה (רמב"ם באיגרת) כך אין העם נאנס לבחור בפסק מסויים, היות וזו מצווה. הובא עוד נימוק לגישה זו ותמציתו היא כי סביר שראשונים ואחרונים טעו לפעמים. בוודאי. וגם סביר כי עורכי קבצי הפסקים (כמו הרמב"ם, שו"ע ומ"ב) בכלל זה. הנימוק אינו נימוק בעד הגישה, הוא רק מוכיח שאין הגיון לכוין את ההשגחה לאיש (וממילא היא לקובץ הפסקים). אך אינו מוכיח כי יש בכלל השגחה על פסקים. לכאורה קיימות ראיות מגד הסבר זה: - ההנחה כי יד ה דואגת כי בנ"י לא יפסקו שלא כהלכה וודאי שאינה נכונה לטווח קצר, כאמור בתורה לגבי בי"ד טועה וקרבנות הכרוכים בכך. פסק סנהדרין היה שקול להלכה הממוסדת בספר בעל סמכות היום.
- נאמר כי רבי מאיר צדק ואין הלכה כמותו כי לא יכלו חבריו לרדת לסוף דעתו. היכן כאן ההשגחה?
- נפסקו פסקים שכיום ידוע כי הם מתבססים על טעות. הדוגמאות המפורסמות הינן הריגת כינה בשבת ואכילת תולעים שלא פרשו. היכן כאן היד הנעלמה המכוונת? תאמר שרכן מקרים אלו מותרים ולא מטעמם – תמוה.
יוער גם כי גישה זו מגבילה את הכלל "לא בשמים" (אמנם אם לדין יש תשובה) באשר לגישה השניה שהובאה, ברצוני לתמוך בה תוך מתן לבוש שאינו דקונסטרוקציוני מובהק. במערכת המשפטית החילונית קיימת אסכולה הטוענת כי הפרשנות הראויה של חוק אמורה להיות מוסקת מנתונים רבים, ביניהם מטרות ןתכלית החוק, הקשר חקיקתי, מעגלים רחבים אחרים של עקרונות מקובלים ואמות מידה בסיסיות הצומחות מתוך התודעה החברתית של העם. לשיטה זו יש חשיבות לא לכוונת המחוקק לפני 1000 שנה אלא לכוונה תיאורטית כזו לו היה החוק מחוקק כיום. "המשמעות ה"נכונה" יכול שתשתנה מתקופה לתקופה". אך יש תנאי אחד חשוב- צריך להיות עיגון לפסק בלשון החוק: כלשונו של השופט ברק (בפס"ד קבוץ חצור) "כיצד תיקבע המשמעות "הנכונה" של דיבור בחוק? נקודת המוצא היא הלשון שנקט המחוקק.אין לך משמעות "נכונה" של דיבור, אם אין לה עיגון לשוני ולו מינימאלי בתורת הלשון. חייבת להיות לה נקודת אחיזה ארכימדית לפירוש הנכון בלשון החוק אא"כ כל משמעות המעוגנת בלשון מביאה לאבסורד. לעולם יש לפתוח בלשון החוק אך לעולם אין לסיים בה. מבין האפשרויות השונות שהלשון פותחת יש לבחור האחת ויחידה כאפשרות "נכונה" . בחירה זו נעשית על פי מטרת ההוראה ועל פי תכליתה "הוראת חוק אינה חסרת כיוון או מטרה. הנורמה החקוקה היא נורמה תכליתית" (בג"צ 47/63) "החוק הוא יצירה נורמטיבית הבאה להגשים תכלית חברתית והוא בטוי למדיניות. על הפרשן לחשוף, מבין קשת האפשרויות הלשוניות, אותה משמעות אשר תגשים את מטרת החוק" אשר תגשים לפי המעגלים שנמנו לעיל ולאו דווקא לפי כוונת המחוקק ההיסטורי וכדבריו" בעוד שלשונה של יצירה ספרותית עשויה כנראה שיהיו לה מספר משמעויות "נכונות", וכל קורא עשוי לאמץ לעצמו את המשמעות הנראית לו. לשון החוק מחייבת משמעות "נכונה" אחת, שכן הבריות חייבות לנהוג על פי האמור בחוק, שאם לא כן תופעל נגדם הסנקציה המאורגנת של החברה. המשמעות "הנכונה" יכול שתשתנה מתקופה לתקופה. לאותו ביטוי עצמו" לפי התכלית החברתית הרצויה והתודעה העכשווית של העם". "לעיתים קשה בדיקת הרקע הכלכלי של החוק.....אין אני מוכן כלל להעמיד את המחוקק כמי שעשה מלאכת מחשבת. הנסח, כמו הושפט, עושה מלאכה אנושית, על חולשותיה ופגמיה, את פרשנותו של החוק יש על לשונו ועל הגיונו ועל מטרתו...", על השילוב, כפי שנאמר לעיל. וכלשונו של ברק בספרו "בקביעת התכלית ההנחה היא, כי חוק אינו יצירה יחידה של מחוקק חד-פעמי הפועל בחברה בת-חלוף. החוק הוא יצירה נמשכת של מחוקק קבוע הפועל בחברה חיה ותוססת. … על כן, תכלית החוק אינו מושג סטטי, אלא מושג דינמי". ובלשונו הג'ינג'ית של השופט כהן : "אם כוונת חברי היא כי בפירושו של חוק לא נספק עצמנו במילות החוק; כי רשאים אנו, ולעתים אף חייבים אנו להמריא אל מעבר לחוק כדי למלא כרסנו חוכמה ודעת ממקומות אחרים אף הם סברתי וקיבלתי. ואולם זאת אוסיף ואומר: לעולם נפתח בלשון החוק, אך גם אם נרחיק מעבר לה, הנה לאחר שובנו משוט בארץ ומהתהלך בה, לעולם גם נסיים בלשון החוק. יתר על כן: בהלכנו אל מחוץ לחוק העומד לפירוש, בבקשנו חוכמה ודעת ממקומות אחרים - ובכל מהלך הדרך - לעולם נוסיף ונפזול אל החוק כמרכז החיים, שמא נתעה ונטעה" אין צורך להכנס לפלפולים אודות שיטתו ולהשוותה את במפורט עם השיטה ההלכתית, אך ניתן להבין משם את העקרון: הסברות ודעת הפוסק יכול ותשתנינה (גם בגלל רקעים חיצוניים, מוסר חיצוני, דעות שולטות והליכי חשיבה) אך לעולם יש למצוא עיגון בלשון החוק. גם אם יש סיבות "חיצוניות" לחוקים שקודקס החוקי לשונו מחייבת ואין אנו רשאים לסטות ממנה. ניתן לדחוק בה אך לא לחרוג ממסגרתה. לפרשן חירות במסגרת ההגיון, הכוונה לאמת ובמסגרת המילולית בלבד. הטענה כי "הוא שומט את הקרקע מתחת לחשיבות (ואולי גם לאפשרות) המו"מ התלמודי-עיוני" -כמובן שאינה חלה על האמור והמו"מ המשפטי הענף יוכיח. האמור יוטעם יותר אם אכן בעניינים שלאחר מתן תורה והקבלה שבע"פ נותרו פתוחים ונוצרו בהם מחלוקות אין אמת מוחלטת, אך אין זה הכרחי לענייננו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2010 19:04 |
|
| |
לא הבנתי: הרב אברהם הביא את הסיפור עם ההשגחה כנימוקו שלו או כנימוק שהוא מתנגד לו?
אם זה נימוקו שלו, זה נשמע לי מאד תמוה: הרי הוא טוען שאלוקים איננו יודע כלל את העתיד - לפחות זה המושפע מבחירותינו.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2010 19:21 |
|
| |
אני לא מאמין למקרא עיני!
בשיחה טלפונית שהייתה לי עם ר' מיכי על דרכי לימוד הוא השתמש בנימוק של ההשגחה, הדבר היה לי תמוה אך נצרתי את הדבר בליבי. לאחר מיכן יצא לי להציץ (שוב) במאמר הנ"ל והסתפקתי האם בסופו של דבר הוא מקבל את הנימוק או לא. מפשט המאר היה נראה לי שלא, אך זה לא הייתי כ"כ בטוח בזה לאור הנאמר בשיחה הטלפונית. בימים האחרונים בקוראי את דברי הרמ"א באשכול מהי כפירה תהיתי קשות בדבר וכמו שהקשה רדף, ותכננתי לטלפן או לשלוח מייל בנושא, והנה ההשגחה העליונה... 
תוקן על ידי שומר_תוכחת ב- 25/04/2010 19:22:27
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2010 19:52 |
|
| |
קישור למאמר: http://rapidshare.com/files/135235952/__1492___1512___1502___1504___1493___1497___1496___1497___1511___1492____1513___1500____1496___1499_.htmlבחסות האתר של רבינו. הנה הקישור לאתר: http://michael-ab.fav.co.il/index.php?dir=app_sites&page=content&id=114152הסיכום המובא בסוף המאמר. " במאמר זה ניסיתי לחשוף את ההנחות העומדות ביסוד לימוד ה'עיון' הישיבתי בניגוד לגישה המחקרית. טענתי העיקרית היתה שהמחקר מייצג עמדה הרמנויטית 'נאיבית', בעוד ה'עיון' מייצג הרמנויטיקה סטרוקטורליסטית. הסטרוקטורליזם איננו נובע מהעדר יכולת להגיע לכוונות המחברים, אלא מחוסר צורך בכך, וההסבר לכך נזקק לתיאור אבולוציוני של ההלכה. תיאוריה מטא-הלכתית זו יש בה די באר לגבי שלושת הנקודות שעלו כביקורת על ה'עיון' מנקודת המבט של המחקר. בהמשך ניסיתי להביא נימוקים המבססים גישה הרמנויטית כזו ביחס לתלמוד ולהלכה. בפרק האחרון נערך דיון קצר בנקודות בהן ניתן לשלב את המתודות המחקריות עם לימוד ה'עיון' הישיבתי. מצאנו כמה נקודות כאלו, כאשר ההנחה היסודית היא שאין לשאוב מן המחקר ערכים, אלא רק מתודות.
ההלכה הוצגה כנובעת מתהליך אבולוציוני של קאנוניזציה של טכסטים. כל קביעה הלכתית,[1] או טכסט, נבחנים בטווח הקצר לגופם, ואם בטווח הארוך הם עברו קאנוניזציה הם אינם ניתנים יותר לבחינה אלא רק לפרשנות. חשוב לציין שאין בכוונתי לטעון שלא היו השפעות קונטכסטואליות על החיבורים ההלכתיים, אלא רק שלעובדה זו אין חשיבות לימודית והלכתית.
מאידך, חשוב להדגיש שכל הליך פרשני הוא תלוי הקשר. אין פרשנות לטכסט כשלעצמו ללא קונטכסט. במאמר זה רציתי לטעון שהקונטכסט הפרשני איננו זה שבתוכו פעלו המחברים, אלא זה שבתוכו פועלים הפרשנים/הלומדים. קונטכסט זה מעוצב כמובן גם על ידי השפעה המצטברת של כל הדורות הקודמים, וזוהי למעשה מהותו של תהליך מסירת התורה. תהליך זה איננו מתמצה רק בהעברת אינפורמציה, אלא עוסק גם בהעברה וגיבוש של כלי פרשנות ופענוח.
האמת של המחקר מנסה לרדת לחקר העבר, ודומה כי לפי גישה זו למסירת התורה מדור לדור ישנו בעיקר ערך של העברת אינפורמציה. אין בו תועלת רבה ביחס לאפשרותנו לרדת לחקר העבר הרחוק שנבחן מתוך הקונטכסט המסוים שלו. לפי גישת הדקונסטרוקציה, המצויה בקוטב ההרמנויטי השני, אין כלל משמעות למסירת התורה מעבר לאינפורמציה עצמה (אם בכלל), ואין כלל מושג אמת הלכתית-תורנית.
דומני שהנקודה החשובה ביותר שעולה מדברי היא שכדי להבין, ולהגן על העמדה הישיבתית, לא צריך להגיע לגישות דקונסטרוקציוניסטיות. מטרת הלימוד הישיבתי הינה בהחלט לגלות את האמת, וכל האמת, אלא שלא את האמת ההיסטורית הזמנית (שבה עוסק המחקר), אלא את האמת הנצחית כפי שהיא באה לידי ביטוי בהווה.
[1] הוספתי כאן קביעות הלכתיות, בנוסף לטכסטים. למודל האבולוציוני שהוצג כאן ישנן השלכות גם על הסברים להלכות ומנהגים. החוקר ירצה להבין את המנהג והתקנה לאור הנסיבות שבהן היא תוקנה, בעוד שהלומד הישיבתי יבין את המנהג והתקנה מתוכה בלבד. איסור קטניות בפסח, שכיום לא נראית לו כל סיבה נראית לעין, הוא כנראה דוגמא בולטת להבנת ממדי עומק בתקנה או מנהג, מעבר לסיבות הנגלות שבגללן היא תוקנה או הונהגה. ההשגחה שגרמה למנהג זה להשתרש (להפוך קאנוני), רומזת לנו בכך שישנן סיבות מהותיות לאיסור קטניות בפסח, מעבר לחששות החמץ שהיו למשתמש בקטניות בזמנים עברו. השווה גם לפרשנותו של הרב קוק ב'מוסר אביך' לאיסור המהותי שבסייגים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2010 21:00 |
|
| |
האם הגאונים חלקו על גישתו של הרב מיכי? תשובתו של רב האי גאון באוצר הגאונים חגיגה עמ' 14: <דעו, כי אנו מעודנו אין דרכנו לחפות על דבר ולפרש אותו שלא מדעת מי שאמרו כדרך שאחרים עושים. והרי אנו מפרשים לך דעתו של תנא זה ותוכן כוונתו ואמיתת מה שהיה סבור, >
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2010 21:29 |
|
| |
לבעל בעמיו: אם כבר לדעת גאונים אתה פונה - אז מה תאמר על דעתו של רס"ג שכשמשה רבינו ירד מהר סיני, הוא מסר ליהושע את שיטת אביי ושיטת רבא והלה העביר את זה הלאה עד שהגיענו לדורם של אביי ורבא וכל אחד מהם אימץ את אחת השיטות וכך השיטות הללו נקראו על שמם...
אגב, נראה לי שהרב מיכאל לא יחלוק על מה שאמר רב האי גאון: כי יש הבדל בין גישה מטה-לימודית לגישה לימודית. כשאנו לומדים, אנו באמת מנסים לברר את כוונת הראשונים והאחרונים בדבריהם. אבל ברפלקסיה על מה שאנו עושים - כשאנו מסתכלים על התהליך "מהצד" - מתוך ריחוק מה - אנו מבינים שהרקע ממנו אנו באים משפיע על אופן הבנתנו את דברי הראשונים והאחרונים.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2010 21:47 |
|
| |
שלום לכל החברים.
מכיון שדנים בדבריי, הרי שפתיי דובבות בקבר. הרי מקצת ממה שהן מוציאות בעניין זה בשידור ישיר.
ראשית, כבר חלפו כמה וכמה שנים מאז כתיבת המאמר, וגם אנוכי הק' כבר לא נמצא באותו מקום בסוגיא זו. אמונתי בהשגחה פחתה מעט עם השנים (ר"ל), וכיום אני נוטה יותר למודל הסמכות (מה שהתקבל מחייב, לאו דווקא בגלל שהוא יותר נכון). אמנם אני כן חושב שדבריי הם תיאור נכון של הלוך הרוחות הישיבתי, וזה מה שניסיתי לעשות שם (ראו דברי הסיכום שצוטטו כאן). במאמר ההוא התכוונתי להגן על העמדה הזו ולא לחלוק עליה. כוונתי לא היתה להוכיח אותה, אלא להראות שהיא לא אווילית כפי שלפעמים היא נדמית (התעלמות מכוונת הכותב כשרוצים לרדת לפשר דבריו נראית טיפשית, והרי זה מה שפעמים רבות עושים בישיבות). במובן הזה אני עומד מאחורי המודל שהצגתי (גם אם לא מסכים איתו לגמרי בעצמי. אני בהחלט חושב שהוא מייצג נכונה את המיין סטרים הישיבתי, וזה גם לא אווילי כמו שזה נראה).
ולעצם הדברים. גם אז לא חשבתי לטעון שכל פרט ברמב"ם הוא מוצדק, ולכן אין לראות בדבריי מודל קשיח של השגחה הרמטית. הרי הזכרתי (ככל שאני זוכר) גם מקרים שבהם כן צריך להתחשב בכתבי יד (לדוגמא, כשהנוסח שלפנינו לא ניתן ליישוב סביר כלל). הרי אף אחד אינו מתווכח על כך שכל הראשונים והאחרונים השתמשו בכלי הזה של שינויי נוסח (גם אם לא במינונים שעליהם דיברו אנשי ה'רבדים').
לגבי הטענה שהקב"ה לא יודע את העתיד, ולכן אני סותר את משנתי, זוהי אי הבנה גמורה. הרי במקרים שהקב"ה רוצה הוא יכול להכתיב את העתיד (וכמובן לשלול מאיתנו את הבחירה). הטענה שהוא מנווט את ההלכה אינה אומרת שהוא יודע את העתיד אלא שהוא קובע אותו. והרי זה ברור שהוא יכול לעשות. לדוגמא, הגמרא במכות אומרת על רוצח בשוגג שהקב"ה מזמן אותו לפונדק אחד עם רוצח במזיד, שהמזיד למטה והשוגג למעלה, והשגווג נופל על המזיד, וכך זה נהרג וזה גולה. לכאורה זה שולל את הבחירה מהמעורבים בדבר. אך זה לא נכון, שהרי מדובר במעשים שנעשים בשוגג ולא מתוך בחירה. ובאמת במזיד לא אומרים מדרש דומה, שכן במזיד הקב לא מזמן אף אחד לשום מקום. כשראובן רוצח את שמעון במזיד זו הכרעה שלו ולא של הקב"ה. אבל כשהוא הורג אותו בשוגג זוהי הכרעה של הקב"ה. רק בחירה של אדםפ מפקיעה מהשפעת וידיעת הקב"ה. כעת יש לדון מה קורה בעת קבלת הכרעה הלכתית. במקרה זה, אם בי"ד מחליט מתבחירה להכריע לא נכון (נגד כוונת התורה, לפי פרשנותם), אזי ההכרעה היא בידם, והקב"ה אינו מתערב בד"כ, שכן זוהי פעולה של הכרעה בחירית. אבל אם בי"ד מנסה לכוין לאמת וטועה, הרי הם כשוגגים, וממילא הקב"ה מתערב כאן לטובתם. והרי זה מה שכותב הרמב"ן בפ' עדים זוממים 'רוח ה' על משרתי קדשו' (ובגמרא אלוקם ניצב בעדת א-ל, נאמר על בי"ד שמכריעים דין. אז אם בכל בי"ד שמכריע לשעתו אלוקים ניצב בעדתו, מה נאמר על הכרעת הלכה לדורות, בספרים הקאנוניים של ההלכה?).
ולגבי טענתו של בעל על הגאונים, אין משם כל סתירה לדבריי. גם אני לא תומך בהוצאת דברי הרמב"ם מפשוטם. להיפך, אני מנסה לרדת לסוף כוונת הרמב"ם. אלא שטענתי היא שגם אם הרמב"ם האיש טעה, הספר אינו טועה (בד"כ). לכן אני מנסה לרדת לכוונת הספר ולא לכוונת האיש. והנפ"מ היא אם יש לי איגרת או מקור חיצוני אחר שמעיד על כוונת הרמב"ם, אני (=כלומד ישיבתי טיפוסי, לאו דווקא אני כיום. ראה דבריי בהתחלה) אעדיף לפסוק לפי משמעות דבריו בספר ה'יד' גם אם זה עומד בניגוד לדבריו באיגרת. אמנם, כפי שכתבתי גם במאמר, אם יש שני פירושים אפשריים ב'יד', אין סיבה לא להתמש בפיהמ"ש או באיגרת כדי להכריע מי משניהם הוא הנכון.
לגבי הטווח הקצר והארוך, הדברים מופיעים שחור על גבי לבן במאמרי (כל שאני זוכר), שהאבולוציה שיוצרת קאנוניזציה של ספר כלשהו יש לה משמעות רק בטווח הארוך. ראשוני האמוראים חלקו על תנאים, וראשוני הסבוראים חלקו על אמוראים וכו'. רק בפרספקטיבה למפרע קובעים קאנוניזציה של תקופות וטכסטים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2010 22:00 |
|
| |
נו ר' מיכי א"כ אתה חייב לי תשובה באשכול "שאלת הידיעה והבחירה היא כמו כל שאלה מכשילה" כתבתי לך כך בעמוד 3 בהודעתי השניה "אגב מדבריך משמע שאתה סובר שאלוקים אכן יכול לדעת את העתיד במובן שלנו, אלא שבנוגע למעשי בני האדם הוא הגביל את עצמו. ולכן בכ"א תצטרך להסביר איך ניתן להתגבר על מגבלות הזמן לפי הקרטריונים שלנו". בעצם אתה לא חייב, אבל אודה לך מאוד.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2010 22:06 |
|
| |
תלמיד האם ההצמדות ללשון החוק היא בבחינת רימון מצא, תוכו זרק וקליפתו אכל?
רדף אני צטטתי את רב האי גאון שטען על שיטת רס"ג בקידוש החודש שקנה הוא לדחות בו את האפיקורס. אני הקטן סבור שבנושא קידוש החודש רס"ג אמר את דבריו מתוך אמונה שלמה, אולם האם באמת הוא האמין שמשה הוריד את הכל מסיני או שמא קנה הוא לדחות בו את האפיקורס? כהפוך על הפוך נראה לי שהוא האמין בכך, שהרי בתור קנה שיטה זו כ"כ קשה שקשה להבין היאך היא תתקבל על דעתם של קראים.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 25/04/2010 22:10:16
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2010 22:13 |
|
| |
ר' מיכי
"אלא שטענתי היא שגם אם הרמב"ם האיש טעה, הספר אינו טועה (בד"כ)."
כ"כ ניתן להעלות אפשרות נוספת (לשיטתך) והיא, שההשגחה תיהיה על הלומדים שמנסים לכוון לדעתו של הרמב"ם ובאופן כללי יותר לעשות רצון השם, שהם יכוונו לאמיתתה של תורה, וגם אם לא זו כוונת הרמב"ם ולא זו הדרך כדי להגיע לכוונת הרמב"ם. ולכן לא משנה דרך הלימוד אלא כוונת הלימוד שתיהיה לשמה ואז תפעל ההשגחה ותגיע לאמת.
כעת אני מבין מדוע סברא זו של השגחה לא סיפקה אותי, שאני כתלמידך (למרות שאתה לא מכיר אותי) החרה החזקתי אחריך ועשיתי ק"ו בעצמי, מה אם רבי שהוא צדיק ומאמין גדול אמונתו בהשגחה פחתה מעט עם השנים, אני שאני צדיק ומאמין קטן אינו דין שתפחת הרבה אמונתי בהשגחה עם השנים. ואף שדיו לבא מן הדין להיות כנידון, בצירוף להאי סברא של ירידת הדורות, אתי שפיר. ודו"ק.
תוקן על ידי שומר_תוכחת ב- 25/04/2010 22:15:30
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2010 22:17 |
|
| |
הרב מיכי האם לשיטתך אין טעם לחפש נוסחאות ולהגיה ספרים? האם תאמר שכשם שהספר צודק כך גם המנהג, ומה תאמר בסתירה ביניהם?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2010 22:32 |
|
| |
שומר, לא הבנתי את דבריך, וכבר הבהרתי זאת שם. הוא ודאי יכול לדעת את העתיד, אלא שזה רק אם העתיד קבוע מראש ואינו תלוי בבחירה (שכן במקרה זה ידיעת ה'עתיד' אינה אלא ידיעה טובה של ההווה). לכן עומדות בפניו שתי אפשרויות: א. או לקבוע את העתיד ולדעת אותו, אלא שבכך הוא שולל מאיתנו את חופש הבחירה. ב. או לתת לנו חופש בחירה, ובכך לשלול מעצמו את היכולת לדעת, ובודאי לקבוע, את העתיד. ובאשר לקו"ח דידך, אית לן פירכא. אם ירידת האמונה בהשגחה היא הידרדרות, אז יש מקום לקו"ח מהגדולים לקטנים (לשיטתך שאכן זה היחס בינינו). אבל אם זהו שינוי בתוכן האמונה מתוך חשיבה ובחינה מחדש, אז אין מקום לקו"ח כזה, ופריכא הוא. בכל אופן, אשריי שתלמידיי פזורים בין האומות ולא ידועים אפילו לי. ו(מ)תלמידיי יותר מכולם. :)
בעל, ראשית, מדובר רק בפרספקטיבה של זמן (כפי שביארתי לעיל). מדובר במנהג שעמד במבחן הזמן ובספר שעמד במבחן הזמן. שנית, מדוע אתה הולך לך למנהגים, ומדוע לא תדבר על סתירה בספר עצמו? הרי הרמב"ם עצמו יש בו סתירות, ובשו"ע עוד הרבה יותר (וכבר תהו האם בכלל צריך לחפש קוהרנטיות בשו"ע. זכור לי מאמר של פרופ' ששכחתי את שמו (משהו '...יהו', והוא עורך הקבצים הללו), שיצא בקובץ של 'יד הרב ניסים', בנושא זה). כשיש סתירות, או שמוצאים יישוב, או שבוחרים את מה שסביר/תקף יותר. כפי שכתבתי לעיל, כשיש סתירה ברמב"ם זהו בדיוק המקום להשתמש בכתבי יד או בפיהמ"ש לכל הדעות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2010 08:24 |
|
| |
הרב מיכי טווח קצר וארוך – אכן הבדלת. אך מה סברא לחלק לעניין ההשגחה על העם שלא יטעה. לא אכפת לה' שיטעו 100 שנה אבל 300 כן? בע"ב אם כוונתך שזורקים ככל הניתן (במגבלות השיטה) את שדברים שרוצים להתנער מהם – לא זו היתה כוונתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2010 08:29 |
|
| |
לרב אברהם:
הרב כתב:
"לגבי הטענה שהקב"ה לא יודע את העתיד, ולכן אני סותר את משנתי, זוהי אי הבנה גמורה. הרי במקרים שהקב"ה רוצה הוא יכול להכתיב את העתיד (וכמובן לשלול מאיתנו את הבחירה). הטענה שהוא מנווט את ההלכה אינה אומרת שהוא יודע את העתיד אלא שהוא קובע אותו. והרי זה ברור שהוא יכול לעשות.
לדוגמא, הגמרא במכות אומרת על רוצח בשוגג שהקב"ה מזמן אותו לפונדק אחד עם רוצח במזיד, שהמזיד למטה והשוגג למעלה, והשגווג נופל על המזיד, וכך זה נהרג וזה גולה. לכאורה זה שולל את הבחירה מהמעורבים בדבר. אך זה לא נכון, שהרי מדובר במעשים שנעשים בשוגג ולא מתוך בחירה. ובאמת במזיד לא אומרים מדרש דומה, שכן במזיד הקב לא מזמן אף אחד לשום מקום. כשראובן רוצח את שמעון במזיד זו הכרעה שלו ולא של הקב"ה. אבל כשהוא הורג אותו בשוגג זוהי הכרעה של הקב"ה. רק בחירה של אדםפ מפקיעה מהשפעת וידיעת הקב"ה.
כעת יש לדון מה קורה בעת קבלת הכרעה הלכתית. במקרה זה, אם בי"ד מחליט מתבחירה להכריע לא נכון (נגד כוונת התורה, לפי פרשנותם), אזי ההכרעה היא בידם, והקב"ה אינו מתערב בד"כ, שכן זוהי פעולה של הכרעה בחירית. אבל אם בי"ד מנסה לכוין לאמת וטועה, הרי הם כשוגגים, וממילא הקב"ה מתערב כאן לטובתם. והרי זה מה שכותב הרמב"ן בפ' עדים זוממים 'רוח ה' על משרתי קדשו' (ובגמרא אלוקם ניצב בעדת א-ל, נאמר על בי"ד שמכריעים דין. אז אם בכל בי"ד שמכריע לשעתו אלוקים ניצב בעדתו, מה נאמר על הכרעת הלכה לדורות, בספרים הקאנוניים של ההלכה?).
"
עכשיו, אני יודע שמה שהרב כתב אז, היום כבר לא משקף את דעתו. אבל הבה ננסה לברר את דעתו דאז.
מה שהרב בעצם אומר הוא שבמקרים מסויימים הקב"ה שולט במעשי האדם ובמקרים אחרים לא כן. כשמדובר על הכרעה מוסרית שאדם צריך לעשות, אזי הקב"ה מניח לו לנפשו ובפעמים אחרות הוא "מפעיל" אותו בהתאם לתכניותיו.
עכשיו, נשאלת השאלה:
בהנחה שמעשה שאדם עושה, יכולות להיות לו השפעות ארוכות טווח על כל מהלך ההיסטוריה (זו למשל נקודת המוצא של ריי ברדברי בסיפור שלו "קול רעם" http://en.wikipedia.org/wiki/A_Sound_of_Thunder) - אם הקב"ה יניח ולו מעשה אחד לבחירתו של מאן דהו, הרי שמיניה וביה הוא מאבד את השליטה על כל מהלך ההיסטוריה מפה ואילך - וזה כולל את האפשרות של "מזמן אותו לפונדק אחד ..."
זאת, כמובן, אם לא מניחים שהקב"ה כל הזמן מפר את השלשלת הסיבתית.
אבל הפרה כזאת, יש סברא חזקה שהיא בלתי אפשרית מעצם הגדרת הסיבתיות (למשל, וויטגנשטיין, http://www.gutenberg.org/files/5740/5740-h/5740-h.htm סעיפים 6.3 עד 6.374) - כלומר, מדובר בחוסר אפשרות לוגי-אפריורי, לא סתם הפרה של חוק טבע זה או אחר...
עכשיו, אם אני מבין נכון את עמדתו של הרב כעת, הרב באמת לא מניח שלקב"ה ישנה שליטה כזאת על מהלך ההיסטוריה (אולי מהסיבה שאמרתי) ...
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 26/04/2010 08:37:39
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2010 09:17 |
|
| |
אני ממש לא מבין אותכם,
הרב מיכי טוען שזה היה מאמר סנגוריה או על דרך הגדה,
אז מה לכם (עקיבא) אצל הגדה ??? (חגיגה יד' ועוד)
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2010 10:11 |
|
| |
הרב אברהם לא מספר סתם ווארטים - כל מילה שיוצאת מפיו צריכה עיון
|
|
|
|