בית פורומים עצור כאן חושבים

מעגל הקסמים של ההכרה האנושית

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-30/4/2010 16:19 לינק ישיר 
מעגל הקסמים של ההכרה האנושית

שלום שוב,

ברצוני עתה להסב את תשומת ליבכם לאחד ממעגלי הקסמים בהם המחשבה האנושית סובבת (בין אם מדובר על מחשבתו של אדם פרטי בינו לבין עצמו ובין אם מדובר על התפתחותה של ההגות והתרבות האנושית במהלך ההיסטוריה) ושלדעתי אין ממנו מוצא (לפחות לא מוצא קבוע).

בצורה זו או אחרת הנושא כבר נדון רבות – הן בפורום הזה והן ע"י המשתתפים הקבועים בפורום זה בבמות אחרות (ב"שתי עגלות וכדור פורח", למשל) והן בכלל בהגות האנושית מקדמת דנא.

מה שאני בא לעשות פה הוא לתמצת את הנושא ע"י 14 נקודות (מה שהגל קורא "מומנטים") של ההתפתחות שהמחשבה האנושית עוברת עד שהיא חוזרת לנקודת המוצא.

אני אמנע בשל כך מהבאת מקורות (למרות שיש לי הרבה מקורות להביא) – וזאת כדי להשאיר את מבנה המהלך ברור ו"נקי" וחף מדיונים מיותרים בפרשנות טקסטואלית או בהיסטוריה.

אם יתפתח פה דיון – אזי אביא מקורות במידת הצורך.

הסיכום להלן הוא אידיאליזאציה – במציאות, ההתפתחויות הרבה פחות חלקות ולעתים קרובות ישנן חזרות לנקודות שכבר ביקרנו בהן (רגרסיה). קחו זאת בחשבון. זאת ועוד – את המעגל הזה אפשר לסגור כמעט בכל שלב במהלך מחשבתי פשוט. אך אמנע מלעשות זאת – אמתח את החבל עד הסוף כדי למצות את הנושא כמה שיותר.

הייתי רוצה לומר על הסיכום שלהלן שהוא כל הפילוסופיה כולה על רגל אחת. אבל אמנע מכך ואגיד משהו פחות רברבני – שהסיכום הוא, על רגל אחת, סיכום של אספקט מרכזי וחשוב של הפילוסופיה בכל התקופות.

1. מתחילים מהשקפה קומונסנסית:

אנו לומדים דברים מסויימים מההורים שלנו, מהמורים שלנו, מהעיתונים, מהספרים, מה"חיים" וכן הלאה. ואנו מתייחסים להרבה דברים כמובנים מאליהם – או לפחות ככאלו שניתן להניח אותם כאמיתיים מבלי לחשוש.

התייחסות זו אל העולם נקראת: ריאליזם ישיר (או בשמות גנאי – למי שאוהב להשתמש בשמות גנאי –דוגמאטיזם, ריאליזם-נאיבי, וכן הלאה).

2. עכשיו, חלק מההשקפה הקומונסנסית הזאת היא שאנשים מסביבנו טועים. זאת אנו לומדים מינקות. המבוגרים מתווכחים בין ובין עצמם - אומרים זה על זה "אתה טועה" - וכך אנו למדים שגם מבוגרים יכולים לטעות.

הורינו מלמדים אותנו לא לסמוך על כל אדם (במיוחד לא לסמוך על זרים). הם גם מלמדים אותנו שההוא לא יודע מה הוא מדבר וההוא טועה – והם גם מסבירים לנו למה.

כך נולדת לה הביקורתיות

3. יתר על כן – אנו למדים שגם אנו, כאנשים בין אנשים, טועים לעתים. וגם זאת הורינו, מורינו וכו' מבהירים לנו כל אימת שהם מעמידים אותנו על טעויותינו.

יתר על כן, מלמדים אותנו מינקות לשים לב למה שאנו אומרים וחושבים כדי שנימנע מטעויות.

להימנע מטעויות זה טוב גם מבחינה פראקטית – שלא נטעה בהחלטותינו – וגם מבחינה חברתית – שלא נחשוף את בורותינו ברבים.

כך נולדת לה הביקורת העצמית.

4. עתה כשאנו ביקורתיים כלפי עצמינו, אנו מתחילים לבחון כל אחת מאמונותינו. אנו בודקים את מקורותיה (ממי למדנו אותה? האם ניתן לסמוך עליו?) ואת הצדקותיה (האם יש נימוק טוב להשקפה זו?).

אני לא בטוח שמה שהמורה שלי לפיזיקה אמר לי בשיעור נכון (שהרי הוא רק בעל תואר ראשון) – אז אבדוק אצל פרופסור לפיזיקה (הוא בוודאי יידע את התשובה).

אך, מכיוון שידוע לנו שאת אמונותינו קיבלנו מאנשים אחרים, וידוע לנו שאנשים, ויהיו החכמים ביותר, יכולים לטעות (ותעדנה על כך כל המחלוקות בין האנשים החכמים ביותר), אזי בשלב כלשהו אנו מנסים לאמת את אמונותינו באופן עצמאי – בלי לסמוך על אף אחד.

כך נולדת לה העצמאות המחשבתית.

5. אנו ממשיכים את הפרוייקט הביקורתי – אך עתה כבר באופן עצמאי.

בהתחלה, אנו בוחנים את אותן אלו מקרב אמונותינו הנמצאות על פני השטח – ואת הבדיקה הזאת אנו מבצעים על רקע אמונותינו ה"מוצקות" יותר, הבסיסיות יותר.

למשל, אם אינני בטוח שהיום השלושים לחודש – לא אשאל את השכן (כי למדתי שלא לסמוך על דעת אחרים) אלא אסתכל ביומן (כי היומן, מן הסתם, לא יטעה בזה).

אני לא בטוח שהתשובה שלי לתרגיל במתמטיקה היא נכונה – אני אבדוק אותה בכה ובכה – בדרך זו ובדרך חלופית – עד שכל הדרכים כולם יובילו אל אותה התשובה וכך אדע מהי התשובה הנכונה.

אך אז אנו מגלים שגם את השקפותינו הבסיסיות רכשנו מאנשים אחרים: מהתרבות בה גדלנו, מהחברה הסובבת אותנו, ממורינו, מהספרים וכו' – ואת השקפותינו אלו קיבלנו מהם באופן בלתי ביקורתי (שהרי זה היה לפני שנהיינו ביקורתיים) – מתוך אמונה עיוורת.

יתר על כן, ידוע לנו גם שגם תרבויות שלמות יכולות לטעות (תחשבו שנייה על "פולחני מטען" למיניהם). מה אם התמזל מזלנו להיוולד דווקא לתוך תרבות שטועה בהשקפותיה הבסיסיות ביותר?

אזי אנו מחפשים אמונות שאי אפשר לפקפק בהם – ולו בדמיון. אנו מחפשים אמונות שרכשנו באופן עצמאי לחלוטין – בלא לסמוך על אף אחד. 

זוהי כבר הספקנות המתודית.

6. והנה, אנו אכן מגלים כמה אמונות כאלה. אנו לא מפקפקים בהגיון עצמו, אנו לא מפקפקים בקיומינו-אנו. 

אבל אז עדיין מכנן בליבנו הספק – שמא גבולות הדמיון שלנו לא משקפים את גבולות המציאות - שמה המציאות עולה על כל דמיון.

שמא, באופן עקיף – עדיין התרבות שלנו היא זו הקובעת את גבולות הדמיון. או שמא הפנטו אותנו. או שמא החדירו בילדותינו לתת-מודע שלנו אמונות שקריות , שאנו בטעות מקבלים אותן כאמונות "שלנו". או שמא המבנה הפיזיולוגי שלנו (למשל, מבנה המוח) לא מאפשר לנו לראות את האמת נכוחה. או שמא אנו נמצאים ב"מטריקס" בו משדרים לנו סרט שאנו בטעות מקבלים אותו כמציאות. וכן הלאה.

כך נולדת לה הספקנות.

7. והנה, אחרי שהתייאשנו לחלוטין מלהיפטר מהספקות האופפים אותנו, נולד בליבנו אפילו ספק אחד נוסף – אך בספק זה תמונה נחמה רבה:

אולי בכלל אין דבר כזה, "מציאות", שם "בחוץ". אולי החלום הזה שאנו נמצאים בתוכו הוא כל מה שיש.

אם זה כל מה שיש, הרי שאנו יכולים להירגע ולהתייחס אל החלום עצמו כאל המציאות – המציאות היחידה הקיימת. אין עולם בחוץ – העולם הוא עולמינו הפנימי.

עמדה זו נקראת פנומנליזם.

8. ואז, שמחים וטובי לבב, אנו מתחילים לחקור את ה"חלום" הזה שלנו.

ואנו מגלים שבחלום הזה ישנם כל מיני תופעות מענינות: מראות, צלילים, ריחות, תחושות וכו'. גם כאבים והנאות – שעד כה חשבנו עליהם שהם "שלנו" - אינם אלא תופעות בחלום הזה ואינם יותר (או פחות) שלנו מאשר המראות והצלילים.

יתר על כן – אפילו הגופים -  שעד כה כל אחד ייחס אחד מהם לעצמו, כגוף "שלו" – אינם אלא עוד מראות ותחושות וכו' – בקיצור, תופעות בלבד. אין הצדקה להתייחס לאחד הגופים שונה מכל השאר ולקרוא לו "אני" - את כולם אני רואה בחלום... 

יתר על כן, התרחשויות שעד כה כל אחד התרגל לראות בחלקן "מעשים" שהוא עושה ובחלקן מעשים של הזולת אינן אלא עוד התרחשויות בחלום (אותו דבר אמור לגבי רצונות והתייחסויות כלפי התופעות וכו').

מי שהגיע לשלב הזה, רואה עצמו עתה כצופה בלבד בחלום הזה שלו – ואילו את עצמו כנמצא מחוץ לחלום.

זהו האידיאליזם הסובייקטיבי.

9. אבל עתה, מתוך עמדה זו, נוצר המצב הבא:

מכיוון שכל אחד מכיר רק על עצמו בתור צופה בחלום ואילו את האנשים האחרים הוא מכיר רק בתור תופעות, אין סיבה להניח שישנם צופים נוספים באותו חלום בו הוא צופה.

כל אחד יכול לטפוח לעצמו על השכם (הווירטואלית, כמובן) ולהגיד לעצמו: אני וזולתי עוד.

זהו הסוליפסיזם.

10. אך פה מתעורר סוג חדש של ספק בלבו של הסוליפציסט:

אם אני אינני תופעה, האם אני בכלל קיים?

אמנם ברור שהמראות, שעד כה ראיתי בהן מראות ה"נגלות לעיני", קיימים (כמראות – ואותו דבר אמור בצלילים וכו') – בזה אין ספק – אבל האם הצופה – מי שאני רגיל לקרוא לו "אני" – האם צופה זה קיים?

והנה, הסוליפציסט רואה שאין לו הצדקה טובה להניח את קיומו-הוא. בכל אופן – לא כדבר מה הנמצא מחוץ לחלום.

עתה, כשה"אני האמיתי" סולק מהתמונה, כבר לא איכפת לו באופן עקרוני לקחת תופעה כלשהי בעולם – למשל, את אותם מראות ותחושות שהוא היה רגיל לקרוא לו "הגוף שלי" לפני שהבין שהכל חלום – ולקרוא לה "אני". אבל ל"אני" זה אין איזה מעמד מיוחד בעולם התופעות – זה סתם עוד דבר. 

באחת הגלגולים שלה, השקפה כזו נקראה ביהייוויוריזם.

11. עתה אנו מגלים עוד כמה מאפיינים מעניינים של החלום:

שניתן לכנס כל מיני תופעות במצבורים שניתן לקרוא להם בשמות: עצים, אבנים, אנשים, גופים, פעולות, דיבורים, חוקי טבע, וכן הלאה

בקיצור, הכול טוב ויפה.

מה שיפה הוא שגם נפטרנו מספקות מיותרים וגם "החזרנו" לעצמנו את העולם שאבד לנו.

עתה אין בליבנו ספק לא רק בנוגע לקיומו של העולם אלא אף בנוגע לנכונותן של השקפותינו על העולם – כי מה הן בסה"כ אם לא "מסגרות" מחשבתיות בהן אנו מכנסים את התופעות הנגלות לעינינו?

זהו הפוזיטיביזם.

12. אך עתה אנו מגלים דבר מה מעניין.

שלא כל מסגרת בה אנו מנסים לכנס את התופעות הנגלות לעינינו אכן "עובדת".

ישנן מסגרות שאנו יכולים "לשחק" איתן – אנו יכולים להחליט לראות באירופה ואסיה יבשות נפרדות ואנו יכולים לראות בשתיהן ישבת אחת – איראסיה.

אך ישנן גם מסגרות הכפויות עלינו.

אין אנו יכולים להסתכל על התופעות כבלתי תלויות אחת בשנייה, ככאוטיות. אין אנו יכולים להיפתר מהתחושה שתופעות גוררות אחת את השנייה. כלומר, אין אנו יכולים אלא להניח סיבתיות.

אין אנו יכולים שלא לראות בזיכרונות שלנו אירועים שאכן קרו (אם כי באופן תופעתי בלבד, כמובן) – כלומר, אין אנו יכולים שלא להניח את הזמן.

אך זה לא מטריד יותר מידי את שלוותינו – כי מה הן המסגרות הללו, הכפויות עלינו, אם לא עוד תופעות בחלום (ברמת הפשטה גבוהה יותר)?

אנו אומרים למסגרות אלו: welcome to the club ומאמצים אותן בשתי ידיים כחלק מה"עולם" שאנו מכירים בקיומו.

עמדה זו נקראת אידיאליזם טראנסצנדנטאלי.

11. והנה בין אותן מסגרות שמבעדן אנו תופסים את העולם, אנו מגלים שקיימים גם מושגים כמו ממשות (כלומר, הדבר שקיים באופן אובייקטיבי – לא כתופעה בלבד), אני (ולא רק במובן של "גוף" זה או אחר אלא שאנו "משוחדים" לגביו - כלומר, בעל מעמד מיוחד בעינינו), וכדומה.

וזה מתנגש עם כל כיוון המהלך עד כה.

אבל אל ייאוש. עברנו את פרעה, נעבור גם את זה.

ניתן הרי גם במושגים אלה לראות אך מסגרות המעצבות את דרך התייחסותנו אל עולם התופעות. למשל, מושג כמו ממשות, ניתן לראות בו איזה רקע שכנגדו אנו מסוגלים לבחון מחדש ולבקר את אמונותינו לגבי העולם. כלומר כמין "מראה" המאפשרת לנו להסתכל על עצמינו מהצד.

בשביל בחינה עצמית זו, צריך כמובן להניח את העצמי. אבל גם זה לא נורא – כל עוד אנו לא "נאיביים" בהתייחסותנו אליו.

כך, למעשה, חלקית חזרנו למצב הראשוני והשבנו לעצמינו את כל מה שחשבנו אותו לנכון מלכתחילה – אבל זאת מתוך התבגרות מסוימת  ומתוך התגברות על הספק.

נקרא לעמדה זו אידיאליזם אבסולוטי.

12. א. אך הנה, אנו מגלים בעצמינו שאנו (בעל כורחינו – כנתון) מתייחסים לאנשים אחרים לא כאל עצים ואבנים – לא כאל עוד תופעות בעולם – אלא כאל בעלי מעמד אנאלוגי למעמדנו-אנו.

איכפת לנו מה הם חושבים באופן כללי – ובפרט, איכפת לנו מה הם חושבים עלינו.

אפילו אם אנו נהנים להתעלל בהם או לשעבד אותם – אנו נהנים מכך דווקא בגלל שהם אנשים כמונו. אין הנאה יתירה בהכאת אבן. ואין הנאה יתירה בכך שמכשיר כלשהו ישרת אותנו. לעומת זאת, במקרה של אנשים המצב שונה... 

[מאידך, ההנאה שבשעבוד או בהתעללות היא בכך שבזאת אנו הופכים את הזולת לחפץ בלבד, או למכשיר בלבד (או חושבים שאנו הופכים, או רוצים להפוך...) - אבל זה מאופרה אחרת]

כך חוזר הזולת לתמונה.

הזולת גם הוא צופה בעולם התופעות. גם הוא "אני" כמונו.

אין מניעה, אפוא מללמוד מהזולת דבר-מה או שניים.

יוצא שהיותי בעל קשר מיוחד לגוף שלי איננו נובע מסתם טעות של ההכרה אלא זהו אמצעי לגלות את עצמי לזולת דרך עולם התופעות – בדיוק כמו שהלה מגלה עצמו בפני באותה דרך.

ב. אך עתה אנו שמים לב שהזולת רואה דברים לעתים בצורה אחרת מאיתנו.

מאידך, מכיוון שנתון לנו שגם הוא "אני" כמונו, אין סיבה שנעדיף דווקא את דעתנו-אנו על פני דעתו. מאידך, גם ההיפך לא מתבקש – אין לנו סיבה לבטל את דעתינו בפני דעתו. אך גם להאמין בסתירה איננו יכולים (בגלל מסגרות התפיסה שלנו).

ניתן אפוא לראות בעצמי ובזולת משתפי פעולה בדרך אל האמת (שהיא, כזכור, איזו מסגרת אידיאלית שכנגדה אנו בוחנים את אמונותינו). כך, כשישנה מחלוקת, זוהי הזדמנות להגיע לאמת כוללת יותר, המשלבת בין דעתי לדעת הזולת.

והאמת והשלום אהבו.

זוהי הדיאלקטיקה.

13. אך את ההשלמה הזו אי אפשר לעשות ללא ירידה לשורשי המחלוקת בינינו וללא מציאת המכנה המשותף.

והנה, אנו מגלים שזה לא כזה קל. וזאת משום שאנשים בד"כ לא מחזיקים באמונות שלהם על סמך כך וכך הנחות בסיסיות אלא כמכלול. ומכלול זה נקבע ע"פ ההיסטוריה הפרטית של אנשים אלו – מקום גדילתם, החינוך שהם קיבלו וכן הלאה – וכן על פי תודעתם הקולקטיבית והתרבותית.

במכלול זה, כל טענה מוצדקת מתוך כל השאר – וחוזר חלילה. ולא ברור איך פורצים מעגל שכזה.

זה מוליד רלאטיביזם, האומר: ראייתי את המציאות וראייתו של זולתי את המציאות הן שוות ערך אך אינן ברות השלמה. אין טעם לנסות לשכנע את הזולת בדעתי (וק"ו לכפות עליו את דעתי) ואין טעם מלהשתכנע מדעתו - כל אחד חיי בעולם שלו.

14. אך מה יעשה הרלאטיביסט כשהוא מגלה שהזולת איננו רלאטיביסט כלל ועיקר? איך הוא אמור להתייחס לדעה זו של הזולת?  יתר על כן, מה יעשה הרלאטיביסט כשהזולת ינסה לשכנע אותו בדעתו הוא – או, ביתר שאת, אם הזולת ינסה לכפות עליו את דעתו הוא?

פה כבר הרלאטיביסט בבעיה. כל שהוא יכול להגיד לעצמו הוא:

אמנם דעתי ודעת הזולת הן שוות ערך – אך, סוף סוף, הרי דעתי שלי היא היא דעתי – ולדעתי במקרה זה אני צודק והזולת טועה. אין סיבה שאקבל את דעת הזולת – וזאת למרות שהיא "שוות ערך" (whatever that means - בשלב הזה זה כבר לא כל כך מובן) לדעתי.

במילים אחרות, הרלאטיביסט פה יורד מהעץ של הרלאטיביזם ומגלה.....אוווווופס! שהוא חזר לנקודת ההתחלה......

הרי לכם סיפור לשולחן שבת...

שבת שלום.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2010 21:54 לינק ישיר 

סטיבן פינקר העלה באחד מספריו את הטענה שהמוח שלנו אבולוציונית לא התפתח לפתרון בעיות פילוסופיות, לכן מבחינתנו בעיות אלו אינן פתירות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2010 22:03 לינק ישיר 

גם זו טענה פילוסופית......

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2010 00:12 לינק ישיר 

בעלבעמיו כתב:
סטיבן פינקר העלה באחד מספריו את הטענה שהמוח שלנו אבולוציונית לא התפתח לפתרון בעיות פילוסופיות, לכן מבחינתנו בעיות אלו אינן פתירות.

בעל:

תסביר לנו איך הוא הגיע למסקנה כזאת ?

רדף:
תודה על האשכול המעניין,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2010 00:54 לינק ישיר 

על כגון זה (הטענה של פינקר) נאמר: לא עליך המלאכה לגמור ואין אתה רשאי להבטל ממנה...

בל נשכח שלא רק שהטעה הזו מביעה עמדה פילוסופית (כפי שציינתי כבר) אלא גם יוצאת מתוך עמדה פילוסופית מסוימת..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2010 03:18 לינק ישיר 

רדף
שכחת פרט אחד שלמעגל ההכרה הזה הגיעה האנושות אחרי 2500 שנות פילוסופיה [למעט השלבים הראשונים הבסיסיים] כלומר תמיד יש לצפות שיבוא מישהו ויוסיף לו פרק

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2010 04:23 לינק ישיר 

לא באמת: כל חוליה בשרשרת שתיארתי, יש לה מקבילות בכל התקופות.

למשל, הרעיון שכל העולם הוא רק חלום הוא רעיון שניתן לפגוש אותו כבר באופנישדות  - עוד לפני תאלס ממילטוס והולדת הפילוסופיה המערבית.

למשל, את הדיאלקטיקה ניתן למצוא בג'ייניזם - גם כן עוד לפני תאלס. המשל המפורסם על העיוורים והפיל לקוח משם...

וכן הלאה 

נראה לי שדפוסי המחשבה האנושית דיי מוגבלים לכמה טיפוסים עיקריים.

בכל אופן - תודה לך על הערתך. יש עוד הרבה מה לדון בזה...

תוקן על ידי רדףהשיג ב- 02/05/2010 05:04:00

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2010 05:29 לינק ישיר 

רדף:

אולי תתן לנו את המקבילות של הפילוסופיות ביהודות,
זה עובודה קשה אבל אני לא חושב שמישהו עשה עבודה רצינית על זה, (מה שיש זה על הרמב"ם ועוד קצת, אני מתכוון הרבה יותר מוקדם,)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2010 05:47 לינק ישיר 

הפילוסופיה היהודית בד"כ שיקפה את והגיבה ל-פילוסופיה "בחוץ". הרמב"ם שיקף את והגיב ל(פסאודו-)אריסטוטלים המוסלמים של זמנו ומקומו. פילון האלכסנדרוני שיקף את והגיב ל(ניאו-)אפלטוניים של זמנו ומקומו. הרס"ג שיקף את והגיב לכלאם. המהר"ל שיקף את והגיב לפילוסופיה הסכולאסטית של זמנו. הרב קוק שיקף את והגיב להגליאניזם, הרב סולובייצ'יק שיקף את והגיב הן לפילוסופיה הקיומית (אקזיסטנציאליזם) והן לניאו-קאנטיאניות וכן הלאה

גם הגויות יותר מיסטיות הושפעו ממה שקרה בחוץ. הקבלה הימי ביניימית, ראשיתה בנאו-אפלטוניזם ובגנוסטיות.
קבלת האר"י מאד דומה להגותו של ניכולאוס קוזאנוס, כמה מאות שנים לפני כן, למשל [אפילו המושג "צמצום" לקוח משם - Contractio].

"ביטול היש" החב"די מאד דומה הן לאקוסמיזם ההודי העתיק, הן לניאו-אפלטוניזם העתיק, הן לרעיונות של תנועות הכפירה הנוצריים בימי הבייניים, והן לפילוסופיות האידיאליסטיות שרווחו בימי בעל התניא באירופה: שיטות כמו זו של לייבניץ, ברקלי, קאנט, האידיאליזם הגרמני וכו 

כך שאני לא יודע אם צריך באמת לדון בפילוס' היהודית כמשהו נפרד מהפילוס' הכללית...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2010 06:12 לינק ישיר 

רדף:

כן, כל זה ידוע (ידוע לי סדר קצת שונה, לא משנה, חכמי הפורום כבר יגיבו על זה,)

אבל מה שמעניין שכולם (מי הרמב"ם כבר) גיבוי את דעתם מתוך חז"ל ותנ"ך,
(אפי' בפסיכולוגיה, שזה דיי חדש לנו, לדוגמא "אהרן פרידמן" הפסיכולוג בספרו "גם אתה יכול")
מלמעלה זה נשמע פתטי, אבל מי ששולט בשניהם יכול באמת לזהות סוגי פילוספיות בזמן התנ"ך (כמו קהלת,)
ובטח בזמן חז"ל שיש באמת הרבה דעות פלוסופיות נוגדות, (אפי' שבכל דור רצה ההשקפה להבליט את דעת חז"ל לטובתם,)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2010 06:21 לינק ישיר 

לגבי הסדר - לא התכוונתי להציג באופן כרונולוגי - אלו הן רק דוגמאות..

לגבי גיבוי דעה מתוך טקסטים - מובטחני שבתור ישיבע בוחער (בהווה או בעבר) אתה יודע שניתן ליצוק לכל טקסט כל משמעות שתרצה (זו הסיבה שאני כל החיים שלי נמנע מלהגיד ווארטים - חוץ מפעם אחת כשלא הייתה לי ברירה - בבר מצווה שלי...)

לגבי קהלת - באמת לפי החוקרים הספר (חוץ מהפרק האחרון - שגם חז"ל ראו בו הוספה מאוחרת של "חזקיה ובית דינו") נכתב ע"י יהודי אפיקוראי בתקופת בית שני.

לגבי חז"ל, ישנו ספר מענין של ישראל אפרת הנקרא הפילוסופיה היהודית העתיקה - קטונתי מלהתחרות עמו...

תוקן על ידי רדףהשיג ב- 02/05/2010 06:23:42

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2010 06:34 לינק ישיר 

יש להשיג את הספר ברשת ??

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2010 06:39 לינק ישיר 

http://simania.co.il/bookdetails.php?item_id=253509

נ.ב. אתה כותב "כל זה ידוע" - אני בטוח שלגבי האר"י וקוזאנוס, לפחות, חידשתי לך. לא מצאתי מישהו אחר ששם לב לזה. זה קשור לכך שקוזאנוס דיי חריג ולא מי יודע מה ידוע בקרב הפילוסופים (והמיסטיקאים) של ימי הביניים...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2010 07:16 לינק ישיר 

רדףהשיג כתב:
http://simania.co.il/bookdetails.php?item_id=253509

נ.ב. אתה כותב "כל זה ידוע" - אני בטוח שלגבי האר"י וקוזאנוס, לפחות, חידשתי לך. לא מצאתי מישהו אחר ששם לב לזה. זה קשור לכך שקוזאנוס דיי חריג ולא מי יודע מה ידוע בקרב הפילוסופים (והמיסטיקאים) של ימי הביניים...

תודה לקישור:

לא, התכוונתי לומר שעשו כבר על זה עבודות ומחקרים וכו'
מה שלא עשו על חז"ל, רק מי הרמב"ם ואלך,
 אתה טוען שישראל אפרת כן עשה, ראיתי קצת כאן, הנה,

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A4%D7%99%D7%9C%D7%95%D7%A1%D7%95%D7%A4%D7%99%D7%94_%D7%99%D7%94%D7%95%D7%93%D7%99%D7%AA

אבל שוב זה נשמע כמו כל הדעות חוץ יהדות, שעושות מי היהודים עם מטומטם שהכל לקחו מבחוץ ולא חידשו כלום, 
קח לדוגמא את זה, הנה, (לא קשור לנושא אבל תבין את כוונתי,)  http://alefefes.macam98.ac.il/sofrim/sofrim.asp?n=4

תוקן על ידי maxmen ב- 02/05/2010 07:22:18

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2010 07:28 לינק ישיר 

למקסמן: אם היהודים לקחו הכל מבחוץ זה עוד לא הופך אותנו ל"עם מטומטם". היהודים הוסיפו וחידשו ותרמו לתהליך.

לולא הרמב"ם גם לא היה את תומאס אקווינאס. לולא פילון לא היה את אוריגנוס, את הירונימוס, את אמברוזיוס ואת אוגוסטינוס.

אפרת כותב בתור יהודי ומתוך הזדהות עם היהדות - לא כאנתרופולוג שבא לצפות בשבט של אינדיאנים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2010 07:29 לינק ישיר 

נ.ב. וכמו כן - זה לא נכון שעשו רק מהרמב"ם ואילך - הרבה נכתב על פילון ועל רס"ג ועל יורדי המרכבה ועל חז"ל ועל כתות מדבר יהודה וכן הלאה...

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מעגל הקסמים של ההכרה האנושית
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext