התודעה
אני משער שאין כוונתך לשאול למה נברא האדם כמין האדם, או כלל הבריאה. אלו שאלות חשובות, אם יש עליהן תשובה כלל, ובכל אופן הן ראויות לניתוח, אבל אני מבין ששאלתך היא מקומית יותר.
וזוהי: מדוע האדם נברא עם יכולת פריה ורביה דו מינית, ומדוע הצד המיני תופס מקום כה גדול בחיינו. הרי אם המטרה היתה רק להבטיח פריה ורביה, וכן החלפת גנים, האם לא היה אפשר אחרת?
סבורני שצריך גם עבור שאלה זו לנתח את הנחות היסוד. כמדומה שביסוד השאלה עומדת ההנחה כי ה' ברא את העולם לתכלית, והעולם לא התפתח "סתם". כיון שכן יש לבדוק אם אפשר היה להשיג את המטרה באופן יותר יעיל וחסכוני.
לןדוגמא, אם האדם או היהודי נברא כדי לשמור מצוות/ללמוד תורה/ להתענג על ה'/לזכות לחיים העולם הבא/לתקן מידותיו/ וגם אם פריה ורביה בכלל זה, הרי ניתן היה לסדר זאת במה שנראה לנו, בימינו ועם ידיעותינו, באופן חסכוני יותר. כפי שציינת, על ידי ריבוי במעבדה.
ובכן, נראה לי שיש יותר מתשובה אחת לשאלתך.
א. העולם הזה נברא כדי להעמיד את האדם בנסיון. והפריה והרביה באופן שהיא נעשית מספקת הזדמנויות רבות לנסיון. כידוע לכולנו. (תשובה על פי שיטת הרמח"ל).
ב. השאלה שלך מבוססת על כך שניתן היה לברוא את האדם כך שיהיה בעל יכולת לפרות ולרבות במעבדה. כמדומה שרוב שנות ההיסטוריה האנושית לא איפשרו הליך כזה. האם כוונתך לשאול מדוע לא נברא האדם ישר חכם ובעל יכולת להשתמש במעבדה?
ג. השאלה שלך דומה לשאלות שנשאלו בידי חז"ל. לדוגמא, מדוע לא נברא האדם עם שני פיות, כדי שיהיה אחד לאכילה ואחד לדבר בדברי תורה גם באמצע האוכל.
שאלה זו נראתה לי מוזרה ואפילו לא רצינית, אלא כעין שאלה שמכינה רקע בהומור לתשובה (האדם משתמש בפה יותר מדי לרעה, כלומר לתוכחה לציבור השומעים). עם זאת, התשובה שלה יכולה להיות גם לשאלתך. מי יודע אלו דברים רעים יכלו לקרות אילו האדם היה מתרבה במעבדה...
ד. התשובה שנראית לי יותר היא ששאלות כאלו שלך הן שימוש לרעה ביכולת הפילוסופית שלנו. איני בא למנוע שאלות וסהדי במרומים שאני סבור ששאלות הן דרך לעליה והתקדמות. אבל יש שאלות שהתשובה עליהן היא בחינת הנחות היסוד. וכך, אם הבנתי את שאלתך, גם לגביה זה נכון. האם יתכן למצוא חלקים בבריאה ש"אפשר היה לסדר טוב יותר"? מסתבר שכן. בכפוף לכך שידיעותינו במערכת האקולוגית מספיקות לשם הנחה כזו (והיום אנו יודעים עד כמה דברים רחוקים תלויים זה בזה). ושוב, זה תלוי בהנחות היסוד שלנו לגבי מטרת הבריאה וכיו"ב.
אשר על כן נראה לי שהשאלה אינה מדוע לא נברא האדם עם יכולת ריבוי במעבדה. זו כן שאלה חשובה וטובה מה דעת ההלכה על ריבוי כזה. והאם זה טוב או לא.