בית פורומים גרפולוגיה בחינוך וזוגיות

על גיזענות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/5/2010 08:14 לינק ישיר 
על גיזענות

אני מופתע מגודל השנאה והביטויים הגסים של אנשים נגד הציבור הספרדי - וחמור מכל - מפרסמים את דעותיהם בגלוי.
ממה נובעת הגזענות הנוראה והשנאה הבאים לידי ביטוי באתר?
הייתי שמח לשמוע את חוות דעתכם - קודם שאביע את דעתי.

תוקן על ידי גרפולוגיה ב- 09/05/2010 08:19:31

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2010 08:32 לינק ישיר 

אשכול בנושא מעצכ"ח
http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?cat_id=24&topic_id=1912769&forum_id=1364

אתה לא צריך להיות מופתע. הרי למדנו והבור ריק אין בו מים ודרשו חז"ל אבל נחשים ועקרבים יש בו.

אין וקום בעולם. מי שלא עסוק בישובו של עולם עסוק בהחרבתו של העולם.

נ.ב. אין לשכוח שחלקים ניכרים בציבור החרדי מתנגדים באופן פסיבי לגזענות, אולם אינם מצליחים לכפות את דעתם על החלק הלוחמני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2010 08:44 לינק ישיר 

אני חושב שאתה צודק - לצערי, אך דומני כי אין בכך הסבר מלא של התופעה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2010 08:48 לינק ישיר 

נורא כיף לשנוא מישהו, ולהרגיש שאנחנו אין בלתנו.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-9/5/2010 10:37 לינק ישיר 
הנושא רציני אולם בשביל החיוך:

http://www.youtube.com/watch?v=z9SoxaOY4DU

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2010 14:20 לינק ישיר 

גם מקווה צודקת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2010 00:23 לינק ישיר 

הגזענות

אחד מן המאפיינים את החברה המערבית בעידן האחרון, זהו הניסיון לטשטש גבולות.

הפלת החומה בין גרמניה המזרחית למערבית, הסכמי שלום – למיניהם, ליברליזם, שוויון זכויות, פמיניזם, אגודות צער בעלי חיים ועוד.

האדם המודרני, מתקדם בצעדי צב, ומבין סוף, סוף, כי כל בני האדם שווים.

לכאורה לתפיסה זו עשויות להיות השלכות מרחיקות לכת, בנוגע לחברה האנושים לעתיד לבא.

לא עוד מלחמות ומחלוקת. כל הארץ – שפה אחת ודברים אחדים.

בהבדלה, אנו מבדילים בין קודש לחול, בין אור לחושך, בין ישראל לעמים ובין יום השביעי לששת ימי המעשה. עניינה של הברכה הוא: ההבדלה. וההבדלה מגדירה בעצם את מהות התבונה.

אצלנו יש לחוץ בין נשים לגברים, להפריד בין בשר לחלב, בין צדיק לרשע ועוד ועוד.

אנו נושאים את דגל ההפרדה.

האם התפיסה המערבית הדוגלת בשוויון ובטשטוש גבולות, אכן יותר אנושית ונאורה מן הגישה שלנו, הדוגלת בהבחנה?

השאלה היא, מהו המקור לכל אחת מן התפיסות.

הסיבות שגרמו לאומות העולם לאמץ גישה שוויונית, הן שתיים: או בגלל אינטרסים כלכליים, כוחניים ואחרים, או בגלל הצמדות ל"רעיון", אשר נראה להם כמוסרי.

מאידך, הגישה היהודית אשר מאמינה בתורת הייחוד, דווקא היא – באורח פרדוקסאלי – מפרידה ומבחינה בין גורם אחד למשנהו.

יש כאן הבנה כי קיום ה"אחד" כרוך בכיבוד והערכת השוני.

עם ישראל שכן במדבר לשבטיו. על כל יהודי לשמור על מנהגי אבותיו.

בנין הארץ, עם כינונה כמדינה, נוסד בגישה גויית מערבית, מתוך תקווה לאחד את השונה באופן מאולץ. לקחו קבוצות אנשים בעלי זהות תרבותית שונה, ושמו אותם בסד, בכדי לעצב אותם על פי טעמו האישי של המעצב.

לא היה בכך מידה מינימאלית של התחשבות והבנה לאחר. לא הייתה בכך כושר התפעלות ויכולת לכבד את מה שאינך. אלא יצרו דגם של ישראלי וכבמיטת סדום קיצרו את הארוכים ומתחו את הקצרים בכדי שכולם יהיו במידה זהה.

אנו היום, קורבנות מעוותים של השיטה האכזרית הזו. שיטה פרימיטיבית, שאינה מסוגלת לראות את היופי שבזולת.

לאדם מח ולב, כאשר תפקיד המח הוא לבקר ואילו הלב נועד לאפשר הזדהות.

היתרון של המח הוא שביכולתו לבחון האם בחירתנו הגיונית ונכונה. מאידך, המח, בכדי שיוכל להעביר ביקורת ולשמש ככלי בוחן, הוא מנתק את האדם מן החומר הנבחן. לו היה לאדם רק מח, האדם היה שרוי בספק תמידי היות והמח מראה תמיד את שני צדדי המטבע ואין בכוחו לחבר את האדם עם אחד מצדדי הספק.

לשם הזדהות וחיבור עם המציאות, דרוש לאדם לב.

מכאן, כשאנו שואפים לחנך לאמונה ולדבקות בשכינה, אנו נדרשים ליכולת הזדהות.

התרבות המערבית תופסת, כי לשם השגת האינטליגנציה הדרושה, יש על האדם לפתח את שכלו ואת חוש הביקורת שלו. העולם המערבי הזניח לחלוטין את מקומו של "הלב", בחשיבותו ובתרומה שלו להבנת הדבר על בוריו.

יוצאי מדינות אירופיות, ובני הישיבות האשכנזיות הושפעו מן התפיסה המערבית, בלא שהרגישו כי במקביל לפיתוח השכלי, איבדו את היכולת האמונית והרגשית משום שהזניחו את מקומו החשוב של הרגש ופיתוחו.

לספרדים – לעומת זאת, נותר עוד הלב. היכולת להרגיש ולהזדהות.

לצערנו בשל אירועים היסטוריים שונים, הישיבות הספרדיות העתיקו בזה את דפוסי החשיבה של הישיבות האשכנזיות תוך כדי איבוד דפוסי חשיבה עם מסורת לימוד עתיקה, שכללו התייחסות ופיתוח מעמיק של הרגש כשבראש סולם העדיפויות, ניצבים הלב והשכל בשווה.

לעולם התורה הספרדי יש מה להציע – גם עבור הציבור האשכנזי, מבחינה אנושית, תורנית ומבחינה הנהגתית, משום שהחשיבה הספרדית הרמונית ואנושית יותר וביכולתה על כן להצמיח תלמידי חכמים עשירים בשכל וברגש ובמעורבות בקהל.
יהי רצון שנזכה כל אחד לשמור על שלו ולדעת להנות ממה שה' נתן לזולתו.

בברכה
ישי ליפשיץ 

תוקן על ידי גרפולוגיה ב- 10/05/2010 00:26:38

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2010 11:31 לינק ישיר 
תשובה שכתבתי במקום אחר

למה ספרדים רוצים ללמוד במוסדות אשכנזים ליטאים

אני נתקל תדיר בשאלה מדוע ספרדים (או נכון יותר בני עדות המזרח), רוצים ללמוד במוסדות אשכנזיים, בעיקר ליטאים  ואינם מסתפקים במוסדותיהם. הנושא נפוץ אפילו יותר אצל המכובדים (ח"כ של ש"ס) שהיו מצפים מהם לנהוג אחרת.
התשובה שנראית לי היא שלכל עם או מגזר יש את האידיאל של אם בארה"ב זה דמות הוואספים (לבן, אנגלו-סכסי, פרוטסטנטי), בישראל במשך שנים זו היתה דמותו של החלוץ (דמות הירואית בתקופות העליות השניה והשלישית). בפסיכולוגיה זה נקרא "תפיסת ה-Self האידיאלי".
גם במדינת ישראל בקרב האליטה תפסה במשך שנים ההנהגה האשכנזית (ממזרח אירופה), את רסן השלטון והיוותה אמת מידה להתנהגות האידיאלית. ההיטמעות באליטות בארץ להיות דומה לאשכנזי. יש לציין כי גם בקרב הציבור החילוני קיימת על "אש קטנה" גזענות בנושא נישואין וכד', בעיקר בקרב הדור הקודם. הדור הצעיר של האליטות מנסה לטשטש את עקיבות העבר באימוץ דרך החיים המערבית לחלוטין.
במשך השנים בהם פעלו בקרב בני עדות המזרח שהגיעו לארץ משפיעים חרדיים, מהפלג הליטאי וחב"ד (לחב"ד לא אתייחס כי כמתבונן מהחוץ אני חש שהם מתיחסים בשוויוניות לספרדים). בהתאם הוטמע בציבור כי האידיאל היה בחור הישיבה מפוניביז'/ חברון/קול תורה וכד' הישיבות הנחשבות ולא הישיבות הספרדיות בהן בחור הישיבה האדיאלי אינו נמצא. רבנים לובשי פראק והמבורג ולא הלבוש הרבני המסורתי. תפיסת האשכנזים כציבור האידיאלי והתנהגותם כהתנהגות האידיאלית הוזרמו לעורקים של הציבור החרדי הספרדי והזינו את הרצון להיות תואם "אשכנזי", דהיינו להימדד לפי קנה המידה כמה אני בסולם האשכנזי (כמו תואם IBM למי שזוכר).

ועכשיו באה השאלה, אם חינכו את הספרדים שלהיות "ליטאי זה האידיאל", למה הליטאים לא נותנים לספרדים להיטמע בהם לחלוטין. הרי גם בציבור החילוני האליטיסטי ההיטמעות התקרבה למושלמת. יש אומנם את נושא המנהגים אבל אם בישיבות הליטאיות יש 20% ספרדים והם נוהגים כמותם. גם ב-60% ספרדים היו נוהגים כמו ליטאים.

התשובה נמצאת במקום אחר לחלוטין. בציבור החרדי לצורך קיומו יש צורך באש תמיד, דהיינו יש צורך ביצירת מוקדי חיכוך תדירים עם הסביבה לצורך מניעת היטמעות. על חברי הציבור לזכור כל העת כי הם מיוחדים, שונים מאחרים (כמובן שיותר טובים) וכד'. המעגל המתבקש בציבור החרדי היה חיכוך עם החילונים ועם הדתיים (שאינם חרדים לדבר ה' כמו החרדים). הבעיה היא שלמחלוקות אין גבולות. אם אדם צריך לחיות בתחושה שהוא הכי טוב היא לא נעצרה בגבולות החרדיות אלא התקדמה אל עבר הסביבה הקרובה, מי שאינו כמונו בדיוק הוא שונה=נחות מאיתנו.
הפרדוקס תפס את הציבור הספרדי. מצד אחד האדם האידיאלי הוא "בן תורה ליטאי". מצד שני הליטאים אינם אוהבים אנשים ששונים מהם והספרדי הוא השונה.
תוצאות המתח הזה ניכרות כל הזמן איפה בציבור הספרדי הרוצה להתקרב לציבור הליטאי אך נדחה על ידו בשל היותו שונה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2010 14:09 לינק ישיר 

שלום שרפ!
תודה על הדברים. אתה כותה רהוט ויפה.
אולם לאחר הקירה המרשימה, מגיעה הפיסקה האחרונה ובה - למעשה, תורף דבריך, שהגורם לחיכוך הוא הצורך במתח וכן גם הצורך בלהרגיש טוב מאחרים. (כפי שכתבה כאן באשכול - מקווה).

אני אישית סבור כי למרות נכונות הדברים שכתבת, יש כאן מרכיבים נוספים.
הציבור הספרדי מצטייר כגס יותר בעיני האשכנזים.
לי אישית אין בעייה עם זה. הבעייה היא ההכללה. הרי ברור לכולם כי בין הספרדים יש אנשים אינטלגנטים לא פחות מן האשכנזים, וכן לא פחות עדינים ואצילים.
כשאני הייתי בחור בישיבת חברון נפגשתי עם בחורות ספרדיות לכתחילה.
כמובן שבררתי קודם לככן אודות עדינות נפשן ורמת האינטלגנציה שלהן.
לא חכמה לדבר נגד המחלוקת. צריך גם לעשות.
חלק מן הבעייה היא, שבכדי להיות אינטלגנטי, לא די בהבנה תיאורטית אלא דרושה יכולת הזדהות עם אותה הבנה.
כך, שגם אם מישהו מסכים באופן תיאורטי עם הרעיונות הללו, הרי שבפועל, אם איננו אינטלגנטי דיו, הוא לא יהיה מסוגל להתחתן באמת עם בחורה ספרדייה.

ש"ס לא רק שלא תרמו לפתרון המחלוקת, אלא העמיקו את יסודותיה. ולכן השסניקים עצמם, שלכו את בניהם לישיבות אשכנזיות.
הפתרון הוא כמו שעושה הרב שאול גבאי מירושלים.
הר' גבאי הקים ישיבה לספרדים בבית וגן, ישיבת אימרי דעת, אליה מתקבלים טובי הבחורים הספרדים.
הר' גבאי בנה לתלמידיו תוכנית שלימה שאין אח ורע בשום ישיבה אשכנזית.
מוסדות מוצלחים כאלה, ככל שירבו, יהוו תחרות אמיתית ביחס למוסדות האשכנזיים, אשר מבחינה ערכית וחינוכית איבדו את צדקת קיומן מזמן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2010 21:18 לינק ישיר 

גרפולוגיה
אנחנו לא מחפשים להסביר מי טוב ממי. אפילו שהעמדה שלי היא שבמדינה יש עדיפות מבנית לאשכנזים (עקב התאמה של יותר דורות לתרבות המערבית), הנשחקת עם הזמן.

השאלה היתה העדפה של ספרדים ללמוד בלימוד מעורב (או דוקא אשכזי, אם האשכנזים החליטו לפתוח מוסד אליטסטי) ולא במקום לימוד ספרדי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2010 23:02 לינק ישיר 

עדיפות זו, אכן שגויה.
לו היו יוצרים מוסדות משלהם ולא מנסים לחקות את האשכנזים, היו משיגים תוצאות יפות יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2010 23:11 לינק ישיר 

יתכן ואתה צודק.

אולם אנו מצויים במצב נתון, בו בכל החברה הישראלית, המנטליות השלטת היא של גברים מערביים.
לשנות את זה זה הולך הרבה זמן.

בציבור החרדי הרי הסממנים כבר יהיו אשכנזיים. אולי יהא הבדל בשיטת הלימוד אבל עדיין זה לא יחשב, כי זה יוצג כסיני מול עוקר הרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/5/2010 00:20 לינק ישיר 

מסופר על אחד מטובי הבחורים בישיבה.
התחתן, למד בכולל והיה לאברך מפורסם בחידושיו.
ויהי היום, והאברך החשוב, נבך - חלה, גסס ומת.

עולה נשמתו השמימה והמשפט מתחיל.
"למדת תורה?" - נשאל.
כן, למדתי.
אפשר לבחון אותך? - שואלו הקב"ה.
כן, בודאי, משיב האברך.

הקב"ה נוטל מסכת ברכות ושואל שאלה.
והאברך - שותק.
נו, מה? הכיצד אינך יודע? - שואל הקב"ה.

זו לא מסכת ישיבתית - משיב האברך. תשאל ממסכת ישיבתית ותראה שאני יודע.
נוטל הקב"ה מבכת שבת, והנה אותו סיפור. גם זו אינה מסכת ישיבתית.
אז איזו מסכת אתה יודע? - נשאל האברך.
מסכת בבא קמא, - התשובה.

נוטל הקב"ה מסכת בב"ק ושואל שאלה.
"לשם לא הגענו - מעיר האברך.
אז מה למדת? - מקשה הקב"ה.
ואז מראה האברך לקב"ה חמישה דפים ממסכת בב"ק - אותם הוא למד ויודע.
שואל הקב"ה שאלה על אחת הסוגיות באותם דפים,
והנה,
שוב אינו יודע.
מה קורה כאן? שואל הרבש"ע, מה עשית למטה כל השני?
והאברך עונה:
תראה הקב"ה, סוג כזה של שאלות כמו ששאלת, זאת איני יודע.
אני אומר לך מה אני יודע, אתה תומר שטיקל-תוירה, ואני אומר לך למה זה לא נכון.

האברך הזה היה אשכנזי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/5/2010 07:18 לינק ישיר 

גרפולוגיה
את הבדיחה הזאת כתבתי בסוף התגובה הקודמת ומחקתי אותה לפני ששלחתי.
נ.ב. זה היה על חברונר.
הבדיחה על הבריסקר היתה שכשהחבורה שלו עומתה עם הרמב"ם, הוא הגיב "פרענק, מה הוא מבין ברמב"ם".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/5/2010 08:28 לינק ישיר 

אכן.
בכל מקרה, המסקנה העולה מ"בדיחות" אלו, זה שהתוצרת האשכנזית ממתינה בקוצר רוח לרענון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/5/2010 08:54 לינק ישיר 

רק שלענ"ד יש צורך בגורמים חיצוניים שישמשו זרז לשינוי.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > רוחניות > גרפולוגיה בחינוך וזוגיות > על גיזענות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext