| נשלח ב-13/5/2010 07:23 |
|
| |
האם חובה עלינו להאמין שחז"ל ידעו את הטבע יותר מה שידעו בזמנם ????
ב,) ואם כן, למה בדיני ממונות, לא נותנים לחז"ל את פריבילגיה הזאת ?
כלומר: אם אנו מחוייבים להאמין שלחז"ל היה ידיעה לא אנושית רגילה ?
אז כך גם בדיני ממונות, פשוט שנאמין להם, ולא נצטרך בית דין בכלל,
ג,) ואם בלפרש את התורה יש מחלוקת ביניהם ? שכאן באמת היו צריכים את ידיעתם ?
ק"ו בידיעת הטבע,
ד,) האם החובה הזאת לא חוזר עלינו כבומרנג ?
כלומר: זה גורם לפקפק בגדלותם,
מה אילו חכמים בתקנתם ????
פתחתי פעם אשכול בעניין בפורום אחר, אבל אני חושב שזה חשוב מאוד לדעת מה דעתכם בעניין,
http://bhol-forums.co.il/topic.asp?cat_id=23&topic_id=2743816&forum_id=20504
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2010 09:29 |
|
| |
לא.
.
ליתר בטחון, עברתי שוב על י"ג עיקרים, ולא מצאתי בהם משהו בסגנון "אני מאמין באמונה שלמה שחז"ל ידעו כל ידע מדעי וטכנולוגי שהיה, שיש ושעתיד להיות".
עיין עוד בדוגמת ספינת הברזל השטה באוויר של הרמב"ם.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2010 10:25 |
|
| |
מקס, דומני שהאשכול הזה מיותר. הוא מיועד לכמה אנשים מקובעים שעדיין חושבים שיש ממש בטענה המופרכת שחז"ל ידעו הכל, על אף שהדברים מוכחים מתוך דבריהם שלהם שלא כך הוא. אתה מערבב כאן בין כמה שאלות שונות. הראיה מממונות אינה ראיה, שכן לא צריך בי"ד כדי לתקן את חז"ל אלא כדי להחליט מה ההלכה החז"לית אומרת במקרה המסויים הזה. להבדיל מהמדע, בהלכה, ממונות או איסורים, אנחנו לא חולקים על חז"ל. יש לדון האם זה בגלל שהם בהכרח צדקו, או גלל שיש להם סמכות פורמלית (אני נוטה לשני). אבלזו שאלה אחרת. העובדה שיש מחלוקות אינה אומרת בהכרח שהם לא ידעו. בהלכה כמו במדע. ראשית, אולי הכרעת המחלוקת היא הידע המוסמך, והמחלוקת היא רק שלב בבירור. שנית, אולי יש תחומים שאנשים לא יידעו לעולם, ולכן גם חז"ל לא ידעו. לישית, אולי מדובר בצורות תיאור שונות (ק"נ טעמים לטהר ולטמא) וכו' וכו'.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2010 11:52 |
|
| |
אני מבקש ממי שחושב שחז"ל ידעו על הטבע ידיעה שמימית שיבנה בנינים עם חישובי השטחים שלהם ויקח את התרופות שלהם וכו' ונראה מה יהיה בסופו
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2010 12:13 |
|
| |
מואדיב
אמנם נכון שמבחינת ההלכה אין צורך להאמין- אבל הרי חסידות היא -לפני משורת הדין.
טוב אתה אולי לא מאמין שחז"ל ידעו, אבל את זה ששלמה המלך ידע הכל הכל. אתה לא יכול להכחיש. אפילו בנו של רבנו- אברהם,- יוסי הי"ו - כבר פתח אשכול בנושא.ורבו בו המאמינים
את זה אתה אני מבין לא מכחיש- מה שכתוב בספרים שבבטן סוסו של שלמה, היו בפועל ובצורה ממשית כל פיתוחי הטכנולוגיה גם העתידיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2010 13:30 |
|
| |
הבעיה שלי היא עם כותרת האשכול, "חובה להאמין", זו סתירה פנימית, אם אתה "חייב" אזי אתה לא חושב כך באמת, אלא מישהו מחייב אותך, אפשר לחייב אותי להגיד, לרוץ, לקפוץ, אולי אפילו להרגיש (ואהבת לרעך כמוך), אבל לא לחשוב דעה כנכונה בזמן שאיני חושב כך. אם מישהו חושב שחז"ל ידעו עניני מדע ברוח הקודש, אזי זו דעתו, אבל בשום פנים ואופן אין דעה זו יכולה לנבוע מחובה, או לייצר חובה.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2010 13:46 |
|
| |
אמאי- אולי אפילו להרגיש (ואהבת לרעך כמוך
אולי אתה מוכן להסביר את דבריך, איך אפשר להכריח להרגיש אהבה כלפי מישהו. מדבריך הבנתי כי אתה מבין את הפסוק כפשוטו, יותר נכון אתה מפרש את הכתוב ואהבת- כהבנת בני האדם.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2010 02:40 |
|
| |
| mdabraham כתב: |  | מקס,
דומני שהאשכול הזה מיותר. הוא מיועד לכמה אנשים מקובעים שעדיין חושבים שיש ממש בטענה המופרכת שחז"ל ידעו הכל, על אף שהדברים מוכחים מתוך דבריהם שלהם שלא כך הוא.
אתה מערבב כאן בין כמה שאלות שונות. הראיה מממונות אינה ראיה, שכן לא צריך בי"ד כדי לתקן את חז"ל אלא כדי להחליט מה ההלכה החז"לית אומרת במקרה המסויים הזה. להבדיל מהמדע, בהלכה, ממונות או איסורים, אנחנו לא חולקים על חז"ל. יש לדון האם זה בגלל שהם בהכרח צדקו, או גלל שיש להם סמכות פורמלית (אני נוטה לשני). אבלזו שאלה אחרת.
העובדה שיש מחלוקות אינה אומרת בהכרח שהם לא ידעו. בהלכה כמו במדע. ראשית, אולי הכרעת המחלוקת היא הידע המוסמך, והמחלוקת היא רק שלב בבירור. שנית, אולי יש תחומים שאנשים לא יידעו לעולם, ולכן גם חז"ל לא ידעו. לישית, אולי מדובר בצורות תיאור שונות (ק"נ טעמים לטהר ולטמא) וכו' וכו'.
|
|
הרב מיכי:
אני חושב שזה כן חשוב רק בגלל האנשים המקובעים בדעות האלה, וזה גורמת להם וילדיהם לכפור באלוקים ותורתו,
אני טוען לא כלפי חז"ל ח"ו, אני טוען לאנשים האלה למה חז"ל עצמם קבעו מושג בי"ד, הרי הם יודעים הכל ברוח קודשם,
אני מנסה לשכנע את האדם הנ"ל ולומר לו הנה אין דבר כזה לפסוק לפי רוח הקודש\נבואה כי תורה לא בשמים היא,
עובדה שחז"ל עצמם לא פסקו לפי שמים, לא בדיני ממונות, ואפי' לא בלהבין פשט הכתוב, כי הרי הם בעצמם שוברים את הראש מה כוונת הכתוב,
ואחרי זה אני בא לומר אולי היה עניין חנוכי לילדים לומר שהם ידעו הכל, בכדי שהם יקבלו את סמכותם,
בחוקי התנועה יש שוטרים שאוכפים את החוק, אבל מנהיגינו לא היה להם את השלטון אכיפה ולכן חינכו בדרך הזאת,
באין ברירה כמובן, אבל כשהילד גודל הוא צריך להבין את כל זה בכדי שלא יכפור בכל בגלל זה,
אבל מה שקרה היא, שבתקופת ההשכלה נשארנו ערומים, והפסדנו בגלל זה 90% מעם ישראל,
ולכן שאלתי האם חובה עלינו להמשיך בחינוך הזה ?
האם לא יוצא שכרה בהפסדה ??
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2010 03:25 |
|
| |
מקסמן חינוך אינו הנחלת שקרים קדושים חינוך כזה כורך את הקדושה והשקר יחדיו וכשהשקר מתפוגג הוא גורר אחריו את הקדושה. ישנה גם סתירה בעצם הנסיון לחינוך כזה שכן הוא מבוסס על הרעיון שצריך הנמקה חינוכית להכרה בסמכותם של חז''ל ולא ניתן להציגה כעובדה שרירותית, כלומר: הוא מניח שהמחונך ידרוש סיבה למה עליו לקבל את האמונה שחינכוהו עליה ואם התשובה שתינתן לו היא עליונותם של חז''ל הוא ידרוש הוכחה גם לעובדה זו
|
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2010 10:38 |
|
| |
ירוחם, אי אפשר להכריח להרגיש, אבל אפשר לצוות להרגיש. אהבה הוא דבר שמפתחים אותו, כשאדם מחליט לאהוב את האחר, הוא יכול להביא את עצמו למצב כזה. כמובן שאי אפשר לאהוב את כל בני האדם במדה שוה, אם אתה לא מסמפט מאן דהוא, אינך יכול בקלות לשנות זו וייתכן גם שאינך מצווה לשנות זאת, האם אנו מצווים לסמפט כל גס רוח בגלל שהוא יהודי? לא, אבל אפשר עדיין לאהוב אותו בתוך כלל ישראל, משום שזה העם שלנו אנו אוהבים את העם כולו, ורוצים בטובתו יותר מאשר בטובת עמים אחרים.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2010 10:45 |
|
| |
לא יתכן שהמצווה היא להתנהג כאוהב?
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2010 13:03 |
|
| |
אמאי אי אפשר לצוות להרגיש, אי אפשר גם לצוות להאמין וכ'
אפשר לצוות, להתנהג, בקודים התנהגותים של אהבה, לא להראות לשונא שאתה אוהב אותו- כי זו צביעות, להגיב למעשי חברך כאילו אתה מגיב למעשיך, חברך לא התנהג כראוי לפי ראות עייניך, נניח שבר משהו בביתך,איך היית מגיב אם אתה בעצמך היית שובר אותו דבר. הגמרא בסנהדרין אומרת- ואהבת לרעך כמוך- ברור לו מיתה יפה! לכאורה הישום של המצווה נשמעת לא כל כך. למי הגמרא אומרת ברור לו מיתה יפה? לראש הסנהדרין. למי הוא צריך לברור את המיתה היפה? לפושע שנמצאה אשם. באשמה מאד מאד חמורה. ן אומרת הגמרא כבוד הרב הגאון גדול הדור. אב"ד בישראל- הפושע הזה ! הוא חבר שלך, הוא רעך פעל בהתאם.
|
|
|
|
|