בית פורומים עצור כאן חושבים

בקשת הסבר בדעת-תבונות לרמח"ל.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-20/5/2010 00:46 לינק ישיר 

ההודעה נמחקה בגלל דביקות השורות בדפדפן כרום. היא נשלחה בהצלחה בפיירפוקס כדלקמן. בזה יובן גם פשר ההודעה הבאה...

תוקן על ידי מיימוני ב- 20/05/2010 00:48:39

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2010 00:48 לינק ישיר 

אהה, הכל דבוק יחד.
גם בכרום
וגם,
אני מנחש,
בפיירפוקס שאותו אני מנסה עכשו.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < language="">

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2010 00:48 לינק ישיר 

אחכמה

ברוך הבא אל הפורום!

בשל התקלות ובשל עומק הנושא לא היה בידי לעבור על התשובות שלפני, והרי לא כן ראוי לעשות.

אבל אני מרשה לעצמי בכל זאת להתייחס היישר לדברי הרמח"ל.

א. מן הראוי לבחון כל נושא בתוך הקשרו. כאן יש רק קטע קטן. אתה שקראת הכל מבין ויודע על מה אתה מדבר. אני קורא קטע קטן ואפשר שאטעה.

ב. הנושא של דיבור על ה' הוא סותר את עצמו. (וכבר כתבתי על זה פעם את שיטתי ב"לך דומיה תהילה"). עיקרו של דבר שאנו מוגבלים מאד, וכל מה שאנו יכולים לומר הוא על מנת להוסיף מייד "כביכול" או "לאידך גיסא".

והכל בגלל שאנו מאמינים שיש יחס בינו לבינינו, שהוא אוהב אותנו ואכפת לו מאיתנו. אלא שלא ניתן לומר עליו דבר שהרי אין לאלקים פסיכולוגיה וכיו"ב.

וזה לא רק שאין לנו להשליך מנסיוננו הפנומנולוגי עליו ית'. אלא שלא ניתן לומר דבר שיוביל לייחוס תכונות נפרדות לו.

ג. מה שכתבתי בסעיף הקודם הוא דעתי שלי, אבל היא נראית לי כה אמיתית ונכונה עד שודאי גם הרמח"ל מקבל זאת עקרונית. אם כי אולי במילים אחרות.

ד. ועוד: כולנו, גם הפילוסופים והוגי הדעות שבינינו, מנסים למצוא מוצא בין שני צדדי הסתירה. לקיים את האמיתות היסודיות לגבי ה', שהוא בראנו ואכפת לו מאיתנו, ומצד שני שלא ניתן לומר עליו דבר.

ה. הרמח"ל יכול היה להסתייע, ומצד שני היה מוגבל, על ידי המורשת של הקבלה עד זמנו. הוא יכול היה לפרש ולהסביר ולארגן, ואכן כך עשה, אבל הקבלה גם נתנה לו כלים וגם חייבה אותו להסתדר "בתוכם".

עתה אנסה להחיל הסבר על מה שכתבת בהתחשב בהנחות היסוד דלעיל.

הרמח"ל מאפשר לעצמו להשתמש במילה "חפץ" או "רצון" כלפי ה'. כדי להימלט מן הטעות (ואף העבירה) של ייחוס תכונות לה', הוא מקפיד לציין שזה רק "ביחס אלינו".

אבל מצד שני, גם עקב קיומם של מדרשים מסויימים ויותר מכך עקב המורשת הקבלית, הוא כן מקבל מעין הכרח לוגי שתוכן הרציה חייב להתממש כדי שהיא תושלם (זה בעצם מובן המילים, כך שיש כאן באמת ניתוח אנליטי לא מפורש של מושג הרצון).

כפי ששמת לב בעצמך, הרמח"ל מתחיל בכך שהרצון הזה יכול היה שלא להיות, ובזה הוא בא להתרחק מייחוס תכונה שהינה מגבילה מעצם היותה. אבל לאחר היותו של הרצון כבר ניתן לדון בו. והרי כל הקבלה עסוקה בייחוס תכנים וחוקיות למה שקורה אחרי הופעת כללי ההנהגה האלוקית.

אמנם שאלתך הראשונה יש לה פתרון קל. ולמעשה יש כאן שתי שאלות ושאלת את זו שקל יותר לענות עליה.

הנחת היסוד של השאלה היא שאם מדברים על רצון, אי אפשר שלא להבין במונח זה גם חסרון. שהרי אין רציה אלא כלפי מה שחסר לבעל הרציה.

וזו יותר מאשר פסיכולוגיזציה אנושית. זו, לדעתי, הפרזה בניתוח המונח "רצון". האם אי אפשר שארצה במה שיש לי? האם הלשון שלנו - ועולם הנפש שהשפה מצביעה עליו - מחייב קשר לוגי או אנליטי כלשהו בין רצון לחוסר?

סבורני שלא. ואולי זו הנקודה שעוררה את התמיהה.

זה הפתרון הקל. להצביע על כך שניתן להשתמש במילה "רצון" בלי שתגרור את מלוא המשמעויות שיש לה לפעמים בפנומנולוגיה (=אוצר החויות הפנימיות) של הנפש האנושית.

השאלה היותר קשה היא איך ניתן לדבר על רצון ביחס לאלוקים. אבל על זה לא שאלת... ואם תשאל, תשובתי שלי היא שאכן זה פרדוקס אלא שאי אפשר בלעדיו. וההבדל ביני לבין הרמח"ל הוא עד כמה אנו מוכנים להרחיק לכת עם הפרדוקס. הרמח"ל יצדיק בשם קרן אחת של הדילמה-פרדוקס את מלוא המבנים של הקבלה, ואילו אני אצמצם את האמירה שלנו למינימום. וכך לדעתי ראוי לנהוג. אבל הנושא אינו תפיסתי שלי למרות שאני כה מחשיב אותה עד שאני דוחף אותה כאן...

בשאלתך השניה עוררת שיש כאן "נושא חדש". ואכן זה כך. ה' לא היה חייב אותנו לשום צורך. אנו, קודם שנבראנו, לא יכולנו לתבוע קיום לעצמנו. אכן זוהי בריאה יש מאין.

אך לאחר שהבריאה קיימת, כלומר אנו, אנו יכולים לנתח את קיומנו במושגים שנבראנו איתם (ושאנו רואים אותם כבעלי תחולה ונכונות בכל העולמות האפשריים) ולדון ולשאול מה ה' רצה ומה תוכן רצייתו. וגם אם אנו מבינים שלו עצמו לא ניתן לייחס תכונה, עדיין, בדומה לתואר הפעולה של הרמב"ם, נוכל, כמו הרמח"ל (בדרך ה') ואפלטון (באחד הדיאלוגים האחרונים שלו) נוכל לומר כי ה' ברא אותנו כדי להיטיב לנו.

האם עקפתי מספיק את הסתירה כדי להיות ברור ולמעט את הפרדוקס?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2010 01:25 לינק ישיר 

1אינני יודע פרוש לרצון זולת חפצי  להשיג מחסור או להסיר עודף, תן דוגמא לרצון אחר.

2העלת בעיה נוספת והיא הטבה, אז כך טרם היות זולת לה' איך שייך כלל הטבה, ועוד הרי הטבה היא סה"כ תגובה אנושית לחמלה על השני או לרצות לשמח השני, ומה שייך זה אצל ה'
עיין רמב"ם מונ חג פיג)
ואפילו אם הכול למען האדם, ותכלית האדם, כמו שנאמר, לעבוד את האל, נשארת השאלה מה התכלית בהיותו עובד25. הרי הוא, יתעלה, אינו מוסיף שלמות בזה שכּל מה שברא יעבוד אותו וישׂיגהו בהשׂגה אמיתית, ולא יהיה בו חיסרון בכך שמלבדו לא יימצא נמצא כלל. ואם יֹאמר (מישהו): "אין זאת למען שלמותו אלא למען שלמותנו, כי זה הטוב לנו ביותר, והוא שלמותנו", תתחייב אותה שאלה עצמה: "ומה תכלית מציאותנו עִם שלמות זאת?". בהכרח יגיע העניין בנתינת התכלית אל (הקביעה): "כך חפץ האל" או: "כך הצריכה חוכמתו"26. כך הוא הנכון,

3האם יש לך תשובה לפוסטליבוביץ במה שהאריך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2010 01:43 לינק ישיר 

גם אני לא מבין מה שייך רצון אצל מי שלא בעל-חסרון והוא כליל השלמות. כי שלימות מוחלטת זה נקרא שאין לך צורך בהמצאת שום דבר חדש

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2010 08:09 לינק ישיר 

אחכמה

הבה נחלק את הדברים לנושאים נפרדים, כי כך הם באמת.

שאלת האם רצון תמיד מחייב חוסר. ושאלה זו, נשים לב, אינה קשורה לרצון ה' אלא לניתוח המושג "רצון".

וכאן סבורני שגם בחוויות האנושיות אנו מבדילים בין סוגי רצון ותכני רצון.

הבה ניקח את הדוגמאות הבאות:

א. רובינזון קרוזו הגיע לאי בודד. הוא רעב ורוצה לחם.

ב. האיש השמן רצה לעשות דייאטה.

ג. משה רבנו רצה להביא תורה לכלל ישראל.

ד. "אני רוצה לשחק בגומי", אמרה תושיה.

שני המשפטים הראשונים מציינים חוסר או, ליתר דיוק, מצב של הרוצה שטעון עבורו שינוי.

אך מה תאמר על דוגמא ג? האם משה רבנו לפי דוגמא זו סובל ממחסור? רק, באופן מושאל, מתוך אהבתו לעם ישראל.

ומה נאמר על דוגמא ד? האם לתושיה חסר משהו? לא. כפי שאני מבין זאת, היא נהנית מהמשחק ולכן רוצה בקיומו. אם נחליף זאת ב:

ה. תושיה אוהבת את אוסף הבולים שלה.

אזי שוב יש לה כל מה שהיא רוצה, לפחות בהקשר זה.

כמובן, עדיין ניתן לטעון שהרציה היא להגן מפני מחסור.

מה שכתבתי כאן אינו נוגע לאופן שבו אנו משתמשים במונח "רצון" כלפי האלקים, אלא בינינו לבין עצמנו. ניתן לדרג את השימושים במילה "רצון" על ציר, כאשר הם הולכים ומתרחקים מצורך במובן הרגיל והפשוט של "צורך" שמעיד על מחסור.

כאשר אנו מחילים מילים על האלוקים, אנו נזהרים ליטול מן המילים את כל נפח המשמעות שיש בו הפחתה בערכו. האם עדיין ניתן לעשות זאת עם המילה "רצון"? סבורני שכן. ואדרבה, מבין המילים האפשריות לייחוס שיש בהן תועלת, זו מן הקלות להיזהר בהן.

כך לפחות אני מבין זאת, ואני מקווה שהסברתי את עצמי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2010 08:15 לינק ישיר 

בעל הגדה

ברוך הבא אל הפורום!

לשאלתך ולשאלת אחכמה, עלי להודות כי בחינת ההיסטוריה של מושג ה"שלימות" מעלה אצלי תמיהות רבות לגבי התובנות של בעלי שיטות אלו.

הם לא היו רק יהודים. במונח "שלימות" נוקט גם לייבניץ (פילוסוף בן זמנו של דקארט, כלומר ראשית הפילוסופיה המודרנית). והוא בא לגזור מתוך היות האלקים על פי הגדרה "בעל השלמויות כולן" את היותו נמצא בהכרח. זה סוג של ההוכחה האונטולוגית. אבל אל ניכנס לזה כאן ובאתי רק להמחיש כיצד אפשר להשתמש במונח "שלימות".

אני משער שהמונח בא מן המסורת הפילוסופית. כי גם לפילוסופים, כמו ליהודים ולכל אדם, יש מסורת. וכמו אצלנו, המסורת כוללת אי דיוקים. וחובתנו ויתרוננו כפילוסופים במוכנות וביכולת לתקן כל העת את הנחות היסוד ואופני השימוש שלנו במילים.

לי לא ברור כלל מדוע לומר משפט כמו "האלקים הוא בעל השלמויות כולן". המונח "שלמות" מציין השוואה בין ישים בתכונה כלשהי, כאשר בעל השלימות נמצא בקצה הציר, במקום שבו הוא מגשים את התכונה במלואה. (האצן המהיר ביותר, האדם העשיר ביותר). היות שאנו היום זהירים יותר, אנו, אני מקוה, מבינים ששלימות היא קביעה יחסית. אין מהירות גדולה ביותר כפי שאין עושר, מבחינה כספית, שהוא הגדול ביותר, כפי שאין מספר בחשבון שהוא הגדול ביותר.

יותר מכך, אי אפשר למקם את האלקים על ציר כלשהו להשוואה בינו לבין אדם.

מדוע אם כן השתמשו במונח זה? שוב, זו להשערתי שאלה היסטורית. כלומר, צריך לברר את ההיסטוריה של אי דיוק. יתכן שהיו כאלו, כמו הרמב"ם, שהשתמשו במונח מתוך התובנה שכמו כל אמירה לגבי ה', זה יתכן רק באופן חלקי מאד. וצריך לברר מה משאירים מתוך המונח המקורי בשפת אנוש לבין מה שיש להשליך.

לכן, למרות שהרמב"ם חביב עלי, איני מאמץ את מה שכתב לגבי היות האלקים בעל שלמויות. איני מבין איזה תוכן יכול להיות במונח זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2010 08:19 לינק ישיר 

אחכמה

לענין הטוב וההטבה.

זכור נא מה שכתבתי לגבי הפסיכולוגיה האנושית. אנו יכולים להבדיל באירוע הבא בין שני חלקים:

א. ראובן קפץ לתוך האש כדי להציל את התינוק.

(אם יש ענין בדוגמא, נניח שהוא הצליח...).

מה אנו יודעים על ראובן?

אנו יודעים שהוא עשה דבר טוב כי הציל חיי אדם.
אנו יכולים לשער שהוא אדם טוב, רחמן, שמוכן לסכן עצמו למען תינוק. יש לשער גם שאני הייתי שמח להיות חבר של אדם שעושה מעשים כשל ראובן (אך בהיותי בן גילי ולא ילד, אני זהיר מספיק כדי להניח שיתכן שראובן אינו אדם סימפטי ורק מעשה טוב אחד אינו מלמד על אופיו בכל).

חילקנו אם כן בין המעשה הטוב, שהציל את חיי התינוק ושימח כמסתבר את כל משפחתו וסביבתו, ומעורר אצלנו התפעלות, לבין העולם הפנימי של רגשותיו של ראובן, שמתוכם החליט לסכן את עצמו ולהציל.

מה שאני בא להמחיש הוא שיש לברר מה כלול אצלנו במונח כלשהו, לזרוק את חלקו ולהשאיר חלק אחר כאשר אנו מייחסים זאת לה'.

(למעשה, זה נכון בכל שימוש במונח, אבל כלפי ה' צריך זהירות כפולה ומכופלת עקב אי האפשרות להחיל עליו תכונות אנושיות).

מכאן אולי קל יותר להבין כיצד אנו מדברים על "טובו" של האלקים ומקפידים לציין שאין זו תכונה פסיכולוגית.

האם הצלחתי להסביר את כוונתי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2010 08:53 לינק ישיר 
הרצון במשנת רמח"ל

לאחר עיון חוזר, נראה כי שאלת אחכמה על רמח"ל, שאלה מוצדקת.

במשנת הרמב"ם כאשר מדברים על רצון ה' מדברים על מושג שאינו קיים במציאות, והמושג נוצר רק לבאר לבני אדם שיש בה' את כל השלמויות, וכפי שהאדם יכול לרצות ולעשות כרצונו, כך ה', אבל אין רצונו כרצוננו, ואין רצונו נפרד מעצמותו, אצל ה' רצונו וחייו ומציאותו וחכמתו הכל אחד.

לעומת זאת במשנת רמח"ל רצון ה' נפרד מעצמותו, וכדבריו במאמר הויכוח (חוקר ומקובל) "לא נדבר אם כן מעצמותו עוד, כי אם מרצונו, כי זה קרוב לנו יותר והותר לנו, שכבר אין אנו נוגעים בעצמותו כלל".

להלן העתק הקטע השלם, הועתק מכאן

קבלת רמח"ל - מאמר הויכוח (חוקר ומקובל)
http://www.hydepark.co.il/topic.asp?topic_id=2429081&forum_id=1364

א"ס וספירות - מה שיכול לרצות ומה שרצה
מב) אמר המקובל: המאציל ית"ש הוא בעל הרצון ודאי, לפי שרצה והוא רוצה. עתה בשתי בחינות נוכל לדבר ממנו : בבחינת עצמו ובבחינת רצונו. המודה אתה בזה או לא?

מג) אמר החוקר :
ודאי, כל נושא נוכל לדבר בו בבחינת כל נשוא שבו בפני עצמו, דרך משל, האדם, כשמדברים על ענינו נקרא האדם -נושא הדברים, ר"ל המידות שמדברים ממנו נקרא נשוא או נשואים ממנו. וכן על האדם נוכל לדבר על נשוא שבו - שהוא בעל תורה או שהוא בעל צדקה או שהוא חכם , כל אלה הם נשואים בפני עצמם, שנוכל לדבר על כל נושא בפני עצמו.

[רמח"ל שאל את החוקר האם נוכל לדבר על ה' בשתי בחינות, בבחינת עצמו ובבחינת רצונו, והחוקר השיב כי הוא מסכים לכך, ואפשר לדבר על ה' בשתי בחינות, בבחינת עצמו ובבחינת רצונו.

חוקר זה של רמח"ל איננו בקיא בעיניני מחשבה, והוא לא ראוי לייצג את דעת הרמב"ם. מפורסמים הם דברי הרמב"ם בהלכות יסודי התורה

ב,י) הקדוש ברוך הוא מכיר אמיתו, ויודע אותה כמות שהיא. 
ואינו יודע בדעה שהיא חוץ ממנו כמו שאנו יודעין, שאין אנו ודעתנו אחדאבל הבורא--הוא ודעתו וחייו אחד, מכל צד ומכל פינה:  שאלמלי היה חי בחיים ויודע בדעה, היו שם אלוהות הרבה--הוא וחייו ודעתו; ואין הדבר כן, אלא אחד מכל צד ומכל פינה ובכל דרך ייחוד. (ע"כ רמב"ם)

רק באדם הנברא יש הבדל בין מציאותו ודעתו ורצונו, אבל בבורא, הוא ומציאותו ודעתו ורצונו ויכולתו הכל אחד מכל צד ומכל בחינה, אחרת תהיה הדעה אלהות, והרצון אלהות, והיכולת אלהות, וכן על זו הדרך. 

כאמור החוקר של רמח"ל לא ידע זאת, ולפיכך הוכח כי איננו יודע לייצג את שיטת הרמב"ם, ולפיכך מכאן ואילך נעיר גם על דברי החוקר, היכן הוא סטה מדברי הרמב"ם מחמת חוסר ידיעה]

מד) אמר המקובל, הנה בעצמות המאציל ית"ש אסור לנו לדבר בו, ואין לנו אפילו צורך ליכנס בזה כלל, כי די לנו שידענו מציאותו. וכשידענו שהוא תכלית כל השלימות, שהוא כל יכול - ידענו מה שצריך לנו בענין זה. וחוץ מזה כבר אסור לנו אפילו לדבר. לא נדבר אם כן מעצמותו עוד, כי אם מרצונו, כי זה קרוב לנו יותר והותר לנו, שכבר אין אנו נוגעים בעצמותו כלל.

[הריני מוסר מודעה רבה לאורייתא, כי המקובלים הנהיגו להם מנהג מגונה, והוא חדש בעולם היהדות. 

עד שבאו המקובלים לעולם, היו חכמי ישראל אומרים, לך דומיה תהילה אלהים, איננו יכולים לדבר על הגדרת מהות ה', וגם משה רבן של כל הנביאים ביקש על כך ולא נענה, ולפיכך נבלום את פינו ולא נדבר.

משבאו המקובלים לעולם, הם התחילו להמציא לאלהים תחליף, הם אמרו על ה' איננו יכולים לדבר, אבל על רצונו אנו כן יכולים לדבר כי רצונו איננו הוא, ולפיכך נדבר על רצונו ולא על עצמותו.

אבל, וכי יש הבדל בין אלהים לבין רצונו, אם רצונו של אלהים נפרד ממנו, א"כ אלהיהם הוא נטול רצון, וכעת הם מדברים על אותו רצון שניתק ממנו, וגם אותו רצון שלהם הפך להיות אלהים. 

לא זאת הדרך ולא זאת העיר, ולפיכך באה המודעה, להבהיר את הדברים היטב]

מה) אמר החוקר : טוב לדבר מרצונו. אך מה תוכל לדבר. והרי אין תכלית לרצונו, אין תכלית למחשבתו, ובמה שאין גבול ותכלית – מה תוכל לחקור?

[חוקר זה שאל שאלה כחושה, וגם התשובה תבוא על כחשותו, אבל על השאלה האמיתית לא תבוא תשובה, כי החוקר של רמח"ל לא ידעה. 

החוקר של רמח"ל הסכים להנחה, כי רצונו של ה' יכול להיות נפרד ממנו, וכעת הוא מתפלמס, רצון זה יש לו תכלית או אין לו תכלית.

אבל השאלה הנשאלת, כי רצונו של ה' הוא עצמותו, אחרת יש את ה' ויש את רצונו, ונמצאו שתי רשויות למעלה] 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2010 09:28 לינק ישיר 

למיימוני

"א. רובינזון קרוזו הגיע לאי בודד. הוא רעב ורוצה לחם. ב. האיש השמן רצה לעשות דייאטה. ג. משה רבנו רצה להביא תורה לכלל ישראל. ד. "אני רוצה לשחק בגומי", אמרה תושיה. "

אין שום הבדל בין ארבעת המשפטים המשפטים מבחינת ברור המושג רצון.

משה רצה לתת תורה כי היה חסר משהו בעולם מבחינה רוחנית ומשה רצה להשלים חסרון זה.
ולגבי דוגמא ד' -לתושיה באותו רגע היתה חסרה חוויה של שעשוע שהמשחק בגומי אמור היה למלא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2010 11:40 לינק ישיר 

דרום חוקר

כרגיל איקון ירוק.

צענערענה

מה שבאתי להראות בדוגמאות שלי הוא שהמילה "רצון" יכולה להתפרש באופנים שונים, ואת האופנים האלו ניתן לדרג על ציר שישקף (בהעדר מונח מדוייק יותר) את רמת המחסור והצורך של בעל הרצון.

מבחינה זו בלבד, יש הבדל בין מי שצריך עבור עצמו לבין מי שרוצה עבור זולתו. כאשר הנדיב נותן למי שאין לו, הוא עושה זאת למען צורך השני. יתכן לדון שהנדיב בעל צורך לתת. אבל ודאי שאין זה אותו צורך ברמה של המקבל.

אלו נועדו להיות המחשות לכך שגם בתחום הרצון האנושי ניתן לדרג את הרציות מצד רמת המחסור של הרוצה.

מכאן אני מבקש להראות כי המושג "רצון" אינו קשור לוגית לצורך של הרוצה.

ניתן גם למצוא שימושים נוספים שלא יקשרו בין רצון לבין מחסור כלשהו בשום עולם אפשרי, אם כי זה הרבה יותר דחוק. אבל זה עדיין בעברית ועדיין שפה אנושית. הדוגמאות הטובות ביותר יימצאו לנו בספרות המד"ב.

נניח שיש עולם של  יצורים שהם בני אלמוות אבל יש להם חושים ומערכות נפשיות דומות לשלנו (ואיני יודע לבאר כמה זה דומה ובמה זה כרוך. זה דמיוני). נניח שיצורים אלו מחברים מוזיקה. האם הם ממלאים צורך?

ניתן כמובן לטעון שכל העדר שהתמלא בחידוש שלא היה קודם הרי זה מפאת מחסור קודם.

אבל זה לא המחסור של הממציא. אם כי עדיין ניתן לטעון, ברמה כלשהי, שהיות שזה העדר, והיות והוא טרח למלא את ההעדר, הרי שהיה אכפת לו, ושוב לפנינו רגש. ואם כן איך ניתן לייחס זאת לה'.

אני מסכים לזה.

אבל אני מזכיר את המסגרת שבה אני דן. אני עונה על שתי שאלות, ואני גם חושש שאני חוזר על עצמי. אבל כיון שאני רואה שאיני מצליח להסביר, אני תולה זאת בחוסר כשרון מצידי ומנסה שוב ולא בטעות שלי ולא בטעות בנושא.

אני מזכיר:

א. עד כמה אנו יכולים להשתמש במונח "רצון" או כל מונח שהוא בלי להתחייב לפסיכולוגיה אנושית ולצורך.

ב. עד כמה אנו יכולים ונאלצים להשתמש במונחים אנושיים כלפי ה'.

בשל א' עלינו להיזהר ולתקן כל הזמן את שימושי הלשון שלנו.

בשל ב' אנו נאלצים להזדקק לא'.

אנו במיצר, אבל אני עדיין סבור שביכולתנו להתבטא ולומר דברים בעלי משמעות ורק להיות מודעים לסכנה של אי הבנה. כל הזמן צריך להישמר, מפני שקל מאד להיכשל ולטעות, ולא עוד, אלא שהשארת הדברים בכתב ללא נוכחות של מי שיגיב ויבדוק שהסביר את עצמו ולא טעו בהבנתו, השארה זו פותחת פתח לטעות ולעבודה זרה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2010 15:07 לינק ישיר 

גם בסברת הרמב"ם במהות רצון ה' יש לי להרחיב אך בינתיים אביא דבריו שהרצון הוא נצחי כלומר אינסופי, ובלא שנדע למה.

יש אמנם אצלנו כמה כתובים שהפשט שלהם גורם בהרהור ראשון לדמות עניין זה, כגון דברו: כל אשר חָפֵץ ה' עשֹה [בשמים ובארץ, בימים וכל תהֹמות] (תהלים קל"ה, 6), וכגון דברו: ונפשו אִוְּתָה ויעשֹ (איוב כ"ג, 13) וכגון דברו: ומי יאמר לו מה תעשֹה (קהלת ח', 4). משמעות הכתובים האלה וכיוצא בהם שהדברים אשר אותם רוצה האל נעשׂים בהכרח ואין מניעה שתמנע את ביצוע רצונו. אבל הוא יתעלה אינו רוצה אלא את האפשרי. ואין שום אפשרי אלא מה שחוכמתו מצריכה שכך יהיה. כן אין חוצצים מניעה ולא מעצור בינו לבין המעשׂה הטוב בתכלית שאותו האל רוצה לעשׂות18. זאת היא דעת כל בן-תורה19 וכן דעת הפילוסופים. וכן דעתנו אנו, כי אף שאנו מאמינים שהעולם מחודש, כל רבנינו וחכמינו אינם מאמינים שזה בחֵפץ בלבד, אלא הם מאמינים שחוכמתו יתעלה, אשר אין אנו משׂיגים אותה, חייבה את מציאות העולם הזה בשלמותו בהכרח בשעה שבא לידי מציאות20. ואותה חוכמה עצמה שאינה משתנה חייבה את ההֶעְדֵּר לפני שהעולם הובא לידי מציאות. אתה מוצא את העניין הזה חוזר הרבה בדברי החכמים בפירוש (הפסוק) את הכל עשֹה יפה בעתו (קהלת ג', 11)21. כל זה כדי להימנע ממה שראוי להימנע ממנו, והוא שיעשׂה העושׂה מעשׂה שאינו מתכוון בו לתכלית כלל. וכן אמונת המון חכמי תורתנו. ואמרו זאת במפורש נביאינו, שפרטי המעשׂים הטבעיים כולם משוכללים22, מסודרים וקשורים אלה באלה. וכולם סיבות ומסובבים. ואין בהם דבר שווא, לא משׂחק ולא לבטלה. אלא הם מעשׂי חוכמה מופלגת, כמו שנאמר: מה רבו מעשֹיך ה', כֻּלם בחָכמה עשֹית (תהלים ק"ד, 24). ונאמר: וכל מעשֹהו באמונה (שם, ל"ג, 4). ונאמר: ה' בחָכמה יסד ארץ [כונן שמים בתבונה. בדעתו תהומות נבקעו, ושחקים ירעפו טל] (משלי ג', 19-20)23. זה חוזר ומיושׂם רבות. אין להאמין אחרת. גם העיון הפילוסופי מסקנתו שאין דבר שווא, לא משׂחק

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2010 15:12 לינק ישיר 

זהו הקישור לרמב"ם הנ"ל כדאי מאוד לראות גם בשאר פרקים כי רעיונותיו מאוד מפוזרים במשך הפרקים ויש ללקטם היטב
http://press.tau.ac.il/perplexed/chapters/chap_3_25.htm

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/5/2010 17:07 לינק ישיר 

הבעיות באשכול זה נוצרו מטעויות הכרה והגדרת מושגים ומשמעותן הפשוטה.
 בקשר למושג רצון, בקשר למושג הטבה, בקשר למושג שלמות, וכמובן בקשר למושג אלוהים (שאיננו בר-השגה אנושית כלל).
נתחיל במושג רצון. רצון הוא תחושה שהרבה טועים בה, כשהם מדמים שמשהו בתודעתם חפץ במובן אידיאלי (=פעולה של הרוח) והם פועלים בצורה אקטיבית "רציה".
 לא כך הוא הדבר, (לא ניכנס כרגע למושג הבחירה החופשית אם ישנה או איננה וכיצד היא מן האפשר בכלל שאדם יטה לאחד הצדדים כשהם שקולים). אבל כן נאמר שהרצון היא סה"כ הרגשי-גוף ותחושות נפש, הנגרמים מעצם המחשבה על הנושא המעוררם. כגון אדם רעב, המחשבה על אוכל גורמת לו הפרשת מיצים בקיבה ועוד חומרי-גוף, ותחושה מסוימת בנפשו (הנגרמת עקב אותם הפרשות-גופניות) המוכרת כתחושת סבל. ובעקבותיהם האדם בדרך כלל מבצע פעולות שתכליתם השגת אוכל. לסך תחושות אלו האדם הבוגר קורא אני רוצה אוכל. כשבפועל אין שום דבר נוסף על מודעותו לתחושות עצמם, גם תינוק רעב חש בכל אותם רגשות אלא שאיננו מודע בשכלו להם והם רק מתבטאים אצלו בבכי.
האדם הבוגר בהרגלו לתחושות אלו הוא מגדיר אותם אני רוצה אוכל. הוא בסך הכל מדבר על תחושות גופו המורגשים (כמו אצל תינוק וכל בע"ח) המודעים אצלו ובמקום לומר אני חש ומרגיש בקיבתי ובנפשי כך וכך, ואכילת אוכל תוכל לשנות את התחושות .  הוא אומר אני רוצה אוכל. כשהמילה רוצה מאגדת בתוכה שלושה דברים תחושות גוף נפש תכונות אפשריות להשגת אוכל וידיעה שאוכל יפתור את המצוקה. תודעת שלושתם מתחלפת לנו במחשבה כאילו ישנה "רציה" כל שהיא. כשאדם אומר אני רוצה להיות עשיר, אין בכוונתו אלא נדמה לי שאז יהיה מצבי טוב, ותחושת נועם עכשוית מדמיון מצב זה. רוח הצללים הנקראת אצלינו אני רוצה איננה בנמצא כלל.
לפעמים (כגון בשעת וויכוח) אדם אומר אני רוצה שזה יהיה כך. כוונתו החלטתי שזה יהיה כך , אין כאן כל רציה נוספת.
לפני שאתם פוסלים במחי יד את האמור כאן, ינסה כ"א לפרק את מחשבותיו בקשר למושג רצון, ויראה מה הוא מקבל.

מושג ההטבה. גם איננו בנמצא בתור מושג אידיאלי העומד בפני עצמו. כשאדם רואה נזקק וקשה לאותו אדם לישוא את מצבו, כי זה גורם לאותו אדם זעזוע רגשי בדמיינו את סבלו של הנזקק (שלא לדבר אם ישנם גורמים אחרים המניעים את ההטבה כגון חרדה מענישה או מיסורי מצפון וכד'). הרי שההטבה עם הנזקק היא בעצם הסרת סבל המטיב. ישנם מקרים אחרים בהם ההטבה גורמת לנו תחושת רוגע וקורת רוח, מרווחתו והנאתו של השני (מהסיבה הנ"ל של שחרור תחושת הסבל שסבלנו בסבל הזולת), גם אז ההטבה מטיבה עם עצמינו.
 מקרים הנדמים לנו כהטבה שכלית, אינם יכולים מוכרים לנו. שהרי גם עם עצמינו אנחנו עושים רק את הדברים שהדחף להם הוא הסבת עונג והנאה (גופנית או נפשית) אמיתיים או דמיוניים או בריחה ושחרור מסבל מתח ועינוי. ומדוע שנעשה לזולתינו מעשים כאלו ללא סיבה. מה שנדמה לנו שישנה הטבה וזולתניות שכליים זוהי טעות. אלא שישנם מכח טעות זו שהורגלו בעשיית טוב עם הזולת, ואז הרגל זה הביא אותם לידי כך שכל מחסור של הזולת מסב להם סבל כאילו היה מחסורם וכל הנאת הזולת כאילו הוא הנאתם, ושוב ההטבה היא בעצם הטבה עם עצמם.
תנסו להסביר לעצמכם הטבה אמיתית נטולת רגש אישי, אלא מכח שכילה בלבד (גם רעיונות שיוויון וקומונה למיניהם, הם שוב הטבה עם עצמינו בהקימינו את רעיונינו והשלמת שיטתינו).

מושג השלמות, אין כמוהו משולל הבנה כמושג אידיאלי. הוא סך הכל אומר שמה שנראה לנו נכון לגבי (לדוגמא) מדותיו של אדם הריאליים והאידיאליים כמו אושר ועושר גבורה ותבונה וכו' שהם במידה מקסימלית  ואין בהם חסרון , נקרא שלימות. אבל המידות לכשעצמם הם סך הכל טבעים מוגדרים המשמשים כהגדרות לטבעיו של נושאם כעוזרים למימוש תכליתו וענינו.
למשל תבונה היא סך תובנות (נרכשות) עם ידע שימושי ואפשרות שכלית מספקים לעיבוד התובנות כדי לספק צרכיו ומאוויו והשלמת ענינו של בעל התבונה. גבורה היא אפשרות אנרגטית מספקת בעלת אפשרויות פעולה כדי לספק את הישרדותו וקיומו והשגת חפצו של נושא הגבורה . וכן כל מידה תכונתית היא מוגדרת במה שהיא, ובצורה המקסימלית הטובה לנושאה, הוא נקרא שלם.

עכשיו לאור כל האמור לעיל. ראשית איך ניתן להגדיר את הבורא כבעל שלמות כלשהיא. מה תהיה הכוונה שהוא בעל אנרגיות אינסופיות ?, שהוא בעל פעולות שכליות אינסופיות?, שמא הוא בעל יופי אינסופי?. באיזה הגדרות נגדירהו שיקרא בהם שלם.

שלא לדבר על רציה או הטבה כמניעים לבריאת העולם. מושגים אלו הם מכניים נפשיים ממושגי בני האדם (אפילו בלא לקבל את האמור לעיל על הרציה וההטבה, גם אם נסבור שהם מושגים אידיאליים העומדים לעצמם. גם אז לא נברח מכך שהם מוגדרים כל אחד בגבולות מושגו) ומה לנו כי נטיל בבורא ממושגינו ונעשהו כאחד מאיתנו רק בעל עוצמות אדירות יותר.
אפילו לומר עליו שהוא חושב או יודע. הם כבר גם הטלת גדרי אנוש בו. והפיכתו לבעל מידות ופעולות נבחנות ומתוחמות כל אחת בגדריה.

באם נתעקש לומר שהוא אכן בעל טבעים ומושגים מוגדרים. נמצאינו מטילים לצד מושג האלוהים, את אמיתות המושגים האלו. ואז כאילו יש לנו עוד אלהים אחרים והם אמיתותם של המושגים השונים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/5/2010 17:26 לינק ישיר 

הוויכוח כאן הזכיר לי וויכוח קודם בדברי החזו"א
http://bhol-forums.co.il/topic.asp?whichpage=5&topic_id=2765664&forum_id=19616

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > בקשת הסבר בדעת-תבונות לרמח"ל.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext