|
|
| נשלח ב-15/5/2010 23:06 |
|
| |
העיון כולל קריאת מקור ועיון מחשבתי אתה מוזמן לעלות את הגיגיך.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2010 23:59 |
|
| |
"העיון כולל קריאת מקור ועיון מחשבתי"
ידוע.
זו לא הפעם הראשונה שאני קורא את הקטע הזה אצל ברגמן. כמו כן, אני יכול לזקוף לזכותי קריאה של "הקדמות" ו"הנחות יסוד" במלואן וכן קטעים מרכזיים מסויימים ב"ביקורת" הראשונה.
את "הקדמות" קאנט כתב בדיוק בגלל שהיו שהבינו אותו כמו שלמה מימון ופיכטה והוא רצה להסתייג מפרשנות זו ולהבהיר כוונתו (לא שהוא ממש הצליח..).
"אתה מוזמן לעלות את הגיגיך"
אם רצונך להתחיל להתעסק עם פרשנות קאנט, אז זה עלול להיות עסק מפרך ובלתי מתגמל.
אומר רק את דעתי - ואין בדעתי להגן על דעתי - רק לומר אותה:
א. קאנט סתר את עצמו כמה פעמים על הנושא הזה של הדבר כשהוא לעצמו.
בלוגיקה ישנו כלל ידוע - ex contradictione quodlibet sequitur - כלומר, מסתירה נובע הכל. כך שאם מניחים שקאנט לא סתר עצמו, ניתן על דרך השלילה לבסס כל פרשנות שהיא על קאנט [במהלך מהסגנון: אם לא נגיד כך, ייצא שקאנט סתר עצמו]. אבל אני לא מניח זאת לגביו.
ב. קאנט טרח כמה פעמים להדגיש שהדבר-כשהוא-לעצמו איננו דבר מה שיכול להפוך לתופעה אי פעם.
ג. הפרשנות שברגמן מציע לקאנט כביכול בשם מימון [ושקאנט ידע על כך שיש המפרשים אותו כך ודחה פרשנות כזו ומימון ידע זאת] מוציאה את העוקץ מכל תורת המוסר של קאנט - כי עבור קאנט חשוב להדגיש שהסובייקט איננו רק תופעה אלא דבר-כשהוא-לעצמו. פרשנות זאת גם הופכת אלוקים טראנסצנדנטי לבלתי אפשרי לפי תורתו של קאנט - משהו שקאנט וודאי לא טען [הגם שהיה סבור שאין לדעת על קיומו אלא רק להאמין בו].
ד. מיימון עצמו - ובן דורו פיכטה - לא ראו בהשקפה שלהם פירוש לדעתו של קאנט אלא לקיחה של קאנט צעד אחד קדימה ע"י הפטרות מוחלטת מהדבר כשהוא לעצמו. זו הייתה הראשית של האידיאליזם הגרמני - שהגיע לשיאו עם הגל.
אבל למהלך כזה היה מחיר כי כך לא ניתן היה להגן על ההבחנות - שקאנט כה התפרסם בהן - בין האנאליטי לאפריורי-סינתטי לאפוסטריורי. ושלינג, שבא אחרי פיכטה, הבין זאת.
כמו כן, מהלך כזה אכן העלה את הקושיה שאתה שאלת - ושקאנט במפורש התייחס אליה בדחייתו את ברקלי: האם כשחתול אוכל עכבר זוהי תופעה אחת שאוכלת תופעה אחרת.
מאידך, השאלה השניה שהעלית: "מה גורם לתופעות?" לכאורה איננה במקומה - כי לפי קאנט הסיבתיות היא מסגרת אפריורית-סינתטית של הכרה - כלומר, פנומנאלית בלבד - ולא שייך לשאול על מה גרם לפנומנון.
אבל קאנט כן טען שהנאומנון הוא סיבת הפנומנון - וזו באמת אחת הסתירות בשיטתו. את הביקורת הזאת השמיע עליו שולצה.
ד. החילוק שברגמן עושה בין פרשנותו של מימון לקאנט לבין דעתו של ברקלי לא מחזיק מים. ברקלי לא טען שהתופעות הן אילוזוריות - אדרבא, עבור ברקלי, התופעות והיישים התופסים [ועוד יש אחד "מתפיס"=אלוקים] הם הדברים היחידים שקיימים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2010 00:03 |
|
| |
" ומי אמר שלא יתכנו תופעות נוספות שאין לנו חושים לגלותם? "
אם אין לנו חושים לתפוס אותן [לא "לגלותם"], הרי שאין אלו תופעות כלל אלא הדבר כשהוא לעצמו
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2010 00:27 |
|
| |
מדוע מציאות ידיך ורגליך עיניך וכל השאר מסתדרים לך יותר כתופעות מאשר חתןל ועכבר.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2010 00:37 |
|
| |
א. אנחנו פה מדברים על קאנט - לא על דעתי.
ז"א - אולי דעתי כן מעורבת פה - אבל דעתי שמעורבת פה היא דעתי על מה היא הפילוסופיה של קאנט - לא דעתי על העולם הגדול - לא דעתי על האובייקט של הפילוסופיה של קאנט אלא על מה היא הפילוסופיה של קאנט עצמה. קאנט קרא לכזה עיסוק בפילוסופיה עיסוק "אובייקטיבי" בפילוסופיה - כלומר, שהאובייקט של העיסוק היא הפילוסופיה - לא הנושא שלה - לא הסובייקט שלה. לעיסוק בנושא של הפילוסופיה הוא קרא עיסוק "סובייקטיבי" בפילוסופיה.
ב. לפי קאנט, כשאנו מדברים על רגל או יד, צריך לחלק בין הרגל הפנומנאלית לרגל הנואומנלית. הרגל הפנומנלית היא ייצוג של הרגל הנאומנאלית.
עכשיו, אם אני תופס את היד שלי לופתת את הרגל שלי, מה שאני תופס הוא ייצוג של המצב הנואומנאלי בו היד הנואומנאלית לופתת את הרגל הנואומנאלית - לא ייצוג של המצב בו הייצוג של היד לופת
את הייצוג של הרגל. ייצוג לא יכול ללפות כלום.
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 16/05/2010 00:40:51
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2010 07:29 |
|
| |
שתי הערות:
א. עם כל ההערכה למפעלו של המלבי"ם, ואף דומה בעיני שוטו שלנו הולך במקצת בדרכו: ניתוח העברית המקראית והמקורית כדי לעמוד על משמעויות פחות נגלות לעין של מילים (והמלבי"ם עשה זאת ברמת המשפטים והפסקאות), תמיד היה לי פקפוק בלב בדרכו. הכללים שלו, מהמעט שהכרתי (ורק מעט!) עשו עלי רושם מלאכותי. לפעמים לכלל היה יישום אחד בלבד: במאמר אחד ויחיד של חז"ל.
אני מסכים שעלינו לגלות רגישות לניסוחי התורה. אבל מן העיקרון הזה לא מתחייבים הכללים הרבים של המלבי"ם.
מן הראוי היה להביא דוגמאות לשיטות הלימוד שלו ולהראות. אבל אולי זה שייך לאשכול אחר.
ב. לגבי קנט וה"דבר כשהוא לעצמו". כמדומה שמחקר המוח של זמננו מעיד על תפיסה דומה. העולם שאנו מכירים, כפי שאנו מכירים אותו, הוא תוצר של המוח (לא רק של התודעה, שהיא ערטילאית יותר, וכמובן אפשר להתווכח על עצם קיומה).
הבעייתיות שמתווספת בשיטת קנט מעבר למחקר המוח המודרני היא שקנט ראה בסיבתיות קטגוריה. כלומר, כלל פרשני של האדם (למעשה, של כל יצור תבוני באשר הוא תבוני. אבל קנט ייחס לתבונה מעמד אובייקטיבי, בלשוננו היום, ועל זה יש להקשות מנלן). לפי זה, חריגה של התבונה מעבר לעצמה אינה מוצדקת על פי עצמה.
אולי הבהרה נוספת, ולצערי איני יכול להתייחס לאסכולות של פרשנות בקנט כי איני מכיר/זוכר. מה שאני כותב הוא האופן שבו התרשמתי אני מקנט וממה שבא אחריו.
קנט עצמו הציג את הפילוסופיה שלו כתשובה לשאלה של יום. יום הציג עמדה ספקנית. איך אנו יודעים שאנו יודעים משהו? לדוגמא, איך אנו יודעים שמה שהיה נכון בעבר יהיה נכון בעתיד?
קנט ניסה להציל את עולם הידע שלנו על ידי שחיפש את התשובה בתוך ניתוח מנגנוני החשיבה. אלא שהוא סבר שזה ניתוח מנגנון התבונה, כלומר אותה ישות עלומה שבתוכנו. למעשה, לדעתי קנט חזר כאן על מה שעשה לפניו אריסטו (ובעצם גם אפלטון). הוא התבונן במה שקורה בתוך התודעה שלנו ונתן לכך מעמד אובייקטיבי. מה שאני מזהה הוא גם מה שקיים. בדיוק כפי שאריסטו לפניו סבר שניתוח מבנה המשפט מעיד על המציאות, מה שיכול ולא יכול להיות. מה שאני חושב מראה לי מה יש. האמונה התמימה הזו עדיין נותרה, אם גם לא בצורה תמימה כל כך, אצל קנט. מה שאני מזהה כמבני חשיבה הוא שיקוף של מציאות. אמנם לא מציאות חיצונית לתבונה כי זו יומרה גדולה מדי כדברי יום. אבל עדיין שיקוף של מבנה פנימי אובייקטיבי. יש כאן ניתוח ברמה של לוגיקה הכרחית, ולכן זוהי חקירה "טרנצנדנטלית", ולא רק חשיפה של מבנים כמו ביולוגיים של המוח. לכן המסקנות אמורות להיות תקפות לכל העולמות האפשריים.
זו כמובן כבר פרשנותי שלי למפעל הקנטיאני.
איך הגענו לכל זה? אני בהחלט סבור שעיון בקנט מביא לתוצאה מרחיקת לכת, שאמנם היום היא עולה מתוך מחקר המוח, אלא שגם קנט וגם מחקר המוח אינם מוכרים לרבים. וזוהי: העולם אינו כפי שהילד רואה אותו. יש יחס של אחד לאחד בין תפיסתנו לבין העולם. אבל הפיזיקה החלקיקית מגלה לנו שהתמונה שמציירות לנו, למשל, העינים (ולמעשה בעיבוד המוח) היא מבוססת על העולם הפיזיקלי אבל אינה זהה לו.
הבטחון האינטואיטיבי ש"מה שאני רואה זה בדיוק מה שיש שם" אינו מוצדק. זה לא אומר שיום צדק. ממילא חיים על פי יום יביאו לאישפוז או למוות (כוונתי לאימוץ המסקנות הפילוסופיות שיום הודה שאינן אפשריות מבחינה פסיכולוגית). אבל יותר מכך, העולם קיים שם, אבל הוא ייתפס דרך כלי ההכרה שלנו וזה משהו שצריך להביא בחשבון.
כפי שאמר מי שאמר (ומובא בברגמן): כל אדם רואה את העולם באופן אובייקטיבי עד שלמד את קנט, וכמוצר רק של הסובייקט לאחר שלמד אותו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2010 09:05 |
|
| |
למיימוני :
אתייחס לכמה נקודות שהעלית:
"
הבעייתיות שמתווספת בשיטת קנט מעבר למחקר המוח המודרני היא שקנט ראה בסיבתיות קטגוריה. כלומר, כלל פרשני של האדם (למעשה, של כל יצור תבוני באשר הוא תבוני. אבל קנט ייחס לתבונה מעמד אובייקטיבי, בלשוננו היום, ועל זה יש להקשות מנלן). לפי זה, חריגה של התבונה מעבר לעצמה אינה מוצדקת על פי עצמה.
"
א. יש לחלק בין דבר מה אובייקטיבי לבין דבר מה אינטרסובייקטיבי. דבר מה אינטרסובייקטיבי הוא דבר מה המשותף לכל הסובייקטים באשר הם בעוד שדבר מה אובייקטיבי הוא (1) או דבר מה הקיים באופן בלתי תלוי בסובייקט כלשהו - כלומר, דבר מה הקיים כשלעצמו; (2) או דבר מה שהינו מושא ההתבוננות של הסובייקט - כלומר פנומן [זהו השימוש הרווח במילה זו אצל ממשיכיו של קאנט - האידיאליסטים הגרמניים - ואח"כ אצל הוסרל זה נקרא "נואמה"]
עכשיו, קאנט בשום פנים ואופן לא ראה בסיבתיות עקרון אובייקטיבי במובן (1) של "אובייקטיבי". הוא כן ראה בסיבתיות אופן תפיסה המשותף לכל סובייקט באשר הוא - כלומר, עקרון תפיסה אינטרסובייקטיבי. הוא כמובן ראה בסיבתיות דבר מה החל על האובייקטים של התפיסה, הפנומנים - ואי לכך דבר מה אובייקטיבי (במובן (2) של המילה) - ולא עקרון החל על הסובייקט התופס - שהינו מחוץ למערך הסיבתיות - ואי לכך לא דבר מה סובייקטיבי [החל על הסובייקט. אבל זהו כן עקרון סובייקטיבי במובן שכך שומה על הסובייקט להיות תופס את האובייקטים של התפיסה - הפנומנים]
ב. עכשיו, אתה שואל: מנין לו לקאנט שכל הסובייקטים באשר הם תופסים את העולם כמוהו?
אבל זו שאלה שניתן להרחיבה ולשאול: מנין לו לקאנט שבכלל יש סובייקטים אחרים חוץ ממנו?
ועל זאת יש שני תשובות:
(1)
במובן מסויים, באמת אין אצל קאנט הרבה סובייקטים אלא סובייקט אחד הקשור לגופים שונים. כלומר, התבונה, אצל קאנט, היא עצם הסובייקט, בעוד שהגוף הוא מקרי לו וחיצוני לו. ומכיוון שהתבונה היא אחת, הרי שיש רק סובייקט אחד בעצם. תורתו המוסרית של קאנט איפוא, ניתן לתארה כך: כשאני חפץ בטובת גוף זה או אחר, הרי שאני בטעות מזהה עצמי עם הגוף ולא עם התבונה וכך משועבד לגופי. אבל כשאני פועל מתוך התבונה הטהורה [מה שזה לא יהיה] אזי אני באמת פועל באופן אוטונומי.
עכשיו, פה ניתן לשאול איך "פעולה" כזאת בכלל יכולה להניב תוצאות - שהרי הגוף כפוף לסיבתיות. אבל אין זה המקום לדון בכך.
(2)
במובן אחר, אני באמת יכול לייחס סובייקטיביות לאחר - אך רק בעזרת אנאלוגיה לסובייקטיביות שלי. במילים אחרות - לייחס לזולת "אני". אבל ייחוס כזה כבר מניח שמבנה ההכרה של הזולת (לפחות ברמה המאד אבסטראקטית - של הקאטגוריות) זהה למבנה ההכרה שלי - אחרת ייחוס כזה של סובייקטיביות יהיה חסר משמעות - שהרי אינני מכיר סובייקטיביות אחרת מאשר זו שלי.
] בקפיצה ענקית בזמן - ניתן להשוות זאת לעקרון החסד של דייוידסון וקוואיין. ואולי בקפיצה עוד יותר ענקית לתחום הפסיכולוגיה העכשווית, ניתן להשוות זאת לתיאוריית הסימולאציה המנטאלית של האחר]
ג. קושייתך ממדעי המוח לא הייתה מרשימה את קאנט - שהרי עבורו המוח הוא עוד אובייקט בעולם התופעות ואיננו בעל סטאטוס מיוחד. גם אם ישנה קורלאציה של אחת לאחד בין חוויותיי לתהליכים נוירופיזיאולוגיים, עדיין יש את ה"אני" הטראנסצנדנטי הזה שצופה - הן בתהליכים הנוירופיזיאולוגיים והן בחוויות. במילים אחרות - זוהי פשוט קורלאציה בין חוויות שונות. וזה לא צריך להפתיע אותנו שהרי קורלאציה בין חוויות היא היא הסיבתיות, אצל קאנט. יוצא שנצטרך לחפש את המנגנון הקושר בין חוויות לתהליכים נוירופיזיקאליים בלי לערב את התודעה עצמה כחוליה בשרשרת הסיבתית - שהרי היא טראנסצנדנטית לכל תופעה קונקרטית
נראה לי שמה שאמרתי גם מראה מה ההבדל בין קאנט לאריסטו וכן מבהיר מדוע מה שקאנט אומר אמור להיות תקף לגבי כל העולמות האפשריים. שהרי כל העולמות האפשריים הם עולמות נתפסים אפשריים ואיננו יכולים לדמיין תפיסה שאיננה תפיסה הכפופה לקאטגוריות שלנו ["תפיסה" כזאת היא חסרת משמעות עבורינו].
בענין פיזיקת חלקיקים - זה משהו שקאנט פשוט לא היה מקבל - כי חלקיקים אינם פנומנים אלא אמורים להיות "כלשעצמם" ולהסביר את הפנומנים. אבל קאנט לא חושב שיש לנו יכולת לדון על הדבר כשהוא לעצמו.
למותר לומר שאף פילוסוף מערבי רציני במאה ה-20 לא לוקח ברצינות את כל הסיפור הזה
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 17/05/2010 09:47:47
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2010 12:23 |
|
| |
| maxmen כתב: |  | אין לי מלבי"ם בבית, אולם ראיתי בספרו של הרב שילת, בתורתו של ר' גדליה, עמ' נג שהפנה למלבי"ם ויקרא יט, יח ואיוב יא, ו.
איך אפשר להבין מכילתא ספרא וספרי בלי המלבי"ם ?? ובלי תרי"ג כללי הלשון של המלבי"ם בהתחלת ספרא,
|
|
אתה באמת חושב שחז"ל ידעו את תרי"ג כללי הלשון של המלבי"ם? תרי"ג לא פחות ולא יותר? ומה עם הדרשות המרובות המופיעות מחוץ לתורת כהנים - האם גם הם מתאימים לכללים אלה, או שיש להוסיף עוד ועוד כללים על כללים עד בלי די?!
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2010 14:06 |
|
| |
רדף.
לאיזה תיאוריה התכוונת שאף אחד בפילוסופיה המערבית לא קונה כיום?
ומה ההוכחה שבאמת יש אובייקטים עצמאים, אם כל מה שאנחנו משיגים זה תופעות חושים?
ומה התיאוריה המקובלת?
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2010 15:14 |
|
| |
מאז קאנט (וכל האידיאלסטים למיניהם) עברו הרבה מים וגם דם בנהרות אירופה.
והחשיבה האנושית עברה לדון במשמעות יותר מאשר במציאות. במה הפשוט ולא באיך ובלמה הלא מוכר.
בהכנעה ובענווה על-כורחית, הגענו למסקנה שאין באפשרותינו להבין באמת את מהותם של הדברים,ולהסבר של צורת ההכרה. ומשמעותם של תחושותינו והכרתינו מוגבלת ומגודרת בתוך התחושות וההכרות הפשוטות עצמם. כל נסיון לתת הסברים ועומקים לדברים אינם אלא אחיזת-עיניים וחזיונות-תעתועים.
אין מושג הדבר כשלעצמו ואין מושג תופעות, שניהם נסיונות תיאור של מה שיש לנו באמת את הראיה או שאר החושים, בלא שום מושג מה הם ואיך הם. כמו"כ הסיבתיות אין היא בנמצא בכלל שנדון עליה אם היא חק טבע או חוק הכרה, כל מה שיש לנו הם דברים העוקבים בסדר מתמיד שבהרגל אנו חיים בצילם כמציאות קבועה בלא שום אפשרות הכרה עליה. אפילו המושג הרגל אינו מוכר באמת, הוא רק כינוי לטבעינו החוזר על מה שהורגל בו. כשהמושגים כולם ריקים מתוכן עמוק בר-הכרה, ואינם אלא כינויים למושאי תחושותינו, בערבוב רגשות ופסבדו-הבנות.
שנאה, זה לא שנאה לדבר מסוים במושג אידיאלי עמוק , זהו סך הכל כינוי לצרור תחושות זעם ותסכול כלפי דבר כלשהוא שמעורר בנו תחושות אלו.
אהבה, היא לא אהבת דבר-מה במושגאידיאלי נעלה, זהו סך הכל תיאור צרור תחושות נועם ורוגע כלפי הדבר המעוררינו להם.
וכדו' וכדו' כל מושג אידיאלי אינו יותר מסך התחושות המוכרות לנו במושגו כפופים לכללים לוגים הקבועים בנו בהכרח מבלי שנדע גם עליהם דבר מלבד הימצאותם.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2010 16:56 |
|
| |
לגוילם:
"לאיזה תיאוריה התכוונת שאף אחד בפילוסופיה המערבית לא קונה כיום? "
לכך שלא ניתן לדון על הדבר כשהוא לעצמו אלא רק על התופעות. אחרי הכל כל המדע במאה וחמישים השנים האחרונות מבוסס על הנחת ישים תיאורטיים בלתי נראים. היה אמנם נסיון אמיץ של הפוזיטיביסטים הלוגיים באמצע המאה ה20 להעמיד את כל היישים התיאורטיים והיחסים ביניהם על נתוני החושים בלבד - אבל נסיון זה לא צלח והפוזיטיביסטים הלוגיים פנו לעיסוקים אחרים. "ומה ההוכחה שבאמת יש אובייקטים עצמאים, אם כל מה שאנחנו משיגים זה תופעות חושים? "
הוכחה כמובן אין, אבל גם לא צריך. הפרוייקט של דקארט - הספקנות המתודית - נזנח מזמן. פשוט כי לא תגיע רחוק עם המתודה הזאת.
"ומה התיאוריה המקובלת?"
תלוי באיזה תחום, על אודות איזה נושא וכו'
לטראכטבסר: אתה מגזים. לא צריך לחפש מיסתורין איפה שאין אותו.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2010 20:20 |
|
| |
| שבח_גרונם כתב: |  |
אתה באמת חושב שחז"ל ידעו את תרי"ג כללי הלשון של המלבי"ם? תרי"ג לא פחות ולא יותר? ומה עם הדרשות המרובות המופיעות מחוץ לתורת כהנים - האם גם הם מתאימים לכללים אלה, או שיש להוסיף עוד ועוד כללים על כללים עד בלי די?!
|
|
שבח: התייחסתי כבר לעניין של התרי"ג זה קישקוש חינוכי לילדים וטפשים,
הנה תגובתי לירוק11
http://bhol-forums.co.il/topic.asp?whichpage=4&topic_id=1760653&forum_id=1364
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2010 20:22 |
|
| |
רדף,
אני הוא שכותב נגד המסתורין.
נסיונות ההסבר והתיאור המטפיזיים, מעבר למוכר הפשוט. הם המסתורין.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2010 20:43 |
|
| |
לטראכטבעסר:
טוב, זו, אם כן, הגזמה לכיוון השני.
לכל דבר ישנו מקום במידה.
ישנן שאלות חסרות משמעות, כדוגמת זו של היידגר: "מדוע מה שישנו זה היש ולאו דווקא האין"
[שעליה סידני מורגנבסר אמר: "אם מה שהיה היה האין, עדיין היית מתלונן"]
ויש שאלות בעלות משמעות - כגון: "האם הנפש זהה לגוף?".
עכשיו, על השאלות חסרות המשמעות לא תיתכן תשובה. לעומת זאת, על השאלות בעלות המשמעות תיתכנה תשובות - אך אולי אף פעם לא נדע אותן (ואולי כן). אך בין אם נדע אותן ובין אם לאו, כבר מעתה אנו נאלצים בהרבה הקשרים לאמץ עמדה בנוגע לשאלות הללו - וזאת ללא נימוק מספק. מה שגורם לנו לנסות לחפש אליהן תשובה מבוססת - או לפחות לחשוף את ההנחות המטאפיזיות הסמויות שלנו.
בכל אופן, גם עמדה השוללת מטאפיזיקה - דוגמת זו של קארנאפ - היא עמדה מטאפיזית סמויה. למשל, על עקרון האימות עצמו של קארנאפ ניתן לשאול: ומה הסטאטוס שלו? האם הוא עצמו עקרון טאוטולוגי או שהוא נתון חושי?
ההבנה הזאת היא שמוטטה את הפוזיטיביזם הלוגי בשנות ה-50.
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 17/05/2010 21:06:46
|
|
|
|
|