בית פורומים עצור כאן חושבים

המלבים וקאנט. מתחילים בחידה ומשם הכל פתוח

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-20/5/2010 22:26 לינק ישיר 

רדףהשיג כתב:
למרכא:

האם לדעתך דבר מה נעלם כשאינך רואה אותו?
למרות שלא ניתן להוכיח שיש דברים בעצם,ההסתברות היא שהם קיימים, הילד גדל המים הופכים לקרח וכו'.
אני דיברתי על החושים וגם על השכל וכו'.

2. המדע כידוע מתבסס על ישים הנקראים "ישים תיאורטיים" - חלקיקים מיקרו-פיזיקאליים, גלים אלקטרו-מגנטיים וכן הלאה - כלומר, ישים שאיננו רואים אותם ישירות אלא משערים את קיומם כדי להסביר את מה שאנו רואים ושומעים וכו.
האם אתה מציע לזרוק את המדע כולו לפח ?
כל דבר שכלי מתקבל כל עוד שאתה לא מבטל את ההגיון האנושי מפניו.

במידה ויש עולם שהוא כלשעצמו (מה שאני אכן משער שיש), ניתן  להגיד גם שאנו יודעים זאת.
על סמך מה אתה משער ? ולאיזה כיוון אתה לוקח את זה ?

זאת אא"כ אתה מגדיר "ידיעה" כמו דקארט:
רוב (אם לא כל) המידע שברשותינו הוא ענין של ניחוש מושכל. 
נמק
אני דווקא רואה בספקנות גישה נאותה, והיום המדע ספקני ביחס לכל דבר, תמיד שומטים את הישן מפני חדש.

האם חוסר הוכחה לכך שאין עולם שהוא כשלעצמו מהווה הוכחה (או ראיה או נימוק) לכך שאין עולם שהוא כשלעצמו?

לא, אך טענתי היא שאי אפשר לפרוץ את גבולות ההכרה האנושית - מה שאתה יודע הוא בתחום ההכרה, מה שלא, לא קיים מבחינתך. אי אפשר להחזיק את המקל משני קצוותיו, גם להגביל [לתחום] את ההכרה והידע לתופעתיות, וגם להניח שיש דבר כשלעצמו זה פרדוקסאלי

זהו טריק ידוע של מחזירים בתשובה.
טריק ? בושה.

3.  "נמצא שכל תובנה חוץ חושית או שכלית מבטלת את הרציונליות של עצמה."

אם ב"ראציונאל" כוונתך ללוגיקה ואם דבר מה בלתי ראציונאלי הוא דבר מה שאיננו נובע מהראציונאל לבדו, הרי שזה נכון - אבל זה גם נכון לגבי נתוני החושים עצמם. גם הם אינם נובעים מהלוגיקה לבדה. בכלל, מהלוגיקה לבדה נובעות רק טאוטולוגיות - לא אמירות אינפורמאטיביות.

כוונתי שאי אפשר להכניס ליטר חלב לכפית של 50 גרם. אם האדם חווה תופעות ואיננו עד לדברים כשלעצמם, יישב נא האדם בצד ואל יתערב בדברים שהוא מגובל בהם ברמת חומרה. הבנה שכלית מוגבלת גם היא ל"עולם התופעות" אשר על כן אין לנו אלא את מה שאנו חווים. והשאר הם ספוקולציות מעניינות שיתכן שהן נכונות יתכן שלא אך אין לי את הכלים לדעת.

ואם נחפור עוד יותר עמוק, יתכן שמושג "הדבר כשלעצמו" בעייתי מעצם הגדרתו, כי הוא מכניס אותך ללולאה של כלום אחד גדול.
הרי גם אם יהיה לי יכולות סופרמניות עדיין כל זמן שאהיה תחת חוק והגבלה כל שהיא אני כבול לתופעות, ובעצם הגענו לאלוקים שאותו אולי אפשר להגדיר הדבר כשלעצמו, אך זה יהיה החטאה גדולה ושימוש מוטעה בשכלנו.... 

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-21/5/2010 01:28 לינק ישיר 

למרכא:

"על סמך מה אתה משער ? "

אין לי אלא להשיבך במילותיך שלך: "למרות שלא ניתן להוכיח שיש דברים בעצם,ההסתברות היא שהם קיימים, הילד גדל המים הופכים לקרח וכו'.
אני דיברתי על החושים וגם על השכל וכו'. "

"ולאיזה כיוון אתה לוקח את זה ?
"

לא לוקח את זה לשום כיון: מה שאני אומר זה גם מה שאני מתכוון לומר. אני לא רומז לשום דבר.

"נמק
"

איזה אחד מהדברים שאמרתי אתה רוצה שאנמק?

"אני דווקא רואה בספקנות גישה נאותה, והיום המדע ספקני ביחס לכל דבר, תמיד שומטים את הישן מפני חדש"

לא צריך לבלבל בין ביקורתיות לבין ספקנות. ביקורתיות באשר להאמנה p היא לקיחה של p בעירבון מוגבל. ספקנות לגבי p היא אי התחייבות אפיסטמית ל-p ואי התחייבות אפיסטמית ללא-p. מה שנקרא: השעיית שיפוט בנוגע ל-p. כלומר, אי נקיטת עמדה בנוגע ל-p.  המדע וודאי לא ספקני באשר לתחומי עיסוקו. אבל הוא כן ביקורתי.

ואגב, גם לא צריך לבלבל בין ספקנות לגבי p ושלילה של p.

כדי להדגים את ההבדל בין שלושת העמדות, אקח כ-p את הטענה: "ישנם חייזרים".

אדם שמחזיק בהאמנה p בצורה דוגמאטית (לא ביקורתית) יאמר משהו בסגנון: אני מאמין שיש חייזרים וזהו. לא יעזור לכם שתביאו לי נימוק כנגד קיומם של החייזרים.

אדם שמחזיק בהאמנה p וביקורתי לגביה, אומר משהו בסגנון: אני מאמין שישנם חייזרים אבל אולי אתבדה. אם יראו לי שאין כוכב אחר מלבד כדור הארץ שייתכנו על גביו חיים (בהסתמך על מבנה הייקום, חוקי הטבע וכדומה) אז אשתכנע שאין חייזרים. בינתיים אני נוטה להאמין שיש.

אדם ספקן בנוגע ל-p אומר: אינני מאמין שישנם חייזרים ואינני מאמין שאין חייזרים. אין לי עמדה בנוגע לכך.

לספקן יכול להיות אולי גם נימוק מדוע באופן עקרוני לא ניתן לדעת אם יש חייזרים. [יש גם שני סוגי ספקנות - ספקנות לגבי הצדקה לעומת ספקנות לגבי האמנה -  אבל אין זה המקום]

אדם ששולל את p, כלומר טוען לא-p, אומר: אני מאמין שאין חייזרים.

עכשיו, בדוגמה האחרונה, אותו אדם יכול גם הוא להחזיק בהאמנה לא-p באופן ביקורתי או דוגמאטי.  אין הבדל עקרוני בינו לבין האדם הטוען שיש חייזרים מבחינת האופנים האפשריים של החזקתו בהאמנתו.

ועוד הערה: כמובן שהמצבים הללו הם קצת אבסטראקציות. בחיים האמיתיים, לגבי שום האמנה, אנו כמעט לעולם לא דוגמאטיים עד כדי חוסר יכולת מינימאלית לבקר האמנה זו, ואנו כמעט לעולם לא נמצאים במצב של השעיית שיפוט מוחלטת לגבי טענה כלשהי אלא תמיד נוטים יותר לקבלה או לדחותה. יוצא שכולנו כמעט לגבי כל האמנה שלנו נמצאים במצב של ביקורתיות וכמעט לגבי כל נושא יש לנו האמנה כלשהי. אבל ביקורתיות לעומת אי-ביקורתיות איננו ענין בינארי - אלא ניתן להיות יותר ביקורתי ופחות ביקורתי לגבי האמנה נתונה. ניתן להיות יותר ביקורתי לגבי האמנה p ופחות ביקורתי לגבי האמנה q וכן הלאה.

כך שנקודות הקיצון - השעיית שיפוט ודוגמאטיות - הן יותר קטבים שניתן להתקרב אליהם ולהתרחק מהם באשר להאמנותינו. ככל שאדם פחות דוגמאטי כך הוא יותר ביקורתי. ביקורתיות קיצונית קרובה להשעיית שיפוט. מעט מידי ביקורתיות  קרובה לדוגמאטיות.

ואידך זיל גמור.

לא, אך טענתי היא שאי אפשר לפרוץ את גבולות ההכרה האנושית - מה שאתה יודע הוא בתחום ההכרה, מה שלא, לא קיים מבחינתך. אי אפשר להחזיק את המקל משני קצוותיו, גם להגביל [לתחום] את ההכרה והידע לתופעתיות, וגם להניח שיש דבר כשלעצמו זה פרדוקסאלי
"

אבל הרי מקודם טענת שלמרות שאי אפשר להוכיח זאת, אתה (כמו כולם) מניח שישנם דברים "בעצם" [אם הבנתי נכון - כוונתך דברים שהם כשלעצמם?]

"כוונתי שאי אפשר להכניס ליטר חלב לכפית של 50 גרם. אם האדם חווה תופעות ואיננו עד לדברים כשלעצמם, יישב נא האדם בצד ואל יתערב בדברים שהוא מגובל בהם ברמת חומרה. הבנה שכלית מוגבלת גם היא ל"עולם התופעות" אשר על כן אין לנו אלא את מה שאנו חווים. והשאר הם ספוקולציות מעניינות שיתכן שהן נכונות יתכן שלא אך אין לי את הכלים לדעת.
"

להכניס ליטר בתוך כפית של 50 מיליליטר (אגב, גרם לא קשור - גרם זו מסה וליטר זה נפח) הוא סתירה במושג, אבל להניח משהו לא מוכח איננו סתירה במושג. כך שההשוואה איננה במקומה.

"אם האדם חווה תופעות ואיננו עד לדברים כשלעצמם, יישב נא האדם בצד ואל יתערב בדברים שהוא מגובל בהם ברמת חומרה. הבנה שכלית מוגבלת גם היא ל"עולם התופעות" אשר על כן אין לנו אלא את מה שאנו חווים."

אבל הרי אתה עצמך מקודם טענת שישנם דברים גם בעצם - ולא רק תופעות! שים לב שככה בהינף יד אתה מבטל את כל עולם המדע.

"והשאר הם ספוקולציות מעניינות שיתכן שהן נכונות יתכן שלא אך אין לי את הכלים לדעת.
"

אין לך כלים לדעת באופן ישיר, באמצעות חוויה, אבל יש לך כלים לדעת באופן עקיף: ע"י השערות ונסיונות הפרכה של השערות אלו. ככה בוחנים תיאוריה מדעית. הרי אף אחד לא ראה אלקטרון - אבל כל עוד התיאוריה "עובדת" אנו מחזיקים בה.

זאת ועוד: ישנן שלל האמנות שאיני יכול לדעת אם הן נכונות אבל אני יכול להאמין שהן נכונות. למשל, שאני יושב כעת מול מחשב.  

"
ואם נחפור עוד יותר עמוק, יתכן שמושג "הדבר כשלעצמו" בעייתי מעצם הגדרתו, כי הוא מכניס אותך ללולאה של כלום אחד גדול"

מה זה "לולאה של כלום אחד גדול"?

"הרי גם אם יהיה לי יכולות סופרמניות עדיין כל זמן שאהיה תחת חוק והגבלה כל שהיא אני כבול לתופעות, ובעצם הגענו לאלוקים שאותו אולי אפשר להגדיר הדבר כשלעצמו, אך זה יהיה החטאה גדולה ושימוש מוטעה בשכלנו.... 
"

א. זה נכון שאצל קאנט, אם אלוקים קיים אזי גם הוא דבר שהוא כשלעצמו, אבל לא רק הוא יכול להיות דבר שהוא כלשעצמו. גם יד ורגל, וגם הסובייקט האנושי עבור עצמו, וגם האטום, וגם החומר בכלל, וכן אנשים אחרים עבור כל אדם, וכן הלאה.

ב. באיזה מובן "כבול" לתופעות? מה זה "כבול" בהקשר זה?

ג. "אך זה יהיה החטאה גדולה ושימוש מוטעה בשכלנו"

מה יהיה ולמה יהיה?

תוקן על ידי רדףהשיג ב- 21/05/2010 02:02:19

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/5/2010 04:45 לינק ישיר 

אחזור שוב על מה שאני סבור, בכדי שלא נסתבך אחד במילותיו של השני.

יתכן שקיים דבר כשלעצמו, אך אין לי יכולות לאשש זאת, וכשאקבל יכולות לאשש דברים מעבר לנורמה, הן יהיו גם בעולם תופעות משודרג, וכדי באמת לפשט תופעה לכדי דבר לכשעצמו אצטרך להוציא ממנו כל מוגבלות, וזה כוונתי ללולאה של ריק כי כל דבר מוגבל יהפוך בעיני לתופעה.

דברים פיזיים או הסובייקט הם בתוך עולם הותפעות והחושים. ואנני יודע מה ההגדרה שלהם בעולם לא מוגבל.

נראה לי שדבר כשלעצמו אמור להיות דבר חסר מוגבלות, או כלום.
לגבי הא-ל, כהדגרה הרי זה כוח בלתי מוגבל ובלי מגביל, הרי שאין כאן תופעתיות [אולי נקרא לזה "מטרקיס"]
 והוא הדבר כשלעצמו.
זו  אכן הגדרה נכונה אולם מוטעת ביחס לא-ל, כי זה כמו לומר שאלוקים יכול לשבור אגוז מלך, זה נכון אך טיפשי.

הא-ל כדבר בלתי מוגבל, אינו יכול להיות בתודעה תופעתית, והוא מעבר לדבר כשלעצמו. שהרי הא-ל יכול לומר על דברים מוגבלים [שהוא יצר]  שהם דברים כלשעצמם והוא לא נכנס בקטגוריה אחת איתם.

ואני לא רוצה לומר שתופעתיות שייכת גם במצב בלתי מוגבל, שאם כך אפשר לדון גם על הא-ל אם המהות שלו הוא תופעה סופר-סופר מנית.

ובאמת כאדם מאמין אינני יודע עד כמה אנו יכולים לטעון לדבר כשלעצמו שאיננו א-ל, שהרי כל מהות שנבראה צריכה חושיי תופעה בכדי להכיר בה. ואולי גם עצם המגובלות היא תופעתיות, אלא אם כן נתחום את הדבר כלשעצמו לאחרי הבריאה והלאה, אך גם זה לא יעזור כי נקבל כמה רמות בעולם התופעות.

ואם ניגש בגישה אתאיסטית יהיה הדבר נכון כלפי חוקי הטבע  שהם מוגבלים, ולא אדע כלל על דבר כלשעצמו, כי תמיד החושים הן הקובעים את המדיניות. זו דרך ללא מוצא.

תוקן על ידי מרכא_טפחא ב- 21/05/2010 04:51:57

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-21/5/2010 12:53 לינק ישיר 

שלום לכל הלמדנים מפעם לפעם אני מגיח ללמוד וללבן.

לרדף ולשאר החכמים.

אספקט קטן מתורת-ההכרה, על קצה המזלג.

לוק, שראה את העולם (הכי דומה לדעה העממית הרווחת) כרקע מרחבי המתמשך בזמן המכיל עצמים פיזיים-מיכניים מרובים, והשכל האנושי קולט-מצלם-חש את מציאותם כמו שהם, היינו ממשותם גודלם מראיהם  צבעיהם  ריחותיהם קולותיהם חוקי ויחסי הגומלים שביניהם וכל מאפיניהם המוכרים. כיון שאז טרם ידעו על גלי אור ממשיים וגלי קול תנודתיים באויר ועל חלקיקי טעם וריח ועל נוירונים וגלים חשמליים מובילי תחושות וכו וכו, היווה נושא הכרת תכונות הדברים בעיה קשה מאוד, כיצד המעבר בין הדברים הממשיים לחושי האדם. 

ברקליי (נגד לוק), טען שכל מושאי תודעתינו דימיוניים, פירוש הדבר שאין שום דבר מחוץ לתודעה. גם מה שאנחנו ממששים את עצמינו או נתקעים ונחבלים וכועבים מעצמים זולתינו, הכל הכל הוא דמיון של הרוח ממש כמו חלום לילה (החלום האמיתי הוא חלום זוטא בתוך חלום רבא שהוא כל חיינו) זה שישנם עוד אנשים זולת ברקליי הוא יכל לפתור בשני צורות או שגם מציאותו של הזולת זה דמיון שמתרחש במוחו של ברקליי , או אם להיות הוגנים ישנם הרבה מודעיות זהים שתודעתם משותפת כי הרי בין כה הכל מתרחש בתודעת אלוהים (אליבא ברקליי) המשפיע תודעתו לכל המודעיות שתחתיו (בכך ברקליי הרי פתר את זה שמתרחשים דברים גם כשאיננו מודעים להם, שהם דמיונות בתודעת אלוהים היודע כל דמיון ומשפיע לנו בהתאם לנסיבות.

קאנט, טען שישנם קטיגוריות אפריוריות (שאינם מן הנסיון) בהם תודעתו של כל בן אדם  משליכה את קליטת חושיה על סביבתו החיצונית ובקטגוריות אלו מעכלת ומפרשת ויודעת את הסביבה החיצונית שהיא (הסביבה החיצונית ותכולתה) כשלעצמה לא מודעת כלל לתודעת אנוש ואיננה בת חוקי זמן ומרחב או חוק ידוע כלשהוא. ואיננה אלא מזון עלום לעיכול התודעה האנושית. (היו שפירשו את קאנט שהתופעות החיצוניות עצמם הנקלטים על-ידינו הם למעשה הדבר כשלעצמו שהרי זולתם אין לנו שום מקור הנחה שישנו דבר נוסף. ולכן נסתפק במה שחושינו מכירים וחשים בלא כל מידע על עוד אפשרויות חושים (למשל כיום ידוע על ספקטרום ענק פי כמה מהניתן לראיה) או על אפשרות מציאות זולת ניתני החושים).

פיכטה ועוד, טענו שאם כקאנט מנין שיש בכלל דבר כשלעצמו חיצוני או כל מושא לחישה חיצוני, הרי כל מה שאנחנו יודעים על מה שחוץ לנו זהו רק ע"י עיכול החושים בתנאי התודעה, א"כ נאמר שכל אותם ניתני חושים הם גם מושגים קטגוריים-אפריוריים של התודעה האנושית. והרוח הכוללת האנושית היא היוצרת את הכאילו משהו חיצוני.  ומה שכביכול מתרחשים דברים גם חוץ לתודעתינו, גם זה הכל מנפלאות הרוח האנושית (הזהה לכל בני האדם) המצליחה ליצור זירת אירועים כאילו מציאותית. (לא בדיוק ברור האידאילזם הגרמני).

כיום אנחנו הרבה יותר חכמים בקשר לפועלים על החושים, כמו גלים אלקטרו-מגנטיים גלי קול ואור פרודות מולוקולריות המשפיעות על תאי ריח וטעם וכו וכו.

השאלה היא מעבר לכל התיאוריות. האם יש לנו איזה מידע והכרה כיצד הכל פועל תודעתית. האם הכל אידיאלי או הכל חומרי או אפשרויות נוספות שטרם נהגו.
או אולי להכיר בעובדה שחקירות כאלו על מהותן של הדברים היא בכלל לא אפשרית בתודעתינו, וכל נסיונותינו להבהיר את מהות ההכרה היא סה"כ דימויים מתוך צורת ההכרה עצמה כפי שהיא מוכרת לנו והשלכתה ליצור  מודל של המציאות. כל מה שיש לנו הוא נסיון הטיית הגדרת התחושות והחוויות, בלא שום ביאור. ורצון ליצור כאילו מציאות וישות (אידיאלית או אחרת), בלא להודות שאין לנו מלבד תיאורים נטולי כל הסבר, ומשמעות-צללים כלום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/5/2010 14:44 לינק ישיר 

לטראכטבעסער:

סקירה לא רעה. רק כמה הערות:

"לוק, שראה את העולם (הכי דומה לדעה העממית הרווחת) כרקע מרחבי המתמשך בזמן המכיל עצמים פיזיים-מיכניים מרובים, והשכל האנושי קולט-מצלם-חש את מציאותם כמו שהם, היינו ממשותם גודלם מראיהם  צבעיהם  ריחותיהם קולותיהם חוקי ויחסי הגומלים שביניהם וכל מאפיניהם המוכרים."

לוק הבחין בין תכונות ראשוניות ותכונות שניוניות של עצמים.

תכונות ראשוניות הן תכונות (משוערות) של העצמים כשלעצמם בעוד שהתכונות השניוניות הן תכונות שנוצרות כל אימת שאנו תופסים עצם זה או אחר.

צבעים, ריחות וכו' , כלומר, נתוני החושים שלנו, הם תכונות שניוניות של העצמים בעוד שהתכונות הראשוניות תיהיינה דברים כמו מסה, מיקום וכו'.

עכשיו, לוק, בניגוד לברקלי, היה אמפיריציסט מתון ואי לכך לא שלל קיומם של העצמים וגם לא שלל קיומן של התכונות הראשוניות אך גם לא חשב שניתן לדעת עליהן בוודאות אלא כהשערה בלבד בהיסתמך על התכונות השניוניות של כל דבר הנגלות לחמשת חושינו.

כך שלא מדובר על "צילום" גרידא אלא על השערות בהתבסס על נתוני חושים. הוא וודאי לא טען שניתן לחוש את הדברים כפי שהם כשלעצמם. פה הוא שונה מדקארט. הוא שונה מדקארט גם בכך שהוא ראה ב"אני" גם כן ייש משוער בלבד - עצם - האמור להיות מצע לתחושות.

"כיון שאז טרם ידעו על גלי אור ממשיים וגלי קול תנודתיים באויר ועל חלקיקי טעם וריח ועל נוירונים וגלים חשמליים מובילי תחושות וכו וכו, היווה נושא הכרת תכונות הדברים בעיה קשה מאוד, כיצד המעבר בין הדברים הממשיים לחושי האדם. "

הידיעה באשר לגלי אור ונוירונים לא עוזרת לפתור את הבעיה הזאת. הבעיה הזאת קיימת גם היום. הענין הוא שגלי אור ונוירונים וכו' הם יישים משוערים - יישים תיאורטיים - בדיוק כמו שהעצם היה ייש תיאורטי עבור לוק. גם אם נגיד שתחושה מסויימת, נגיד, כאב, היא לא יותר מאשר גירוי עצבי c, עדיין, הרי זאת אנו יודעים לא מאיטרוספקציה (התבוננות פנימית) אלא מתוך התיאוריות שלנו לגבי העולם החיצון. תיאוריות אלה, יש להן סטאטוס של השערות בלבד.

את הכאב שלי אני מכיר באופן ישיר, אבל ככל שאסתכל לתוך עצמי, לא אמצא שם נוירונים....

עוד כתבתי על זה בפרוטרוט כאן (למטה): http://www.hydepark.co.il/topic.asp?whichpage=3&topic_id=2272938&forum_id=1364

"ברקליי (נגד לוק), טען שכל מושאי תודעתינו דימיוניים,"

לא בדיוק. תלוי מה כוונתך ב"דמיוניים". מושאי התפיסה [לא הייתי משתמש ב"תודעה" בהקשר של ברקלי] הם רק מושאי התפיסה, אצל ברקלי, ואינם קיימים כלשעצמם. זה נכון. אבל הם אינם פירות הדמיון. לא אני יוצר את מושאי תפיסתי בדמיוני אלא אני פיסיבי בכל התהליך הזה - מושאי התפיסה כפויים עלי.

""פירוש הדבר שאין שום דבר מחוץ לתודעה"
"

גם לא מדוייק. עבור ברקלי, "להתקיים פירושו להתפס". אבל מה שאנו תופסים איננו ה"תודעה" אלא דווקא מושאים "חיצוניים" - עצים, אבנים וכו'. מה שכן, עצים ואבנים אלא אינם קיימים בתור עצמים (בניגוד ללוק) אלא רק בתור מושאי תפיסה - כלומר, מקבצי תחושות. זה נכון.

"זה שישנם עוד אנשים זולת ברקליי הוא יכל לפתור בשני צורות או שגם מציאותו של הזולת זה דמיון שמתרחש במוחו של ברקליי ,"

זה פתרון שלא יעבוד: כי אינני תופס את הזולת בחושיי בתור "זולת" אלא רק בתור מראות מסויימים [שאני קורא לו "גוף הזולת"], צלילים מסויימים [שאני קורא להם "קול הזולת"] וכן הלאה. מהחושים בלבד אין אני יכול להסיק שיש שם יישות תופסת ולא רק נתפסת.

ועוד הערה: ה"דמיון" שאתה מדבר עליו [שכבר הערתי שאיננו בדיוק דמיון] לא מתרחש ב"מוחו" של ברקלי - מוח הוא עוד אובייקט של התפיסה ואיננו הדבר שתופס. הסובייקט, אצל ברקלי, בדיוק כמו אצל שאר הפילוסופים של העת החדשה שהכירו בקיומו, הוא יישות בלתי נתפסת ו"רוחנית" - כלומר, היא סובייקט תופס ולא אובייקט נתפס.

כמובן שזהו קושי גדול לשיטת ברקלי - שהרי אצלו להיות קיים פירושו להתפס - וא"כ, לא ברור איך יישות בלתי נתפסת כמו סובייקט, או כמו אלוקים [שגם הוא סובייקט, אצל ברקלי] יכולה להתקיים לשיטתו. 

"או אם להיות הוגנים ישנם הרבה מודעיות זהים שתודעתם משותפת "

זו השאלה לשיטת ברקלי - א. מנין לנו (לכל אחד ואחת מאיתנו, דהיינו) שישנם אנשים אחרים? ; ב. איך באופן עקרוני, מבחינה מושגית, בכלל יכול להתקיים סובייקט, אליבא דברקלי?

לא ברור איך "להיות הוגנים" יעזור פה.

"כי הרי בין כה הכל מתרחש בתודעת אלוהים (אליבא ברקליי) המשפיע תודעתו לכל המודעיות שתחתיו (בכך ברקליי הרי פתר את זה שמתרחשים דברים גם כשאיננו מודעים להם, שהם דמיונות בתודעת אלוהים היודע כל דמיון ומשפיע לנו בהתאם לנסיבות.

"

כן, זהו באמת פתרונו של ברקלי. אבל עליו הקשיתי בהודעה קודמת כלשהי שלי פה: איך אלוהים, שאיננו נתפס אלא תופס ו"מתפיס" בלבד, לשיטתו, יכול בכלל להתקיים לשיטתו?

אגב, פה צריך לשים לב למשהו חשוב ביותר (!):

"תפיסה" אצל הפילוסופים של העת החדשה היא אך ורק תפיסה בחמשת החושים. אינני יכול "לתפוס" תחושת אהבה, למשל. אני כן יכול לחוש אהבה. מכאן ברור אילו דברים מרובים ברקלי חותך בתערו של אוקהם כשהוא מכריז: להיות פירושו להתפס!

"היו שפירשו את קאנט שהתופעות החיצוניות עצמם הנקלטים על-ידינו הם למעשה הדבר כשלעצמו שהרי זולתם אין לנו שום מקור הנחה שישנו דבר נוסף. "

היו שפירשו כך את קאנט אבל פירשו אותו לא נכון. הוא ידע על כך ומחה בתוקף. את "הקדמות" הוא כתב כדי לשלול פירוש זה.

"ולכן נסתפק במה שחושינו מכירים וחשים בלא כל מידע על עוד אפשרויות חושים "

אמרת פה שני דברים שאינם מחייבים האחד את השני.

קאנט היה מסכים שלא תיתכנה תפיסות שאינן דומות לתפיסות שלנו מבחינת צורתן - וזאת באופן אנליטי - אפילו לא סינתטי אפריורי - כי "תפיסות" עבור קאנט הן סוג הדברים שאנו קוראים להם "תפיסות" וכשאנו מייחסים תפיסה לזולת, הרי שאנו מיחסים לו דבר מה הדומה לתפיסות שלנו. תחשוב על "עקרון החסד" של דוידסון בהקשר זה.

[כמובן שהצורות הקונקרטיות של התפיסות האפשריות הן כבר ידע סינתטי אפריורי - לא אנאליטי. ]

אבל קאנט לא שלל קיומו של דבר מה בלתי נתפס ו/או בלתי ניתן להיות נתפס.

"למשל כיום ידוע על ספקטרום ענק פי כמה מהניתן לראיה"

קאנט היה, כמובן שולל אפשרות כזו. הוא היה אומר שה"ראיה" המדוברת פה איננה ראיה כלל.

אבל באופן כללי יותר, אתה צודק: המדע מאז סוף המאה ה-19 מתבסס על הנחות שאינן מתיישבות כלל עם תורתו של קאנט. לכן אני גם אומר שהשקפתו איננה מאד פרספקטיבית.

"לא בדיוק ברור האידאילזם הגרמני"

נכון שהם כתבו מאד לא ברור. על פיכטה ידוע שהוא אמר על עצמו שאף אחד לא מבין אותו וגם הוא לא מבין את עצמו לעתים.  :-)

אבל בכל אופן, במה שאתה אמרת עליהם אין שום דבר לא ברור. את השקפתם דווקא ביטאת נכון מאד (בגדול).

"כיום אנחנו הרבה יותר חכמים בקשר לפועלים על החושים, כמו גלים אלקטרו-מגנטיים גלי קול ואור פרודות מולוקולריות המשפיעות על תאי ריח וטעם וכו וכו."

לאט לך. חכמה לא קשורה לפה. היום מדברים על גלים אלקטרומאגנטיים ואז דיברו על עצמים - אבל הדיון על היחס בין אלו לבין נתוני החושים שלנו הוא אותו דיון. 

"השאלה היא מעבר לכל התיאוריות. האם יש לנו איזה מידע והכרה כיצד הכל פועל תודעתית."

מה זה "פועל תודעתית"?

"השאלה היא מעבר לכל התיאוריות. ... האם הכל אידיאלי או הכל חומרי או אפשרויות נוספות שטרם נהגו."

זה לא "מעבר לכל התיאוריות". המדע בהחלט מניח דבר מה בנושא הזה:

השקפה אידיאליסטית [במובן בו משתמשים במונח זה בפילוסופיה החדשה - השקפות כמו זו של לייבניץ, ברקלי, קאנט, פיכטה, הגל וכו'] לא מתיישבת עם הנחותיו הריאליסטיות של המדע.

כמובן שאין זה בהכרח מוכיח שהאידיאליזם מוטעה, אבל מי שמאמץ השקפה אידיאליסטית, ראוי שיידע מה הן השלכותיה.

מה שחשוב לי להסב את תשומת ליבך אליו הוא שגם המדע, וגם כל אדם באשר הוא, כולם נוקטים בגישה מטאפיזית זו או אחרת - גם אם באופן מובלע ולא מפורש וגם אם בחיים לא שמעו על מילים כמו "אידיאליזם", "מטאפיזיקה" וכו'

כך שאי אפשר להמנע מדיון על נושאים מטאפיזיים כשאנו באים לדון על כל-דבר-שלא-יהיה ברצינות ולעומק.

וזו התשובה לדבריך: "או אולי להכיר בעובדה שחקירות כאלו על מהותן של הדברים היא בכלל לא אפשרית בתודעתינו, וכל נסיונותינו להבהיר את מהות ההכרה היא סה"כ דימויים מתוך צורת ההכרה עצמה כפי שהיא מוכרת לנו והשלכתה ליצור  מודל של המציאות."

אמנם "אין לדיין אלא מה שעיניו רואות" אבל על סמך מה שעיניו רואות הוא נאלץ לדון גם על מה שעיניו לא רואות ואין לו ברירה.

המדע וודאי לא מפחד מכך וגם מצליח בכך בצורה יפה מאד - כך שאין זה נכון "שחקירות כאלו על מהותן של הדברים היא בכלל לא אפשרית בתודעתינו"  - אפשרית גם אפשרית - נוע תנוע!

"כל מה שיש לנו הוא נסיון הטיית הגדרת התחושות והחוויות, בלא שום ביאור."

זה משפט שהבנתי כל מילה בו אבל לא הבנתי איך המילים מתחברות לידי טענה בעלת מובן. מה אמורה לבטא הסמיכות המשולשת: "נסיון הטיית הגדרת התחושות והחוויות"? איזה מין "ביאור" אתה רוצה? ומה פירוש "כל מה שיש לנו"?

"ורצון ליצור כאילו מציאות וישות (אידיאלית או אחרת), בלא להודות שאין לנו מלבד תיאורים נטולי כל הסבר, ומשמעות-צללים כלום."

טוב, פה אתה חוזר לדיבורים על חוסר משמעות וכו' - תראה מה שכתבתי לך בתגובה להודעתך הקודמת.

כמו כן, מה זה "נסיון ליצור כאילו מציאות"? מי מנסה ליצור מה? מה זה "תיאורים נטולים כל הסבר"? איזה מין הסבר אתה רוצה? מה זה "משמעות צללים"?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/5/2010 15:18 לינק ישיר 

למרכא טיפחא:

קודם כל, ראה את ההתכתבות שלי עם טראכטבעסער לעיל. אולי היא תשפוך אור על כמה דברים.

"יתכן שקיים דבר כשלעצמו, אך אין לי יכולות לאשש זאת"

אולי לא. אבל אין לך ברירה אלא להניח שקיים כזה כדי להתנהל בעולם...

אגב, לפי פופר, אישוש בכלל איננה המתודה פר-אקסלנס של המדע ושל הידע האנושי בכלל, המעניקה לידע זה סטאטוס של השקפה ראציונאלית, אלא דווקא הביקורת וההעמדה במבחן של השערות שרירותיות - השערות המועמדות להפרכה.

"דברים פיזיים או הסובייקט הם בתוך עולם הותפעות והחושים. "

ממש לא - ראה את ההתכתבות שלי לעיל עם טראכטבעסער.

נראה לי שאתה משתמש במילה "עולם התופעות" באופן אחר מאשר זה המקובל. תופעות כוללות מראות, צלילים, ריחות וכו'

אטומים, למשל, אינם תופעות אלא יישים משוערים.

"נראה לי שדבר כשלעצמו אמור להיות דבר חסר מוגבלות, או כלום.
לגבי הא-ל, כהדגרה הרי זה כוח בלתי מוגבל ובלי מגביל, הרי שאין כאן תופעתיות [אולי נקרא לזה "מטרקיס"]
 והוא הדבר כשלעצמו.
זו  אכן הגדרה נכונה אולם מוטעת ביחס לא-ל, כי זה כמו לומר שאלוקים יכול לשבור אגוז מלך, זה נכון אך טיפשי.
"

אני מבין עתה איפה שורש הקצר בתקשורת בינינו.

נראה לי שאתה מתכוון למשהו מאד מיסטי כשאתה מדבר על הדבר שהוא כלשעצמו בעוד שהכוונה היא לכל דבר שאיננו נתפס באופן ישיר. אם ישנו חדר ובו תפוח ואף אחד לא נמצא בחדר כדי לראות את התפוח, אזי, אם התפוח עדיין שם כשאף אחד לא נמצא כדי לראות אותו, הרי שהתפוח הוא דבר שהוא כשלעצמו.

עכשיו, קשה לי להאשים אותך בכך שאתה חושב על משהו מיסטי (בסגנון אלוקים) בדוברך על הדבר שהוא כלשעצמו - כי קאנט באמת ראה בכך משהו מיסטי ונטול תכונות חלליות וזמניות.

אבל לא הוא המציא את המושג "הדבר שהוא כשלעצמו" ולא כל מי שדיבר על הדבר שהוא כלשעצמו התכוון למשהו כזה מופשט. אני חושב שרוב האנשים ורוב הפילוסופים ורוב המדענים מאז ומתמיד כן סברו שגם תפוח שאף אחד לא רואה אותו נמצא בזמן ובמרחב.

"הא-ל כדבר בלתי מוגבל, אינו יכול להיות בתודעה תופעתית, והוא מעבר לדבר כשלעצמו. שהרי הא-ל יכול לומר על דברים מוגבלים [שהוא יצר]  שהם דברים כלשעצמם והוא לא נכנס בקטגוריה אחת איתם.
"

לדעת קאנט, הא-ל כן נכנס לקאטרגוריה אפיסטמית אחת עם שאר הדברים שהם כשלעצמם.

נראה לי שיש פה בלבול בין אפיסטמולוגיה למטאפיזיקה: הא-ל, לפי קאנט, יש לו אכן סטאטוס מטאפיזי אחר מאשר לאבן שהיא כלשלעצמה אבל אין לו סטאטוס אפיסטמי אחר. את שני הדברים איננו תופסים במישרין ורק משערים את קיומם.

"
באמת כאדם מאמין אינני יודע עד כמה אנו יכולים לטעון לדבר כשלעצמו שאיננו א-ל, שהרי כל מהות שנבראה צריכה חושיי תופעה בכדי להכיר בה. ואולי גם עצם המגובלות היא תופעתיות, אלא אם כן נתחום את הדבר כלשעצמו לאחרי הבריאה והלאה, אך גם זה לא יעזור כי נקבל כמה רמות בעולם התופעות.
"

זהו טיעון הדומה לזה של שופנהאוור:

מכיוון שאיננו תופסים תכונות המבדילות בין דבר-כשהוא-לעצמו אחד לבין משנהו, הרי שיש רק דבר אחד שהוא כשלעצמו [ע"פ חוק זהות הבלתי נבדלים של לייבניץ].

אבל אין זה מחוייב - שהרי אם אינננו תופסים תכונות כאלה, אין עוד זה אומר שאינן קיימות.

"שהרי כל מהות שנבראה צריכה חושיי תופעה בכדי להכיר בה"

למה?

"ואולי גם עצם המגובלות היא תופעתיות"

קאנט היה מסכים - ניתן לסרטט את גבולותיו של עולם התפעות רק "מבפנים".

"אלא אם כן נתחום את הדבר כלשעצמו לאחרי הבריאה והלאה, אך גם זה לא יעזור כי נקבל כמה רמות בעולם התופעות. "

לא הבנתי.

"ואם ניגש בגישה אתאיסטית יהיה הדבר נכון כלפי חוקי הטבע  שהם מוגבלים,"

גם כן, לא ממש הבנתי.

אבל אם כוונתך לומר שחוקי הטבע הם רק החוקים על פיהם מתנהלת ההכרה שלנו - אזי קאנט היה מסכים איתך אבל כל מדען וכל אדם רגיל לא היה מסכים איתך.

אגב, לשיטתו של קאנט יש נ"מ מעניינת:  הוא טען, למשל, שחוקי ניטון הם סינתטיים אפריוריים ולא אפוסטריוריים - שהרי הם קובעים את התנהלותו של הגוף בחלל בזמן - את תנועתו של הגוף - וחלל-זמן היא מסגרת אפריורית סינתטית בלבד של הכרה [אסתטיקה טראנסצנדנטאלית] ואיננה קיימת בעולם "בחוץ". 

זו השקפה שאף פילוסוף רציני של המדע לא היה מקבל וגם שום מדען רציני.

"ולא אדע כלל על דבר כלשעצמו, כי תמיד החושים הן הקובעים את המדיניות. זו דרך ללא מוצא."

יש מוצא - אם מלכתחילה לא מניחים שרק החושים קובעים את המדיניות...

לשכלנו יכולות רחבות הרבה יותר מאלו שייחס לו יום.....

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > המלבים וקאנט. מתחילים בחידה ומשם הכל פתוח
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.