|
|
| נשלח ב-18/5/2010 18:28 |
|
| |
נורת המקור היחידי ההופך את התורה לקודקס מאובן בלתי ניתן לשינוי, הוא החכמים. אין לנו שום הוכחה נגד הטיעון הרפורמי שהתורה היא תלויית זמן, ולא היתה הכוונה שנאבן אותה. הסיבה היחידה שאין שאר שומרי התורה חושבים כמותם, היא המסורת, המתאמצת מאד לשמר את התורה גם בשינוי התנאים, ולא מרשה לעצמה לשנות רק כשאין שום ברירה. בכל חוקה נורמלית מבינים שיש את רוח החוק, ואת רוח המחוקק, ואין לאבן חוקים. חז"ל השתדלו מאד לאבן את החוקים, ולהעלותם מעל הזמן והמקום, אבל עד גבול מסויים. ואם יש לך ספק האם חז"ל צודקים או שהתמימות החרדית (של קודקס מאובן) צודקת, לך לך אל הנביאים, וראה נא שהם הרבו במה שחז"ל כינו "הוראת שעה", דהיינו שהרשו לעצמם לשנות ולבטל באופן זמני לפי רוח הדברים ולפי הצורך. שלמה לא התבלבל לעשות חנוכת הבית של בית המקדש בסעודה ואלף עולות ביום הכיפורים. וכך הלאה רבות רבות. מן הצד השני ברור שלתורה אין שום ערך אם משתמשים רק ברוח שלה שכן במקרה כזה בטלה המחוייבות ואין טעם לדרישות של בל תוסיף, זקן ממרא, עונשים חמורים, קללות על הפרה, חוקת עולם, חוקים שמלכתחלה לא היו על פי הרוח האנושית המצויה, חוקי קדושה מחמירים. כל אלו (לענ"ד) ראיות נגד הרפורמים, שאין לקחת בקיצוניות את החופש ללכת בעקבות רוח החוק. אבל מן הצד השני ברור שהתורה לא אמורה להיות קודקס מאובן, בניגוד לתנאי העולם הזה אשר כמנהגו נוהג, וכפי שהבינו חז"ל והנביאים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/5/2010 23:37 |
|
| |
מקס הכתוב מדבר על בית דין זוטר שעולה לבית הדין הגבוה לקבל הכרעה לפסק דין שהוא לא יכול להכריע בו. נקודה. כך מפרשים גם הפשטנים. לעומת זאת כתוב בפרוש כי אסור לגרוע ממצות התורה- כגון לא לתקוע בשופר בר"ה. וכן לא להוסיף, יו"ט שני כמו מחר. זה כתוב בפרוש בתורה. והוא אינו נתון לכל פרשנות. זולת לא לגרוע ולא להוסיף ציווי גורף, לא תלוי מי הגורע ולמה הוא מוסף.
הדיון אבל צריך להתמקד בנושא עם התורה מוסרית או לא, ועל כך יש לתת את הדעת. התורה היא מצוות שניתנו מאלוקים, המוסר הוא מוסכמות, שקבוצות בני אדם החליטו עליהם בזמן מסוים ובמקום מסוים, אשר כמובן משתנים בהתאם למקום ולזמן.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/5/2010 23:43 |
|
| |
פליאה ישנה שלי. כידוע נחלקת התורה בהוראותיה לשנים א מצוות שבין אדם למקום יחוד ואהבת ה' ורוב המצוות ב מצוות שבין אדם לחברו האם יש קשר בין השניים או שאלו שני זירות עבודה
|
|
|
|
| נשלח ב-19/5/2010 23:51 |
|
| |
החלוקה הזו היא חלוקה שבני אדם חילקו ולא התורה. כי לפי התורה- כך אני מבין - כולן מצוות ה' ומעמדם שוה.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2010 07:47 |
|
| |
רבי עקיבא אמר שואהבת לרעך כמוך זה כלל גדול בתורה, וכן הלל אמר שמה ששנוא עליך הוא יסוד כל התורה, וכוונתם שגם המצוות שבין אדם למקום באים לקבוע את ההרגשה שהאדם הוא עבד ה' וקדוש ואינו עושה מה שרוצה, אבל מה רצונו בעולם הזה? שנהיה טובים לאחרים.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2010 08:08 |
|
| |
| maxmen כתב: |  |
דברים פרק יז
(יא) עַל פִּי הַתּוֹרָה אֲשֶׁר יוֹרוּךָ וְעַל הַמִּשְׁפָּט אֲשֶׁר יאמְרוּ לְךָ תַּעֲשֶׂה לא תָסוּר מִן הַדָּבָר אֲשֶׁר יַגִּידוּ לְךָ יָמִין וּשְׂמאל:
רש"י דברים פרק יז פסוק יא
(יא) ימין ושמאל - אפילו אומר לך על ימין שהוא שמאל ועל שמאל שהוא ימין, וכל שכן שאומר לך על ימין ימין ועל שמאל שמאל:
מלבי"ם דברים פרק יז
לא תסור הוא מל"ת, ומ"ש ימין ושמאל, היינו לפי דמיונך שתדמה שמהפכים שמאל לימין בכ"ז לא תסור, כי באמת הלכה כדבריהם ועל דעתם ניתנה התורה ורוח ה' תנהלם לכוון ההלכה ולא יטעו:
|
|
מקסמן,
ויש גם שפירשו אחרת -
"דתני יכול אם יאמרו לך על ימין שהיא שמאל ועל שמאל שהיא ימין תשמע להם? תלמוד לומר: 'ללכת ימין ושמאל' - שיאמרו לך על ימין שהוא ימין ועל שמאל שהיא שמאל" (ירושלמי הוריות פ"א ה"א).]
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2010 08:44 |
|
| |
ואמאי
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2010 10:11 |
|
| |
בעל בעמיו תודה לא על התיאוריות הבדויות של רגב, אלא על המשפט שהפרושים היו גמישים ואולי מהפכנים. נכון. ואמנם בכך ממשיכים הם את מסורת הנביאים, כמו שנתבאר. התורה מהפכנית, ונושאיה מהפכניים. (כך זה היה פעם.. היום נושאים את התורה בכדי שדור אחר יוכל להיות מהפכן על פיה)
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2010 10:27 |
|
| |
ואמאי אני בכל זאת מציע לך לקרוא את רגב, קראתי חלקים ממנו ולצערי הם שכנעו אותי.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2010 11:22 |
|
| |
מקסמן,
פשט הפסוק הוא שבית הדין במקום אשר יבחר ה' אמור לפסוק במקרה של ספק בדין, ולשיטתך שחכמים יקבעו לנו איך ללמוד את התורה אוסיף כי כך מפרש רש"י. בקשר לאפולוגטיקה: אפולוגטיקה לטעמי היא אמנות הסנגוריה שלאחר מעשה, בחינת ציור המטרה זמן רב אחרי הטלת החץ. גם אני מצר על ריבוי ההאשמות באפולוגטיקה, אך את האשם בכך אני רואה לא במתריעים מפני האפולוגטיקה אלא בטוענים טענות אפולוגטיות מלכתחילה.
----------------
ואמאי,
אתה כבר עוסק בשאלה אחרת, האם יש גורמים חיצוניים שיכולים לערער את המחוייבות שלנו לטקסט הפשוט של התורה. אך אני דיברתי על העולה מהתורה עצמה. עלתה כאן שאלה האם התורה היא מוסרית: האם הציוויים כדוגמת מחיית עמלק או עיר הנידחת אינם סותרים את המוסר האנושי. על שאלה זו אנו אמורים לענות רק בהתייחס לטקסט הגולמי של התורה עצמה, ולא לכל הפרשנויות מסביב. הטענה שלי הייתה כי אם אתה טוען משהו כמו: אמנם התורה כפשוטה היא לא מוסרית, אבל אנחנו לא חייבים לעשות את מה שכתוב בתורה ולכן בעצם היא מוסרית - אני טוען כי כל עוד בתורה עצמה לא מוצאים רמז לאפשרות כי היא מתירה לנו לוותר על חלק מהדברים שכתובים בה, הרי שהיא נותרת לא מוסרית. העובדה כי אתה כאדם פרטי לא מרגיש מחוייבות לקיים את ציוויי התורה הללו מלמדת על המוסריות שלך, לא על מוסריות התורה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2010 12:27 |
|
| |
| נורת_אזהרה כתב: |  | מקסמן,
פשט הפסוק הוא שבית הדין במקום אשר יבחר ה' אמור לפסוק במקרה של ספק בדין, ולשיטתך שחכמים יקבעו לנו איך ללמוד את התורה אוסיף כי כך מפרש רש"י.
בקשר לאפולוגטיקה: אפולוגטיקה לטעמי היא אמנות הסנגוריה שלאחר מעשה, בחינת ציור המטרה זמן רב אחרי הטלת החץ. גם אני מצר על ריבוי ההאשמות באפולוגטיקה, אך את האשם בכך אני רואה לא במתריעים מפני האפולוגטיקה אלא בטוענים טענות אפולוגטיות מלכתחילה.
.
|
|
צדיק: מצטער לומר לך שזה פשוט לא נכון, כִּי יִפָּלֵא מִמְּךָ דָבָר לַמִּשְׁפָּט בֵּין דָּם לְדָם בֵּין דִּין לְדִין וּבֵין נֶגַע לָנֶגַע דִּבְרֵי רִיבת בִּשְׁעָרֶיךָ
לשון יפלא מדובר בסתירות בתוך התורה כמו נפש תחת נפש בשוגג, וכן בלוח השנה בקיצער: כל דין ודין בתורה שאין מהכתב להבין את הדין הם החכמים מוסמכים לומר לנו מה הפשט, אין לנו דרך להבין את התורה בלי הקבלה, זה מבין כל בר דעת,
לגבי טענת ירוחם זה לגמרי לא נכון כי לא משנה אם זה בית דין זוטר או שכל כלל ישראל לא יודע אם השנה מתחיל בניסן או תשרי, הכל בסמכות החכמים,
הבדיחה היא שאומרים שכל היופי של תורת ישראל היא שנתנו לחכמים בכל דור להנהיג את העם לפי דורותם אז לא טוב,
אז מה רוצים ? שאלוקים יתן תורה על כל פרטיה ? שזה בלתי אפשרי בכלל, חז"ל שואלים איך משה למד את התורה רק בארבעים יום ? התשובה שקיבל כללי לימוד, ולפי זה פוסקים בכל הדורות,
כל האשכול הזה בה מטמטום ורשעות, כל התורה זה אך ורק מוסר אין דין אחד שלא קשור במוסר אפי' איחוד השם קשור למוסר, הרי מה איכפת לאלוקים ? איכפת לו המוסר, את הבין אדם לחברו, אבל בכדי שלא יהיה מצב של אין יראת אלוקים במקום הזה והרגוני, אולקים עצמו אומר לנו "הלואי אותי עזבו ותורתי שמרו"
מי שלוקח דוגמא מהתראה לעונש, או שהוא טיפש או רשע מרושע,
שלמעשה מי שעושה כך אחרי שלוש פעמים ששני עדים מזהירים לו שכך יהיה ענשו, האחריות נופלת אך ורק עליו,
לגבי אסטרטגיה המלחמתית של יהושע, אני לא רואה בזה שום בעיה של מוסר, היה להעמים זמן לברוח מהארץ, יותר מארבעים שנה,
אברהם אבינו כבש את הארץ מידי הכובשים, ולכן היא שייכת לבניו, זה שהם ירדו למצריים בזמן רעב לא נתן לשבעה העמים זכות לקחת את זה מהם, ושחזרו ממצריים והזהירו אותם באופן שאנו נהיה אכזרים כלפיהם, וזה יגרום להם לברוח,
איזה בעיה אתה רואה בזה ??
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2010 15:17 |
|
| |
| נורת_אזהרה כתב: |  |
ואמאי,
אתה כבר עוסק בשאלה אחרת, האם יש גורמים חיצוניים שיכולים לערער את המחוייבות שלנו לטקסט הפשוט של התורה. אך אני דיברתי על העולה מהתורה עצמה. עלתה כאן שאלה האם התורה היא מוסרית: האם הציוויים כדוגמת מחיית עמלק או עיר הנידחת אינם סותרים את המוסר האנושי. על שאלה זו אנו אמורים לענות רק בהתייחס לטקסט הגולמי של התורה עצמה, ולא לכל הפרשנויות מסביב.
הטענה שלי הייתה כי אם אתה טוען משהו כמו: אמנם התורה כפשוטה היא לא מוסרית, אבל אנחנו לא חייבים לעשות את מה שכתוב בתורה ולכן בעצם היא מוסרית - אני טוען כי כל עוד בתורה עצמה לא מוצאים רמז לאפשרות כי היא מתירה לנו לוותר על חלק מהדברים שכתובים בה, הרי שהיא נותרת לא מוסרית. העובדה כי אתה כאדם פרטי לא מרגיש מחוייבות לקיים את ציוויי התורה הללו מלמדת על המוסריות שלך, לא על מוסריות התורה.
|
|
אני לא מדבר על מוסר חיצוני לתורה. שכן לדעתי אין מוסר אבסולוטי עצמאי, ולכן אין משמעות למשפט "התורה לא מוסרית", אלא מקסימום "התורה לא מתאימה למוסר שאני בחרתי".
וכן טענתי, כי כשהתורה ציוותה ציווים מסויימים, היא לא התכוונה שתמיד יהפכו הם על כל תנאיהם בכל התנאים והצורות והדורות. נניח שלפני 3000 שנה היה מתאים להילחם בצורה מסויימת, כיום זה לא מתאים. זה לא בא לסתור את התורה, אלא להבהיר. קל להבין כי אם היינו נלחמים בכנענים על פי אמנת ג'נבה היינו עד היום מחכים במדבר סיני. אז זה מה שהתאים.
אבל היהודים תמיד היו מעל, תמיד התקדמו מוסרית, כך ידע בן הדד שאחאב ישחרר אותו כי מלכי ישראל מלכי חסד הוא, וכו'. וההשראה לזה באה מהתורה, מאברהם אבינו, ממוסר הנביאים. התורה אינה רק הטקס שבכתב, ולכן התורה היא גם יסוד למוסר המערבי, כי היא הכשירה את התנאים להתפתחותו, והיא גם מתאימה את עצמה אליו. עד גבול מסויים.
אתה כותב שלזה אין רמז בתורה, ועל זה אני מתווכח אתך, בתורה יש עשרות מצוות ברגישות מדהימה, שאין להם זכר, במדה מסויימת גם בימינו. המצוות האלו הם יסוד לכבוד האדם באשר הוא אדם ולרגשות כלפי הצומח והחי. ולכן גם בתחומים בהם התורה לא שללה כל אלימות כגון המלחמה, שעל אף חוקים המייחדים אותה ממלחמות העמים הקדמונים, עדיין יש דינים כמו אשת יפת תואר, חרם, וכדו', התורה עצמה מאפשרת לנו שלא לקבע את החלק שאינו מתאים להתפתחות המוסר. אין זה המוסר שלי כאדם פרטי, אלא המוסר הלאומי שלנו כעם יהודי השואב את ערכיו מהתורה. וגם חרדי קיצוני שלא קולט משום מקור מלבד מהתורה, ייתכן ויהיה מוסרי (אם לא טמטמו אותו גם בשיטות האלימות הירושלמית או הבני ברקית וכדו')
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2010 22:51 |
|
| |
פוסט לדעתי המוסר רלטיביסטי בע"מ, יש לי זיקה הומאנית ואילולא [אולי למרות] הייתי דתי הייתי משתדל להיות כמה שיותר קרוב לאנרכיזם פציפיזם ליברליזם.
לכל אלה שמצטטים אץ ליבוביץ - עם כל הכבוד לו, הוא לא מהמיינסטרים הדתי ואני חולק עליו לחלוטין. לדעתי התורה מצווה מוסר אך בכפוף לחוקיה. וכשהנביא זועק על חמס אלמנה רצח שקר וכו', הוא לא מקשר בהכרח את הא-ל.
אם ליבוביץ אומר "ואהבת לרעך כמוך - כי - אני ה'" מצווה. אני אומר "ואהבת לרעך כמוך - כי - אני ה' רואה, וכפי שכתוב והיה עם יצעק אלי וכו'.. או "ואהבת לרעך כמוך - בתנאי ש - אני ה'".
וכמובן ליבוביץ הכיר במוסר והומאניות אך לא בתורה, אילולא היה ליבוביץ יהודי תורני, הוא היה הומניסט.
ואמאי ראשית דבריך ערבים, אך כפי שהעירה נורת אזהרה אתה גולש לכיוון רפורמיסטי מובהק. גם מה שבעל בעמיו הביא לגבי האם הפרושים חדשניים או הצדוקים, מעיד על הבעייתיות להתייחס לתורה כעל מוסר אבסוליטי כשהוא נקבע בידי בני אנוש.
אולי כדאי להזכיר שהתורה נצחית אך אנושית.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2010 09:18 |
|
| |
מ"ט כתב: "לכל אלה שמצטטים אץ ליבוביץ - עם כל הכבוד לו, הוא לא מהמיינסטרים הדתי ואני חולק עליו לחלוטין. לדעתי התורה מצווה מוסר אך בכפוף לחוקיה. וכשהנביא זועק על חמס אלמנה רצח שקר וכו', הוא לא מקשר בהכרח את הא-ל". עזוב לייבוביץ (אגב, האם ידוע למישהו אם יש מקום בו ניתן לקרוא משהו מסודר, סיסטמטי ושיטתי שלו, לא הערות פזורות, אודה על הפניה), קח את הרמב"ם (שגם עליו אינך מנוע, כמובן מלחלוק) שבש"פ ביאר את המצוות המוסריות כקאוצ'ינג (קח את הבטוי כמשל) אישי, כמעט כניצול מסכנות המסכן למעו שיפור מידותי שלי. להל ציטוטים:
פ"ד מש"פ – "ומשל זה: כשנראה אדם שהגיעה לו תכונה בנפשו, יחסר בה נפשו מכל טובה, וזאת פחיתות מפחיתויות הנפש, והמעשה אשר יעשהו - מן המעשים הרעים, כמו שבארנו בפרק הזה.
וכשנרצה לרפא החולי הזה, לא נצווהו על הנדיבות, שזה כמי שירפא מי שגבר עליו החום בדבר השווה, שלא יבריאהו מחוליו. אבל צריך שנביאהו לזה לפזר פעם אחר פעם. וישנה מעשה הפזרנות פעמים רבות, עד שתסור מנפשו התכונה המחייבת לכילות. וכמעט שהגיע אל תכונת הפזרנות או התקרב אליה, אותה שעה נפטרנו ממעשי הפזרנות ונצווהו להתמיד במעשי הנדיבות, ויתחייב בזאת תדיר, ולא יותיר ולא יחסר.
וכן כשראינוהו בפזרנותו, הרי נצווהו לעשות מעשי-הכילות ולשנותם. אבל לא נכפול עליו מעשה הכילות פעמים רבות. כשם שכפלנו עליו מעשה הפזרנות. והנקודה הזאת היא סדר-הטיפול וסודו. וזה, כי הפוך האדם מן הפזרנות לנדיבות, יותר קל ויותר קרוב, מהפוך מן הכילות לנדיבות.
וכן הפוך נעדר הרגשת ההנאה להיות זהיר, יותר קל ויותר קרוב מהפוך שטוף התאווה להיות זהיר". "בהליכות נביאינו וחכמי תורתנו, ראינום מכוונים אל השווי ושמירת נפשם וגופם" "וזה, שהתורה לא אסרה מה שאסרה, ולא צוותה מה שצוותה, אלא מפני הסיבה הזאת. רצוני לומר: כדי שנתרחק מן הצד האחד יותר על דרך ההרגל....
וכן כל מה שבתורה: כנתינת המעשרות והלקט והשכחה והפיאה, והפרט והעוללות, ודין שמיטה ויובל, והצדקה "די מחסורו", הרי כל זה קרוב ליהירות, כדי שנתרחק מקצה הנחיתות רחוק רב, ונתקרב לקצה היהירות עד שתתיישב בנו השועות (=הנדיבות(" וכך כל רוח פרק זה. אין שם מילה על "מה שקרוי "בין אדם לחבירו" כמשמעות עצמית!! יודעני שגם הרמב"ם אינו תמיד "המיינסטרים הדתי", אלא שעליו פחות נעים לחלוק....
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2010 09:32 |
|
| |
מישהו פעם חשב איך האנושות היתה נראית היום לולי חוקי התורה החסודים שעברה דרך הנצרות והאיסלם לרוב העולם?
היינו עוד עד היום תחת חוקי העוול והרוע היוונים-רומיים בשילוב שחיתויות גרמאניות קדומות.
|
|
|
|
|