|
|
| נשלח ב-31/5/2010 22:25 |
|
| |
ארביש,
והמצב בישיבות ליטאיות (פתוחות ) שבו בחורים מתבדחים בגסויות על דברים שהצנעה יפה לם, ועוברים ביודעין על איסורי תלמוד (כהוז"ל) עדיפה?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2010 22:40 |
|
| |
הגוילם נכבדי. תאמר לי ההפך מהתערטלות בפומבי היא לבישת חליפת לחץ?, או ההפך מלחם צר ומי לחץ זהו אכילה בהמית? לא.
ישנה דרך אמצע בה צריכים בחורינו להתכנך, שמירת גדרים צניעותיים וטהרת פה ומחשבה. אבל בכל הנוגע לחיי אישות ישנה דרך תוריית ברורה מהוגנת במקראות וגמרות מפורשות. בדבר חיים בין-זוגיים בעלי קשרים חמים ואוהבים בגבולות נורמה מקובלות. בדבר היות הבית היהודי מקום השראת שכינה בין בני זוג הקשורים איש לרעהו בנאמנות רחימאית.
השכת מקרא מפורש-- ויאהב יצחק את רבקה, וביעקב נאמר ויהיו בעיניו כימים אחדים באהבתו אותה כלפי רחל. התלמוד מלא בקטעים שכל ענינם אהבה ורעות בין איש לאשתו (עיין יבמות אוהבה כגופו ועוד ועוד)
הצדיקים החסידים יותר מהאבות ומהתנאים והאמוראים?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2010 23:00 |
|
| |
אולי זה יעזור לבחור מצוקה
שלום ! שמי ניר ואני פעיל במרכז לעידוד סטודנטים, ובעל נסיון עשיר בשיחות נפש וחיזוק רגשי ופסיכולוגי. אתחיל בסיפור אישי: אני מבקר הרבה גם בפסטיבלים, ורוב הזמן אני נמצא בכפר התפילה ועסוק בשיחות אישיות. בפסטיבל בפסח האחרון ניגשו אלי שני נערים ורצו להתייעץ איתי. לאחד מהם היו חתכים עמוקים ביד. הוא הסביר שבעבר הוא ניסה להתאבד. זה היה די מזעזע. לראות את זה. שאלתי אותו לפשר זה, והוא הסביר שהוא מהמתחם של "נוער גאה", והוא ניסה להתאבד בגלל הנטיה המינית שלו. הדבר נגע מאוד לליבי. הבנתי שהוא לא מרוצה מהמצב בו הוא נמצא והוא רוצה לשמוע מה יש לי לומר על כך. דבר ראשון צריך אמרתי לו שחשוב שיידע שהקב"ה אוהב אותו כמו שהוא. אבא אמיתי אוהב את הבן שלו בכל מצב ולא רוצה לפגוע בו ח"ו, אבל היה לו נחת רוח לראות אותנו במצב טוב יותר. עפ"י מחקרים פסיכולוגיים חדשים ועפ"י גישת תורת החסידות, משיכה מינית לאותו המין היא דבר בר שינוי. מניסיוני העשיר אני עד לאנשים שהשתנו. הגורם המרכזי למשיכה הוא מחסור בחום של אבא (במקרה של בחורה הגורם הוא מחסור בחום של אמא). יש סקר שהעלה ש-80 אחוז מיתומי צה"ל מעידים על נטיות הומוסקסואליות. עפ"י תורת החסידות והפסיכולוגיה מוסבר שהבן זקוק בעיקר לחום הפיזי של אבא. החום הפיזי "מתדלק" ו"מטעין" את הנשמה ומביא לידי גילוי את כוחותיה. מוסבר בחסידות, שאצל כל אחד, גבר או אישה, יש גם צד גברי וגם צד נשי. גבריות מתבטאת לאו דוקא בשרירים, אלא בבטחון עצמי וברצון להשפיע על הסביבה. הבנים בהיותם גברים זקוקים יותר לחום האבהי. חוקרים גילו שככל שהאבא מעניק לבנו יותר חיבוקים ונשיקות, הוא גודל חזק יותר ובעל בטחון עצמי ושמחת חיים. כאשר חסר החום האבהי הצד הנשי אצל הבחור חזק יותר, ולכן עליו להשלים את החסר. לצערנו הרב ברוב המשפחות, גם דתיות וגם לא דתיות, חסר הרבה חום של האבא. האמא בדרך כלל מחבקת ומנשקת, אבל האבא אם הוא בכלל בבית, בדרך כלל הוא מאופק מאד ברגשותיו, ופחות מעניק חום ואהבה.לבנים שלו. דבר זה צריך להשתנות. איך? דבר ראשון להחליט שכאשר נהיה הורים נעניק לילדינו המון חום ואהבה, גם כשיהיו בני 20 ו-30. כן! אפילו אדם בן 30 ומעלה זקוק לחום ואהבה. כיצד נוכל להשלים את המחסור בחום האבהי ? דרך אחת היא לנסות לשנות את אבא (דבר זה נדיר וקשה). הדרך השניה מבוססת על גישת החסידות, האומרת שהדרך הטובה ביותר לקבל היא ב"לתת". החסידות מסבירה שבכל אחד מאיתנו יש מאגרים עצומים של אור, חום ואהבה. אולם לפעמים הם מוסתרים. הדרך להוציא אותם החוצה ולהביאם לגילוי היא הנתינה לזולת. אם נמשיל את עצמנו לתעלת מים. נתבונן בתעלה ונגלה שהתעלה מעבירה מים אבל יחד עם זאת גם סופגת מים בדרך. מכאן נלמד שאם למישהו חסר חום של אבא, הוא להעניק כמה שיותר חום אבהי לאחרים: האחים הקטנים והגדולים, אבא בעצמו ו (גם בו יש ילד הזקוק לחום ואהבה), וגם לחברים. כן מותר להעניק חום ואהבה לחברים. העולם המערבי יצר הרבה בילבולים והפך את המיניות לדבר מרכזי וחיבר את האהבה והמגע עם המיניות. יש אהבה ומגע בלי מיניות, כמו בין אחים, כמו בין דוד ויהונתן, שתורה מגדירה את האהבה ביניהם לאהבה אמיתית. דבר נוסף שעוזר הוא הטבילה במקוה. המים הטהורים של המקוה. מורידים את הכח של היצר הרע ומנקה את הנפש מהבוץ הרוחני שלה, ונותן כח ליצר הטוב. אפשר לטבול גם במעיין או בים. טבילה יומיומית מורידה בצורה משמעותית את התאוות של היצר הרע. דבר נוסף שאמרתי לבחור הוא שהוא צריך לאהוב את עצמו, ולא לחשוב על עצמו כעל "ברווזון מכוער", אלא כ"ברבור יפה". כיצד ? כשם שבצבא נותנים לחייל מובחר יותר אויב קשה ומסוכן יותר, כך הקב"ה נותן יצר רע חזק ומתוחכם יותר.למי שיש נשמה ויצר טוב גדולים יתר. אשמח להיות חבר ואוזן קשבת לכל אחד על כל עניין שמטריד אותו, ולנסות לעזור, ואם יש צורך גם להיפגש. הטלפון שלי: 6492964 – 08. אפשר גם לשלוח מסר.או פניה לאי-מייל: [email protected]. שלכם בידידות, ניר.
עוד בתפוז אנשים
שיידע שהקב"ה אוהב אותו -מה הקשר? ח"ו-מה זה אומר? "ועפ"י גישת תורת החסידות, משיכה מינית לאותו המין היא דבר בר שינוי. מניסיוני העשיר אני עד לאנשים שהשתנו. הגורם המרכזי למשיכה הוא מחסור בחום של אבא" מה,מה עכשיו תורת החסידות? עם כל הכבוד לזה שאתה דתי תורת החסידות הזו זה ממש שטויות! מישהו עם נטייה מינית אחרת ככה הוא וזהו! זה מה שהוא אוהב,זה מה שהמוח שלו משדר וככה הוא יחייה עם זה! נטייה מינית אי אפשר לשנות!!.. והגורם המרכזי למשיכה עם כל הכבוד הוא זה שבא לך על המין השני בלי קשר לאהבה של אבא וכל הקישקוש הזה שלך.. "אפשר לטבול גם במעיין או בים. טבילה יומיומית מורידה בצורה משמעותית את התאוות של היצר הרע." היצר הרע=נטייה מינית..?!#% וטבילה או לא טבילה זה לא ישנה את ה"יצר הרע" תאמין לי.|1|
התחלתי לקרוא וחשבתי באמת שאתה בא להגיד דברים חכמים ידעתי שאין דבר כזה דתי חכם בר שינוי?! זה לא בר שינוי זה נטייה מה שאתה היית עד אליו זה מסכה אל תשלה לא את עצמך ולא אותנו תפסיקו כבר עם הדת המסריחה הזאת ועם הכפייה הזאת כל אחד יחיה איך שטוב לו אפחד לא מנסה לשנות אתכם אל תנסו אתם לשנות אנשים.. הבאת לי בחילה יומטוב שיהיה לך ויישב לך על המצפון שאולי אותו ילד מסכן שבא אלייך עם אותם חתכים עמוקים יחתוך את עצמו שוב רק בגלל שמה שאמרת לו לא נכון ושהוא לא השתנה|1|
חבר'ה עם כל הכבוד לא צריך להתנפל על הבן אדם הוא בא והציג את הגעה שלו, שאולי לכם היא נראת לא נכונה אבל מה אנחנו כבר שנשלול דעה של אחר??? הרבה מאמינים במה שהוא אומר ולמען האמת הוא מאפיין בדיוק את המצב שלי כמו שהפסיכולוגית איפינה לי שזה דבר שבא ממחסור של קרבת אב ויותר דומיננטיות אצל האם נכון שזה לא מכליל כלפי כל אותם אלה שגדלובלי האהבה והחום של האב אבל לדעתי זה כן יכול להשפיע מאוד בקשר ללנסות לשנות את זה אני לא יודע אולי זה תהליך שלוקח זמן אבל לא יודע בכל מקרה- אף אחד לא מתנפל עליכם שאתם אומרים את דעותיכם אל תתנפלו על אחרים|1|
הידעת? היו הרבה מאד מחקרים פסיכולוגיים שקבעו שילדי העולים מצפון אפריקה מפגרים בהתפתחותם ומתנהגים כמ קופים. שצריך לנתק אותם מההורים שלהם כדי שתהיה אפשרות להפוך אותם לבני אדם של ממש. שצריך לגרום להם למשבר זהות ואז לעצב אותם ולחנך אותם לאכול בסכין ומזלג ולהקשיב למוסיקה קלאסית. ועוד ועוד... היה איש חשוב מאד בארץ שכתב בפרוטרוט על איך שהמוטוריקה של ילדי העולים מצפון אפריקה היא מוטוריקה של מפגרים. היו גישות חינוכיות רבות מבוססות על העניין הזה... סתם משהוא שחשבתי שיעניין אותך. על דת ואמונה, כמובן, לא אוכל לבקר אותך. רק שלדעתי, לא חייבים לערבב אמונה עם החיים המעשיים (ההיפך אולי ממה שרוב אדוקי היהדות חושבים -'הדת היא קודם כל מצוות מעשיות'). הרי מיסטיקה כזו או אחרת באשר ל'זכרי' ול'נקבי' אפשר באמת להרגיש ואין נובע מכך איסור מעשי על יחסים עם בני אותו מין. כלאמר זה תלוי בין היתר בגישה לדת, לא רק במה שרבנים כאלה ואחרים חושבים, בעיניי אמונה זה משהוא מאד אישי ורגשי ולכן לא בהכרח מתנגשת עם נטיות מיניות של הבן אדם.|1|
עוד בתפוז אנשים
יכול להיות שאתה צודק.. בקשר לשינוי נטיה מינית, ב-ו-ל-ש-י-ט!!! בולשיט אחד גדול. זה לא דבר שניתן לשנות, הוכח מדעית זה גנטית. אם אתה מעוניין להתעסק בגנטיקה, לך תעשה תואר ותחזור לפה. שלום ותודה על כלום|1|
אבל לפי מה שהתרשמתי, לניר יש דברים משמעותיים לומר. חומר למחשבה. כי פסיכולוגיה זה לא מדע מדוייק, אבל כן חומר למחשבה ואני כן מאמינה בגישה הזו. לא מצפה מאנשים להשתנות, לשנות, אבל כן לדעת מאין זה נובע. על אף שבגדול, כל מקרה לגופו.|1|
*-- *********_section_end(name=s1) *
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2010 00:04 |
|
| |
להגוילם, בקשר למה שאמרת בהודעתך הלפני-אחרונה:
ראיתי בספר "דרך המלכות" [על ר' ישראל מרוזין] של דוד אסף בעמ' 437 את הקטע הבא מזכרונותיו של אחד העם: [הוא מתאר איך הוא ביקר, יחד עם אביו, בחצר הרבי מסאדיגורה לרגל חג הסוכות]:
"באנו אל ה"סוכה" והיא היתה מלאה אנשים, וזקן אחד, גליצאי, עמד על יד השלחן והיה מבדח את דעת ה"קינדערלאך" (בנו בכורו של "הרבי" וחתנו היותר מפורסם) בספוריו הגסים והמלאים נבול פה. הדברים היו כל כך גסים עד שגם אני, נער בן שתים עשרה, הבנתי כמעט הכל. וכל הנאספים צחקו בכל לבם. פתאום עצם אחד מן ה"קינדערלאך" את עיניו בדבקות גדולה וקרא: "איפה יהושע'קה" (חזן מפורסם בין חסידי סדיגורא, שבא גם הוא לימי החג). וכשמצאו את יהושע'קה אמר לו הנ"ל: יזמר "יצוה צור חסדו". החזן התחיל לזמר והצדיק הצעיר סגר את עיניו ושמע אל הזמר ודבקותו הלכה וגדלה עד שתפס בידיו כלי-המלח, שעמד לא רחוק ממנו, והתחיל לדפוק בו על השלחן והמלח הלך והתפזר בכל ה"סוכה". וכך נמשך הדבר עד שגמר החזן את הזמר. הסצינא הזאת, ביחוד ההעברה הפתאומית מקלות-ראש ונבול פה לדבקות כזו, עשתה עלי רושם רע מאד, והרושם הזה פרץ פרצה גדולה בחסידותי."
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2010 02:03 |
|
| |
רדף סיפורו זה של אחד העם צריך אימות. כבר לימדונו רבותינו שאין למדין הלכה מן הקטן.
איך שיהיה סדיגורא היא לא מהחסידויות עליהן מתחתי ביקורת.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2010 02:04 |
|
| |
זאת ועוד: החסידות של היום היא לא החסידות של פעם. בטח זו לא אותה החסידות אליה מתגעגעים הזקנים המזרוחניקים כשהם נזכרים בשטעייטל וברערבע דשם
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2010 02:06 |
|
| |
מה שמענין בסיפור הזה הוא המשפט:
"הדברים היו כל כך גסים עד שגם אני, נער בן שתים עשרה, הבנתי כמעט הכל."
וזה לכאורה היפכא מסתברא: אם הוא היה רק ילד, היינו דווקא מצפים ממנו שלא יבין סיפורים גסים...
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2010 02:10 |
|
| |
החסידויות של פעם (במידה מסוימת) היוו את אותו מפלט מהלחץ הדתי, שמהווה היום המזרחי מהלחץ החרדי.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2010 02:19 |
|
| |
אולי.
זה וודאי נכון לגבי החסידות המוקדמת [כפי שהיא מתוארת ע"י שלמה מימון ב"חיי שלמה"] אבל בימי אחד העם היא הייתה כבר תנועה מבוססת וממוסדת.
מה שכן, מכיוון שהדגש בחסידות לא היה על מושגים כמו "ביטול תורה" או "מלחמת היצר" ויותר על ניגונים, טישים, בקיצור - על פולקלור - אז הלחץ היה פחות חזק. כך לפחות בחסידויות שפעלו בקרב העם הרחב - לא בחסידויות אליטיסטיות כמו קוצק וצאצאיה, למשל.
כמו כן, היום המזרח"י כבר מזמן לא מהווה מפלט מהעולם החרדי. כמה חרדים אתה מכיר שנהפכו מזרוחניקים? [אני דווקא מכיר כמה - אבל הם מעטים]. אם כבר - אז היום עצכח הוא המפלט הזה....
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 01/06/2010 02:19:56
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2010 02:27 |
|
| |
אתה צודק בדבריך.
פשוט התנסחתי לא נכון, לא התכוונתי להצטרפויות, התכוונתי למפלט של אלו שחיו ומלאו את מצפונם הדתי ברוח החסידות כמפלט מהלחץ שהיה בחיי דת מקוריים.
כמו"כ היום ישנם דתיים (בעיקר מזרחי) שממלאים את חובת אהבת וקדושת הארץ והתפתחות המדע היהודי ועוד מיני מצוות קדושות כמפלט מצורת הדת הנהוגה אצל החרדים.
עצכח, בסה"כ מהווה אגזוז פליטה לכאלו שמזמן אין להם בעיות מצפון בנושאי
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2010 02:35 |
|
| |
מקסמן, אני בהלם. איזו אישה לא מצפה מבעלה לאהבה? שאוהבת רק ילדים ומתחתנת בלי לצפות לתמיכה רגשית וחום מבן הזוג? אין בנות כאלה. יש בנות שנפלו על בעלים לא אוהבים, ורואים את זה על הפנים שלהן. ואגב לבחור, זה שאתה נמשך לבחורים עוד לא אומר שאתה לא נמשך לבחורות, יש הרבה הפוכים שנמשכים לשני המינים, אבל בגלל שאתה דתי קשה לך לדעת זאת כי לא התנסית בקשר מיני עם בנות.
מיימוני כתב שהבעיה מתרחבת בשנים האחרונות. לעניות דעתי זה בגלל כמה מלמדים שהתעללו בילדים ומנגנון ההשתקה החרדי כיסה עליהם, וכך גדלו דור של הומואים שחלם פגעו הלאה בגיל הישיבה באחרים ונהייתה מגיפה שלימה. הגיעה הזמן לשלוח את כל הפדופילים לכלא, הבעיה תפחת בהרבה. בנוסף, לפני שמקבלים מלמד לת"ת צריך לבדוק שיש לו מערכת יחסים אוהבת וטובה עם אשתו. אחד הפדופילים שאני מכירה, יש לו אישה מפלצתית שלא מהעולם הזה. לא מצדיק אותו, אבל זה חלק מהסיבה.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2010 04:36 |
|
| |
| yakovkov כתב: |  | | מקסמן, אני בהלם. איזו אישה לא מצפה מבעלה לאהבה? שאוהבת רק ילדים ומתחתנת בלי לצפות לתמיכה רגשית וחום מבן הזוג? אין בנות כאלה. יש בנות שנפלו על בעלים לא אוהבים, ורואים את זה על הפנים שלהן. . |
|
גבירתי היקרה את לא צריכה להיות בהלם,
לדעתך (ולדעת הנאורים) בעל נטיות הפוכות לא אוהב את אמא שלו ? את אחותו ? את בנותיו ?
מה קשור אהבה ותמיכה רגשית וחום ופינוק וכו' לנטיות ????
אין דבר כזה שבעל לא יכול לאהוב את אשתו, (רק רשעים ואכזריים, ואותם אני לא לוקח בחשבון)
כמו שבעל נטיות הפוכות יכול לאהוב את הבת\אמא\אחותו שלו ולפנק אותה ולתמוך בה, כך הוא יכול לעשות כלפי אשתו ולאהוב אותה,
אמרתי לעיל שאין קשר בין סוגי נטיות לבין אהבה, במילא ליבו גס באשתו מבחינת,,,,, כלומר הגבר צריך כל חיו לעבוד על מידותיו ולאהוב את אשתו כמו ביום הראשון שהכיר אותה, אגב: גם כלפי בנותיו, כלומר הוא אוהב אותם שהם קטנות ויפות ותלויות באבא, אבל ברגע שהם גודלות עם המרד הנעורים שלהם, אז אז הניסיון של האבא לראות בעצמו כמה באמת הוא אוהב אותם, זה אותו דבר כלפי האמא, האם האמא אוהבת את הבת רק בזמן שהבת עוד לא מורדת בה, או אוהבת בכל מקרה,
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2010 05:24 |
|
| |
| ואמאי כתב: |  | החברים החסידיים אין להם משיכה מינית זה לזה, הם מבלים חברתית כמו גבירם במועדוני ספורט.
מה זה קשור לאדם שנמשך מינית לחבר אחד, חי אתו בקשר קרוב (וכמובן לא עובר על ההלכה!, ברור שהוא נהנה ממתח מתמיד זה). ולאחר מכן מגיע הביתה לאשה שאינו נמשך אליה, מתכון בדוק להצלחה! |
|
החברים החסידיים אין להם בכלל משיכה מינית, כי משיכה מינית היא רק בדעת, ואני מקווה שיש להם דעת יותר רצינית,
אני מדבר על אהבה, הוא אוהב את החבר בגלל מליון סיבות ורוצה להיות בקרבתו וכו' וכו'
ואני חושב שכל אשה חכמה יבין את צרכיו הרוחנית של בעלה ותתן לו את מבוקשו,
אני לא חושב (אפי' בעולם הנאור) שאשה נפגעת שבעלה אוהב אומנות וכו' ואפי' שלפעמים זה בה על חשבונה,
לעצם טענתך כלפי משיכה מינית:
אני חושב שמשיכה למכנסיים היא לא אהבת האדם, היא פשוט אהבת המכנסים,
ולכן אני לא מבין את הזוג השני איך הוא מסכים עם הבלוף של חברו שיש לו משיכה אליו כביכול,
ותהרוג אותי, אני לעולם גם לא מבין נשים שכאלה,
לבעלי אין יותר משיכה אלי,
משיכה למה ? להשכלה שלך ? למידות הטובות שלך ? לבינה שלך ? לאינטלגנציה שלך ?
בסך הכל את מדברת על משיכה שלא ממש את בעצמך, כלומר לא משיכה לה"אני" רק משיכה לחצוניות שלך,
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2010 15:07 |
|
| |
שלום לכל מאן דעסקין באורייתא באתרא הדין. אני גולש קבוע שנהנה מאוד מהדיונים הפוריים המתחדשים כאן חדשים לבקרים (או יותר נכון ללילות), אך אינני נוהג להגיב, אך הפעם החלטתי לחרוג ממנהגי ולהגיב. מאחר שהותקפה בו דרך שלימה ביהדות, בדברים מאוד מהותיים לפרט ולכלל. דרך- שיסדוה חכמים צדיקים וקדושים, דרך שמתחנכים ומתנהגים בה חלק גדול מהציבור המתקרה חרדים לדבר ה', דרך- שיסודתה בהררי קודש שלא כפי הנטען. ואעפ"י שאולי מכיון שהם דברים שבצנעה היה ראוי שלא להעלותם בפומבי, מ"מ מאחר שכבר החל הדיון בזה א"א להחשות ולהשאיר הדברים ללא שום תגובה. הנידון הוא התקפת אחד המגיבים (בדף הקודם) על דרך חיי האישות הנהוג ברוב הקהילות החסידיים, (שעפ"י הם מתנהגים רוב בני כל קהילה וקהילה מלבד אלו שלקחו תורה לעצמם). זוהי התקפתו הראשונה: בקהילות החסידיות מתבצעת שטיפת מח אדירה המתחילה בגיל צעיר ביותר (טרם מודע הילד למיניותו) ונמשך כמובן כל ימי הבגרות,
כשמטרתה היא להפוך את כל עניני המין למוקצה מחמת מיאוס ממש. שרק בדיעבד שבדיעבד ובהקרבה ומסירות ממשית, יעשה הבעל את תפקידו ככורח נמאס. לצורך שטיפת מח זו מגויסים מדרשים ודברי ראשונים ואחרונים מעובדים בידי טובי המוחות, כמורים על שפלות מיאוס וטומאת אהבה ורומנטיות בין-זוגית. בפועל אין מי שלא נפגע בקהילות אלו מהשיטה. גם כאלו המוגדרים חברמנים ובעלי חוש בריא ועצמאי, באים לבנות ביתם כשהם נכים ולקויים ריגשית. ישנם כאלו שבמשך הזמן משתקמים איכשהוא, אבל הרוב המכריע (גם העצמאי בדעותיו) לא מצליח להשתחרר מחלב חינוכו, והוא וביתו משלמים כל חייהם את מחיר אותה שיטה. וזוהי התקפתו השניה: ...אבל בכל הנוגע לחיי אישות ישנה דרך תוריית ברורה מהוגנת במקראות וגמרות מפורשות. בדבר חיים בין-זוגיים בעלי קשרים חמים ואוהבים בגבולות נורמה מקובלות. בדבר היות הבית היהודי מקום השראת שכינה בין בני זוג הקשורים איש לרעהו בנאמנות רחימאית.
השכת מקרא מפורש-- ויאהב יצחק את רבקה, וביעקב נאמר ויהיו בעיניו כימים אחדים באהבתו אותה כלפי רחל. התלמוד מלא בקטעים שכל ענינם אהבה ורעות בין איש לאשתו (עיין יבמות אוהבה כגופו ועוד ועוד)
הצדיקים החסידים יותר מהאבות ומהתנאים והאמוראים?. התקפתו הראשונה היתה על חיי ויחסי האישות עצמם בדברים הנוגעים לבינו ובינה, שבהם הדרך החסידית מנסה לשלול את התענוג וההנאה האנושיים מיחסים אלו, ולא רק זה אלא עוד ממאיסה אותם על מקיימיהם, ומנסה לצמצמם למינימום ודבר שבדיעבד. עד שכלשונו הופכים את בתי החסידים לנכים רגשית. התקפתו השניה היא על חוסר אהבה ויחסי משפחה חמים השוררים בבתים החסידיים, הפך המקראות בדבר אהבת האבות לנשותיהם, וצווי הגמרא לאהוב את אשתו כגופו. אשתדל להשיב ולענות ולהליץ על דרך החסידים. ולבאר שכן היא דעת רבותינו הראשונים, וכן הוא פסק הטוש"ע שנקבע הלכה כמותם בכל ישראל. ראשונה רבינו הרמב"ם שכל גדולי עולם חרדו למילותיו שנאמרו כמפי הגבורה ברוב חכמה השכל ודעת, כשהוא מוסיף נופך וספיר לשוניים ומהותיים בכל אשר ישלח ידו הגדולה לעיני כל ישראל. והנה זה פסקו הרמה בהלכות דעות (פ"ג) ו וכן כשיאכל וישתה ויבעול, לא ישים על ליבו לעשות דברים הללו, כדי ליהנות בלבד, עד שנמצא שאינו אוכל ושותה אלא המתוק לחיך ויבעול כדי ליהנות; אלא ישים על ליבו שיאכל וישתה, כדי להברות גופו ואבריו בלבד. לפיכך לא יאכל כל שהחיך מתאווה, כמו הכלב והחמור, אלא יאכל דברים המועילים לו, אם מרים אם מתוקים. ולא יאכל דברים הרעים לגוף, אף על פי שהן מתוקים לחיך. ח וכן כשיבעול, לא יבעול אלא כדי להברות גופו וכדי לקיים את הזרע; לפיכך אינו בועל כל זמן שיתאווה, אלא בכל עת שיידע שהוא צריך להוציא שכבת זרע כמו דרך הרפאות, או לקיים את הזרע. הנה ברור מילל הרב. שכל קיום חיי אישות אינם להנאת עצמו בלבד (ככלב וחמור) אלא כוונתם לרפואת גופו ולריבוי העם. ועיי"ש בהמשך (פ"ו) ו [ד] אף על פי שאשתו של אדם מותרת לו תמיד, ראוי לו לתלמיד חכמים שינהיג עצמו בקדושה: ולא יהא מצוי אצל אשתו כתרנגול, אלא מלילי שבת ללילי שבת, אם יש בו כוח. וכשהוא מספר עימה, לא יספר לא בתחילת הלילה כשהוא שבע ובטנו מלאה, ולא בסוף הלילה כשהוא רעב--אלא באמצע הלילה, כשיתאכל המזון שבמעיו. ז ולא יקל ראשו ביותר, ולא ינבל את פיו בדברי הבאי, ואפילו בינו לבינה; הרי הוא אומר בקבלה, "מגיד לאדם מה שיחו" (עמוס ד,יג)--אמרו חכמים, אפילו שיחה קלה שבין איש לאשתו, עתיד ליתן עליה את הדין. ח ולא יהיו שניהם לא שיכורים, ולא עצלנין, ולא עצבנין; ולא אחד מהן. ולא תהיה ישנה; ולא יאנוס אותה, והיא אינה רוצה--אלא ברצון שניהם, ובשמחתן. יספר מעט וישחק עימה מעט, כדי שתתיישב נפשו; ויבעול בבושה ולא בעזות, ויפרוש מיד. ט [ה] כל הנוהג מנהג זה--לא דיי לו שקידש נפשו, וטיהר עצמו, ותיקן דעותיו; אלא שאם היו לו בנים--הווין בנים נאים וביישנים, ראויין לחכמה ולחסידות. וכל הנוהג במנהגות שאר העם, ההולכים בחושך--הווין לו בנים כמו אותן העם. י [ו] צניעות גדולה נוהגים תלמידי חכמים בעצמן: לא יתבזו, ולא יגלו ראשן ולא גופן. ואפילו בשעה שייכנסו לבית הכיסא, יהא צנוע וכו'. הנה פה חילק בין הראוי לת"ח לבין שאר-העם ההולכים בחושך. ודרש מת"ח בושה וקדושה וצניעות, ומיעוט אותו מעשה רק לזמנים מקודשים כלילי שבתות. ועיין עוד הלכות קדושה פרק כא. יב [יא] אין דעת חכמים נוחה ממי שהוא מרבה בתשמיש המיטה, ויהיה מצוי אצל אשתו תמיד כתרנגול; ופגום הוא עד מאוד, ומעשה בורים. אלא כל הממעט בתשמיש, משובח: והוא, שלא יבטל עונה אלא מדעת אשתו. ולא תיקנו בראשונה לבעלי קראין שלא יקראו בתורה עד שיטבולו, אלא כדי למעט בתשמיש המיטה. כג [כד] חסידים הראשונים וגדולי החכמים--התפאר אחד מהם שמעולם לא נסתכל במילה שלו, ומהן מי שהתפאר שלא התבונן מעולם בצורת אשתו: מפני שליבו פונה מדברי הבאי, לדברי האמת שהן אוחזות לבב הקדושים. שוב דרש הרב צמצום אותו מעשה, עד שקרה למרבה בו פגום עד מאוד, ומעשה בורים. ולא זו בלבד אלא שהלל את מי שאינו יודע צורת אשתו, מפני שמפנה לבו מהקדושה והאמת להבאי. ובסוף פכ"ב כתב יח [כ] לפיכך ראוי לו לאדם לכוף יצרו בדבר זה, ולהרגיל עצמו בקדושה יתרה ובמחשבה טהורה ובדעת נכונה כדי להינצל מהן; וייזהר מן הייחוד, שהוא הגורם הגדול. גדולי החכמים היו אומרים לתלמידיהם, היזהרו בי מפני בתי, היזהרו בי מפני כלתי--כדי ללמד לתלמידים שלא יתביישו מדבר זה, ויתרחקו מן הייחוד. יט [כא] וכן ינהוג להתרחק מן השחוק, ומן השכרות, ומדברי עגבים--שאלו גורמין גדולים הם, והם מעלות של עריות; ולא יישב בלא אישה, שמנהג זה גורם לטהרה גדולה. יתרה מכל זאת אמרו, יפנה עצמו ומחשבתו לדברי תורה, וירחיב דעתו בחכמה--שאין מחשבת עריות מתגברת, אלא בלב פנוי מן החכמה, ובחכמה הוא אומר "איילת אהבים, ויעלת חן: דדיה, ירווך בכל עת; באהבתה, תשגה תמיד" (משלי ה) ועיין עוד ראב"ד בסוף ספר בעלי הנפש, שהוסיף טהרה על טהרה וקדושה על קדושה. והחמיר הרבה יותר מן הרמב"ם בהלכות אלו, עיין כאן היטב http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=40325&st=&pgnum=65&hilite= וזהו דעת השו"ע שנפסק הלכה לכל ישראל , ולא רק למתחסדים אלא לכל ההולך בדרך ה' (אורח-חיים סימן רמ) א. אם היה נשוי לא יהא רגיל ביותר עם אשתו אלא בעונה האמורה בתורה וכו'. ועונת תלמידי חכמים מליל שבת לליל שבת וכל אדם צריך לפקוד את אשתו בליל טבילתה ובשעה שיוצא לדרך אם אינו הולך לדבר מצוה וכן אם אשתו מניקה והוא מכיר בה שהיא משדלתו ומרצה אותו ומקשטת עצמה לפניו כדי שיתן דעתו עליה חייב לפקדה. ואף כשהוא מצוי אצלה לא יכוין להנאתו אלא כאדם שפורע חובו שהוא חייב בעונתה ולקיים מצות בוראו שיהיו לו בנים עוסקים בתורה ומקיימי מצות בישראל וכן אם מכוין לתיקון הולד שבששה חדשים אחרונים יפה לו שמתוך כך יצא מלובן ומזורז שפיר דמי. ואם הוא מכוין לגדור עצמו בה כדי שלא יתאוה לעבירה כי רואה יצרו גובר ומתאוה אל הדבר ההוא. הגה: גם בזה יש קיבול שכר, אך (טור) יותר טוב היה לו לדחות את יצרו ולכבוש אותו כי אבר קטן יש באדם מרעיבו שבע משביעו רעב אבל מי שאינו צריך לדבר אלא שמעורר תאותו כדי למלאות תאותו זו היא עצת יצר הרע ומן ההיתר יסיתנו אל האיסור ועל זה אמרו רבותינו ז''ל המקשה עצמו לדעת יהא בנדוי:
*--$!*ד. אסור להסתכל באותו מקום שכל המסתכל שם אין לו בושת פנים ועובר על והצנע לכת ומעביר הבושה מעל פניו שכל המתבייש אינו חוטא דכתיב ובעבור תהיה יראתו על פניכם זו הבושה לבלתי תחטאו ועוד דקא מגרה יצר הרע בנפשיה וכל שכן הנושק שם שעובר על כל אלה ועוד שעובר על בל תשקצו את נפשותיכם:
*--$!* ז. לא ישמש בתחלת הלילה ולא בסופה כדי שלא ישמע קול בני אדם ויבא לחשוב באשה אחרת אלא באמצע הלילה:
ח. וישמש באימה וביראה כמו שאמרו על רבי אלעזר שהיה מגלה טפח ומכסה טפח ודומה כמי שכפאו שד פירוש באימה וביראה כאילו כפאו שד ויש מפרשים מגלה טפח ומכסה טפח שלא היה ממרק האבר בשעת תשמיש כדי למעט הנאתו ודומה כמי שכפאו שד שעושה הדבר באונס ויש מפרשים מגלה טפח שבאשה כלומר עכשיו מגלה אותה לצורך תשמיש ועכשיו מכסה אותה כלומר שלא היה מאריך באותה מעשה ודומה לו כמו שבעתו השד ונבעת והניח המעשה כל כך היה מקצר בתשמיש ויש מפרשים מגלה טפח על הסינר שהיתה חוגרת בו שאף בשעת תשמיש היה מצריכה לחגרה ומגלה רק טפח ממנה ומכסה מיד כדי למעט הנאתו וכולהו פירושי איתנהו וצריך בעל נפש ליזהר בהם: הנה פסק בפירוש צורת המעשה, באימה ויראה ובאונס, ובקוצר ומיעוט הנאה, ובכיסוי. והצריך בעל נפש ליזהר בזה. הרי שיסוד מנהגי החסידים בזה בצורה ובכוונה ובזמנים ושאר הפרטים הכל הוא כפי הוראת הראשונים והשו"ע, מה שראוי לת"ח ובעלי נפש ובעלי צניעות. ואם כי מי שאינו רוצה לימנות במנין ת"ח ובעלי נפש, הזכות עמו אבל איך יהרהר על אחרים שרוצים מידות קדושה אלו. ומה שהתקיף בשנית, על חוסר אהבה ויחס חם בבתי החסידים. אינני יודע מנא ליה שהרי אני מכיר הרבה הרבה מאוד מבתי החסידים וברובם הגמור והמוחלט שוררת אהבה רבה וגדולה, וכבוד רב בין בני הזוג, ואיש את רעייתו יכבדון למאוד מאוד. ואדרבה זה שיש איזה בושת וקדושה וצניעות יתירה ביניהם, רק מגביר את האהבה הנעלה והשכלית לדרגת אהבה שאינה תלויה בדבר (והמבין יבין). והאשה יודעת שאהבת בעלה אליה (וכן להפך) אינה אהבת תאוות-בשרים כשאר בעלי-חיים אלא אהבת נפש לנפש ולב אל לב. ע"כ חכמים היזהרו בדבריכם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2010 15:09 |
|
| |
קודמי כתב: <רק מגביר את האהבה הנעלה והשכלית לדרגת אהבה שאינה תלויה בדבר >
כמובן שכל הדברים הקודמים שנכתבו בפורום יועדו לפחותי הערך שטרם הגיעו לאידיאות האפלטוניות.
|
|
|
|
|