|
|
| נשלח ב-2/6/2010 20:17 |
|
| |
מקווה,
כהמשך לדברייך הרי שמערכת הדם הינה אבן יסוד בחינוך מכיון שבלעדיה אין למחנך ולחניך יכולת קיומית והחינוך נעדר.
עכשיו מה תאמרי? שאין הנידונים דומים כיון שמערכת הדם אינה פועלת באופן ישיר ובהקשר לחינוך אלא מאפשרת את קיומו,
האם אין זה דומה למה שכתבתי למעלה?
הלא ברור שמבלי מודעות אין לנו יכולת לחנך, אבל זהו צורך הרבה יותר בסיסי ורחב שקשור אל האדם עצמו.
מותר לי להבהיר את כוונת שאלתי 'מה הם אבני היסוד בחינוך', אני חותר להגיע לפעולות או מיומנויות הקשורות במיישרין לעבודת החינוך.
כאשר אנו נציג שאלה בנוסח 'מהם המרכיבים התכונות והמיומנויות המשמשים והנצרכים לחינוך ודאי שנמנה את המודעות.
תוקן על ידי נט_עד ב- 02/06/2010 20:27:41
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2010 20:36 |
|
| |
בחגויהסל,
גם אני סבור כך.
אתה בודאי פעלת ממניעים חינוכיים, טובתו והכשרתו עמדו לנגד עינך, ומצאת את ההזדמנות להמחיש ולהטמיע את ענין 'קדושת המועד'.
אך מנגד נצב ועומד נער מלא ברגשות ורצונות, אשר לא חשב לעשות רע, והוא צריך לקבל את המרות בעניין מושך ונרצה כגון זה.
אילו הזמן והסיטואציה היו מאפשרים לך להתבונן בכך, סביר מאד שהיית מעלה בדעתך קושי זה.
סבורני שכל החברים פה יסכימו עם ציטוט דעתה של אשת החינוך כפי שהבאת.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2010 21:42 |
|
| |
וואו! אני רואה שאצטרך להאריך יותר משתכננתי. אז כך:
א) מחובת החינוך שלי את ילָדַי, אני חייב גם לחנכם להיות מדקדקים בהלכה ויראי-שמים. עד כאן, בינתיים אין חולק.
בסיפור שסיפרתי ישנם איסורי שבת, שאולי אנשים דשים בעקביהם, אך הם איסורי שבת גמורים. האחד: קריאת 'שטרי הדיוטות'. השני: הכנה משבת לחול. גם זה, בינתיים, מוסכם על כולנו.
השאלה היא: האם נבון לחנך נער צעיר מאד להחמרה באיסורים הללו.
ב) אתחיל במבוא: פעם ניסיתי להסביר, בשיעור בתל-אביב לציבור חילוני, את מקור האיפוק היצרי שיש לאדם חרדי. סיפרתי להם על הילד בן החמש השש השבע והשמונה (אני ועוד רבים כמותי, לפני 30 שנה) שכשדרך על מסטיק 'בזוקה', היה חולץ את הנעל ומריח בתאווה – אך מעולם מעולם לא הכניס לפיו מסטיק בהכשר לא נאות.
סיפרתי להם עוד סיפורים, על וויתורים ענקיים של ילד חרדי – אך המכוון בכולם הוא, שאדם חרדי מתרגל בדרך חינוכו לאיפוק ולכבישת היצר. רק מתוך זה, החרדי המבוגר יכול לשמור על הלכות רבות הנוגעות לכל רבדי וסוגי תענוגות הגוף.
החינוך המחמיר הנ"ל עבד עלי והצמיח אותי לעובד ה' ברמה מסויימת, שמתוכה, אני משקיע מחשבה (מודעות, מישהי אמרה כבר...) איך לחנך את ילדי בדרך דומה.
נראה לי, שהילד עליו סיפרתי (ואני מדגיש, הילד הזה), מחנך את עצמו לוויתורים על חשקי עוה"ז – וטוב לו עם זה! זה ילד שכשפוגש בי בערב – מבלי שהייתי נוכח בצהריים – אומר לי בדיוק, 'על הדקה', מתי הוא יהיה חלבי... זה ילד שביקר אתי פעם בבי"ח וקנה מרשמלו ממכונה, ראה שאינה בהכשר נאות – והשליך אותה לפח ללא היסוס.
ילד שכזה, חובה לחנך ליראת שמים מופלגת!!!
כן. בזה חינכתי אותו להפריש עצמו ממאכלות אסורות ומים ובריכה מעורבים ומכל מה שדורש 'יראת שמים'. סדנא דאיפוק חד הוא!
ג) אבן-יסוד אמיתית: יש לנו בעיה גדולה בדור הזה עם כך שילד יכול לומר למבוגר "טול קורה מבין עיניך". זה דור שההורים לא כ"כ עקביים בהרבה דברים, עצלים בקיום מצוות, לא מדברים בשפה נאותה, ועוד חוסר-שלמות ממינים שונים.
אינני סבור שכל החינוך בנוי רק על 'דוגמא אישית' – האומרים כך ביטלו תורת חינוך לגמרי – אבל נכון שיש לי חוסר-נוחות להעיר לבני על דיבור בעת התפילה, כשאני מדבר בין-גברי-לגברי ועוד כמה פסוקים לאחריו...
כעת: בנושא שהעליתי, אם הילד יכול היה לתפוס אותי אי-פעם קורא עיתון שיש בו פרסומת בשבת – כבר צודקת הגברת שהעירה לי, ולו במשהו! אך לא זה המצב.
עכשיו, לא נגזים: אינני 'יקה' אשמאי. אינני מטיף לילדים שלא לקרוא עיתונים ופרסומות בשבת. ה'בית הלוי' לא התמודד כנער עם דבר כזה!!! (גם אני לא הגעתי לדיקדוק בהלכות שבת בלי עיון של שנים חלק ה'מחשבה')
אך 'לקנוס' את עצמך בהלכות 'מכין משבת לחול' – זה במסגרת הנורמה ההלכתית שניתן לדרשה מילד ירא-שמים.
[אוסיף גם, שלמחרת החג התקשרתי להפקה (כאפשרות פיצוי לילד) ושאלתי אותם מתי יעלו הצגה נוספת באזור שלנו... מה לעשות, לא תהיה הצגה עד חודש אב]
ד) למה העליתי את העניין? ומה הכי אכפת לי בתגובות שקיבלתי? שמראש, מראש ------- כל הילדים בדור הזה נחשבים בעיני המחנכים וה'יועצים' המודרניים לחלשים, נכים, דפוקים, אי אפשר לדרוש מהם כמעט דבר. הכל ישבור אותם, הכל ייצור ריאקציות. הכל יפצע, יצלק, ידכא, יסיר מן הדרך.
מה קרה לנו? איך חינכו עד לפני 20 שנה? הילד שתיארתי כאן – עם כל גאוות האב – הוא כ"כ נדיר?
וודאי שלא!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
תוקן על ידי בחגוויהסל ב- 02/06/2010 22:12:38
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2010 22:53 |
|
| |
דבריך נכונים.
יחד עם זאת אתה יכול לכוין את הילד שיקנוס את עצמו, אבל להטיל עליו קנס קשה כ"כ ועוד בעניין שאתה הצבעת עליו כבעייתי, פה נמצא הקונפליקט.
כלומר הצירוף של הקושי מחד הבעיתיות מאידך והקנס שמושת מבחוץ, אינם מתעכלים אלא יוצרים בהרבה מקרים את ההיפך.
לדעתי אכן הדור שלנו חלש יותר חשוף יותר רדוד יותר ומבולבל יותר וגם הוריו ומחנכיו לוקים בזה לעומת הורי ומחנכי דורות קודמים.
אגב, אהבתי מאד את הגישה החדה בשמירת המצוות החובה הברורה והאמונה ביכולת, יישר כח.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2010 22:55 |
|
| |
מסתמא בחגווי גדל ומגדל באווירת גדלות האדם. מרומם ומחזק לקרוא סיפור שכזה, אם כי לא יתאים לכל בית. אך טוב שיש מודלים גבוהים לשאוף אליהם, להביט ולהעריץ.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2010 22:56 |
|
| |
נט עד, התוכל לתת דוגמאות שתורינה מהן, לדעתך, אבני יסוד בחינוך?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2010 23:37 |
|
| |
את זה בדיוק אני מחפש לשמוע, ולא בגלל שאני מסתיר משהו, אלא שאשמח פשוט להחכים.
אך לבקשתך, עולה לי כעת, 'יכולת הכלה' ו'הזדהות' שהם מאפשרים להורה לחוש את הילד ולדבר אליו ממצבו הוא, שזה אומר: שהפניה אליו תהיה מעודנת יותר, חיובית יותר, אישית יותר.
או לדוגמא, 'הבעות אהבה' המקשרות את הילד בעבותות אמיצים ומאפשרות לשוחח עימו ולדרוש ממנו גם דברים קשים יותר, כיון שהוא לא יפרש את זה שזה בא ממקום של ניכור וכדו'.
'דוגמא אישית' 'עיקביות' 'סמכותיות' 'איכפתיות' 'הגנתיות' - שאני מגן עליו בכל מקרה.
כל אלו עלו בי ברגע זה, וכתבתים לבקשתך כי רבה, אשמח אם תתני את הדעת עליהם תצביעי על נכונות או טעות.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2010 08:24 |
|
| |
לבחגווי! אתה אכן צודק! אחת הבעיות של החינוך, גם בעיות במישור האישי - לעיתים, של האדם כלפי עצמו וכלפי החיים, זהו "הפחד". מחמת חרדה שמא יפלו הבנים, הורים עושים טעויות והורסים את בניהם. אתה ודאי צודק גם, בחובה לחנך ל"חובה". הילד זקוק לזה ומערכת החובה אכן מפתחת את האדם ומגדלת אותו. גם עניין הדוגמה האישית - הוא בודאי נכון. כל הכבוד!
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2010 10:02 |
|
| |
ה'קואליציה' מקיר-לקיר שהתהפכה במהלך האשכול, מוכיחה שדיון לפעמים נושא פרי -- דבר חידוש מעורר-אמון לכשעצמו...
והעניין כאן הוא לא בחגוויהסל ולא משפחתו ולא ילדותו, אלא המסר החשוב בעיני הוא שאיבדנו את ה'פשטות' בחינוך. מתוך שאנו שוקלים אם לחנך בשיטת x או בשיטת y -- שכחנו ל-ח-נ-ך ישר.
בתקופה זו אני מדבר עם 'מומחים' לישיבות קטנות ואני נוכח שמראש מתייחסים לישיבה כאל "בעיה רב מערכתית'... חבל. פשוט איבדנו משהו בדרך!
---------------
ובאמת ממך, ר' ישי, הייתי שמח להתייחסות להסתכלות 'מומחים'.
לדעתי, מומחים, מתוך שהם רואים בעיות באופן יום-יומי הם נוטים לזהות 'בעיות' כל הזמן. הרגשתי זאת לגביך כאשר כתבת על 30% נוטלי ריטאלין לסוגיו. בה בעת שבראייתי החוץ-מקצועית זה אחוז הרבה הרבה יותר קטן.
[אתה רשאי, כמובן, להגן על הנתון שלך, אבל בכ"ז אשמח להתייחסות לעצם הטיעון המועלה כאן]
תוקן על ידי בחגוויהסל ב- 03/06/2010 10:04:53
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2010 21:16 |
|
| |
עדיין לא בכל הישיבות מתייחסים אל הישיבה כעניין רב מערכתי, וחבל.
הסיבה לכך שישנם מקומות שהחלו לחשוב כך נובעת מהכשלונות הרבים במשך השנים.
זה נכון ששכחו לחנך מתוך אהבה גלויה ודרישה ברורה בצדקת הדרך ובחשיבותה, ככלל לא מוצאים כיום בישיבות מלאכת חינוך אמיתית אלא חיקוי עלוב, דרישה לחיקוי, והמחשה לחיקוי.
ישנה רדידות גדולה מאד בכל תחום החינוך והדרך היהודית, והישיבות עצמן על כל מחנכיהן (באם ישנם) אינן מסוגלות לעקור ולשנות, כיון שהרדידות הזאת השתרשה היטב והיא סובבת ומקפת את כל מרכיבי החיים (כולל את ביתיהם של גדולי הדור).
|
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2010 00:56 |
|
| |
על איזה טיעון אתה בדיוק מדבר, על כך שהמומחים אינם רואים את התמונה הכללית? או שמא על כך שאיבדנו את החינוך הפשוט?
בקשר לשאלה הראשונה, אין ביכולתי להשיב לך. קשה לי לדעת, מי מאיתנו רואה תמונה יותר אמיתית, אני או אתה. בקשר לנתון השני, אכן איבדנו את הפשטות, אך הסיבה היא, כפי שנט-עד כתב לך, שבמקביל איבדנו גם את אנשי החינוך. אנו חיים בדור, בו אנשי החינוך הם אינם אנשי רוח - ומידת "אנושיותם" מוטלת בספק.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/6/2010 21:22 |
|
| |
בעודי חוכך ימים מספר כיצד להתייחס להודעה שלפני-פני, קראתי היום שהוסדרה בחוק הגבלת שיחות יוצאות של ילדים לסכום מסויים.
זוכר אני שצפיתי לפני שבועות רבים בדיון בהצעה ההיא. עלו לדוכן נואמים ונואמות הורים לילדים קטנים (זוארץ, לוי-אביקסיס, שטרית). כולם תינו במרר על כך שהילדים לא מסוגלים להגביל את עצמם בשיחות הנייד - ועל החברות המנצלות זאת. לאחריהם עלה להשיב שר התקשורת כחלון - גם הוא אב לילדים קטנים - שהסכים עם כל מילה.
כולם גילגלו עיניים לשמים וטענו שאין זה תפקידם כהורים להיות 'האיש הרע' שיגביל את הילדים...
לטעמי -- זו תמצית העניין!!! זהו המשל האולטמטיבי!!!
מהילדים אין לדרוש מאומה! מההורים אין לדרוש מאומה! רק הסוחרים הממולחים מנצלים את החולשות האנושיות...
ועל דא קא-בכינא............
------------------------------------------
בישיבות השתנו המון דברים מאז היווסדן בחו"ל. במילה אחת לא ממצה: אז גלו למקום תורה משך שנים! כיום 90% מהבחורים לנים בבתיהם.
ועדיין ---- הישיבות "אינן מתייחסות לעצמן כעניין רב מערכתי"???
ההורים היום צמודים לילדיהם הכי הרבה מאי-פעם, אך מה לעשות, ההורים נותנים לילדים הררי ממתקים ותקליטורי צפיה בסרטים - כדי שלא יבלבלו להם את המח... כדי שיוכלו לנוח בצהריים, או כדי שיוכלו לצאת יחד בערב...
אך כמו בתקשורת הסלולרית ----- החברות (והישיבות) אשמות בכל!!! כמה נוח...
יותר מזה, מה אוכל לכתוב?!
תוקן על ידי בחגוויהסל ב- 07/06/2010 21:49:02
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/6/2010 22:09 |
|
| |
אני מסכים עם כל מילה!
|
|
|
|
| נשלח ב-7/6/2010 22:57 |
|
| |
ואני לא רואה כל את ההקשר לדיון.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2010 00:36 |
|
| |
למה? מן הדוגמאות שלעיל עולה כי בחגווי אוחז שאחריות אישית ואמון הם אבני יסוד בחינוך.
|
|
|
|
|