בית פורומים עצור כאן חושבים

המושג "דעת תורה"

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-24/2/2004 11:03 לינק ישיר 

קיים ספר בשם בין סמכות לאוטונומיה בעריכת פרופ' אבי שגיא ופרופ' זאב ספראי קיים שם מאמר של פרופ' גרשון בקון על המושג דעת תורה, מקורו וההתפתחות שלו. אני אנסה לחפש את הספר ולהביא בקצרה את עיקרי המאמר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/2/2004 13:37 לינק ישיר 

יש שם מדור שלם בנושא זה.

אידך גיסא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/2/2004 17:34 לינק ישיר 

*לא קשור לנושא האשכול*

איקה,
לגבי הימין והשמאל, הזכרת לי מן ווארט ששמעתי פעם מהרב יואל בן נון:
אף אחד לא אמר לך שתקבלי את דעת הרב כשהוא טוען על מזרח שהוא מערב, אין שום סיבה במצב כזה שלא תאמרי שהרב טועה.
הדבר נאמר לגבי ימין ושמאל שהם כיוונים יחסיים, מה שאומר שכשרב אומר לך על מה שאצלך ימין שאצלו הוא שמאל, שהוא פשוט רוצה לומר לך שעלייך להסתובב. שהכוון שלך הוא מוטעה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/2/2004 06:04 לינק ישיר 

לתמיד לומדת.

"על פי התורה אשר יורוך, על דברי תורה חייבים מיתה ואין חייבים מיתה על דברי סופרים. ועל המשפט אשר יאמרו לך תעשה, מצות עשה. לא תסור מן התורה אשר יגידו לך, מצות לא תעשה, ימין ושמאל, אפילו *מראים* בעיניך על ימין שהוא שמאל ועל שמאל שהוא ימין שמע להם . (ספרי דברים פיסקא קנד ד"ה יא).

אך יש המפרשים, את לשון הספרי, כ"*אפילו נראים בעיניך*, על ימין שהוא שמאל ועל שמאל שהוא ימין שמע להם". באר שבע, הוריות ב ע"ב. ועוד.

הם *נראים בעיניך כצודקים*, כשהאמת היא שטעית, ועליך לשמוע להם.

"תכלעס", כשרב אומר לי על מה שאצלי ימין אצלו הוא שמאל, והוא רוצה לומר לי שעלי להסתובב. ושהכיוון שלי הוא מוטעה, מדוע איני יכול להגיד לו: "מה שאצלי ימין אצלך שמאל, תסתובב אתה, כבוד תורתך".

למה באמת לא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/2/2004 11:34 לינק ישיר 

כי להסתובב בראש זה לא פשוט!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/2/2004 11:36 לינק ישיר 

"תסתובב אתה בראש, כבוד תורתך"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2004 01:06 לינק ישיר 

ראו: "אמונת חכמים וציות מוחלט ל"דעת התורה", כסכר בפני חידושים", מענדל פייקאז', חסידות פולין בין שתי המלחמות, ובגזרות תש-תשה, מוסד ביאליק תש"ן, פרק שלישי, עמ' 81-96.

תוקן על ידי - נישטאיך - 09/03/2004 1:08:56

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2007 09:13 לינק ישיר 

התקשרות, דעת תורה וסמכות

http://bh.hevre.co.il/forum/topic.asp?topic_id=2189855

עולם הפוך אני רואה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2007 21:39 לינק ישיר 

לגבי מה שכתב מי ים,
אולי יש מה לאמונה להגיד בכל נושא, אבל זה לא אומר שצריך לשאול כל דבר רב.
כיום ישנו מצב, שלפחות לדעתי, הוא נורא ואיום, שואלים רב על כל צעד שעושים. עם מי להתחתן, איך לקרוא לבן שנולד, איפה לגור ובעוד כל נושא אפשרי. עד כדי כך, שלפני כמה שבועות רב מסוים חיבר שאלון, שהופיע בעלון שבת, לראות אם יש התאמה בין בני הזוג. וככה לפני הניקוד 'שצברת' היית יכול לראות האם אתה מתאים לבת הזוג.
גם אם כל השאלות הנ"ל הם שאלות שמושפעות מאמונה באל (ואני בהחלט חושב כך), אני לא חושב שצריך לשאול רב.
ודבר נוסף, בהחלט ישנה אפשרות להתייעץ עם רב מסוים בכל נושא, בגלל שאתה מכבד את דעתו או תופס ממנו אדם חכם. כמו שאתה מתייעץ עם חבר. אך שהדברים מקבלים צורה של פסקי הלכה מחייבים ולא של עצה טובה הדבר נראה לי מוטעה.
ובוודאי ובוודאי שבשאלות מקצועיות כמו בטחון וכו' אין לרב שום מילה. ( אא"כ הוא גם שר בטחון או רמטכ"ל...)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2007 01:29 לינק ישיר 

כמו שנשטאיך כתב "דע"ת" זה מושג תורני במקורותינו, ואפילו הסמ"ע בחו"מ מביא שדעת
 תורה היפך דעת בע"ב,
אבל השמוש החברתי-פולטי הוא כמו עצכ"ח אבל הפוך-עצור כי חשבת..
 ירוחמשמ,אם האינסטלטור בעל יכולת חשיבה
וניתוח כמו של ת"ח גדול בודאי שדעתו
דעת "תורה" בעינינים שיש לו נתונים
 שווים,אבל מה שאתה אומר זו חולשת
הדמוקרטיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2007 08:54 לינק ישיר 

הבעיה כאן בארה"ב שיש הרבה בעלי בתים שיודעים ללמוד יותר מהרבנים, ויש הרבה רבנים שיש להם יותר כסף מהרבה בעלי בתים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2007 10:17 לינק ישיר 

יש להבחין בין דעת תורה כמושג לדעת תורה כמימוש.

הרי ברור שכל דבר הנעשה בעולם צריך להיות על פי התורה ועל כן לכל דבר יש דעת תורה.

הבעיה היא במימוש וכאן אנו נכנסים לדיון מעמיק , ישנם הטוענים שהליטאים למדו מהחסידים את ענין ההתבטלות לאדמו"ר , אבל אם נעמיק בענין נראה שהדברים שונים , ולא רק שלא למדו מהחסידים אלא מתנהגים באותם שיטות שלחמו בחסידים .

אצל החסידים כל אחד מתבטל לרבו והדבר איננו נקרא דעת תורה רק שבחסידות "המקורית" יש את ענין הטבתלות אדם לאלוקים , והחסידות מביאה את לשון הגמרא שההתבטלות להקב"ה היא ע"י התבלטות לרבו , ואת רבו כל אחד יכול לבחור.

אבל אצל הליטאים הדבר אינו כן אלא שישנם קומץ אנשים שהם המחליטים למי יש דעת תורה ומנסים לכפות את כל העם אל אותו "דעת תורה " שהם החליטו.

ולכן יש להפריד בין עצם הרעין של דעת תורה שהוא רעיון קדמון לבין המימוש.

יש היום בילבול עצום בין רבו שמוגדר בהלכה . או "אתריה דמר" המובא בתלמוד לבין "דעת תורה" .

ועל כן החלוקה מה לשמוע לרב ומה לא, תלוי כל אחד ברמת הקשר שלו לרבו .

מסקנה ההבדל בין המושג למימוש הוא האם הטפשים מקבלים את הרבנים , או שהרבנים בחוכמתם מכתיבים את דעתם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2007 10:31 לינק ישיר 

לא רק באמריקה גם בארץ זה כך ואפילו יותר
דעת ת"ח הפוכה  מדעת בע"ב , זה נכון. אבל מי אומר שבמילים בעלמה הת"ח צודק יותר אולי ההפך. יש דעת תורה ויש דעות בהנהגות העולם המטריאליסטי, דעתו של האינסטלטור אינה דעת תורה,  כמו שהרבה פעמים דעתם של הרבנים אינה דעת בני אדם מן הישוב.

בעיירה בגולה היה רב שלא היה החכם הכי גדול, לעומתו השוחט של העיירה היה יהודי פיקח ובר אוריין, בשעת ויכוח בעניני הקהילה, כרגיל ניצח  השוחט את הרב, אמר שם יהודי פיקח
במקום שיש שוחט פיקח ות"ח, אסור לו לרב להיות בהמה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2007 22:23 לינק ישיר 

בידור,
אתם יכולים לשמוע (במיוחד מחוגי קוראי "הארץ", שלא לדבר על חוגי הכותבים בו) שמעיינות ההאורתודוקסיה התייבשו, אין שם חידוש, אין שם רעננות, אין שם התמודדות עם אתגרי הזמן, אין שם כלום, וגאוני ההלכה שלהם אף מוסיפים שגם ביצירה ההלכתית רק טוחנים את הנושאים הקיימים ותו לא. אז בא אנכי הקטון ומראה לך:
(א) יש חידוש. וממילא יש רעננות.
(ב) יש התמודדות עם אתגרי הזמן.
(ג) ההתמודדות הזאת אפילו די הצליחה, מבחינת היחס בין השגת היעדים של הוגיו. במיוחד לנוכח העובדה שחוברי החבר מן החוגים הנ"ל צפו לפני שניים שלושה דורות את כליונה של האורתודוקסיה שכעת הם כה מפחדים מכוחה האימתני.
זה שהדגם של 'דעת תורה' היה מוצלח (במבחן התוצאה, וביחס ליעדים של בעליו) עדיין אינו אומר שהוא מוצלח לכל מקום ולכל זמן. לא טענתי בינתיים שום דבר לגבי מידת התאמתו לימינו.
כמו כן, 'דעת תורה' היא דגם כללי של "צורת משטר"; צורת משטר טובה עדיין איננה מבטיחה שכל שליט יהיה טוב. עדיין לא אמרתי דבר על "השליטים" הנוכחיים.
גם אני נוטה לחשוב שאם החברה החרדית לא תעבור תמורה, היא תהיה בבעיה קשה מאד, אבל אני חושב (בנגיוד לך) שכל התופעה של "חברת הלומדים" הייתה מראש בגדר "פרוייקט שעת חירום", וכעת החברה החרדית עוברת תהליך של "חזרה לשיגרה". בגלל אופיה השמרני, התהליך הזה צריך להיעשות בזהירות ובהדרגה, כי בחברה שמרנית כל תמורה מהירה מדי היא בגדר זעזוע שחותר תחת עצם אושיותיה השמרניות. לכן אני חושב שהמהלך הנוכחי נעשה בסך הכל בצורה די נכונה. כמו תמיד, יש פרטים שנרמסים תחת גלגלי האינטרס הכללי, והללו סובלים. זה המחיר, ולא עליי לשפוט עד כמה הוא כדאי. רק אזכיר שאני הייתי ונשארתי מזרוחניק (חרף אהדתי הגלויה לחרדים), ואני חושב שאני יודע למה.
אתה מצטט  את מיל, יופי. אני יכול לצטט את הרב דסלר. מה זה פה, ארגומנטום אד ורקונדיאם?

קוגיטו,
הצגת הדברים שלך חלקית, שלא לומר סלקטיבית. החזון איש והפוניבז'ער רב, עם כל הכבוד (ויש כבוד!!) לא יכלו לעשות כלום ללא עסקנים חרוצים השיגו להם תקציבים ללא ופעילים חרוצים שהקימו להם מוסדות והשיגו להם תלמידים ובנו שכונות נפרדות. המנגנון הזה פעל היטב בין השאר הודות לדוקטרינת 'דעת תורה'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2007 21:59 לינק ישיר 

אידך גיסא

ההגדרות שלך למושגים רעננות , קונפורמיזם וכו' מעט מוזרות בעיני. אני הייתי אומר שקידום מעמד האישה פירושה התמודדות עם אתגרי הזמן ואילו "בניית דגם מנהיגותי חדש " אינו אלא שינוי חיצוני הנוגע לשימור המסגרת ואין לה ולא כלום עם תוכן כלשהו. הנה כמה שאלות שנראות לי יותר רלוונטיות:

כיצד מתמודדת המחשבה החרדית עם הידע המדעי שהתחדש במאות האחרונות? האם היית מגדיר זאת התמודדות אמיצה וכנה או הדחקה פחדנית ונעדרת יושר אינטלקטואלי?
האם אתה מכחיש את העובדה שתחת שום תנאי אין אדם יכול לפרסם דעה לא קונצנזואלית ויהיו נימוקיו נטועים בקרקע הסברא מפורשים בכתובים ושנויים במשנה ככל שיהיו? האין זה לדעתך מכשול אדיר בפני התמודדות עם אתגרי הזמן ? אחרי ככלות הכל בכדי להתמודד עם אתגרים צריך לפחות להיות מודעים לקיומם ולדרכי התמודדות איתם? או שמא אתה מאמין שעמוק במרתפיהם של הגדולים , שם נמצאת החכמה ולהם פתרונים לכל האתגרים , כך שאין כל צורך בשיתוף ההמון?
האם העובדה שאי אפשר להשמיע דעה עצמאית בשום נושא שבעולם אינו בבחינת מכשול ומחסום בפני יצירתיות ורעננות לדעתך? אני יודע שיש מאמר של ישעיהו ברלין בו הוא תוהה על האפשרות שאולי המחשבה הפילוסופית פורחת דוקא תחת דיכוי פוליטי , אבל כעובדה האם אתה מזהה במציאות סוג כלשהו של יצירתיות הפורחת תחת הדיכוי המחשבתי החרדי? האם אתה מכחיש את קיומו של דיכוי כזה או מעניק לו פרשנות אחרת?
האם ידוע לך על חידוש יצירתי כלשהו ספרותי , הגותי, יו ניים איט שיצא מבתי המדרשות החרדיים בשנים האחרונות ? האם יש משהו שהיית ממליץ לחבר שאינו חוקר חרדים?
האם אחרי כל כך הרבה שנים של לעיסת שטיקלאך תיירה , לא היית מצפה להופעת סוג של חשיבה רפלקטיבית שיוצאת מחוץ לקופסא ותוהה על היסודות הכלליים יותר של המחשבה הלמדנית, כפי שקורה בכל תחום מדעי שמתפתח מספיק זמן? כיצד עולם הישיבות היה מעכל לדעתך ספר שהיה מנתח באופן ביקורתי סוגיות מרכזיות ברמה אחת גבוהה יותר , מטפל בדרכי טיעון ובמתודה ולא רק בטיעון ובסוגיות עצמם , חושף כשלים , משווה מפרש ומנתח וכדומה?
האם אתה מאמין שיכול מישהו לבוא ולהדפיס ספר שישנה את הדרך שבו חרדים חושבים בתחום כלשהו, שיפתח בפניהם איזה אופק חדש?
נניח שמחר מתברר שחומרא מסויימת בשחיטה , שאינה מחוייבת מצד הדין , מתייקרת ועולה לצרכן חמש שקלים נוספות לקילוגרם, האם יש סיכוי שועדי הכשרויות ישקלו להפסיק לנהוג בחומרה הנ"ל? האם דבר כזה לא רלוונטי לדעתך לשאלת כשירותה של החרדיות להתמודד עם אתגרי הזמן?
האם יש לדעתך סיכוי לשינוי ערכי כלשהו בתוך החברה החרדית ביחס לסוגיה כלשהי (מעמד האישה , היחס לחילונים , נושא הגדולים, היחס למדע וכן הלאה) ללא אילוץ חיצוני, רק כתוצאה משינוי פנימי פשוט עקב מחשבה מחודשת ? האם העובדה שאין סיכוי לשינוי כזה אינו מצדיק את המשפט שמדובר בחברה שקופאת על שמריה וחיה לפי איזה סדר שהוכתב מראש ואינו ניתן לשינוי או לבחינה מחודשת תחת שום תנאי?

דבריך לגבי הצלחת ההתמודדות החרדית די הפליאוני. נניח שהתנועה הקיבוצית היתה נוקטת באותה איסטרטגיית הישרדות , מניעה אפקטיבית של כל מגע עם העולם החיצוני , שטיפת מוח ורדיפת בעלי ספקות או דעות שונות , קשירת גורלם של היחידים בקיבוץ על ידי מניעת כלים בסיסיים להסתדרות בעולם החיצוני , נישואין מודקמים והולדת ילדים בלי חשבון , קודם כל בכדי לסנדל את היחיד עוד יותר בשלב מוקדם של החיים ושנית בכדי למלא את הארץ ולהתעצם מספרית , האם התוצאה לא היתה אז אותו דבר? האם היית מקיש מכך על הצלחת אורח החיים הקיבוצי?  אלה הם הקריטריונים שלך? לי זה נראה כמו לומר שמשטרו של סאדם חוסיין היה מוצלח יותר מהמשטר הישראלי , כי משטרו של סאדם שרד במשך כמה עשורים ואילו בישראל , כל שנתיים מתחלפת הממשלה.

בסך הכל החברה החרדית הקימה מכונת ילודה משוכללת . היא מתעצמת מספרית בשל הריבוי הטבעי הגבוה , הקרוב למקסימום שהטבע מאפשר , לצד מזעור הנשירה הכרוך בין השאר בויתור על הבסיס הכלכלי לקיום החברה . אורח חיים זה מתאפשר בין השאר בגלל שמדינת הרווחה ומערכת המיסוי הפרוגרסיבי ממסכים את עובדות החיים הבסיסיות שבכדי להתקיים, מישהו צריך לייצר. כמה זמן יכולה מערכת כזאת להתקיים? כל עוד המערכת הטפילית קטנה מספיק ולא פוגעת אנושות בתפקוד המערכת הבריאה . אבל עם הגידול במערכת הטפילת , ללא גידול מקביל במערכת הבריאה , זה רק עניין של זמן עד להתרחשות קטסטרופה חברתית כלכלית, גם זה שיקול רלוונטי.

גם תיאורך את חברת הלומדים כ"פרוייקט לשעת חירום" מעוררת תמיהה. אתה מתאר זאת כאילו אי שם יושבים מהנדסים חברתיים בשירות הגדוילים ומתכננים את הדברים האלה , הם יודעים לכמה זמן צריך את הפרוייקט לשעת חירום ומתי זה מתחיל להיות מסוכן בכדי לשים את הסטופר ולחולל שינוי. אבל הדברים הרי לא עובדים כך.   

להרוג טורקי ולנוח

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > המושג "דעת תורה"
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.