|
|
| נשלח ב-22/5/2007 05:36 |
|
| |
אידך גיסא
השאלות שלי נועדו להוכיח את הטענה שהחברה החרדית היא כן חברה שקופאת על שמריה ואינה מתמודדת עם אתגרי הזמן . היצירתיות האינדיבידואלית היא פרמטר אחד בכל המכלול , העובדה שיחידים אינם יכולים ליצור במסגרת החברה החרדית (ואני לא מדבר על יצירה אמנותית , לתשומת לבך קוגיטו) מחזקת את הטענה הזאת . אבל לפני שאני נכנס לשאלה הספציפית הזאת , מן הדין שאברר יותר את הטענה הכללית.
קודם כל אינני מסכים אתך שהפרמטר היחידי לבחינת הצלחה של דרך הוא לבחון את המטרות של מתוויה (לתשומת לבך קוגיטו , לא אכפת לי מה הם המטרות של ראשי ישיבות ואדמורים). ראשית כל, אני חושב שיש אוסף בעיות שכל חברה צריכה לפתור (נניח: הבטחת ביטחון פיזי , פתרון בעיית הייצור , הבטחת רמה של שיתוף פעולה , יצירת תחושה של הגינות וצדק וכו') וניתן לבחון אותה לפי מידת ההצלחה שלה ביחס לבעיות האלה . שנית , ניתן לשאול לאיזה הישגים החברה מגיעה , מה החותם שהיא משאירה בעולם , לדוגמה , בידור ציטט את מיל שטען ששיטות חברתיות מייצרות אנשים קטנים ש"שום דבר גדול לא יכול להיעשות על ידיהם" , אני חושב שזאת שאלה רלוונטית האם בחברה נעשים "דברים גדולים" . אני מסכים שסוג כזה של שיפוט (בפרט זה השני) נגוע בשיקולים סובייקטיביים/ערכיים , אבל אני לא חושב שיש דרך לדבר באופן משמעותי על עניינים אנושיים ללא נגיעה כזאת .
עכשיו לאפיון מדוייק יותר של הטענה שהחברה החרדית היא חברה הקופאת על שמריה וכו' , אני עוד לא ניסחתי לעצמי בדיוק מה המשמעות של טענה זו , ניסיתי לעשות זאת דרך העלאת כל מיני שאלות , עכשיו אנסה לעשות זאת בצורה ראשונית באמצעות הגדרה. מדובר באפיון ראשוני אז נא לגלות סלחנות .
אני חושב שצורך מרכזי של האדם הוא מתן משמעות לחייו. כיצד בכלל ניתן לספק צורך כזה היא שאלה גדולה , אבל חלק מהותי מזה הוא (לפחות אצל האדם המערבי) תחושה שאתה חי את החיים שלך עצמך ומבטא את האינדיוידואליות שלך . תחושה שכל מהלך החיים כבר הוכתב מראש , שלא יכולים להיות התפתחויות חדשות , שאין מה לגלות , שאין שום דבר עלום מעבר לאופק, סותרת את תחושת המשמעות, זה לא לחיות באמת. לבטא את האינדיווידואליות אין פירושו שהאדם מנותק מכל הקשר קבוע מראש , האדם הוא הרי בסופו של דבר תבנית נוף מולדתו , הוא לא מייצר עצמו קני מידה משלו ורצונות משלו, אבל בתוך ההקשר החברתי , יכול להיות שהוא מגיב באופן ייחודי לעצמו על הנסיבות הייחודיות לו , התגובה שלו על התפתחויות בחייו נובעת מתוכו לא בגלל איזה דפוס שהוכתב מראש אלא היא ביטוי לעצמיותו הייחודית. מדובר בסוג של כח חיים הקשורה לדינמיות וליצירתיות. ואין המדובר רק בחירות לבטא את העצמיות אלא גם בחיים בתוך מערכת גדולה יותר שיש בה בכדי לספק לאדם תקווה להתחדשות ולהתפתחויות שאינן צפויות מראש. מובן שאנשים שונים משיגים מידה שונה של תחושת אינדיבידואליות ומשמעות.
ומן האדם לחברה ניתן לדבר גם על כוח החיים הזה של החברה , האם כחברה היא חיה ומתנסה באופן פעיל בעולם או שהיא קופאת על שמריה ולא מוכנה להתנתק מאיזה דפוס שהוכתב מראש. האם היא דינמית האם נוצרים בה דברים או שכל דור הוא העתק גרוע של הדור שקדם לו. השאלה האחרונה שהעליתי היה האם יכול לחול שינוי ערכי בחברה החרדית ביחס לסוגיה כלשהי כתוצאה מהתפתחות פנימית . זאת שאלה מאד רלוונטית לנושא , אם הדברים נחשבים לקבועים לנצח אם אין שום פתיחות לשינוי , הרי זהו סוג של היעדר חיים. זה לא קשור לרצון שלי לראות שינויים בכיוון זה או אחר , אני מתייחס לעצם היעדר הפתיחות והנכונות להשתנות בכיוון כלשהו.
עוד מרכיב של כוח החיים הוא היכולת להיענות לנסיבות משתנות , תמצית החיים הוא נסיבות משתנות , אתה מבטא את ייחודיותך במה שאתה עושה במסגרת נסיבות חדשות. היעדר הגמישות החרדית וההתעלמות מנסיבות כרוכים בסוג של עמעום תחושת החיים. כשנוצרת סיטואציה חדשה שבשבילה אין לך מענה קבוע מראש , הרי כאשר אתה בורח מהתמודדות ובוחר בסוג של תגובת ברירת מחדל נוחה לרגע במקום לעצור ולהוציא מעצמך משהו חדש , זהו סימפטום להיעדר כוח החיים. אני רואה זאת למשל בבריחה מהתמודדות עם הידע המדעי ובחירת המוצא הקל של התכחשות. אתה טוען שאלה שכן מתמודדים אינם עושים זאת מתוך אומץ . יתכן . אבל התכחשות לאמת הוא סימפטום לבעיה עמוקה.
הייתי בוחר במטאפורה פסיכולוגית במקצת , אדם שבשל מבוכה קלה שעשויה להיגרם לו בשל אמירת האמת בוחר במוצא הקל ומשקר שקר קטן . מאוחר יותר הוא נאלץ למען הקונסיסטנטיות להמשיך ולהגיד עוד כמה שקרים . אבל במקום לתפוס את עצמו בזמן ולעצור הוא הולך ומסתבך עוד ועוד ועם הזמן המשך השקר הופך לפרוייקט בפני עצמו, האדם נאלץ להשקיע יותר ויותר משאבים ולוותר על עוד ועוד מחייו בכי להמשיך עם השקר. עם הזמן כבר נשכח הסיבה המקורית לתסבוכת , אבל היא כבר הפכה למרכז חייו ואין יותר מוצא . ראשית, לעצור עכשיו יעמיד אותו באור מביך הרבה יותר וחוץ מזה עצם זה שהוא הקריב כל כך הרבה הוא מניע בפני עצמו . כך האדם מוותר על כל תוכן בחייו בכדי להמשיך משהו שפשוט חייב להימשך , מבלי שהוא נהנה מכך באופן מיוחד.
האדם הזה סובל מכמה בעיות , ראשית יש לו חשש מוגזם מהשתבשויות פעוטות ערך, שנית, הוא מוותר על דברים חשובים בחיים ללא שהוא נשכר מזה, פשוט בשל אי נוחות רגעית ושלישית אין לו שום קני מידה הוא פשוט הולך עד הסוף וזה הופך להיות מטרה בפני עצמו בלי לערוך חשבונות כלשהם.
אני חושב שהחברה החרדית כחברה סובלת מהסימפטומים האלה בדיוק. זהו עוד מרכיב של הקפיאה על השמרים.
המשך יבוא.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2007 08:52 |
|
| |
איד"ג,
כתבת מספר פעמים שאינך מתרשם יותר מדי מהליכה אחרי הזרם כפי שהיא באה לידי ביטוי בערכי המודרנה, ומצד שני מעריך הליכה נגד הזרם כפי שהיא מתבטאת בחברה החרדית שאינה מקבלת ערכים מודרניים כמו שויון, עבודה לצורך פרנסה או הגנה עצמית, השכלה כללית וכו'.
אתה כותב גם שלפני כמה דורות חזו המודרניים את העלמותה של החרדיות, והנה היא קיימת ובועטת כנגד כל הסיכויים.
השאלה שלי:
כיום אפשר לראות שבכל העולם, לרבות חלקיו המערביים, קיימות קבוצות גדולות וחזקות שהן מסתגרות במהותן וקוראות תגר כנגד המודרנה. האם גם ביחס אליהם אתה חש סוג של אהדה מעצם זה שהן אנדרדוג שמצליח להתקיים?
מה הייחוד של החברה החרדית בתור חברה שחיה בתוך העולם המערבי ונבדלת ממנו ביחס לקבוצות אחרות כאלו בעמים אחרים? במבט לאחור ניתן לראות שהמודרנה מטבעה מגדלת לצדה אופוזציות של 'מיואשי מודרנה' למיניהם שקוראים כנגדה תגר, והחברה החרדית אינה ברייה ייחודית בכך.
האם יצירת השיתוף על דרך ההכללה תומכי שויון לנשים-אוהבי הומואים וכו' היא דו צדדית ואפשר לדבר מבחינתך על חזית של מתנגדי שויון-מצדדי קודי לבוש מחמירים-שונאי הומואים-מאמינים מובהקים?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2007 17:52 |
|
| |
חברים,
נתתם לי עבודה לכמה שנים. אני מקווה להתפנות בקרוב ולהשיב. אני כותב שורות אלה רק כדי שתדעו שלא נעלמתי.
א"ג
|
|
| נשלח ב-24/5/2007 18:57 |
|
| |
בידור,
אתה לא מרקע חרדי או משהו?
למה אני אומר? כי אצל אחינו החרדים יצ"ו (על כל פנים בעבר), יש/הייתה קצת בעייה בקטע הזה. ההנחה היא: או שאתה "בפנים" או שאתה "בחוץ". אם אתה בא לטיש של רבי פלוני, אז או שאתה "מתקרב" או שאתה "בא להסתכל עלינו כמו על שבט אפריקאי". האפשרות של יהודי שבא כי הוא אוהב את המעמד, נהנה מהניגונים, סקרן לשמוע את דברי התורה של הרבי ואפילו מקבל בזה חיזוק לרוחניות - לא קיימת. היום אולי זה קצת שונה, אבל כשהייתי נער צעיר (ופנתר-טישים נמרץ) כך זה היה.
אז תשובתי: אני לא חלק מן היהדות החרדית כי אני לא מזדהה עם מכלול דרכה, אלא רק על היבטים מסויימים שלה; אני מרגיש ממש טוב במחנה הד"ל; זה לא מפריע לי לגלות הערכה כלפיה, במיוחד באותם היבטים מסויימים שבהם אנחנו שותפים.
מה קשה בזה? מה לא הוגן?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2007 19:10 |
|
| |
בכל חברה יש מרכז ושוליים. בישראל המרכז הם החילונים והדתיים לאומיים
והשוליים הם הערבים, הבדואים והחרדים. מהפורום הזה אני מסיק שהחרדים
מביטים כל הזמן אל המרכז - בערגה, בתיעוב, בקנאה ובהתנשאות. אין להם ברירה
אלא למדוד את אורחות חייהם מול אלה של המרכז, ולא פעם הם מגיעים למסקנה
שהעיסקה שמכרו להם אינה מוצלחת.
המדידה של הישגי חברה לפי מה שעשו כמה יחידים מוכשרים לוקה בחסר. אני איני
מוכשר כמו החזון איש או איינשטיין - אני סתם בן אדם. בכל זאת בהשוואה למי
שמה שהייתי משיג בחברה החרדית אני סבור שמצבי טוב. רמת חיי גבוהה יחסית,
עבודתי היא בתחום טכנולוגי שבו אני יכול להתבטא, יש לי מושג מה במדעים, יש
לי זמן לקרוא ספרים ורקע תרבותי כדי להבין אותם, ביקרתי מספר פעמים בארצות
שונות בעולם ועוד. כחרדי כל אלה לא היו זמינים לי במידה כזו. אני איני
יחיד סגולה - יש רבים מאד כמוני. המיוחד בהישגי תרבות המערב הוא שהשפע
וההשכלה הם נחלת ההמונים. הם אינם מוגבלים למיעוט זעיר כמו בעבר בכל העולם
וכמו בחברות מסורתיות כיום. ממה שאני רואה בפורום הזה החרדיות מביטה אל
העולם המודרני בעיניים כלות. יש בה גאווה על הערכים הישנים והטובים שהיא
משמרת יחד עם קנאה בהמון דברים שחסרים.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2007 19:20 |
|
| |
דברים אלה מביאים אותי אליך, טורקי. לעת עתה, להודעתך הראשונה בעמוד זה:
תשמע, אני לא עורך דין של היהדות החרדית. לא בגלל שאין לה קייס טוב (זו לא סיבה לזרוק לקוח), אלא בגלל שהיא לא משלמת טוב...
טוב, עכשיו ברצינות: אני לא רואה את עצמי כמי שצריך, או רוצה, או יכול, להגן על הקו החרדי בכל דבר ועניין. אילו כך היה, פירוש הדבר היה שאני מזדהה איתו, ואז היושר היה מחייב שאצטרף למחנה הזה; אך לא כך המצב, ועיין הודעתי הקודמת לבידור.
עיקר תושבתי אליך היא: נכון, אבל בתרבות החילונית יש פגעים דומים, או פגעים קשים מאלה, ולא מצינו ביקורת כזו כלפיה. אמנם 'צרת רבים נחמת שוטים', אבל צריך שיהיה צדק בביקורת. ולמה חשוב לי להצביע על זה? כי החברה החרדית היא מבחינתי 'תרבות נגד', שיש לה "זכות" לפגמים ולבעיות יותר מאשר לחברת הרוב, מכיון שהיא נתונה במגננה ובקשיי קיום ומכיון שאנחנו זקוקים לה בתור אלטרנטיבה ביקורתית, וחברת הרוב איננה נהנית מפריווילגיות כאלה (אבל עושה רושם שהיא מאד נהנית בשביעות רצון עצמית ומאד מאד נהנית להציג את החרדיות כפסולה הימנה).
אין "דברים גדולים"? נכון, אבל בתרבות החילונית יש לטעמי עוד פחות.
אין התפתחות אישית? נכון, אבל (א) בחברה החילונית יש הרבה יותר מרחב לכך, אלא שהוא לא מוביל תמיד למקומות הכי טובים; ו(ב) בסופו של דבר, בחברה החילונית ישנן פרות קדושות אחרות, לא פחות מופרכות, וערוצים מתועלים היטב בכמה וכמה עניינים, גם אם פחותים במספרם ובדרגת סגירותם. הליברליות של הליברלים מגיעה בדרך כלל רק עד אלה שנמצאים איתם באותה קשת ליברלית (עיין אשכול הרפורמה הסמוך; וזה נכון לא רק לגבי הרפורמים).
אין פתיחות לחיים, להתנסות? אני לא בטוח; אולי ברמת הכלל זה כך, אך לא ברמת הפרט; החיים הם לא 'יתד נאמן', ומי שמכיר חרדים בשר ודם יודע שזה ממש לא תמיד כך. לפעמים תסמונת ה'מים גנובים ימתקו' הופכת את גירויי ה"חיים" להרבה יותר עוצמתיים, כנודע.
אין תגובה לשינויים? - לדעתי יש, אלא שלפעמים התגובה היא לא "בכיוון הרצוי" בעיני כמה מתבוננים. דוגמא טובה: דעת תורה, נושא אשכולנו.
תסמונת 'עביד איניש לאחזוקי בדיבוריה'? - יש, אני מסכים; אבל כאן שוב אני רואה את התרבות המערבית-דמוקרטית כמסובכת עמוק עמוק בתוך סתירותיה הפנימיות ופירכותיה, ולא מצליחה להתרומם מעליהן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2007 19:23 |
|
| |
טורקי, עכשיו ראיתי שבהודעתך השניה בעמוד זה אתה כבר מתייחס מראש לכמה מטענותי. טוב, אגיב בקרוב גם עליהן, בל"נ.
תוקן על ידי אידך_גיסא ב- 24/05/2007 19:21:06
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2007 00:21 |
|
| |
אידך,
דבריך בהחלט יכולים להשתלב בטיעון שלי.
אתה יכול להנות ולקבל חיזוק לרוחניות שלך מהחברה החרדית.
אתה יכול להזדקק לה בתור אלטרנטיבה בקורתית.
אבל, אבל גדול מאוד, אתה נזהר מלשלם את מחיר החרדיות.
גם ממישהו "מבחוץ" הייתי מצפה ליותר הזדהות ואמפתיה לקורבנות החברה החרדית עד כדי איבוד הטעם, האשלייתי משהו, ממנעמי רוחניותה.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2007 02:24 |
|
| |
שוב, בידור, למה לי לשלם מחיר, אם אני לא חייב? למה אני אסור לי לקיים "תוכו אכל וקליפתו זרק"?
יש לי אמפתיה ל"קורבנות" החברה החרדית. אנשים שנמצאים במקום שהם לא רוצים להימצא בו - חבל לי עליהם. (אגב, אני חושב שרובנו נמצאים במצב כזה, במעגלים שונים של חיינו, השאלה רק בכמה ובאיזו דרגת חומרה).
אגב, בידור, כמה אמפתיה יש לך כלפי קורבנות החברה המודרנית עד כדי אבדן הטעם האשלייתי משהו של מנעמי חירותה? כלפי המתאבדים מחוסר "משמעות"? כלפי המתגרשים גירושי סרק? כלפי ילדיהם של אלה ושל אלה? כלפי עוברים המומתים על מזבח "זכותה של האשה על גופה"? כלפי ה"שרוטים" עקב אכילת הפטריות המעניינות בגואה?
אה, לא, זה נורמלי, זה "מחיר החירות". אז גם לשימור סתגרני של המסורת יש מחיר.
ובכל זאת, אני נשאר אמפתי.
א"ג
תוקן על ידי אידך_גיסא ב- 25/05/2007 2:49:29
תוקן על ידי אידך_גיסא ב- 25/05/2007 2:56:28
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2007 02:30 |
|
| |
טורקי, לגבי הודעתך השניה (משעה 13:15), במחכ"ת אינני מבין מה אתה מנסה להוכיח: שקשת הפתיחות של החברה הליברלית יותר רחבה מזו של החברה החרדית? האין זה ברור? האם מישהו טען את ההיפך?
אני רק טוען שעצם העובדה שישנה קשת ושיש לה גבולות הופכת את השאלה כולה לשאלה של דרגה ולא לשאלה של מהות.
להגיד שהחברה החרדית נופלת מן החברה המודרנית בכך שיש בה יותר פתיחות לביקורת - הרי זה בערך כמו לומר שהחברה החרדית עולה על החברה המודרנית בגלל שיש בה יותר יראת שמים. בקיצור, אתה מעריך את החברה הנגדית בקני המידה ובסולם הערכים של החברה שלך. הרי זה מופרך. ברור שהחברה שלך תצא מנצחת.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2007 02:36 |
|
| |
כנ"ל לגבי הודעתך השלישית (מ-13:49): בעולם שבו האמת עוד לא נתגלתה ויש להתקדם לעברה - ככל שתפתח את עצמך ליותר דיסציפלינות תגדיל את סיכוייך להתקרב לאמת; אבל בעולם שבו האמת כבר ניתנה (בהר סיני) - הדבר שהכי יקרב אותך לגילוי מירבי של האמת הוא לחפור בתוך אותה התגלות, ולגלות יצירתיות בתוכה. אם יש לך את הפריבילגיה לעסוק להנאתך גם בדברים אחרים - מה טוב, אבל כשהאמת הגדולה הזאת נמצאת בסכנת הכחדה - אתה תקדיש את כל כולך להגנתה.
שוב, אתה דן את היצירתיות החרדית בקטגוריות המתאימות ליצירתיות המערבית.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2007 02:46 |
|
| |
ממללא,
אם אתה שואל לגבי הערכה - תשובתי היא כן: אני מעריך כל קבוצה שמסוגלת לשמור על מסגרות ולהציב אלטרנטיבה חיונית למודרנה (בהנחה שהמודרנה מהווה תרבו-רוב שלטת במקומם). וזאת ללא התייחסות אל תכני אמנותם ואורחות חייהם - אלא רק לעצם כושר העמידה הנון-קונפורמיסטית שלהם.
אם אתה שואל לגבי הרגשת קירבה אליהם - תשובתי היא לא, או לכהפ"ח הרבה פחות מאשר כלפי החרדים. הסיבה היא כמובן סובייקטיבית: החרדים ואני נמצאים על אותה הקשת, רק שאני קצת שמאלה מהם; האמישים למשל נמצאים על קשת אחרת. חוץ מזה, כדי להרגיש קירבה אתה צריך להימצא קרוב. גדלתי במקום חרדי ואחוז גבוה מחבריי הם חרדים. זה לא נכון לגבי האמיש.
"תומכי שויון לנשים-אוהבי הומואים וכו' " - למיטב זכרוני אני לא יצרתי הכללה כזאת, אלא רק לגבי הענין של מבחני "הרעננות הדתית" המקובלים על חוגי הנאורים. אבל למען האמת אני מוכן גם לקבל אותה בכמה הקשרים אחרים. לשאלתך, תשובתי חיובית: ההכללה היא "דו צדדית ואפשר לדבר מבחינתי על חזית של מתנגדי שויון-מצדדי קודי לבוש מחמירים-שונאי הומואים-מאמינים מובהקים". כמובן, המחיר שאני משלם הוא שאני נמצא בסירה אחת עם כל מיני משונה'דיקערס, אבל הזיקה שלי אליהם היא בערך כמו הזיקה שלך (למשל) אל המשונה'דיקערס של המחנה הנאור - ויש גם כאלה.
(אני אישית, אגב, כלל לא שונא הומואים. אני מתנגד לדרכם, ועוד יותר מזה להפיכתם לגיבורי תרבות. מכאן ועד שנאה - ארוכה הדרך).
תוקן על ידי אידך_גיסא ב- 25/05/2007 2:46:40
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2007 15:33 |
|
| |
איד"ג
עוד לא סיימתי עם הנגלה הקודמת...
בעניין הביקורת שלי על הטפילות החרדית , נכון שגם מדינת ישראל ניצלה משהו חד פעמי, אבל זה לא מספיק , הציונות הקימה משהו שככל הנראה הוא בר קיימא, שהוא sustainable (כפוף כמובן להתנהלות מושכלת גם בהמשך הדרך) , התנאי האלמנטרי ביותר להערכת תיקון או פרוייקט חברתי מסוג כלשהו הוא sustainability . אם מדינה מעניקה הטבות מפליגות לזקניה , אתה לא יכול להתפעל מגודל ההישג אם תוך שני דורות זה יקרוס וימיט אסון על זקני העתיד . החרדיות מתקיימות עד לעכשיו בזכות התכחשות לצורך של החברה לפתור בראש וראשונה את הבעיה הכלכלית. המחשבה שלך שהגדולים בזכות החושים החייתיים הבריאים (אני מעדיף את המטפורה של החושים הנוירוטיים ששיבשו כל סדר עדיפויות הגיוני למען משהו שחייב להתקיים כחוק בלי טעם) , ידעו מתי המצב הופך להיות מסוכן ומתי יש להטות את הספינה לכיוון הנגדי היא תקוות שוא. אם מנהיג כהרב שטיינמאן נוסע לצרפת ומכריז שם שמקצוע זה רעל , זה מלמד אותנו משהו על בריאות חושיהם של גדולי ישראל , שאין להם מושג צהוב בכלכלה אלמנטרית (ואף לא השתתפות מזערית בסבלות עמם כפי שמוכח מאין ספור סיפורים על הנ"ל). אני חושב שבהחלט יש מקום להיות מודאגים מפני קטסטרופה . הבעיה בדברים האלה היא שזה לוקח לפחות עשור או שניים מראש בכדי למנוע משבר ואילו החושים החייתיים מתעוררים רק כאשר המשבר בשיאו .
אתה כותב שהחברה החדרית היא מגדלור למבקרי המודרנה . מה זאת אומרת מגדלור למבקרי המודרנה? אני מניח שזה קשור בעובדה שכחברה היא מהווה דוגמה לאורח חיים אלטרנטיבי .
לכאן נכנסת שוב הביקורת על הטפילות. אם נניח למשל שהקיבוצים אינם יכולים להתקיים אלא בזכות סובסידיות ממשלתיות (אם ממללא צודק בזה) , איזה תוקף יש לטענתם שהם מהווים מופת לערכים של סולידריות ותרומה לכלל , אם כל זה אינו יכול להתקיים באופן עצמאי? התלות הזאת מפריכה את כל הרעיון. האם האציל המשכיל בן המאה ה17 היה יכול לטעון שהוא מהווה דוגמה ליכולת האדם להתעלות על מגבלות החומר ולעסוק בדברים נעלים , אם כל זה התאפשר הודות לשיטה חברתית שבה רוב העולם עסוק מבוקר עד ערב בעבודת פרך שאינה מאפשרת פנאי אפילו ללמוד קרוא וכתוב?
אולי מבחינתם, האצילים , הקיבוצים וחברת הלומדים עשו בחכמה, הם ניצלו ללא נקיפות מצפון תנאים חברתיים/פוליטיים לטובת עצמם , אבל הם לא יכולים להיות מגדלור לאף אחד עקב כך.
אם אורח החיים החרדי אינו מתאים לתנאים המודרניים ברמת צרכי ההישרדות הפיזיים והיא יכולה להתקיים רק הודות לכך שהחברה החרדית היא מיעוט , אין כאן שום ביקורת על המודרנה שראויה לתשומת לב כלשהי.
ולדעתי הטענה שהחברה החרדית האמריקאית היא דוגמה לכך שחרדיות יכולה להתקיים ללא טפילות , אינה נכונה. ראשית כל ברמה העובדתית , אם נוציא מכלל חשבון את החרדים היותר מודרניים שרוכשים השכלה אקדמית ולוקחים חלק בכל ענפי הפעילות הכלכלית , רק שמשום מה מזדהים עם הגדוילים מארץ ישראל , הרי שיש לבדוק מה רמת ההזדקקות לשירותי הרווחה , נניח בוילאמסבורג , או רמת תשלומי המסים שם . אני די מסופק אם בדיקה כזאת תגלה שהחרדים האלה אינם מתקיימים באופן טפילי , למרות שמקובל שם לעבוד.
בנוסף על כך , עקב השתתפותם הגדולה יותר בכוח עבודה , החרדים בארה"ב סובלים מהרבה בעיות שהחרדים דכאן לא סובלים מהם. בהחלט , החומרנות שם הרבה יותר גדולה , אחוז הגירושין יותר גבוה , יש יותר שבאבניקים וכו'. לדעתי זה מאושש את הטענה שיש איזושהי טרייד אוף בין הדברים . כאשר החרדים יאלצו לקחת על עצמם את עול הדאגה להישרדות הפיזית יתברר אולי שהרבה מיתרונות החרדיות נעלמים.
אני גם תוהה כיצד היתה נראית החרדיות בחו"ל ללא חברת הלומדים באה"ק . (היא לא מגדלור למבקרי המודרנה , אבל בהחלט מגדלור לחרדים היותר רופפים).
שנית , גם אם נניח שהחרדים בחו"ל אינם מתקיימים באופן טפילי הרי זה בגלל שכמיעוט קטן הם מצליחים למצוא לעצמם נישה כלכלית כזו או אחרת , אבל לא ניתן אפילו לדמיין כיצד מדינה יכולה להתקיים מבחינה כלכלית כאשר דוחים כל צורה של השכלה ומדע , מהיכן יבואו הרופאים והמהנדסים?
וזה לא רק דחיית המדע , הדברים יורדים לשורשי החרדיות. החרדיות כהשקפת עולם וכגישה לחיים, ספק אם היא מתאימה לכלכלה המודרנית. אבן היסוד לכלכלה ולכל התנהלות מדינית בימינו היא מחשבה רציונלית ותמצית החרדיות היא הרי דחיית המחשבה הרציונלית. ואין לך תחום שבו החרדיות שמה דגש על דחיית כל סוג של חשיבה רציונלית כבתחום הכלכלה. הרי כל השיחות של המשגיחים סובבים סביב קעקוע כל שארית של תפיסת קשר בין סיבה לתוצאה . הפרנסה היא משמיים , לכל אחד מוכן ומזומן חלקו והיא מגיעה אליו באורח פלאי . מי שדואג ליום המחרת הרי הוא מקטני אמנה. משלמים אמנם מס שפתיים לצורך בהשתדלות אבל איזה ערך יש לזה לאחר עיקור הקומון סנס (אהרן מרכוס מספר סיפור על שני בטלנים שכאשר עלתה העיירה באש אמר האחד לחבירו , כך מקובלני מאבותי שכאשר השמיים מאדימים והכל אפוף בעשן , יש לזעוק בקול הצילו הצילו).
לא מזמן ביקר יונתן רוזנבלום מהעיתון "משפחה" בטורו השבועי יוזמה חרדית להקמת מעין תוכנית ביטוח חיים הנעדרת כל היגיון אקטוארי ובלתי אפשרית למימוש, על כך שמקימים דברים כאלה מבלי להתייעץ עם מומחים ומבלי להבין שדברים כאלה צריכים להיות מבוססים על ידע בכלכלה וסטטיטיקה . מה שהוא לא מבין הוא שאילו החרדים היה יודעים שאחד ועוד אחד הם שניים או שיש קשר בין סיבה לתוצאה , הם היה דורשים מהגדוילים להתפטר מזמן.
האם המנטליות החרדית יכולה להתמודד עם אמירה בסגנון , "על סמך ניתוח נתונים, בחורף הקרוב קרוב לוודאי שימותו בין 50 ל70 אברכים בעלי משפחות" ? התגובה החרדית היחידה לקביעה כזאת הרי תהיה: היה לא תהיה! אל תפתח פה לשטן! ומשזה קורה , הרי זה קריאה משמיים להתעורר. כל תפיסה של עולם כמנהגו נוהג הרי היא כפירה.
יש עוד להאריך בזה , אבל קיצורו של דבר , מדובר בחברה עם מנטליות מפגרת מבחינה כלכלית כפי שניתן למצוא רק במקומות נידחים בהודו או באפריקה , אלא ששם קיימת לפחות מודעות לבעיה הכלכלית.
ספק גדול אם החרדיות יכולה להיחשב מגדלור למבקרי המודרנה , אם היא חיה במצב שבו מדינת הרווחה או עצם קיומה של חברה לא חרדית מסוככים עליה מפני עובדות החיים האמיתיות. איזה ערך יש למשהו שקיים רק הודות לנסיבות המאפשרות התחמקות מהתמודדות עם בעיות אמיתיות?
תוקן על ידי טורקי_צעיר ב- 25/05/2007 15:30:50
להרוג טורקי ולנוח
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2007 15:40 |
|
| |
ועוד , האם את מעריך ביקורת לשם ביקורת ? האם אתה חשב שקומוניסט שלא למד דבר מ100 השנים האחרונות , ראוי להערכה על עצם עקשנותו אם הוא ממשיך להחזיק בעמדתו? אני האחרון שאומר שכל דבר מודרני הוא מושלם וחסין מביקורת , אבל איזה ערך יש לביקורת שנובעת בסך הכל מהתעלמות ממה שהביא לצמיחת המודרניות? לדוגמה הדמוקרטיה צמחה על רקע בעיות מסוימות בשיטת המשטר שקדם לה , איזה ערך תהיה לדחיית הדמוקרטיה כאשר זה נובע מסתם התעלמות מהבעיות האלה , במקום הצעת תרופה אחרת.
האם באמת היית אומר שהחרדיות היא התמודדות שונה עם אותם אתגרים עצמם שהמודרנה מתמודדת אותם ?
תוקן על ידי טורקי_צעיר ב- 25/05/2007 15:37:48
להרוג טורקי ולנוח
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2007 15:48 |
|
| |
יתכן שטענותי התפזרו במקצת סביב כמה נושאים . הציר העיקרי שסביבם דברי סובבים , היא סביב הטענה שהחברה החרדית אולי הצליחה למצוא דרכים לשימורה העצמי(אני כשלעצמי לא כל כך מלא התפעלות מזה , זה לא חכמה כשזה כרוך בוויתור על חיים נורמליים) , אבל היא כן חברה שקופאת על שמריה ללא החיוניות הדרושה בשביל התמודדות עם אתגרי הזמן , מה שמתבטא בדבקות עקשנית בתבניות נוקשות ללא כל פתיחות לשינויים מסוג כלשהם , בדיכוי היצירתיות והביקורתיות ובאי התמודדות עם הבעיות הבסיסיות שכל חברה מתפקדת אמורה להתמודד אתם.
|
|
|