| נשלח ב-1/6/2010 23:21 |
|
| |
פרשת שלח לך
דבר תורה לפרשה:
אפס כי עז העם היושב בארץ והערים בצרות גדולות מאד וגם ילדי הענין ראינו שם (שלח יג-כח)
המרגלים ניסו להפחיד את בני ישראל לשכנע אותם להשאר במדבר מכמה טעמים טעם אחד מכיוון
שבמדבר היה להם הכל טוב וחיים רוחניים המן הגיע בזמן שבגדיהם לא התישנו וגדלו אתם, ענני
כבוד עשו להם צל עמוד האש האיר בלילה וכו'. לכן אם יכנסו לארץ יהיה להם מצוות התלויות בארץ
כמו זריעה חרישה קצירה תרומות ומעשרות עבודה בשדה שנאמר "ואספתה דגנך" וכדומה.
טעם שני שעליו רציתי לדבר זה מעמדם בחברה כי במדבר הם היו נשואים ואילו בארץ ישראל הם
יחטפו מכה רוחנית ויצטרכו להסתגל ולשלב רוחניות עם גשמיות ומי שיעבוד בקודש זה הכהנים
והלוים ואילו הנשיאים ירדו במעמדם החברתית ולזה הם גם חששו. ראו איזה שיקולים אנוכיים היו
להם שגרמו לקב"ה לענישם וזה מה שנאמר שכבוד וגאווה מוציא את האדם מן העולם.
ובשירת דבורה לה' ובהגידה גבורותיו וחסדיו הגדולים אשר עשה עם בני ישראל, ותשכח כי גאה
וגאון שנא ה', ותאמר, מה רע ומר היה גורל בני ישראל עד שקמתי דבורה, שקמתי אם בישראל, ויהי
איך הוציאה את הדברים האלה מפיה ותסר מעליה רוח ה', וילך קולה הלוך ושפל הלוך וקטן עד כי
לא נשמע עוד, ויחשבוה שומעי שירתה לישנה ויקראו אליה ויאמרו עורי עורי, דבורה, עורי עורי דברי
שיר. זה מה שנאמר שינאת ה' כל גבה לבב וממנו בורחת השכינה.
ויפתח הגלעדי הלך להלחם את בני עמון אשר לחצו את בני ישראל בחזקה. וידר יפתח נדר לה'
ויאמר, אם נתון תתן את בני עמון בידי, והיה היוצא אשר יצא מדלתי ביתי לקראתי בשובי בשלום
מבני עמון והיה לה', והעליתיהו עולה. ויתן ה' את בני עמון ביד יפתח ויכנעו מפני בני ישראל. ויבוא
יפתח אל ביתו, והנה בתו יוצאת לקראתו בתופים ובמחולות.
ויקרע יפתח את בגדיו ויאמר, אהה, בתי יחידתי, הטומן פח יפול פה הנה אנכי נדרתי להעלות עולה
לה' את כל היוצא לקראתי ולא אוכל לשוב. ותאמר אליו ביתו אבי הן לא צוה ה' להקריב אליו נפש
אדם. ויען יפתח ויאמר, אולם נדרתי לאמור, אשר יצא מדלתי ביתי לקראתי בשובי בשלום והיה לה',
ותענהו בתו ותאמר הנני אמות אחרי אשר עשה לך ה' נקמות מאויביך מבני עמון, אולם זכר נא אבי
הטוב כי גם יעקב אבינו נדר נדר, לה' לאמור, כל אשר תתן לי עשר עשרנו לך ובכל זאת לא הקריב
לה' גם את אחד מבניו.
ויהי כאשר לא שמע יפתח לדברי בתו, ותאמר לו יעשה נא לי הדבר הזה , הרפה ממני שנים חדשים
וירדתי על ההרים אנכי ורעותי ואבכה על בתולי ויאמר לה יפתח, לכי.
ויודע הדבר הזה לבני ישראל, ויבואו אל פנחס הכהן ויאמרו אליו לכה נא אל יפתח והתרת לו את
נדרו. ויען פנחס ויאמר הנקלה בעיניכם לכת הכהן הגדול בן הכהן הגדול אל יפתח הגלעדי? יבוא
הוא אלי וילכו בני ישראל ויבואו אל יפתח ויאמרו, לכה נא אל פנחס הכהן הגדול והתיר לך את נדרך
אשר נדרת להעלות בתך לה' והיתה נפשה ויען יפתח ויאמר, אנכי ראש כל בני ישראל וקצינם
האמנם תאמרו לי להיות שפל בעיני וללכת אל פנחס? וירעו דברי פנחס ויפתח בעיני ה' עד מאד
ויאמר, הנני אשפיל את שני הגאים האלה, תסור נא רוח קדשי מעם פנחס והיה כאחד העם, ומת
יפתח בתחלואים רעים ונשל גופו אברים אברים ונקברו בערי גלעד.
מעשה שהיה באדם קל דעת, בן למשפחת צדיקי וגדולי תורה, הזדמן פעם לחצרו של רבי מאיר
מפרילשן. אף שהיה האיש חומץ בן יין, התפאר והתיהר ביחוסו, ובהגיעו לחצר הרבי מנה את שושלת
היחוסין של משפחתו לדורותיה.
שמע רבי מאיר את דברי ההתפארות, ואמר לאיש: "הבה ואספר לך מעשה נאה:
"בחצר הפריץ היה סוס ששרת את אדוניו ואת משפחתו משך שנים רבות במסירות ובאמונה. אך
משהזקין ותשש כוחו, שוב לא היתה בו תועלת. כדי להפטר ממנו, החליט הפריץ לשלחו אל היער.
בלבו פנימה זכר הפריץ עד כמה היטיב עמו הסוס ונכמרו רחמיו שמא יטרפו חיות היער את הבהמה
הזקנה וחסרת האונים. עטף אפוא את הסוס בעורות אריה, דב וזאב על מנת להרתיע מפניו את חיות
הטרף, וכך שלחו אל מעבה היער.
"וביער בין בעלי החיים עושות השמועות כנפים כמעט כמו בקרב בני האדם, עד מהרה נודע ל'מלך
החיות', הלא זה האריה, כי בממלכתו משוטט בעל חיים משונה ספק אריה, ספק דב וספק זאב.
"שלח האריה להביא לפניו את החיה המסתורית. וכשאתה תמה ה'מלך' למראה ושאל: 'מי את?'
"גדלתי בבית הפריץ', השיבה החיה המוזרה בגאווה.
"שאלתי מי את?' חזר האריה על שאלתו.
,שרתתי באמונה את הפריץ', השיב הסוס.
"'הכל טוב ויפה', המשיך האריה לשאול, 'אך מי את?'
"בקרתי בהיכלות מלכים', היתה התשובה.
"'ובכל זאת מי את?' עמד האריה על שלו.
"'אני', השפילה החיה המוזרה את ראשה במבוכה ובבושה, 'אני אינני אלא סוס...'"
זה המעשה שסיפר רבי מאיר מפרמילשן והמבין הבין...(מעשיהם של צדיקים).
הנמשל הוא שהכבוד והגאווה מוציא את האדם מהעולם ישנם אנשים שיש להם יחוס מכובד
ומתגאים ביחוסיהם ומרשים לעצמם לעבור עבירות או לזלזל באנשים אחרים. שמכבדים אותם או
מפחדים מהם בגלל יחוסיהם או מעמדם בחברה עקב אבותם אך מצד עצמם הם עמי ארצות פוחדים
וריקים. וכדי להילחם בכבוד ובגאווה צריך להיות מבחינת אם אין אני לי מי לי ואני כשלעצמי מה אני.
כלומר אם מסית אותנו היצר הרע פשוט לא ניתן לו להשתלט וניתגבר עליו שנאמר לו די תסתלק
כי "אם אי אני לי מי לי" וננצח אותו. אך יצר הרע בחיים לא יוצא לפנסיה ברגע שגברת עליו ואתה
צדיק ותלמיד חכם גדול אז כבר אתה יכול לחלוק על השקפות עולם של אחרים פסקי הלכות של
רבנים גדולים והאנשים יכבדו אותך ויקומו לכבודך ואז אפשר שתיכשל במידת הגאווה. וכך היצר
הרע עזר לך להיות גדול ולא הפריע לך לגדול כדי שתיכשל בכבוד וגאווה. ואז תאמר: "עכשיו שאני
(רב גדול) לעצמי מה אני". לפעמים היצר הרע מגדל רב גדול כדי שיפסוק פסיקה הלכתית שתעורר
מחלוקת ופילוג.
עמלק יושב בארץ הנגב וכו' (במדבר יג-כט)
אמרו חכמי המוסר שהיצר הרע הוא משול לעמלק שיושב בארץ הנגב, והרמז בזה שאותו יצר הרע
שוכן בלב הפנוי מתורה והוראה, כנגד שאין בו מים, ואין מים אלא תורה.
האדם צריך להכניע את אותו עמלק ולדחות אותו בכל כוחו ע"י עסק התורה. שאמרו חז"ל בראותי
יצר הרע בראותי לו תורת תבלין, שאם פגע בך מנוול (יצר רע) זה מושכהו לבית המדרש.
אחד מטכסיסיו של היצר הרע הוא להניח לאדם לקיים מצווה קטנה במטרה להכשילו בעבירה גדולה.
כמו צידי עופות המניחים בתוך המצודה מאכל ציפורים, מגמתם ברורה הם אינם עושים זאת מתוך
כוונה לדאוג להזנת העופות. אלא יפרישם מעט אוכל משלהם, כדי שע"י זה ישיגו רווח גדול וכך היצר
הרע מאפשר לאדם לקיים מעט מצוות וע"י כך מפילו בפח העבירות.
לדוגמא: מעשה במלך אחד שקרא לשריו והזהירם שלא להתערב עם שום אדם כי ההתערבות היא
מעשה שטן. לאחר זמן נפגש שר האוצר עם יהודי בשוק שהחל לצעוק יש גיבנת לשר יש גיבנת והוא
מישר אותה עם מילוי כריות.
השר הזדעזע לשמוע שטויות אלו ורצה להכותו בחרב. ולפתע היהודי הציע לו 100.000 דולר. אם
יוכיח שהוא טועה, השר שמח שנפל בחלקו כבר ביום הראשון להעשיר את קופת המלך ולהוכיח את
תפקידו. השר היתפשט וכל הציבור צחק והכן הרויח 100.000 דולר, השר שמח לבב הלך למלך,
וסיפר לו את הסיפור, שהצליח להעשיר את קופת המדינה ב-100.000 דולר.
צעק עליו המלך שוטה שכמותך אני התערבתי עם אותו יהודי ואמרתי לו שאם יצליח להפשיטך בשוק
יקבל ממני מליון דולר. היהודי היה חכם שנתן 100.000 דולר כדי להרויח מיליון דולר. וכך פועל
היצר הרע מאפשר לעשות מיצווה קטנה כדי להביאך לעבירה גדול.
כך האדם פעם משחק עם ילדיו למחרת הולך להוריו בשם כיבוד אב ואם ביום אחר מבלה עם אשתו
והכל לשם מצוות שהיצר הרע מעודד אותו לעשות כדי לבטל תורה או כדי לפגום באמת והכל בשם
החוק והתירוציים כן על זה הדרך. ליצר הרע יש דימיון מופרז הוא לא יתן לאדם ללמוד תורה
ולהתקרב לרוחניות. תמיד הוא יכניס לאדם דמיונות אם זה בכסף אם זה בעסקים ויטריד את האדם
ויתן לו סיבות לדחות עוד ועוד את הלימוד על ידי דמיונות שווא לכן נאמר בפרקי אבות אל תאמר
שהפנה אשנה שמה לא תיפנה ותישנה''. ועוד אל תאמר שאזקין שמא לא תזקין, צריך
ליזכור "שאדם כצל עובר לא צל של כותל ולא של ענפי אילון אלא כצל של עוף הפורח בשמים".
ומהר מאוד עוברים חייו של האדם לכן חכם עיניו בראשו.
וכדי להמחיש את יצר הדמיון נצטט מעשה שמובא בספר מאמר אפרים, משל יפה על זקן וצעיר
שנזדמנו להיות בבית מלון בחדר יחדיו, לעת ערב הזקן הלך לישון, לאחר זמן הצעיר הרגיש מחנק
פתח החלון וג"כ הלך לישון, הזקן מכח קול פתיחת החלון התעורר וביקש מהצעיר תעשה טובה
תסגור מיד את החלון, אני לא יכול קר לי, אמר הצעיר אבל חם לי, אמר לו הזקן אל תתחצף אני יכול
להיות סבא שלך! וכך צעק עד שהצעיר הואיל בטובו לסגור את החלון העיקר שיהא לו שקט ויוכל
לישון, לאחר זמן פתאום נשמע קול נפץ רציני בחדר, הזקן בדמיונו חשב שהצעיר שבר את החלון ואז
החל לחרף ולגדף תתבייש לך טען הזקן לצעיר טיפש מטופש כעת אפי' אם ארצה לסגור את החלון
אינני יכול והצעיר בדמיונו חשב שנשבר החלון והיה שמח ומבסוט, והזקן כל הלילה לא יכל לישון
מרוב דמיון של קור, והצעיר נרדם לו שינה מתוקה. בבוקר קמו שניהם ומה גילו, שהמראה (הראי)
שהיה בחדר נפל ונשבר, רק שהזקן בדמיונות חשב שנשבר החלון, וכל הלילה בגלל זה הוא לא יכול
לישון, והצעיר בדמיונו חשב ג"כ שנשבר החלון, וכל הלילה בגלל זה הוא יכול לישון עם אויר צח. זה
המשל שרואים כמה אצל האדם יצה"ר מכניס לו דמיונות כדי להכשילו והכל רעות הבלות ורוח שטות.
מעשה ביהודי ששהה בחו"ל לצורך פרנסה והנה הגיע ארצה והביא לאשתו בין היתר תרנגולת. אמר
לה תשמעי אני משאיר לך את התרנגולת – תשימי אותה בלול והיא תביא הרבה ביצים רק אל
תשכחי לתת לה לאכל נענתה האישה בחיוב.
חזר האדם לעסקיו בחו"ל חזר אחר חודשים והנה התרנגולת מתה. כעס על אשתו מה קרה?
התרנגולת שקטה מאוד אמרה לו אשתו שכחתי ממנה ולא נתתי לה אוכל. אמר לה בעלה בפעם
הבאה אני אביא לך תרנגול שכל הזמן יקרקר שלא תוכלי לשכוח ממנו וכך היה.... שחזר הבעל
מחו"ל שאל על התרנגול התלוננה לו אשתו ואמרה לו אל תשאל כמה שהוא אוכל הרבה כל הזמן
מקרקר עד שלא מביאים לו אוכל הוא אינו נרגע.
הנימשל שהתרנגול זה הנפש הבהמית שכל הזמן מקרקרת רוצה לאכל רוצה תואות העולם הזה
וקשה לשכוח אותה ואילו הנשמה היא התרנגולת שקטה שלא מקרקרת ואם אתה שוכח אותה היא
יכולה להרדם להישמד לעד לכן על האדם להזהר ולקבוע עיתים לתורה שלא ישכח את נשמתו ויזניח
אותה בשביל הבלי העולם הזה וישקע בתרדמה שנאמר "תעזבני יום העזבך יומים" וזה שנאמר ולא
תתורו אחרי עינכם ואחרי לבבכם שאתם זונים אחריהם שהם כל הזמן מקרקרים רחמנא ליצלן.
אל תפול בפח
מעשה היה ביהודי שהתהלך בעיר זרה פנה אליו בחור אחד וביקש ממנו סיגריה נתן לו היהודי
סיגריה ושאל אותו היהודי תגיד לי אתה מכיר אולי יש פה מקום לבלות אמר לו הבחור כמובן אתה
הבאת לי סיגריה אני אקח אותך למקום בילוי.
הכניס אותו למסעדה והזמין לו משקאות אוכל השתכרו ויצאו שיכורים מבילוי. אמר לו היהודי תשמע
היה שיגעון אמר לו הבחור תראה אני אגלה לך סוד בגלל שאתה בחור שאני חושב שאני יכול לסמוך
עליו אגלה לך סוד. יש לי אוצר ואני צריך עזרה של עוד אדם ואין לי על מי לסמוך בגלל שאתה סחבק
אני מוכן להתחלק איתך בשלל חצי חצי רק תעזור לי להוציא אותו. האוצר מוחבא באיזה מקום,
אוצר שיסדר אותך לכל החיים. שאל היהודי מה קרה שאתה כל כך סומך עלי ועוד רוצה לחלק איתי
את האוצר?
אמר לו הבחור אתה לא רוצה להתראות אמר לו היהודי לא לא חכה חכה אני אבוא אמר חברו. לקח
אותו לאיזה מיזבלה ואמר לו: ''הנה פה'' אומר לו היהודי מה פה? ענה לו פה במזבלה תקפוץ. אמר
לו היהודי זה ביצה של זבל אני לא קופץ אמר לו הבחור: אז תהיה מסריח לרגע אבל אחר כך תהיה
עשיר לכל החיים, תיתפשט ותקפוץ אמר היהודי תקפוץ אתה ראשון אחר כך אני אמר לו הבחור אני
לא מאמין לך. היהודי התפשט וקפץ והבחור לקח לו את החליפה ובגדיו היפים והמהודרים וארנקו
ואמר לו להתראות ...אמר לו היהודי מה אתה עושה למה אתה לא קופץ? ענה לו הבחור תגיד אתה
טיפש אתה חושב אם היה אוצר ההיתי קורא למישהו אני יביא אותו לבד ואם כבר הייתי קורא
למישהו זה בטח לא לך, אלא למישהו ממשפחתי כל זה עשיתי כדי לגזול לך הארנק ואת החליפה
היקרה. אמר היהודי איזה טיפש הייתי איזה פתי איך האמנתי והוא טבוע חזק בביצה של זבל ולא
יכול לצעוד, ע"כ משל.
הנימשל כך גם יצר הרע מגרה אותך נותן לך רעיונות מפתות ושקריות עד שאתה מתפתה חוטא
ולבסוף אתה מוצא את עצמך עמוק עמוק בבוץ בין תאוות העולם הזה שאינך יכול לקום מהביצה
מרוב הטומאה.
והגאון רבי יוסף חיים מבבל זכותו יגן עלינו אמן, שכתב על זה משל נפלא בעשיר אחד שיצא לעיר
רכוב על סוסו, והנה בדרך עצר אותו איזה עני פיסח ובקש לעלות עמו עד לשערי העיר. אותו עשיר
היה רחמן וטוב לב והסכים להעלותו ולהרכיבו על הסוס, משום שאינו מפסיד כלום. אולם העני ביקש
מהעשיר לשבת ליד המושכות, מכיון שהוא מפחד שמא יפול וגם לזה הסכים בעל הסוס, ונתן לו
המושכות, והנה כשהגיעו לשערי העיר, אמר אותו עני פיסח לבעל הסוס, שירד בבקשה מהסוס, כיון
שהגיעו כבר לשערי העיר, נבהל בעל הסוס ואמר לאותו עני" הרי אני הוא שעשיתי לך טובה ועליך
לרדת'', מיד התחיל אותו עני צועק בטענה שעלה זה האדם כדי לשדוד אותו, ובאו כמה אנשים ונתנו
מכות נאמנות לאותו עשיר בעל הסוס, והטיחו כלפיו דברים קשים, כיצד אינו מתבייש לשדוד עני
וגלמוד, ואילו הוא הצטדק שהסוס שלו, אך בודאי שלא האמינו לו, והציעו לשניהם לגשת למשפט
אצל דיניי העיר.
הלכו שניהם לבית הדין ושטחו את טענותיהם לפני הדיינים, והנה כששמעו הדיינים את הטענות,
אמרו לבעל הסוס: "אכן נראים דבריך צודקים, אך מה נעשה ואין לדיין אלא מה שעיניו רואות, וכיון
שמסרת בידיו את המושכות, לא נותר לנו אלא לפסוק לטובתו". עד כאן המשל.
הנמשל מובן הוא, אדם בעולם הזה נותן את ה"מושכות" בידיו של יצר הרע, אך כשמגיע למשפט
בבית דין של מעלה, מצטדק הוא בטענות הבל, וכיון שנתן בידי יצר הרע להובילו, שוב לא יועילו לו
טענותיו (כותנת פסים).
יצר הרע מקרר אותנו מלעבוד את השם בשמחה ובמרץ אך עלינו לדעת להעריך דברי תורה. החסיד
יעב"ץ כותב על דברי המשנה (אבות א, ד) "והוי שותה בצמא את דבריהם". טבע האדם לקוץ בדברי
התמדתו אל יאמר האדם "כבר שמעתי דבר זה פעמים רבות" אלא הוי שותה בצמא את דבריהם.
הלימוד בצימאון הוא חובה, ומהו צימאון? להרגיש תמיד כאילו זו פעם ראשונה. אם נעדרת מהאדם
הרגשת החידוש אזי אף אם ילמד, אין זה לימוד בצימאון והוא עלול, חלילה, "לקוץ בדבר".
דוגמה נפלאה לכך נוכל ללמוד מהסיפור שסיפר הגאון רבי יצחק זילברשטיין שליט"א:
הרב אריה לוין זצ"ל הוזמן
לדבר בפני תלמידים העומדים לפני בר מצווה בבי"ס ממלכתי, גימנסיה הרצליה בת"א, וסיפר להם
אודות המפגש האחרון שהיה לו בבית הכלא של הבריטים, בצל הגרדום, עם הנידונים למוות ברזני
ופיינשטיין הי"ד.
הרב בא להניח להם תפילין והם מאוד התרגשו ובכו בכי גדול, שזו הפעם האחרונה בחייהם שיניחו
תפילין. הנידונים לא יכלו להיפרד מהתפילין והצמידו אותן לליבם ונישקו אותן ללא הרף.
אמר הרב לוין לקהל שומעיו: "וכי רק בפעם האחרונה צריכים להתרגש ולבכות כשמניחים תפילין?
וכי דווקא אדם שיש לו לחיות רק שעות מספר צריך לשפוך ליבו על התפילין? הרי מי שכל החיים
עומדים לפניו והקב"ה משפיע עליו ללא הרף חן וחסד ורחמים, הרי ברור שלאדם כזה ראוי להתרגש
ולהודות להשי"ת בכל כוחו ובכל רמ"ח איבריו ושס"ה גידיו".
הגר"א דסלר ("מכתב לאליהו" ח"ד) שואל: כיצד מבטלים את כוח ההרגל? וכי על ידי שנעביר
במחשבתנו את הציווי שיהיה בעינינו כחדש יבטל כוח ההרגל? אלא העיון וההתבוננות בכוחם לבטל
את כוח ההרגל.
מסופר שהאדמו"ר רבי יואל מסאטמאר זצ"ל נשאל פעם על ידי בדחן בחתונה אם יורשה לו לחקות
אותו בפני הציבור כדי לשמח חתן וכלה. האדמו"ר השיב בחיוב והאיש עלה על הבמה והחל לחקות
את תפילותיו ואת דרשותיו וכו'.
לפתע הבחין הבדחן שהאדמו"ר יושב ובוכה, מיד ירד מהבמה וחש לעבר האדמו"ר ושאלו: "הלא
קיבלתי רשות?"
"חלילה" השיב הרבי אל לך לחשוש פן פגעת בי, לא זו סיבת בכייתי".
מאוחר יותר התברר שכאשר ראה הרבי כיצד הלה מחקה את תנועותיו בעת התפילה ועבודת ה',
שאל את עצמו "אולי גם אני מחקה את עצמי, ואיני עובד את ה' באמת מתוך תחושת התחדשות
פנימית?" על זה בכה הרבי.
בספר "מגד גבעות עולם" מובאת דוגמא נפלאה כיצד ראתה אמו של המשגיח ממיר, רבי ירוחם זצ"ל
את החשיבות של לימוד תורה של בנה:
הוא למד בבחרותו בקלם והייתה תקופה של כמה חודשים שלא קיבלה אמו ממנו שום מכתב על
שלומו. האמא כמובן התחילה לדאוג לגורל בנה, קימצה מלחמה הדל ולוותה כסף מאחרים ושכרה
עגלה לנסוע לקלם, והימים ימות הגשמים כשהרבה שלג ובוץ בדרכים.
כשהגיעה האם לקלם היה מאוד מאוחר בלילה וכל הבתים היו נעולים וחשוכים, והנה היא רואה
שבבית המדרש מאיר האור.
כיוונה האם צעדיה לעבר ביהמ"ד נכנס ועלתה למעלה לעזרת הנשים ישבה שם. ממרומי עזרת
הנשים היא שומעת בחור אחד היושב ולומד תורה בקול ערב בניגון ובנעימות עצומה, וכשהביטה
למטה הבחינה שבנה ר' ירוחם הוא זה הלומד תורה בדבקות.
כיוון שראתה אמו של ר' ירוחם כך, ירדה מיד למטה וחזרה לעגלה ושבה מיד לביתה מבלי להפריע
לבנה בעסקו בתורה.
ולפלא הדבר! האם שלא ראתה את בנה כמה חודשים יכלה לפחות לשוחח איתו רק כמה דקות,
לשאול לשלומו, אולי חסר לו דבר מה, אולי הוא רוצה לספר משהו.
הבינה האם שאם היא רוצה לזכות בבן גדול בתורה יש לעשות מסירות נפש על כך ולא להפסיקו
מלימודו ואף לא לרגע אחד.
הייתה לה דוגמא מצויינת ללמוד זאת מאשתו של רבי עקיבא. רק מי שמבינה מה הערך של יגיעה
בתורה – כך תהיה הנהגתה.
זהו יסוד גדול וחשוב ללומדי תורה. הרציפות בלימוד היא מרגלית יקרה שיכולה להביא את האדם
להישגים נפלאים ועצומים. ההפסקות הן חשובות מצד עצמן, אך אין בהן את אותה חיבה, אותה
אהבה, אותה קורת רוח שיש להקב"ה מהאדם הלומד ברצף.
אין ספק, כי ללימוד ברצף צריך עבודה ויגיעה רבה, האדם צריך להתייחס ללימוד התורה כדבר
קבוע וחשוב ששום סיבה שבעולם לא תוכל לבטלו.
משל למה הדבר דומה? לאשה שאופה עוגה בתנור, אם כל כמה דקות תפתח את התנור ותבדוק
מה קורה, העוגה לא תתפח.
כך הדבר גם בלימוד תורה, ההפסקות יוצרות את הקירור בלימוד ומבטלות בבת-אחת את העוצמה
שיש ללימוד ברצף.
ולמה ה' מביא אותנו אל הארץ הזאת לנפל בחרב נשני וטפנו יהיו לבז הלוא טוב לנו שוב מצרימה
(שלח יד-ג)
רואים כאן את מסירות נפשם של הנשים שרצו לכבוש את הארץ ודגלו בדעותיהם של כלב ויהושע בן
נון ולא חטאו בחטא המרגלים.ואילו כל העדה רצתה לשוב מצרימה וכשהבחינה שהנשים לוקחות את
ילדיהם ומוכנות ללכת אחר עדת כלב ולכבוש את הארץ, התחילו לבכות לקב"ה שהביא אותם לארץ
שנשיהם וטפהם יפלו בה בחרב ויהיו לבוז תראו עד כמה עצת המרגלים השפיע על כל העדה שהיתה
קטנת אמונה. וישר כח גדול מגיע לנשים הצדקניות שלא השתתפו לא בחטא העגל שסירבו לתת את
נזימהם ולא בחטא המרגלים וכבר אמרו חז"ל שבזכות נשים צדקניות ניגאלו במצרים, שהיו
מתיפיפות והולכות לבעליהם בתקופה קשה, ובזכות נשים צדקניות אנו עתידין ליגאל.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2010 23:27 |
|
| |
המרגלים שלא התרגלו-המרגלים הם ההוכחה שכל נסיון לגזור גזרות "למען כבוד התורה" עלול רק להרוס
פרשת שלח לך עסוקה בעיקרה בחטא המרגלים- אותה משלחת מנהיגים שכשלה במשימתה לסלול
את הכניסה לארץ וגרמה להסתבכות של ארבעים שנה במדבר. הפרשה כוללת גם רצף של מצוות
מרכזיות שלכאורה אינן שייכות לקונטקסט הכללי של ספר במדבר. מצוות ניסוך היין על המזבח
ומצוות הפרשת חלה הינן מצוות השייכות לכאורה לספר ויקרא העוסק בנושא הקרבנות. בנוסף
להן "נדחפה" לפרשה גם מצוות הציצית וזאת ללא קשר לוגי הנראה לעין.
על מנת להבין את ההקשר, שומה עלינו לעיין בשורשו של חטא המרגלים. על פי פשט המקראות
וספרות חז"ל המרגלים היו מראשי העם ומנהיגיו, ובלשון הכתוב - "כולם אנשים ראשי בני ישראל
המה". היו אלו אנשי רוח, גדולי הדור, ודווקא משום כך לא ברור כיצד נפלו בחטא כה נמוך של חוסר
אמונה ביכולת הקב"ה לסייע להם לנצח את הענקים אשר ישבו בארץ. מדובר הרי באותם אנשים
שחזו זמן מה לפני כן כיצד הביס הקב"ה את פרעה שהיה מלך האימפריה הגדולה בעולם, ומדוע
אינם מאמינים בהבטחתו להכניסם לארץ? כיצד דור אשר ראה את ים סוף נקרע לשניים, מפחד
ממלחמה?
על פי ההסבר בספר הזוהר, חטאם של המרגלים נבע מחששם לאבד את תפקידם כמנהיגי העם עם
הכניסה לארץ. ע"פ פירוש זה ברור מדוע מדגישה התורה את העובדה כי מדובר ב"ראשי בני
ישראל". אולם גם כך קשה, משום שגם כך קשה להאמין ששיקולים פוליטיים יביאו מנהיגים רוחניים
לחטא כה חמור כלפי הקב"ה וכלפי העם.
בעל "השפת אמת" - האדמו"ר מגור, נותן הסבר נפלא לנושא. מסביר ה"שפת אמת" כי המרגלים לא
דאגו לג'וב האישי שלהם, כי אם לעם כולו. המרגלים הבינו כי כל עוד עם ישראל במדבר, מונחה בידי
השכינה בעמוד האש ועמוד ענן, אוכל בכל יום לחם מן השמים ושותה מים מבאר ניסית, הוא נמצא
במעמד של "ראשים". מבחינה אמונית חיי המדבר היו נוחים משום שהרוחניות הייתה ברורה בהם.
באין צורך לעבוד, להתפרנס או להזדקק לעולם הגשמי, הנחות לכאורה, עם ישראל היה במעמד
גבוה. המרגלים הבינו כי הכניסה לארץ כרוכה בסכנות רבות, לא רק גשמיות, אלא בעיקר רוחניות.
המרגלים לא מפקפקים ביכולתו של הקב"ה לנצח את האויבים היושבים בארץ ישראל, אולם הם
בהחלט מטילים ספק ביכולתו של העם לשמר את מדרגתו הרוחנית בארץ שבו נדרשים לעבוד בכדי
להוציא לחם מן הארץ. ובלשונו של ה"שפת אמת": "כי בודאי אמרו המרגלים אמת, כי בהיותם
במדבר היה טוב להם ונראה להם שחס ושלום יהיה ירידה בכניסתם לארץ" (שפת אמת, פרשת
שלח). המרגלים חששו ממדינה הכוללת מערכות של חקלאות, צבא, כלכלה, משטרה - שכן תורה
מה תהא עליה? מי יישאר ללמוד תורה?
עצת המרגלים היא למעשה עצת גדולי הרבנים של אותו הדור. הם סירבו להתרגל למציאות
הנורמאלית
של ארץ ישראל וניסו בסך הכל "לעשות טובה" לקב"ה באמצעות פסיקה לפיה אסור לעלות לארץ
ישראל, וכל זה כמובן "למען כבוד התורה", וזהו שורש הטעות ע"פ "השפת אמת". התורה ניתנה כאן
לארץ, על מנת שנחיה את המציאות הארצית באופן נורמאלי, ויחד עם זאת נמצא כוח לרומם את
המציאות ולמצוא בתוכה ביטוי לעולם הרוחני: "כי חשוב לפניו יתברך מה שמרוממין בחינת השפלות
אליו... שבעבור זה היתה כל ירידת האדם מעולם העליון לעולם הזה" (שפת אמת, שם). המרגלים
מרוב עלייתם מעלה, שכחו כי כל תכליתה של היהדות היא לחיות במציאות ארצית שיש בה קדושה.
בחיים שיש בהם גם תורה וגם עבודה. בדיעבד, התברר כי גזירתם של המרגלים, הרבנים של אותו
דור, המיטה על עם ישראל עונש טראגי של נדודים וגזירת מוות על כל הדור ההוא
זו גם הסיבה בגללה נסמכות המצוות הנוספות שבפרשתנו לסיפור המרגלים. באמצעות מצוות
החלה, נסוך היין על המזבח ומצוות הציצית לחטא המרגלים, מבקש הקב"ה ללמד את המרגלים כי
יש תחליפים טובים לחיים הניסיים במדבר. במקום המן שהוא "לחם מן השמים", הם יאכלו "לחם מן
הארץ". אמנם יהיה זה לחם פשוט ונורמאלי, אולם הם יוכלו לרוממו בקדושה ע"י מצות הפרשת
החלה. במקום הבאר הנסית, יוכלו הם לנסך יין על המזבח ולקדש את העולם הבהמי, ואילו הציצית
היא התחליף לענני הכבוד. כלאלו אמורים להזכיר לנו, כאן בעולם המציאותי, את הצורך לחפש
משמעות רוחנית לחיי היום-יום בבחינת "וראיתם אותו - וזכרתם את כל מצוות ה'".
זהו גם המסר הנצחי של סיפור המרגלים. בכל דור ודור קמים גדולים אשר מנתקים את התורה
מהמציאות. רובם ככולם עושים זאת מתוך כוונות טובות וטהורות. הם מתעסקים ב"לחם מן השמים"
ושוכחים את ה"לחם מן הארץ". פרשת המרגלים באה להזכיר כי התורה האמיתית והעמוקה "לֹא
בַשָּׁמַיִם הִוא ...וְלֹא מֵעֵבֶר לַיָּם הִוא ...כִּי קָרוֹב אֵלֶיךָ הַדָּבָר מְאֹד בְּפִיךָ וּבִלְבָבְךָ לַעֲשׂותו" (דברים ל')
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2010 00:04 |
|
| |
פרשת שלח לך ברי עוז
בס"ד
פרשת שְׁלַח-לְךָ
וַיִּקְרָא מֹשֶׁה לְהוֹשֵׁעַ בִּן-נוּן, יְהוֹשֻׁעַ. (יג,טז) רש"י -ויקרא משה להושע וגו' - התפלל עליו יה יושיעך
מעצת מרגלים .
בין המרגלים ששולח משה רבנו לתור את ארץ ישראל נמצא יהושע בן נון שהיה משמש את משה
לאורך כל השנים, משה רבנו מתפלל עליו שלא יפול בעצת המרגלים, נשאלת השאלה למה יש את
החשש הזה? יהושע בן נון היה איש אמת ולא היה קיים חשש שהוא ידאג למעמדו ותפקידו כמו שאר
הנשיאים שהבינו כי לאחר הכניסה לארץ ישראל, הם לא יזכו להמשיך להיות מנהיגים ונגזר עליהם
שיאבדו את הכבוד והשררה. לעומתם ביהושע בן נון לא היה ניתן להעלות חשש כזה לאור
ההתנהלות שלו לאורך כל השנים והעבודה הצמודה שלו עם משה רבנו.
מובא בשם הרב ישראל שבתאי זצ"ל, לאחר שיהושע שמע את הנבואה של אלדד ומידד
בהתנבאם :"משה מת יהושע מכניס" הוא הרגיש לא בנוח בעניין הזה, יהושע בכלל לא היה מעוניין
לשאת את התפקיד של הנהגה של עם ישראל, הוא רצה שמשה רבנו יישאר תמיד המנהיג של עם
ישראל והעדיף שעם ישראל יישאר במדבר ולא יכנס לארץ כדי שמשה ימשיך בתפקידו לכן היה
חשש שיהושע בן נון ייקח חלק בעצת המרגלים ובהוצאת הדיבה שלהם על הארץ משום כך משה
רבנו התפלל עליו רבות.
יהושע בן נון העדיף להפר את דבריו של משה רבנו רק שהוא ימשיך בתפקידו, וזה הדבר הלא טוב
שיכול להיעשות. רבים הם האנשים שבחיי היום יום מנסים לגייס את ההלכה לצורכם האישי ועיניהם
הפרטיים גם אם הם עוברים על איסור מסוים והכול מטרה לקיים מצווה אחרת, כי לא עושים מצווה
תוך כדי עבירה, משה רבנו היה רבם של ישראל ושל יהושע בפרט, יהושע היה צריך למלא את
המשימה כנדרש כמו שהוא עשה ולא לחפש תחבולות איך לשנות גזירה שנגזרה על משה רבנו שלא
להיכנס לארץ, ישנם רבים שיפעלו אחרת תוך התעלמות מוחלטת מהדברים שנאמרו להם מרבם
המובהק רק במטרה שהדברים יתנהלו בדרך שהם רוצים ובסופו של יום הם נכשלים.
המרגלים סיפרו את מה שהם באמת ראו, הם לא שיקרו, מה שכן הם פירשו את הדברים בצורה לא
נכונה ולצרכים שלהם, הם כמו רבים בחיים שרואים מציאות מסוימת וחושבים שזו עובדה וכך הם פני
הדברים, המרגלים לא הבינו שבורא עולם עשה איתם חסד בכך שהיו הלוויות רבות בזמן שהם היו
בארץ והכול במטרה שלא ירגישו בנוכחותם והם יוכלו לבצע את משימתם. הם לא הבינו שהמעשים
הרעים של העם הכנעני גרמו לכך שיהיו ענקים רבים בארץ ויתרחשו תופעות שונות בארץ, אם הם
היו מסתכלים על הדברים אחרת הם היו מבינים שעם ישראל יהיה בארץ, בזכות המעשים שלו הוא
ישפיע על כל הארץ ולא יהיו ענקים שונים וגידולי הארץ יגדלו בצורה טבעית ולא חסרת פרופורציה .
יהושע בן נון לא נכשל בעת המרגלים וידע עם כלב בן יפונה לפרש את הדברים בצורה נכונה, עצת
המרגלים הביאה על עם ישראל בכייה לדורות בכך שהבית המקדש חרב ביום ט' באב ביום בו דיברו
המרגלים בצורה קשה על ארץ ישראל.
אנשים רבים רואים מציאות קשה לפעמים בחיים ולא מבנים שמי שהביא אותם למציאות הזו זה
הקב"ה ומתוך הקושי אמורה להיות צמיחה בחייו של האדם, הקב"ה לא מביא את האדם לידי ניסיון
במטרה למוטט אותו אלא במטרה לעלות אותו מעלה. הסתכלות נכונה בדברים וקבלת כל מה
שקורה בחיים באהבה עוזרת לעבור את הניסיון ולעלות מעלה , בכייה על המציאות הקיימת כרגע
תגרום לכך שהמציאות תישאר קשה ואף יותר מזה והכול כתוצאה מאי אמונה וביטחון ביכולות של
הקדוש ברוך הוא להציל אותנו מכל צרה ומתוך התמונה הקשה הזו לבנות מציאות חדשה וטובה
יותר.
המרגלים לא השכילו להבין שזו אכן המציאות בארץ ולכן הקב"ה רוצה שעם ישראל ישב בארץ
הקודש ולא הכנענים שמעשיהם הביאו לנזק בארץ ולכן הוא רוצה לגרש אותם, ללמד אותנו שבחיים
הכול עניין של ראיה נכונה, אם נסתכל על הדברים בצורה הנכונה ונתמודד עם דברים ולא נחפש
נוחות והקלות נזכה לראות ישועות.
שבת שלום!
לעילוי נשמת עדינה בת שפרה ז"ל ,עליזה בת רוזה ז"ל, רוננה בת אהובה ז"ל,אלה בת מיכאל ז"ל,
משה בן עליזה ז"ל, יורם בן קלרה ז"ל ,יזהר בן חווה ז"ל, לבריאות ולהצלחת מנחם יעקובי וכל אשר
לו, אלברט בן עליזה וכל אשר לו, שושנה בת עדינה והילדים ,זיווג הגון לאהרון רן בן שושנה, שלומי
יעקובי בן עדינה,גיל בן רחל, פרי בן לגנית בת ניצה.
לתגובות להערות ולהארות ולקבלת העלון במייל ללא תשלום לזיכויי הרבים
[email protected]
נא להתפלל לרפואת קרן בת רבקה ושושנה בת עליזה
ניתן להוריד מקישור הנ"ל את ההרצאה שקיימתי במדרשת לב לאחים ביהוד.
http://www.upf.co.il/file/733214.html
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2010 00:07 |
|
| |
טבלת תהילים
כל עוד באג נמצא אין אפשרות .