| נשלח ב-3/6/2010 17:37 |
|
| |
הרהרתי רבות בפחד האדם להיחשף בדעותיו ו..
בתור חבר וותיק כאן בפורום,אמנם יותר כצופה מן הצד ופחות כמגיב וכותב, ישבתי והרהרתי רבות על התלמידי חכמים ואנשי הבינה שכאן, הרי בעצם אכסניה מכובדת זו אינו דומה לכל פורום עבש ורגיל באשר הוא. חברי הפורום כאן, חושבים רבות לפני כל תגובה , וכאשר כבר כותבים הינם כותבים מגילות ארוכות אשר אינם מבישים ספרים עבי כרס בסיכום שנתי. והנני עומד ותמה, למה בעצם הכותבים החשובים מתחבאים מאחורי ניקים, הרי אם כתבתם והשקעתם כה הרבה, היתכן שלא תרצו קרדיט על כך? הלא כל גדולי ישראל בעבר ובהוה כאשר מפיקים הם פנינת שכל ודעת, ממהרים לחתום שמם עליה, ואף הספרים שיצאו בעבר בלא שם המחבר היו מחמת ענווה יתירה. היתכן שכולכם הינכם מתבישים וענווים? תמיהה רבתא לי. מן הסתם יהיו שיטיחו בי בפליאה, קשוט עצמך תחילה, אזי הנני להבהיר, שאין הכא נמי במידה שהיתי כמו רבים ממשתתפי הפורום כה פעיל והיתי משקיע וכותב את מה שאני חושב כאמת הצרופה, וודאי וודאי שהיתי חותם בשמי. ולא מסתתר תחת ניק. הרי בינינו, מי שבאמת מאמין כאן במה שהוא כותב, מה לו להסתתר תחת ניק, שיוסיף במקום החתימה, את שמו ואולי אפילו כתובת ליצירת קשר, זה עדיף בהרבה על איזשהו פסוק או אמרה לא קשורים. אלא מאי הרהרתי בליבי, הרי פעמים (כמו רבים מן הסתם) אני כותב ומגיב כאן דבר שאני בוש בו, או שמא בוש לאמרו או יותר גרוע מכך אני כלל לא מאמין בו, ובאותו הרגע אני מתמלא שמחה שאני ניק אלמוני ולא בשמי המוכר. אם כן אדרבה ראוי שכחלק מחוקת הפורום תהיה שחובה לכתוב שם מלא, ואזי כל הדיונים יהיו ענינים , אנשים יכתבו רק דברים שהם באמת מאמינים בהם ומסכימים לעמוד מאחוריהם. לבד מזכויות היוצרים על כל כתיבה כאן, שכבר נידונה פה בהרחבה לגבי מחיקה ו\או העתקה. בטוח אני במאות האחוזים, כי ערך ויוקרת הדברים הכתובים כאן יעלה לאין שיעור במדה ואכן אנשי החכמה והדעת כאן ישכילו לכתבו שמם המלא ולא להתחבא כגנב מאחורי ניק. *********** הנהלה יקרה וחשובה, אשמח אם אשכול זה יעמוד על מקומו ולא יוסר, יען כי לדעתי זהו אכן ענין חשוב לדיון, על אף שאינו עוסק על פניו בעניני רוח והגות, הרי שנושא הדעת הגלויה לרבים הוא נושא מעמיק עד מאד.
תוקן על ידי מהבכירים ב- 03/06/2010 17:38:09
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2010 17:42 |
|
| |
תיכנס לאתר של הרב מיכי ותקרא את המאמר על אנוסי התבונה.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2010 17:42 |
|
| |
בכיר יקר - וכי אינך יודע שרבים הם פה המשתתפים שחס וחלילה אם זהותם תיוודע - שידוכי ילדיהם [או שידוכיהם שלהם - אם מדובר בצעירים] יהרסו, לעתים אף פרנסתם תילקח מהם וכו וכו [ב"ה אינני נמנה עליהם]?
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 03/06/2010 17:44:01
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2010 17:46 |
|
| |
זאת ועוד - פה אנו דנים לגבי נושאים הגותיים - לא לגבי אנשים [לרוב, לפחות]. זוהי אחת הזירות היחידות בהן בחור ישיבה רגיל יכול להתווכח עם רב ובו סטודנט רגיל יכול להתווכח עם פרופסור כשווה בין שווים.
אוסקר ווילד אמר: "אדם הוא עצמו במידה המועטה ביותר כשהוא מדבר משמו-הוא. תן לאדם מסיכה והוא יאמר לך את האמת"
"Man is least himself when he talks in his own person. Give him a mask, and he will tell you the truth."
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 03/06/2010 17:55:56
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2010 17:50 |
|
| |
שלא לדבר על פערי הגילים.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2010 18:00 |
|
| |
| רדףהשיג כתב: |  | בכיר יקר - וכי אינך יודע שרבים הם פה המשתתפים שחס וחלילה אם זהותם תיוודע - שידוכי ילדיהם [או שידוכיהם שלהם - אם מדובר בצעירים] יהרסו, לעתים אף פרנסתם תילקח מהם וכו וכו [ב"ה אינני נמנה עליהם]?
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 03/06/2010 17:44:01 |
|
רגע בעצם אתה אומר כאן משהו ממש מזעזע, למה אתה מתחבא במה שאתה מאמין בו?
היתכן שאתה, אני ועוד אנשים כאן חשים בעצם כמו אנוסי ספרד? יש לנו חיים כפולים?
או רגע יותר גרוע מיזה, אם בעצם אנו חושבים שאנשים שידעו את דעותינו לא יחושו להסכים לקחת את ילדינו להם לחתנים וכלות, אזי בעצם יש פה גניבת דעת שאין כדוגמתה.
כלום נדמה לך שאנו מרמים אנשים, הרי אם אנו חברי הפורום כאן חשים שהם יש בהם מן הכפירה או שעלולים לקלקל ציבור תמים ומאמין בדרכו, אז איך מעיזים לשקרם ולהרוס את חינוך ילדיהם, אנו הרי יודעים לשיטתך שהם לא רוצים שבניהם יכנסו לבתים כשלנו , איפה היושר והצדק שלנו?
קחו למשל את מורי ורבי ר' גדליה נדל, הוא חשב וחי בצורה מקורית ושונה, אולם הוא 'לעולם' לא הסתיר או התביש בדעותיו , הוא חי באמונתו בגלוי ובראש מורם , כי הוא היה ירא שמים ואיש אמת עד הסוף, ובעיקר האמין 'באמת' בדרכו ודעותיו.
ואכן חיתן למרות כך את ילדיו בכבוד בדרכו הוא.
הפורום כאן מרבה לדבר, על כבוד לכותבים, על זכויות יוצרים של מאמרים ואומרים,ואני שואל, איככה אכבד ואשמור על זכויותיו של ניק החושש לעצמו ומסתתר בדעותיו וחי בשקר מסוים פחות או יותר?
לא זו הדרך ולא זו השיטה, לדעתי, כל בעל מאמר חייב בסוף דבריו לחתום את שמו המלא, ואוי אז נדע לכבדו כערכו הרם, וכמובן לשמור על זכויותיו.
אך כל זמן הוא עצמו בורח מעצמו ומדעותיו, למה ומאיזה סיבה אכבדו?
תוקן על ידי מהבכירים ב- 03/06/2010 18:05:44
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2010 18:03 |
|
| |
מהבכירים קריינא דאיגרתא איהו ליהווי פרוונקא.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2010 18:11 |
|
| |
| בעלבעמיו כתב: |  | מהבכירים
קריינא דאיגרתא איהו ליהווי פרוונקא.[/quote]
חבל מאד מאד, שלא קראת בשום שכל ובאיטיות את דברי, כתבתי מיד בתוכן דברי את הקטע הבא:
"מן הסתם יהיו שיטיחו בי בפליאה, קשוט עצמך תחילה, אזי הנני להבהיר, שאין הכא נמי במידה שהיתי כמו רבים ממשתתפי הפורום כה פעיל והיתי משקיע וכותב את מה שאני חושב כאמת הצרופה, וודאי וודאי שהיתי חותם בשמי. ולא מסתתר תחת ניק."
רדף והשיג כתב:
[quote]זאת ועוד - פה אנו דנים לגבי נושאים הגותיים - לא לגבי אנשים [לרוב, לפחות]. זוהי אחת הזירות היחידות בהן בחור ישיבה רגיל יכול להתווכח עם רב ובו סטודנט רגיל יכול להתווכח עם פרופסור כשווה בין שווים.
אוסקר ווילד אמר: "אדם הוא עצמו במידה המועטה ביותר כשהוא מדבר משמו-הוא. תן לאדם מסיכה והוא יאמר לך את האמת"
"Man is least himself when he talks in his own person. Give him a mask, and he will tell you the truth."
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 03/06/2010 17:55:56 |
|
דווקא נראה לי שאדרבה, הצעיר ישמח ויהנה לדעת שמתוכח למול איש נבון ולא יהודי משועמם שלא נרדם בלילה ומסתתר תחת ניק בדוי.
וכן להיפך פרופסור לסטוטנדט, בקיצור אלה הם קלישאות, של ממש.
תוקן על ידי מהבכירים ב- 03/06/2010 18:13:04
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2010 18:13 |
|
| |
ל"מהבכירים": כמו שאמרתי, אני לא נמנה על "אנוסי התבונה" וכל מי שרק מכיר אותי מכיר את דעותי [אם הן בכלל מענינות אותו]. הסיבה שאני מפרסם פה תחת ניק ולא בשמי היא משום שאני מעדיף שידונו במה שאני אומר ולא במי שאני.
אבל אני כן יכול ללמד זכות על השאר שכן מסתירים דעותיהם מפני סביבתם.
אריסטו הגדיר את האדם כ"זואון פוליטיקון לוגיקון" - חיה חברתית תבונית.
עכשיו, רואים מהגדרה זו שיש דואליות מסויימת בטבע האדם - אפילו לדעת אריסטו, שאיננו חשוד על גיבוב מיסטיקה ללא צורך.
דעות לחוד והשתייכות חברתית לחוד.
והבן.
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 03/06/2010 18:14:22
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2010 18:24 |
|
| |
"
מן הסתם יהיו שיטיחו בי בפליאה, קשוט עצמך תחילה, אזי הנני להבהיר, שאין הכא נמי במידה שהיתי כמו רבים ממשתתפי הפורום כה פעיל והיתי משקיע וכותב את מה שאני חושב כאמת הצרופה, וודאי וודאי שהיתי חותם בשמי. ולא מסתתר תחת ניק.
הרי בינינו, מי שבאמת מאמין כאן במה שהוא כותב, מה לו להסתתר תחת ניק, שיוסיף במקום החתימה, את שמו ואולי אפילו כתובת ליצירת קשר, זה עדיף בהרבה על איזשהו פסוק או אמרה לא קשורים.
אלא מאי הרהרתי בליבי, הרי פעמים (כמו רבים מן הסתם) אני כותב ומגיב כאן דבר שאני בוש בו, או שמא בוש לאמרו או יותר גרוע מכך אני כלל לא מאמין בו, ובאותו הרגע אני מתמלא שמחה שאני ניק אלמוני ולא בשמי המוכר.
אם כן אדרבה ראוי שכחלק מחוקת הפורום תהיה שחובה לכתוב שם מלא, ואזי כל הדיונים יהיו ענינים , אנשים יכתבו רק דברים שהם באמת מאמינים בהם ומסכימים לעמוד מאחוריהם. " דיכוטומיה זו - בין דעות אמיתיות לדעות מדומות - איננה מוכרחת כלל ועיקר. יש ערך וענין וצורך לבחון גם דעות שאיננו מאמינים בהן: בין אם זה מדין "דע מה שתשיב" ובין אם זה מדין "תוכו אכל, קלפיתו זרק" ובין אם זה כדי לדעת איזו השקפה גוררת בהכרח איזו השקפה אחרת ובין אם כדי לבחון איזו השקפה יכולה לדור בכפיפה אחת עם איזו אחרת. הרי אנו מכירים זאת גם מלימוד גמרא: כשלומדים בחברותא, אם חברותא אחד מאמץ פרשנות א אז רעהו מאמץ פרשנות ב - ולאו דווקא משום שאיננו מסכים עם פרשנות א אלא כדי לבדוק עד כמה פרשנות א מוכרחת ועד כמה היא אופציונאלית בלבד. ככה מתבררת לה גם האמת, בצורה עקיפה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2010 18:29 |
|
| |
"הצעיר ישמח ויהנה לדעת שמתוכח למול איש נבון ולא יהודי משועמם שלא נרדם בלילה ומסתתר תחת ניק בדוי. "
מה זה משנה מי מתווכח מולך ולמה הוא עושה זאת? העיקר זה מה הוא אומר.
רבנים ופרופסורים לעתים מדברים שטויות בעוד שסטודנטים ובחורים צעירים [ואפילו ילדים] אומרים לעתים פנינות חכמה.
בל נשכח את "בגדי המלך החדשים" של אנדרסן. הרי למה חוץ מהילד אף אחד לא פצה שם פה? בגלל שכולם חששו ממה יחשבו עליהם וכו וכו. הסתתרות תחת ניקים מאפשר לכל אחד להיות הילד ההוא...
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2010 18:29 |
|
| |
| רדףהשיג כתב: |  | " מן הסתם יהיו שיטיחו בי בפליאה, קשוט עצמך תחילה, אזי הנני להבהיר, שאין הכא נמי במידה שהיתי כמו רבים ממשתתפי הפורום כה פעיל והיתי משקיע וכותב את מה שאני חושב כאמת הצרופה, וודאי וודאי שהיתי חותם בשמי. ולא מסתתר תחת ניק. הרי בינינו, מי שבאמת מאמין כאן במה שהוא כותב, מה לו להסתתר תחת ניק, שיוסיף במקום החתימה, את שמו ואולי אפילו כתובת ליצירת קשר, זה עדיף בהרבה על איזשהו פסוק או אמרה לא קשורים. אלא מאי הרהרתי בליבי, הרי פעמים (כמו רבים מן הסתם) אני כותב ומגיב כאן דבר שאני בוש בו, או שמא בוש לאמרו או יותר גרוע מכך אני כלל לא מאמין בו, ובאותו הרגע אני מתמלא שמחה שאני ניק אלמוני ולא בשמי המוכר. אם כן אדרבה ראוי שכחלק מחוקת הפורום תהיה שחובה לכתוב שם מלא, ואזי כל הדיונים יהיו ענינים , אנשים יכתבו רק דברים שהם באמת מאמינים בהם ומסכימים לעמוד מאחוריהם. "
דיכוטומיה זו - בין דעות אמיתיות לדעות מדומות - איננה מוכרחת כלל ועיקר. יש ערך וענין וצורך לבחון גם דעות שאיננו מאמינים בהן:
בין אם זה מדין "דע מה שתשיב" ובין אם זה מדין "תוכו אכל, קלפיתו זרק" ובין אם זה כדי לדעת איזו השקפה גוררת בהכרח איזו השקפה אחרת ובין אם כדי לבחון איזו השקפה יכולה לדור בכפיפה אחת עם איזו אחרת.
הרי אנו מכירים זאת גם מלימוד גמרא:
כשלומדים בחברותא, אם חברותא אחד מאמץ פרשנות א אז רעהו מאמץ פרשנות ב - ולאו דווקא משום שאיננו מסכים עם פרשנות א אלא כדי לבדוק עד כמה פרשנות א מוכרחת ועד כמה היא אופציונאלית בלבד.
ככה מתבררת לה גם האמת, בצורה עקיפה.
|
| אני שומע נכון , היתכן שאנשים כותבים פה ברצינות דעות שהם עצמם לא חשובים שהם נכונות, סתם בשביל להתוכח ולהגיע לדעת האמת?
אם ככה אולי זה קצת מנחם אותי, ומרגיע את מצפוני בהקשר למה שכתבתי לך לעיל:
רגע בעצם אתה אומר כאן משהו ממש מזעזע, למה אתה מתחבא במה שאתה מאמין בו?
היתכן שאתה, אני ועוד אנשים כאן חשים בעצם כמו אנוסי ספרד? יש לנו חיים כפולים?
או רגע יותר גרוע מיזה, אם בעצם אנו חושבים שאנשים שידעו את דעותינו לא יחושו להסכים לקחת את ילדינו להם לחתנים וכלות, אזי בעצם יש פה גניבת דעת שאין כדוגמתה.
כלום נדמה לך שאנו מרמים אנשים, הרי אם אנו חברי הפורום כאן חשים שהם יש בהם מן הכפירה או שעלולים לקלקל ציבור תמים ומאמין בדרכו, אז איך מעיזים לשקרם ולהרוס את חינוך ילדיהם, אנו הרי יודעים לשיטתך שהם לא רוצים שבניהם יכנסו לבתים כשלנו , איפה היושר והצדק שלנו?
קחו למשל את מורי ורבי ר' גדליה נדל, הוא חשב וחי בצורה מקורית ושונה, אולם הוא 'לעולם' לא הסתיר או התביש בדעותיו , הוא חי באמונתו בגלוי ובראש מורם , כי הוא היה ירא שמים ואיש אמת עד הסוף, ובעיקר האמין 'באמת' בדרכו ודעותיו.
ואכן חיתן למרות כך את ילדיו בכבוד בדרכו הוא.
הפורום כאן מרבה לדבר, על כבוד לכותבים, על זכויות יוצרים של מאמרים ואומרים,ואני שואל, איככה אכבד ואשמור על זכויותיו של ניק החושש לעצמו ומסתתר בדעותיו וחי בשקר מסוים פחות או יותר?
לא זו הדרך ולא זו השיטה, לדעתי, כל בעל מאמר חייב בסוף דבריו לחתום את שמו המלא, ואוי אז נדע לכבדו כערכו הרם, וכמובן לשמור על זכויותיו.
אך כל זמן הוא עצמו בורח מעצמו ומדעותיו, למה ומאיזה סיבה אכבדו?
אם כי, משום מה ליבי נוטה להאמין כי רוב מוחלט של חברי הפורום, כן מתוכנים לדברים שהם כותבים , וכן מאמינים בהם ואינם כותבים סתם דעות בכדי לנגח דעת חבריהם.
והתמיהה קשה וכואבת.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2010 18:32 |
|
| |
אולי הם כן מתכוונים - אבל אולי אינם רוצים להתחייב לעמדה זאת או אחרת לשארית חייהם?
הרי בעולם החרדי, בניגוד לעולם "בחוץ", כל עמדה בכל נושא ישר הופכת למחנה ולעדה ולמגזר ולמפלגה ולתנועה - ממש כמו בתנועת הפועלים של שנות ה-40...
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 03/06/2010 18:55:00
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2010 20:28 |
|
| |
לאחד מהבכירים שליטא
ר' גדליה כיון שבא מחוץ לציבור החרדי, לא הרגיש חלק ממשי מהציבור כדי להסוות מחשבותיו. ולא עוד אלא שהוא היה צריך להצדיק מחשבותיו וחינוכו הצעיר, מה שאין כך מי שהוא חלק מציבור זה מעולם. והראיה ממך, כל תרוציך משונים ומוזריטם, תפרסם שמך ואח"כ תתפלא על אחר
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2010 22:03 |
|
| |
האנושות, החיים והמציאות בכלל נחלקים לשתי רמות:
1. הרמה הגלויה
2. הרמה הסמויה
ככה זה במציאות החיים
ככה זה בטבע, בכל תחומי הטבע והפיזיקה
וככה זה גם בהתנהגות האנושית
ולענייננו אנו מדברים על ההתנהגות האנושית
ובכן, בני האדם ניכרים ומוכרים ע"פ התנהגותם
ככה הם משוייכים לקבוצות, ככה הם מאופיינים וככה הם מקוטלגים
הטבע האנושי צריך לקטלג, לשייך ולקבץ.
ומכיוון שבני האדם מקוטלגים ומשוייכים לקבוצות, הרי שכל דעה שאינה מתאימה לקבוצה מוכרת לה משוייך האדם, תיחשב לדעה שלילית ולא מקובלת, והאדם המזוהה עם דעה זו עלול למצוא עצמו מוחרם ומנודה, כי הוא סטה מהדעה הקבוצתית המקובלת.
וממש לענייננו ולשאלתך, פותח האשכול: הדעות המובעות בפורום זה ברובם אינן דעות הנמצאות בלב הקונסנזוס המקובל ביהדות לא זו החרדית ואף לא האורטודוכסית בכלל.
לא האמת ואף לא הרצון לבירור האמת הם מה שמעניין את רוב בני האדם, אלא מה מקובל לומר ומה מקובל לחשוב, ואסור לסטות מכך, לפחות לא יותר מדי.
ומי רוצה למצוא עצמו מנודה לחברה בה הוא חי או שילדיו ינודו?
אני בטוח שאף אחד לא רוצה למצוא עצמו בסיטואציה לא נעימה זו.
אז לכתוב את השם האמיתי?
זה אולי עניין לימות המשיח שאז תמלא הארץ דעה את השם והדעה האישית תהיה ביטוי אישי של דעת השם.
אבל במציאות בה האמת נעדרת, סמויה ומואפלת, הרי שהבעת הדעה בגלוי עלולה להיות חוויה מאוד לא נעימה למביע.
אני מניח ששאלתך היתה ריטורית ולא שאלה אינפורמטיבית, כי התשובה נראית לי כל כך פשוטה ורק הייתי צריך להעלותה על הכתב ולנסחה במילים. האנושות, החיים והמציאות בכלל נחלקים לשתי רמות:
1. הרמה הגלויה
2. הרמה הסמויה
ככה זה במציאות החיים
ומכיוון שבני האדם מקוטלגים ומשוייכים לקבוצות, הרי שכל דעה שאינה מתאימה לקבוצה מוכרת לה משוייך האדם, תיחשב לדעה שלילית ולא מקובלת, והאדם המזוהה עם דעה זו עלול למצוא עצמו מוחרם ומנודה, כי הוא סטה מהדעה הקבוצתית המקובלת.
וממש לענייננו ולשאלתך, פותח האשכול: הדעות המובעות בפורום זה ברובם אינן דעות הנמצאות בלב הקונסנזוס המקובל ביהדות לא זו החרדית ואף לא האורטודוכסית בכלל.
לא האמת ואף לא הרצון לבירור האמת הם מה שמעניין את רוב בני האדם, אלא מה מקובל לומר ומה מקובל לחשוב, ואסור לסטות מכך, לפחות לא יותר מדי.
אז לכתוב את השם האמיתי?
זה אולי עניין לימות המשיח שאז תמלא הארץ דעה את השם והדעה האישית תהיה ביטוי אישי של דעת השם.
אבל במציאות בה האמת נעדרת, סמויה ומואפלת, הרי שהבעת הדעה בגלוי עלולה להיות חוויה מאוד לא נעימה למביע.
אני מניח ששאלתך היתה רטורית ולא שאלה אינפורמטיבית, כי התשובה נראית לי כל כך פשוטה ורק הייתי צריך להעלותה על הכתב ולנסחה במילים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2010 22:24 |
|
| |
האנושות, החיים והמציאות בכלל נחלקים לשתי רמות:
1. הרמה הגלויה
2. הרמה הסמויה
ככה זה במציאות החיים
אז לכתוב את השם האמיתי?
אני מניח ששאלתך היתה ריטורית ולא שאלה אינפורמטיבית, כי התשובה נראית לי כל כך פשוטה ורק הייתי צריך להעלותה על הכתב ולנסחה במילים. (הערה: הטקסט בהודעתי הקודמת "התבלבל" לכן שלחתי שוב הודעה מתוקנת)
 |
|
|
|
|
|