|
|
| נשלח ב-4/6/2010 12:28 |
|
| |
למרות שיש הרבה מן ההיתממות בדבריו של מהבכירים , חוששני שגם המגיבים לו מפריזים על מידותיהם . כמה שהחברה החרדית דכאנית , לפחות עד גבול מסויים אפשר להביע דעות לא שגרתיות ולעשות מעשים לא שגרתיים בלי להסתכן בלינץ' . נכון , אנשים יעקמו את האף, אולי יהיו כאלה שילעגו , אבל כיצד מצפים שהמצב ישתפר אם אף אחד אינו מוכן לשלם שום מחיר? קצת יותר אומץ לב לא יזיק לאף אחד.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2010 12:55 |
|
| |
ידעיה
האם תוכל לפרט ולהביא דוגמאות?
(איני יודע איך עושים זאת בלי אאוטינג מסויים, אבל אולי בכל זאת).
אני מסכים שיש גמישות מסויימת. מותר לומר שמזוזה לא נועדה נגד מזיקים אלא לשמוע בקול ה' כי כך אומר הרמב"ם. מותר לציין שבמשנה ברורה כתוב לא לעשות או שלא חייבים לעשות משהו שנוהג הציבור בטעות. יש דוגמאות ברמה כזו או אחרת. וייראה לי שאם עושים זאת בהקפדה, אפשר אפילו לטפס מבחינה חברתית. אבל צריך מאד להיזהר שנקודות הביקורת יהיו רק בתוך מה ש"מותר" ולא בדברים שחורגים החוצה, לפתיחות מחשבתית, לפגיעה בעיקרי האמונה החדשים. ועוד.
(נושא לאשכול: עיקרי האמונה החדשים).
|
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2010 13:05 |
|
| |
ברצוני להקשות על גירסת הרב שמעלצער אם נניח שחז"ל ידעו את הידע המדעי העדכני של זמננו, יש להניח שבזמן הרמב"ם הם ידעו את הידע המדעי דאז, מאז ימי ניוטון הם יודעים את הפיזיקה הניוטונית, ובמאה העשרים הם למדו יחסות, קוונטים (ואולי אבולוציה). מסקרן לדעת מה הם ידעו במאה העשרים ושתים.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2010 13:12 |
|
| |
בעל בעמיו: חזק!!!!!!!!!!!
עשית לי את השבת!
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 04/06/2010 13:13:35
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2010 13:15 |
|
| |
כמי שמכיר גם את הרחוב והעמך הכלליים ולא רק החרדים (שאני מכיר בצורה שטחית) אני יכול לומר שהבעת דעה שאינה מקובלת תגרור אש וגופרית לא פחות מאשר אם מדובר בציבור החרדי, וזה יכול לכלול גם חרם או נידוי ברמה מקבילה.
מספיק לעיין בטוקבקים כדי לחוש את משמעות הדבר.
גם לדידי נראה לי שדברי מהבכירים הם מיתממים, אבל פטור בלא כלום אי אפשר
בדברי הקודמים ניסיתי לתת הסבר פסיכולוגי לתופעה ברמה האוניברסלית של העניין, ויש עוד הרבה היבטים שנאמרו ע"י המגיבים.
אני לא רואה בכך "חיים כפולים" כפי שמהבכירים כתב, אלא התחשבות במציאות החברתית והאנושית כפי שהיא בלא נסיון לכופף או להתעלם ממציאות זו.
לא רק שאין בכך כל פסול, אלא יש בכך יתרון, שבאופן זה הקורא יתייחס "נטו" לדברים הנאמרים מבלי "לחבר" להם את אישיותו של האומר ואת רקעו.
הדוגמא שהבאת בנוגע לרבי גדליה נדל, אינה דוגמא נכונה, כי זה עניין של בחירה והחלטה אישית של אומר הדברים, האם הוא מוכן ויכול להתמודד עם ההשלכות שבחשיפתו.
צריך לזכור שהעולם לא מושלם, ועד שיהיה מושלם יצטרך מי שמרגיש שאינו רוצה לחשוף את עצמו ואינו יכול להתמודד עם תוצאות החשיפה, להסתיר את עצמו וזה כשר למהדרין
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2010 13:22 |
|
| |
הבכירים נכבד, הרהרתי רבות...וכו'
אינני יודע אם הגעת לפרק מסוים בחייך אשר אתה נצרך לכריתת קשר עם זולתך (כשידוך לאחד ילדיך, כהפעלת פרויקט המנוגד לאמיתות רעיונותיך וכד'), והוא אשר הצית אצלך את המצוקה, או שמא סתם איש אמת אתה ומצפונך לוחץ עליך. יתכן אפילו שאי נוחות לחיות חיי-סתר הם המעיקים לך. איך שיהיה מזוהה אצלך מצוקה פנימית אמיתית, בנושא אותו העלית. מעבר לתמיהתך על חכמי הפורום וצורת הופעתם. אז כך, תתפלא להיווכח ששמך האמיתי והופעתך המוחצנת הטבעית. הם בעצם ניק למה שבאמת מתרחש אצלך פנימה. אם היית סתם מעמך החרדים, או מעמך הישראלים, או מעמך האנושיים. הייתי נוטה ליחס לך קשר אמיתי בין מה שבתוכך לבין שאתה מוציא לחוץ. כך באמת נוהגים ההמון, בכל אפשרות הם מודיעים קבל עם את דעתם השיטחית, שבמקרה הטוב היא הדעה שהשמיע באזניהם מאן דהו לפני כמה דקות, ובמרקרה הפחות טוב זה מה שהם הבינו לא טוב מאותו מאן דהו. משא"כ אחד שמעיד על עצמו שהוא גולש כאן בפורום ושהוא מתלמידי ר' גדליה, מובטח בו שהוא מלא ביקורת פנימית בהקשר ל ה כ ל. לאמונתו לסביבתו לתורתו ולכל נושא כמעט, נכון שאתה כנראה מנסה לגבש שיטות חיים שאמורות להיות האמיתות המוחלטות מבחינתך. אבל וודאי אתה יודע כמה נקודות טורפה ועקבי-אכילס, וסתם חורים אפיסטמלוגיים נשארו אצלך פתוחים. (שלא לדבר על דברים שיצוצו אצלך בעתיד ואינך יודע למה לצפות בהקשרם, הרי רק חמור לא משנה דעתו). אם אני צודק הרי וודאי אינך משמיע בכל פורום את רעיונותיך ה א מ י ת י י ם, אלא רק את מה שאתה יודע שסביבתך מוכנה ויכולה לעכל. ורק בפורומים סגורים ומצומצמים, (שלפעמים אתה היחיד שנמנה עליהם) אתה מוכן להשמיע את רעיונותיך הביקורתיים עמוסי הספיקות והתמיהות בקשר לכל נושא, ובמיוחד לנושאים מהותיים ומוסדי-עולם. א"כ תירגע, הסתתרותך בתוך עצמך היא מעלתך. היא ההוכחה שלך שאינך מן ההמון. הינך מן השרידים אשר ה' מבקש. וכי תעלה על דעתך שאמונה תמימה היא בעלת ערך כלשהוא, איננה כי אם מס שפתיים מצפוני במקרה הטוב , וכמעט טפשות במקרה הפחות טוב. זכור נא כמה החזו"א ניסה להוכיח את אמונתו בריש אמו"ב (הלא מצונזר, ואת השגותיו של ר' גדליה עליהם, ואת התמיהות האדירות ששניהם השאירו). תחת מצפון מעיק זקוף קומה ושמח בעצמך. בקשר לתקשור עם אחרים למרות עמדות-אמת מוסתרות, תסתמך על כך שכך העולם בנוי במתח מתמיד בין הרצוי המצוי והראוי. מקווה שעזרתיך.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2010 13:23 |
|
| |
לשמניך: אתה כותב: " הבעת דעה שאינה מקובלת תגרור אש וגופרית לא פחות מאשר אם מדובר בציבור החרדי, וזה יכול לכלול גם חרם או נידוי ברמה מקבילה. " וכבר ענה על כה"ג מיימוני לעיל: "למעשה, בשום חברה לא יניחו לך לפגוע בהנחות היסוד שלה. מערכת העיתון שקישון עבד בה לא היתה מניחה לו, מן הסתם, לחשוף את חבריו והבוסים שלו או לפגוע, אולי, במפרסמים.
ההבדל בין החברה החרדית לחברות אחרות הוא כנראה גם במספר הנחות היסוד שאנו מחוייבים לא לפגוע בהן, וכן במתח המתמיד בין הנחות היסוד לבין המציאות. אנו נתבעים, כמו הקתולים, להאמין בדברים בלתי אפשריים אלא שהמציאות חושפת אותנו לשקרים ולטעויות האלו. כמנגנון הגנה, מתחנכים להתעלם."
ואני יכול להעיד על עצמי, שאינני חרדי, שאכן ישנן "פרות קדושות" בכל חברה שאסור לשחוט אותן, אבל השאלות הן בדבר כמות הפרות הללו, חומרת הסאנקציות כלפי השוחט אותן, עד כמה פרות אלו זקוקות לשחיטה וכן הלאה.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2010 13:24 |
|
| |
בענין הרג"נ - אין אדם מת וחצי תאוותו בידו-
הוא לא גילה ברבים אפילו
עשרים אחוז ממחשבתו. ואולי לעצמו הוא גם לא העיז לגלות את הכל.
כמאמרם- ליבא לפומי לא גליא
תוקן על ידי - ירוחםשם - 04/06/2010 13:28:18
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2010 13:27 |
|
| |
...אבל אנחנו גילינו שלר' ירוחם יש רוה"ק :)
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2010 13:27 |
|
| |
ארכיבישקאפ
ברוך הבא אל הפורום!
טול איקון ירוק (=צל"ש או שכוייח בחרדית מדוברת) על דבריך.
בעל בעמיו
מאד נהניתי מאבחנתך. אני מבין מהניסוח שזה תגלית שלך שניסחת על דרך ההומור, אך למעשה כבר כתב כן פרופסור אליעזר גולדמן ע"ה במאמר חשוב מאד על פיענוח נבואות, שבו ניסה להחיל את הדגם של "הפרכה" פופריאנית בתחום הפילוסופיה של המדע על נבואות.
פופר, למי שאינו מכיר, הציע קריטריון לפיו תיאוריות מדעיות אינן מוכחות אלא רק בחזקת "שטרם הופרכו". וכמובן אפשרות ההפרכה היא סימן ומאפיין של תיאוריה מדעית.
גולדמן טען שביחס לנבואות ולתורה אנו רק מציעים תיאוריות פרשניות, וכאשר יש הפרכה (נבואה לא התממשה) אנו פורכים את הפרשנות ולא את המקור. המקור נשאר בשמיימיותו ואנו מאמינים בו גם הלאה.
גולדמן החיל את הניתוח הזה על דברי הנבואה. מה שקרה כעת הוא שהדברים הוחלו על כל דברי חז"ל, ואילו השם "חז"ל" הוחל בהרחבה עד לאדמו"רי דורנו וכיו"ב.
לפיכך, מה שכתבת כי במאה ה22 יתברר לנו שחז"ל ידעו יותר ממה שידענו שהם יודעים (זה משמעותי, רק צריך לקרוא לאט) זה באמת כך! לפי שיטה זו...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2010 13:34 |
|
| |
ספרן אין צורך ברוח הקודש- מספיק לדעת מה הוא אמר ברבים על הויזניצער למשל. ומה הוא אמר שלא ברבים.
אבל בכל אופן אתה צודק- יש לי רוח- ובעייני הוא קודש.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2010 13:42 |
|
| |
עיין ערך הרב מילר, ראו מה עלתה לו, כאשר רודפים אחריו עד סוף העולם. ולמי שאינו יודע, חכמי הפורום יידעו אותו יותר טוב ממני.
תוקן על ידי אנימוחה ב- 04/06/2010 13:54:24
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2010 13:45 |
|
| |
מיימוני,
שיטתו של גולדמן בנושא, נתפרשה ע"י תלמידו פרופ' אבי שגיא במאמרו "יהדות כפרשנות - עיונים בהגותו של גולדמן" ב"דעת" גליון 41, עמ' 75 ואילך. וע"ע ברוח הדברים, במאמרו של ידידו של גולדמן, יוסף אחיטוב "הרהורים על סוד קסמו של הפונדמנטליזם" שבספרו "על גבול התמורה" עמ' 57 ואילך.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2010 16:00 |
|
| |
יש לי מכר שבעקבות ר' גדליה הגיע לעוד כמה עיקרים מעבר ליג'... .
כששאלו ר' גדליה וואס איז דאס?
ענה לו אני חושב כמוך וממך למדתי, אבל לעשות אני עושה גם מה שאתה מפחד לעשות...
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2010 16:09 |
|
| |
ראשית כל אודה לכל חברי הפורום איש איש באשר האיר את עיני בחלקו ובמיוחד לארכיבשף ומימוני (ויותר ממה שכתוב לפניכם כתוב כאן) אשר פחות או יותר סיברו את האוזן, רוב קושיותי נענו חלקית.
אבל ישנו נושא שעדין מציק לי ועל זה כל תשובות ה'רמאי קטן ' שיש בכל איש ואיש וכו לא עונות ועל זה משום מה אף אחד לא התיחס:
"או רגע יותר גרוע מיזה, אם בעצם אנו חושבים שאנשים שידעו את דעותינו לא יחושו להסכים לקחת את ילדינו להם לחתנים וכלות, אזי בעצם יש פה גניבת דעת שאין כדוגמתה.
כלום נדמה לך שאנו מרמים אנשים, הרי אם אנו חברי הפורום כאן חשים שהם יש בהם מן הכפירה או שעלולים לקלקל ציבור תמים ומאמין בדרכו, אז איך מעיזים לשקרם ולהרוס את חינוך ילדיהם, אנו הרי יודעים לשיטתך שהם לא רוצים שבניהם יכנסו לבתים כשלנו , איפה היושר והצדק שלנו? "
תוקן על ידי מהבכירים ב- 04/06/2010 16:10:23
|
|
|
|
|