| נשלח ב-8/6/2010 10:54 |
|
| |
קול
על ציניותך אמר איוב "הן כגבינה תקפיאיני"
ייתכן שאתה לא עסקת בשאלת המס, אבל האשכול עסק בשאלה זו, והמס בהחלט מודד.
אכן, כשאנשים קונים גבינה, הם מפרנסים את החברה המייצרת והמשווקת. מה לעשות. כתבת שצריכת גבינה זה אומר שהם מקבלים. אבל לא כתבת שצריכת גבינה זה אומר שהם נותנים – נותנים כסף, למוכר, ולקופאית, ולמנהל החנות, ולמנקה של החנות, ולנהג של המשאית, ולעובדי תנובה.
הייצור, והצריכה, שניהם מישורים של תרומה. מי שעשיר משום שקיבל את הכסף מסבתא שלו בחו"ל, וצורך הרבה – תורם מסים למדינה, ומפרנס חברות יצרניות או גופים משווקים, גם אם הוא לא מייצר כלום. וכן מי שמייצר הרבה – תורם למדינה מסים, ומפרנס אנשים שמשווקים את תוצרתו. גם אם הוא לא צורך כלום.
אלו שני ענפים של תרומה.
הנקודה עליה דיברתי לעיל היא בצריכה, הצריכה החרדית היא בין השאר ממוקדת בפלחי שוק מסויימים, ומעניקה להם יציבות. לכן הגם שתרומתם מעוטה ביחס למספרם, כי הם יותר עניים, יש בה תרומה יחודית של יציבות פלחי שוק מסויימים.
אתה טענת עוד שבתחום הייצור, חרדי מייצר לחרדים, יותר מאשר חילוני לחילוניים. ובכך איני בטוח כלל. העובדה שהבאת לזכות טיעונך שיש פחות חרדים במקצועות המיועדים לכולם כמו רופאים, נגרמת קודם כל מהעובדה שחרדים פחות עובדים. על זה אין ויכוח שיש בקרב החרדים אחוז גדול שאינו עובד. והדיון צריך להיות על החלק שעובד, האם הוא תורם כאחד האדם, או שגם בזה הוא בוחר לשרת רק חרדים. (מלבד זאת מקצוע כמו רפואה קשה מאד להשתלבות חרדים שכן הוא מצריך הרבה מאד שנות לימוד).
ועל זה טענתי 1) בתחום הייצור כפשוטו ברור שזה לא נכון, כשחרדי מייצר מוצר מסויים השיווק משווק אותו בכל מקום. ובתחום השירות, כל אחד משרת את האיזור שלו בין אם הוא חילוני בין אם הוא דתי. בתחום זה החלוקה שלהם באוכלוסיה היא כפי מספרם (לא כפי מספר החרדים באוכלוסיה, אלא כפי מספר החרדים העובדים באוכלוסיה). ואני מוסיף: 2) כשם שיש מקצועות חרדיים של סופרי סת"ם וכדו', יש הרבה יותר מקצועות חילוניים של שחקנים, עורכי מגזיני אפנה, תקשורת, חינוך חילוני, ועוד תחומים רבים שהחרדים לא צורכים את שירותם. ייתכן שכשם שחצי מהחרדים העובדים עובדים בעבודה מגדרית חרדית, כך חצי מהחילונים העובדים עובדים בעבודה מגדרית חילונית.
לכן לפי הבנתי, ככל שיש אחוז חרדי עובד, הוא תורם לחברה בדיוק כמו האחוז החילוני העובד, גם מבלי קשר לתחום המס. אלא בתחום הייצור והשיווק, המספק פרנסה לאחרים.
גם אם נניח שהחרדים היו מפרנסים רק חרדים, ומפקחים על כך שכל אחוז ריוח מעבודה חרדית יגיע רק לכיס חרדי. בסופו של דבר מן הכיס החרדי הכסף יגיע ליצרנים ומשווקים חילוניים, ויפרנס אותם. כי מי שירויח יותר יצרוך יותר.
אתה לאורך כל הדיון מדבר על תרומה במובן של ייצור נטו, עצם זה שאני מביא לך גבינה, ואתה משלם כסף ולוקח אותה, ולכן תרמתי לך, כי יש לך גבינה. אני רואה בזה נושא שולי, למרות שמבלי מוצרים אי אפשר להתקיים. היצרן מרויח עלי, ולא תורם לי, הוא משרת אותי. ולכן אתה מדבר על שירות. אבל על השירות הזה אני משלם טבין ותקילין ואף משאיר לו ריוח. אני זה שמפרנס אותו עקב הצריכה.
ובקיצור: הצגת כאן פרדוקס, כיצד ניתן לומר שגם יצור וגם צריכה תורמים? התשובה היא: למדינה אכן שתיהם תורמים, על ידי מסים, ולחברה שתיהם תורמים כי גם גורמי הייצור וגם גורמי הצריכה, מפרנסים שורה של בני אדם הלוקחים אחוז מסויים. אבל ההגדרה הבסיסית קובעת כי הצריכה היא התורמת העיקרית, שכן היצרן לוקח כסף מאחרים על עבודתו, והצרכן משאיר כסף אצל אחרים על עבודתו. ולכן מבחינה כלכלית הצורך הוא זה שמחזיק את השוק. הוא מפרנס את העובדים, הוא הבוס של היצרנים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2010 11:12 |
|
| |
הבה נניח, שאכן, החרדים מקבלים מהמדינה יותר ממה שהם תורמים לה מבחינה כלכלית. נניח כמו כן, שלולא התשלומים של החילוניים, היו החרדים נאלצים לצאת לעבוד כדי להתקיים ולא לגווע. השאלה שיש לשאול היא: מה הבעיה בזה? האם להיתמך כלכלית = בעיה מוסרית?
אם נקודת המוצא היא שעבודת ה' ולימוד התורה מקיימים את העולם, מעניקים כח למדינה להתקיים, ובעצם הם אלו שמקיימים ושומרים על זהותו של העם היהודי, הרי שבעיני החרדים אין כל רע בכך שהם מתפרנסים, למראית עין, על ידי החילוניים. מדוע "למראית עין"? משום שאליבא דאמת החרדים נותנים חיים, בריאות, הצלחה כלכלית ובטחונית לחילוניים.
החילוניים כמובן חולקים על כך, אך השאלה כעת אינה "מה להגיד להם?", אלא "מה אנחנו חושבים לעצמנו?", ועל כך ניסיתי לענות בשורות אלו.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2010 11:14 |
|
| |
ואמאי
אתה עושה טעות בסיסית בכלכלה.
אם רוצים למדוד מה המאזן בין שתי יחידות כלכליות יש 2 דרכים לעשות זאת , הדרך האחת היא לבדוק את הצד הריאלי , דהיינו את המוצרים והשירותים העוברים ביניהם. הדרך השנייה היא להסתכל על הצד הנומינלי , דהיינו להסתכל על זרימת הכספים . מכיוון שבכל עיסקה יש צד שמספק שירות וצד שמספק כסף הרי ששתי נקודות המבט שקולות בעיקרון.
אם בוחרים לבדוק את השאלה מנקודת מבט ריאלית , הרי שיש להתעלם מזרימת כספים (למעט מטבע זר) . אפשר כמובן להתמקד בנקודת ראות נומינלית ואז יש להסתכל על זרימת הכספים בלבד תוך התעלמות ממוצרים ושירותים.
למה אני בוחר בנקות המבט הריאלית? ובכן כאמור 2 נקודות המבט שקולות , אבל במקרה שיש ממשלה , החישובים מסתבכים כי מי שמעביר את הכסף הוא לא מי שמקבל את השירות. לכן בכדי לקבל את המאזן הכולל צריך לסכום בנפרד גם את כל מעברי הכספים בין היחיד לממשלה ואז מסתבכים ללא מוצא בשאלות על מס ועל מע"מ .
ההתמקדות בצד הריאלי מאפשרת במקרה זה לראות התמונה בבהירות . לא תמיד זה כך , אבל במקרה הזה המציאות היא כל כך חד משמעית , כי כמעט בכל ענף בנפרד המאזן הוא לרעת החרדים. אם למשל נחתוך את הארץ לרוחב מצפון לדרום , בלתי אפשרי יהיה להגיע למסקנה אך וקר על סמך שיקולים איכותיים , כי סביר שיהיו ענפים שבהם המאזן הוא לטבות המזרח וענפים שבהם המאזן הוא לטובת המערב.
במקרה החרדי העין הבלתי מזוינת רואה את שהמאזן הוא באופן מוחץ לרעת החרדים כמעט בכל ענף וענף שבו יש מעבר של מוצרים או שירותים בין האוכלוסיות .
בכל מקרה , כאשר בוחרים בנקודת המבט הריאלית , הרי שצריכת גבינות או כל צריכה אחרת על ידי האוכלוסייה החרדית , כל עוד מי שמספק את המוצר הוא מהאוכלוסייה הכללית , מתווספת למאזן החובה של האוכלוסייה החרדית.
כתבת לי בזה"ל : "אתה לאורך כל הדיון מדבר על תרומה במובן של ייצור נטו, עצם זה שאני מביא לך גבינה, ואתה משלם כסף ולוקח אותה, ולכן תרמתי לך, כי יש לך גבינה. אני רואה בזה נושא שולי, למרות שמבלי מוצרים אי אפשר להתקיים. היצרן מרויח עלי, ולא תורם לי, הוא משרת אותי. ולכן אתה מדבר על שירות. אבל על השירות הזה אני משלם טבין ותקילין ואף משאיר לו ריוח. אני זה שמפרנס אותו עקב הצריכה."
אכן , כאשר מתמקדים בנקודת המבט הריאלית , צריך לקחת בחשבון אך רק את המוצרים המתקבלים, זה כלל וכלל לא נושא שולי! זה כל העניין! סך מה שאוכלוסיה אחת מקבלת מאוכלוסיה שנייה, היא סך כל המוצרים והשירותים שהתקבלו.
משפטי הסיום שלך הם אכן אבסורדיים במלוא מובן המילה, אני מקווה שמה שכתבתי עד כה כבר מסביר את זה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2010 11:37 |
|
| |
צבוני
אפשר להתווכח עם דבריך מכמה כיוונים, בוא נתמקד שניה במישור ההיסטורי.
האם החרדים באמת התישבו ללמוד בהמוניהם כדי שתורתם "תעניק כח למדינה להתקיים" וזכויותיהם בשמים יתנו "חיים, בריאות והצלחה כלכלית ובטחונית" לחילוניים?
נדמה לי שיש כאן זיוף, הן של ההיסטוריה והן של תודעתו של החרדי הממוצע (לפחות איך שיצא לי להכיר אותו). באופן היסטורי החרדים הפכו לחברת לומדים בנסיון לשמור על עצמם מרוחות הכפירה שנשבו בחוץ, ובמקביל רובם התנגדו לתנועה הציונית ולהקמת המדינה ולכן ניסו לשמור ממנה מרחק ולא להתערות בה. אני לא חושב שתמצא אצל מניחי היסודות של השקפת היהדות החרדית - מנטו"ק דרך הרב מבריסק והחזו"א וכו' - מישהו שהציג את הכוללים כמיזם שנועד לזכות את ישראל ולהקל בזה על מבצעי השייטת והדיפלומטיה שלנו בקזחסטן.
ומאידך, עד כמה שאני ראיתי, אצל החרדי הטיפוסי הגישה לחברה הכללית היא של בוז, שנאה וציניות. כל המרבה לסחוט כסף הרי זה משובח ("שלא ילך לאיצטדיונים") ופעילות חברי הכנסת נתפסת כ "לסכסך מצרים במצרים". עוד לא פגשתי את הכוללניק הליטאי שלומד למען הצלחת המארבים בגבול לבנון. יש כאן בפורום הרבה אנשים שמכירי את החברה החרדית הרבה יותר טוב ממני והם מוזמנים לתקן אותי אם הצגתי משהו באופן לא נכון. אם אינני טועה במהלך אחד ממבצעי צה"ל האחרונים - המלחמה בלבנון או המבצע בעזה - נמצא מי שרצה לארגן בישיבות ב"ב אמירת תהלים לשלום החיילים, ואחד המרנים טרפד בבוז את היזמה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2010 11:41 |
|
| |
קול, עפר אני תחת כפות רגליך בנושאי כלכלה (כנראה) אבל אם אני ממשיך את ההגיון שלך, הרי שהמזרח הרחוק וטורקיה מפרנסים את ישראל, שכן הם מייצרים את רוב המוצרים הנצרכים כאן. חצי מהמדינה מתפרנסת מיבוא שיוק והשכרת חנויות וכו' וכו' למוצרי המזרח. אבל בפועל המייצרים הם עבדים במזרח הרחוק. הם מעניקים לנו את השירות, ואנו נותנים להם רק כסף.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2010 11:42 |
|
| |
בהמשך לדברי שנרב, השאלה היא האם לימוד תורה נותן יותר כח לחיילים מאשר מצוות אחרות? יש הבדל בין סוגי המצוות, או שרק תלמוד תורה היא מצווה שאפשר לקיים אותה בכמויות גדולות..
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2010 11:48 |
|
| |
מענין עד מה כולנו שבויים בידיעות שרכשנו וקיבלנו. אנחנו לא נותנים לעובדות לבלבל אותו,
פרופסורים לכלכלה וסוציולוגיה ערכו מחקרים, על תרומתם או אי תרומתם של המגזר החרדי למדינה. הלהמל"ס בדק מצידו גם עם גורמים מקצועים מהאקדמיה את הנושא. משרד התמ"ס ערך מחקר משלו, המחקרים היו ברורים וחד משמעיים, ומדאיגים מבחינה לאומית ומדינית, על תוצאת הרת האסון שהמצב גורם ויחמיר ויגרום. כל זה לא מענין את המשוכנעים, הם יעשו את החשבון של כמות הגבינה והלחם שהחרדים צורכים, את שעור המע"ם שהם משלמים על הדירות כביכול. ממש מחקרים בכלכלה אלטרנטיבת, המוכיח מעל כל ספק כי בעצם מי שממן את מי.
אם זה לא היה כה עצוב. זה היה משעשע,
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2010 12:03 |
|
| |
| צבוני כתב: |  | הבה נניח, שאכן, החרדים מקבלים מהמדינה יותר ממה שהם תורמים לה מבחינה כלכלית. נניח כמו כן, שלולא התשלומים של החילוניים, היו החרדים נאלצים לצאת לעבוד כדי להתקיים ולא לגווע. השאלה שיש לשאול היא: מה הבעיה בזה? האם להיתמך כלכלית = בעיה מוסרית?
אם נקודת המוצא היא שעבודת ה' ולימוד התורה מקיימים את העולם, מעניקים כח למדינה להתקיים, ובעצם הם אלו שמקיימים ושומרים על זהותו של העם היהודי, הרי שבעיני החרדים אין כל רע בכך שהם מתפרנסים, למראית עין, על ידי החילוניים. מדוע "למראית עין"? משום שאליבא דאמת החרדים נותנים חיים, בריאות, הצלחה כלכלית ובטחונית לחילוניים.
החילוניים כמובן חולקים על כך, אך השאלה כעת אינה "מה להגיד להם?", אלא "מה אנחנו חושבים לעצמנו?", ועל כך ניסיתי לענות בשורות אלו. |
|
יש לי שכן עשיר כקורח, אני יודע שהצלחתו נובעת מלימוד התורה שלי האם מותר לי מדי פעם לגנוב ממנו קצת כסף כדי שאני אוכל ללמוד תורה במנוחה?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2010 12:05 |
|
| |
אמאי מענין מאיפה יש לנו לתת את הכסף לסינים ולטרוקים? בשביל מוצרי הצריכה הם הרי לא מקבלים שקלים? אתה בעצם רומז כי את המט"ח שיש למדינה לשלם, הוא בזכות החרדים ויגיע כפם? אנחנו מיצרים מוצרי צריכה-טכנולוגים חכמים לעולם- שבה אנו מתמחים, ומומחים ובכסף הזה אנו קונים מהעולם מוצרי צריכה שלא כדאי לנו ליצר.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2010 12:07 |
|
| |
.
צבוני,
המאמר המופלא שהבאת לכאן, כלל אינו עוסק בחשיבות לימוד התורה, גם לא ביששכר וזבולון. מחבר המאמר ההוא מוכיח - באמצעות כתיבת דברים שאין בינם לבין המציאות ולו שיתוף השם - שהחברה הכללית נסמכת על החברה החרדית, מבחינה כלכלית.
לא מבחינה רוחנית כתב את דבריו, ולא מבחינת ההזדקקות לקהל מחזיקי הדת. הוא חישב איך מבחינה כלכלית, מדינת ישראל כולה מחזיקה מעמד בזכות הציבור החרדי.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2010 12:09 |
|
| |
שנרב,
זה לא משנה למה החרדים התיישבו ללמוד בהמוניהם. יכול להיות שהם לא יודעים למה. השאלה הנדונה כאן היא שאלת הנותן והמקבל. על שאלה זו ניתן להשיב שהציבור החרדי מקבל הרבה יותר ממה שהוא נותן, אך ניתן להשיב שהוא נותן הרבה יותר ממה שהוא מקבל. על זה אמרו חז"ל: "כל העולם ניזון בשביל חנינא בני". התורה היא זו שמקיימת את העולם בכלל, ואת העם היהודי בפרט. לולי התורה ולומדיה יִכלה העם היהודי, בצורה זו או אחרת.
אם , כטענתך, "אצל החרדי הטיפוסי הגישה לחברה הכללית היא של בוז, שנאה וציניות", אין זה נובע ממה שכתבתי. זה נובע מעוינות בסיסית ששורשיה נעוצים במלחמות הדת והתרבות בעם היהודי, שהחלו בתקופת ההשכלה ונמשכות עד היום. החילונים, לצערנו, כקולקטיב, אינם מספקים לחרדים שום סיבה מיוחדת לאהוב אותם. למרות זאת, כאמור, אין זה משנה לשאלתנו: מי *באמת* מעניק למי יותר.
ובאשר לסיפורך על מלחמת לבנון, הדברים אינם מדויקים. אותו רב יצא נגד יוזמה שכל לומד תורה יאמץ חייל מסוים וילמד עבורו. הוא טען שיש בכך זילות הלימוד, משום שלימוד התורה של לומד אחד הלומד ברצינות, עשוי להועיל להרבה יותר מחייל אחד. הוא טען שבחורי הישיבות עלולים לקבל מכך הרגשה של יחס של אחד לאחד בין ההשתדלות הגשמית להשתדלות רוחנית, בשעה שאין זה כך. ייתכן שניתן להתווכח על כך, אך אינני רואה כאן "טרפוד בבוז". מאידך, ידוע שבמלחמת ששת הימים למדו בישיבת מיר במשמרות של 24 שעות ביממה, בניצוחו של מרן ר' חיים שמואלביץ.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2010 12:11 |
|
| |
מטפחת,
איש לא דיבר על גניבה. דובר על חקיקה לגיטימית, וכל השאלה הייתה האם היא מוסרית.
מואדיב,
חוזרני בי מאותו מאמר.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2010 12:14 |
|
| |
.
צבוני,
יותר מפעם אחת נאלצתי להחלץ ולצאת מביתי אל מערכות המלחמה.
בבתי כנסת רבים, התפללו אז לשלומי - כאחד מחיילי העם. בישיבות רבות, עשו כך, כפי שעושים כך בכל שבת.
אתה רוצה לציין בפני באיזו מישיבות "ההשקפה הנכונה", התפללו לשלומם של החיילים שיצאו להגן על עמם בכל המערכות האחרונות? בזמן עופרת יצוקה? בזמן מלחמת לבנון השניה? בזמן חומת מגן?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2010 12:14 |
|
| |
"בספרם של סיון וידידיה מאיר 'ימים כתומים' מובא ראיון עם עורך הארץ דיויד לנדאו. לנדאו, למד בצעירותו בישיבות חברון וסלבודקה, וידוע בביקורתו התקיפה (בלשון המעטה) נגד הציונות-הדתית בגילומה העכשווי.
המראיינים שואלים אותו מדוע למרות כל הביקורת שלו הוא לא מתייג עצמו כחרדי. השיב לנדאו בסיפור: בהיותו תלמיד בישיבת סלבודקה, בעקבות מבצע צבאי נקלע כוח צה"ל למצוקה וחיי חיילים רבים היו נתונים בסכנה. מדינה שלימה עמדה על הרגליים והייתה דבוקה לרדיו בחרדה. לאחר תפילת ערבית בישיבה באותו יום, ניגש אחד הרבנים וקרא פרקי תהילים בבכייה ותחנונים. לנדאו לתומו סבר שמדובר בפרקי תהילים לשלום חיילינו. לא, השיבו לו, אחת השכנות ברחוב נפלה למשכב. אז עמדתי על הניתוק של החרדים מהעם והבנתי שמקומי אינו איתם, סיים לנדאו."
תוקן על ידי מטפחתספרים ב- 08/06/2010 12:15:04
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2010 12:18 |
|
| |
| צבוני כתב: |  | מטפחת,
איש לא דיבר על גניבה. דובר על חקיקה לגיטימית, וכל השאלה הייתה האם היא מוסרית.
מואדיב,
חוזרני בי מאותו מאמר. |
|
אכן לא מדובר בגניבה, מדובר בחקיקה השאלה אם היא לגיטימית. האם מותר לכפות על הלא חרדים עסקה של תורה תמורת כסף בשעה שהם אינם רוצים בכך? (לא מדובר בשאלה עד כמה זכותה של קבוצה להשתמש בכוחה הפוליטי כדי להשיג תקציבים לעצמה אלא רק בהצדקה המוסרית שלך לכך).
|
|
|
|
|