|
|
| נשלח ב-20/6/2010 00:01 |
|
| |
החינוך העצמאי הוקם ועומד לשרת את כלל הציבור החרדי, ואינו רשאי לתפור תקנון קיצוני אשר ישאיר אחוז נכבד מציבור זה בחוץ. ולטעון שמי שלא עומד בתקנון הוא לא חלק מהציבור זאת שערוריה. [תחשבו רק על הסעיף האוסר קשר עם המשפחה החילונית המורבת - בני דודים וכו']
תוקן על ידי nocheiner ב- 20/06/2010 00:03:17
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2010 00:37 |
|
| |
כל הזמן חוזרים על המשפט הלעוס והחביב שמציג את האומרו באור של אדם משכיל ותרבותי "גזענות". מתי יבינו שההפגנה היתה על נושא אחר לגמרי. אני אישית לא בטוח שהיה צריך לצאת בהפגנה,והאם ההפגנה היה בה משום קידוש ה' או לא. אבל הנושא שעמד מול עינהם של גדולי ישראל לא היה הנושא האם היתה כאן גזענות או לא. הנושא הזה הוא לא רלוונטי כעת. הבג"ץ החליט שהוא לא מוכן לאפשר המשך קיום המוסד בצורת ההפרדה,כי זה "גזענות". בסדר,ההורים קיבלו את החלטת בג"ץ,ולא ממשכים בקיום המוסד בצורה הזו. ועכשיו,הם מעונינים לשלוח את ילדיהם למוסד בבני ברק,בגלל שרבם לא מעונין שהם ילמדו במוסד בעמנואל בצורה שבו הוא קיים לפי החלטת בג"ץ,מגיע בג"ץ ואומר להם, אתם לא תחליטו היכן לשלוח את הילדים שלכם, לאיזה מוסד חינוכי לשלוח אותו, אנחנו נחליט בשבילכם היכן ילדכם ילמד. חינוך הילדים זה מיסודות הדת,כל ההמשך של העם היהודי בנוי על זה,ולכן גדולי ישראל רצו להבהיר לבג"ץ שאיננו מוכנים לקבל תכתבים היכן לשלוח את הילדים שלנו. יתכן שיש גדולי ישראל שיסברו שלא היה צריך להפריד בין הבנות,ושאין שום בעיה שילמדו ביחד,אבל הרב של ההורים האלו הוא האדמו"ר מסלונים,והוא החליט שלא ילמדו ביחד,ההורים רוצים להיות ממושמעים לרבם,שזה דבר חשוב ביהדות,שיהיה לאדם רב שיורה לו את דרכו,מגיע בג"ץ ומונע מהם את הדבר הזה. זה הנושא,ולכן אין טעם לחזור כל הזמן על הענין של הגזענות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2010 00:40 |
|
| |
לשיטתך, אם האדמו"ר מטשיקידנע יורה לחסידיו להשתלט על בנין מגורים להעיף את יושביו ולהפכו לשטיבל גם אז אסור לבג"ץ להתערב כי הרב'ה שלהם אמר להם? אני יודע שתגיד שיש מרחק אבל איפה הגבול.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2010 00:58 |
|
| |
ירוחם, מה פשר ההערה הטיפשית הזו? אני טוען משהו מנומק נגד פסיקתו של אדמונד לוי, ואמונת החכמים העיוורת שלך מקבלת את דבריו בלי לנמק, רק בגלל שגם הוא ודאי יודע את מה שאני אומר. תגיד, ואתה לא חושב שגם אני יודע את מה שהוא יענה לי? אז בכלל בוא נסגור את דיון. זה ממש כמו הטענות הפולמוסיות של החרדים (ראה בספר המזעזע 'חיי עולם' של הסטייפלר), שרעק"א ודאי ידע גם הוא על כל הקושיות שלך, ולכן אלו שטויות. ההבדל בינך לבינו הוא שאמונת החכמים שלו היתה כלפי רעק"א, ואילו זו שלך היא כלפי מרן הגה"ק אדמונד לוי, שכל רז לא אניס ליה בנגלה ונסתר, וכל המהרהר אחריו כמהרהר אחרי השכינה.
קולמו. אני ממש לא מבין על מה הויכוח. הפרדה לשתי מגמות היא פתרון לשתי אוכלוסיות, וזה בדיוק מה שאמור לעשות מרכז החינוך העצמאי. לא מדובר כאן על כך שחסידי סלונים לא מקבלים את הספרדים, או שהספרדים לא מקבלים את השירותים להם הם זכאים, אלא בכך שהנהלת ביה"ס והחינוך העצמאי החליטו שההפרדה היא המענה הנכון לציבור שאותו הם משרתים. הספרדים לא מתקבלים למגמה שאליה הם לא מתאימים לדעת החפצים בה ולדעת ההנהלה. והם לחלוטין צודקים, שכן לפי הקריטריונים החרדיים זה אכן המענה הנכון. כפי שכתבתי, לי יש ויכוח איתם על הצרכים הללו, אבל זה ויכוח עם החרדיות כשלעצמה, ולכן הוא אינו עניין לבג"ץ. מה שאתה בעצם טוען שלהיות חרדי זה עניין גזעני מעצם טיבעו. אז תבטל את הזרם החרדי בחינוך. אבל אתה לא יכול להשאיר את הזרם הזה על כנו, ולמנוע ממנו להתנהל כמו שהוא צריך לפי שיטתו. זה כמו לדרוש מהזרם הממ"ד לקבל גויים, או לא לחנך לשמירת שבת. זו היתה טענתי, ואני חוזר עליה שוב ושוב בלי שאני מצליח להבין (באמת!) מה יש לך נגדה.
נוך, לא משאירים אף אחד בחוץ. יש שתי מגמות שונות, אחת לכל סוג אוכלוסיה. ואם סגסג צודק בעובדות (לא ידעתי על כך) שלא מאפשרים להם לשלוח את ילדיהם לב"ב, אז זו שערוריה הרבה יותר גדולה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2010 01:04 |
|
| |
אולי אתה לא יודע, הרי אתה לא קורא עיתונים. אבל המציאות היא שעשו הפרדה בתוך הבי"ס עם מחיצות וכו', כאשר יש כאן ביטוי ברור לעובדה כי יש כאן סוג א' וסוג ב'. ואל תהי הרגשה זו קלה בעיניך.
לכן לדעתי, אם היתה להם הזכות להעיף הם יכלו גם להפריד, אבל להפריד ולטעון שהם נשארות בפנים זו רשעות וטפשות.
וחוצמזה, דבריי כוונו על הטענה כי ללא קשר לעובדות, ברגע שהרבה אומר משהו אז אסור לבג"ץ להתערב, ואם הוא עושה כך זה בעצם הכרזת מלחמה שלו על היהדות. זו אפילו לא דמגוגיה.
תוקן על ידי nocheiner ב- 20/06/2010 01:07:07
תוקן על ידי nocheiner ב- 20/06/2010 01:07:46
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2010 01:10 |
|
| |
| סגסג כתב: |  |
הבג"ץ החליט שהוא לא מוכן לאפשר המשך קיום המוסד בצורת ההפרדה,כי זה "גזענות".
בסדר,ההורים קיבלו את החלטת בג"ץ,ולא ממשכים בקיום המוסד בצורה הזו.
ועכשיו,הם מעונינים לשלוח את ילדיהם למוסד בבני ברק,בגלל שרבם לא מעונין שהם ילמדו במוסד בעמנואל בצורה שבו הוא קיים לפי החלטת בג"ץ,מגיע בג"ץ ואומר להם, אתם לא תחליטו היכן לשלוח את הילדים שלכם, לאיזה מוסד חינוכי לשלוח אותו, אנחנו נחליט בשבילכם היכן ילדכם ילמד.
|
|
בכלל לא נכון.
בג"צ היה מאשר זאת, אילו כל הבנות של שני בתי הספר היו "זוכות" ללמוד בבני ברק.
אם נותנים רק לבנות מסויימות ללמוד, הרי שחזרנו לסוגיית
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2010 01:14 |
|
| |
מיכי אשוב ואדגיש , הגנתך המקורית על חסידי סלונים נשענה על הבנה שגויה באשר לרקע העובדתי ומה שאני מנסה לומר הוא שהרקע העובדתי הוא שונה בצורה שמאד רלוונטית . קודם צריך להיות ברורים באשר לרקע ורק אחר כך אפשר להתחיל להתפלפל. אתה כתבת את הדברים הבאים נגיע לאפלייה בעמנואל, ובחברה החרדית בכלל. אקדים ואומר כי חברה ותרבות חרדיות, באשר הן כאלו, מכילות הרבה יותר מרכיבים מאשר ה'שולחן ערוך' (או ההלכה בכלל). יש שם מאפיינים תרבותיים, לשוניים, ואפילו ערכיים, ייחודיים. לא בכדי כל קבוצה חרדית מתבדלת גם מול קבוצות חרדיות אחרות. חסידי סלונים רוצים לחנך את הילד לתפילות בנוסח סלונים, כמו גם לקבלה מוחלטת של מנהיגותו של האדמו"ר מסלונים (שקובע האם ולמי להצביע, מה לעשות, איך ללמוד, מה ללבוש, איפה לגור, מה לחגוג ומתי, מה לאכול ובאיזה הכשר וכדו'). חסידי סלונים רוצים לחנך את תלמידיהם לתפיסה שהרבי הוא נציגו של הקב"ה עלי אדמות, ושדבריו הם אמת מוחלטת, ושראוי לשמוע לו ורק לו. הם רוצים שהתלמיד יכיר את כל מעשיות אדמו"רי סלונים לדורותיהם, ויתחנך על פיהם כאילו היו אמת מוחלטת אודות דמויות הוד מושלמות, יתפלל בנוסח חסידי עם גרטל ועם הגרביים בצבע ובאורך 'הנכון'.
כיצד יכולה קבוצה כזו לקבל תלמיד, או חבר, שאינו מתנהג לפי הכללים הללו? מה אם יהיה שם 'אפיקורס' שמקבל על עצמו את פסקיו ומנהיגותו הרוחנית של הרב עובדיה יוסף? מה אם התלמיד הזה יזלזל ח"ו באדמור"י סלונים, ואולי אף יהין לטעון שאולי יש בעייה במנהיגותם או בדמותם הרוחנית? שלא לדבר על תפילה בנוסח ספרדי, או מנהגי הלכה ספרדיים. אני משוכנע שאם יש תלמיד ממשפחה ספרדית שמקבלת על עצמה את כל הכללים של חסידות סלונים, ושעומד בדרישות הרמה וכדו', הוא כן יתקבל למוסדותיהם (לפחות אם הם ישתכנעו באמינות כוונותיו). אני מניח שבפועל ישנם גם כמה תלמידים ספרדים במוסדות סלונים, כמו גם במוסדות חרדיים אחרים שאני מכיר. חלק לא מבוטל מהמנהיגות של ש"ס צמחה במוסדות אשכנזיים."
מסתבר ששום דבר מזה אינו רלוונטי למקרה עמנואל . במקרה עמנואל מדובר במגמה הפתוחה לכלל הציבור ולא מסגרת סלונימאית כאשר הסינון מתבצע על סמך "רמה רוחנית" . לפי הבנתי דוקא במגמה הפתוחה לכלל הציבור בעיית האפליה היא חמורה . גם אם אתה חושב שגם במקרה זה החסידים צודקים עליך לדייק ולבסס את שיקוליך על טיעונים שרלוונטיים למקרה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2010 01:44 |
|
| |
אגב כל הויכוח הזה מזכיר לי בדיחה ששמעתי פעם , מעשה באדם שנשפט על רצח . משראה סניגורו שכלו כל הקצים ,הוציא את הטריק האחרון מהשרוול והכריז בדרמטיות : מרשי לא רצח כי ה"נרצח" בכלל חי עדיין , בעוד דקה הוא יכנס לאולם . כולם הפנו את מבטם לעבר הדלת , אבל אף אחד לא הופיע. טען הסניגור , בכדי להרשיע אדם צריך להשתכנע באשמתו מעבר לכל ספק , אבל אתם לא השתכנעתם מעבר לכל ספק שהיה בכלל רצח והראיה : כולכם הפניתם את מבטכם לעבר הדלת. אמר לו השופט , כן כולם הפנו את מבטם לעבר הדלת , כולם חוץ ממרשך הנאשם ...
הייתי מציע לכם לגלוש רגע בפורום השכן להתרשם מה חושבים בעלי הדבר בעצמם.
תוקן על ידי Kolmogorov ב- 20/06/2010 01:45:19
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2010 01:50 |
|
| |
קולומ
מה זה הפורום השכן
תציין לינק
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2010 08:05 |
|
| |
הרב מיכי כתבת
2. הרב ווזנר הוא פוסק חשוב, ולצטט אותו זה לא ציטוט של אדם פרטי. יכול החינוך עצמאי לומר שהרב ווזנר הוא רבם, לפחות לענייני צניעות.
3. זה שנראה לך, אינו די ברמה המשפטית. במשפט דרושות הוכחות כדי להאשים מישהו.
4. בלי להתווכח על הגדרת הגזענות שהצעת, היא ודאי לא הוכחה במקרה דידן. 2. נכון, אבל פרוצדורלית זה לא היה ועל זה בנה את ההצטבעות המשפטית שלו. 3. חושבני שמשפטית אתנ טועה. אי אפשר להוכיח כוונות ברמה וודאית ורמת הסתברות מסויימת די בה. כך זה לפחות בתחום המשפטי המשיק לעיסוקי. אין מדובר כאן במשפט פלילי. 4.ראה 3, אם זו גזענות (לפחות לפי דעת בג"ץ) חושבני שהיא סבירה מאוד כאן ובנקודה זו (בלבד) צדק בג"ץ. אגב, אי הכרה (אלא מן השפה ולחוץ) בעקרון זה הוא אחד מחטאי הבסיס של הציבור החרדי (שאני נמנה עליו). לכן רק בציהור זה לא נסגר הפער בין ספרדים לאשכנזים.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2010 09:34 |
|
| |
קולמו,
המגמה אכן פתוחה לכלל הציבור, אלא שהיא מגמה חסידית. כל החסידים יכולים להצטרף. אני עדיין לא מצליח להבין את טענתך.
שרפ,
ההפרדה בקירות (אם היא בכלל קיימת. אני מכיר את אותן אגדות על הפסקות נפרדות בבתיה"ס בפ"ת, ולא היו דברים מעולם. כך שלא הייתי מתייחס יותר מדי ברצינות ל'עובדות' שאותן אתה מכיר מהעיתון) היא כדי שלא יזיקו 'רוחנית' זה לזה. מדוע זו אפלייה נגד ספרדים ולא נגד אשכנזים? גם האשכנזים לא יכולים להצטרף למגמה הספרדית, אם הם לא מתאימים. זו חלק מההפרדה. בבי"ס דתי שהיו מצרפים מגמה חילונית, הייתי בהחלט מקבל אם היו קובעים הפסקות נפרדות, וקירות שחוצצים בין שני בתיה"ס. כל אלו דמגוגיות שמיועדות להזכיר לנו סלקציות מעולם מושגי והיסטורי אחר. אין טעם להידרדר לשטויות הללו.
תלמיד,
כשדיברתי על הוכחות, לא התכוונתי להוכחות מתמטיוות. אבל כאן ברור שזה לא נכון, שהרי הסטנדרטים של הרב ווזנר מקובלים עליהם לא רק אד הוק כדי לדחות ספרדיות. כך באמת הבנות הללו הולכות. אז איך אפשר לטעון שאלו קריטריונים לא רלוונטיים?
והרי נוסח מעודכן של דבריי, עם התייחסות גם למה שעלה כאן:
בס"ד על מהומות עמנואל: בג"ץ, אפלייה ועבודת ה' מבוא בימים האחרונים, מה שמכונה אצלנו, משום מה, 'שיח ציבורי', עוסק לא מעט באפליות על בסיס עדתי בעמנואל, ובציבור החרדי בכלל. המהומות מצליחות לכסות כמעט על כל הפנים הרלוונטיות של הדיון, כך שלרוב שמחתם של כל הצדדים הוא לגמרי לא מתנהל, למעט החלפת מהלומות במדיומים שונים. הקטע הקצר הבא מיועד לקוראים שיהיו מוכנים לשקול את עמדתם אחרי הקריאה ולא להיצמד לתחושות הבטן האפריוריות ולאמוציות הרוחשות בהם. על אפלייה וגזענות אפלייה היא התייחסות שונה לאדם מסיבות לא רלוונטיות, מכלילות, ו/או לא נכונות. לדוגמא, כשסטודנט לא מתקבל לאוניברסיטה בגלל שהוא ממוצא פולני, יכולות להיות בכך שלוש בעיות שונות: - לא נכון: חבויה כאן הנחה לפיה הפולנים הם טיפשים יותר, או לומדים פחות טוב, מאחרים. הטענה הראשונה היא שקביעה זו כלל אינה נכונה.
- מכליל: גם אם הקביעה הקולקטיבית על כלל הפולנים היתה נכונה (וזה בהחלט ייתכן בממוצע לגבי קבוצות שונות, בל נשלה את עצמנו), עדיין מוטלת עלינו חובה לבחון את הסטודנט הספציפי עצמו, שכן ייתכן שהוא שייך לעשירונים העליונים והמוכשרים מבין הפולנים. הטענה השנייה מבוססת על כך שהתיוג של אדם ספציפי לאור קבוצת השתייכות כלשהי שלו הוא בעייתי. זוהי הכללה.
- לא רלוונטי: טענה שלישית היא שהמוצא, או מנת המשכל, כלל אינם קריטריונים רלוונטיים לעניין קבלה לאוניברסיטה.
שני הנימוקים הראשונים בדרך כלל מוצגים כהסבר תחליפי, כדי לא ליפול ברשתו של הכשל השלישי. אנחנו מסבירים שזה לא בגלל המוצא הפולני, אלא בגלל סיבה עניינית (כמו כישורים). בשולי דבריי אעיר כאן שלא בכדי נקטתי במונח 'אפלייה', ולא במונח 'גזענות'. בכל המשפטים למעלה, ניתן להחליף את המונח 'פולני' במונחים נייטרליים יותר, כגון' 'בעל נטייה לישון', או 'חלש בהיסטוריה', ולא ישתנה מאומה. הגזענות אינה אלא מקרה פרטי של אפלייה, וייחודה הוא בכך שאותן סיבות בלתי רלוונטיות ליחס השונה/המפלה לאדם קשורות לגזע שלו. הזיהוי בין כל אפלייה לגזענות משקף את העובדה שהתיוג הזה נוח לנו מאד, שכן בכך ניצחנו אוטומטית בויכוח (כזכור, גזען=נאצי). כעת נבחן את המצב בו הסיבות ליחס השונה הן כן רלוונטיות, נכונות, וגם לא מכלילות. במקרה זה, גם אם הן מתייחסות למוצא, או לגזע, או לכל בסיס אחר, אין לראות בכך אפלייה (וממילא גם לא 'גזענות'). לדוגמא, כאשר נבחר מועמדים לניסוי שבוחן את הגנטיקה של יוצאי מרוקו, דחייתם של יוצאי פולין אינה גזענות, שכן היא בוצעה על סמך קריטריון רלוונטי. אם נבחן את המועמדים לאוניברסיטה ברמה העניינית, וייצא שאחוז הפולנים שהתקבלו הוא נמוך, אין לראות בכך אפלייה (לכל היותר ניתן לשקול העדפה מתקנת, אבל ודאי אין כאן גנאי מוסרי). זוהי תוצאה של הפעלת קריטריון רלוונטי. אנו נוכחים לראות שכדי להצדיק אי קבלה של המועמד לאוניברסיטה, גם בהנחה שהכישרון הוא המדד הרלוונטי לקבלה לאוניברסיטה, לא די שנוכיח כי קבוצת הפולנים היא לא מוכשרת. עלינו להראות שהמועמד הספציפי שלנו, גם הוא לא די מוכשר. בודאי לא נוכל לדחות אותו בגלל עצם מוצאו, שכן זהו תנאי קבלה לא רלוונטי. ומה על מועדון שמיועד לחברים יהודים (לדוגמא, בית כנסת, לפחות בחו"ל)? מדובר באנשים שאוהבים לנהל חיי חברה רק עם יהודים. גם כאן המועדון מקבל אנשים על בסיס קריטריונים רלוונטיים לשיטתו, ולכן אין לראות בזה אפלייה. האם בי"ס יהודי שלא מקבל גויים, או בי"ס דתי שלא מקבל חילוניים, זוהי אפלייה? אם נתקרב יותר לשאלה האתנית-גזעית-מוצאית: מה יהיה דינו של מועדון שפתוח רק לדוברי יידיש? לפי ההגדרה דלעיל גם בכך אין לראות משום אפלייה, שכן מתכנסים בו אנשים שנהנים משיחה ביידיש ומתרבות יידיש, ובהתאם לכך הם בוררים את החברים במועדון. מטבע הדברים אלו יהיו רק אשכנזים, ובכל זאת אין לראות בכך אפלייה. אמנם אם יופיע שם ספרדי דובר יידיש רהוטה שפועל בתוך תרבות היידיש, יהיה עליהם לקבלו, שאל"כ תהיה כאן אפלייה. ומה עם מועדון מוצהר לאשכנזים בלבד? כאן זה נראה בעייתי יותר, אבל דומה כי גם כאן אין לראות בכך אפלייה. טעמו של אדם הוא כבודו, בין אם נאהב זאת ובין אם לאו. כמו שיש מועדון שמיועד ליהודים, לבעלי השקפת עולם סוציאליסטית, חילונית, קפיטליסטית, דתית, ניו אייג'ית וכדו', כך יש מועדון לבעלי תרבות אשכנזית. העובדה שייחודו של המועדון הוא בעל קורלציה גבוהה עם מוצא (או גזע), אינה אומרת בהכרח שיש כאן אפלייה. ניתן לכנות זאת 'גזענות', ובודאי ניתן שלא לאהוב זאת (ואולי אפילו לפתוח מועדון של אלו שאינם אוהבים את המועדון ההוא), אבל אין כאן אפלייה גזענית. אין ספק שמועדון שיחליט לפגוע בכל מי שאינו משתייך אליו, הוא פסול, ומעשיו ראויים לגינוי. אבל זה נכון גם אם הבסיס לחברות במועדון אינו גזעי, או אתני, אלא גם על כל בסיס אחר. לכן ענייננו כאן הוא באפלייה או גזענות שמובעים בעצם ההגדרה של הקבוצה, כאשר אין פגיעה ממשית בקבוצות אחרות (למעט אי קבלת חברים מהן למועדון). המסקנה העולה מכאן היא שיכול אדם לומר שהוא אינו אוהב את הנטייה של אנשים להתחבר עם אחרים על בסיס מוצא או גזע, אך זוהי נטייתם. ובהנחה שהם אכן כאלו, הקריטריונים לקבלה למועדון שלהם אינם יכולים להיקרא גזענות. חשוב להבהיר שהמדינה יכולה, כמובן, שלא לתמוך כספית במועדונים כאלה, כחלק ממדיניותה ליצור אינטגרציה, או לעודד ערבוב בין קבוצות. אך אין פירוש הדבר בהכרח שיש כאן מעשה אסור ברמה המשפטית, ואולי אפילו לא ברמה המוסרית. מיהו חרדי? כעת נגיע לאפלייה בעמנואל, ובחברה החרדית בכלל. אקדים ואומר כי חברה ותרבות חרדיות, באשר הן כאלו, מכילות הרבה יותר מרכיבים מאשר ה'שולחן ערוך' (או ההלכה בכלל). יש שם מאפיינים תרבותיים, לשוניים, ואפילו ערכיים, ייחודיים. לא בכדי כל קבוצה חרדית מתבדלת גם מול קבוצות חרדיות אחרות. חסידי סלונים רוצים לחנך את הילד לתפילות בנוסח סלונים, כמו גם לקבלה מוחלטת של מנהיגותו של האדמו"ר מסלונים (שקובע האם ולמי להצביע, מה לעשות, איך ללמוד, מה ללבוש, איפה לגור, מה לחגוג ומתי, מה לאכול ובאיזה הכשר וכדו'). חסידי סלונים רוצים לחנך את תלמידיהם לתפיסה שהרבי הוא נציגו של הקב"ה עלי אדמות, ושדבריו הם אמת מוחלטת, ושראוי לשמוע לו ורק לו. הם רוצים שהתלמיד יכיר את כל מעשיות אדמו"רי סלונים לדורותיהם, ויתחנך על פיהם כאילו היו אמת מוחלטת אודות דמויות הוד מושלמות, יתפלל בנוסח חסידי עם גרטל ועם הגרביים בצבע ובאורך 'הנכון'. כיצד יכולה קבוצה כזו לקבל תלמיד, או חבר, שאינו מתנהג לפי הכללים הללו? מה אם יהיה שם 'אפיקורס' שמקבל על עצמו את פסקיו ומנהיגותו הרוחנית של הרב עובדיה יוסף? מה אם התלמיד הזה יזלזל ח"ו באדמור"י סלונים, ואולי אף יהין לטעון שאולי יש בעייה במנהיגותם או בדמותם הרוחנית? שלא לדבר על תפילה בנוסח ספרדי, או מנהגי הלכה ספרדיים. אני משוכנע שאם יש תלמיד ממשפחה ספרדית שמקבלת על עצמה את כל הכללים של חסידות סלונים, ושעומד בדרישות הרמה וכדו', הוא כן יתקבל למוסדותיהם (לפחות אם הם ישתכנעו באמינות כוונותיו). אני מניח שבפועל ישנם גם כמה תלמידים ספרדים במוסדות סלונים, כמו גם במוסדות חרדיים אחרים שאני מכיר. חלק לא מבוטל מהמנהיגות של ש"ס צמחה במוסדות אשכנזיים. אוסיף כי עניין זה אינו ייחודי דווקא לחסידות סלונים. גם הקבוצה הליטאית רוצה לחנך להגייה ליטאית, לנוסח אשכנז בתפילה, לקבלה מוחלטת של מרותו של הרב אלישיב, לצורת הלימוד והפסיקה הליטאית, לדמויות המופת הליטאיות מן העבר וכדו'. הדברים אמורים גם לגבי כל קבוצה חרדית אחרת. מה שמאפיין את החרדיות הוא התייחסות לאספקטים הללו בסוג כלשהו של קדושה ומוחלטות. לא בכדי, מתגייס כל העולם החרדי (גם אלו שבניהם לא רוצים להתקבל, וחלק מאלו שגם לא יתקבלו, למוסדות סלונים) למלחמתם של חסידי סלונים בעמנואל. נתבונן בשתי דוגמאות נוספות. מדינת ישראל הוקמה על ידי אנשים שלא רצו לחיות עם גויים, אלא עם בני עמם. במובן הזה כל מדינת לאום יש בה מימד של אפלייה אתנית, ובכל זאת זה נראה לרובנו כאפלייה לגיטימית, אם בכלל. האם בתי ספר חילוניים יקבלו בשמחה מסה של תלמידים שהם חסידי סלונים? אני מבטיחכם נאמנה שימנעו את כניסתם אפילו בכוח הזרוע, באם הדבר יידרש. יתר על כן, אני מניח שגם בתי הספר של 'מעין החינוך התורני' מאד לא ישמחו לקבל מסה של חסידי סלונים, או סתם ליטאים, שישנו את צביונו של בית הספר שלהם. כל מוסד שיש לו אג'נדה חינוכית ספציפית, חושש משינוי הצביון שייווצר על ידי ערבוב של אוכלוסיות שאינן פועלות בהתאם לאג'נדה הזו. זו שאלה של מינון ושל ההערכה לגבי עומק ההבדל בין האוכלוסיות הנדונות. הבחנה בין שני מישורי דיון לאור האמור עד כאן, נראה שעלינו להבחין בין שני מישורים שונים של הדיון: - אפשר לא לאהוב את הדרך החינוכית הזו, או באופן כללי יותר את דרך עבודת השם הזו. אפשר להתקומם כנגד התפיסה שרואה חשיבות בהגייה, בצורת הלבוש, בתרבות ובפולקלור, בדעת תורה, בסילופים היסטוריים אודות רבנים ואדמו"רים כאילו היו עובדות מוצקות וכדו'.
- ואפשר גם לטעון שיש כאן אפלייה, כלומר התייחסות לאדם לפי קריטריונים לא רלוונטיים.
הטענה הראשונה היא עניינית, שכן יש כאן ויכוח על דרך עבודת השם, מה חשוב ומה שולי בה. כיצד אנחנו מתייחסים למי שחושב/נוהג אחרת מאיתנו. אבל בהנחה שזו אכן העמדה החרדית ודרך עבודת ה' החרדית, הקריטריונים שלהם אינם יכולים להיחשב כאפלייה. הם ממיינים את תלמידיהם ואת כלותיהם/חתניהם, לפי מדדים של הגייה, צורת לבוש, מנהיגות רבנית, גרטל, הגייה בתפילה וכדו'. זה מה שהם רוצים לחנך אליו, ולכן הם קובעים קריטריוני קבלה תואמים, ולכן הם גם לא מוכנים לקבל תלמידים שיש להם חשש כי 'יקלקלו' להם את החינוך. מן האמור לעיל עולה כי הויכוח על האפלייה בעמנואל מתנהל במישור הלא נכון. אין כאן אפלייה, אלא מיון על סמך קריטריונים, שהם בהחלט רלוונטיים לתרבות הנדונה. בחברה חסידית, מי שנשמע לרב עובדיה יוסף ולא לאדמו"ר המקומי הוא סכנה חינוכית. מי שמתפלל בהגייה ספרדית הוא סכנה חינוכית. מי שלא מתפלל עם גרטל/גרביים/זקן בצבע ובאורך המתאים הוא סכנה חינוכית. ובודאי מי שמשתמש בלשון שאינה מקובלת שם מעורר בעייה חינוכית לא פשוטה. לכן הם לא מקבלים חברים כאלו למועדון שלהם, ואיני רואה כאן אפלייה. הויכוח האמיתי שלי איתם הוא במישור אחר לגמרי. השאלה הרלוונטית לדיון כאן היא האם אכן זו דרך עבודת השם הנכונה? האם הגרטל, ההגייה, קטניות בפסח, או אפילו ההישמעות למנהיגות הרבנית הספציפית, הם קריטריונים כל כך חשובים ומרכזיים בעבודת השם? האם מי שנוהג/חושב אחרת ממני (בגבולות מסויימים) מהווה סכנה חינוכית כל כך קריטית? אם כן, אז ודאי אין כאן שום אפלייה אלא מיון רלוונטי מאד. ואם לא, גם אז הבעייה אינה אפלייה, אלא אותם קריטריונים מעוותים שהיא מתבססת עליהם. הויכוח אינו על הרלוונטיות של הקריטריונים, שהרי הרלוונטיות היא תוצאה של הטעם (במקרה של המועדון), או של ערכים (במקרה של החינוך החרדי). הויכוח הוא על הערכים שמהם נגזרים הקריטריונים הללו, כלומר על התרבות הדתית שמכוננת את הקריטריונים הללו, ורואה בהם קריטריונים רלוונטיים. לביקורת על התרבות והתפיסה הדתית הקלוקלת והמעוותת הזו אני בהחלט מצטרף. אבל זו אינה טענה של אפלייה, אלא ויכוח על צורת עבודת ה'. בויכוח הזה אין למערכות השלטון, ובודאי למערכות חילוניות או אנשים חילוניים, שום מעמד. שרבוב של אפלייה לויכוח הזה הוא הסטה לא רלוונטית שלו למקומות נוחים ודמגוגיים. ההתמודדות עם שאלת הרלוונטיות של הקריטריונים נערכת בכלים לא רלוונטיים, ולפי אמות מידה לא רלוונטיות. חשוב להבהיר כאן שבודאי ישנן דחיות של תלמידים שהן מוצדקות, ויש כאלה שהן קבילות גם אם אינן לגמרי מוצדקות. לגבי תלמידים שאינם מקיימים נורמות ראויות ביחס למדיניות המוסד (כמו שפה לא נקייה, או תרבות דיבור, לבוש, או בילוי, שאינה מתאימה לאופי המוסדות), ההחלטה שלא לקבל אותם יכולה להתקבל כסבירה. אדם שלא מוכן לסכן את חינוך ילדיו (לפחות לפי שיפוטו) כדי להעצים תלמידים אחרים, אינו ראוי לגינוי כה חד משמעי. אם ישנם אחרים שמוכנים או רוצים יתר פתיחות ואינטגרציה, ומוכנים גם לקחת סיכונים לשם כך, יבורכו. אך לא בזה עסקינן. ההחלטה לא לקבל למוסדות תלמידים מהנימוקים האלה, גם אם הם ממוצא ספרדי (אין ספק שישנם לא מעטים שמתכסים באיצטלה של הקיפוח על רקע מוצא כדי לתקוף דחיות מוצדקות), היא בהחלט קבילה. ענייני כאן הוא אך ורק בדחיות הלא מוצדקות, כלומר על רקע הגרטל, צבע העור, המנהיגות הרבנית, או אופן ההגייה בתפילה. כלפי השיקולים הללו, אמורים דבריי דלעיל. ומה תפקידו של בג"ץ בכל העניין? מכאן אעבור להתייחסותו של הבג"ץ. בג"ץ אמור להתערב במקום בו יש אפלייה, כלומר במקום בו משתמשים בקריטריונים לא רלוונטיים למטרת המוסד. העילה של ההתערבות היא הפרה של עקרון השוויון (זוהי ההתייחסות המשפטית לאפלייה). אבל לאור מה שתואר לעיל, הדיון כאן אינו קשור לעקרון השוויון, אלא לדרך הנכונה לעבוד את ה'. בג"ץ אינו יכול להתערב בשאלת ה'אפלייה' בעמנואל, מפני שעל כולנו להסכים שבג"ץ אינו יכול לקבוע מהי דרך עבודת ה' הנכונה. השאלה האם ללבוש גרטל ובאיזה צבע, עד כמה שזה נשמע טיפשי, אינה עניינו של אדמונד לוי, וגם לא של אליקים רובינשטיין, או דורית בייניש. השאלה האם לשמוע בקול האדמו"ר מסלונים או הרב עובדיה, או לא בקול אף אחד מהם, גם היא אינה קשורה אליהם. אם בכלל, בג"ץ יכול לקבוע שעל פי קריטריונים כלשהם שנקבעו בחוק אין לתקצב את המוסדות הללו (אם אכן הם יכולים לבסס זאת מבחינה משפטית). אבל הם לא יכולים לקבוע מהי דרך עבודת ה' הנכונה, או מה יהיה צבע ואופי המועדון שלי, או שלכם. אם כן, ההיתלות בעקרון השוויון גם היא אינה אלא דמגוגיה. מה שמסמל את הדברים יותר מכל, הוא הקביעה שמופיעה בפסק הדין, לפיה בית המשפט אינו מקבל את הסטנדרטים לצניעות של בית דינו של הרב ווזנר. זוהי שערורייה משפטית. מחר בבוקר בית המשפט לא יקבל את הסטנדרטים שלי לשמירת שבת, או לכשרות, ויחייב את ביה"ס הדתי לקבל תלמידים חילוניים, או גויים, או אולי את הצבא להגיש אוכל לא כשר. לא ייתכן שבית המשפט יראה עצמו מוסמך לקבוע קביעות מחייבות ביחס לסטנדרטים שתלויים באמונות ודעות, ככל שייראו תמוהים בעיניו, או בעיני כל אחד אחר (כולל אותי עצמי, כמובן). יוצא הדופן היחיד הוא במקום בו הסטנדרטים הללו נקבעים אד-הוק, רק כדי לכסות על רצון לאפלייה עדתית. אך כדי להראות את זה, על בית המשפט להשתכנע שהסטנדרטים של הרב ווזנר, שמופיעים בכתביו, ובכתבי פוסקים רבים אחרים, כמו גם בתקנונים של בתי ספר חרדיים, עוד הרבה לפני האירוע שלפנינו, אינם כנים. עליו להשתכנע שהציבור אינו נוהג על פיהם בחיי היומיום, ולכן הם נועדו אך ורק כדי לחפות על רצון להפלות על רקע לא רלוונטי. דומני שדי ברור שלא זהו המצב כאן. חשדות באשר למה שבליבם של המנהלים, לא יכולים להוות בסיס להסקת מסקנה כה נחרצת בדבר חוסר כנות שלהם. לכן טענת האפלייה, וחוסר השוויון, לחלוטין אינה מוצדקת במקרה זה. בנקודה זו יהיה מעניין לראות את הראיה (היחידה בפס"ד זה) שמציגים השופטים כדי להצביע על קיומה של אפלייה (1067/08, סעיף 13): קיום שתי "מגמות", שלפי הנטען אין ההפרדה בינן אלא מטעמי דת כביכול, אך למעשה באחת ה"מגמות" רוב מובהק של בנות העדה ה"אשכנזית" ורגלי האחרות מודרות ממנה, והאחרת, ה"כללית" - כמעט כל כולה מורכבת מבנות "ספרדיות". הטיעון המספרי-עובדתי הזה מניח את המבוקש, כמו טיעונים מספריים דומים שמועלים לעיתים קרובות על ידי מיעוטים שונים. הרי ההנהלה טוענת שתלמידות ספרדיות אינן עונות לקריטריונים שהיא מציבה (שנגזרים מאופי ביה"ס, לשיטתה), ולכן נוצר הפער המספרי בין המגמות. ומה עונה על כך בג"ץ? שעובדה היא כי מספר התלמידות הספרדיות במגמה החסידית הוא קטן ביחס לתלמידות האשכנזיות. מה זה מוכיח? או שהקריטריונים 'תפורים' כדי לייצר כיתה אשכנזית, כפי שטוען בג"ץ, או שבאמת יש קורלציה (מפתיעה מאד, כמובן) בין התנהגות ונורמות חסידיות לבין מוצא אשכנזי-חסידי, כפי שטוענת ההנהלה. אז היכן כאן ההוכחה? האם ההצדקה העניינית הזו היא בלתי סבירה? למה היינו מצפים? שתתגלינה נטיות חסידיות מובהקות דווקא באוכלוסיה הספרדית, יותר מאשר בקרב חסידי סלונים? אוסיף ואומר שההנחה הקונספירטיבית של שופטי בג"ץ, לפיה ההפרדה בין חסידים לאחרים מכסה על רצון להפרדה על בסיס מוצא, מחביאה בחובה את ההנחה שאין לחסידים רצון אמיתי לחנך את תלמידיהם חינוך חסידי (שהרי זה נעשה רק כדי להדיר את הספרדים). אבל כאן ישנה התעלמות מעובדות חד משמעיות. גם בבני ברק ובירושלים המעטירות, ישנה הפרדה בין בתי ספר חסידיים לליטאיים, שתי קבוצות אשכנזיות מובהקות. האם גם כאן ישנה אפלייה על בסיס אתני? האם גם זה נעשה לא בגלל הרצון לחנך חינוך חסידי/ליטאי? זוהי הוכחה ברורה לכך שהמדיניות החינוכית הזו היא אותנטית, ולא רק עלה תאנה לאפלייה עדתית. זה כמובן לא אומר שהיא מוצדקת, אבל כפי שראינו למעלה, הטענה לאפלייה אתנית צריכה להוכיח שהקריטריונים הם לא אותנטיים ולא שהם לא מוצדקים. אגב, בין שופטי בג"ץ עצמם לדורותיהם יש ייצוג נמוך מאד לבעלי מוצא מזרחי, הרבה פחות מאשר ייצוגם במגמה החסידית בעמנואל. ההוכחה מן המספר שהובאה לעיל תקפה לא פחות בהקשר הזה. יתר על כן, דומני שכל בר דעת יסכים שהאלטרנטיבה העניינית, לפיה כישורי השפיטה של יוצאי עדות המזרח נמוכה יותר מזו של אשכנזים, נראית הרבה פחות סבירה מההצדקה העניינית של הנהלת ביה"ס בעמנואל, לפיה הנטייה החסידית-חרדית של יוצאי עדות המזרח חלשה יותר מזו של חבריהם חסידי סלונים. מישהו מופתע מזה? האם לא סביר שזה אכן המצב? אז אולי עלינו להפסיק את התמיכה הכספית בבג"ץ על רקע אפלייה?! או שמא יש להכניס את חברי הועדה למינוי שופטים לכלא, ולהטיל עליהם קנסות כבדים על כל יום בו נמשך המצב הזה?! נזכיר כי כאן לא מדובר במועדון, או בית ספר, פרטי, אלא במוסד ממלכתי. יש לנו רק בג"ץ אחד (וטוב שכך), ואין ליוצאי עדות המזרח אופציה להקים בג"ץ אחר עבור עצמם (גם לא עם קיר מפריד וכניסות שונות). לכן האפלייה הזו היא חמורה ובלתי מוצדקת שבעתיים יותר מאשר בכל מקום או מוסד אחר. אגב, אני עצמי מכיר, לפעמים מכלי ראשון ולפעמים מכלי שני, מקרים לא מעטים של אפלייה עדתית מובהקת בציבור החרדי. ישנו סמינר למורות (מגילאי שלושים ומעלה) שקובע מכסה מכסימלית לתלמידות ממוצא מזרחי (אחד אני מכיר מכלי שני, ואני מניח שיש עוד כאלה). שם אי אפשר לדבר על קריטריונים רלוונטיים, שכן מורות בגיל שלושים לא 'יתקלקלו' משיתוף עם מורות אחרות. יתר על כן, באותו סמינר באמת לא הפרידו בין ליטאיות, חסידיות ושאר ירקות, אלא רק קבעו מכסה למורות ממוצא ספרדי. מקרה אחר, מעט פחות מובהק, הוא ישיבה שקובעת מכסות לפי מוצא (ככל הידוע לי, הדבר מקובל ברוב הישיבות החרדיות האשכנזיות החשובות. על כמה מהם אני יודע זאת אישית), ולא מקבלת תלמידים שעמדו בקריטריוני הקבלה, רק בגלל מוצאם (כלומר כאשר מספר התלמידים ממוצא מזרחי עובר את המכסה). אמנם במקרה השני ניתן להיתלות בכך שמוכנים לקבל תלמידים שונים, אבל במינון מסויים כדי לא 'להרוס' את אופייה של הישיבה, אבל בדרך כלל זה לא נראה טיעון משכנע (הוא גם לעולם לא מוצג במפורש למי שאינו מאנ"ש). כל אלו הן דוגמאות טובות, שבהן בהחלט היה מקום לטיפולו של בג"ץ (גם אם לא בצורה בה הדבר נעשה כאן), שכן מדובר במקרים מובהקים הרבה יותר של אפלייה עדתית שמבוססת על קריטריונים לא רלוונטיים. אבל לגבי המקרה של עמנואל, לא ראיתי הצדקה אמיתית לכך שמדובר באפלייה על רקע לא רלוונטי. להיפך, יש כמה וכמה אינדיקציות שמורות כי המצב שם אינו כזה. נוסיף ונזכיר כי כאשר בית משפט טוען לקיומה של אפלייה, עליו להביא ראיות ברורות לקיומה, כלומר לשלול את הטיעונים הענייניים, ולהראות שהם מוצגים אד-הוק. למיטב שיפוטי, במקרה של עמנואל הדבר לא נעשה (ראה למעלה בדיון על הראיה המספרית). סיכום: מה גרושו מרקס היה אומר על כך? המסקנה היא שהמישור הרלוונטי של הויכוח הוא הציבורי-דתי, ולא המשפטי. אם יש קבוצה שמפלה אנשים מסיבות שנראות בעיניה רלוונטיות, הדבר אינו פוגע בערך השוויון, אלא בערכים אחרים, דתיים ומוסריים. אני מתנגד להבחנה בין ספרדים לאשכנזים, לא בגלל האפלייה, אלא בגלל שההבדלים אינם באמת חשובים כמדד לעבודת השם. על כן הדבר אינו צריך לעורר בעייה משפטית כלשהי. הדרך הנכונה לטפל בכך היא דרך חברתית. החל בניסיונות שכנוע, ואם אלו אינם מצליחים יש להותיר את הקבוצה הזו לנפשה, עם תרבותה ודרך עבודת השם שלה, קלוקלת ומעוותת ככל שתהיה בעינינו. בפרפראזה על גרושו מרקס, אני לא רוצה להיות חבר במועדון שלא מוכן לקבל אותי. ומאידך, אין זה אומר שאני צריך לסגור בכוח את המועדון הזה, או להכניס את חבריו לכלא. כדאי לפתוח מועדונים אחרים, מוצלחים יותר, שיתנו אלטרנטיבה הולמת, ויבטלו את הצורך התלותי והבלתי מובן של המועמדים הדחויים להיכנס בכוח הזרוע והמשפט דווקא למועדון שלא רוצה בהם.
תוקן על ידי mdabraham ב- 20/06/2010 09:36:46
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2010 09:37 |
|
| |
מיכי שטויות? האמנם?. אתה הרי לא משפטן, אתה בא ועורם ערימות של ידע על זכויות משפטיות, בנושא שאין לך מוסג קלוש בהם, לא קראת את פרוטוקלי בית המשפט, ואפילו אם היית קורא ידיעותיך המשפטיות לא מספיקות לקבל החלטות מי הוא הריבון בבית הספר, ומה הוא מעמדו בעניין, של החינוך העצמאי, או של הרבי מסלוניים, אתה ניזון ולומד כמו אברהם אבינו, גם אתה ניזון בכל ידיעותיך המשפטיות מכליותך וסברות בטן. ו
בצורה פסקנית, של סוף פסוק נקודה, קובע את מסקנותיך המשפטיות,- קצת צניעות לא תזיק לאף אחד.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2010 10:51 |
|
| |
ירוחם, מנין לך שלא קראתי? אחת הבעיות העיקריות של בג"ץ היא שעיסוקו הוא בנושאים אידיאולוגיים, ולא רק משפטיים. והביקורת שלך אכן דומה לדברי הסטייפלר הנ"ל. מי שמעלה קושיות באמונה, עונים לו שרעק"א היה מומחה גדול ממנו בתורה ובהלכה, וחכם גדול ממנו. אכן שטויות והבלים. אין צורך לשום מומחיות כדי לבחון את הטענות הללו, והדרישה למומחיות היא גופא חלק משטיפת המוח, כאילו שהאידיאולוגיה כאן אינה אלא יישום של נורמות משפטיות פשוטות. הבל הבלים הכל הבל. אתה הולך אחר תחושות הבטן שלך, שמגנות את המדיניות של החינוךל העצמאי, ולכן מחליט שאין מקום לביקורת על בג"ץ שנהג נכון (כלומר מתאים לתחושות הבטן שלך). זאת במקום לדון במישור הענייני. זה בדיוק מה שניסיתי לעשות בדבריי, שאנשים (ושופטים) יפסיקו לדון בנושאיחם אלו מהבטן ויתחילו לדון עניינית. לשם כך דרושות ההבחנות אותן הצגתי, ושאליהם לא מצאת לנכון התייחס, פרט ליראת הת"ח המופלגה שלך כלפי חכמתו ומומחיותו של שופט בג"ץ שליט"א.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2010 11:02 |
|
| |
גם גזענים, גם שקרנים
הספין החרדי מצליח לחלחל גם לדיווחי התקשורת ולשכנע שהגזענות הפשוטה בעמנואל מקורה בפערי תרבות. דוד פרנקל מציע לשים לב לפרטים ולא להתייאש ממערכת החינוך הממשלתית
"איך אפשר לקחת אמהות מילדיהן הקטנים? מאז שהסתיימה המלחמה בגרמניה לא קרה דבר כזה", מחה האדמו"ר מסלונים בנאומו השבוע לפני חסידיו. "גם אם יכינו לנו תאי גזים אנחנו נגיד כן לתורה לא ולבג"ץ", הודיע הכרוז בהפגנת הענק בבני ברק. "לבבות רבים נשברו לקול הצרחה 'אבא, גוט שאבעס!'", בישר לקוראיו האתר "בחדרי חרדים", כשלקורא הנבוך נותר רק להרהר, איך היה מגיב הילד אם אביו היה יוצא לחודש מילואים במקום לסוף שבוע במעשיהו.
מי שיטעה וינסה לאפיין את הציבור החרדי על פי הקולות העולים ממנו בשבוע האחרון, יגיע למסקנות עגומות. ממה ששמענו בהפגנות החרדיות סביב פרשת בית הספר ב עמנואל, נראה שמדובר בעדר של אינפנטילים רגשניים עם אובססיה מוזרה לאזכור השואה בכל פעם שמישהו מקרבם חוטף נזלת.
האמת שונה בתכלית, כמובן. כמו בכל קהילה גדולה, יש בקרב החרדים לא מעט אנשים שקולים, חכמים ובעלי יושרה. הם מסתייגים מסחיטת הדמעות הזולה שלוותה את מעצר ההורים (כאילו שלאלפי האסירים והעצירים האחרים בישראל אין משפחות וילדים). ההשוואה בין בג"ץ לבין אושוויץ מעוררת אצלם אותו קבס שאתם חשים. ההסתה נגד יואב ללום מזעזעת אותם. אלא שבגלל מנגנוני ההרתעה היעילים הפועלים בגטאות החרדיים, הקול השפוי לעולם אינו נשמע בהם בגלוי, רק מאחורי ניקים אנונימיים בחשכת האינטרנט. כל חריגה מן השורה גובה שם מחיר אישי כבד, מהרחקת ילדים ממוסדות חינוך, דרך בעיות בשידוך ועד אלימות ממש.
מאחר שהציבוריות החרדית שבויה בידי ערב רב של עסקנים ציניים, קנאים היסטריים וסתם טפשים קולניים, אין טעם להתפלמס עם היבבות הצדקניות העולות משם. הבעיה היא שחלק מהשקרים המושמעים בצד החרדי, מצאו את דרכם לעברו השני של המתרס. לא מעט פרשנים ואישי ציבור חילוניים ודתיים לאומיים, מתחילים לתהות בקול האם בג"ץ לא חרג מסמכותו. האמנם יש למדינה זכות להתערב בחיי הרוח של חסידי סלונים בעמנואל? האין הם סתם יהודים תמימים שמבקשים לחנך את בנותיהם לפי תכנית לימודים קפדנית שהותקנה אי שם בין גילוי האש לבין המצאת הסביבון?
למרבה הצער, התהיות האלה מוכיחות שוב את הכלל העתיק, שאם חוזרים על דבר שקר פעמים רבות, הוא מתחיל להשמע אמיתי. מזה כמה שבועות, מנסים דוברים חרדים לשכנע אותנו שפרשת בית הספר בעמנואל אינה קשורה לגזענות, אלא לחינוך, או בלשונם – "רמה רוחנית". התלמידות הספרדיות ("ספרדג'וקיות", בפי הילדות האשכנזיות עדינות הנפש בעמנואל) הושמו בכיתות נפרדות ומאחורי מחיצה לא בגלל צבע עורן, חלילה, אלא משום שלא עמדו בתקנון הרוחני המחמיר של חסידות סלונים. לצפיה בתקנון המלא, ראו קישור בהמשך. ציטוטים רוחניים נבחרים: "אסור לנעול נעלי ספורט או בד", "המרפק יהיה מכוסה בכל מצב, גם בהצבעה", "אין לרכב על אופניים מחוץ לבית".
הספין הזה עלה יפה כל כך, עד שנוצר הרושם שאם אך יתברר שהבעיה היא באמת "רמה רוחנית", אזי אין מקום להתערבות המדינה. כדי להבין עד כמה קלוש ומקומם התירוץ הזה, שוו בנפשכם שבבית הספר השכונתי שלכם קמה וועדת הורים שתובעת למיין את התלמידים לפי "רמתם הרוחנית". הילדה שאביה שתיין? מאחורי החומה. בן לאם חד הורית? החוצה. הנער כבד הדיבור שהולך מצחיק? לא עומד בתקן. הבנות של החוזר בתשובה? שלילי, לא רוצים שיתחילו לבלבל את המוח על החבר הדמיוני שלהן בשמיים.
מעבר לשאלה הקונקרטית לגבי גזענות – שמי שמצוי בפרשה יודע שאין ספק לגביה - הספין החרדי מנסה להשכיח את העובדות: מאחורי הביטוי הנשגב "רמה רוחנית", עומדת תביעה חצופה ולא חוקית לשליטה בהרכב האנושי בבית ספר במימון ציבורי. בל נתחסד - כמעט כל הורה היה שמח להרחיק מהכיתה של ילדיו את התלמידים שאינם לטעמו, אבל הסדר כזה הוא סם מוות לחברה דמוקרטית. חינוך שוויוני הוא האמצעי הראשון לצמצום פערים ומתן הזדמנות חדשה לכל דור, יותר מכל קיצבה או השלמה הכנסה.
עם כל הביקורת המוצדקת שנשפכת על מערכת החינוך בישראל, היא עדיין ממלאת את התפקיד הזה בנאמנות, משבצת תלמידים לפי אזורי מגורים וכופה אינטגרציה על כל מוסד חינוכי שמקבל הקצבה. טלו את השוויוניות מבתי הספר, והדמוקרטיה שלכם הופכת בין לילה לחברה מעמדית שבה גורלו של אדם נקבע ביום לידתו. לאיש אמנם אין אשליות לגבי עתידן של הילדות בפס הייצור החרדי, אבל מה שאסור להורים ברמת אביב ובקיסריה, צריך להיות אסור גם לחסידים בעמנואל. מי שמתעקש לברור את חבריהם ללימודים של ילדיו, מוזמן אחר כבוד לשלם אלפי שקלים לבית ספר פרטי, שם יפרידו בין התלמידים לפי קריטריונים רוחניים כמו צבע, אורך שרוולים או נבחרת אהודה במונדיאל.
http://news.walla.co.il/?w=//1688826
תוקן על ידי במ ב- 20/06/2010 11:03:08
 |
|
|
|
|
|