בית פורומים עצור כאן חושבים

שליחת ראשי הציבור הספרדי את ילדיהם למוסדות אשכנזיים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-17/6/2010 12:05 לינק ישיר 
שליחת ראשי הציבור הספרדי את ילדיהם למוסדות אשכנזיים

.

עקב המאורעות, עולה שאלה זו כמה פעמים, ומכמה כיוונים שונים.

אמרתי בלבי לתרום משהו לדיון בנושא זה, משום שנלע"ד שכל מה שקראתי כאן עד עתה, מפספס לגמרי את הסיבה האמיתית לתופעה ידועה זו.

עד תחילת העליה היהודית הגדולה של העת החדשה, מתי מעט גרו בארץ ישראל, בעיקר בארבע ערי הקדש. הציבור בארה"ק התחלק, באופן גס, לקהילות יהדות ספרד, ולקהילות האשכנזים. יהודי המזרח, על פי רוב, היו עשירים יותר, ומקושרים יותר לשלטון העותומני שהיה בארץ. הקהילות האשכנזיות - שוב, באופן כללי וסכימטי בלבד - היו עניות יותר. "ספרדים טהורים"התייחסו בבוז לאשכנזים, והסיבות היו כלכליות, חברתיות ועדתיות. יש כמה סיפורים מפורסמים, אולי הידוע שבהם הוא אהבתו של איתמר - בנו של אליעזר בן יהודה, לבת למשפחת אבושדיד. משפחתה לא רצתה לקבל חתן אשכנזי, והדברים ידועים.

תמונת מצב זו היתה ייחודית לארץ ישראל. מאז גירוש ספרד, "יהדות אשכנז" - ומטעמי נוחות אתייחס במונח זה לכל יהדות אירופה, גם מזרח אירופה - היתה מרובה עשרות מונים במספרה על יהדות המזרח. רוב יהדות העולם חי תחת השלטון הנוצרי, ומיעוטו - בארצות האסלאם. נקודה זו היא מהותית וחשובה להבנת ההמשך, לכן אשוב ואחזור עליה: במאות השנים האחרונות, רוב מוחלט של יהודי העולם, היו אשכנזים.

הציונות שינתה את תמונת המצב בארץ ישראל. יהודים רבים החלו לעלות לארץ, והחלוקה הדמוגרפית של יהודי ארץ ישראל השתנתה. רוב-רובם של העולים לארץ היו אשכנזים. גם אפיזודות כמו עליית חלק מיהודי תימן בשנת התרמ"ב, לא שינו את התמונה הכללית.
היהודים האשכנזים התערו בערים הקיימות, הקימו מקומות ישוב חדשים - וכמו כן, גם ישיבות. בארץ ישראל נוצר מצב בו רוב הישיבות היו אשכנזיות. יהודי ארצות המזרח הפכו, בתוך שנים לא רבות, למיעוט בארץ ישראל. אין לי נתונים כמותיים, אבל מי שיבחן כמה ישיבות אשכנזיות היו בארץ עם קום המדינה, לעומת כמות הישיבות הספרדיות, דומני כי ימצא הבדל מובהק.  זה לא לומז'ה בפתח-תקוה מול פורת יוסף בירושלים, מדובר על מספרים משמעותיים.

העליה הגדולה של יהדות ארצות המזרח החלה לאחר קום המדינה. כמות גדולה מאד של יהודים מארצות המזרח עלתה לארץ - רובם בחוסר כל.

מה יעשה אדם שלמד בצעירותו בישיבה, במקנס למשל, וכן אביו וסבו וכל אבותיו למדו? הוא מגיע לארץ, ורוצה לשלוח את בנו ללמוד בישיבה. לאיזו ישיבה ישלח את בנו? להקים ישיבה אינו מסוגל - הוא בקושי שורד את היום-יום הקשה, את הצורך הדוחק בפרנסה. ברור כי ישלח את בנו לישיבה אשכנזית, כזו שכבר קיימת. יש לקשור כתרים לראשם של ראשי אותם ישיבות אשכנזיות שלא היו גזענים כפי שיש הנוטים להאשימם, וקלטו לא מעט מבני העולים הספרדים לישיבות. היכרתי יותר מאדם אחד, לא אשכנזי, שלמד בפוניבז' אצל הרב שך, ורק מלים טובות היו בהם על ראש הישיבה ועל הרבנים. חוויות לא קלות ודאי שהיו להם, אולם הם ידעו להפריד בין אנשים טפשים ורשעים, לבין הישיבה וראשיה.
הרב י.ש., לדוגמא, נשלח על ידי אביו - יהודי ת"ח יליד תימן - ללמוד בפוניבז'. הילד, בן 12, מצא עצמו במקום בו שיעורים רבים נמסרו ביידיש. כשבא אל אביו וקבל על כך שאינו מבין מלה, שלחו אביו בחזרה לישיבה עם הציווי "אם בשפה האשכנזית הם מלמדים - למד אותה, כי אין לך ישיבה אחרת".
והנער למד. סהדי במרומים כי כשהיכרתיו, הוא ידע יידיש יותר טוב מרוב האשכנזים בבית הכנסת שלי.

תופעת לואי אחת בולטת היתה ה"שיכנוז" של רבים מאלו שלמדו בישיבות האשכנזיות. תופעה זו אינה יחודית, גם רבים מיוצאי גליציה שלמדו בישיבות זנחו את נוסח אבותיהם ועברו לנוסח הישיבה, כפי שקרה ליוצאי מקומות רבים. מנהגים רבים פסו ואבדו מהעולם בשל "השתלטות" מנהג הישיבה. לגבי חלק מיוצאי עדות המזרח, היה מדובר כאן גם בנושאים הלכתיים. רבים מהם נכנסו לישיבה כילדים, ויצאו ממנה כשהם יודעים, למשל, שהאשה צריכה לברך על הדלקת נרות שבת רק לאחר שהדליקה אותם. רבותיהם הספרדים התפלצו לגלות זאת.

עם השנים קמו מוסדות ברוח יהדות המזרח. האם יש לתמוה על כך שאדם שלמד בישיבה מסויימת, רוצה לראות את בנו עובר את אותו המסלול? שאשה ספרדיה שלמדה בבית יעקב - וחושבת שלמדה במקום טוב - תרצה לראות את בתה עוברת את אותו המסלול החינוכי?

אין לתמוה על התופעה שהוזכרה למעלה בכותרת. האשכנזים היו כאן קודם, והקימו ישיבות קודם. עולם הישיבות האשכנזי מבוסס וותיק יותר בארץ, ואין פלא שהורים בוגרי מוסדות אשכנזיים, חפצים לשלוח את בניהם למקומות בהם הם עצמם למדו.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2010 12:12 לינק ישיר 

אינני מבין אותך לחלוטין.
אתה תוקף אותי באשכול אחד, וחוזר על דברי בצורה שונה באשכול אחר.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-17/6/2010 12:19 לינק ישיר 

ראו דברים שכתבתי במקום אחר:

זה שהחרדים הספרדים כל הזמן מנסים להדחף למסגרות אשכנזיות מעיד על כך שהם בעצם מכירים [או מאמינים] בעליונותם של האשכנזים.

הרי אם כולם שווים, אז לכאורה מה היה איכפת להם שיהיו להם בתי ספר נפרדים משלהם – טובים לא פחות [לכאורה].

אלא שרצונו של הורה חרדי-ספרדי מצוי הוא שאת ילדיו דווקא יקבלו למסגרות אשכנזיות אבל את שאר הילדים הספרדים יותירו בחוץ – אחרת כל הפואנטה של להתקבל למוסד אשכנזי תלך לאיבוד.

הדבר האחרון שהחרדים הספרדים [המצויים] חפצים בו הוא שיפתחו את המוסדות החרדיים לכל דכפין [או לכל דכפין חרדי].

כל ההנאה היא בלהתקבל למוסד אקסקלוזיבי – לא למוסד אינקלוזיבי.

ומענין לענין באותו ענין:

לגבי כל אלו שמתלוננים על סלקציה במועדונים:

אני אומר: מה לכם כי לינו? הרי ישנם מועדונים ללא סלקציה! זאת ועוד: אם היה ביקוש רחב יותר למועדונים כאלה, ללא סלקציה, אז היה גם היצע רחב הרבה יותר משיש היום – כמקובלנו מאדם סמית.

אלא שכל המתלוננים רוצים להנכס דווקא למועדונים עם סלקציה. וזאת למה? כי הם פשוט טובים יותר! ובזכות מה הם טובים יותר? נו טוב.. התשובה ברורה.

האם כל המתלוננים באמת רוצים להפוך את כל המועדונים לדומים לאותם מועדונים שהיום הם ללא סלקציה? ברור שלא! הם פשוט רוצים שאותם יכניסו ואת האחרים ישאירו בחוץ…

ואחתום בסיפור:

פעם אחת, דיברתי עם חרדיה לשעבר ספרדיה אחת, והשיחה איכשהו גלשה לאפליה של הספרדים בחברה החרדית [היא סיפרה לי איך בהיותה תלמידה היא ניסתה להתקבל לאיזה מוסד וכו וכו].

אז אמרתי לה שבמקום כל הזמן לנסות להדחף למוסדות אשכנזיים, על הספרדים פשוט להרים ראש ולהיות גאים בהיותם ספרדיים ולנסות להרים את קרנם של המוסדות הספרדיים.

אז היא אמרה לי: זה לא כיף ללמוד במוסד עם הרבה ספרדיות.

ואז אני חשבתי לעצמי [אע"פ שלא אמרתי לה זאת בפרצוף]: אז מה את מתפלאת שהאשכנזים לא רצו לקבל אותך?! אם אפילו לך לא כיף עם הרבה ספרדיות, האם את מצפה שלאשכנזים יהיה כיף עם הרבה ספרדיות?

תוקן על ידי רדףהשיג ב- 17/06/2010 12:22:17

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2010 12:26 לינק ישיר 

בחור ספרדי התעקש אצל ראש ישיבה אחד שהוא רוצה דווקא ישיבה אשכנזית.
ענה לו הראש ישיבה גם אני רוצה.... ואידך זיל גמור.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-17/6/2010 12:27 לינק ישיר 

חה חה - טווואאוווב!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2010 12:49 לינק ישיר 

גראוצו' מרקס אמר- איני מוכן להיות חבר במועדון המוכן לקבל כחבר אדם כמוני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2010 13:02 לינק ישיר 

איפה המנהלים אם מותר לשאול?.

בתוך יום אחד נפתחים שלשה אשכולות על אותו נושא ואין אף אחד מהמנהלים וממנהלי המשנה שיעשה סדר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2010 13:13 לינק ישיר 

לירוחם: והדברים ידועים... :-)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2010 13:25 לינק ישיר 

http://www.bhol.co.il/news_read.asp?id=17675&cat_id=1

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2010 13:42 לינק ישיר 

צענע
לקיים מה שנאמר

ברכות דף סד.

אמר רבי חייא בר אשי אמר רב: תלמידי חכמים אין להם מנוחה לא בעולם הזה ולא בעולם הבא, שנאמר ילכו מחיל אל חיל

חברי הפורום אין להם מנוחה הם צריכים גקם ללכת מאשכול לאשכול

רודף, אתה מבין- יש כאן בפורום שעוד לא יודעים הכל כמוך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2010 13:43 לינק ישיר 

להגיולם: ידידיה מאיר בחור על הכיפאק [ואני מכיר את האח שלו מהישיבה :-) ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2010 13:52 לינק ישיר 

מרכא_טפחא כתב:
אינני מבין אותך לחלוטין.
אתה תוקף אותי באשכול אחד, וחוזר על דברי בצורה שונה באשכול אחר.

[יפה אמרת - אכן, אינך מבין.
לא רק שמואדיב לא חזר על דבריך, אלא שיש בהם בדיוק את כל מה שנעלם מהודעותיך שלך (הסבר, דוגמאות, עובדות וכו'). ברור שניתן להתווכח על פרשנותו של מואדיב לעובדות שהוא מספק, אך מדבריו לא עולה כל חשש של שנאה או זלזול ב"אחר". אגב, מדבריו בכלל לא ברור מי הוא ה"אחר" שלו. וכל זאת, כמובן, בניגוד לעולה מדבריך שלך.

אגב, בתוספת להודעתי הקודמת -
אחת הדרכים לבחינה מתי אדם משתמש בקלישאות ובסיסמאות מבלי שיבינן לעומקן הוא כשאינו מצליח להחילן על דבריו שלו. גם את הכשל הזה שבדבריך הדגים יפה מואדיב.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2010 14:01 לינק ישיר 

בחור יהודי התעקש אצל ראש אוניברסיטה אחד שהוא רוצה דווקא אוניברסיטה אשכנזית (גרמנית בלע"ז).
ענה לו הראש אוניברסיטה גם אני רוצה.... ואידך זיל גמור

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2010 14:05 לינק ישיר 

אכן ידידיה מאיר הבהיר את הנקודה.
המצב היום ביהדות החרדית שיש זרמים ותת זרמים ורק מי שנמצא בפנים מבין את הדקויות.

אחיינית שלי לא התקבלה לסמינר יוקרתי בבני ברק רק בגלל שאמא שלה נוהגת ברכב בבוקר כשהיא ממהרת לעבודה וחייבת להביא במהירות את הקטנים למעונות ולגנים.

האם ההורים צעקו :אפליה? לא .ולמה?
מפני שאין להם רגשי נחיתות.
הם שלחו את הבת לסמינר פחות יוקרתי.
אין כאן עניין של גזענות.
מי שטוען שזו גזענות בעצם עושה דבר חמור מפני שהוא גורם לזילות של הגזענות. האמיתית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2010 14:50 לינק ישיר 

אני לא מבין איך אף אחד לא עושה את ההבחנה בין מוסד פרטי, לבין ציבורי כללי שיום אחד קם מישהו ומחליט לסנן מתוכו את כל מי שלא הולך בקו שלו. אז זה לא גזענות, זה עוול נורא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2010 15:32 לינק ישיר 

ידידיה מאיר יכול לספר סיפורים לחילונים, אני גדלתי בחינוך החרדי ואני יודע שיש אפלייה ונומרוס קלאוזוס.
כשיבואו ספרדי ואשכנזי שווים בכשרונותיהם ובמצבם הרוחני, לאשכנזי יהיה קל יותר להיכנס למוסד חינוך חרדי.
זוהי אמת ברורה וידועה לכל מי שחי בציבור החרדי, וכשלא עוסקים באפולוגטיקה כלפי חוץ לא משתדלים במיוחד להסתיר אותה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שליחת ראשי הציבור הספרדי את ילדיהם למוסדות אשכנזיים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext