|
|
| נשלח ב-1/7/2010 00:41 |
|
| |
השמעוני
ברוך הבא לפורום.
כידוע משנת ר' אברהם בן הרמב"ם הושפעה מרעיונות איסלמיים (וקצת נוצריים) בני זמנו (וקודם לה).
הפרישות כמונע דבקות ה' כרעיון. היא בכלל מבית מדרשם של אפלטון ותלמידיו, שזיהו מתח בין השכל העילאי והנשגב לגוף החשוך והאפל (שנטול כל חשיבה ורעיוניות) אריסטו אף אמר שחוש המישוש (הוא התכוון למשגל כמו למאכל) בושה היא לנו.
החסידים בראשית התקופה, זיהו את השקר שבזה (כי אין שום מתח בין גוף סתמי לשכל שהוא עיקרי). ולכן שללוה מכל. אדרבא תחושות עונג ורגשות גהות מהוות זרז לדבקות ה'. אם כי לא דבקות שכלית, אך בהחלט מהווים זרז וסיוע לדבקות שכלית.
הפלא אם כן, מה גרם לרש"נ להקצין ולנקוט בשיטה שלמעשה לא תאמה את אופיו הנרגש והחם.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2010 08:31 |
|
| |
התשובה היא אחת, רבו - בעל 'בית אברהם' שהיה איש רגש מדהים. דגל בשיטה הזאת. אפשר אולי לשאול על הבית אברהם מדוע עשה כך, אבל כנראה היה לו אופי סגפני. יש סיפור על כך שבמוצאי יום כיפור הוא לא ניגש לאכול אלא לאחר שלמד במשך כמה שעות. הוא היה ניזון מחויות רוחניות והגוף היה אצלו דבר טפל שרק נגרר ומפריע.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2010 08:43 |
|
| |
השימעוני שפתים יישק. ר' אברהם הושפע מהסופים והעריץ אותם. לא צריך להיות איש אקדמיה כדי לראות את זה, הדברים נאמרו בפירוש. ראה לדוגמא בסוף המספיק.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2010 08:47 |
|
| |
השמעוני
האם אופי של איש אחד, וצרכים אישיים סגפניים. יכולים לקבוע הנהגת העדה כולה?!
ארביש
הרי מצינו במעמד הר סיני פרישות מאשה, וכן תיקנו חכמים טבילה לבעלי קריין.
וגם במשה מצינו פרישות תמידית.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2010 09:37 |
|
| |
<הוא היה ניזון מחויות רוחניות והגוף היה אצלו דבר טפל>
אני שמעתי על אנשים שהשמינו לא מזלילה, אלא מברכת המזון שלאחריה.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2010 15:26 |
|
| |
מעמד הר סיני היה בעל משמעות של קבלת-חוקה ודת, ככזה היה עליו להיות בכובד ראש ואימה, ובכושר קבלת אחריות ומחויבות.
לפיכך מובן מדוע שלושה ימים קודם, היה על העם להרצין ולעבור ממצב סטנדרטי ונורמלי למצב מיוחד הכולל התכנסות עצמית וחשיבה ראציונאלית, ולא עיסוקי משפחה ועינוגים.
מלבד זאת עפ"י דרשת חז"ל (שבת פז) הפרישה היא בכלל עקב חשש טומאת פולטת).
בתקופת סוף בית שני וסמוך לה, עת הורד קרנה של תורה (ושאר דברי קדושה) בקרב העם (והוא היה רק נחלת החכמים הפרושים). נעשה נסיון להחזיר את מעלתה ויוקרתה, בין השאר באמצעות גזירה של איסור לימודה בטומאת קרי (על בסיס גזירה קדומה לה, כנראה מאותה סיבה. מזמן עזרא הסופר) וע"י השוואת מעלת לימוד תורה למעמד קבלתה, סברו חכמים להעלות קרנה. נסיון זה לא צלח והוא לא התקבל ע"י רוב העם, ונתבטל.
אך אין בין שתי אלו ולמצב חיים נורמלים ולא כלום.
בענין משה, הדברים לא נתפרשו בתורה. אלא נדרשו ע"י חז"ל ונימוקם עימם , שהיה במצב סיני מאז והילך.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2010 15:48 |
|
| |
[בעל הגדה,
עוד בעניין משה - אצל חז"ל הדברים אינם נזכרים כלל לשבח, למשל במדרש המוכר על השיחה בין ציפורה ומרים בעקבות אירועי אלדד ומידד...]
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2010 21:55 |
|
| |
יוחנן פאולוס ודאי שאיש אחד יכול להשפיע השפעה עצומה, תלוי באיזו עמדת מפתח הוא נמצא. דוגמאות מהחיים לא חסרות: אהרן ברק קבע את כל צורתו של בג"ץ, ובהשלכה מיידית - השפעה עצומה על כל מה שמתרחש במדינה. שיגיונותיהם של רודנים כגון סטאלין, היטלר, והמטורף ההוא מצפון קוריאה, קבעו את גורלותיהם של מליארדים. ואותם רודנים ניזונו מרעיונות ותפיסות של כל מיני הוגים.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2010 23:10 |
|
| |
השמעוני היקר
השאלה לא היתה מה הם הדרכים בהם איש אחד יכול להשפיע על ציבור שלם. כל אחד העומד בראש מערכת , משפיע על כולה ולפעמים אף מחוצה לה. עיין ערך מלחמת-עמנואל...
מה שקשה כאן , הם דבריך שטבעו האישי הסגפני של רבו של רש"נ השפיעו על קביעת דרך חיים לציבור תלמידיו-חסידיו. באם רש"נ לא היה סבור שדרך סגפנית זו בדווקא היא הדרך הראויה, וודאי שלא היה מנחילה לשומעי ליקחן רק משום שרבו רווה נחת בחייו מסיגופים דווקא.
וא"כ מענין מאוד מה הרעיונות בהם דגל רש"נ , שהם הובילוהו לסבור שפרישות היא הדרך הראויה לדבקות בה', הפך מחסידים הראשונים.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2010 23:32 |
|
| |
מדוע זה מתמיה אותך? רש"נ [שכל תקופת הקשר עם רבו היתה בערך כשלוש שנים כשהיא בחור צעיר לפני גיל 18] העריץ את רבו וראה בו מכלול של שלמות. קשה להאמין שהיתה לו אז היכולת לנתח את רבו ולהבחין בין עיקר לטפל ובין עיקר לעיקר שבעיקרים [משפט החביב עליו מאוד]. מצורף לזה שהוא העריץ אותו, ככל חסידי סלונים, הערצה עצומה ויוקדת. היפלא שראה בצורת חייו את התגשמות הטוב האפשרי? ואם ה'בית אברהם' נלחם בגוף מלחמת חורמה, סימן שזו האמת. אתה יודע שהיו ניגונים שרש"נ אהב אותם וחזר עליהם שוב ושוב רק מפני ששמע אותם פעם מבעל 'בית אברהם'? דברים כאלו נחרתים בנפש וכל האילן הצומח מותאם לאותם דברים שנחרתו בו בקטנותו.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2010 23:46 |
|
| |
כאן אתה כבר אומר , שרבו של רש"נ נלחם מלחמת רוח בגוף, ולא היה זה רק טבע סגפני אישי.
א"כ באר לנו אם ידוע לך מה עומק הרעיון בזה. מדוע הוא היה שונה בזה מכל אישי הרוח החסידיים והליטאים.
(אינני חושב שניגוני נוסטלגיה רלוונטיים לכאן. יש פה משנה קיצונית הדורשת הסבר מעמיק)
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2010 00:00 |
|
| |
ראה ארביש את ה'בית אברהם' אף אחד מאיתנו לא הכיר. כל מה שקיבלנו - היה דרך המנסרה של רש"נ. לפי הסיפורים הוא היה אדם שבער באש קודש, ונלחם מלחמת חורמה בגוף. כך עולה גם מכתביו ושיחותיו. מדוע הוא היה כך? זה כבר קשה ואף בלתי אפשרי לדעת.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2010 05:08 |
|
| |
| השימעוני כתב: |  | נציין שה'שווארצעס' ניסו להעמיד אלטרנטיבה ולטעון שהם מייצגים את 'סלונים המקורית' לפני שעוותה, לשיטתם, בידי רש"נ. אולם הנסיון עלוב למדי. ראשית, האדמור השחור היה בעל 'משקל נוצה' ביחס לרש"נ, ולא היה אלטרנטיבה ראויה. |
|
משפתך ניכר עליך שאתה מה"וייסעס" (סלונים לבן)
לומר על הרבי מסלאנים (האדמור השחור כלשונך, לשני אתה קורא רש"נ) שהוא בעל משקל נוצה ולא אלטרנטיבה, האם השתתפת פעם בטיש שלו? שמעת פעם דברי תורה שלו?
אני לא חסיד סלונים בכלל אבל יש לי קרובי משפחה, ואני נכנס לשם מידי פעם בשמחות, מה שאני ראיתי ושמעתי הספיק לי, וגם נתן לי להבין למה החסידות הזאת מתפתחת בצורה אדירת ממדים, החסידות מונה 450 משפחות, כשהיא החלה את דרכה ב100. רוב הבחורים הלומדים בישיבת סלאנים שחור, ולא היו חסידי סלאנים, הפכו להיות חסידי סלאנים, הסיפורים על ההשפעה העצומה שיש לתפילותיו ותורותיו של הרבי מסלאנים מספרות הכל.
אז מה יש לנו כאן,
אתה בא לפורום כאילו אתה נייטרלי, מוריד לנו כאן שיחה "צנועה" בנוגע לרבי שלום נח (יערב לך ויבושם אין עיני צרה) ומוריד את ראשם וכבודם של ציבור שלם שאינך חפץ בכבודם, אנא היכנס בזדמנות לבית הכנסת של סלאנים שחור בבני ברק, לא יגרשו אותך משם, באים לשם מידי פעם סלונים לבן לסעודה שלישית בחושך, לא עושים להם כלום. ואחרי זה תשוב לפטפט עליהם ועל האדמור שלהם
מצורף כאן לינק לאשכול חשוב שקראתי לאחרונה. עיינו בו ותבינו מהי משנתם של סלונים לבן
http://bhol-forums.co.il/topic.asp?topic_id=2795061&forum_id=771
תוקן על ידי שמענו_עליך ב- 02/07/2010 05:12:54
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2010 06:29 |
|
| |
טוב, חששתי שזה מה שיקרה. ואינני מתכוון בשום אופן להגרר כאן לויכוח בנושא סלונים שחור לבן. זה פשוט לא מעניין אותי. אינני הולך לשמש סניגור בנושא שנאתם של הלבנים לשחורים, שזה באמת דבר מגוחך ממש והיה ראוי לו שייפסק. אבל שהאדמור של סלונים שחור הוא משקל נוצה כנגד רש"נ, נראה לי שבזה אינני מחדש כלום. ולא שאני בא להקטין את אישיותו שבאמת אינני יודע עליה הרבה מידי. הרבי השחור הוא אדמור סטנדרטי שכמוהו ישנם רבים, ואם אתה באמת סבור שיש כאן איזה שהוא יחודיות מהממת שלא שמעו עליה, הרי אתה מוזמן לפתוח אשכול 'סלאנים שחור, החסידות המעניינת שלא שמעו עליה והיא אפילו לא מפלה אף אחד, ורק סופגת אבנים וקליפות גרעינים ולא מגיבה' ושם לספר את כל מעשה תקפו וגבורתו וגדולתו של ר' אברהם וינברג. ואני אשמח מאוד לקרוא אותו ולהתעדכן. פותח האשכול הזה, אם ראית, ביקש להתעניין בחסידות סלונים הלבנה. רש"נ היה אדם יחודי, בכך נראה לי לכה"פ כולם מודים, היתה לו משנה יחודית, ספריו מוכרים בעולם ונפוצים מחוץ לגבולות חסידותו הרבה יותר משל כל רבי אחר [זולת חב"ד]. וכמו כן, הרבי השחור גדל בישיבתו של רש"נ, והוא עצמו חניך שלו. ירצה או לא ירצה. זה כל מה שכתבתי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2010 07:41 |
|
| |
[השימעוני,
כתבת שרש"נ הכיר את רבו בפועל כמה שנים לפי גיל 18 ולימודו ממנו שואב מחוויותיו אז. איני רוצה לדמיין כיצד הייתי נראית ומתנהגת היום אם הייתי מבססת את תפיסת עולמי ודרכי בחיים על סמך חוויותיי - וביניהן גם מפגשים עם אנשים מוערצים ומודלים לחיקוי - בגילאים אלה (וגם אתה עצמך רמזת על יכולת השיפוט הערכי והרגשי שאפשרית בתקופה זו של החיים), במיוחד בכל הנוגע לעניינים הנוגעים במיניות וביחס לגוף.
גילוי נאות - איני מכירה את הדמויות שנידונות כאן. אני מנסה ללמוד מן התיאורים משהו עקרוני, והמשהו הזה הולך ומצטייר כנע על הסקאלה שבין מפחיד לפאתטי (בעיקר בכל הנוגע לענייני מיניות וכו').]
|
|
|
|
|