בית פורומים אגודה אחת

הורי עמנואל השקופים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/6/2010 11:36 לינק ישיר 
הורי עמנואל השקופים

את ההודעה הזו הכנסתי לפורום "בחדרי חרדים" (http://bhol-forums.co.il/topic.asp?cat_id=4&topic_id=2801300&forum_id=771), אולם כבר כעת נראה שהדיון שם יגלוש מהנושא המרכזי. כמו כן, אני חס על טרחתי בכתיבת ההודעה, שתמצא את עצמה בתוך מספר שעות בגנזך. לכן אני מעתיק אותה גם לכאן. יחד עם זאת, אני אשמח אם חברי הפורום יכתבו את תגובתיהם גם בפורום "בחדרי חרדים", היות ונראה לי שהקול הזה צריך להשמע גם ברשות הרבים הגדולה דשם ולא רק ברשות היחיד (היחסית) שלנו.

לנוכח המלל הרב שכבר נשפך אודות פרשת עמנואל, נדמה שלא נותר כבר מה לחדש בנושא. למרות זאת, ברצוני לשתף את חברי הפורום בשאלה שמנקרת בי, שלצערי אינני מוצא לה תשובה.

כהנחת מוצא, אני מאמץ לצורך הדיון את גירסתם המליאה של חסידי סלונים לפרשיה זו. ההפרדה בבית יעקב בעמנואל התבצעה מטעמים חינוכיים בלבד, על בסיס הבדלים בנורמות דתיות. ההפרדה לשני בתי ספר עם קירות גבס התבצעה בתום לב, ללא כוונה לפגוע ולהשפיל איש, לא נדחתה אף בקשה של בת כלשהי להתקבל ל"מגמה החסידית", כשהיא עמדה בתנאים המחמירים שנקבעו למגמה זו. התביעה לבית המשפט הוגשה על ידי גורם חיצוני, שרצה להיבנות על גבם של חסידי סלונים. ההורים במגמה הכללית לא היו חלק מהתביעה, וההורים החסידים לא הורשו להיות צד בדיון. בית המשפט פעל ממניעים פסולים, של שנאת חרדים. פסק הדין לא קויים במלואו, מתוך רצון למנוע פגיעה בחינוך הילדים. ההורים הסכימו למסור את נפשם, למען מטרה קדושה זו.

המשפחות של הבנות במגמה החסידית, זכו בתקופה האחרונה לחשיפה חסרת תקדים. נכתבו טורים כתבות ומאמרים, צולמו תמונות והוסרטו קטעי וידאו וטלויזיה, שתיארו בפרוטרוט את חייהם מצוקותיהם התלבטותיהם אמונתם ואורח חייהם, של המשפחות הללו. הם הועלו על נס בהפגנת ההמונים, והתקשורת החרדית והכללית, ימשיכו ככל הנראה ללוות אותם על כל צעד ושעל.

ומה עובר על אותן משפחות שבנותיהן לומדות ב"מגמה הכללית" ? אלו כאמור לא היו כלל צד בעניין. הן לא הופלו ולא תבעו שום תביעה ובנותיהן ממשיכות כל העת ללמוד בבית הספר על מי מנוחות. משפחות אלו נאלצות לשמוע בכל כלי התקשורת שהן אינן מספיק דתיות, שהם חשודים בחילול שבת ובעריכת שמחות מעורבות. שהלימוד עם בנותיהן הוא מסוכן מבחינה רוחנית באופן חמור, שעדיף להיכלא בבית הסוהר ובלבד שלא ללמוד איתן במשך שבועיים. טענות אלו גובו על ידי רוב מניין ובניין של גדולי התורה והאדמו"רים, אשר באו לחזק ולעודד את ההורים ב"מגמה החסידית", על קידוש ה' ומסירות הנפש לא ללמוד עם בנותיהן במגמה הכללית. למיטב זכרוני, לא נתקלתי בשום כתבה; טור; מאמר; תמונה או סרטון, שבאו לתאר את תחושתיהן של משפחות אלו. עם כל הזדהותי עם צערם המתמשך של ההורים ב"מגמה החסידית", על סבלם לאורך השנים מהגשת התביעה לבית המשפט עד לכליאתם, אני חושש שצערם של ההורים ב"מגמה הכללית" גדול שבעתיים. האם הטענה שהם אינם מופרדים מסיבות עדתיות אלא דתיות אמורה לנחם אותם ? חלקם כפי הנשמע הגיעו מהעולם החילוני ובצעד לא פשוט באו לחסות תחת כנפי השכינה, והנה הם מוגדרים בראש כל חוצות כבלתי רצויים מבחינה דתית.

כמדומני, שמספר ההורים ב"מגמה הכללית" איננו פוחת ממספר ההורים ב"מגמה החסידית", מה גורם אם כן למלוא תשומת הלב להורי ה"מגמה החסידית" ולהיעלמותם המוחלטת של הורי ה"מגמה הכללית" ? האם הם פשוט אינם מוכנים להתראיין או להצטלם ? או שאולי ישנו חשש שחשיפתם תציג חלילה גם צד אנושי שני לפרשיה כאובה זו ?

המטרה המוצהרת של כל המאבק האחרון, היא כאמור חינוך הילדים. האם להתנהגות זו, של הכתמת והטלת כתם רוחני בקבוצה כה גדולה של משפחות אין נזק רוחני קשה ? האם יש דרך לאמוד את הנזק החינוכי לא רק לבנות ה"מגמה החסידית" אלא לכלל הילדים (והמבוגרים) במחנינו, בהפנמת הנורמה של הטלת מום רוחני באנשים אשר זה מקרוב באו לעולמה של תורה ויהדות, או חמור מכך ליצאי עדות המזרח בהכללה (למעט יוצאי הדופן ה"נבחרים") ?

אני מבקש מהמגיבים, לא להסיט את הדיון באשכול זה לצדדים השונים של פרשיית עמנואל, לשם כך כבר נפתחו בפורום ועוד עתידים להיפתח אינספור אשכולות. חשוב לי לפתח את הדיון בשאלה ספציפית זו.

תוקן על ידי בןציוןכהנא ב- 21/06/2010 14:29:07

אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.

דווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-21/6/2010 15:12 לינק ישיר 

ההפגנה לא היתה כי הלימוד עם בנותיהן הוא מסוכן מבחינה רוחנית באופן חמור, שעדיף להיכלא בבית הסוהר ובלבד שלא ללמוד איתן במשך שבועיים.
אלא כדי למחות על פסק הבג"ץ שטען שהוא מעל החלטתו של כל רב, וגם על התערבותו העקרונית ב'היכן נחנך את ילדינו'.
סלונים הסכימו בסיטואציה מסויימת לשבועיים הללו, אם יובטח להם מוסד פרטי בשנה הבאה. מישהו טירפד את זה. מה שאומר שהם לא התייחסו לשבועיים הללו בצורה חמורה כל כך. ומי שמעצים את השבועיים כוונתו רק להקצין את עמדתם, כדי להגחיך אותה.

הורי המגמה הכללית לא היו צד במאבק, כשם שהורי המגמה החסידית לא היו צד עד לא מזמן. אכן, התקשורת חיפשה אותם ביום העצרת, ובקושי מצאה מי שידברר אותם, כראוי. הסיבה די פשוטה. חלקם לא מעוניינים מסיבות פרקטיות, כדי לשמור על שכנות טובה, ויהיה מי שיאמר שהם פשוט רוצים להתקבל יום אחד למגמה החסידית. וחלקם האחר פשוט לא רואה בעצמו צד. ולמה שיראה? הרי אף אחד מהם לא היה מוכן לחתום לללום שיעתור בשמו!

צר לי מאוד שאתה מאמץ את העמדה הדמגוגית הזו, ששהפגנה היתה כדי לא ללמוד איתם שבועיים. נראה לי שבאף נאום לא הושמעה הטענה הקלושה הזו, ורק הצד של ללום מחזק אותה כל הזמן, כפי שכתבתי קודם. המחאה היתה באופן ברור כדי שבג"ץ לא יתערב בחינוך. הטענה שלימוד שבועיים חמור כל כך לא נשמעה מפי אף אחד, אלא מכמה ניקים בבח"ח. שבאמת נדמה לי שחלקם טרולים במכוון!

כבר אמר מי שאמר,  שאילו לא היו הורי המגמה החסידית ברובם חסידי אדמו"ר אחד, שמגבש אותם למאבק מסודר, כל המאבק היה נראה אחרת. אני משער שאין סיבה שהורי המגמה הכללית יהיו קבוצה אחת, יתראיינו, יביעו את עמדתם וכו'. אפילו אם יש בהם ממומרמרים על המצב, הם יחידים (לא באחוזים, אלא שאינם קבוצה), קל וחומר שייתכן מאוד שלחלקם כל המצב אינו מזיז. הם לא יזמו אותו והם לא מגבים אותו.

צד אנושי שני לפרשה כאובה זו, לא יהיה על ידי סתם הורים מן המגמה הכללית, אלא על ידי הורים שנדחו מרישום למגמה החסידית. סלונים טוענים שאף אחד לא ניסה להתקבל. לפי מה שצוטט בבח"ח שרה ב"ק טענה בשם הורים  שלא היה אפשר להשיג בכלל טפסים, וגם מי שניסה להשיגם נדחה בלך ושוב. אני נוטה להאמין לטענה הזו.

הכתמת קבוצה גדולה של אנשים, נעשית אך ורק על ידי אלו שמושכים בכח את המאבק ומציגים אותו כאילו הוא נגד הורים מסויימים ובעד גזענות. יטלו הללו קורה מבין עיניהם, ויבינו שבעשותם זאת למרות שנראה להם שזה משרת את מטרותיהם, אין זה אלא מבזה אותם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2010 15:45 לינק ישיר 

אטו בשופטני עסקינן ?האם כאשר בפוניבז' פונים לערכאות זו לא התערבות של בית המשפט? איפה הפגנות שש מאות האלף שם? מי זה שאמור להתרשם מהשטות הזו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2010 16:30 לינק ישיר 

לומד

טענתך, שהסיבה המרכזית למחאה הגדולה, הייתה עצם ההתערבות של הבג"ץ בחינוך הילדים החרדים וביתרון של פסק בג"ץ על כל הוראה אחרת היא נכונה. אולם לצערי, הדרך שבה נעשו הדברים ושהם ממשיכים להיעשות עד שעה זו, מציגה את הדברים באופן שונה לחלוטין. לשם כך ברצוני להשוות את הדברים, להפגנת הענק נגד בית המשפט העליון לפני למעלה מעשור.

למיטב זכרוני, העילה בפועל להפגנה בשנת תשנ"ט הייתה קביעת בג"ץ שחובה לשלב במועצה הדתית בירושלים נציגה או נציג של התנועה הרפורמית, אולם כולם הבינו שלא זו מטרת ההפגנה. הסיבה להפגנת ההמונים הייתה מכלול הפסיקות של בג"ץ בענייני דת ומדינה לטובת העמדה הליברלית נגד העמדה השמרנית, וכך היא אכן נחרטה בתודעת הציבור הישראלי בכלל והציבור החרדי בפרט, בלי להתייחס לעילה שספק כמה זוכרים אותה היום.

לעומת זאת, ההפגנה הגדולה שנערכה בשבוע האחרון והמשך העיסוק האובססיבי בפרשיה זו, אינם מרחיבים את היריעה לכדי התנגדות להתערבות הבג"ץ בפרט והמדינה בכלל במערכת החינוך החרדי. לשם כך, ניתן היה לציין את התערבות המדינה בתוכנית הליבה; במבחני מיצב ופיזה; בהכשרת עובדי הוראה; בעידוד בחינות בגרות; בניסיון לצרף מוסדות למוכר שאינו רשמי ובהתערבות בתהליך קבלת התלמידים במוסדות החרדיים. בדרך זו, ניתן היה ככל הנראה לאחד להפגנה זו את כלל הציבור החרדי, אשכנזים ומזרחיים כאחד. אולם אם זו הייתה כוונת העצרת, לא היה צורך להבליט כל כך את הורי התלמידות ולהפוך אותם לקדושים מעונים עוד יותר מאריה דרעי בשעתו.

העובדה היא שהנושא של ההפגנה ושל הפרשה כולה, מרכז את תשומת הלב לעמנואל בפרט ולנושא העדתי בכלל, ללא התייחסות לנושא הרחב יותר של התערבות בחינוך החרדי. להבנתי, כך גם תיתפס ההפגנה לאורך שנים בתודעה הציבורית החרדית והכללית, כקריאת תיגר על פסיקות הבג"ץ בענייני האפליה שהייתה או לא הייתה בעמנואל ועל האפליה הנוהגת או לא נוהגת בכלל החינוך החרדי. זוהי הסיבה שההפגנה נתפסת - למרות ניסיונות ההכחשה - כיושבת על השסע העדתי הפנים-חרדי. אסירי עמנואל נהפכו לגיבורים והם זוכים לתשומת לב חסרת תקדים, תוך הקטנה של הנושא הרחב יותר. הסיפור המקומי של עמנואל הפך מפרשיה מקומית מורכבת, לנושא כלל ארצי או אפילו כלל עולמי. ובמשוואה זו אני טוען, שההורים ב"מגמה הכללית" עלולים לעבור סבל רב על לא עוול בכפם, ובמידה מסויימת ניתן לומר שכלל הציבור החרדי-מזרחי חש פגוע מהמהלך האחרון.

הטענה שההפגנה והסערה היא על סוגיית מעמדו של פסק הרב מול פסק בג"ץ, נראית לי מוזרה מאוד. מכתב התמיכה של הרבנים מלפני כשבועיים וחצי, דיבר אך ורק על סוגיית החינוך ולא על חובת הציות לרבנים. האמירה של שופטי הבג"ץ בעניין זה נאמרה בשבוע שעבר בשולי פסק הדין שלהם. התקשורת החרדית והדוברים השונים של הציבור החרדי, לא מיקדו את תשומת הלב הציבורית לעניין של "דעת תורה" וחובת הציות לרב. הם מרבים לדבר על היעדר אפליה, על פסיקה מחמירה; על צער ההורים והילדים; על צדקת ההפרדה; על אטימות השופטים; על האינטרסים של העותרים ועוד כהנה וכהנה ולא על חובת הציות להלכה ולתורה, למרות שבהחלט היו בהפגנה גם שלטים רבים ברוח זו.

אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-21/6/2010 17:14 לינק ישיר 

אם צועקים כנראה כואב
אפליה יש ויש. חלוקה לקבוצות ברזולוציה של מיקרונים יש ויש. מעבר לתחום החינוכי מונח בכך גם לא מעט
כסף והשפעה.
אולי כל המלחמה בכדי שיניחו לציבור להמשיך בכך ללא הפרעה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2010 00:45 לינק ישיר 

אחד ההבדלים בין ההפגנה דאז להפגנה דהיום, הוא שהפעם הבג"ץ לא רק פסק נגד העמדה השמרנית אלא העליב את החרדים בזה שהוא הציג אותם כלא הגונים. זה המשך להפגנות האם המרעיבה שבה הציבור הרגיש שכבר לא מתייחסים לאדם חרדי כאל אדם מוסרי יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2010 11:00 לינק ישיר 

אז מה? האם אדם חרדי חייב להיות כ"כ נוטף מוסריות עד שהגזענות שלו ג"כ תחשב מוסרית?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2010 12:20 לינק ישיר 

בצ"כ כתב
ומה עובר על אותן משפחות שבנותיהן לומדות במגמה הכללית ???
הפוקוס הזה מאוד מאוד מאוד חשוב !!!                                                                                           והתשובה היא: מה שעובר כבר עשרים שנה על משפחות רבות במשך כל תחילה שנת לימודים .  המאסר הזה הוא (אולי) כפרה על אותו צער ועגמת נפש שראינו ושתקנו במשך השנים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2010 17:06 לינק ישיר 

בצ"כ: תמהני עליך שכתבת את שלהלן מבלי לקרוא את "המודיע" והמבשר" של מחרת ההפגנות.
כתבו שם מעט על שאר הדברים אך בעיקר על התערבות הבג"ץ בחינוך הילדים ועל הניסיון לכפות על החרדים צווים/חוקים נגד מה שהורום רבותיהם.

יתד נאמן אינני קורא. ולא אקרא.

התקשורת החרדית והדוברים השונים של הציבור החרדי, לא מיקדו את תשומת הלב הציבורית לעניין של "דעת תורה" וחובת הציות לרב. הם מרבים לדבר על היעדר אפליה, על פסיקה מחמירה; על צער ההורים והילדים; על צדקת ההפרדה; על אטימות השופטים; על האינטרסים של העותרים ועוד כהנה וכהנה ולא על חובת הציות להלכה ולתורה, למרות שבהחלט היו בהפגנה גם שלטים רבים ברוח זו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2010 17:09 לינק ישיר 

לגבי ההורים השקופים. האם עבורך הם אינם שקופים?

כלומר האם אתה מכיר אותם? מכיר את רמתם הרוחנית/דתית?

מתוך תקוה שאתה מכיר אותם ולכן אתה טוען על סבלם הקשה וכו', אשמח אם תתן לנו הכרות קצרה איתם, תאור כללי מקרוב וכדומה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2010 18:09 לינק ישיר 

יהודים

זה סוג של היתממות או מה?
מישהו בכלל התעניין באחד הצדדים בעמנואל שכוחת הא-ל?
הנושא הוא כלל החינוך החרדי על כל מרכיביו ומקרה עמנואל נלקח במקרה מייצג, הלא כן?
האם צריך לערוך לך היכרות עם הורים דחויי קבלה מהמערכת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2010 21:41 לינק ישיר 

המערכת החרדית היא כ"כ מורכבת, כל מי שנמצא בפנים יודע היטב לאיזה מוסד לפנות ולאיזה לא לפנות. מאיזה מוסד יעיפו ילד שאביו עזב את הכולל ו/או הסתכסך עם ר' שמואל דויטש וכדו'. הדברים הם כ"כ ברורים. ואף אחד לא מחפש ת"ת או בי"ס בספר הטלפונים.
הבעיה העיקרית היא עם מי שלא מבין את הניואנסים. בעלי תשובה או ספרדים וכדו', באמת שאין גזענות אבל ברור שספרדי שינסה ליכנס לחיידר של ויז'ניץ לא יתקבל בדיוק כמו שליטאי לא יתקבל לשם, אבל הליטאי גם לא ינסה וזה ההבדל העיקרי.
כשאני לא אתקבל למוסד כלשהו, (זה לא יקרה, כי אני לא אנסה בכלל במקומות שלא מתאימים) לא אוכל להאשים אף אחד בגזענות. רק לספרדים יש את הפריוילגיה הזאת. ולכן בהנחה שאלו שנמצאים במגמה השניה כלל לא מעוניינים באיחוד המגמות (כך גם הבנתי) הרי שאין להם גם כךל סיבה להיעלב.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-23/6/2010 01:54 לינק ישיר 

וכפארפראזה על דברי טולסטוי

לאשכנזים יש הרבה סיבות למה הם לא מתקבלים, לספרדים סיבה אחת. בגלל הגזענות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/6/2010 09:48 לינק ישיר 

גם לפרנואיד יש אויבים (הנרי קיסינג'ר)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/6/2010 17:29 לינק ישיר 

asher177 כתב:
באמת שאין גזענות ...  

אני מתחיל להסתפק אם למדת במוסדות לימוד חרדיים..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/6/2010 00:16 לינק ישיר 

"כשאני לא אתקבל למוסד כלשהו, (זה לא יקרה, כי אני לא אנסה בכלל במקומות שלא מתאימים"

אשר , אתה טועה מרות , זה יכול לפגוע גם בך. אני מכיר מעשים באנשים נורמטיביים לפי כל קנה מידה שפתאום בבואם לרשום את בתם לכיתה א' , אף אחד אינו מקבל אותם , בגלל איזה רכילות או איזה שטות.

וגם לא צריך להפוך כל נפיחה או קיבעון של מישהו ל"ניואנס" שלם שמבטא מצב אובייקטיבי  שאי אפשר להזיזה ממקומה . הסיפור לא עד כדי כך מורכב. מדובר בכך שלהרבה אנשים כל חשיבותם העצמית נגזרת מכך שהם מתנשאים על אחרים. אצל עוד הרבה אנשים הצורך באישור על היותם נורמטיביים גורם להם להעדיף מוסדות שמקבלים רק אנשים מהזן המשובח יותר, ואז נשאר המיעוט הדחוי והמושפל בחוץ ואין לאל ידו לעשות מאומה, לפתוח מוסדות אינו יכול  , כי אף אחד אינו רוצה להיות זה שילמד בבית הספר של הדחויים ומוסדות שמתאימים לו אינם בנמצא . לא נותר לו אלא לדפוק על הדלתות ממוסד אחד למוסד שני ולהשפיל את עצמו.

ואחד הקריטריונים העיקריים שמבטיחים הישארות בחוץ זה להיות ספרדי. מי שמכחיש זאת הוא פשוט שקרן.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > הורי עמנואל השקופים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext