בית פורומים עצור כאן חושבים

החזון איש - מה באמת אמר, מה באמת חשב

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-26/12/2006 01:05 לינק ישיר 

אז אם לסכם ואם אני מבין עברית,

אז גוונא למעשה טוען שהחזו"א עיצב את פני המזרחי, אולי, איני מתמצא בזה, אני רק מתאר לעצמי שכמה ממייסדי תנועה מכובדת זו על ישיבותי'ה ומוסדותי'ה מתהפכים בקברם רק  מהווא אמינא שכזו, שלא לדבר שבודאי שהחזו"א מזדעדע במקום משכבו מעצם הרעיון שהפכוהו למפרע למייסד ישיבות וכוללי המזרחי. נדמה לי שהצלחת לפגוע בזה וגם בזה, ולתלמדי החזו"א כלתלמידי ישיבות המזרחי, לשניהם העלת את הסעיף ואלו כאלו עלולים עוד לתבוע אותך על הוצאת דיבה...

עכ"פ דבר פשוט הוא כי את מאות אלפי בני הציבור החרדי מן הקצה הסטמרי עד הקצה החב"די וכל מה שבאמצע הוא לא עיצב, נסה נא לעבור בבורו פארק שם גרים כשלש מאות אלף יהודים חרדים כ"י ושאל ברחוב מי הי'ה החזו"א מתי חי ואיפה ומה הם יודעים לספר משמו - פסק או חידוש בלימוד או השקפה או תקנה או מעשי'ה, ואל תתפלא אם 9 מתוך 10  ממש לא ידעו מה לענות, בתוך עמי אנכי יושבת ואני יודע את אשר אני שח, סביר שלא מעט יענו שנדמה להם שחזון איש זה שם של שיעור שאינם נוהגים כמותו...ובזה יסתכם הידע שלהם בתחום.

ובאשר לדברי צחור אין לי ספק כי הרבה רבנים, ראשי ישיבות ואדמו"רים השפיעו על חוגים נרחבים או מצומצמים, אך מכאן ועד לדיבור על עיצוב פני הדור כולו ע"י יחיד, רחוקה הדרך. ואולי ר' יואליש מסאטמר עיצב את הדור בכך שגרם לכולם להתייחס לשיטתו בענין הציונות בין בעד ובין נגד, או שמא ר' משה פיינשטיין עיצב את הדור בסגנון פסקיו על אדני ההגיון הפרקטי, או דוקא הרבי מליובאוויטש עיצב את הדור עם המצאת ההחזרה בתשובה והאופנסיבה החיובית מול החילונים, ומה עם ה"בית ישראל" עם הדגמת מנהיגות וחידוש הקמת החצרות אחר השואה, ולמה לא רבי אהרן מבעלז עם דמותו כצדיק בה נאחזו השרידים מהשריפה, ומה רע עם ר' אהרן קוטלר עם העסקנות החרדית התומכת שאיפשרה הקמת מערכות באר"י ובארה"ב, וכמובן הרב עובדי'ה יוסף עם ניצול הפוליטיקה כמנוף להרבצת תורה לעדרים ועוד ועוד ותקצר היריעה מלמנות את כל גדולי ישראל יחדיו שכולם יחד משלימים זה את זה ויחדיו עיצבו את פני היהדות החרדית כפי שהיא ניצבת בפנינו היום בין לטוב ובין למוטב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/12/2006 08:55 לינק ישיר 

אימרי בינה,
אני מוכרח להודות שעל פלח זה של ציבור לא חשבתי, חסידויות חו"ל השורשיות בחו"ל, בזה אתה צודק ולא נותר לי אלא להוריד בפניך את הכובע, (שאין לי מזה כמעט שנה... כמובן בהשפעת החזון איש ),

וחוצמזה, כידוע לך העובדה שאנשים היו מתהפכים בקיברם אינה קשורה בכהוא זה לעובדה שהם הושפעו ממנו,
ובכלל ראשי המיזרחי לא יכולים להתהפך בקיברם, הם הרי בכף הקלע

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/12/2006 09:08 לינק ישיר 

גוונא ואמרי בינה
באותה מידה ניתן לומר שהחזון איש הושפע מהמזרחי, כי יתכן וחלק מפעולותיו היו כתגובה אליהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/12/2006 09:10 לינק ישיר 

זה כבר מופרך לדעתי, כי זה בעצם לומר שהחזון איש התייחס למציאות, כי הרי היהדות התפרקה לו מול העיניים ולא שהיו מאפיינים מיוחדים במיזרחי שגירו את עצביו,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/12/2006 09:11 לינק ישיר 

אמרי בינה

יש"כ. הליטוואקים האלה שחושבים שכל עם ישראלים זה הם, פשוט מדהימים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/12/2006 09:47 לינק ישיר 

כמדומה שעלתה כאן שאלה חשובה מאד שראוי לברר, והיא נוגעת כמובן לא רק לדמותו ולהשפעתו של החזון איש. למרבה הצער, למרות שאמרי בינה "ריחף" מעליה, הוא לא הגדיר אותה, עד כמה ששמתי לב.

וזוהי:

מהי השפעה?
מהו "עיצוב"?

כדי להמחיש את הכיוון שבו יש ללכת, אזכיר את הברור מאליו, כי יש רמות שונות של השפעה.

אני מציע להשתמש במונח "אינטראקציה". הוא אמנם לועזי, אך איני מכיר מונח עברי תואם. הכוונה היא לפעולת תקשורת שמקיים אדם עם הסביבה. אינטראקציה היא אמירת שלום אבל גם שליחת מכתב, קניה במכולת או התעלמות מכוונת ומובלטת ממכירת כרטיסים של אל על, או סגירת חשבון בבנק לאומי, או מעבר לטלפון "כשר" וכיו"ב לפי "הוראת הרבנים".

כמובן, גם קנית כרטיס באל על באופן הפגנתי היא אינטראקציה, וכמוה גם קנית כרטיס טיסה סתם בלי ידיעה על ה"חרם".

(הדוגמאות לקוחות מעניני דיומא, ואני תוהה עד כמה יהיו מובנות בעוד זמן מהיום, וכמה זמן... סמיילי)

לאחר הצגת המונח, אפשר להתקדם לעבר בירור הנושא של "השפעה".

כאשר אדם מקיים אינטארקציה עם סביבתו, הוא משפיע עליה. השפעה פיזיקלית היא ברורה. אדם לוקח פטיש ונועץ מסמר, או מדביק מודעה על לוח מודעות. או שובר חלון, או קורע מודעת פירסומת שאינה נראית לו. או לוקח רובה ויורה באדם, למשל בראש ממשלה או מנהיג, כמו קנדי או גנדי.

במישור החיובי, אפשר שהוא נותן צדקה, או מניח תפילין.

אולם ההשלכות של פעולה חורגות מן הפיזיקה שלה. התנקשות במנהיג מעבירה מסרים פוליטיים, שלא לדבר על כך שהיא מזעזעת את המערכת ומעלימה את המנהיג שנתן כיוון מסויים. זה שינוי שלפעמים יכול לשנות מהקצה לקצה את היחס שהיה כלפי נושא מסויים עד כה. ולכל נושא חשיבות משלו והשלכות משלו.

המודעה יכולה להעביר מסר, כמו הפשקוילים המפורסמים של ירושלים ומעט פחות מזה, בני ברק.

המודעה יכולה להיות פירסומת על אוטובוס, וקריעתה מעבירה מסר לילדים הצופים שמותר ואף ראוי לתלוש מודעות כאשר יש "הצדקה".

הנחת תפילין היא קודם כל מצוה בין האדם למקום. אולם הצופה מן הצד, במיוחד ילד, במיוחד בן, לומד מזה על חשיבות התפילה ואופי עשייתה

אם זו הנחת תפילין בחול המועד, כיון שיש מחלוקת גדולה בין הפוסקים בשאלה זו, הרי ההנחה מעבירה שדר של הכרעה שלא כמקובל, בחברה של היום, וגם מעידה על גישה מתודולוגית. לאמור: מותר לי לעשות שלא כמקובל. וגם זה מסר.

צורת לימוד וצורת פסק אף היא סוג של התייחסות. כאשר צורות אלו מוצגות בשיעור לרבים, הן מהוות דגם לחיקוי.

כמובן, כל אלו דוגמאות שמשפיעות מפני שהן נקלטות על ידי אדם ומתפרשות על ידי אדם ואדם יחליט כיצד לנהוג על פיהן ואם להעבירן הלאה. או שמא להפך, להילחם בהן. ואף זה סוג של אינטראקציה.

יש שינסו לאמץ את הדגם, ויש שיתנגדו לו ויעשו להפך. וכמו אבן שמושלכת למים ויוצרת מעגלים, ההולכים ומתרחקים, כך גם כל מעשה אנושי. יש שיחקו מתוך הערכה, ויש שיעשו דווקא להפך. אולם אלו ואלו ניתן לומר שהם "מושפעים".

לאחר דוגמאות אלו ניתן לחשוב על רמות של השפעה.

השפעות ישירות

א. השפעה פיזיקלית.

ב. השפעה על הזולת המיידי, מקבל המסר.

ג. השפעה על הצופים.

השפעות עקיפות

ד. השפעה על מי ששומע מאחרים על הנעשה.

המנגנון כאן פועל כמו בשלושת הקודמים.

ויש לחלק בין

ה. השפעה חיובית.

חיובי - מבחינה לוגית. כלומר אימוץ של הדגם שניתן לזהות במעשה המקורי.

ו. השפעה שלילית.

כנ"ל, מבחינה לוגית. כלומר, השפעה במובן של יצירת דגם דווקאי של מתנגד, שבעצמו עשוי, או עלול, להפוך לדגם עבור אחרים.

לדוגמא, מעשים שנעשו "להוציא מדעת הטועים", כגון להניח תפילין בדווקא בחול המועד כדי להראות שזה הנכון, לדעת העושה.

עד כאן ניתוח ראשוני מסוגו. ומן הסתם יש ניתוחים מקיפים מאלו בכתבי חוקרים. סוציולוגים? היסטוריונים?

מצויידים באבחנות אלו, ניתן לשאול מה היתה השפעתו של החזון איש. ברור שאנו מדברים, החל משלב כלשהו, על השפעה עקיפה. אולם יש לעדן ולשפר את הדגם שהצגתי לעיל, למשל בהרחבת מערכת המושגים כך שתבדיל בין ה"זולתים" שעליהם יש השפעה. כאשר הזולת המושפע הוא דמות סמכות, ההשפעה גדלה. ו"דמות סמכות" היא כמובן אדם ששומעים בקולו. ויש סיבות שונות למה זה קורה.

החזון איש השפיע אישית והשפיע דרך כתביו ודרך פסקיו. הוא השפיע על אנשים פרטיים אך גם על דמויות סמכות. לעתים, הוא היווה קוטב שלילי, כי אולי היו כאלו שעשו דווקא להפך (קשה לי לחשוב על דוגמא, אך זה יתכן).

לדוגמא, עלתה בשעתו שאלה של גיוס בנות לצבא. החזון איש התנגד ואף טען שזה בגדר "ייהרג ואל יעבור". מלחמתו של החזון איש תרמה ודאי למתן ההיתר הקל למדי לשיחרור בנות, שלא רק בנות דתיות וחרדיות השתמשו בו.

זו היתה השפעה. ואיני דן כרגע בשאלה אם לטוב, אם למוטב.

וגם לא בשאלה אם החזון איש היה היחיד שעסק בכך, ואם התוצאה היתה מושגת גם בלעדיו.

מעתה יש מקום להעלות את השאלה: עד היכן השפעת החזון איש, ובאילו רמות של השפעה מדובר. כמדומה שעתה יש לנו שאלה שניתנת להיענות באמצעים אמפיריים, ואינה זקוקה להערכות רגשיות של אוהדים מכאן ומתנגדים מכאן.

כמה מילים על יחסי לחזון איש:

לגבי, אישית, החזון איש מציג דגם של לימוד ושל גישה ללימוד ולפסק. את האבחנה הבאה לא עשיתי בעצמי, אלא קראתי אצל בן ציון כהנא (וחבל שלא שמרתי לינק):

מה שעשה החזון איש בתחום הלימוד והפסק, הרחבתי אני לתחום האמונות והדעות. המוכנות לברר ואף לחלוק, אם גם בדרך ארץ ובמתינות.

מבחינה זו, החזון איש השפיע עלי. ואם יש כאלו שקוראים את דברי ומאמצים להם דגם, זוהי השפעה עקיפה שלו. אם יש כאלו שקוראים ויוצאים נגד, ואולי מפתחים ומאמצים ומלמדים אחרים לאמץ דגם נוגד, זוהי השפעה עקיפה מסוג שני, כפי שהתבאר לעיל.

אותו חלק שאני ממלא בפורום הוא אם כן צל או הד של החזון איש.

ולא הזכרתי את תלמידו, מו"ר ר' גדליה ע"ה, ואף לא, להבדיל בין החיים לחיים, תלמידים אחרים של ר' גדליה ותלמידי תלמידיו שעשו למען הפורום אף יותר ממני.

תוקנה טעות הקלדה חמורה.

תוקן על ידי מיימוני ב- 26/12/2006 9:50:01

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/12/2006 10:40 לינק ישיר 

מיימוני,
האם החזון איש היה מוכן להרחיב את גישת הפסק שלו גם לאמונות ודעות או לא?
מי שסובר שאנו יתמי דיתמי ביחס לאחד האסונות הגדולים שפקד את עם ישראל, לדעתי היה נעצר כאן ומכאן שהפורום הוא לכל היותר ריאקציה לחזון איש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/12/2006 11:29 לינק ישיר 

מיימוני,
איזה יופי, אז אם החזון איש משפיע עליך הוא משפיע דרכך גם על ההיברו יוניון קולג' דרך הפורום... , אשריך שזכית להיות צינור לדבריו הקדושים תהא מנוחתו עדן!

החזון איש לא ייצר הלכה כמו שעשו התנאים והאמוראים, הוא עשה אנלוגיות מתוך ההלכה הנתונה, אז נכון שהוא עשה את זה הכי פחות מכולם וזה בהחלט מציין אותו לשבח, אבל עדיין בקיבוע עולם ההלכה האורתודוקסי אפשר בהחלט להאשים אותו,
ואני  מזכיר שוב את המשפט שאומר חיים טופול, "מצד אחד TRADITIONS אבל מצד שני... גם הTRADITIONS היו חדשות פעם...",

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2007 03:14 לינק ישיר 

החזו"א משנה את המסורת:
"בשאלת ה'שיעורים' נשתנה הטבע ובשאלת 'ביעור רשעים' נשתנה העל-טבע" 

אביעזר רביצקי:
http://www.magnespress.co.il/pdf_files/45-131096.pdf
בעמוד לפני האחרון

(ועוד שלל נושאים בתחומי האורתודוכסיה)

באדיבות אמשלום

בברכה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2007 02:38 לינק ישיר 

גוונא

לא הבנתי את מה שכתבת. אבאר בקיצור:

א. כל לימוד הוא אנלוגיה לנתונים ידועים. טוב, אני מגזים חלקית. חלק מהלימוד הוא גם בירור סברות ועוד, אך האופן שבו מכריעים דינים, לדעת חכמים, היא "לדמות מילתא למילתא". וכי זו אינו שם אחר לאנלוגיה?

ב. טווח החידושים הולך ומצטמצם בדרך כלל במשך הדורות. הסיבה היא שמה שכבר נחשב כמוכרע במסורת שוב אינו עומד לדיון מחודש. אך נותר תמיד טווח עיון חדש, ושאלות המתחדשות במשך הדורות.

לפעמים, גם דינים בעלי היסטוריה ארוכה נעלמים מסיבות שונות. ולפעמים הם מתבטלים מכוח פרשנות של "הכא במאי עסקינן" (במה מדובר כאן), שיטת הצמצום והאוקימתא שמאפשרת לייחס שמועות מחייבות מן המסורת למקרים יוצאי דופן, ומותירה את השדה פתוח לעיון מחודש, או אף מהווה ממילא ראיה לנכונות הדין ההפוך.

הפעילות המפרשת והמחוקקת הזו מתבצעת במשך כל הדורות המוכרים לי. כלומר מימי חז"ל ועד היום הזה.

בעל בעמיו

אם כוונתך לומר שהחזון איש לא היה מרוצה מחלק מדברי, לא מהתכלית ולא מן היישום של המתודולוגיה - אני חושש שצדקת.

אבל לדעתי שלי, העניה כל כך, אני צודק... והחזון איש פשוט לא יישם מספיק את המתודולוגיה שלו, שהיא המתודולוגיה של לימוד התורה מאז ישיבות בבל ולימוד בכלל בהיסטוריה האנושית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2007 02:51 לינק ישיר 

לאחרונה יצא ספר חדש על החזון איש. אם הבנתי נכון, מדובר בלקט שמועות שאסף רב פלוני מפי הרב שטיינמן, שזכה להכיר את החזון איש ולקבל ממנו. בספר מופיעים מעשים מהחזון איש עם הערות הרב שטיינמן ור' חיים קנייבסקי.

יש שם כמה דברים מעניינים, ואני מציע אחד לעיון ולעיון בעיון. (משחק המילים יובהר בהמשך).

וזה היה המעשה:

מן הקיבוץ חפץ חיים הזמינו את החזון איש להגיע ולשמש כסנדק בברית מילה.

החזון איש עשה כן, למרות שנסע לשם כך כל היום ואולי גם בלילה.

(הערה מעשית: כיון שהחזון איש נסע בוודאי רק אחרי תפילת שחרית, וכיון שאי אפשר לקיים ברית מילה בלילה, אני משער שיצא לאחר התפילה, או לאחר סעודה קלה, ונסע באוטובוסים של פעם, שעברו אחת לזמן מרובה, וכך הגיע לחפץ חיים, ואז מייד ערכו את הברית, ואפשר שנסע מייד בחזרה ואפשר שהשתהה לסעודת מצוה, וכך מסתבר, גם אם לא אכל הרבה או בכלל. על כל פנים כשחזר כבר היה לילה. כך שהלשון שנסע "יממה" שם אינה מדוייקת. אבל לא זה העיקר. ממש לא).

השאלה שמספר הסיפור מתלבט בה היא: מדוע החזון איש הסכים לבטל זמן ולעשות מאמץ כדי להגיע לשמש כסנדק.

ואלו הן שתי התשובות.

א. הרב שטיינמן: החזון איש רצה לקרב את אנשי חפץ חיים, ולחזקם במצות שמיטה. לשם כך היה עליו לשמור איתם על קשר. ולכן היה עליו לבזבז זמן ומאמץ ולנסוע.

ב. הרב קנייבסקי: מכאן אנו למדים עד כמה גדולה היתה מצות סנדקאות, שעבורה טרח החזון איש כל כך.

מעתה ננתח אנו:

במאי קא מיפלגי? (=במה הם חולקים) ומאי ביניהו (מה ההבדל המעשי בין שיטותיהם)?

נראה לי שההבדל ברור. יש ביניהם מחלוקת לגבי חשיבות "מצות סנדקאות".

בעניותי, נראה לי שאין "מצוה" של סנדקאות. זו חלוקת כבוד מסויימת בטכס שהתפתח סביב ברית המילה (אבל יתכן שאני טועה).

וכמובן, זו גם סגולה גדולה לעשירות.

זו שאלה מעניינת לדעתי, איך רואה הרח"ק את הסנדקאות. לפי לשונו זו "מצוה", ואכן מרבים להזמינו והוא נענה בעין יפה ובלב חפץ (אם כי מסיעים אותו הלוך ומייד בחזור, וכולם צריכים להיות מוכנים לברית כדי לא לבטל את זמנו, ולא נראה שיש בזה דרישה מיותרת, כי מטריחים אותו אנשים שאינם מכירים אותו כלל. ולהבדיל, מו"ר הרב גדליה נדל ע"ה היה מסרב לשמש כסנדק ולא נענה אלא אצל יחידים).

ואילו הרב שטיינמן יש לו גישה, לדעתי, בריאה ומדוייקת יותר. סנדקאות אינה מצוה. ולכן, כיון שהחזון לא חפץ בכבוד המדומה הזה, וגם מן הסתם לא רדף אחרי העושר, לא היה טורח להגיע ליישוב הרחוק אלא מפני שיקול כשל הרב שטיינמן.

ודוק: החזו"א לא שלל מן הסתם את האמונה בסגוליות של סנדקאות. חלילה לו. אולם הוא לא היה משקיע בסגולה לדבר שהוא בעיניו פחות חשוב מאשר יום לימודים ללא טלטול בדרכים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2007 07:05 לינק ישיר 

מיימוני ,

הניתוח נראה נכון . גם באגרותיו משבח החזו"א את אנשי המקום על גבורתם בקיום מצוות שמיטה כפשוטה . ואגב , באותו נושא : בתולדות הרא"מ מגור מסופר שהשתתף בוקר אחד בעשרים ושתיים בריתות ובכולן נטל חלק בסעודה , כשהוא מוסיף: אל לא ליהודי למלא את כרסו . תמיד צריך להותיר מקום לסעודת מצווה נוספת . ההבדלים בין השיקולים הליטאיים לחסידיים בנדון , מזכירים כמובן את האמרה המפורסמת על יונתן בן עוזיאל שאש הקיפה אותו בשעת למודו וכל עוף הפורח נשרף . ושלל הפרשנויות האופיניות על כך .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2007 08:35 לינק ישיר 

מיימוני,
אני חושב שאין לך להתימר בהרחבת דרכו של החזון איש. אמנם ניתן לומר שאחרי שפתחו דלת כבר אי אפשר לשלוט מי עובר בה, אבל במקרה דנן יותר משפתח סגר והרי זה היפך כוונתו.
לי ברור שהחשיבה של רג"נ כפי שמשתקפת מספרו של הרב שילת וכפי שמשתקפת מהפורום הפוכה לחלוטין מחשיבתו הבסיסית של החזון איש, וגם על שלטון השכל בהגותו של רג"נ אני חולק כפי שכבר הארכתי.

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 09/01/2007 8:38:48

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2007 08:45 לינק ישיר 

מיימוני,
דיברת על אופן הפסיקה והלימוד שכולו בנוי מאנלוגיות,
שומר אבידה, כשומר חינם או כשומר שכר? מחלוקת, רב יוסף אומר כך ורבה אומר אחרת,
האם יש כאן איזושהי אנלוגיה ממשהו אחר? בפירוש לא! כל אחד מהם השתמש בסברות כריסו כדי להכריע את השאלה הזו,

כשהרא"ש כותב שכל עניין הפסיקה הוא לדמות מילתא למילתא הוא מתכוון שזה מידתי לגמרי, כלומר, שיש בכל פסיקה הנחות יסוד של הפוסק, וברור שהוא מרחיב את ההגדרה שיש במקור למקרה נוסף ובכך הוא מחדש במלוא מובן המילה דבר שלא היה קיים בתוך המקור לפני כן, אלא שעדיין הכל יחסית, ואני מדגיש יחסית, נבנה על גבי מקורות קדומים, מתודת הלימוד נעשית כך שהחלטותינו מתקבלות כסעיפים לדברי הקדמונים,
דוגמא קצת קיצונית לכך היא הגמרא, שמצד אחד נכתבה סביב המשנה ומצד שני היא כותבת דברים שרבי יהודה הנשיא לא חלם עליהם כשהוא כתב את המשנה ומגיעה לנושאים שכלל וכלל לא קשורים,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2007 08:47 לינק ישיר 

[אהה ועוד משהו,
בעלבעמיו, קבל  ]

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > החזון איש - מה באמת אמר, מה באמת חשב
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 ... 12 13 14 לדף הבא סך הכל 14 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.