בית פורומים עצור כאן חושבים

החזון איש - מה באמת אמר, מה באמת חשב

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/12/2007 22:59 לינק ישיר 

"כיום ידוע"??? באלו שנים אנחנו חיים?

כך סברו לפני כמאה וחמישים שנים, עם תחילת ההשכלה החדשה, בעיקר בחוגם של משכילי גליציה. בזמנינו התקבלה יותר דעתו של צבי ורבלובסקי המראה ארוכות שהחיבור כן של הבית יוסף ומתאים לו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/12/2007 07:38 לינק ישיר 

אילפא,
החזו"א בקטע ההוא אינו אומר שאפשר לבסס רעיונות על מאמרים שאומריהם לא התכוונו לכך. הוא רק אומר שניתן לדייק בדברים שהובאו אגב גררא כי אומריהם דווקא כן התכוונו לכך, שכן הכירו את נפש תלמידיהם העתידיים.
אמנם צודק ספרן שהרעיון כן מתאים לחזו"א, שכן הוא רואה בהשגחה ערובה לנכונות מה שטמון במקורות התורה, גם אם בלא מודע. אבל זה לא מה שכתוב בקטע הזה.
עוד אעיר שגם דרך לימודו מעידה שלא כך נקט. בניגוד למשפטנים הבריסקאיים, החזו"א חתר לברר את מה שהסוגיא באמת אומרת, ולכן לא הלך שבי אחרי ניסוחים משפטיים מבריקים שלא נראו לו מתאימים לפשט הסוגיא (וכמה מהערותיו על ספרו של הגר"ח הן בכיוון זה). אמנם זה ביחס לדרך לימודו הכללית, אבל יש מקומות שבהם די ברור שהוא כן הניח שניתן לפרש פירושים אף שאומריהם לא התכוונו אליהם, רק בגלל שאלו הפירושים האמיתיים, ואין לי זמן לפרט כעת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/2/2008 11:08 לינק ישיר 

איפה אני יכול להשיג את הספר במחיצת החזון איש? אשמח לקבל מידע גם בפרטי כי אני לא מתמצא באתר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/2/2008 19:53 לינק ישיר 

idanina כתב:
איפה אני יכול להשיג את הספר במחיצת החזון איש? אשמח לקבל מידע גם בפרטי כי אני לא מתמצא באתר

משהו? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/6/2008 13:15 לינק ישיר 

דרכו בפירוש דברי חז"ל לעומת דרכו בפירוש דברי הראשונים
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=2422374&whichpage=4#R_8
והלאה

http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=1326955&whichpage=5#R_4

בברכה

תוקן על ידי לינקזעצער ב- 05/08/2008 21:12:13

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2008 19:04 לינק ישיר 

איני יודע אם כבר הובאו הדברים כאן. התפתח דיון על שיטת החזו"א באשכול על הרשז"א. ואני מעתיק משם את ההגדרה החשובה והמעניינת ביותר לדעתי, של "יעבץ":

ההגדרה, לחפש מה שנראה לו אמיתי, היא כללית מדי, ואין בה כדי להנחות.

ניתן לציין מספר נקודות שמבחינות את שיטת הרב אי"ש קרליץ, משיטתם של הר"ח סולובייצ'יק, ור"ש שקופ. משקלן של חלק גדול יותר מן האחרות.
1. השיטה הישיבתית, מייצרת לוגיקה פורמלית (צורנית) בדומה למתימטיקה, שניתן לעשות בה שימוש בסוגיות שונות. היו שפיתחו את הלוגיקה הזו לכללים פילוסופיים כמו הרב יוסף רוזין הרוגאטשובר, והרב מ"א עמיאל.
שיטת הר"ק דנה ישירות במציאות שבסוגיה, ומבחינה זו, דומה למה שמכונה בישיבות, הגישה הבעל-בתית.
2. גישת ר"ח, אוסרת לעסוק בשאלת ה"מדוע" בסוגיה. עיונו של הר"ק בסוגיה מתחיל בעיון חופשי בשאלות ה"מדוע" שבסוגיה, מצוי מאוד שדיון בסוגיה פותח במילה "ונראה".
3. הסבריו של הר"ק לדינים מבוסס על שיפוט של המציאות, המעורב מהיגיון ורגש, המכונה על ידו "יראת שמים".
4. יישוב סתירות בתלמוד או בראשונים, נעשה בישיבות על ידי חילוקים = אבחנות משפטיות. הר"ק פותר בעיות על ידי הנחות (presumtion) פסיכולוגיות על טבעם של אנשים, וחילוקים של יראת שמים, לגבי גישת חז"ל להרחקה מעבירות במצבים שונים. לעיתים ההנחות הפסיכולוגיות הן שרירותיות, ומזכירות את ההנחות שהמלבי"ם משתמש בהן בפירושו לתנ"ך. סעיף זה הוא המאפיין העיקרי של שיטת הלימוד של החזונישניקים.
5. בלימוד סוגיה, הר"ק מתייחס להלכה למעשה שנובעת ממנה. הוא מחשב את כל המצבים שבהם יש הבדל להלכה בסוגיה, ומסכם אותם בשיטת "דינים העולים".
6. הר"ק לומד סוגיות שהתלמוד שלהן מפוזר בכל הש"ס (שיטת סלובודקא בב"ב), ואיננו מתמקד במסכת אחת.
7. בספרי הר"ק בדרך כלל ישנה בעיה הלכתית מסוימת שהיא משמשת לו כמרכז לדיון, ולמרות שהבעיה לא מוצגת בתחילת הסימן, ואין דברי קישור, הרי שהדיון ההלכתי מכוון אליה.
8. הר"ק רגיש לסגנון התלמוד בדרכו של הר"י קנפנטון בעל דרכי התלמוד. בכל שלב של הסוגיה הוא מקדים לחשוב מה הוא היה מצפה שיהיה התירוץ, או הקושיה, ולפי זה מתרשם ממהלך הסוגיה.
9. הר"ק משתמש בכללי סגנון ועריכה, כדי לדחות חידושים שאינם מפורשים בדברי חז"ל, והיינו מצפים שיתפרשו. לא ניתן להוציא משנה או תלמוד מדי פשוטם.
10. הר"ק משתמש בכללי מטא-הלכה וכללי פסיקה. חלק מכללים אלו הוא יצר יש מאין, מכח דיוקים בסוגיות התלמוד,או מתוך רגש של יראת שמים. דוגמת "אנו תלמידים של הראב"ד בזה", קביעתם של אחרונים כסנהדרין.
11. פוסק הלכה מתוך דברי הגמרא, ולא מתוך דיון בדברי בעלי השו"ע או נושאי הכלים. אם כי ישנה מחויבות גבוהה לפסיקה של המחבר והרמ"א. התייחס למ"ב כפוסק בעל משקל רב.
12. גם לנוכח העצמאות הגדולה שהרשה לעצמו בפסיקת הלכה, הרי שהיה שמרן, והרטוריקה שלו, היא של מחויבות וכניעה לסמכותם של הדורות הקודמים.

http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?whichpage=3&topic_id=2430662&forum_id=1364

ועוד מדברי מיכי:

כידוע שני סוגי חזונאישניקעס הם: 1. המזוייפים: כאלו שנוהגים כפסקי החזו"א. 2. והאמיתיים: כאלה שעושים את מה שנראה להם, כמו שהחזו"א עשה והורה.
ממילא גם כתבי החזונאישניקעס אין דרך להכיר אותם אלא על פי האותנטיות שלהם, ולא עפ"י הדמיון לכתביו שלו.
יתר על כן, ובהחלט עם קשר להבחנה הקודמת, ההבדל בין החזו"א (סלובודקא) לבין ר' שמואל (פוניבז') הוא שלחזו"א אין מתודה שיטתית וקבועה בלימודו. בכל סוגיא הוא מחפש מה שנראה לו אמיתי. הוא גם לא משתמש בכלים כלליים אלא מנתח את הסוגיא ניתוח מקומי. לעומת זאת, הבריסקערס ור' שמואל יש להם מתודה כללית (ולא מקומית) שניתנת ליישום פשוט יחסית בכל סוגיא. ומכאן, שלתלמידי ר' שמואל והגר"ח הרבה יותר קל ליצור חידושים בכל מקום, וזה גם יהיה דומה לחידושי אבות בית המדרש ההוא. אבל תלמידי החזו"א אינם יכולים לחקות את רבם, שכן אין לו מתודה כללית שניתנת ליישום. אמנם יש קווי חשיבה שניתן להפיק ממנו, אך זה משהו הרבה יותר עדין. לכן רוב ראשי הישיבות באים מביהמ"ד ההוא ולא מתלמידי החזו"א.
ויש להאריך בכל זה, שכן זה נוגע ליסודות הלימוד, ואכ"מ.

(דברי יעבץ באו כתגובה לדברי מיכי).

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < language="">

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2009 08:27 לינק ישיר 

לא הספקתי כעת לעבור על כל האשכול ולראות האם הכותבים התיחסו לנושא הצ' ההפוכה.
בספריה הלאומית מוצג כעת ספר התורה שכתב הר"ן והצ' שבו היא צ' הפוכה.
איך החזון איש היה מגיב על זה?

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 19/01/2009 8:23:19

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2009 09:12 לינק ישיר 

החזון איש התפלמס עם הרב א"ל פרידמן, שהביא לו ראיות מקצה שמים ומסוף העולם. הוא לא זז. אבל בסופו של דבר אמר שבדיעבד יוצאים גם בזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2009 09:37 לינק ישיר 

בחזרה לתחילת האשכול
מהי האוטונומיה של השכל?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2009 10:00 לינק ישיר 

בלבו, זו המסקנה הנובעת מההכרה כי כל דעה וכל החלטה עוברת דרך מסננת השכל. לכן תלויה טיבה של כל דעה וכל החלטה בשיפור העיון השכלי. (להנהלה: את ההמשך כבר מחקתי לעצמי! )

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2009 10:22 לינק ישיר 

בוגי
לענ"ד יש דברים אצל החזון איש שאינם מסתדרים עם אוטונומיה של שכל, שלא לדבר על סברות שלא תמיד מובנות לנו.
לדוגמא, ההתנגדות לכתבי יד אינה מסתדרת לי עם אוטונומיה של שכל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2009 12:38 לינק ישיר 
כדי שלא יאשימו אותי שאיני שומע לדעת תורה

אני מפרסם בפומבי את הדברים שכתבתי באישי לאידך גיסא והורני לפרסמם בפומבי:

הסתכלתי על הספר והייתי די מופתע.
א"מ שיח' עזר בזמנו לר' לייב פרידמן כי בתור תל אביבי מודרני שלמד בירושלים היתה לו מצלמה. כשספרתי לו על הספר של הר"ן הוא התלהב ואמר שברצונו לראות את הספר במו עיניו.
ר' שלמה פישר סיפר שר' לייב טען שהחזון איש היה עקשן גדול, ושהחז"א לא רצה (אם אני לא טועה) לראות את הספר של מהר"י אבוהב בצפת שגם הוא עם צ' הפוכה.
איך אתה מבין את העמידה של החזון איש על דעתו, לכאורה בניגוד לראיות, האם זה חלק מההתנגדות לכתבי יד ומצאים מדעיים?

א"ג ענה לי

במקרה זה דווקא החזון איש הוא בעל גישת 'הביקורת ההיסטורית': לדעתו את הצד"י ההפוכה הכניס האר"י בעקבות שיבוש. עיקר ראייתו: הב"י, שהיה ספרדי, כתב בספרו את הכתב האשכנזי. מבין השיטין עולה שהחזון איש כנראה סבר שכל הספרים העתיקים המראים אחרת כנראה "שופצו" בהתאם למסורת החדשה. אני  לא בטוח אבל כך נראה לי.
תכניס את הדיון הזה לרה"ר - לפורום!

ואני מוסיף:
האם זה סביר לשפץ אומנתית ספר תורה שלם של הר"ן? לפסול מזוזות שלמות כי אם משפצים את הצ הרי הן שלא נכתבו כסדרן?
האם זו ביקורת היסטורית להתעלם מעובדות?

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 19/01/2009 12:46:33

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2009 13:11 לינק ישיר 

בלבו, מפליא אותי איך שאתה תמיד מצפה שמי ש'נפתח' יטוס מיד למרחקים. ישנם המסבירים את הצורך במוות בכך שיש גבול עד כמה שאדם יכול להתנתק מדעותיו הקדומות גם אם החל להשכיל שהם קדומות. רק דור חדש שמתחיל מנקודת פתיחה גמישה ופתוחה יותר יכול להשתחרר מהן וכן הלאה. בפרט לגבי עקשן כמו הרב קרליץ (אומרים שזה אופי משפחתי העקשנות השקיטה) אבל מצד שני כנראה שזה שהתקדם גם היה בזכות העקשנות.

(גופו של הרעיון על המוות לא כל כך מסתדר כי הוא מניח שלאלוהים קל יותר ליצור מוות מאשר אדם עם יכולת התנתקות מדעות קדומות.)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2009 13:19 לינק ישיר 

בוגי
אני מנסה לדון על גופם של דברים, לא על הרקע הפסיכולוגי של החזון איש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2009 13:24 לינק ישיר 

גופם של דברים הנראים כסותרים מתיישבים לפי הרקע הפסיכולוגי.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > החזון איש - מה באמת אמר, מה באמת חשב
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 8 9 10 12 13 14 לדף הבא סך הכל 14 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.