בית פורומים פורטל הנפש

ענישה בחינוך!

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/6/2010 13:18 לינק ישיר 
ענישה בחינוך!

כולנו מכירים את הפסוק 'חושך שבטו שונא בנו' וכל אחד לוקח את לעצמו הפירוש שמתאים לדרך החינוך שהוא אוחז.

בגישה הפרודיאנית יודעים שצריכים ליזהר מאד בילדות המוקדמת שההשפעות שלה הם לכל החיים, ובגלל זה כפי ששמעתי
נזהרים מאד לא לתת סטירות לילד שסטירה גורם לילד שירגיש עצמו מושפל, ויש אפשרות לתת עונשים אחרים חוץ מסטירות.

לאחרונה מצאתי בספר אחד שמביא מאחד מספרי המוסר הראשונים אולי אפילו מתקופת הראשונים ששם כתוב מפורש
שיזהרו מאד מאד בילד עד גיל ארבע שלא לתת לו סטירה ולא לצעוק עליו, ולכאורה זה מאד מתיישב לשיטת פרויד.

השאלה שלי היא האם אכן כך שאסור לתת לילד סטירה, ועונש אחר כן?
אני למשל כשהילד שלי בן השלש לא מתנהג יפה ואני מזהיר אותו וזה לא עוזר אז אני מבקש לו את היד
שלו ונותן לו סטירה חלשה מאד, אני לא מתכוון לכאב (שזה לא כואב) אלא להמסר, שנראה לי שזה מאד עוזר, האם אני טועה?
לאחרונה אחרי שראיתי הספר הנ"ל התחלתי לבחור באפשרויות אחרות למשל הוא הרביץ באחיו אז אמרתי לו
מכיון שאתה מרביץ אז עליך להתיישב על הכסא לחמש דקות ולהגיד סליחה ואח"כ תמשיך לשחק יפה והוא התחיל לבכות אבל
זה מה שעשיתי, מה שקורה עכשיו זה שהוא ממשיך להרביץ לאחיו מפעם לפעם ולפני שאני מספיק להגיד מילה
הוא אומר לי אני הולך להגיד סליחה ולהתיישב על הכסא לחמש דקות וכך הוא עושה והוא נהנה מזה, אז איך אני אמור
להגיב?

יום אחד אשתי עשתה אמבטיה לשני הילדים יחד והילד בן השלש השפריץ מים על הילד הקטן שתיכף התחיל לבכות
אז אשתי השפריצה מים עליו ואמרה לו זה מה שעשית לאחיך, האם נכון להתנהג כך?

אם אכן אסור לתת סטירות לילד (סטירות בלי כאב כאמור, רק למען המסר) שזה גורם נזק לטווח הארוך
ואני כן נתתי סטירות כנ"ל אז איך אפשר לתקן את זה?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/6/2010 23:09 לינק ישיר 

לא_תבשי הי,

אכן, אתה צודק, מכות זו לא הדרך. ענישה היא חלק מחינוך להתנהגויות מיטיבות. ענישה היא אומנם חלק קטן מתוך התחום הרחב של הפנמת גבולות אך היא  ביטוי מובהק להתנהלותו של עולם מתוקן-  יש שכר ועונש בעולם הזה ובעולם הבא. ולכל מדינה דמוקרטית יש יכולת אכיפה וענישה.

עם זאת, חשוב מאד לומר, שענישה היא אמצעי שהשימוש בו צריך להיות, מבוקר, מחושב , במידה וכמובן שנובע מתוך אהבה ולא מתוך תסכול הורי.

לפני שאציע מה לעשות. אסביר קודם את משמעותה של התוקפנות אצל הילד.

בגיל הרך תפיסת העצמי ומודעות עצמי של ילדים היא מאד מוגבלת . כלומר, אם ילד מקנא, חומד, מאוכזב, נעלב הוא מתקשה לזהות את רגשותיו וכל שכן לבטא אותם. הכלי הראשון שהוא עושה בו שימוש זהו גופו. ולכן אפשר לראות, תינוקות ופעוטות נושכים, ילדים בועטים, מושכים בשיער, מרביצים. אלו האמצעים שנמצאים ברשותם לעשות בהם שימוש כאשר הם רוצים לבטא את עצמם, תסכולם ולתקשר עם השני.

בנוסף, הוויסות הרגשי שלהם עדיין לא מפותח ולכן הם מתקשים 'להרגיע' את עצמם והם פשוט שופכים מיידית החוצה את תחושת הרע מקרבם (על האח הקטן)

אט אט עם התפתחות (הקוגנטיבית, הרגשית והחברתית) עוזב הילד את השימוש בגופו ועובר לבטא את עצמו באמצעות השפה , מילים (בדרך גם מילים 'גסות' כמו "מטומטם" "רשע"..) התוקפנות הפיזית הופכת לתוקפנות מילולית כאשר במקביל הוא מפתח ויסות רגשי, יכולת אימפתיה והתנהגות פרו-חברתית אשר מסייעים לו לנהל את ה'עצמי' ואת יחסיו עם השני על בסיס יותר שיח ופחות ביטוי בפעולה (הילדה בת ה-3 שמשכה לחברתה את השיער, בגיל 10 תכתוב לחברתה פתק ותספר איך היא נעלבת מההתנהגות כלפיה).

עם זאת, מריבות בין אחים זוהי סאגה שלא נגמרת ביום אחד ויש לה עמידות בפני כמעט כל עונש. אך היא עשויה להיות פחות עוצמתית ולהתקיים  לצד פריחה יפה של יחסים בין אחים.

לפיכך, המקום שלנו כהורים הוא לא רק להעניש מיידית על המעשה הרע. אלא ויותר חשוב לעזור לילד לפתח את העצמי שלו, לעבור את שלבי התוקפנות שלו בצורה מיטיבה ולהפנים התנהגות נאותה.

מה לעשות ואיך להגיב? אני נאלצת להפסיק כרגע ובל"נ אמשיך לשוחח על כך מחר.

לבנתיים, לא הייתי מודאגת מידי לגבי השלכות עתידיות של אותם 'טפיחות' על כף היד בייחוד שהפסקת את השימוש באמצעי זה  ואתה מחפש דרך אחרת.

מבחינתי, מוזמנים הורים, אנשי חינוך וטיפול וכל אחד לשתף אותנו במחשבותיהם בנדון

לילה טוב

תוקן על ידי רוניתלזר ב- 24/06/2010 08:12:59

רונית לזר, עו"ס קלינית, דוקטורנטית

נייד     052-6346334   

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/6/2010 23:37 לינק ישיר 

קודם כל זה לא_תבשי ולא שוניקו.

תודה על ההסברים לבינתיים, ואני מחכה להמשך.

השאלה שלי היא גם למה אכן אסור לתת סטירה כענישה לא סטירה בגדר התעללות אלא ככאב קטן
שיעביר מסר לילד?
למה את כותבת שלא זו הדרך? רק בגלל שכך כתוב בתורת פרויד או שאת מבינה את זה בעצמך?
מה זה שונה מלהגיד לילד היום אתה לא יכול לרדת לשחק בגינה בגלל שלא התנהגת יפה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/6/2010 09:20 לינק ישיר 

בקר טוב לא_תבשי
אופס! מצטערת על הטעות בשם (פעם שניה...)

אני לא בטוחה שאת פרויד עניין ההיבט החינוכי. אותו עניין מדוע יש רוע בעולם? מדוע האדם מגלה תוקפנות? מה המחיר הנוירוטי שהאדם משלם כדי להגיע להיות מתורבת? ועוד

בכל אופן, אם מתייחסים נקודתית למכה על כף היד שאינה מכאיבה, אז לכאורה אין בה בעיה מיוחדת. למה שבכלל היא תקרא הכאה? אולם, כולנו יודעים  שהיא יעילה(?) אולי לגיל שנתיים-שלוש ולאחר מכן היעילות שלה יורדת. אך מה הלאה? 
כלומר, גם אם היא לכשעצמה אינה בעייתית צריך שיהיה סייג.
כאן כן עוזרת התיאוריה הפרוידיאנית על התוקפנות הנמצאת בבסיס האדם ויש לה עוצמות משלה . כך שמי שמנהיג בביתו חינוך שיש בו מכות, גם אם לדעתו לא מכאיבות עשוי למצוא עצמו די מהר עולה בדרגות ההכאה ולאחר מכן מתקשה לרסן עצמו.

אולם, יש לזכור שגם אם בעיני ההורה זה לא כואב לילד זה עשוי לכאוב פיזית וגם רגשית (משפיל) ובכלל זה גם הכאה מילולית - בהקשר לכך, תפיסת העולם של ילדים היא מוקצנת, אבסולוטית, המבוססת בעיקר על דימיון ופנטזיות חסרות גבול. כך שמספיק להגיד "לא" או ,"אבא לא מרשה" המעוררים יראת עונש.

בעיה נוספת, מודל להפנמה- צריך לזכור שילדים הם חקיינים ומזדהים גדולים עם ההורים שלהם ועם דמויות סמכותיות נוספות (מלמד, גננת).
כך שאם רוצים להפחית את ההתנהגות המכה של הילד אז כלל ראשון אל תכה בו !.
לך ההורה אולי יש יכולת וויסות ובקרה עצמית אך לילד לא!. והוא מטבעו הרוצה להיות כמו אבא וכמו אמא ילמד מהר את התנהגותם וישתמש בהם כמודל.
גרוע יותר, שהוא יחפש הזדמנויות להרגיש את נחת זרועם של הוריו !!.

צריך גם לתת את הדעת בנושא חשוב-  גוף הילד הוא טריטוריה  פרטית שלו, שמגדיר את זהותו (הפיזית, הנפשית והמינית) והכאה היא ביטוי לשליטה של מבוגר על גוף הילד. אנו אמורים  לעזור לילד להבין כי לאף אחד אין רשות לגעת בגופו, פרט להורים שמטפלים בו באופן מיטיב.

יתכן, שחלק מהדברים עשויים להישמע  מופרזים וככל הנראה לא מתאימים לדוגמא הפרטית שהבאת, אך חשוב לאומרם כשמדברים על ענישה של מכות.

להת' לבנתיים

נייד     052-6346334   

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/6/2010 23:27 לינק ישיר 

ערב טוב,
אעבור כעת לדוגמאות שנתת:
 האחת, שהושבת את בנך ל 5 דק והדוגמא השניה באמבטיה 'שירגיש על בשרו' ויבין.
אני חושבת שהילד שלך מורה לנו את הדרך - בעיני, דווקא זה שהוא התיישב על הכסא  (חמוד) לאחר שהרביץ מלמד שזו הדרך שהוא מסוגל להפנים- בדרך זו הוא הזדהה עם אבא והוא בדרך להבין שאם בוחרים להרביץ אז יש מחיר. אומנם, הוא לא הפסיק (באותו רגע) את ההרבצות לאחיו אך הוא לפחות מתחיל ללמוד 'לקחת אחריות'. (ד.א לשבת בגיל כזה  5 דק תמימות , זה נראה לי המון ואם הוא עומד בזאת זה עשוי להצביע  על יכולת יפה לשאת תסכול).

בדוגמא השניה, יתכן שהוא הפסיק בו ברגע את ההשפרצה אך אני לא חושבת שמתוך למידה או הבנה שאחיו מרגיש מה שהוא מרגיש אלא ככל הנראה כי הוא עסוק בפגיעה שלו מול ההורה. יתכן שירתיע אותו מלהשפריץ כשאתם בסביבה אך מנגד הוא גם עשוי לצבור רגשי נקמה ואז "יצא שכרו בהפסדו". 
מה גם כפי שאמרתי הוא לא לומד את הרעיון שיושב מאחורי ההתנהגות שלכם כהורים, אלא את המעשה עצמו (הישיבה על הכסא והשפרצת המים).

אני מתנצלת שאני עונה בחלקים- מגבלות הזמן

אמשיך אי"ה  מחר

נייד     052-6346334   

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/6/2010 12:59 לינק ישיר 

שלום,

עכשיו לאחר שאנו יודעים שלהכות אסור  (גם חוקית), לא בריא (משפיע על נפשו)  וגם לא משתלם (הילד לומד להרביץ)
איך ומתי מגיבים ?

חשוב לא להגיב על כל התנהגות לא נאותה של הילד. ישנם מצבים קלים שבהם ניתן ורצוי להתעלם.  
על הקצה השני , ישנם המצבים שחייבת התערבות הורית מידית - לדוג' ילד בן 5 יושב על אחיו הקטן בן השנתיים ששוכב על הרצפה, או כל דוגמא בה יש סכנה לפגיעה רצינית- על ההורה, מבלי אומר ודברים ,לקחת בידו את הילד התוקף הרחק מהילד המותקף.
ובתווך, ישנם מצבים בהם מתקיימת פגיעה מכאיבה או פגיעה ברכוש של השני וכד' שאז מתאים להעניש .
ההענשה במקרים אלו יכולה להיות בסגנון של "השלכות טבעית"- כלומר, ילד שמשחית את המשחק או לא אוסף את משחקיו- נלקח המשחק למספר ימים, או כמו הדוגמא שלא_תבשי הציג שהושיב את הילד על כסא למספר דקות או שישאר בחדר למספר דקות, או שיפצה את השני וכד'.

מעבר לכל, אני רואה בחשיבות עליונה לעזור לילד לבטא את רגשותיו באופן מילולי ובאופן מתאים לגילו, לאוצר המילים שלו. למשל, ילד שחוזר מהחידר ומספר שביטלו להם טיול , ההורה יכול להגיב בצורה כמו " אויש! מאד מאכזב, כמה חיכית לטיול..".
או בדוגמא אחרת, ילד מתחיל להציק "בקטנה"  לאחיו שנמצא בידים של אמא  "גם דודי רוצה להיות עם אמא, עוד מעט נשים את מוישי בלול ונשב ביחד אמא ודודי לשחק".
דוגמא נוספת ערב לפני יציאה לטיול , הילד מבקש לקום מהמיטה כבר חמש פעמים לשתות, לשירותם וכד' . אפשר להגיד "אתה בטח מאד מתרגש לטיול וקשה לך קצת להירדם.."
שיקופי הרגש צריכים להיאמר באימפתיה ובנעימות וכמובן לא בשיפוטיות ובביקורת.

הכלל הוא - ככל שהילד ילמד לבטא את רגשותיו באמצעות השפה, המילה הוא  יזנח את הביטויים בפעולה (acting out).
ואולי כך נגיע נזכה להגיע ל"מותר האדם מן הבהמה" (אט אט ובסבלנות רבה)

אני מקווה שעניתי לשאלתך,
בברכת שבת שלום

נייד     052-6346334   

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/6/2010 15:26 לינק ישיר 

רוניתלזר כתב:
שלום,

עכשיו לאחר שאנו יודעים שלהכות אסור  (גם חוקית), לא בריא (משפיע על נפשו)  וגם לא משתלם (הילד לומד להרביץ)
איך ומתי מגיבים ?

אני עדיין לא יודע ולא מבין, מבחינה חוקית? זה לא מדאיג אותי אם אני חושב שהדרך לחינוך החרדי הוא ע"י מכות
(כמובן בחשבון) אז אני לא ישנה מזה בשביל שזה לא חוקי, החינוך של החוק בבי"ס חילוניים חינך מאות רוצחים שהיינו
עדים לזה בשנה האחרונה. מבחינת לא בריא (משפיע על נפשו)? עדיין לא הבנתי למה זה כ"כ משפיל לילד הרי כל פעם
שאנחנו מענישים ילד הוא מרגיש מושפל אז מי קבע שהשפלה של מכות מזיק?!, וגם לא משתלם? מי אומר שהילד לומד
להרביץ? הילד מבין שזה לא נקרא להרביץ זה מכה מסוג אחר של הכאות ילדים אחד לשני שזה הוא לומד בדר"כ מחברים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/6/2010 16:57 לינק ישיר 

[quote]לאחרונה מצאתי בספר אחד שמביא מאחד מספרי המוסר הראשונים אולי אפילו מתקופת הראשונים ששם כתוב מפורש
שיזהרו מאד מאד בילד עד גיל ארבע שלא לתת לו סטירה ולא לצעוק עליו, ולכאורה זה מאד מתיישב לשיטת פרויד.

[/quote]

הרי תשובתך לשאלותיך.

לא הבנתי מהיכן אתה מוצא היתר להכות  את הילד? מהן הלכות מכות בחינוך? 

אלימות מכל סוג שהוא (פיזית, רגשית, מילולית) אינה יכולה להיות דרך לחינוך, גם אם לכאורה 'הילד ממושמע'.

הורים צריכים להיות סמכותיים - להציב גבולות, לגלות נוכחות וסמכות הורית לצד חום, תמיכה והקשבה (המחקרים על התפתחות פסיכולוגית של הילד תומכים בכך). 

יחד עם זאת, אם הורים מספרים שלעיתים מאד רחוקות נתנו מכה (מדודה) ככל הנראה הילד לא ינזק, אם היחס ההורי הכולל טוב דיו.
הבעיה כפי שאמרתי,  כשמתירים את רסן המכות ביד המבוגר כלפי הילד אז קשה לעצור ועלולים להפוך זאת ל'שיטה'  או חלילה להגיע למצבים חמורים  
אלא אם כמובן מדברים על אנשים רמי מעלה, שכל גילוי של כעס אינו באמת כעס, וכל מכה ניתנת לאחר חשבון נפש ובדיקה מדוקדקת מאיפה ולמה .. (כמו סנהדרין שהיתה דנה בבן סורר ומורה)
אך אני מתארת לעצמי שאנו מדברים על רוב העם שמנסה לעבוד על מידותיו ומגלה כמה זה לא פשוט כלל וכלל...

נייד     052-6346334   

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2010 08:36 לינק ישיר 

מצאתי כמה דברים שמביאים בשם גדולי ישראל העשויים לשפוך אור נוסף על הנושא (לא בדקתי את אמיתותם )

"לא מהפסיכואנליזה אנו חיים", נהג לומר הרב וולבה לרבבות תלמידיו בישיבת "קול תורה" בירושלים, "גם רוח חכמינו ז"ל אינה נוחה מהחינוך האוטוריטרי ואין להכות ילדים".

כיצד קיים הרב וולבה את הוראתו של שלמה המלך 'חושך שבטו – שונא בנו' (משלי יג, כד).  הרב וולבה נהג לצטט מנגד מדבריו של הנביא זכריה: "ואקח לי שני מקלות: לאחד קראתי נועם ולאחר קראתי חובלים" (יא, ז). הרי ישנו גם מקל נועם - נהג ללמדנו בשיחות המוסר שמסר מדי מוצאי שבת לכ-600 תלמידים ואברכים - כמו למשל, לשבח ילד עבור דבר טוב שעשה, לחייך אליו או לומר לו מילה טובה – גם זהו מקל, המדרבן להמשיך בהתנהגות טובה, אבל הוא מקל נועם. "בדורנו מקל זה יעיל יותר מאשר מקל חובלים", לימד הרב וולבה את אלפי המורים והאבות שלא חדלו לפקוד את שערי ביתו בגבעת שאול עד השעות הקטנות של הלילה. לימים אף העלה את הוראתו החינוכית הזאת על הכתב.

גם המקובל הרב משה חיים לוצאטו (רמח"ל) ביאר בספרו המעמיק "דעת תבונות" את הפסוק 'חושך שבטו שונא בנו ואוהבו ᤝִחֳרᤡ מוסר' על פי סופו: "...שהמוסר עצמו, אפילו בזמן שהוא נעשה, לא יעשה באכזריות חימה, אלא במיתוק גדול, מפני האהבה המסותרת (של אב לבנו – א"פ) שאינה מנחת לכעס למשול ולהתאכזר".

הרב משה גנץ סיפר בכנס מורים על תחילת דרכו החינוכית כאשר הלך להיוועץ כיצד להיות מחנך טוב. הרה"ג אלישיב מגדולי הדור השיב לו: "ימין מקרבת, ימין מקרבת, ימין מקרבת", וכך המשיך ללא הרף עד שהרב גנץ אמר לו: "אבל יש גם שמאל דוחה". השיב הרב אלישיב: "אכן, אחת ליובל תמצא מקום להעניש ותשתמש בשמאל דוחה ומיד להמשיך בימין מקרבת".

כך סבר בזמנו גם החזון אי"ש, שיש לנהוג ב"ימין מקרבת", כי האמין ש"טבעו של החניך רך וקל לחנכו במידות טובות, ומבטיח לעמוד על משמעת ההגון".

גם אם נמצא כמה מדברי חכמי היהדות בשבח הענישה לשם חינוך, נראה כי מדובר בתולדה של נורמה שלטת בזמנם. את הביטוי ההולם לגישה שמגבילה ענישה גופנית של הילד ומתרגמת אותה הלכה למעשה בהתאם לשינויים היסטוריים וסוציולוגיים של ימינו, נתן כבר לפני כמאתיים שנה הרב אליעזר פאפו, בספרו הנודע "פלא יועץ". הרב פאפו טען ש"בדורות הללו, דחוצפא יסגא ובן בועט באביו, לא על ידי הכאה אלא אפילו אם גוער בו בכעס גם הוא יכעוס ואינו מקבל גערה... כל כי הא [=במצב כזה] צריך דעת באב ואם, ביודעים ומכירים את בניהם שהם קשים ואין יראת ה' נגד פניהם ואינם שומעים בקול אביהם ואימם, לא יצוו עליהם שום דבר שישרתום, וישתדלו שלא לכעוס עליהם ושלא לצערם, ולא ידברו אליהם אלא בלשון רכה...".

דוגמא אישית

הנהגות חינוכיות אלה מובנות לאור העובדה שהיהדות דורשת מהאדם להתגבר על המידות המולדות שלו, ומתוך ידיעה כי הדבר כה קשה עבורו, עד שקבע הגאון מווילנא ש"כל אדם צריך לילך בדרכו הצריך לו, כי אין מידת בני אדם שווים זה לזה" (בביאורו על משלי יד, ב). כאשר האדם הצליח לתקן מידה רעה אחת שלו, משלים הוא בכך את ייעודו בעולם וממצה את משמעות חייו. ואם כן, מי נתן לנו ידע כיצד לעבוד על המידות של אחרים, במיוחד של הילדים שלנו או ילדי אחרים שחינוכם הופקד בידינו? החינוך הטוב ביותר הוא הדוגמא האישית שאנו מציגים לילד, בכך שאנו נוהגים באיפוק ומתגברים על המידות השליליות ומידת האלימות האכזרית שטבועה בכל אחד ואחת מאיתנו.

ה"כתב סופר", ביאר את הפסוק "חושך שבטו שונא בנו", שאם האב חוסך את שבט המוסר מעצמו, ואינו עושה מאומה למען חינוכו העצמי, הריהו שונא למעשה את בנו, שהרי בכך הוא מנחיל לבן חינוך שלילי. אין לך חינוך טוב יותר לילד, מאשר ראיית אביו מחנך את עצמו בקביעות וצועד בדרכי שלמות המידות. ואין לך חינוך שלילי יותר מזה שנובע מאב שהתנהגותו נוגדת את הנשמע מפיו.

וכבר לימד אותנו הרב שמשון רפאל הירש, מנהיגה הדגול של יהדות גרמניה, שהילד לומד לא רק מהדיבורים שהוריו מרעיפים עליו, מטוב ועד רע, אלא בעיקר ממעשיהם והתנהגותם האישית שהם מקרינים כלפיו.

נייד     052-6346334   

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2010 17:37 לינק ישיר 

זהו אכן פרדוקס
ילד מכה את אחיו, אתה ההורה רוצה להענישו אז אתה מכה אותו, תוך שאתה מבהיר לו שאסור להרביץ.
אבל מה אתה עצמך עושה כרגע לילד?

"בְּטַח בַּה'. וַעֲשֵׂה טוֹב. שְׁכָן אֶרֶץ. וּרְעֵה אֱמוּנָה".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/7/2010 01:05 לינק ישיר 

תכסיס שנח לי כשהילדים רבים אחד עם השני : אני מאוד קשוחה איתם ואז שניהם פתאום נהיים חברים טובים נגדי.. לפחות זה נותן שקט כי נראה לי הנחת של כל הורה זה כשהאחים משחקים יפה ביחד ואוהבים אחד את השני... לא איכפת לי שישנאו אותי באותו רגע..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/8/2010 23:33 לינק ישיר 

יפה נפש, וכל המגיבים, כדי לעיין ב'מכתב מאליהו' מהרב אליהו דסלר זצ"ל חק ג' בסוף יש כמה מכתבים
על חינוך ושם הוא מסביר כמה יסודות ולמה אין לחשוש שמזה שמכים את הילד הוא ילמד להכות.

אם מישהו יכול לסרוק את זה לכאן יהיה הדברים לתועלת, לי אין סורק.

נ.ב. מובן מאליו שהכוונה מכות זה לא התעללות או כמו שהיה מתואר באשכול אחר ע"י 'סגורה'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2010 00:21 לינק ישיר 

חוסר יכולת ההורה להציב גבולות לילד
נובע מהפחד שלו מתגובת הילד
פחד זה נובע מחוסר קשר אמיתי ופנימי

פסיכיאטר לילדים, מיכאל אבולעפיה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2010 12:25 לינק ישיר 

אני חושבת שאחת הבעיות עם הכאה, זה שקשה לא להכניס כעס למכה, וכן שזה תמיד נתפס אצל הילד כהשפלה, כמשהו אישי, ולא כחינוך, כולנו יכולים להיזכר בסיטואציות מהילדות, שבהם חטפנו סטירה למשל ואיזה הרגשה רעה של השפלה והתמרדות זה עורר, במקום פעמים שקיבלנו איזה עונש, ולמרות שכלפי חוץ כמובן שכעסנו והתמרמרנו, אבל בתוך תוכנו הבנו והרגשנו שזה הגיע... ושזה נכון... וגם בגילים קטנים לדעתי יש את ההבנה הזו.
כמובן שנכשלתי לא פעם וכן הפלקתי והתפלקתי פה ושם, אבל אני שמעתי פעם מנחת הורים שאמרה שהעונש צריך להיות קשור למעשה, ולא למשל לומר לילד שלא אוסף צעצועים טוב אז מחר אני לא יקח אותך לחתונה, כי זה יותר מדי זמן וזה לא קשור לעכשיו, למשל לומר לו - אז אני צריכה עכשיו לקחת את הצעצוע האהוב עליך לכמה זמן כי אני רואה שקשה לך לסדר אחריך את מה שאתה משחק, וכנראה שאתה עדיין קצת קטן בשביל לשחק בצעצועים כמו שצריך,
הילדשליכשהיה בערך בן 2-3 היה כל הזמן נושך משהו נורא, ופעם אחת כשהוא נשך את אחותו והשאיר סימני דם, בעלי נשך אותו בחזרה, ובכוונה טיפה כואב, וזה הפסיק! הוא לא נשך יותר פעם אחת, שמעתי שגם ורדה רזיאל-ז'קונט הציעה לעשות את זה פעם למישהו שהתייעץ איתה מה לעשות עם ילד נושך, ואח"כ מאוד יצאו עליה, וזה נשמע נורא, אבל - הנה זה עזר וממש לא גרם טראומה.
מה שבטוח עוזר, זה ממש באותה שניה של קושי וחוסר ידיעה איך להגיב ומה לעשות, זה פשוט להתפלל ככה מתוך הלב - ה' תעזור לי לעשות מה שנכון כי זה הילד שלך שנתת לי ואני לא רוצה לקלקל אני רוצה לעשות את הטוב, וממש רואים את הסייעתא דשמייא (סליחה על הצדקנות...)ואיכשהוא יודעים כבר מה לעשות.
או - להחליט שלא מגיבים עכשיו ככה מהמותן, אלא לא יקרה כלום, ושום נזק חינוכי עצום לא יגרם אם נגיב עוד שעה בנחת, כשאנחנו לא נתעצבן כבר, והילד לא בקטע כבר של עצבים/עייפות/דווקאיות/וכו' וכו'.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-8/10/2010 01:27 לינק ישיר 

קורה לעיתים שהילד עושה מעשה שהתוצאה שלו מאד חמורה אך לא בהכרח המעשה שעשה הוא שגיאה כזו גדולה, יתכן שזה קרה מחוסר שימת לב וכו'
יש לשים לב שהענישה תהיה בהתאם לחומרת המעשה, ולא בהתאם לחומרת התוצאה...

[ופעמים קורה ההיפך, לדו' ילד שמשחק באש ולא נגרם כל נזק המעשה חמור והתוצאה לא ] 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/10/2010 19:22 לינק ישיר 

מצ"ב קישור להרצאה של יחיאל יעקובזון בנושא ענישה.
מומלץ מאוד מאוד להקדיש את הזמן לשמיעת כל ההרצאה, למי שמעונין ללמוד את הנושא! מכל מלמדי השכלתי.
http://www.kolhashiurim.com/New/Shiurim.aspx?Lang=Hebrew&Path=Hebrew|RavDirectory|RavDir_י|0032|R0032
הרצאה מספר 2.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > קבוצות תמיכה > פורטל הנפש > ענישה בחינוך!
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext