| נשלח ב-25/6/2010 01:35 |
|
| |
על נרקיסיזם וחרדיות.
זה זמן רב מתבשלת במוחי התובנה שההתבדלות מן העולם וההימנעות מביקורת עצמית גורמים באופן בלתי נמנע לכך שהציבור החרדי כקבוצה מאבד את המגע עם המציאות ומפתח הפרעת אישיות קיבוצית . אדם פרטי שיגודל בתנאים כאלה , ללא קשר עם אחרים , יפתח בהכרח שגעונות גדלות שגעונות רדיפה ושגעונות סתם . בו בזמן הוא גם יגדל להיות אדם נטול טאקט ונטול יכולת להסתדר עם אחרים . נראה לי שכמו שאדם פרטי יכול לפתח הפרעות אישיות , זה יכול לקרות גם לציבור . נראה לי שזה אכן קורה לציבור החרדי. בנערותי שמעתי תיאוריה אודות ההבדל בין רבי יואל טייטלבוים ור' מנחם מענדל שניאורסון. שניהם היו מנהיגים מאד נערצים על קהל חסידיהם ושניהם היו אנשים בודדים שנפטרו מן העולם בלא להותיר אחריהם משפחה , אבל ר' יואל היה בעל חוש הומור ובנוסף על כך היה מספר מצומצם של אנשים שהיו מיודדים איתו ושהיו יכולים לדבר איתו בגובה העיניים ולהתלוצץ, לכן הוא ידע לקחת את עצמו בפרופורציות הנכונות . ר' שניאורסון היה חף מכל חוש הומור ואם לא די בזה , לא היה בין חוג מכריו אפילו אדם אחד שהרשה לעצמו לדבר איתו בגובה העיניים . בתנאים אלה תהליך הפיכתו למשיח בעיני עצמו היה בלתי נמנע. הלקח הוא שדווקא אדם גדול , שיש לו כשרונות יוצאי דופן ושנערץ על אחרים , דווקא אדם כזה זקוק יותר מאשר אחרים לביקורת , להומור עצמי כדי להתרגל לא לקחת את עצמו תמיד ברצינות . עוד יותר מכך הוא זקוק לקשר עם אנשים שיחזיקו אותו על הקרקע. ומן הפרט אל הכלל אין דבר מזיק יותר לציבור ודווקא לציבור שמשתבח בהיותו מוסרי מאחרים וחי לאור ערכים נעלים , מאשר ניתוק מכל האחרים שעוד מלווה בהיעדר ביקורת עצמית. אבל לצערנו אצלנו מקובל רק טפיחות עצמיות על השכם ותגובות מתגוננות ואף עוינות לכל ביקורת . אפילו השמעת אמיתות בסיסיות וידועות יכולה להפוך את המשמיע אותם לאנטישמי או לאכול שנאה עצמית . התגובות היחידות לביקורת הן חיטוט במניעים והשמצות. והתוצאות? זה הנושא שאני רוצה לכתוב עליו . ישנו פער עצום ובלתי נתפס בין האופן שבו יהודים חרדים תופסים את עצמם, את התנהגותם , את השלכת התנהגותם על אחרים שאינם חרדים וגם את כוונותיהם של אחרים כלפיהם - לבין איך שהללו נתפסים על ידי אחרים המושפעים מהם . לעתים קרובות התפיסה הזאת היא בסתירה כל כך בולטת לאיך שכל משקיף מן הצד רואה את הדברים , שאדם יכול לתלוש שערות ראשו מרוב השתוממות על תהומות העיוורון האנושי. [ולא רק בהתנהלות עם אחרים כך , אלא גם בתוך העולם האמוני, כל החשיבה הדתית הופכת להיות כל כך מנותקת מן המציאות . רעיונות כמו מסירות נפש , יראת הרוממות , אהבת השם, שבירת המידות ואהבת ישראל הופכים לקונסטרוקטים מופשטים בלי כל מגע עם המציאות, בלי שיש מושג מה באמת משמעותם המעשית . גם בתחום הערצת הגדולים , אנשים מדברים על גדלותם ועל שלמותם ועל עומק ראייתם תוך עיקור כל המושגים מתוכנם , כי אין מעמידים אותם מול שום מבחן מציאותי. זהו מתכון בדוק לפיתוח דמיונות ולשגעון גדלות . אבל השלכת הניתוק מהמציאות על החשיבה האמונית היא עניין נכבד בפני עצמו שלא אגע בו עתה. ] לפני זמן לא רב פתחתי אשכול שבו הסברתי למה ברור שהחרדים חיים על חשבון הכלל. לא בחרתי לעסוק בנושא בגלל שאני חושב שבאמת חשוב לדעת מי מממן את מי. אני לא חושב שמוטלת על כל אזרח באופן פרטי חובה להשתדל להחזיר לחברה תמורה לכל מה שקיבל ממנה . אבל יש שני סיבות חשובות ללבן את הנושא במקרה של החרדים . האחד שביחסים בין בני אדם כמעט ואין בנמצא מידה יותר מגונה מאשר כפיות טובה . כאשר אדם מקבל ומקבל ואינו נותן שום תמורה, ולא עוד אלא הוא כופר בטובה וצווח שמגיע לו והוא עוד מקלל את נותן לחמו ומפתח פנטזיות על נקמה והשפלה של המיטיב עמו, זהו מצד עצמו , דבר שאין הדעת סובלתו. התנהגות כזו אופיינית למי שאין לו קשרים פשוטים ישירים וכנים עם הזולת , אלא כל מגעו עם הזולת הוא דרך מסך של פנטזיות ודמיונות . לכן חשוב מאד קודם להעיר את האנשים מחלומותיהם , להעמידם מול המציאות , שידעו את האמת . כי לא מדובר ברוע וזדון אלא בבורות ועיוורון. חשוב מכך היא ההשלכה על תפיסת החרדים את עצמם. הרבה חרדים חושבים שהם בוחרים בחיי צניעות ופשטות מתוך מסירות נפש לתורה . וזה אכן היה נחשב לדבר נאצל אם באמת הם היו נושאים במלוא מחיר החלטותיהם . אבל הם לא מודעים לכך שעל כל יום שהם חיים ונהנים מכל מה שהמדינה מעניקה להם , בביטחון , תשתיות , בריאות , תקציבי חינוך ואף העברות כספים במזומן , אנשים אחרים נאלצים לבצע כמות מסוימת של עבודה בלי לקבל על כך תמורה . מישהו נאלץ לעמוד עוד זמן בחום היום כמאבטח בקניון או לספוג עוד קללות מלקוחות נזעמים במרכז שירות לקוחות או להסתובב במונית או להישאר עוד משמרת בבית חולים או לצבוע עוד קיר או להקליד עוד תוכנה , כאשר התמורה לעבודה נוספת זו הולכת למימון הוצאות המדינה על האברך הצנוע שכלל וכלל אינו מודע אפילו למה שהוא מקבל, כי הוא לוקח את כל מה שהמדינה מספקת כעניין המובן מאליו. קשה מאד לראות את הנאצלות בנצלנות הזאת. אין כאן שום דבר רוחני. זוהי דוגמא לפער העצום בין התפיסה העצמית לבין המציאות. אכן לא צריך לרדוף אחרי כל אחד ואחד ולדרוש ממנו להחזיר את חובו לחברה , אבל חשוב שכל אחד ידע ויבין היכן הוא עומד . חשוב שידעו שאין כאן שום דבר גדול או נאצל , שום דבר שראוי לקבל עליו שכר בעולם הבא , סתם בחירה באורח חיים כביכול צנוע כאשר העול נופל על מישהו אחר . גם פרשת עמנואל זימנה לי הזדמנויות לאינספור להיתקל בריחוף בעולם הדמיון שאחינו החרדים שרויים בו . ולמרות שהנושא הזה כבר נדוש איני יכול להתעלם ממנו . כבר דשו ולעגו רבים על דימויי מסירות הנפש וקידוש השם שנילוו לכליאתם של ההורים בעמנואל למשך שבועיים . ניתן לטעון שמדובר בעסקנים ויחצ"נים ומסבירנים שזה דרכם תמיד , מתוך זלזול באינטליגנציה של הציבור , לנפח ולהגזים ולהציג תמונות קורעות לב ודמעות תנין עד שאף אחד אינו לוקחם ברצינות , כמו בפמפלטי הצדקה של קופת העיר . אבל לא מדובר רק בעסקנים . קראתי לפני יומיים שהאדמור מסלונים השווה את מסירות נפשם של ההורים בעמנואל למסירות נפשם של חנניה מישאל ועזריה , לא פחות. יש לו אף צד לחשוב שגדולה קידוש השם שעשו הורי עמנואל מקידוש השם של חנניה מישאל ועזריה שהפילו עצמם לכבשן האש ובלבד שלא להשתחוות לצלם , כי אז עוד לא היו אמצעי פירסום גדולים כמו שיש היום . התגובה הראשונית היא השתוממות. כמה ניתוק מן המציאות צריך כדי לראות בהליכה זו לכלא מסירות נפש ? כמה מעט צריך לדעת על ההיסטוריה של עמנו ? כמה מעט על צרות אמיתיות המתרגשות על אנשים ועמים? כמה מפונקים צריכים להיות? אבל לא זו הנקודה העיקרית שמטרידה אותי כאן. התעוררתי להיבט אחר של הסוגיה , בעקבות מה שכתב ידידי בנציון כהנא על הורי עמנואל השקופים. בעין הסערה עומדים הורי ה"מגמה הכללית" אבל קולם לא נשמע , הם לא השמיעו מילה מטוב עד רע , התקשורת הגיעה לעמנואל ולא הצליחה לדובב כמעט אף אחד מהם. יש דורשין לשבח ויש דורשין לגנאי . יש רואים בזה סייעתא למשנת סלונים שאף אחד לא נפגע מההפרדה ל-2 מגמות . ויש רואים בזה דוגמא למשטר הפחד השורר בעמנואל כאשר אנשים חוששים אפילו להגיד משהו , פן יבולע להם. אבל יהיה מה שיהיה , כל זה לא מנע את שפיכת דמם כמים בראש חוצות , הם לא רק תוארו כבעל "רמה רוחנית" נחותה , אלא עשו להם דמונזיציה . מסבירני סלונים נתנו להבין שמדובר במחללי שבת מסוממים . נקל לשער מה הם מרגישים כאשר כל הציבור החרדי כאיש אחד בלב אחד מתגייס לתמיכה במסירות נפש על העיקר החשוב להיבדל מבני הרמה הרוחנית הנחותה. ברור שחסידי סלונים יאשימו בכך את יריבם ללום , אם לא היה פותח במלחמה אף אחד לא היה נפגע . זהו הדבר הנקרא בפי צבאות העולם collateral damage פגיעה בלתי נמנעת בבלתי מעורבים שהינה הכרח מלחמתי. נראה שבדרך להכין את חביתת קידוש השם צריך לשבור כמה ביצים. ואכן , ברמת השיקולים הפוליטיים הציניים אפשר להתווכח כאן , אולי הם צודקים . הסלונימאים צריכים לנצח במלחמת כיפוף הידיים שהרי זה הטבע האנושי לבקש ניצחון . ויתירה מזו הם צריכים להציל עצמם מחורבן פיננסי . לשם כך כל האמצעים כשרים. אם לא היו מנסים לצייר זאת כמעשה נאצל של קידוש השם , ניחא . אבל מה לפוליטיקה צינית ואגואיסטית ולקידוש השם ומסירות נפש? כאשר עושים משהו לשם שמים הרי באמת צריך להיות מוכנים לשקול גם את אפשרות הוויתור , גם אם זה לא יספק את תאוות הניצחון, גם אם זה לא ימשוך תשומת לב ופירסום . מה היה ר' ישראל סלנטר אומר במקרה כזה? האם לא היה אומר שלפגוע בכבודו של הזולת ולהשפילו הוא עניין חמור מספיק כדי לוותר עבור זה ולהתפשר? אבל קידוש השם שבויתור כזה לא היה מלווה בהכרה עולמית או במחיאות כפיים מההמונים המוסתים .
די ברור שהאדמור מסלונים וחסידיו אינם עומדים במעלה זו להיות מסוגלים להעביר על מידותיהם ולרסן את גאוותם כדי להימנע מפגיעה באחרים . ואינני מטיף להם מוסר על כך , אני לא טוען שאני טוב יותר . אבל למען השם הסתכלו על עצמכם ראו מי ומה אתם , הבינו את טיב מעשיכם. כמה תופעות באות כאן לידי ביטוי. ראשית יש כאן תפיסה חסרת כל פרופורציות של מעשה פחות ערך של הליכה לכלא לשבועיים והעלאתו למימדים גדולים מהחיים. שנית צדקנות עצמית שהופכת מלחמת אגו וכיפוף ידיים לעניין רוחני נשגב ושלישית אטימות מוחלטת בכל הקשור להשלכות על הזולת . יש כאן עיוורון לצדדים השליליים והיעדר כל היסוסים ונקיפות מצפון . אלה ביטויים מובהקים להיעדר מגע חי עם המציאות . אפשר להמשיך ולנתח את כל פרשת עמנואל , כדי להיווכח כמה כל הפרשה מתחילתה עד סופה היא תולדת היעדר ההבנה וההתחשבות במי שאינו מאנ"ש מלווה בחשיבות עצמית נפוחה באצטלה חסודה וצדקנית . גם הבכיינות ודמעות התנין המלווים את המאסר מאפיינים את אותה ניתוק מהמציאות . אבל הנושא כבר נטחן עד לזרא . כשאני רואה את השחצנות והדורסנות של החרדיות המפונקת בת זמננו שחושבת שהיא הגיעה למעלת מסירות נפש , אני חושב לי כמה רחוק נפלו תפוחים אלה מהעץ. אני חושב לי על יהודי תחום המושב המעונים והנאנקים תחת משטר הרשע הצארי , יהודים פשוטים ולא מתוחכמים שהתורה היתה קרן האור שבחייהם . הם התמודדו עם קשיים שאברכי ימינו אינם יכולים להעלות בדמיונם . בילדותי קראתי פעם את ספרו של שלום עליכם , מוטל בן פייסי חזן . אז חשבתי ששלום עליכם נתכוון ללעוג ולזלזל , כדרך אחינו החרדים שאינם יכולים שלא לייחס מניעים זדוניים ועוינים לכל מי שאינו מאנ"ש , אבל לא הבנתי לרוחו של שלום רבינוביץ. בשבוע הספר קניתי לי את הספר והתחלתי לקרוא עד שהגעתי לפיסקה שממנה כבר לא יכולתי להמשיך. שוכב לו יהודי על ערש דווי בחג השבועות ולשאלת רופאו איך מרגיש , האם השיעול השתפר , האם הוא ישן יותר טוב. ענה בחיוך רפה : אדרבא...להשתעל משתעלים...ולישון דווקא לא ישנים...אבל תודה לאל...שבועות עכשיו...איזה יום...קיבלנו את התורה...וגם אורח...אורח לשבועות . האם יהודים אלה נמצאו ברמה הרוחנית הגבוהה או הנחותה ? האם לפי הניואנסים שמיואנסים הכל כך מקודשים היום, הם היו עוברים איזה ועדת אכלוס או קבלה? לא, כי ביהדותם היה יותר מאשר גריבת גרביים וסידור נכון של המטפחת ו/או הפאה . הם לא היו מספיק מלאים מעצמם, חלק ניכר מהם בכלל התקשו בקרוא וכתוב . אבל לתורה היתה משמעות עבורם. הם לא יכלו לבחור לעצמם התנזרות מפונקת מדאגה לצרכי הקיום הבסיסיים . אמונתם עמדה במבחנים אמיתיים , לא מבחנים שטותיים כמו של האדמור המדבר גבוהה גבוהה על עמידה מול כיתת יורים למען התעקשותו , כשהוא יודע שאין סיכוי שיאלץ לעמוד מאחורי דיבוריו. הייתי יכול להמשיך ולהמשיך אבל צריך לעצור מתי שהוא. אחינו החרדים זקוקים לקריאת השכמה , להסתכלות במראה , לטלטול מעורר . אולי זכות אבות תעמוד להם שיביאו זאת על עצמם במוקדם ולא במאוחר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2010 02:11 |
|
| |
ובקצרה המאבק במנואל אינו גזעני. אלא מאבק בין דתיות על הקרקע, לבין חרדיות הזויה וסהרורית.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2010 02:12 |
|
| |
אתה צדיק מתגעגע ליהודי של של פעם ואתה יודע למה ? כי הסופרים חיפשו את היהודי הפשוט ועליהם כתבו את התיאורים שצטטת, מה שאין כן אתה מחפש את החרדים בהנהגה בעסקנים בעיתונות החרדית וכו'
לך חפש את החרדי הפשוט שלא מעניין אותו מכל הפוליטיקה והשטויות, ותראה שתמצא הרבה מאוד יהודים בתיאורים שמצאת ביהודי של פעם,
בוא לשכונתינו ואני יראה לך הרבה כאלה בוא איתי לטוס בעולם ותראה את היהודים הפשוטים של פעם,
צריך רק לדעת להסתכל במקומות הנכונים, פשוט תיכנס בבית כנסת פנימה לא בחוץ ולא במזרח הם בדרך כלל באמצע,
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2010 02:27 |
|
| |
מילים כדורבנות....
מאקסמן לא נראה לי שהוא חולק עליך שגם היום יש יחידי סגולה כאלה אבל הם לא חרדים ובטח לא אברכי כולל...
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2010 03:37 |
|
| |
| HABAZ כתב: |  | מילים כדורבנות....
מאקסמן לא נראה לי שהוא חולק עליך שגם היום יש יחידי סגולה כאלה אבל הם לא חרדים ובטח לא אברכי כולל... |
|
מה פירוש יחידי סגולה ? אני מדבר על החרדי והחרדית הפשוטים שהם עיקר החרדים, מה אפשר לומר עליהם רע ?
הרי כל מגמתם היא להיות יהודי יותר טוב ועובד השם באמת, וזה רוב רובם של החרדים הפשוטים, תוציא את העסקנים והשוליים, לא נראה לי שתכחיש את זה, תעצור ילד חרדי או אברך בת או אישה ותשאל אותם מה הם רוצים\רוצות להיות
הרי תשובתם תהיה שהם רוצים\רוצות להיות אדם שלם במידות וכו' וכו'
אני מכיר את העולם טוב מאוד, אין כחרדים בכל העולם כולו, בכל המובנים, הרי כל טענתו של פותח האשכול היא כלפי הנהגה\העסקונה החרדית בישראל, מה הוא יאמר על חרדים בחול ?? שהם בערך אותו מספר יהודים חרדים,
בתכלס: הם חומר הטוב ביותר שיש בעולם, ומה שצריך תיקון אפשר לתקן,
ובואו כבר להזיז את ,,,,,, ולהתחיל לתקן כבר, במקום לקנטר כל הזמן אפשר לתקן, הכל בידינו אנו,
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2010 06:51 |
|
| |
שתי הערות עקרוניות - ניתוק והעדר ביקורת עצמית נובעים בעיקרם מהתפיסה כי יש לההדיר את הצבור מהעולם בגלל פחד ממנו. לכן גם העדר ביקורת, כי איך תצדיק את ההתנתקות מהעולם אם לא שתשדר שאנו מעולים והם אפסים.
- כתבתי כאן כבר פעם כי בגלל ההדרה מאמות חשיבה רציונליות המאפיינות את העולם המאיים – המערבי, נוצרת הנטיה המיסטית, כי אין וואקום ואנשים צריכים להאחז במשהו.
- שרש כל הבעיות הינו מדיניות ההדרה מהעולם. מדיניות זו (שלדעתי שגויה) נובעת מהערכה (שגויה לדעתי) כי הנזק מחשיפה לעולם יהיה אדיר.
ושתי צדדיות - הניפוח וההגזמה – אופייניים לכל ציבור שיש לו מנהיגות הנמצאת במאבק (עם גורם חיצוני או עם מצב קשה, למשל מצב כלכלי קשה) ורוצה לשלהב אותו ולהשתמש הו. ראה לשונות הפרסומים הקומוניסטיים בשנות ה 30 וה 40, בדיוק אותו סגנון.
- אין צורך להגיע לפרשת עימנואל כדי להבין שהתפיסה החרדית היא "בשבילי נברא העולם". זה זועק מכל ההתנהלות בכל עניין שהוא.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2010 07:29 |
|
| |
| maxmen כתב: |  | אתה צדיק מתגעגע ליהודי של של פעם ואתה יודע למה ? כי הסופרים חיפשו את היהודי הפשוט ועליהם כתבו את התיאורים שצטטת, מה שאין כן אתה מחפש את החרדים בהנהגה בעסקנים בעיתונות החרדית וכו'
לך חפש את החרדי הפשוט שלא מעניין אותו מכל הפוליטיקה והשטויות, ותראה שתמצא הרבה מאוד יהודים בתיאורים שמצאת ביהודי של פעם,
בוא לשכונתינו ואני יראה לך הרבה כאלה בוא איתי לטוס בעולם ותראה את היהודים הפשוטים של פעם,
צריך רק לדעת להסתכל במקומות הנכונים, פשוט תיכנס בבית כנסת פנימה לא בחוץ ולא במזרח הם בדרך כלל באמצע,
|
|
נדמה שזה לא רק החרדים, אלא מרביתם של היהודים הדתיים.
יש אהבת תורה ויראת שמים גדולה.
לצערנו רבים מאלו שעושים רעש, הם בבחינת איסתרא בלגינא וד"ל.
מי שפוגע בציבור פעמים רבות זו ההנהגה שמקריבה אותם על חשבון האינטרסים שלה.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2010 09:06 |
|
| |
הראשון שדיבר על כך שלחברה שלמה ייתכנו תופעות נפשיות שמוכרות ביחידים, היה אריך פרום, בספרו "החברה השפויה", בה הוא מאפין כמה מחלות נפש של חברות שלמות.
סתם ייתכן שהמשתתפים כאן, כמשכילים וכעצמאיים מאד, קצת רחוקים מלהבין את תפיסת העמך, לא רק העמך החרדי שדיבר עליו מקסמן, אלא העמך החילוני. זה שעובדה היא שחוזר בתשובה בעשרות אלפיו, כנראה שאינו רואה כך את החרדיות. זה מסתדר לו בראש.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2010 10:51 |
|
| |
לקולומוגורוב, שלום רב.
מלב אל לב. אינני יודע אם אתה מהווה חלק אינטגרלי מהציבור החרדי, מדבריך ניכר שאינך אחד שינק את ההויה המסורתית החרדית. מנימת ביקורתך נדמה שנשמטים ממך אי אלו מושגים ברורים שעוברים במסורת של מסירות והקרבה, במסורת שבראש מעיניה עומדים המושגים אותם אתה תוקף אבל במהופך ממש מביקורתך. האשמת את החרדים בנרקסיזם, אטימות, וחוסר אמפטיה לאחרים. בהימנעות קבלת ביקורת והתנשאות כללית. בחוסר מודעות, וניתוק מהמציאות. בכפיות טובה, ונצלנות. בבדלנות רעה מגובה שגעונות רדיפה וטרוף גדלות. ועוד. מענין לציין שכוונת כמעט בכל, להתקפות אותם ספגנו השכם והערב ממארחינו לשעבר, האירופאים. התקפות אשר הביאו בין השאר להולדת הרעיון הציוני, אלא שמעצבי הרעיון היו ברובם יהודים שניסו גם לעצב את הדת מחדש ואף לבטלה ולהמירה. והתוצאות הם המצב הנוכחי. המסורת לה אני מתכוון, היא מסורת חיה של מלחמת ההישרדות ומאבק מתמיד של ציבור זה במשך מאות השנים האחרונות, שכמובן שתים וחצי המאות האחרונות הם הקריטיים והמעצבים ביותר את דמותה של חברה זו. 1. מאבקי קיום של החיים ממש, שהיו משותפים לו ולשאר היהודים בארצות מוצאם, וגם כאן בארץ חמדת אבות, שנלוו להם תמיד מסירויות נפש ממש עבור ההתעקשות להבדל מהעמים, ולשמור בדבקות על יחוד היהדות. 2. מאבקי קיום חומריים כפרנסה ומרחבי מחיה, שגם בהם שותפים היו שאר היהודים. אלא שהקושי של שומרי התורה היה קשה שבעתיים, והוא וויתר על טובות ונצורות ובלבד שלא יגרע מאומה מעבודתו בקודש. 3. מאבקי קיום של אדיקות בדת, כאן מאבקיו היו כפליים. האחד נגד גויי הסביבה מחוץ ומגמות ההטמעה של היהודי בכלל בגויי הארץ. והשני המאבק העיקש נגד החילון וההשכלה הגווברת, ושמירת פך השמן התורני הטהור זך ונקי מכל שמץ ולכלוך, כשגם כאן היו מסירויות והקרבה בלתי מצויים בחומר ובנפש. 4. מאבקי הרעיונות התוך חרדיים. חסידות והתנגדות, ציונות ואדיקות, השלמה וקנאות, (ועוד תתי מחלקות), כאן כבר הדברים פנימיים יותר אך סוערים לא פחות. כמובן שאפשר להסתכל עליהם כמאבקים פוליטיים שיגרתיים אך יהיה זה חטא לאמת, כי גם כאן המוטיב האמיתי הוא שוב מלחמת דת (כשהלא לשמה מצוי תמיד). המשותף לכל המאבקים הללו. הוא אחד התמסרות והתבטלות לה' ותורתו, נכון ששזור בהם גם מאבק אנושי לאפשרות חיים וקיום נאות. אך אלו כבר הוקהו במשך מאות שנות רדיפה ועינוי. ומה שנשאר זה אדיקות בחיי דת ועמל תורה ומצוה, ומלחמות קודש מיסרות. הציבור החרדי הוא הציבור האמפטי ביותר שקיים, אין בעולם מגזר (שמלבד האמפטיה הפנימית שלו, שאין לה אח ורע) תורם ומתנדב באצילות וצניעות כה גדולה לציבורים וקהילות אחרות. להאשימו בנרקסיזם זהו חטא ממש. מישהו בציבור זה אוהב את עצמו בכלל (כדאי לך ללמוד טוב יותר את המושג הנרקסיסטי). מישהו בציבור זה מיחס לעצמו מעלה או גדלות במשהו (מלבד האדיקות הדתית), על מה אתה סח?!. זהו ציבור שעובר ביקורת עצמית מתמדת יותר מכל ציבור אחר. אלא שלא להכל יש לו פתרונות, מצוקת העבודה למשל, הינך יודע שלרוב העבודות המיקצועיות במשק דרושים שנות הכשרה ולימוד לא מעטים. בהשוואה למגזרים שוויתרו על לימודי קודש מרובים והפקת לקח מהתוצאות ברמת הדת שלהם (שלא מתאימה להשקפת מנהיגי ומכווני הרעיון החרדי) הוחלט על המשך המסורת העתיקה. וממילא נוצר מצב עגום בהחלט. זאת ועוד, הוכח גם שהיטמעות בציבור הכללי גורמת לקירור מסוים בלהט הדת שבמשך שנים גורמת לדרדור דתי שוב, לפי השקפת מכווני ציבור זה) ושוב המצב מביא להיבדלות כפויה (לא לבדלנות היתנשאותית). זוהי גם הסיבה העיקרית של השתמטות הציבור החרדי משירות צבאי או התנדבות כללית אחרת. חוסר הכרת הטוב אותה ציינת היא אכן בעיה חמורה, שנגרמת ממצוקה תיסכול והסתכלות מוטעית. מאבקי החינוך. על לימודי תוכנית הליבה, על צורת החינוך, ולדוגמא מאבקי עמנואל. הם אך ורק מאבקי חינוך ודת טהורים. אין בהם כל טובת הנאה למישהו לא חומרית ולא נפשית וגזענית (כדאי לך ללמוד קצת את הנושא באובייקטיביות ולעומק). נכון שנגרם פה נזק ועוול לרבים וטובים. אך כפי שציינת הדבר נגרם בדיעבד ובלא כל חפץ ורצון בכך. לסיכום, כדאי שאת כאבך הכן והאמיתי שניכר מאוד מדבריך, ואת כישרונך הברוך באיבחון וניתוח המצב. תפנה למציאת פתרונות אפשריים ומקובלים, בנושאים עליהם עוררת. דע לך שמדובר בציבור מאוד איכותי הקשוב ביותר לאפשריות שינוי, ובלבד שלא יפגעו מאומה בקדושת הדת, ובמסורת אבות. הוא מודע היטב לבעיות בצורת החיים הכפויה עליו, הוא משלם על-כך הרבה (אין לך מושג כמה בעיות פנימיות הוא עוד סובל בקרבו, ולדוגמא קושי נישואי הילדים, שגם נובע מאי הרצון להפקירם לגורלם ותוצאותיו הרוחניים) והוא מאוד חפץ לצת מכך. עיין בעיתונות החרדית כמה עושים פרנסיו להכניסו למעגל העבודה והעשייה ובלבד שיהיה על טהרת הקודש. אולי כאבך יהפוך לפתח-תקווה. בכאב, בהבנה, בכבוד רב. יישר כוחך.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2010 11:02 |
|
| |
ארבישקאפ שאלה אישית אם מותר ואנא אל תיפגע. האם אתה בעל תשובה?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2010 11:13 |
|
| |
הלוואי והייתי...
אבל ניכר משאלת ביקורת סמויה, ואי נוחות .
אנא פרט.
תודה
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2010 11:25 |
|
| |
נראית בדבריך אידיאליזציה מסוימת של החברה החברה החרדית.
קשה לי לומר שאני רואה ביקורת עצמית בחברה החרדית. אחד המאפינים של החרדיות הוא שלילת חשיבה רפלקסיבית.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2010 11:35 |
|
| |
האמונים על ההכוונה בציבור החרדי מודעים היטב לכל הביקורות שנימנו, הדיפתם את הביקורות בקש, היא צעד מובן ומתבקש גם כשאיננו עניני כ"כ. מה שנדרש ממעמיקים כמוך הוא אילתור אפשרויות יצירתיות שיצליחו להעמידו בקרן אורה, אך תוך אי וויתור על עקרונותיו. שאתה מבין שהם עקרונות אלוהיים ולא אנושיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2010 14:12 |
|
| |
| שרפ כתב: |  | נדמה שזה לא רק החרדים, אלא מרביתם של היהודים הדתיים.
יש אהבת תורה ויראת שמים גדולה.
לצערנו רבים מאלו שעושים רעש, הם בבחינת איסתרא בלגינא וד"ל.
מי שפוגע בציבור פעמים רבות זו ההנהגה שמקריבה אותם על חשבון האינטרסים שלה. |
|
צדיק: אין שום ספק מרביתם של הדתיים וגם מרביתם שכל היהודים, אין עם בעולם כעם היהודי,
אפשר למצוא עמים טובים אבל נדחים ברוב שנות ההיסטוריה שלהם,
מה שאין כן העם היהודי היה בכל שנות ההיסטוריה במרכז האנושות, ובכל זאת נשאר יהודי טוב,
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2010 14:54 |
|
| |
ארבישקאפ: היקר
כל דברך נכונים ורלוונטי כלפי האדם החרדי הפשוט,
אבל שבאים לדון בהנהגה, עיתונות החרדית, מנהלי מוסדות, העסקנים וכו' לצערי פותח האשכול צודק,
העיתונות והעסקנים החרדים אוהבים להתגאות עם החסד ואהבת הזולת וחוסר פשע ופלילים וכו'
אבל זה לא בזכותם,
זה בזכות היהודי החרדי\דתי הפשוט שאוהב את אלוקים ורוצה ללכת בדרכיו,
ומקבל את גזרותם של ההנגה ועסקנים באהבה כמו כל גזרה משמים,
אל להם לקחת את כל זה לזכותם, להפך יש לנו מזל שאלוקים אוהב אותנו, ואנו יהודים טובים אפי' שיש לנו הנהגה אם בכלל,
המלחמות בתוך החרדים בין הקהילות לא בא מתמימות, (אל תפגע, אתה נראה לי תמים כאן)
זה בא מרישעות לשמה ולא מהלא לשמה, כך לדוגמא בבחירות בירושלים, השנאת העסקנים למאיר פרוש גרר גם את הגדולים והעיתונות החרדית,
הגאוותנות של עםרצים בעמנואל גרר את כל החרדים התמימים למלחמה מיותרת,
על בשרינו אנו אנחנו מרגישים את זה בכל פינה ופינה, עיין באשכול שפתחתי האם בחורים\ילדים בני 12 שנה הם זבל?
אני לא חושב שזה עניין של גזענות, אבל גאוותנות כן, "אני ואפסי עוד" יש כאן בהחלט,
הרב שטיינמן רצה להציל את הנערים והורה להקים את הנחל, מה לא עשו להרב שטיינמן על זה ?? ומי הבר פלוגתא שלו ??
עםרצים של עיתון יתד ??? הרי זה היה בדיוק הסיבה למה הרב שך פתח עיתון חדש, בגלל שעמרצים של המודיע היו הבר פלוגתא שלו,
השבת מתקרבת, אפשר לכתוב על זה אלפי עמודים, אבל הנקודה החשובה חייבים לומר כאן,
כל הטוב שיש ביהודים היא רק בזכות היהודי עצמו וקשריו שלו עם אלוקיו,
אין לההנהגה ועסקנות שום זכויות יוצרים עליהם, להפך, הם קיימים אף על פי כן,
חז"ל כבר אמרו אז לפני אלפיים שנה "עולם הפוך ראיתי עליונים למטה ותחתונים למעלה"
תוקן על ידי maxmen ב- 25/06/2010 14:59:58
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2010 16:26 |
|
| |
אראביש על עובדות קשה להתווכח – העלית כי הצבור החרדי הוא הצבור המתנדב ביותר. לידיעתך – זה לאוו דווקא מצדקות. מידיעה אישית (ולא רק נקודתית) - אנשים בצבור החרדי תפסו כי בנושא זה יש להם מקום להתפרנס. עניין עמותות החסד החרדיות וכו' הינו פרנסה לבעליהן. אל תשגה באשךיות כי ניתן להשיג ראש עמותה רפואית חרדית בכל רגע 24 שעות ובחינם...בדוק ותשכח. ואגב – הפרנסה בשפע ונטולת מיסים!!
וזו רק דוגמה ללוקשים שמאכילים את הצבור (לצערי!)
תוקן על ידי תלמידטועה ב- 25/06/2010 16:27:58
|
|
|
|
|