|
|
| נשלח ב-25/7/2010 09:18 |
|
| |
| חלזוןתכלת כתב: |  | ד_ר_ל_צ
א. התזה של הרב הרצוג נכתבה אנגלית. החזו"א שלט בשפה זו?
|
|
הרב הרצוג פירסם את עיקרה במאמר בשם 'התכלת בישראל', בכתב העת 'ההד', בין השנים תרצ"ב-צ"ה.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2010 09:18 |
|
| |
דער לץ, א] כפי שאני ו'חלזוןתכלת' כתבנו לא היה לחזו"א שום עניין לחקור את הארגמון בזמנו כיון שזה לא היה יותר מאיזה תיאוריה שכוחה. ב] ע' ערוך ערך חלזון, דאיתא בפסיקא דרב כהנא, (פסיקא י"א אות כא) על הפסוק שמלתך לא בלתה מעליך, ולא היו גדלים, אמר ליה, כחלזון הזה כל זמן שהוא גדל, נרתיקו גדל עמו. וכן המתרגם רש"י (ע"ז כח: קטע הראשון, ד"ה משקדי חלזוני), שחלזון הוא (שנעקקע), חומט, שבלול, וכן בפה"מ להרמב"ם (קאפח, כלים י' א') שחלזון שהוזכר במשנה הוא דומה לחלזון הימי שהוא צדף. וצדף היינו קונכיא. ומ"מ בארגמון אין לא בעיה זו משום שהוא חילזון ולא את הבעיה שאתה כתבת, ופשוט. ג] אתה באמת חושב שמישהו אמור להאמין לסיפורי סבתא שלך שאתה כותב בעילום שם בפורום ולא לספר שפורסם ברבים [עם המלצה מהגר"ח קניבסקי]?? ד] ספיקא דאוריתא לחומרא, ואם זה נכנס לדין ספק מייד אנו מחויבים להטילו בגדינו [ואכמ"ל בחידוש של הגר"ח הלוי]. "גם אויל מחריש לחכם ייחשב", מי אתה שתכתיר ת"ח אחד בתוארי שבח ואת משנהו בתוארי גנאי?? וכי בשוק אנו נמצאים? אם יש לך תגובות ממין העניין תכתבם, אולם אריכות יתר וביזוי ת"ח לא מראה על חכמה יתירה.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2010 09:33 |
|
| |
זהב יוצק שפתותיך, רק חבל שהוא רותח 1) אתה כתבת שלא היה לחזו"א ענין, וכן כתבת שהתיאוריה היתה שכוחה. יש אנשים שהם חסידים של החזו"א ולכן מאמינים שמכיון הנושא ענין אותו מאד, סביר בעיניהם שהיה בודק את כל הידוע בנושא. 2) אני מכיר את הראיות האלו, אבל זה לא משהו חד משמעי שמחייב אוטומטי לא להתייחס לאפשרות אחרת. 3) אם יש המלצה של הגר"ח קנייבסקי, שברת אותי.. בשביל להבין את ערכו של מעשה איש די להתבונן בו מעט, לא צריך יותר מדי שכל. אם אתה מאד רוצה אוכל לשלוח לך מס' טל' של בעל המעשה עליו דיברתי. שוחח עמו ותיהנה. (יש המלצה של הגר"ח קנייבסקי למי שמתקשר אליו). 4) מאימתי "צל של ספק" נכנס בגדר ספיקא דאוריתא לחומרא?
עם כל הכבוד, אני מכיר אישית את מוהר"ר יצחק ברנד, הוא באמת תלמיד חכם. אלא שבשלב מסויים יצא מהאיזון, וכל מי שקורא את קונטרוסיו הפזורים יראה זאת, גם בשביל זה לא צריך יותר מדי מהנוזל האפור במח. כך למשל הוא תולה את עיכוב ביאת המשיח בכך שהאשכנזים לא חוזרים לקיים את מצוות יבום ולכן הנשמות הספרדיות המעוכבות לא יכולות לרדת שוב לעולם, ועוד ועוד פנינים זרים ומוזרים.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2010 11:28 |
|
| |
בענין המובא המעשה איש: מ"ש אפילו היה צל צלו של ספק מובא ביומנו של הרב שרגא היימאן ולכן הנקודה הזאת נאמן (בהנחה שהרב היימאן נאמן). אפילו אם החזו"א היה מתעניין בארגמון קהה קוצים (שכבר העיד עליו הרב הרצוג שאין להפיק ממנו תכלת בינתיים), מה היה אמור החזו"א לעשות עם זה? ומה היה צריך לעשות כדי שאם יתגלו כל הדברים שכן התגלו, שנדע שזה הוא החלזון? האם היה אמור להמציא מסורת שאם כן יפיקו ממנו תכלת שהוא החלזון האמיתי?!
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2010 14:55 |
|
| |
דער לעץ, אם הראיות הברורות שהבאתי על חילזון לא מספיקות לך אין לי מה להתווכח איתך, אני לא מתכוון לבזבז את זמני בוויכוחי סרק, אם אין לך תשובה לראיות תודה שטעית או תוכיח אחרת. ויכוח לשם ויכוח לא יעזור לאף אחד.
נ"ב אני מוחה על ביזוי ת"ח.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2010 17:04 |
|
| |
כל ?!
אם כל הדברים שכתבת כאן, נכונים באותה רמה של המשפט שציטטתי, כי אז אין צורך להתייחס למילה אחת מדבריך.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2010 17:43 |
|
| |
מלח, אתה צודק, ערבבתי שתי בעיות.
בעיני אנשים שיש להם שכל, ואינם מרגישים מחוייבים לאיזו מסגרת, מספיק שיקראו את קונטרסיו ויבינו את הסגנון, אמנם תלמיד חכם, אבל דבריו מוזרים ובלתי מבוססים. בעיני אנשים שמרגישים כבולים למסגרת מסויימת, ומחמת זה מרגישים צורך לעשות "מחאה" אם מישהו ביזה ת"ח השייך למסגרת שלהם, מספיק שיבהירו להם שאותו ת"ח אינו מציית למסגרת הבני תורה המוכרת, כדי שיירגע קול מצפונם.
ולגבי עליה להר הבית, מכיון שרוב הפוסקים אוסרים את הדבר, הלכה כרבים, ולכן רובו ככולו.
ובכל אופן אני באמת מקבל במקצת את בקורתו של שכני "זהב כחול" ומתחרט על המלה "אויל" שכתבתי כלפי הרב ברנד מרוב התלהבות.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2010 18:33 |
|
| |
| ד_ר_ל_צ כתב: |  |
ולגבי עליה להר הבית, מכיון שרוב הפוסקים אוסרים את הדבר, הלכה כרבים, ולכן רובו ככולו.
|
|
אתה לא באמת מאמין שהלכה כרבים בימינו, נכון?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2010 18:52 |
|
| |
כמה מן הכותבים הזכירו כאן את דבריו המפורסמים של הגאון מקוטנא, שהיה לכו"ע מגדולי הפוסקים, אבל עיוותו את דבריו, כביכול דבריו נאמרו רק כלפי התכלת שהיתה מסופקת וכו'. ראוי לכל אחד, גם מי שאינו מונח בסוגיא זו, שיעבור על שלוש תשובותיו הנזכרות, הנמצאות בהיברובוקס, מדובר בתשובות קצרצרות הכתובות בלשון קלה ומובנת. נא לעיין בייחוד בסוף תשובה ב'.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2010 20:08 |
|
| |
כן, עם כל אריכות דבריו מ"מ נקרא גם בין השיטין:
" ולא רציתי להאריך במכתב כי לא ניתן לכתב בכתב" (סי א'); "הנה כבוד הרב הגאון שי' אמר שלפי דעתו הדג הנקרא טינט פיש הוא החלזון שהיו צובעין בו התכלת . . . הנה זה רק סברא בעלמא . . . והגם כי הרב שיחי' תירץ זאת אינו אלא סברא בעלמא" (סי ב'); "ודברי הרב שיחי' אינו אלא השערה בעלמא ע"כ א"א לסמוך ולסייע את מלאכתו, ולא אוכל לכתוב את אשר עם לבבי בענין התכלת יען כי גם זאת אינו אלא השערה בלבד לכן לא בעה"ח בענין זה." (סי' ג')
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2010 02:26 |
|
| |
כאן זה לא פורום של חסידים שוטים!!
לדרלצ, אם יש לך טענה ענינית למה אסור לעלות להר הבית, [חוץ מ"התגרוס באומעסס"],
או אם יש לך הסבר למה אתה צוחק על השו"ע שהתיר פינוי קברים לצורך הרבים,
אתה מוזמן לכתוב זאת, לזעוק "השקפה הצרופע" לא מעניין כאן אף אחד.
התיאורייה שלך שהחזו"א היה צריך לדעת מה החוקרים משערים מוזרה בלשון המעטה.
[אהה, וגם אני מוחה בנחרצות נגד ביזוי ת"ח וכל אדם, מותר לך לחלוק על כל אחד אבל לא צריך ללכלך את הפורום].
ראיתי שיש כאלו שלא הבינו על מה הויכוח, כאן יש קונטרס מוצלח מאוד שכתב הג"ר אליהו טבגר המסביר את הנושא.
תוקן על ידי ארץ_הקודש ב- 26/07/2010 02:27:57
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2010 02:53 |
|
| |
לדעתי, המשמעות של דברי הישועות מלכו, וכן של דברי הערוך השלחן הידועים, הוא שהם פשוט לא סמכו על יכולותיו המדעיים והמנטליים ואולי גם התורניים של הראדזינר לברר ענין גדול כזה, וכמו שאכן הוכח. היום בעידן זמינות המידע, יכול כל אחד לבדוק כמעט הכל בעצמו.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2010 10:03 |
|
| |
מה שאיני מבין, אחרי שכולם כאן חכמים ונבונים, ואין להם ענין בדעת ההשקפה הצרופה, ויודעים את כל התורה כולה. מדוע יש כאן אשר שפת עברית לא יבינו?
כתבתי בצורה ברורה, שלדעתי הראיות לתכלת משכנעות, אלא שהסברתי את דעת החסידים שתולים בחזו"א לא כך, דהיינו מחבר הקונטרס הרב טופורוביץ.
אלא מה הבעיה? שמן הסתם הרב ארץ הכחול וזהב הקודש וכדו' הם מעריצים מאד את הרב ברנד שליט"א, כי הגם שההשקפה הצרופה לא מעניינת אותם, במקרה זה חשוב מאד לשמור על מעמדו של כל אחד שהפך לתמהוני, שאסור לזלזל בדבריו. זה באמת טיעון שמתאים לאנשים תמימים, ולכן כפי שהסברתי בדברי למלח הארץ, מלבד מה שציינתי שהרב ברנד אינו עונה על סטנדרטים של נורמלי, ציינתי גם כמה דברים שכתבתי שהם מיועדים למי שקיבל פסקי הגריש"א וכדו' (יש עוד כמה אנשים כאלו, תאר לעצמך, אם כי בת"א אינך פוגש אותם). בנוסף כדאי לציין שההלכה שפוסקים כרבים נגד יחיד נוהגת בכל מקום ובכל זמן וכתובה בגמ' ובשו"ע, והמח' לא היתה אלא אם יש דין מדאוריתא של אחרי רבים להטות שלדעת הרבה ראשונים אינו נוהג אלא בסנהדרין, אבל כלל הפסיקה שהלכה כרבים נוהג תמיד. ואמנם במציאות המורכבת קשה להגיע להכרעה בזה, כי תמיד יהיה מי שיאמר שרב פלוני אינו רב, או שרב אחר גדול מכולם בחכמה ובמנין, אבל במקרה של עליה להר הבית ההסכמה היא גורפת של רוב הרבנים וגם גדולי הרבנים בציבור הדתי לאומי כמו הרב שפירא והרב מרדכי אליהו ז"ל. וכן בענין הקברים רוב הפוסקים החמירו בזה, אע"פ שיש מקום להקל הענין תלוי בשיקול הדעת כמו כל פסיקת הלכה, ולכן הלכה כרבים.
אב, הרב ארץ הקודש הסבה שפסקו שלא לעלות להר הבית היא לא משום התגרות באומות אלא משום שאין יודעים בבירור את מקום המקדש והעזרות והוא ספק חיוב כרת. פוסקי הלכה מוגדרים כמי שאתה שואל אותם שאלות כשיש לך שאלה הלכתית, אני משער שכל מי שאתה שואל אותו שאלות במקרה ספק - סובר שאסור לעלות להר הבית. ומכאן חיובך בהוראה זו. ומבלי ללכלך את הפורום.
ולגופן של דבריך, הקונטרס הנגדי הגיע לידי, (אם אנחנו מדברים על אותו קונטרס נגדי), ולדעתי אינו נחרץ מספיק ונוהג בלוליינות, כאילו אינו רוצה שנדע שהוא מיוסד לבטל דברי טופורוביץ. ואפילו מן הנקודות שהעלה חכם אליהוא לעיל לא הביא את כולן. ובעז"ה נקווה שיתוקן קודם הפצתו בהרשת.
בברכת יום טוב ופורום נקי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2010 10:29 |
|
| |
ד_ר_ל_צ
השאלה היא האם ההלכה נקבעת עפ"י מה שמקובל בציבור החרדי או על פי התורה. אתה יודע היטב שהתכלת של הארגמון היא התכלת האמיתית, וברור גם שכל מי שמעיין בסוגיא זו בטהרת הלב יגיע לאותה מסקנה, ואין צורך להיכנס לויכוחים על ניואנסים כאלו או אחרים. ונשאלת השאלה מדוע אנשים שמוכנים להשקיע ימים שלמים וממון רב לחיפוש אתרוג שמצוותו במדינה יום אחד וגם זה "נטלו יצא" דהיינו מצוה של רגע אחד. ולעומת זה במצוה תמידית ששקולה כנגד כל התורה אינם מוכנים אפילו לשמוע וכש"כ להשקיע נניח רבע שעה לבירור העניין?
כנ"ל בעניין הר הבית, כל הציבור החרדי משוכנע שיש איסור כרת בכניסה להר הבית, כשכל מי שפותח ספר רואה שמדובר בשטות. גם הספק באיזה מקומות מותר ובאיזה אסור להיכנס הוא על חלק מהשטח בעוד שישנם מקומות שמותר מעל לכל ספק להיכנס בהם לאחר טבילה. ומדובר בבית ה'! לא איזה קבר. וגם כאן אין לאף אחד הרצון לפתוח את הנושא ולברר אותו.
המסקנה שלי היא שמדובר בקטנות המוחין של הציבור כולל ה"גדולים" שלו.
|
|
|
|
|