בית פורומים עצור כאן חושבים

מנקר לי במח - בעקבות יתושו של טיטוס

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-15/7/2010 15:39 לינק ישיר 
מנקר לי במח - בעקבות יתושו של טיטוס

בהנחה שכולכם מכירים את הסיפור ההסטורי בו מתוארות נסיבות מותו של טיטוס בייסורים ע"י יתוש שחדר למוחו, ישנן כמה שאלות, שמעוררות מחשבה דדוקטיבית ואינדוקטיבית כאחת.

כיום, שמכמני הזאולוגיה יותר נהירים מאשר בעבר, ואנו יודעים כי המדע סותר מכל וכל כל מילה בסיפור הפנטסטי הנ"ל, לגבי אפשרות חדירה של בעל חי למח, הישרדות בו, אורך ימים של יתוש [או כל חרק בקנה מידה דומה] ועוד, כיצד מתיישבות הסתירות עם השתלשלות הענינים כפי שמתוארת במקורות?

[אגב, כלום אין הסיפטומים מצביעים על גידול ממאיר ממנו סבל טיטוס?].

ומכאן לשאלה האינדוקטיבית, כיצד צריכה להיות ההתיחסות לסיפורים ולתאורים בכל המקורות ובמיוחד בתנ"ך והגמרא?

כמובן שהשאלה רלוונטית בעיקר למקרים בהם מתוארות גוזמאות שאין הדעת [בת ימינו] סובלת, תוך ההבנה להבדלים הנובעים משוני הטבעים במרוצת הדורות והמנטליות האנתרפולוגית שהיתה מקובלת נכון לאז.

תוקן על ידי הנביאה ב- 15/07/2010 15:45:47

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2010 15:47 לינק ישיר 

אגדה ומציאות בחז"ל

http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?whichpage=1&topic_id=1093287&forum_id=1364

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2010 15:51 לינק ישיר 

. יתוש אולי לא, אבל גם כיום יש טפילים (פרזיטים). מכל אגדות רבב"ח, דוקא היתוש מציק לך?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2010 16:27 לינק ישיר 

מומלץ לעיין במאמרו של ר אברהם בן הרמבם סיכום תמציתי והגיוני ביחס לאגדות חז"ל
וכן בספר הויכוח לרמב"ן בתחילת היום השני

תוקן על ידי תלמידטועה ב- 15/07/2010 16:27:57

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2010 16:45 לינק ישיר 

האגדה בדברי גאונים וראשונים
ר' האי גאון
ר' שמואל הנגיד
ר' שרירא גאון ור' האי גאון
ר' סעדיה גאון
רבינו חננאל
רבינו ניסים גאון
ר' יהודה הלוי
ר' אברהם אבן עזרא
רבי משה בן מימון ח"א
רבי משה בן מימון ח"ב
ר' שמואל בן יהודה אבן תיבון
ר' דוד קמחי
ר' משה תקו
ר' אברהם בן הרמב"ם ח"א
ר' אברהם בן הרמב"ם ח"ב
רבי משה בן נחמן
ר' יחיאל מפריס
ר' ישעיה מטראני
ר' שלמה בן אדרת
ר' ידעיה הפניני בדרשי
ספר החינוך
ר' מנחם המאירי
ר' יום טוב בן אברהם אשבילי
ר' יצחק אבוהב
ר' ניסים גירונדי
רבי ישראל בן פתחיה איסרלן
רבי דוד בן זמרא
ר' לוי בן חביב

האגדה בדברי אחרונים
ר' שלמה בן ר' שמעון דוראן
ר' יהודה ליווא בן בצלאל ח"א
ר' יהודה ליווא בן בצלאל ח"ב
ר' שמואל אליעזר הלוי איידלש
ר' ישעיה הלוי הורוביץ
ר' משה חיים לוצאטו
ר' חזקיה דה סילוה
ר' יחזקאל בן יהודה לנדא
ר' אליהו בן שלמה זלמן
ר' שניאור זלמן מלאדי
ר' צבי הירש חיות ח"א
ר' צבי הירש חיות ח"ב
הדרוש הוא הפשט הפשוט המוכרח / מלבי"ם

האגדה בדורות האחרונים
ללמוד או לא ללמוד אגדה / רבי אליהו דסלר
איחוד ההלכה והאגדה / רבי אברהם יצחק הכהן קוק
תפיסת האגדה בהלכה / מתוך אינצקלופדיה תלמודית
ההלכה והאגדה / הרב בן ציון מאיר חי עוזיאל
הקדמה לפרוש "המאור לאגדה" / הרב שלמה צדוק
הלכה או אגדה / הרב משה צוריאל
מָבוֹא לְהַגָּדוֹת חֲזַ"ל / הרב חנוך גבהרד
הלכה שוחקת ואגדה קפדנית / הרב ישראל פורת
למצוא את המפתחות / אברהם קריב
תפישת ההלכה באגדה / אברהם קריב
מבוא ללימוד נשמת המשנה - עיון הלכה בראי האגדה / הרב יעקב נגן
מבוא ללימוד שפת האגדה / הרב מרדכי הוכמן
הצפנת סודות האלוקות באגדות חז"ל / שראל רוזנבלט

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2010 17:38 לינק ישיר 

נביאה,
מבלי להכנס לכל הרשימה הארוכה של ראשונים ואחרונים. בגדול, מחז"ל לא התכוונו לספר מציאויות ואמיתות, בוודאי שלא מדעיות. הם נותנים את כיוון החשיבה שלהם על מה שקרה, או שהם רומזים על דברים. נשגבים יותר או פחות

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2010 19:01 לינק ישיר 

לאחר כל האפולוגטיקה, סביר שחז"ל חשבו אכן שהיה לו יתוש במח

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2010 19:49 לינק ישיר 

ומה רע בכך?

למה שלא יחשבו במונחים של כל בני דורם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2010 20:09 לינק ישיר 

דינוזאורוס כתב:
לאחר כל האפולוגטיקה, סביר שחז"ל חשבו אכן שהיה לו יתוש במח

מאין לך?
ומדוע זו אפולוגטיקה לטעון שיש לסיפורים כגון זה מטרות אחרות (חינוכיות/ערכיות/דתיות וכו') זולת תיאור מציאות היסטורית?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2010 20:27 לינק ישיר 

היחס לאגדות חז"ל  (רש"ר הירש ועוד)

http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=1173098&forum_id=1364

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2010 20:31 לינק ישיר 

היי אמשלום, מזל טוב על היום הולדת (קצת באיחור, אבל מאז לא דיברנו..)

הטענה שיש לסיפור מטרות היא לא רק בלתי אפולוגטית, אלא גם הגיונית ונכונה לדעתי. הסיפור לא סופר כדי להעביר אינפורמציה היסטורית, אלא כדי להעביר את המסר של עונש הרשעים.
אבל אני מנסה להיות נאמן להיסטוריה, ולדמיין אנשים בבבל במאה ה3 לספירה, המספרים לחבריהם על יתוש המנקר במחו של טיטוס, כשאין שום ספק בעולם שהשומעים לא מדמיינים שלא מדובר בסיפור אמיתי, אין להם שום סיבה לחשוב שיש בעיה עם יתוש המנקר במח. ולכן ראשית ברור שגם אם המספר היה שקוע בעולם של סודות ורזים, ברור לו שכל אלפי שומעיו וקוראיו יבינו את הסיפור כפשוטו - והמסר שלו הוא כמובן חלק בלתי נפרד מהסיפור. אז ראשית אני מניח שהוא רצה שנבין את הדברים גם כפשוטם.
ולאחר מכן אני עובר למספר עצמו, שסביר לי מאד שהוא פשוט שמע את הסיפור מאבותיו, זקנותיו, רבותיו, או אנשים נאמנים וחכמים ומעניינים מן הדור הקודם. ואני לא רואה שום סיבה שהוא יפרש את הסיפור כמשל. הוא פשוט קיבל את הידיעה על ענשו של הרשע, וסיפר אותה לתלמידיו.

המהר"ל אכן מפרש שהיה גידול סרטני, אבל הוא מפרש את המציאות שהיתה, ולא את כוונת מספרי האגדה. ואגב המהר"ל נביא עוד שני אפולוגטיקאים: 

"כמו שחכמי האומות ירבו בשיריהם ומליצותיהם חיקוי מקרים לא נהיו וימציאו.. למען לב בני האדם.. כן חכמינו יודעים בברור גם על המעשה.. שלא היה כל מאומה.. ובכן על מעשה טיטוס הנזכר יכול ורשאי אתה לומר כי סיפורו איננו רק המצאה", (מאור עיניים לעזריה מן האדומים, פרק טז').

"אמר כי היתוש של טיטוס ברומי היה כגוזל בן שנה משקל שני ליטרין ופיו של נחושת וצפרניו של ברזל אף הוא ידע שמקום המח א"א להחזיק צפור כזה גם לא נעלם ממנו שאין מחוק השי"ת לעשות אלף נסים על חינם היד ה' תקצר להכאיב מחו בלא צפור ולמה דוקא פיו של נחושת וצפרניו של ברזל ולא בהיפך אפס כי בזה רמז אופן מפלת האומה והלביש הסוד הזה במשל ומליצה ההיא", (ספר הברית טו.).

בענין פרטי תיאורו של הציפור, ייתכן שצודק בעל ספר הברית, שבכוונה תוארו פרטים כאלו, בדומה לתיאור הדמויות אצל דניאל. אגב על הסיפור הזה, נאמר בגיטין נו: א"ר פנחס בן ערובא "אני ראיתי צפור שהוציאו ממחו של טיטוס", אבל בויק"ר כג' הגי' שר"א בר' יוסי אמר זאת, ומסתמא היא הגירסה הנכונה, כי היה ברומי וביקר שם בארכיונים, כמסופר במעילה יז. ועוד שראה את הציץ והפרוכת. (אגב, עד היום המוזיאון שבקולוסיאום ברומא מוקדש בחלקו הגדול ל... ישראל, טיטוס, יהודה, ירושלים, כלי המקדש. הייתי שם לא מזמן ופשוט לא האמנתי). ייתכן שבמוזיאון שמרו את הגידול הסרטני שהוצא ממחו של טיטוס, שהיה נראה גם כמו ציפור מיובשת.
דינו

להשתגע מהייד פארק

תוקן על ידי דינוזאורוס ב- 15/07/2010 20:35:09

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2010 20:35 לינק ישיר 

דינו, וואו, אני לא מאמין שאתה בצד שלי [טוב, לפחות חלקית].
אכן, גם אני מסכים שזו אפולוגטיקה, וחז"ל האמינו בהרבה דברים מופרכים הרבה יותר מאשר באגדת היתוש של טיטוס.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2010 20:36 לינק ישיר 

ירוקי, אני תמיד בצד שלך
אבל לא תמיד אנחנו מצליחים להגדיר את הצד שלנו באותה הצורה..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2010 21:12 לינק ישיר 

תודה לכל החברים החשובים שהואילו להגיב.

ישנן אסכולות מסויימות, שההולכים לאורן, דווקא, מטעמי דת ואורדוקסיות מופלגת אינם "מהרהרים" אחר העובדות, כפי שמתוארות במקורות, מה תהיינה ההשלכות לטווח ארוך, מבחינה השקפתית?

ועוד, האם כל לימוד / עיון בכל הסיפורים ממבט ראשון, ע"י טירונים בדת - עושה שרות טוב ליהדות, מבחינת בניית האמון והאמינות? כלום אין עלול להתפתח מצב הפוך בו אי אמון יהפוך לליגלוג? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2010 21:32 לינק ישיר 

אחרי שידידי הירוק (הבקי בספר משלי) הגדיר את הדברים כ"אמונה בדברים מופרכים", רציתי להקדיש כמה מלים נוספות להגדיר את הדברים כפי שאני רואה אותם.

מה שקרה הוא שטיטוס חלה במחלה קשה, הוא הרגיש שמשהו מנקר לו בתוך הראש, כל זמן שהוא היה חי אף אחד לא ידע כמובן מה יש שם. אבל כולם ידעו שמשהו מנקר לו. רעש פתאומי יכול להפיג באמת כאב ראש. רק אחרי שטיטוס מת היתה אפשרות לעשות לו ניתוח שלאחר המוות, לכאורה לא סביר שיאשרו דבר כזה, לבזות את הקיסר. אבל אולי באמת חשבו שקרה לו משהו מיוחד, בכל אופן ר"א בר' יוסי שביקר במוזיאון ברומי סיפר שהוא ראה את הציפור. ראב"י חי שנים רבות אחרי טיטוס, ובודאי לא ראה ציפור חיה, אלא גוש מיובש.

ברור שהעיקר הוא המסר, שהרי בשביל להאמין שהיה שם ציפור צריכים לסמוך על עדות של גויים רשעים שפתחו את מחו של טיטוס. ז"א שהמספרים, כטבע בני אדם סיפרו את הדברים כמו כל סיפור אחר, מה שאומרים. הם לא התיימרו לבדוק את הדברים ולוודא אותם או להסביר איך הם פועלים. אבל הכוונה היתה בעיקר להראות את ענשו של הרשע. ולכן האפולוגטיקאים צודקים, כי לחז"ל לא היה חשוב להסביר מנגנון של צפרים בתוך מוח, ואם מישהו היה מתעקש ומתווכח אתם ייתכן שהיו אומרים לו, "לעולם גידול הוה, והאי דקרי ליה ציפור משום דדמיא לבת יונה". אבל אין לעקור את הדברים מתוך המסגרת ההיסטורית הטבעית שלהם, ולומר שחז"ל ידעו והיה ברור להם שאין מציאות כזו, ובכל אופן דברו על מציאות שחשבוה כמופרכת, בשביל לגלות לנו סוד הקשור בהאצלת הספירות. בד"כ גם כשיש רעיון בדברים, מדובר ברעיון מוכר ומובן, בסגנון של עומק פשוטו, ולא במין רמז על פי קודים כמו החידות של חמיצר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2010 21:53 לינק ישיר 

אני שמעתי שיש הרבה אגדות חז"ל שבכלל לא הם כתבו אלא הכניסו את זה בכוונה אנשים שרצו לזלזל בתורה שבעל פה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מנקר לי במח - בעקבות יתושו של טיטוס
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 8 9 10 לדף הבא סך הכל 10 דפים.

bholext