| נשלח ב-21/7/2010 12:45 |
|
| |
מקסמן, אינני מדבר בכלל על אדם כזה או אחר, אני מדבר על האווירה השוררת בחוגים המשכילים של אז והיום, אנו נמצאים היום בעידן בו הערך לתובנה הוא שולי ומזערי, מאז עידן קץ האידאולוגיות, אנו עומדים וצופים מן הצד בהתמוטטות ערכים בלתי ניתנת למעצור או לשליטה, ושורשי אותו מצב בו אנו צופים היום, נעוץ בראשיתה של ההשכלה, יהיה מייגע להראות כיצד זה נובע משם, אבל עשו את העבודה זו רבים וטובים, ומאז הדגש על האדם במקום על האל, על המונולוג במקום על הדיאלוג, ירד קרנם התרבותי והרוחני והיצירתי של כל ההוגים בכל התחומים. הסיבה שהיהודים חשקו להיות גויים או משכילים נעוצה בטעמים אחרים, בעיקר טעמים חברתיים-סוציאליים, הסיבה שהיהודים קודם לא חשבו על להתחבר לגויים היתה מפני שהדת אצל הגויים, היתה מאוד דומיננטית ולכן זה לא היה בא בחשבון. לגבי הטיעון האבלציוני שלך, האבולוציה החברתית אמורה לשמור על הגנים השרידים ביותר, ואינני יודע אם השריד ביותר הוא התבוני ביותר, אנחנו אכן יותר שרידים מאשר פעם, אבל אני מנסה לשבור את המחסום הדרמניסטי התפתחותי, ולעבור אל מקום בו האדם מכריע את חייו לפי תבונתו ולא לפי שרידותו, אני מניח את קיומה של הבחירה ומכח כך את היכולת לפרוץ את המסלול המוחלט והשרידותי הזה. מתוך דבריך עולה הגדרה נהדרת לתרבות בה אנו חיים, אנו חיים בתרבות של שרידות, כל האינטלקט אינו תוצר של הבחירה אלא של הכורח, של הרצון לחיות ולהיות החזק ביותר, זה שונה מאוד מהתקופות האידאיליסטיות עליהן דיברתי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2010 13:06 |
|
| |
שוב אפשרי היקר: אתה עושה לדעתי סלט גדול בין העמך לבין הגדולים\מוכשרים,
כלפי מוכשרים במילא אף פעם לא היו, בכל כמה דורות יש אחד כזה,
כלפי העמך, אין ספק שהעמך יותר מוסרי ויותר ערכי וכל זה מתוך בחירה אישית,
כי הרי במסגרות חברתיות קודמות לעמך לא היה בחירה חופשית, במילא בחוסר לימוד מינימלית לא באמת היו מוסריים,
כיום אם לא הורגים אותך ברחוב היא כי לא רוצים ולא בגלל שמפחדים, הראיה היא שיש כן רוצחים בימינו והם באחוזים קטנים, והכל מתוך בחירה חופשית,
את הלימוד חובה יש כבר כמעט בכל העולם, בחמש מאות השנים האחרונות, והם עשו משהו לאנושות,
לא צריכים היום מסגרות חברתיות נוקשות, אפשר למנהיג לדבר לעם בלי לפתח את פי הארץ, או מי לה' אלי,
היום אפשר לדבר וללמד ילד את כל התורות הקודמים והם לומדים,
אתה מבכה את האידולוגיות, אבל היום האנושות לא רוצה אידולוגיות, כי אין צורך בזה לדעתם, ולדעתי יום יבוא שבאמת לא נצטרך לזה, כמו שכתוב בנביאים,
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2010 13:09 |
|
| |
אני לא יודע מי זה העמך ומי זה ההמון, אותם איני מכיר היום ולא הכרתי פעם, אני מדבר על עמי בו אני יושב, על אנשי שם דאז ועל אנשי שם דהיום, ולגבי זה לא אמרת לי מאום.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2010 13:12 |
|
| |
אל איזה אנשי שם אתה מתכון, לשחקנים זמרים או החז"א איינשטיין וכדומה
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2010 13:22 |
|
| |
אני מדבר על כך שאין אנשי שם ואנשי רוח, בודאי שלא בעוצמה ובגבורה כמו שהיו בתקופות אחרות בהיסטוריה, בקיצור, אני אומר את דעתי הפסימית [כך לפחות היום] שאנחנו לא נמצאים בעידן מחמיא במיוחד בתולדות האנושות, ואם אנחנו בעידן של גאולה, הרי זה בגלל שאנו מתקרבים להיות דור שכולו חייב.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2010 15:16 |
|
| |
אפשרי צא מאיטצגנונך- בדור הזה יש יותר אנשי רוח. מכל דור אחרים בהיסטוריה. הדור הזה יותר זכאי מכל דור אחר בהיסטוריה. צריך רק שכל ישר וידע מינימלי בתילדות עם ישראל (וגם העולם) לדעת כי לא כדבריך, אלו דברי משגיחים בישיבות שאינם יודעים את מה שהם מדברים, או שלא רוצים לדעת- כי זה מפריע לשיחות מוסר. או שהם משקרים במצח נחושה שקרים לבנים ורגילים.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2010 16:08 |
|
| |
יש טעות אופטית נפוצה שכאשר מסתכלים על דור קודם רואים בו רק את הבולטים שנותרו בולטים, אולם כאשר מסתכלים על הדור הנוכחי רואים את כולם ובולטים בטלים ברוב.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2010 17:12 |
|
| |
ירוחם, לא דיברתי על תולדות עם ישראל, אלא על תולדות העולם, צר לי שאתה מאלץ אותי לדבר על עצמי, אבל יש לי ידע בהחלט לא מינימלי בתולדות העם ישראל והעולם, אינני מוכן לקבל את החחלטיות שלך במיוחד בזמן בו היא אינה מנומקת, אבל אני גם קצת שמח להיתקל בהחלטיות שלך, כי זה קצת מזכיר לי תקופות טובות ומרשימות יותר בהיסטוריה האנושית. עוד דבר, אני אינני פוחד לומר דבר שנאמר בזמן זה או אחר, על ידי משגיח בישיבה, אני בהחלט מוכן לקבל את הסברה שיש פעמים שהם אמרו מדי פעם דברים נכונים. לסיום, אבקש ממך יותר לפרט על מה אתה מדבר? איזה אנשי רוח שיש בהם ממש יש בתקופתנו? אשמח מאוד לשמוע. בעל, יכול להיות שזו טעות אופטית, אבל זכור אינני מדבר על אדם כזה או אחר, אני מוכן לערוך השוואה של גדולים מול גדולים, למרבה הצער, בכל תחום בו לא תבחר [למעט תחומים טכניים] לא תוכל לראות משהו משמעותי מאז תקופת ההשכלה, אנשים כמו לייבניץ, דקארט, אפלטון, ואפילו הפחותים מהם כמו אריסטו, וקאנט לא ניתן בכלל לראות משהו דומה להם. ואם מדברים על עולם היהדות, האחרון שהיה אדם בסדר גודל מרשים של ממש, זה הרמב"ם שחי עמוק עמוק בחשכת ימי הביניים, אני מלגלג רק על ההשוואות שיכולות לעלות על הדעת, רמב"ם מול שו"ע, רמב"ם מול מנדלסון, רמב"ם מול רנ"ק. שוב, כמו שאמרתי יש אנשי רוח מעטים גם בדורות האחרונים, אבל הם מעטים, והם בדרך כלל נפלטים מהמערכת ולא זוכים להערכה של ממש, וזה בשל ההתמקצעות, בשביל לקבל נובל אתה צריך לדעת בדיוק דבר אחד, אם אתה יודע יותר מתחום אחד, אתה לא תזכה בנובל, ויכול להיות שבצדק, אבל החינוך הוא כיום לייצור, לשרידות, לגילוי תכונות של חומרים בלא להתיימר להבינם. שוב, אני מדבר בעיקר על הרוח, וזה ניתן לראות מתוך כתביהם, אינני חושב שמדובר בטעות אופטית.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2010 20:25 |
|
| |
אפשרי,
אם אתה מקבל את ההלכות הרצחניות המתוארות בפתיחת האשכול, טבעי ומתבקש שתלין על הידרדרות מוסרית מאז ימי המקדש ועד לימינו אנו. הרי ברור שככל שהשקפת העולם שלך נוטה לכיוון ההומניסטי, כך תימנע יותר מלפגוע באושרו של הפרט למען אינטרסים חברתיים. לחילופין, כשאתה מוכן לרצוח אנשים למען קידום ערכים כמו דייקנות, כבוד וייצוגיות, ברור שאתה מייצג גישה מוסרית מסויימת שאכן ניגפה כמעט כליל בחברה המודרנית. תוכל להתנחם בכך שיש עדיין בעולם משטרים שבהם האדם נתפס כחומר גלם בתהליך שתכליתו יצירת מונומנטים הסטוריים. כמלומד וסקרן, האם לא מעניין אותך לראות כיצד מתפתחות החברות האלה, מול מה שקורה במערב המנוון? ברית המועצות אמנם קרסה והחמר רוז' כשל, אבל עדיין אפשר לעקוב אחרי קוריאה הצפונית, סומליה וסין העממית, כדוגמאות למינונים שונים של איזון בין האידיאל הקולקטיבי לבין הרווחה האישית.
החיבור שאתה עושה בהמשך בין המחלוקת המוסרית הזו, לבין מה שאתה תופס כירידה באיכות התפוקה האינטלקטואלית של האנושות, אינו מובן מאליו ולדעתי אפילו אינו מבוסס. פשוט שרוב התופעות שאתה מונה, נובעות יותר מהצטברות הידע ומשכלול המתודה מאשר מהסטת שווי המשקל הערכי לכוון האינדיבידואל. אתה מתגעגע לעידן הנפילים, אבל כשאדם מזדקר למרחוק, זה מבטא יחס בין קומתו לבין פני השטח. נראה שאינך מייחס מספיק משקל לאפשרות שפני השטח היום גבוהים הרבה יותר ושהעדר אמירות נחרצות ותיאוריות גדולות של הכל, נובע בעיקר מתהליך טבעי של התבגרות ולמידה שעברנו כחברה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2010 20:57 |
|
| |
אפשרי לשכנע אותך זה אפשרי אבל בלתי אפשרי שתשתכנע, כאמור הודות למשגיח.
העולם התקדם טכנלוגית רפואית וכו' רוחנית ומוסרית בשתי הדורות האחרונים כפי שלא התקדם באלפיים שנה. את זאת לא יכלו לעשות אנשים פחותים מהדורות הקודמים, כל הגאונים שמנית או רובם לא הכירו בהם ככאלה בדורם, ולכן כמובן אינך מכיר את הגאונים הגדולים והאדירים של דורנו, מבלי לקחת בחשבון את הגאנים של יתד והמודיע ושל הישיבות, יש היום עשרות רבות של גאונים, שאני יודע ועוד כנראה מאות רבות שאיני יודע, למשל הרב עובדיה יוסף. הרב ע. שטיינזלץ הרב נבנצאל הרב אבינרי הרב מוטי אילון, וכאן בפורום אתה יכול למצא גם את הרב מיכי אברהם (שלפעמים - הרבה -אני מתנגד לדעותיו) יש את רוב מקבלי פרס נובל, וחצי מהמעומדים לקבלו בתחום המדעים, יש את הגאונים מתחום ההיי טק מתחום הפיתוח הבטחוני ותחום הרפואה בארץ ובעולם, יש כנראה גם בתחום הפילוסופיה סוקרטסים וקאנטים, איני בתחום לשמוע עליהם. ככלל כל דור עולה על קודמיו בכל התחומים- אחרת העולם לא היה מתקדם, והוא מתקדם בלי עיין הרע, אתה בחור חכם- בעוד כמה שנים תגלה שילדיך חכמים ממך, ואז אולי תגיד לעצמך ירוחם צדק, לא בקול חלילה זה ישבור את ההשקופה קח לוח אקסל והעעמד בטור את הגאונים שבעולם, ומצד שני את סדר הדורות שחיו בהם, התגלית תהיה מפתיע בישבילך
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2010 23:07 |
|
| |
| צענערענע כתב: |  | "הרב בני לאו בערוץ 1 -לא מצא מקור שבית שלישי לא יחרב ואף ביקש שמי שימצא מקור שישלח לו "
מספר אנשים ניסו להוכיח לו שהוא טועה.
האם יש למישהו מקור נוסף שניתן לשלוח לו? |
|
אני לא מבין אותו לא מספיק לא את הרמב"ם בפירוש המשנה לרמב"ם מסכת סנהדרין פרק י ואין זה מוזר שתתמיד מלכותו אלפי שנים, לפי שהחכמים (חז"ל) כבר אמרו שהקבוץ הנכבד כאשר מתקבץ מעט הוא שיתפרד.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2010 23:39 |
|
| |
מקס
איך בדיוק אלפי שנים כשנשאר לנו בעולם- לפי החשבון של הגמרא- נדמה שאת האשכול הזה אתה פתחת- נשאר לנו אולי בקושי 230 שנה, תוריד מזה את השלושים השנים לקבלת התר בניה מהועדה המחוזית י"ם זמן הבניה- פרויקט כזה לפחות 10 שנים, עם ההפסקות המנהליותבגין החריגות, בקושי 190 שנה. איפה אלפי שנים, אגב הקבוץ הנכבד היה גם בימי שלמה- לא? בימי עזרא ונחמיה- לא היה קיבוץ נכבד?
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2010 01:31 |
|
| |
ירוחם היקר
אני שאלתי בזמנו לפי מחשבת ישראל כהיום שחושבים לפי דעת ר' קטינה
אבל הרמב"ם בעצמו אומר בכמה מקומות שזו דעת יחיד
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2010 01:56 |
|
| |
ר' ירוחם, כבר יצא לי להיתקל בכמה אשכולות באמונתך הבלתי מעורערת בהתקדמות העולם ובככך שאנו חיים בתקופה הכי טוב שניתן לעלות על הדעת. אולי זו ההזדמנות להבין מה גורם לך להחזיק בעמדה הזו בכל תוקף. כשלעצמי אינני סבור ש"ירידת הדורות" היא יסוד האמונה (כפי שמחנכים בכמה מקומות), אני גם לא חושב שאנחנו חיים בדור הכי גרוע אי פעם. בשביל לקבוע חד משמעית אם אנחנו (היהדות/ העולם) נמצאים במגמת עלייה או ירידה צריך א. לדעת מה מטרת העולם ב. להקיף את מכלול התופעות והשינויים ההיסטוריים בכל הפרמטרים. מכיוון שאין לי יומרה כזו (ואני מניח שגם לך אין) אני רק יכול לטעון שסביר להניח שיש תחומים שבהם התקדמנו מאוד ויש תחומים שבהם נסוגנו, אינני יודע איזו מגמה מהותית יותר משום שאין לי מאזניים גדולות מספיק כדי למדוד את התופעות הללו. עד כאן דעתי בקיצור, האם תוכל להסביר לי מדוע אתה משוכנע שאנו מתקדמים בכל המובנים, האם אינך מזהה ולו תחום אחד שבו חלה נסיגה עם הדורות?
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2010 10:18 |
|
| |
תקועיסט ראה -רק לפני שבעים שנה אנשים מתו בדלקת ראות רק לפני שלושים שנה אנשים מתו כי לא השתמשו בצנתרים, האנושות מונה היום מעל ל7 מיליארד אנשים רק לפי מאה שנה ואפילו פחות האנושות מנתה פחות מחצי, היום אנו מתקשרים באינטרנט בסולוראלי יש טלויזיה יש תחבורה אוירית מכוניות כמעט לכולם וכו' וכו' לפני שישים שנה אנשים מתו ברעב ובקור בארופה, היום יש מדיניות סעד ורוחה, לתפארת, לפני שישים שנה היו מספר האנלפבטים בעולם וגם בארופה גדול, -היום? לפני שבעים שנה היו בכל ארופה בחורי ישיבה פחות מאשר חצי ישיבה גדולה היום. לפני חמישים שנה היו מספר עמי הארץ ביהדות אחוז גבוה מאד, היום עם הארץ רק זה שעושה מאמצים להיות כזה.
חיי הרווה הכלכלית התורנית והמוסרית היום .עולה פי מאה על מה שהיה לפני חמישים שנה, בעולם -ובעיקר בארץ. היתי יכול להמשיך אבל אני חושב שהבנת!
|
|
|
|
|