| נשלח ב-30/7/2010 18:18 |
|
| |
הבנאליות של הרוע
אני פותח כאן אשכול לדיון רציני במושג ה"בנאליות של הרוע", כהסבר למפלצתיות הנוראית בה נהגה החיה הצהובה בשנות השואה.
כפתיח אני מביא כתבה שפורסומה לאחרונה על בנו של אדולף אייכמן, בה מובאת ניגודיות מעוררת תהיה בין חיים נורמטיביים של אדם מצטנע נטולי שנאה ורוע, לבין חיי אביו שאי אפשר שלא להצטמרר ממספר האנשים בתבל שהוא אישית גרם להם סבל נפשי ופיזי, במינון שאין לו אח ורע בהיסטוריה האנושית.
הנושא טעון מאוד, הרבה מהמגיבים וודאי נושאים בעצמם צלקות משפחתיות ואישיות מאותה רוע איום, אך אין זה פותר אותנו מלפשפש במניעיו. ואולי אולי לגלות שאף אנחנו לא חפים בהתנהגותינו האקטיבית והפסיבית כלפי זולתינו הפרטיים והגלובליים, מאותו רוע אנושי.
המונח "הבנאליות של הרוע" הונח וחודד ע"י הפילוסופית והוגת הדעות חנה ארנדט. שבאה בקביעת מושג זה לענות על השאלה כיצד תיתכן מפלצתיות אנושית וזוועתית כ"כ בין בני אדם.
מפגש מוזר
-----------------
פרופסור ריכארדו אייכמן מנהל חיי שיגרה רגילים ומשתדל להתרחק עד כמה שאפשר מקללת אביו אדולף, האיש המזוהה יותר מכל עם הביטוי "הבנאליות של הרוע". כתב ynet נפגש עמו ושמע איך במשפחת אייכמן לא דיברו על "האיש של אמא", מה הוא זוכר מאבא שלו ומתאר בגוף ראשון את תחושותיו דור גליק, ברלין
iזה שנים שפרופסור ריכארדו אייכמן מתרחק מדפי ההיסטוריה החדשה, בה תופס אביו אדולף אייכמן את אחד התפקידים האיומים ביותר שניתן להעלות על הדעת. כדי לחיות חיים נורמליים תחת השם "אייכמן", הוא מתמקד בחפירות ארכיאולוגיות אל זמנים אחרים, מוקדמים בהרבה. יש מומחים שיודעים לספר על מלחמת העולם השנייה הרבה יותר ממני, מה לי יש להוסיף?, הוא אומר בכל פעם שהוא מסרב לבקשות להתראיין לכלי תקשורת גרמנים, והבקשות רבות. 65 שנה אחרי, אייכמן הבן יודע היטב - השואה רק הולכת ותופסת מקום וחשיבות גדולים יותר - בגרמניה כמו בישראל. ממקום מושבו בברלין, מעדיף אייכמן הבן לשמור על חייו הפרטיים ולהתרחק מכל קשר או אזכור פומבי לאוברשטורמבנפיהרר אס.אס, שהיה אביו. הוא מנהל חיי שגרה. הולך בכל בוקר למכון הארכיאולוגי הגרמני, בו הוא משמש ראש מחלקת "אוריינט" בהצלחה מרובה. במסגרת עבודתו, ביקר לאורך השנים בחלקים נרחבים על-פני הגלובוס, בחיפוש אחר ממצאים חדשים. רק במדינה אחת, שהיא אולי המרכז המרתק של תחומו, טרם ביקר. "ריכארדו אייכמן לא חייב לי או לאף אחד אחר, דבר וחצי דבר. לא מייל, לא פגישה, לא תובנות של 'הבן של'", כך שבתי והזכרתי לעצמי מהרגע שבו שטפן, ידיד ארכיאולוג, סיפר כהערת אגב בסוף שיחה משמימה על פוליטיקה והמשט, אודות שותפו מסביר הפנים לחפירות בתימן. בנו הצעיר של מי שהיה האחראי הישיר, בין היתר, לגירוש הבהול של יהודי הונגריה ב-1944, ובהם סבתי ומשפחתה - הוא על-פי שטפן אדם סימפטי ונחמד. אין לו כל התנגדות שאתקשר אליו ואציין את שמו. להיפך, אומר שטפן - בהחלט יכול להיות לכם עניין להיפגש. א': כוס מים, שתי נשימות ומתקשריםאת הזיכרונות המעומעמים היחידים של ריכארדו מאביו ניתן למצוא בכתבה בשבועון "די צייט". הילד בן ה-5, שנולד בארגנטינה, זוכר נסיעת אוטובוס משותפת בבואנוס איירס ואת השוקולד שנתן לו אדולף, "מומחה" הרייך השלישי לענייני יהודים, שהיה עבורו לפרק זמן קצר מאוד פשוט "אבא". אבל יום אחד אבא נעלם, לא רק פיזית אלא גם המונח עצמו. במשך שנים, גם אחרי שהיגרו חזרה לגרמניה, לא דיברו במשפחת אייכמן על "האיש של אמא" או על "אדולף אייכמן" כפי שנהג ריכארדו לכנות אותו.
 מאחורי תא הזכוכית. אדולף אייכמן במשפט בישראל (צילום: לע"מ) צהרי יום רביעי. ניסיתי שוב ליצור קשר. כוס מים ליד הטלפון, שתי נשימות עמוקות וחיוג. ''המכון הארכיאולוגי שלום", עונה קול של גבר מהצד השני. | האדמיניסטרציה של השטן: | | | מסע ברשימות מוות / דור גליק, גרמניה | | המזון היומי לאסיר באושוויץ, רשימת שינדלר המקורית, שמות הילדים מה"אקסודוס", תיעוד מקפיא דם של מיליוני נספים - ותשובה מוחצת לכל מי שמנסה להכחיש. דור גליק סייר בין מדפי הארכיון הגדול בעולם המגולל את זוועות הנאצים, וזכה לקבל דרישת שלום מצמררת מהסבתא ששרדה - ומאחיה שלא | | לכתבה המלאה | |
|
|
''שלום, אוכל בבקשה לדבר עם פרופסור אייכמן?'' אני שואל בגרמנית רשמית. ''רגע אחד בבקשה", עונה לי הקול ומפנה מקומו לצליל המתנה מוכר, אותו שמעתי כבר בשלושת ניסיונותיי הקודמים. התחנה הבאה אמורה להיות אישה נחמדה שתאמר שהמנהל לא נמצא, ואוכל לנסות להשיגו במייל. ההנחה שתהיה תחנת מעבר נוספת בטרם יענה לי אייכמן היא מחשבה מנחמת באותם רגעים. שכן אפילו אם הייתי בוגר קורס אינטנסיבי לשיחות טלפון בין בני הדור השלישי לצאצאים של בכירי הנאצים - אין דבר שיכול באמת להכין אותך להיכרות שכזו. אבל ההנחה שלי קרסה באחת, ללא תחנה מרככת. ''אייכמן", עונה קול מהצד השני, מרחק של שיחה מקומית - קידומת 030 ברלין. שמחתי ונחרדתי בו בזמן. אייכמן איננו מעוניין בראיון, ואחרי שהדבר הובהר בינינו, הוא נענה לבקשתי לפגישה. הוא הזמין אותי למשרדו כדי "לדבר על ההיסטוריה המשותפת שלנו, שמציגה היבטים שונים רבים ועדיין משפיעה על יחסי האנוש בעולם המודרני", כפי שניסח זאת מראש. קבענו ליום שני ב-12 בצהריים, תאריך שמותיר לי סוף שבוע ארוך לתכנון הפגישה העיוורת עם אייכמן הבן. קווים אופטימליים לדמותה: פתוחה, רגועה, לא רק שואה. ב': על פרנואידיות יהודית ועל הפגישהיום שני מגיע. וככל שהמחוגים מתקדמים אל השעה היעודה - כך פחות ופחות ברור לי למה אני מופיע בחייו של אדם המבוגר ממני ב-30 שנה. אדם שעושה הכל כדי לחיות חיים רגילים, להתמקד בתחום העניין שלו, ובשקט. הדבר היחידי שאני מביא עימי, למקרה של שתיקות מביכות ואם יפגין עניין בסיפורים אישיים - הם מסמכים על בני משפחתי שנמצאו בארכיון לפשעי הנאצים בבאד ארולסן. רכבת S42 דוהרת לכיוון היידלברגר-פלאץ, ומסביב נראים הברלינאים בפנים זעופות של תחילת שבוע עבודה. אלה הם בדיוק הרגעים לשאול: למה אני היחיד בקרון שנוסע למכון הארכיאולוגי כדי לדבר על גז ולא על מאובנים? למה ברלין לעולם לא תהיה רק עיר של תרבות מופלאה, אגמים נהדרים ואנשים יפים? למה אני בא מעם פרנואידי שתחום העיסוק הפופולארי שלו בימים אלה הוא שאלת היתכנותה של שואה שנייה? למה, כפי שהיטיב מאיר אריאל לנסח, "כבר היינו בתנור ועכשיו על המחבת"? ובעיקר: האם יש בכלל הצדקה לפגישה הזו? התשובה שקיבלתי בשדרת פודבילסקי הירוקה והשקטה שבמערב העיר - הייתה חותכת. המכון הארכיאולוגי שוכן במבנה שקוף, מינימליסטי ובו בזמן מרשים - טיפוסי לבנייה החדשה של בנייני המשרדים בבירת גרמניה. השומר מעביר אותי דרך גן פנימי אל הקומה השנייה, שם יושב ריכארדו אייכמן. לעברי קם איש סימפטי ונאה, שחור שיער ומסביר פנים.
 דרכונו של אייכמן. זכרונות מארגנטינה במשך שעה ורבע שוחחנו פרופסור אייכמן ואני כמעט על הכול. במשרדו הרחב והשקט, עמוס הספרים על ממצאי חפירות ותרבויות קדומות, מצאתי אדם שמתעמת ולא בורח מהסיפורים האיומים על אבא שלו, על העם שלו, ובה בעת נזהר שלא להפוך את ההתמודדות הזו לאובססיה נוספת. אדם שלחץ לפני שנים בלונדון את ידו של איש המוסד צבי אהרוני, מבכירי המבצע לחטיפת אביו בארגנטינה - והמשיך הלאה. ג': כמו כל אדם אחרהדבר האחרון שריכארדו אייכמן רוצה, הוא להפוך לסמל או לנושא מסר כלשהוא. הוא סבור שדבריו וחוויותיו אינם שונים מאלה של כל אדם אחר בן דורו, שהתחנך בגרמניה בעשורים הראשונים שאחרי השואה. עם זאת, לשמע דבריו המשמעותיים, רבים מהם מרגשים, ביקשתי את רשותו לכתוב מנקודת מבט אישית את רשמיי מהשיחה, עם ציון חלקים נבחרים שלא בציטוט. הוא לא התלהב, אך הפעם גם לא סירב. מריכארדו שמעתי כיצד למשפחתו היה הרבה יותר קל, אם לפני מותו היה אדולף אייכמן מביע חרטה על המעשים שביצע. שמעתי על התחושות הקשות שליוו את בני המשפחה, כשההכאה על החטא לא נשמעה. סיפרתי לו עד כמה המשפט שנערך לאביו בירושלים צרוב בתודעתו של דור שלם, הדור של אבא שלי, שראו לראשונה את הוריהם מאזינים לרדיו ובוכים. הוא סיפר לי על חוסר היכולת שלו להבין את מחשבת "ממלא הפקודות", באמצעותה אביו נימק את מעשיו. סיפרתי לו כיצד המשפט פתח לראשונה את הפצע שבין האליטה הישראלית לבין הניצולים - אלה ש"היהודים החדשים" לא אהבו לראות. איך השואה גרמה אחרי הקמת המדינה לאוכלוסיות שונות בתוך החברה הישראלית לחוש חוסר שייכות. אייכמן הבן כינה את דרך המחשבה של המשטר שבו אביו לקח חלק מרכזי - "חולה". שוחחנו על הטירוף שגרם לנאצים להשקיע כל-כך הרבה משאבים בהשמדה גם ברגעים האחרונים. משאבים שלו היו מופנים למאמץ המלחמתי אולי היו משנים את תוצאות הקרב. הוא אמר שאי רציונאליות הפוגעת באינטרסים של משטרים קיצוניים עצמם, אינה נחלת העבר. והדוגמאות לכך אכן לא חסרות. סיפרתי לאייכמן על הנסיעה שלי בדצמבר האחרון ללודז' שבפולין כדי לראות את בית משפחת סבי, ועל מה שמצאתי שם. עיר, ששליש מאוכלוסייתה היו יהודים לפני שאבא שלו התחיל לשלוח אותם לחלמנו ולאושוויץ, ועד כמה הנוכחות-נפקדות שלהם עדיין מורגשת בה כרוח רפאים. אייכמן הביע הערכה לדרך החינוך היהודית, שלדבריו מביאה את התלמיד להטיל ספק ולמתוח ביקורת. זאת, בניגוד לדרך החינוך שהוא מכיר, הבנויה בעיקר על צבירת חומר ושינון. אמרתי לו שהוא מחמיא יותר מדי, לפחות באשר למערכת החינוך הישראלית. סיפרתי לו שהרתיעה מגרמניה ושהסלידה למשל לקנות תוצרת גרמניה, לא נעלמה בישראל ואולי גם לא תיעלם, אבל שבמדינת היהודים יש גם עניין גובר בשפה ובתרבות הגרמנית. שבתל-אביב חיים לא מעט גרמנים, ושאם הוא אוהב את ברלין - יש סיכוי לא רע שיאהב גם את העיר העברית הראשונה. ד': שלום, ולהתראות? מי שנמצא תקופות ממושכות בגרמניה, מוצא לעתים קרובות שהקול הממוצע של האזרח ברחוב רחוק מההצהרות הנחרצות של הפוליטיקאים בדבר ייחודיות השואה. יום לפני הפגישה עם ריכארדו חזרה ידידה קרובה שלי נסערת משיחה עם חבר גרמני, שאמר לה שהרבה יותר משישה מיליון סובייטים נהרגו במלחמת העולם השנייה, ועל-כן ברור שמה שקרה הוא נורא, אבל לא מובן לו העניין הגדול שעושים דווקא משואת היהודים. אחרים טוענים שהגרמנים עצמם היו קורבנות של הנאצים, ומן העבר השני נמצאים גרמנים אחרים, בהם צעירים רבים, שרגש האשם הפך אצלם את העיסוק ביהדות, בישראל ובשפה העברית, לציר מרכזי, כמעט אובססיבי בחייהם. אף אחת מהגישות הללו אינה בריאה. ריכארדו אייכמן, כך התרשמתי מיד, אינו משתייך לאלה או לאלה. הוא כנראה הגרמני שמתמודד |
| | | * id="flashad" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,0,0" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" width="250" height="250"> <* | |
|
עם עברו בצורה הבריאה ביותר האפשרית, בסיטואציה הבלתי אפשרית שניחתה על חייו. מרחק דור אחד ועוד שנות אור מהאיש עם הפנים החמוצות שישב מאחורי תא הזכוכית ומזוהה יותר מכל עם המונח "הבנאליות של הרוע". אם יגיע אי פעם אייכמן לביקור בישראל, זה יהיה בשקט. בלי הצהרות או ביקורים סמליים. בעיקר כדי לפגוש עמיתים ישראלים מתחומו ולבקר באתרים כמו יבנה-ים, אחת מערי הנמל החשובות בארץ מתקופת הברונזה ועד לימי הביניים. הצעתי לו שאם יבוא באחת מחופשותיו, אשמח להראות לו את תל-אביב וירושלים. לחצנו ידיים ונפרדנו לשלום. אולי עד הפעם הבאה, כנראה שלתמיד.
תוקן על ידי הקאנצלר ב- 30/07/2010 18:22:13
תוקן על ידי הקאנצלר ב- 30/07/2010 18:24:14
תוקן על ידי הקאנצלר ב- 30/07/2010 18:27:11
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2010 18:27 |
|
| |
נראה לי שבדורנו כבר הגיע הזמן לדבר גם על הבנאליות של הבנאליות של הרוע.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2010 18:31 |
|
| |
ידעיה
באם אתה יכול תפרט את כוונתך.
האם יש לך הסבר כיצד הגיע עם שלם, שהיה מנושאי דגל הנאורות והחשיבה לידי זוועה אנושית חמורה כ"כ.
מהי הערובה שאחרים ואפילו אנחנו לא נידרדר ביום מן הימים למצב מנטאלי דומה.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2010 23:25 |
|
| |
איך שאני התרשמתי מלימוד התרבות הגרמנית, הסיבה זה החינוך הנוקשה במיוחד במשפחות גרמניות,
מבטן לידה הילד\בת לומדים על משמעת וסמכות, בקיצור ראש רובוט, אין חשיבה עצמית בחינוך הכל (הסמכות) בידי ההנהגה וההורים,
במיוחד מרגישים את זה אצלהם שהם מתבגרים, הם מחזירים את משקעיהם כלפי ילדיהם ונשותיהם כנודע למבינים,
התרבות הגרמנית מראה לכולנו שאין הבדל בין חינוך דתי נוקשה לבין חינוך ליברלי נוקשה, בשניהם התוצאה יכול להיות אסון לאנושות כולה,
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2010 23:41 |
|
| |
מקסמן
האם בחינוך נוקשה לסמכות, בלבד. אתה תולה את האכזריות הנוראית שהתגלתה בשנות המלחמה.
והאם בעצם אתה מסכים עם הרעיון על הבאנליות?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2010 23:46 |
|
| |
הביקורתפשעיו של אייכמן חמורים, אין ספק בכך- מדובר במעשים בלתי אנושיים בעליל ועל כך אין ויכוח.
עם זאת, חנה ארדנט, פילוסופית יהודית אשר סיקרה את המשפט עבור כתב עת אמריקני, טענה שמעשיו של אייכמן לא היו רעים מיסודם, וכי בחברה הגרמנית באותם ימים נתפס רצח יהודים כמשהו מינורי, כמו מעיכה של ג'וק.
תדמיתו של אייכמן כפקיד אפרורי ומשעמם לא עלתה בקנה אחד עם הטענות הקשות אשר הופנו אליו.
לטענה, המעשים הנוראיים שביצע אייכמן, שהיו בעצם פעילות משרדית פשוטה ובנאלית הפכו אותו לרוצח ופושע אכזרי שלא באשמתו.
על כך טבעה חנה ארדנט את המושג "הבנאליות של הרוע", שהוא גם שמו של ספר שכתבה. ניסויים בפסיכולוגיה חברתיתבמקביל למשפטו של אייכמן שהתנהל בארץ, החליט הפסיכולוג החברתי האמריקאי סטנלי מיליגרם לערוך סדרת ניסויים שבהם תבחן הנטייה לציות אצל גרמנים, לעומת הנטייה לציות אצל אמריקאים, שבעצם יהוו קבוצת ביקורת בניסוי.
הנחת היסוד שלו הייתה שדינאמיקה ונטיות מסוימות של אנשים גרמנים הם מה שגרמו להיווצרות שואה בקנה מידה כה גדול.
הניסוי הועבר בתחילה לקבוצת הביקורת האמריקאית, ומהלכו היה כדלקמן: שחקן אשר משתף פעולה עם החוקרים היה נכנס לחדר ומתיישב על כיסא אליו קשרו אותו.
החוקר היה יושב עם משתתף הניסוי בחדר נפרד, והיו מוצגים לו מספר שאלות.
ובכל פעם שטעה השחקן פקד החוקר על משתתף בניסוי לתת לו שוק חשמלי.
כמובן שמכת חשמל לא באמת ניתנה, אך השחקן היה מגיב בצורה אשר נראית כסבל וכאב רב.
כאשר הגיע רמת השוק לכ-150 וולט, היה מבקש השחקן להפסיק את הניסוי.
במידה וביקש משתתף הניסוי לחדול ממנו עקב סבלו של השחקן, היה אומר לו החוקר שהוא לוקח את האחריות על כל מהלכו של הניסוי.
ציפיותיהם של רוב הפסיכולוגים והחוקרים היו שרוב המשתתפים בניסוי יפסיקו בשלבים מוקדמים שלו, ושאף אחד כמעט לא יגיע לשוק החשמלי הגבוה ביותר. תוצאות הניסוי בקבוצת הביקורת היו מפתיעות.
כ65% מהמשתתפים בניסוי נתנו את השוק החשמלי הגבוה ביותר-450 וולט.
בנוסף אף נבדק לא עצר לפני שהגיע ל-300 וולט.
אחת מהטענות שנגזרו כתוצאה מהניסוי הזה הייתה שבעצם, פעולתם של הרוצחים בשירות הנאצים נבעה מדינאמיקה בחברה הגרמנית, דינאמיקה שיכולה להתרחש בכל קבוצה וחברה.
הניסוי הזה ממחיש כמה אנשים יכולים להיות אדישים לסבלם של אחרים כאשר הם מצייתים לפקודות ממקור סמכות. ניסוי נוסף שממחיש כיצד אנשים יכולים לשנות את אמונותיהם והתנהגותם ביחס לדינאמיקה הקבוצתית שהם נמצאים בה הוא ניסוי הקונפורמיות של אש.
סולומן אש היה חוקר ופרופסור במחלקת פסיכולוגיה באוניברסיטת קולומביה.
מטרת הניסוי שלו הייתה לבדוק השפעתו של לחץ חברתי, ולחקור את תופעת הקונפורמיות בקבוצה. במהלך הניסוי הושבו בחדר כ7 אנשים, כאשר 6 מהם שחקנים אשר שיתפו פעולה עם החוקרים, ורק אחד מה הוא הנבדק.
הנבדק מוקם במקום השישי, הלפני אחרון, כך שחמישה שחקנים יהיו לפניו.
החוקרים הציגו לנבדקים סדרות של זוגות כרטיסים, אחד עם שלושה קווים באורכים שונים, ואחד עם קו אחד.
על הנבדקים היה לומר לאיזה קו בכרטיס הראשון מתאים הקו שנמצא בכרטיס השני, שאלה יחסית פשוטה והתשובה ברורה לעין.
בתחילה ענו כל משתתפי את התשובות הנכונות, אך בהמשך הניסוי, משתפי הפעולה החלו לטעות.
תוצאות הניסוי הראו, ש-1/2 מהנבדקים ענו ב-50% מהפעמים(לפחות) תשובות שגויות, אם השחקנים ענו תשובות שגויות גם כן.
רק 1/4 ממשתפי הניסוי ענו תשובות נכונות בכל פעם- ולא נכנעו ללחץ החברתי. אש חילק את האנשים אשר נכנעו ללחץ החברתי לשלושה קבוצות:
מעוותי תפיסה- נבדקים שלאחר שמיעת תשובותיהם של חמשת המשתתפים הראשונים בניסוי סברו באמת ובתמים כי התשובה הנכונה היא למעשה התשובה השגויה.
מעוותי שיפוט- נבדקים שהאמינו בצדקת הרוב וחשבו כי הם טועים.
מעוותי פעולה- נבדקים שהאמינו בצדקתם, אך בעקבות לחץ חברתי שינו את בחירתם. ניסוי זה ותוצאותיו נותנים לנו עוד הוכחה, לכמה דינאמיקה קבוצתית משפיעה על הפרט, וכיצד היא יכולה לגרום לו לעשות שגיאות טיפשיות, ואף פשעים נוראיים.
בניסוי של סולמון אש לא הופעל לחץ על הנחקרים מצד משתפי הפעולה, אך זה לא מנע מחלק מהם להגיע למצב של עיוות קוגניטיבי במשימה כל כך פשוטה.
בחברה שרואה ברצח יהודים פעולה שבשגרה, כמו מעיכת ג'וק או תליית כביסה, יש לשער שאנשים רבים עלולים ללכת שולל אחר הבנאליות של הרוע. שאלת האחריות האישיתטיעוניו העיקריים של אייכמן, מזכירים את הטיעון המפורסם של הנאשמים במשפטי נירנברג: "רק צייתי לפקודות".
השאלה האם היה מקום להעמידם לדין היא מורכבת והיא מעבר לתחום של פוסט זה.
אני חושב שיותר מכל, הניסויים האלו ומעשי העבר צריכים לגרום לאנשים לאמץ לעצמם אמות מידה ומוסר ללא תלות בקבוצה/חברה בה הם נמצאים.
ונראה שגם היום, עשרות שנים אחרי הניסוי של מיליגרם ומלחמת העולם השנייה, אנשים רבים נאותים לציית לפקודות כאשר ניתנות על ידי גורם סמכותי, ומתקשים לקחת אחריות אישית על המעשים שלהם.
ו"פוסט נוסף"
לדעת טוב ורע" - השואה וגבולות הבחירה האנושית / חיימי נבון חז"ל עמדו על כך שהאדם יכול להתעלות מעל לכל שאר הברואים, אך גם ליפול מתחת להם: "אם זכה אדם, אומרים לו: אתה קדמת לכל מעשה בראשית. ואם לאו, אומרים לו: יתוש קדמך, שלשול
קדמך". (ויקרא רבה, י"ד) וכן רגילים בעלי המוסר לדרוש, שהאדם יכול להתנשא מעל לחיות הארץ, אך גם להידרדר ולהיות גרוע מהן.
אך האם אמנם כך? האם יכול האדם להידרדר מתחת לרמתן של החיות?
הקביעה הבסיסית ביותר בתחום זה היא שהאדם יכול לבחור בין "טוב" ל"רע". אך לכאורה, אין הדבר כך.
נבחן מקרה מעשי. לחייל אבד שק שינה. הוא יכול "להשלים" אותו מפלוגה אחרת. הוא מתלבט בין שתי
אפשרויות: מבחינה מוסרית, ברור לו שאסור לגנוב. המעשה ה"טוב" הוא לא לגנוב. מצד שני, יש לו דחף לגנוב,
כדי להיטיב עם עצמו. הבחירה כאן אינה בין טוב לרע, אלא בין הטוב לבין הדחף והאינטרס.
אמנם, אם החייל יגנוב את שק השינה הוא יעשה מעשה "רע". אך לא משום כך הוא יבחר בו. אם אכן החייל
יחליט לגנוב את השק"ש, הוא יעשה זאת בגלל הדחף הפנימי, מתוך אדישות לשאלת השיפוט המוסרי. העובדה
שמדובר במעשה "רע", היא מבחינתו שולית לחלוטין. הוא פועל למרות שהמעשה רע, ולא בגלל שהוא רע. אין
כאן מעשה רע "לשמו".
אין סימטריה בין היצר הטוב לבין היצר הרע. היצר הטוב רוצה לעשות את "הטוב". אך היצר הרע אינו רוצה
לעשות את "הרע". הוא רוצה לעשות את המועיל והמענג, ומתעלם משיקולים של טוב ורע.
הבחירה של האדם היא בין פעולה לפי הדחפים האינסטינקטיביים, לבין פעולה מוסרית וערכית. הדחף
האינסטינקטיבי מעוצב, בדרך כלל, לפי האינטרס האנוכי. לפעמים הדחף האינסטינקטיבי הולם את השיפוט
המוסרי, ואז אין דילמה. רובנו, למשל, לא מרגישים דילמה בנוגע לשאלה האם לתת שקל לעני ברחוב. גם
הדחף וגם השיפוט הערכי אומרים לנו לתת[1]. אך, כאמור, בדרך כלל האינטרס האנוכי הפרטי הוא ששולט
בדחפים וביצרים שלנו. הבחירה האנושית היא בין כניעה לדחפים, לבין התעלות מעליהם, ועיצוב חיים רוויי
משמעות מוסרית.
לעומת האדם, לחיה אין בחירה כלל. החיה תמיד פועלת לפי הדחפים האינסטינקטיביים שלה, ולא לפי
שיקולים ערכיים. אם כן, ברור שהאדם השוקל שיקולים ערכיים מתעלה מעל למדרגתן של החיות, והאדם
הפועל לפי הדחפים שלו, כנגד השיקול הערכי, יורד לרמתה של החיה. אך קשה להבין איך אדם יכול ליפול
מתחת למדרגתן של החיות. במקרה הגרוע ביותר, האדם מתעלם לחלוטין משיקולים מוסריים, ונכנע לדחפים
הפועלים עליו, תוך רמיסת הצדק והטוב ברגל גסה. אדם כזה הופך את עצמו לחיית הארץ. אך אין הוא גרוע
מחיה!
אפשר להציע כמה תשובות לשאלה הזו. אפשר, למשל, לטעון, שכיוון שיש לאדם אפשרות לבחור בטוב, אם
האדם אינו מנצל את האפשרות הזו, הוא גרוע מהחיה, שלה כלל לא ניתנה אפשרות בחירה. למרות שהתוצאה
הסופית זהה, כל אחד נמדד יחסית לפוטנציאל שלו. אפשר גם להשיב שבגלל שהאדם יצור מורכב ועמוק יותר,
הדחפים שלו מובילים אותו למעשים נאלחים ונפשעים יותר[2]. על פי זה, מבחינה מהותית אמנם יש שוויון בין
האדם לבין הבהמה, אך יש הבדל כמותי לרעת האדם.
אנו ננסה להציע תשובה אחרת לשאלה הזו: איך יכול האדם להידרדר מתחת לרמתה של החיה. את דברינו פתחנו בהנחה שאדם אינו עושה את הרע מפני שהוא רע, אלא לכל היותר בוחר לפעול בעקבות
דחפיו ולפי האינטרס האנוכי שלו, תוך התעלמות משיקולים מוסריים. האמנם כך? אם נסכים שלעתים אנשים
בוחרים ברע משום שהוא רע, נמצא אדם שהוא נחות מבהמה.
נבחן משנה מפורסמת באבות: "ארבע מידות בנותני צדקה: הרוצה שיתן ולא יתנו אחרים - עינו רעה בשל אחרים. יתנו אחרים והוא לא יתן -
עינו רעה בשלו. יתן ויתנו אחרים - חסיד. לא יתן ולא יתנו אחרים - רשע". (אבות פ"ה מי"ז) את שלושת הטיפוסים הראשונים המוזכרים במשנה, קל לבאר מבחינה פסיכולוגית. אך הטיפוס הרביעי אינו
מובן: שאינו רוצה לתת - זה מובן, ולמרבית הצער גם שכיח. אך מדוע אינו רוצה שיתנו אחרים? אדרבא, כך
יקטן הלחץ עליו לתת! לכאורה המשנה מתארת לנו רשע כפשוטו, אדם הבוחר ברע בגלל שהוא רע, שאינו מונע
על ידי האינטרס שלו, אלא רוצה לעשות את הרע ואת העוול "לשמם".
אך הדברים אינם פשוטים. מסתבר שאותו אדם הוא אכזרי. יש לו דחף פנימי לגרום לאחרים סבל, והוא נהנה
לראותם סובלים ומצטערים. אם כך, אדם כזה אינו "רע", אלא סתם "מכוער": הוא אינו מוכן להקריב בשביל
לעשות את הרע "לשמו", אלא מונע על ידי דחפיו. ישנם דחפים שמיועדים לספק אינטרסים חומריים. אך ישנם
דחפים שאינם מנומקים על ידי אינטרס מעין זה. נראה שדווקא דחפים רגשיים מעין אלו שכיחים יותר: רוב
מעשי העוול נעשים כדי לספק תאוות של אכזריות, ברוטליות, שליטה, וכיוצא באלו. אם כן, לא מצאנו במשנה
דוגמה לאדם שיעשה את הרע משום שהוא רע. אחת השאלות המרכזיות בלימוד לקחי השואה, נוגעת לשייכותה לרצף ההיסטוריה האנושית. האם השואה
היא המשך ישיר של מהלך ההיסטוריה, הרצופה מעשי עוול ורשע, או שהיא מבטאת רמה אחרת לחלוטין של
רשעות?
בארץ, ידועים שני ביטויים שממצים את שתי האפשרויות הללו. מחד, חנה ארנדט טבעה את הביטוי
"הבנאליות של הרוע", כמייצג את התפישה שהשואה אינה מאורע דמוני חריג, אלא המשך ישיר לרצף
ההיסטוריה. לעומתה, ק. צטניק דיבר על "כוכב האפר אושוויץ", וטבע את המונח "פלנטה אחרת", כמבטא את
התפישה שהשואה היא מאורע חריג וחד-פעמי בנוראותו[3].
למצדדים בתפישה השנייה, מה כל כך מיוחד בשואה? איזה מבין גילוייה של השואה היה כל כך ייחודי וחריג,
עד שגרם לאדורנו להצהיר שאחרי אושוויץ אי אפשר לכתוב שירה? אפשר לראות את ייחודה של השואה
במישור הכמותי. מספר הקרבנות הבלתי-נתפש, היעילות התעשייתית, מערכת ההרג הענקית - כל אלו ייחודיים
וחסרי-תקדים. אך מבחינה מוסרית מהותית, אין הם אלא תוספת כמותית. לפי תפישה זו, ההבדל בין היטלר
לבין ילד שתולש כנפיים של פרפר, הוא כמותי בלבד.
יתר על כן: יש הטוענים כי מחוללי השואה ומבצעיה היו אנשים שהאמינו בלב שלם שהם עושים את המעשה
הנכון והטוב. זוהי תפישה הנראית מופרכת כשהיא לעצמה, אך בהחלט אפשר לשלב אותה בהבנה הקודמת,
אם נבין שבנפשם של הרוצחים התערבו תאוות ההרג והאכזריות עם הצידוק האידיאולוגי. לפי שתי התפישות
הללו - זו המדגישה את ההצדקה האידיאולוגית, וזו הרואה בה תירוץ גרידא - לא ברור מדוע יש הבדל
"איכותי" בין היטלר לבין, נאמר, חמילניצקי. האם ההבדל בין גז לבין סכין הוא כל כך משמעותי?
אם השואה היא אכן ייחודית וחריגה, הייחודיות והחריגות תהיינה במישור אחר. ייתכן שבאמת נוכל למצוא
בשואה גם דבקות אידיאולוגית, וגם אכזריות רגילה. אך מדי פעם מציץ לעברנו מתיאורי הרשע ומסיפורי
הזוועה גם משהו אחר, שמפחיד אפילו לדמיין אותו, שקשה לכנותו בשם. זהו הרע לשמו. נדמה שביעילות
השטנית של ההשמדה יש משהו שהוא מעבר לאידיאולוגיה, וודאי מעבר לאכזריות. אולי רק חלק מהזמן. אולי
רק לעתים נדירות. אולי רק חלק מהאנשים. אולי רק היטלר, וגם אצלו לא תמיד. אבל נראה שמבין החרכים,
נוכל לזהות במעללים הנוראים של השואה את הרוע המפחיד, הלא יאמן: את הרוע לשמו. זהו הרוע שהביא את
היטלר להשקיע את מירב המאמצים והמשאבים בהשמדת יהודי אירופה, גם על חשבון המאמץ המלחמתי, ואף
כאשר התבוסה התקרבה; וזאת בניגוד ליצר ההישרדות הטבעי, שתבע ממנו לרכז את כל המאמצים בהצלתו
ובהצלת עמו.
ידוע שהאידיאולוגיה הנאצית שנאה את הנצרות, ואהדה את האלילות, בעיקר בדמותה הנורדית הקדומה[4].
הנאצים ניסו לכונן מעין דת אלילית גרמנית חדשה[5]. אך בכך עדיין אין חידוש של ממש: האלילות אמנם באה
בדרך כלל בד בבד עם יצריות משולחת רסן, אך כבר היו עובדי אלילים רצחניים רבים בהיסטוריה האנושית,
וזו אינה תופעה חדשה. יש שפירשו באופן זה את האידיאולוגיה הנאצית, ששללה את "מוסר העבדים" של
היהדות והנצרות. אך נראה שבנאציזם היה משהו חדש. החידוש הנאצי היה כריתת ברית עם השטן.
תומאס מאן, נביא הזעם של גרמניה, תיאר בספרו ד"ר פאוסטוס את גרמניה הנאצית כמי שכרתה ברית עם
השטן, התמכרה לרוע, ומכרה לו את נשמתה[6]; בבחינת "כרתנו ברית את מוות, ועם שאול עשינו חוזה"
(ישעיהו כ"ח, טו). רבקה שכטר בספריה מתארת שוב ושוב את הסגידה לשטן ולרוע, שאפיינה את הנאצים[7].
גיורא שוהם הגדיר את הנאציזם כ"דתיות שחורה או מהופכת"[8]. כאמור, אין זה המוטיב היחידי שעיצב
את תודעתם של הנאצים, תומכיהם ועוזריהם. אך, לדעתי, זה מה שמייחד את השואה, מה שהופך אותה לשונה
בתכלית מכל אירוע אחר בהיסטוריה האנושית.
כאשר בני אדם פועלים נגד הטוב, לא רק בגלל האינטרס האנוכי שלהם, אלא מתוך סגידה לרע, מתוך מלחמה
מוצהרת כנגד הטוב - אז הם גרועים מחייתו ארץ. בשואה ראינו את הקוטב הנורא, השחור, של הבחירה
האנושית: הבחירה ברע.
תגובתו של הרב אליקים קרומביין למאמר זה
[1] קאנט, כידוע, טען שמעשה כזה אינו מעשה מוסרי כלל. כאשר האדם פועל מתוך נטייה טבעית, ולא מתוך
הכרעה מוסרית, אין הוא פועל בספירה המוסרית. הרמב"ם נגע באחד ההיבטים המשמעותיים של השאלה הזו
בפרק השישי מהקדמתו לאבות, כאשר עימת בין דמויותיהם של "החסיד המעולה" ו"המושל בנפשו".
[2] יש הטוענים, למשל, שתופעות של קניבליזם והומוסקסואליות נעדרות לחלוטין מעולמן של החיות.
[3] דבריה של חנה ארנדט הופיעו בספרה אייכמן בירושלים - דו"ח על הבנאליות של הרוע, שיצא לאחרונה
לאור בעברית. דבריו של ק. צטניק נאמרו בעדותו במשפט אייכמן. שני המשפטים המצוטטים לא נכתבו
בהקשר המדויק שהם מובאים כאן, אך דומני שההתייחסות אליהם במאמר הולמת את מקומם בשיח
הציבורי.
[4] עיין, למשל, ה' ראושנינג, שיחות עם היטלר, עמ' 53 (מצוטט אצל י' לוסין, היינה - החיים הכפולים, עמ'
214. ועיי"ש, עמ' 201-219).
[5] עיין - א' טל, זמנים 1 (1979), עמ' 72-75; י' באואר, 'מגמות בחקר השואה', יד ושם - קובץ מחקרים י"ב
(תשל"ח), עמ' 15-17.
[6] ספריו של תומאס מאן, הר הקסמים ו-ד"ר פאוסטוס, מהווים מערך אדיר של הסבר פילוסופי-סוציולוגי
לקורותיה של גרמניה במחצית הראשונה של המאה העשרים. חוץ מזה, הם הפירוש הטוב ביותר שאני מכיר
לאמרתם של חז"ל "הוא שטן, הוא יצר הרע, הוא מלאך המוות" (בבא בתרא טז.).
[7] רבקה שכטר, השורשים התיאולוגיים של הרייך השלישי, אויב קוסמי, מפיסטו צחק.
[8] ש' גיורא שוהם, אנטישמיות: ואלהאלה, גלגלתא ואושוויץ, עמ' 15.
תוקן על ידי הקאנצלר ב- 31/07/2010 23:53:21
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2010 23:55 |
|
| |
קאנצלר למרות שמך הגרמני ישל טעות יסוודית- העם הגרמני מעולם לא היה כעם אור וטוב. בתקופתו של יוליוס קייסר הם היו השבטים הברברים- והרוצחים השכירים של קיסרי רומי, בכל המלחמות שהיו בהיסטוריה של ארופה, הגרמנים לשבטיהם היו שחקנים מרכזיים, ומחוללי המלחמות, הם היו עם אכזרי לאורך כל ההיסטוריה האנושית. הגמרא אומרת
מגילה דף ו
ואמר רבי יצחק: מאי דכתיב +תהלים ק"מ+ אל תתן ה' מאויי רשע זממו אל תפק ירומו סלה. אמר יעקב לפני הקדוש ברוך הוא: רבונו של עולם, אל תתן לעשו הרשע תאות לבו. זממו אל תפק גרממיא של אדום, שאלמלי הן יוצאין מחריבין כל העולם כולו. ואמר רבי חמא בר חנינא: תלת מאה קטירי תגא איכא בגרממיא של אדום, ותלת מאה ושיתין וחמשה מרזבני איכא ברומי. ובכל יומא נפקי הני לאפי הני ומקטיל חד מינייהו, ומיטרדי לאוקמי מלכא. כותב על זה ר' יעקב עמדין שחיי בגרמניה בעיר אלטונה ליד המבורג- זו גרמניה של היום.
רב אלימלך מליזנסק- עשה שאלת השפעות אלוקיות על כל עמי תבל, והוא כתב- גרמניה אין בה כל צלם אלוקה ממעל. הנרייך היינה אחד ממשורריה הגדולים של גרמניה כתב- איפה ששורפים ספרים ישרפו בני אדם- כונתו הית לגרמניה רק הרב שמשון רפאל הירש נשבע בקסמה הכוזב של התרבות הגרמנית, וכתב דברים כמה דברים עליה שמבחינת כבודו ראוים היו שלא יכתבו כמה שנים לפני השואה.
נכון שגרמניה הוציא מתוכה את גטה שילר בטהובן היידן בך ואחרים רבים וטובים- אבל כעם ,הוא היה ונשאר עם מושחת. העם הוא עם של רובוטים- לפני שבעים שנה הוא היה שיא הדיקטטורה והדיכוי -והים היא שיא הדמוקרטיה והליברליות. כמו שבשבת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2010 00:11 |
|
| |
ירוחמ
לא הזכרתי שהעם הגרמני הוא טוב. הזכרתי שהוא מנושאי דגל הנאורות והחשיבה.
ולטענתך. האם אתה מתכוון לומר שטבעו הברברי גבר על נאורותו? שהרי רובו המוחלט של העם היה שותף בשתיקה לזוועות השואה.
אל תשכח שהשבטים הגאליים והנורדיים, ההונים והאנגלו-סקסונים והפרנקונים ושאר ברבריים,ואפילו הרומיים עצמם. שמהם מורכבת אירופה כולה. לא היו ידועים כחמלניים יותר מהגרמאניים.
אז איך דווקא אצליהם התפרץ הרוע בכזאת נוראיות.
והאם אתה סבור שהעם היהודי (למשל) לא יהיה מסוגל לחולל פשעים כאלו, נגד עם שהוא יזהה כאויבו המוחלט.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2010 00:22 |
|
| |
העם היהוד לא יהיה מסוגל למעשה אכזרית כאלו, העובדה, העם צווה על השמדת שבעת העמים יושבי הארץ- הציווי לא בוצע להוציא בשעת מלחמה- ומקרים בודדים, קרא בעיון את ספר יהושוע על השמדות ערים וישובים- וקרא בהמשך ובספר שופטים- שמשום מה הערים קיימות, המלך בכבודו ובעצמו חמל על מלך עמק, ראה גמרא ביומא בסביבות כב, על התלבטוטו של שאול- העמלקים נעלמו רק על ידי מלך ארם.
נדמה לי כי גם לא כל העם הצרפתי או ההולנדי האיטלקי-רוב העם ולא חלקים ממנה. הפולנים כן - האוקרינים כן הלאטוים והליטאים והאוסטנים כן-
לא הבנתי מדבריך איך אתה יכול לקרא לעם של מרצחים נאורים?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2010 00:36 |
|
| |
| הקאנצלר כתב: |  | מקסמן
האם בחינוך נוקשה לסמכות, בלבד. אתה תולה את האכזריות הנוראית שהתגלתה בשנות המלחמה.
והאם בעצם אתה מסכים עם הרעיון על הבאנליות? |
| תשמע ההצלחות הגדולות שלהם היא רק בגלל החינוך הנוקשה, לטוב ולרע כמובן,
בנאלי או לא אני ממש לא יודע מזה בנאלי,
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2010 00:49 |
|
| |
ירוחמ
מה בעצם אתה טוען, שזו מאנטליות עממית עתיקה. ובמקרה אנחנו בצד היותר חומל והם בצד היותר אכזרי.
א"כ עם שיותר חומל מאיתנו, גם רשאי להסתכל עלינו כרוצחים?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2010 01:12 |
|
| |
לדעתי אתה פשוט לא מנסח נכונה אולי מחסר ידיעה
מה שהעם הגרמני עשה, אין לו קשר עם העדר חמלה או רצח- מי יותר ומי פחות. ואין לזה כל קשר עם בנאליות.
הגרמנים בנו תעשיה משוכללת -- להשמדה ולרצח, סיטוני- דבר כזה לא היה בהיסטוריה האנושית וכנראה גם לא תהיה.
אין לזה כל קשר וגשר עם רצח חמלה או כיב'
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2010 10:28 |
|
| |
ירוחמ
עצם מכונת המוות המדויקת בפעולותיה העוצמתיים להחריד של הגרמנים (להבדיל למשל מתעשיית המוות הנוראית הבולשביקית, וממסע המוות של הטורקים בארמנים, והשחיטות הבלקאניות, וטבח הפלאנגות הלבנוניות בפלסטינים) לא די בה להעיד על רוע.
היא מעידה על החלטיות וטוטאליות גרמאניות. ,שבאה לביטוי לדוגמא בכל הפעולות הגרמניות. לדוגמא בהשתקמות המהירה של גרמניה לפני ואחרי השואה משתי הריסות המלחמה, בשיקום צבאה משברי פלדה ורוח לצבא האימתני ביותר באירופה בשנות השואה. ובשאר תחומי יצור ואיכות בשאר דברים.
ברגע שהעם הגרמני זיהה ביהדות אויב של התרבות הגרמנית, והוא החליט לסיים אויבות זאת בהשמדת אויבו. צורת ההשמדה בוצעה בהתאם לאופי הפעולה והביצוע הגרמניים בשאר זירות. (ההשמדה הסובייטית של אוייבי הבולשביזם במשך עשרים שנה, נעשתה באותה מתכונת. רק היה פחות מושלם מבחינה ביצועית).
השאלה כאן, היא האם השואה היתה מקרה חריג בעוצמות הרוע שבוטאו בו בפרטיות וכלליות של העם הגרמני, או שמא השואה היא צרוף נתונים הניתן לניתוח לגורמים.
כגון: חדירת התרבות היהודית לתרבות הרומנטית הגרמנית, תחושת ההשפלה הנוראית של הגרמניות הגאה לאחר מלחמת העולם הראשונה, מצב שפל כלכלי עולמי וגרמני בפרט, חרדה מהשתלטות בולשביקית המזוהה עם היהדות על העולם ועל גרמניה בפרט, חרדה מהשתלטות בורגנית המזוהה אף היא עם היהדות על גרמניה, חרדה מהשתלטות קפיטליסטית המזוהה אף היא עם היהדות על גרמניה הפולקית-עממית, תורת גזע מטורפת (שהגרמנים טענו שהם שואבים את עיקריה מהיהדות), תורה הדוגלת בהשטלטות גיאוגרפית על עמים נחותים (שהגרמנים טענו שאף אותה הם שואבים מהיהדות), תורה הדוגלת בהשמדת ובחוסר לגיטימיות קיומית של הנחות והזר (שאף אותה טענו הגרמנים ששאבו מהיהדות התנכי"ת),
כשכל אלו הצטרפו לרמת הביצוע והדיוק המוחלטים של הגרמניים. בוטאו אלו בהשמדת עם בצורה נוראית כ"כ.
אנחנו כפרטים, כשאנחנו מזהים במתחרה שלנו (חברתית, כלכלית, וכד') מפריע לנו ועומד בדרכינו. האם כשהאמצעים בידינו אנו לא הורסים את חייו וחיי משפחתו, גם אם לא פיזית. אלא נפשית וחירותית.
זאת היא שאלת "הבנאליות של הרוע". האם היה מיוחד ברוע של השואה יותר ממה שחבוי בלב רבים מאיתנו.
תוקן על ידי הקאנצלר ב- 01/08/2010 11:21:33
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2010 11:02 |
|
| |
אין כל דמיון לרוצחים הבולשביקים הטורקים והפלנגות או אחרים לשואה. אתה עושה עוול גדול על כל בדל של דמיון
השואה התרחשה על פלנטה אחרת
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2010 11:16 |
|
| |
האם ידוע לך את אשר עוללו הנאצים במחנות הריכוז לבני עמם אשר התנגדו לנאציזם, או את אשר עוללו לשבויים הבולשביקים באושוויץ ובשאר מחנות שבויים, או אם קראת את התקנון הפנימי של הss ועונשיו המזוויעים נגד מפר חוקתו.
וודאי שהם עם קר וקפוא רגשית בטבעו, גם כלפי עצמו. (ועם זאת הקהילתיות העממית (הרומנטיות הגרמנית) היתה חשובה לו מכל)
השאלה היא האם בחישוב ושקלול המנטאליות הגרמנית לפרטיה השונים, והפרטים שמניתי לעיל (ועוד גורמים) שגרמו לפריצת המלחמה האירופית והמלחמה נגד העם היהודי . נושאים איתם רוע חריג, שלא יכול להמצא בעמים אחרים, ובפרטים מאיתנו.
ובמה שונים הנאצים מהבולשביקים?
תוקן על ידי הקאנצלר ב- 01/08/2010 11:22:59
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2010 14:28 |
|
| |
מישהו יכול להעתיק את מה שכתב הרב מזא"ה בזכרונותיו (בפרק "היהודים והמלחמות"), על ההספדים על צרפת אחרי 1870? יש שם ניתוח מראש של מה שיקרה, והספר נדפס עוד לפני תר"צ, ואי אפשר לומר שההתנהגות הגרמנית היתה הפתעה. בעניין התרבות הגרמנית, הם היו הכי מתורבתים מאיזורם מזרחה, אבל הצרפתים והאנגלים תמיד חשבו אותם ללא מספיק מתורבתים, וראה המובא בספר רקויאם גרמני בשם איינשטיין שקרא להם פראי אדם מצחצחי שיניים, וכתב שיש להם גסות בהתנהגות, גסות במחשבה, וכו'. (אגב, הפסיכולוג פרופ' פישל שניאורסון בסיפורו יוהאן קלנר מתאר את ה"השפעה מתקנת" על ידי איגודי הסטודנטים על התלמידים באוניברסיטאות, לחנך אותם להיות גרמנים טובים ולא בני אדם הומאניים, ולשמר את החייתיות הבלונדינית שלא תתעדן חלילה על ידי מחשבה מופשטת). לדעתי, כבר במלחמת העולם הראשונה היו סיפורי אכזריות על הגרמנים, אלא שאחד הרעיונות המוצלחים של המחנכים החרדים הוא לטעון שגרמניה היתה המתורבתת ביותר, ומכאן שאין ערך לכל תרבות המערב, וזה עוד שק"ק ותו לא
|
|
|
|
|