בית פורומים עצור כאן חושבים

אלימות במשפחה: כוחה של סברא

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/8/2010 23:03 לינק ישיר 

מענין לענין.

כולנו אמונים על כך שפגיעה פיזית בזולת היא רשע ורוע. פגיעה נפשית ועלבונות, פעמים גרועות מפגיעות פיזיות.
האם יש צידוק שאדם הנפגע נפשית מזולתו ע"י השמצות וגידופים בפומבי, יפסיקו בתגובה פיזית?!

בא"כ ישנו פתח לפסק הרמ"א. ולהפך (בעלבון האשה ע"י בעלה, לא כדאי להמליץ לה על השבה פיזית).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2010 07:31 לינק ישיר 

מקסוול כתב

אין כאן סברא שבעל אחראי על החינוך של אשתו. הרי ההיתר להכותה אינו כאשר היא לא ברכה ברכהמ"ז או אפילו טבלה עם חציצה.

ראה הודעתי לעיל. נראה כי המקור לדין הוא תה"ד (המקרה הוא אותו המקרה המוזכר שם) ותה"ד נימק באחריות הבעל על חינוך אשתו. ולא בגלל היררכיה וכראש הפירמידה!

אולי זה נחמד להצהיב את הרמא, אבל לא זה המקום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2010 09:35 לינק ישיר 

תלמיד, מה ההבדל? הרי אין הכוונה להיררכיה משפטית או אדמיניסטרטיבית. העובדה שהוא אמור לחנך את אישתו אומרת שהוא בראש הפירמידה. כמו הורים שאמורים לחנך את ילדיהם, ולכן הם עומדים בראש הפירמידה בבית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2010 10:15 לינק ישיר 

הרב מיכי
יש הבדל משמעותי
המכות אינן בגלל יחסי אשה/בעל יחודיים אלא בגלל הלכה כללית של מי שתחת ידו של אדם. זה כולל גם המון מקרים שאינם בתוך המשפחה.
לא ברור כי יחסי אשה/בעל מקנים זכות יחודית למכות
יתירה מכך - במקום בו האיש תחת ידה של אשתו (למשל אני הקטן....) אזי הוא זה שעלול לספוג

תוקן על ידי תלמידטועה ב- 05/08/2010 10:15:45

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/8/2010 12:25 לינק ישיר 

ההיתר לאב להכות את בנו הוא כדי ללמדו תורה וללמדו אומנות. האם בעל אמור ללמד את אשתו תורה ואומנות?

האם בעל שמכה את אשתו למוות כי זלזלה באביו - לדעת הרמ"א, או מכל סיבה אחרת לדעת התה"ד - פטור משום שעושה מצווה, כפי שמצינו במכות האב לבנו והרב לתלמידו?

מד"א

לפי דבריך לא יכול להיות משא ומתן הלכתי בשום נושא. הרי כל הלכה אפשר לעגן או להפוך על ידי סברא ואין לך שום קריטריון אובייקטיבי לומר לי שאני טועה, ובוודאי שלא שאני מסלף. כך היא דרכה של תורה? איזה מקום השארת למשא ומתן? אם אפסוק פסק מסויים על סמך גמרא ופוסקים אצטרך להתגונן מפני החולקים עליי, ואפשר שאהיה חשוף להאשמות שאני מטומטם שלא יודע ללמוד או שאני שקרן שמסלף מקורות. אם אתן את הפסק על סמך סברא בעלמא - במקרה הכי גרוע תגיד שאני טועה בהבנת המציאות ואני לא מנהיג נבון?

וכפי שרציתי להראות בדוגמא של בעל מכה, סברא אפילו לא חייבת להיות קונסיסטנטית עם עצמה. נסבור שמותר לפעמים לבעל להכות את אשתו מכח דין אחר, אבל נלמד מהדין ההוא רק את הצדדים שאנו רוצים ללמוד ממנו. אז אי אפשר להפריך סברא גרועה אפילו בטענה שהיא אינה מסתדרת עם עצמה!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/8/2010 18:39 לינק ישיר 

מקסי,
האם יש לך הצעה אחרת? יש פרשנות שאינה נזקקת לסברא? אם אתה תמיד מחפש שיקול אובייקטיבי ומוסכם אז כיצד נוצרו מחלוקות?
בודאי שיכול להיות מו"מ, שהרי כשיש מחלוקת על סברות הצדדים נושאים ונותנים ומנסים לשכנע זה את זה. לפעמים מצליחים ולפעמים לא. להיפך, לשיטתך שהכל אובייקטיבי, אין מקום למו"מ. לכל היותר ניתן להראות לאדם שהוא טועה בדבר משנה, או בטעות לוגית חד משמעית, ותו לא. כמה דיונים הלכתיים כאלה אתה מכיר? אני מכיר 0. להזכירך את דברי הרמב"ן בהקדמת המלחמות שחכמת התורה אינה כחכמות התכונה והתשבורת שמופתיהן חתוכים.
אני פשוט לא מבין את עמדתך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2010 23:43 לינק ישיר 

הריני חוזר להודעה הראשונה של מקסוול שפתחה את הדיון.

הנושא הזה של סברה ושל דרכי לימוד מעניין אותי ביותר, ואני מבקש לחזור לכותרת:

אלימות במשפחה: כוחה של סברא

לעניות דעתי, אין כאן שום עניין של סברה. מדובר פשוט בנוהג שהיה קיים בזמנו ובמקומו של בעל תרומת הדשן ובזמנו של הרמ"א. כך נהגו האומות וכך נהגו גם היהודים שגלו ממקומות אחרים והתיישבו בין הגוים. כלום ישב החכם ודן על כל נוהג ונוהג אם דבר זה 'מסתבר' או 'אינו מסתבר'? 

נכון שהרמ"א מתנסח בדבריו 'והסברא הראשונה היא עיקר'. אבל אין כאן אלא ניסוח בלתי מוצלח ותו לא. כך נראים לי הדברים.

וכבר אמר מי שאמר 'אלעס איז סוציולוגיע'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2010 10:43 לינק ישיר 

מה דעתכם חברים: היצרים וההתנהלות של היום יום מקורם בסברה ובלמדנות או ברבדים עמוקים של חיי הנפש שאין אנו תמיד יכולים לרדת לפשרם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2010 11:11 לינק ישיר 

אין מקורם בסברות ולמדנות.

אך מקורותיהם הנפשיים, לא כ"כ עמוקים. הם די גלויים למתבונן בהם. וחפץ להכיר את עצמו בלא פלפולים מיותרים המשמשים עלי תאנה וכסות עיניים.

תוקן על ידי יוחנןפאולס ב- 22/10/2010 11:16:03

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2010 11:13 לינק ישיר 

אני לגמרי מסכים אתך בחלק הראשון. לגבי החלק השני עליי להתייעץ עם זיגמונד פ' מוינה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2010 11:21 לינק ישיר 

לא התכוונתי לניתוח מפורט, הוא וודאי דורש עיון רב, ורבו השיטות בו.

אך אדם שבא לו למשל, לאכול או לשתות .
אם הוא כנה הוא יודע שרצונו מבוסס על תחושות פשוטות של רעב,צמא.
גם בלי לדעת איך עובד מנגון הרעב והצמא בפעילויות מוח וגוף.

חבל שבשאר נוהגים, מאווים, צרכים ותשוקות, אנו מתפלפלים ומסתבכים, תחת לקרות לילד בשמו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2010 11:24 לינק ישיר 

אם נחזור לגוף הנושא הנידון באשכול, אזי אנו מסכימים שבמקום שנהגו להכות את האשה לאחר חצות  - נהגו ומקום שלא נהגו - יש להחמיר.

ואין כאן שום עניין של סברה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2010 11:59 לינק ישיר 

אלעזר
כבר היה דיון על כך כאן בפורום, ושם הבאתי.

אדם נכנס לבית הכנסת פתח ספר וקרא- מנהג מגונה להכות את האשה- הוציא עט והוסיף- ויש מקילים וראיתי נוהגים כך.

בענין האלימות במשפחה- אנשים אלימים אלימים בכל , בבית ברחוב בבית הספר בעבודה , אלא מה? במקומות אחרים הוא יכול להתקל באדם חזק ממנו, ואז הוא יחטוף. הוא אלים ולא טיפש- אשתה חלשה ממנו, את זאת  הוא יודע, ולכן הוא יכול להוציא עליה את כל האלימות.  וזה בגלל שוביניזם חס וחלילה, פשוט מצא אוביקט שאפשר להומיא עליה את כל התיסכולים. צריכים להבין אנשים כאלו, אני בטוח שיש הרבה גברים שמבינים אותם.

עוד מקרה שקראתי נדמה לי ב-קולך- אברך טילפן לרב שלו ושאל-
 אשתי מעולפת, האם מותר לי לעורר אותה?
וכי למה לא? איזו הו"א יש לך שלא?-- שאל הרב
תבין הרב היא נידה- והיא אסורה במגע.
ממה היא התעלפה?- התענין הרב
הכתי אותה מכות נמרצות.
ואז היתה מותרת לך הנגיעה?
יש הבדל- לעורר אותה זו נגיעת חיבה- ואילו מכות  לא. -השיב הת"ח

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2010 12:59 לינק ישיר 

שמחתני ירוחם,

אבל הבה ואחזור לגוף העניין שבשלו הקפצתי את האשכול, היינו לעניין ההזדקקות לכוח הסברה.

מי שיקרא בעיון את דברי חלק מן החכמים שבראש האשכול יראה כיצד ההשתקעות בלימוד בסגנון הישיבה במשך שנים כה ארוכות פשוט מוציאה את האדם מן העולם.

כלומר, האדם כבר אינו מבחין במציאות הסובבת ובדרכי העולם והופך כל דבר קטן כגדול לעניין של סוגיה למדנית.

אל תקפצו, אני יודע היטב שגם למדני האקדמיה לוקים לעתים בבעיות אלה ממש.

מה לעשות, לעתים ההיגיון של בעל הבית 'פשוט' או של פועל ניקיון עולה על אלה של הלמדנים הישיבתיים ושל הלמדנים האקדמאים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2010 13:05 לינק ישיר 

אלעזר-
מה לעשות, לעתים ההיגיון של בעל הבית 'פשוט' או של פועל ניקיון עולה על אלה של הלמדנים הישיבתיים ושל הלמדנים האקדמאים.

אליעזר אליעזר- חשבתי שתחדש  לי משהו.  פוק חזי- באלו נושאים עוסקים כאן כמה אשכולות. רומו של עולם- קטן עליהם.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אלימות במשפחה: כוחה של סברא
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.