|
|
| נשלח ב-12/8/2010 23:19 |
|
| |
ירוחם
הבה נעמיד חלוקה ברורה בין הנושא האידיאולוגי שאין ספק שדבריך ככל שהם נוגעים אליו צודקים במאת האחוזים לבין הנושא החברתי- קהילתי-רוחני שלכאורא ככל שהבנתי מגעת אינו קשור כלל לשטעטל, הוא קשור נטו למציאות הקהילתית החונקת שעוטפת אותנו במאה השנים האחרונות.
צא ולמד מהקהילה הדתית לאומית הנקייה מחליי החברה החרדית האם שמענו אי פעם התייחסות שלילית מהם לצורת החיים בשטעטל, ואדגיש שוב, אינני מדבר על הנושא האידיאולוגי אני מתמקד אך ורק במבנה החברתי שמשפיע על המציאות הרוחנית שאינם קשורים לאידיאולוגיה אם כי יתכן שהם מושפעים ממנה השפעה שניתן לנתק, האם שמעת אי פעם ביקורת מהצד הדתי לאומי של המפה או אפילו מהצד החילוני על מבנה הקהילה של השטעטל. או לחילופין האם שמעת אי פעם ביקורת היסטורית על פן זה של החיים בשטעטל. אני לא שמעתי ומסתבר גם שהיא לא קיימת מה שמוביל אותי למסקנה הבלתי נמנעת שהמשהו המסריח מתחבא איפוא שהוא בתהליך הקהילתי של מאה השנים האחרונות.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2010 08:12 |
|
| |
נשאלה כאן מקודם שאלה,איזה השלכות נובעים מהתיחסותה של החברה החרדית כי אנו עדין בגלות. אחת ההשלכות שאני חושב,זה אי ההתערבות בענינים המדינים של המדינה במה שקשור לחלוקת הארץ,כי אם עדין אנו בגלות,מה זה כל כך משנה אם חלק מהארץ תנתן לגוים,ואם הערבים ישלטו כאן,לא שאני חושב שמישהו באמת מעונין שהערבים ישלטו כאן,אבל,כיון שיש כזה השקפה שעדין אנו בגלות,אז יש כאילו איזה כיוון שהענינים האלה לא צריכים להעסיק אותנו. היה אפשר לראות את זה בהתנתקות,חוץ מכמה רבנים בודדים שנרתמו לענין,היה שקט מצד ההנהגה הרבנית בענין,ולא רק זה,אלא אף יתכן שלמפלגות החרדיות יש חלק בהצלחת ההתנתקות. היהדות החרדית מלומדת במאבקים כנגד השלטון,יותר מאחינו הדת"ל,ויתכן מאוד שאם היתה התגיסות של כל הציבור החרדי נגד הענין,ההתנתקות לא היתה מתבצעת. נראה שהיו כאלה שהיה להם גישה שזה לא טוב שיהיה לנו מאבק משותף עם הדת"ל כי זה יכול להביא לחיבור איתם וכו', אבל אני חושב שזה במדה מסוימת התירוץ, כשמרגישים שבעצם המאבק לא כ"כ חשוב, אפשר למצוא כל תירוץ שלא להצטרף איתם, אם זה היה מאבק כנגד בית המשפט וכדומה, והיה קורה שגם הציבור המזרחי היה משתתף בהפגנה לאף אחד זה לא היה איכפת. אם כי יש לחלק בין מאבק חרדי למאבק שמזדהה כיחודי לציבור המזרחי, אבל זה עצמו שהמאבק הזה מצטייר כדבר שקשור למזרחי זה עצמו חלק מהבעיה. דרך אגב,אם מוסרים חלק מהארץ לגוים,והיהודים עדין גרים בארץ ישראל,אין זה נקרא שנמצאים בגלות כיון שסוף סוף נמצאים בארץ ישראל, אבל ודאי ששלמות הענין שכל ארץ ישראל תהיה ביד היהודים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2010 11:14 |
|
| |
לאט לאט החיים בשטעטל בזמנו היתה מבורכת וכרח המציאות, ולכן כמובן אין ולא היה מי שיבקר אותה, חוץ מהמתבוללים שרצו להתבולל .
אבל הבעיה היא שהעתיקו את השטעטל לארץ ישראל, לבושם- לבוש חיכוי -ללבוש הגויים אשר בסביבתם חיו, לבוש שלא מתאימה לאקלים הא"י, כולם למדו ב"ב על מקום שנהגו- אבל הם הביאו את מנהגיהם למקום למה הקדמתי את הלבוש- פרוות שועל- כי זה בולט וצורם את העין ואת הגוף בחמסינים, כך צורמת הקהילתיות, הרצון לשמור על גחלת הגולה בכל מחיר, בשפה ובהתנהגות בהתנערות מכל תפקיד שבא לשרת את הכלל של המדינה, שבה הם חיים ונהנים מעטיניה- ואפש'ר להמשיך עד אין סוף, אבל המסר ברור?!
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2010 13:34 |
|
| |
שלום לכולם
כמדומני שחלק מהחברים בפורום כותבים על החברה החרדית מהירהורי ליבם אף אחד ממנהיגי הציבור החרדי מעולם לא ציין את שמירת גחלת הגלות כאידאל בשום הקשר שמירת הלבוש האירופאי השמרני נובעת משתי סיבות בלבד א. דברי הש"ך יו"ד קעח א "שאין דרך הצנועים להיות אדומים בלבושם וצבע השחור הוא דרך צניעות והכנעה..." וכו' עיי"ש
ב. מסורת חז"ל על בני ישראל שהיו מצויינים במצריים ע"י שלא שינו מלבושיהם ושזו אחת הסיבות שנגאלו.
בנוגע לנקודה א יש לציין את הירושלמים ומקצת התימניים ששומרים על מלבוש מסורתי שאינו שחור, הטעם לזה הוא נקודה ב. המעיין בספרי הקדמונים שדנו לגבי מלבושי נכרי לא ימצא שדנו לגבי האיסור לשנות מלבוש מסורתי אבל מאידך גיסא תמיד היו היהודים מובדלים במלבושיהם ממלבושי הגויים שחיו בתוכם (והיכן שלא, היו הגויים מחיבים אותם בלבישת אותות קלון למיניהם)
כל זה בקצרה לענין המלבוש
תמוהה בעיני העובדה כי נשכחה מלב סיעת עזרא הסופר אשר העלתה לארץ מהגולה את חלק מעם ישראל בנתה את בית המקדש ע"פ שלושה נביאים ובכ"ז לא נקראתה גאולה שלימה והטעם : כיון שלא כולם עלו ! ואם אמנם חזרה ריבונות לישראל למשך כמאתים שנה לא שרתה שכינה ולא היו חמישה ניסים בבימ"ק כבבית ראשון היום אנחנו פחות מחצי מעם ישראל המתגוררים בא"י לעובדה הזאת יש השלכות רבות למשל: ספירת יובלות ושמיטין, ושאר מצוות התלויות בארץ יש נידון שלם על קדושת כיבוש עולי בבל ואם בטלה אחרי החורבן זוהי הגלות בכל תקפה ואין לנו רשות להתעלם ממנה
בנוסף לזה יש הדגשה בחז"ל כל דור שלא נבנה בימיו כאילו חרב בימיו וכן ברמב"ם הלכות תעניות פרק ה הלכה א :יש שם ימים שכל ישראל מתענים בהם מפני הצרות שאירעו בהן כדי לעורר הלבבות ולפתוח דרכי התשובה ויהיה זה זכרון למעשינו הרעים ומעשה אבותינו שהיה כמעשינו עתה עד שגרם להם ולנו אותן הצרות, שבזכרון דברים אלו נשוב להיטיב וכו'
שימו לב שכתב "מעשה אבותינו שהיה כמעשינו עתה" כלומר: עצם זה שביהמ"ק עודו בחורבנו זה מחמת שאנו לא תיקננו את מעשינו כעם, וכל זמן שבימ"ק חרב אנו במצב ברור של גלות דתית, המסמלת יותר מכל את העובדה שבן גוריון לא היה משיח גם במובן של שיעבוד מלכויות, כיון שמהותו של שיעבוד מלכויות היא, שאין אנו חפשיים לעסוק בפולחן היהודי השלם בביהמ"ק, ואפי יבנה בימ"ק תחת חסות אוה"ע כבימי הנציבים הרומיים גם זו גלות תיחשב
למי שכתב בתמימות שהחברה ה דת"ל לא נגועה בחליי החברה החרדית, אשתי ממשפחה מתחזקת וכל חליי החברה החרדית לא נוגעים עד אפס קצה מחליי החברה הדת"ל שאנו נתקלים בהם יום יום והייתי מעדיף לא להכנס לזה רק כאב לי הלב על הזלזול והסילוף המראה כמה ה דת"ל רחוקים מהסיסמאות של אהבת ישראל וכיו"ב
שבת שלום
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2010 13:48 |
|
| |
חי היקר:
הלבוש השחור היא מסורת עוד מאבילי ציון, (למעשה הירושלמים שנו מהמנהג ללכת שחור בדווקא בגלל אבל\גלות, ולובשים בגדים של גויים שאסור משום דרכי אמורי, החיד"א מנסה ללמוד זכות עליהם ואומר שאולי הישמעאלים לובשים כך בגלל הסבא ישמעאל לבש כך והוא אולי לבש בגלל שאברהם לבש כך, בקיצור דוחק גדול, בתכלס אסור ללבוש משום דרכי אמורי את הלבוש הירושלמי,
לא שינו את לבושם לא מדובר על צבע, זה הרי טמטום לפרש כך, לא שינו את לבושם פי' שלא התערבבו במצריים,
אבל אם מכירים הבדל בין גוי ליהודי בלבוש כמובן שלא משנה הצבע,
תוקן על ידי maxmen ב- 13/08/2010 13:50:09
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2010 14:12 |
|
| |
מקס ידידי
בפירוש כתבתי שיש שני טעמים
הטעם לשחור הוא הראשון הטעם של לא שינו לבושם אינו קשור כלל לצבע כמו שציינת אלא ללבוש האופיני ליהודי בין הגויים במקרה דנן התערבבו הטעמים כך שהיום שומרים על לבוש מסורתי שהוא במקרה גם שחור אמנם הלבוש המקובל בחו"ל היה ארוך ברוב הקהילות אך נשתנה באונס גזירת הלבוש הידועה והיום חלק מהציבור לובש מלבוש קצר ו "מודרני" וחלק שומר על הלבוש המסורתי הארוך
בכל אופן יש ערך מסוים ( לא אומר מוחלט ) בשמירה על לבוש שונה גם בתוך חברה יהודית כאשר הרוב שלה אינו מקפיד על "מצויינם בלבושם", כיון שעדיין יש צורך מסוים להכיר בין יהודי מסורתי ליהודי שאינו רחוק מדרכי הגויים
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2010 14:33 |
|
| |
ח"י לאחר זה מחמיצים- הש"ך היה, ממנציחי ומיסדי הלבוש החדש, כובע הקוזקים? החיכוי- מנהג יהודי? נדמה לי שכמו על נעליים כך גם על השטריימל אסור לברך- מכלל שאין מברכים על איסור של צער בעלי חיים, כך פסק המהרם מרוטנברג. המגפיים? הגרביים השחורות תחובות למכנסיים- יעני- כאילו מגפיים, רק ליוצאי פולין ואוקרינא- מקום מושבם של הקוזקים. החסידים שחייו בקייסרות אוסטרו הונגריה כבר גורבים גרביים לבנות בנעלי סירה- כמנהג אצילי מרכז ארופה ואתה בא לספר לי שאלו מנהגי לבוש יהודיים?-
לבושם של הליטאים- מהז'ורנלים של האופנה של משכילי ליטא בשנות ה20, גם מנהג יהודי? אם זה לבוש יהודי? למה לא לבשו כל היהודים אותו לבוש- לבוש יהודי, כל קהילה לבשה את לבושי הגויים שלהם. צורת בתי הכנסת האשכנזיים העתק מדויק של הכנסיות הנוצריות- לא דרכי האמורי? כך היו בתי הכנסת של עם ישראל בארצו לפני ההשפעה הנוצרית? אפשר לראות בחפירות איך היו בתי הכנסת לפני השפעתם של מקומות הגלות הנוצרית.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2010 14:57 |
|
| |
חי היקר:
לא רק שאין צורך זה פשוט אסור משום לא תגודדו, לא רק בעניין לבוש, רק בכל מצווה ומנהג וכדומה,
מי שרוצה להחמיר על עצמו חייב לפי התורה לעשות זאת בהצנע לכת, ולא לגרום לקנאה ושנאה וכמובן לעבור על לא תגודדו,
אני כבר לא מדבר על דרך ארץ שחייבים להתנהג במנהג המקום,
חז"ל מסבירים למה משה רבינו לא אכל ארבעים יום הרי יכול היו לתת לו מן וכו' ? התשובה כי משום דרך ארץ לא רצה לאכול כי המלאכים לא אוכלים, ולכן אלוקים עשה נס למשה שלא יצטרך לאכול,
היום לדעבונינו כל קהילה חייבת לבוש מיוחד ומנהגים מיוחדים וסידור תפילה מיוחדת, שח"ו לא נתערבב בין קהילות אחרות כי הם לא לגמרי יהודים אמיתים\כשרים\מהדרים\ או שבנינו יתקלקלו אם ח"ו לא יהיה הבדלים בין הקהילות,
בקיצור כל ההבדלים שהתורה עשתה לנו בכדי שלא נתערבב בין הגויים ? היום כל קהילה עושה את אותו דבר שכדי לא נתערבב בין קהילות,
האם אנו בגלות שואל הפותח האשכול
אחרים אומרים שאנו בגלות אצל יהודים, אבל כוונתם אצל חילוניים,
אבל כולם טועים,
אנו בגלות אצל היהודים יראי השם כביכול,
כמה סבל עוברים ההורים בלרשם את בנם בישיבה, כהיום גם בישבה של הקהילה שלו עצמה,
הנה אשכול שפתחתי בעניין, האם בחורים\ילדים בני 12 שנה הם זבל? על ההקבצה בישיבות
כמה סבל עוברים ההורים בלרשם את הבת לסימינר, את הילד לחידר,
היום לא מכניסים בן של מלמד בחידר שהוא בעצמו מלמד שם, כי הוא לא אברך,
בביתר ועדת האיכלוס לא נותנת לאברכים עובדים (למשל נהג בעוף טנא) לגור בשכונה,
לא קיבלו בת 2 לגן בית יעקב הכללי כי לא רואים את האבא במנחה מעריב בשכונה,
הכל עובד (בגלות אצל יהודים יראי שמים כביכול) לפי סטיגמות, בחור אחרי הבר מצווה שינסה לרכב על אופניים ?
מיד כבר אוסר לו לבוא בקהל השם, רוצה הוא להיראות יפה ? הנה שבבניק ! בת רוצה להיראות יפה ? הנה פרכית !
בקיצור אנו בגלות אצל יהודים חרדים כביכול,
אין לנו חופש בשום עניין, מה ללבוש ומה לומר, ומה לחשוב, ומה לעשות,
וכל אלה אין להם שום קשר ליהדות לתורה ולאלוקים,
פשוט השתלטו עלינו עסקנים ועיתוניים וגבאי הרבנים (והיום אפשר לומר שגם הרבנים עצמם,)
ואנחנו בגלות אצלהם,
וזוהי התשובה לפותח האשכול,
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2010 16:05 |
|
| |
מקס ידידי בעל הטורים על הפסוק שמות פרק ח (יט) וְשַׂמְתִּי פְדֻת בֵּין עַמִּי וּבֵין עַמֶּךָ מונה את שלשת הצורות של הגלות- בתורה רק שלש פעמים מופיע המילה פדות,
בעל הטורים שמות פרק ח
(יט) פדת. ג' במסורה. דין חסר וב' מלאים. פדות שלח לעמו (תהלים קיא ט). והרבה עמו פדות (שם קל ז).
פדות כמובן צריכים -כשיש גלות הגלות הראשונה היא הגלות-וְשַׂמְתִּי פְדֻת בֵּין עַמִּי וּבֵין עַמֶּךָ כשאדם נמצא בגלות בין עמים אחרים.
הגלות השניה היא- כשאדם נמצא בגלות בתוך עמו- פדות שלח לעמו
אבל הגלות הקשה ביותר- כשאדם נמצא בגלות אצל עצמו--והרבה עמו פדות
נקודה למחשבה אבל אם נשים לב- הגלות בין העמים כתובה בכתיב חסר- ר"ל הגלות הזו פחות קשה משתי הגלויות האחרות.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2010 16:06 |
|
| |
חי רגעים
אחזור ואדגיש כוונתי היא שחליי החברה החרדית הנובעים מצורת החיים הקהילתית לא קיימים בחברה הדת"ל מהסיבה הפשוטה שגם צורת החיים הזאת לא קיימת שם (למעט בשנים האחרונות שלצערנו חלקים מהציבור הדת"ל הושפעו מהציבור החרדי ע"ע המאבק על בתי ספר תורניים או ממ"ד).
אם תרצה לדעת לאיזה חליים כוונתי תוכל לקחת דוגמה מדברי מקסמן שלפני,וזה מעט מזעיר.
אין ספק שקיימים בעיות גם בציבור הדת"ל ואינני בא לדוש בהם, אבל מהבחינה של יציאה מהגלות לקראת עצמאות רוחנית קהילתית החברה החרדית רק שקעה עמוק יותר בתוך גלות שהיא המציאה במו ידיה לעומת הציבור הדת"ל שבעיותיו נובעות ממגוון סיבות אחרות אשר אין להם כל קשר להנ"ל.
תוקן על ידי לאטלאט ב- 13/08/2010 16:19:09
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2010 22:20 |
|
| |
תנו לי להבהיר
בהחלט יש הרבה ביקורת על ההתנהלות של החברה החרדית בתור קבוצה בהחלט יש הרבה ביקורת על התנהלות של יחידים בתוך החברה החרדית בתור יחידים אבל
אנחנו חיבים להגדיר לעצמינו קודם כל מהי החברה החרדית ומדוע היא מתנהלת בצורה זו אני חושב שההגדרה הכי אמיתית והכי מיצגת את ההנהגה של גדולי ישראל בשלוש מאות שנה האחרונות החברה החרדית היא חברה ששמה לה למטרת על לשמר את שמירת המצוות לימוד התורה והחינוך התורני בכל מחיר ! ועכשיו אני מתחיל לרשום את המחיר ( רשימה חלקית ) 1 זניחת ההגשמה האישית של הפרט ( כל זמן שאינה בתחום של תלמוד תורה ) לטובת התנהגות עדרית חסידית וחיקוי של אדמו"רים וכיו"ב ( היום אפי' לליטוואקעס יש אדמו"רים ) 2 יצירת שטאנץ יהודי כדי שיהיה קל לאתר "קוצים בכרם" 3זניחת העיון התורני הכללי במהות המצוות לטובת דיקדוק פרטני הלכתי בפרטים 4זלזול מחפיר בכל מי שאינו יהודי בכלל ובמי שאינו שותומ"צ בפרט טוב זה העיקר בינתיים
אבל מנגד אני לא רואה איך הציבור הלא חרדי מסוגל היה להתמודד טוב יותר עם המשימה הכבידה הזו של נשיאת הלפיד התורני לדורות הבאים זאת אומרת שכל הנזקים האלו חמורים ככל שיהיו ובלתי יהודיים ככל שהם הם תוצאה של ניסיון מאומץ שלא לאבד את מה שיש. אני מגדיר את זה כהרע במיעוטו אבל מתוך החושך הגדול יש גם נקודה אחת מאירה ואותה אני חש יום יום כל מי שחשקה נפשו בקירבת אלקים אמיתית ימצא את כל הדרוש לו דווקא בחברה החרדית ת"ח בכל תחומי התורה מלאים חכמה ויראה כרימון בתי מדרש לרבבות מקומות תעסוקה ראויים בצניעות הנדרשת כל מה שנדרש ממך זה רק : להתעלות מעל העדר לזכור שכל העולם כולו לא נברא אלא בשבילך ולכוון את המאמצים פנימה ולא החוצה
הגלות ידידי היא המצב שלנו כחברה וזהו תוקף הגלות שאין לנו מורה דרך לא נביא ולא כהן צדק והגאולה תבוא קודם כל ברמת הפרט להתעלות מעל החסרונות הכללים בלי הצורך להתנגש ולהתנגח ולעבוד את השם כל אחד בדרכו האישית עם הכרה בחלקו בתוך הכלל ולא לשכוח שדרך ארץ קדמה לתורה
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2010 22:58 |
|
| |
חי היקר:
נכון שיש להסביר למה ואייך הגענו למצב,
וחייבים לדעת לתקן, אין שום עניין לבקר, יש עניין לתקן, והתיקון חייב לבוא דווקא מיראי השם,
אבל יש בעיה גדולה (פרדוקס בל"ז) חסר בנו את ההבנה של השקפה מהי ??
אנחנו טוענים שהשקפה דוחה את התורה, וזה נכון רק כהוראת שעה, וכל זמן שהגדול הדור חי,
(מהסיבה שאין תלמיד יורד לדעתו של רבו עד ארבעים שנה,)
מה שקורה היא שכל קהילה דוגלת בהשקפת רבותיהם בלי להבין אותם,
וגם רבותיהם עצמם לא מבינים את דעת רבותיהם לעומק,
עד כדי כך שאם בא גודל הדור שרוצה לעשות הרואת שעה חדש ? אז פוסלים אותו !! (כמו את הרב שטיינמן שליט"א, הרב קוק בזמנו)
אז יוצא פרדוקס מוזר,
1, שהשקפה היא יותר חשוב מהתורה האלוקית,
2, אין אפשרות לשנות את ההשקפה, כי התלמידים\עסקנים\עיתונאים לא יתנו לשנות את ההשקפה,
לפי מה שכתבתי, אין אפשרות אפי' שמשיח יבוא,
ולמה ? כי גם הוא (המשיח) יצטרך לחדש כמובן, ואז יבוא ההתנגדות של היראי השם כלפיו,
הרי אמרנו שאין דרך לשנות את ההשקפה,
כי אנו כביכול מאמינים ברבותינו והם דברו מתוך נבואה, אז אייך המשיח יכול לחלוק עליהם ??
כמו שהרבנים כהיום לא יכולים לשנות, כך המשיח גם !
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-15/8/2010 02:54 |
|
| |
חי רגעים
האם זה הוגן כלפי עצמך וכלפי הכלל לומר אני מודה שיש חור באניה אני מודע לזה, ובכל זאת המים לא נוגעים בי כרגע ?
ולפני שאתה מתיישב לכתוב שזה לא חור באניה הרשה לי לשאול אותך האם לדעתך תורה ומצוות שאינם באים עם ערכים נכונים האם יש להם אפשרות קיום ויתירה מזאת האם יש להם זכות קיום אחרי שלא מנעו מתופעות שליליות לחדור אל תוכן? כמה דורות של למוד תורה שכולו השגיות/קבוצתיות/גאוותנות/ וממילא רדידות וירידת ערך ההשקעה העצמית אתה חושב שעולם הישיבות יוכל לשאת על גבו עד לקריסתו הסופית?
ומלבד זאת האם אתה מאמין באמת שכל מי שבאמת חפץ בקרבת ה יכול למצוא בציבור החרדי את כל צרכיו ?
תמהני עליך, וכי מה יעשה אותו אחד שלא כל כך שייך מסיבות כאלו או אחרות האם אתה בטוח שגם הוא לכל אשר יפנה ימצא אך ורק נקודות של אור ? או שמא כפי שכולנו יודעים שבמקרה הטוב הוא יוכל להחשב לתמהוני של השכונה+משקעים לילדים שלו לכל החיים ובמקרה הרע . . .
|
|
|
|
| נשלח ב-15/8/2010 03:58 |
|
| |
לגופו של ענין, כתבתי בראשית דברי שאינני יודע מה היא משמעותה המדויקת של הגלות כעונש משמים, ואילו תחומים היא מקיפה במדויק. אבל אין ספק שאחד מהתחומים שאנו יכולים לראות מול עינינו במציאות הוא כפי שכתבת שאין לנו כהן ונביא ואין לנו שופט צדק, ומעל למובן של ההפסד שיש בדבר צריך להבין גם שזה משנה את הצורה של ההשקעה שלנו בעבודת ה מעבודה כללית ציבורית קהילתית לעבודה של יחיד המסתגר בביתו, כיון שהצורה היחידה שניתן לקיים עבודת ה בצורה קהילתית היא אם בראש הקהילה וקובע הטון של הקהילה הוא אדם מורם כמו נביא או כהן שאיננו מנהיג את הקהילה מכוחו הרגיל כאדם אלא בכח ובצורה שמימית כיון שאדם לא יכול ליצור קהילתיות בעלת אחידות רוחנית מכיון שלנצח הוא ישאר אדם וכפי שכתבתי ערכים אינם יכולים לעולם להפוך למערכת (ויוכיח על זה יותר מכל, ללא שמץ של זלזול, הבלגן השורר בימים אלו בצמרת הצבא, אנשים שהקדישו את כל חייהם למען ערך מסויים ובכל זאת לא אבדו את הקשר האינטרסי), ואם כן כפי שכתבת זהו תוקף הגלות, רק חבל שבמקום להבין את זה העדיפו החרדים להקים לעצמם מערכת קהילתית רוחנית ובכך העמיקו את הגלות שבה הם שרויים. משל למה הדבר דומה לאב שהוציא את בנו מביתו, אלפיים שנה חכה הילד בחוץ עד שהחליט להקים לעצמו בית ולא עוד אלא שברוב חוצפתו נסה לדמות את ביתו לבית המקורי של האב, ואני שואל האם לא היה עדיף להשאר לחכות עוד קצת בחוץ למרות שזה בחוץ. לאור זאת קשה לי להבין את דבריך כיצד ע"י שקיעה עמוקה יותר בבוץ הגלות נכין את הקרקע לגאולה, האם זה לא להיפך. וזה גם התשובה לפותח האשכול.
באשר לעובדות ההסטוריות שבדבר, הפעם האחרונה שבה התנהל ויכוח אידיאולוגי כלשהוא בין החרדים לקבוצה אחרת היה ויכוח על הציונות (כוונתי לוויכוח שהוביל לפילוג וליצירת זרם נוסף ביהדות) הויכוח היה על רקע אידיאולוגי טהור בנושא שבו הוא התמקד ולא גלש לנושאים אחרים, ומלבד זאת הוא התנהל בין אנשים שהגיעו מרקע דומה ובעלי חינוך שווה כך שאין ספק שכל דבר אחר, שלא קשור ישירות לנושא הנ"ל, שאתה תבוא כיום ותטען שהוא ממאפייני הציבור החרדי בהכרח שהוא תוצאה סוציולוגית חברתית מאותו ויכוח, אם כן למיטב הבנתי כל הנושאים שאתה הזכרת כמאפייני הציבור החרדי אינם קשורים לנושא הציונות וממילא השיוך שלהם הוא חברתי בלבד ואין לו שום קשר לנושאים השקפתיים וככזה אני חושב שמיותר לעשות את החשבון שתהליך חברתי בעל השפעות שליליות מצווה להלחם בו וכל העושה כן תבוא עליו ברכה.
תוקן על ידי לאטלאט ב- 15/08/2010 04:14:18
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/8/2010 11:07 |
|
| |
אני אנסה השיב על ראשון ראשון
מקס כבר מוזכר בחז"ל שיקומו מתנגדים למשיח והוא יקח אותם למקום מסויים ושם יוכיח להם במופתים ברורים מעל כל ספק את שליחותו, מה שמוכיח שהבעיה היא עתיקה כמעט כגלות עצמה בנוסף הקביעה שלך שהשקפה היא יותר חשובה מהתורה לצערי אתה צודק אבל כלפי הציבור כציבור אסור לנו לשכוח שרוב הציבור אינו מורכב מבני עליה אלא מאנשים שמתחשבים בדעת העדר ואותם ה"גדוילים" מנהיגים בדרך שהם מנהיגים אבל היחידים שהם כן בני עליה צריכים לדעת שלפעמים שאילע איז טרייף ולדעת לבד שהקב"ה תובע מאיתנו יותר ובמקרים מסויימים ( למשל אצלי ) הם מצליחים למצוא ת"ח בעלי יושר פנימי עמוק שמסיעים להם להתעלות מעל העדר ולקבל אישור תורני להרבה ביקורות שיש הם על הציבור ועיי"ז לברור לעצמם דרך נכונה הממזגת את הצורך להשתלב עם הצורך שלא להתבלל
לאטלאט אוהו כמה שהמים נוגעים בי אני לא מתעלם, אני מנסה מתוך האניה להוכיח למי שאני יכול שהמים מגיעים מהחור ולא מהברז אבל רק מתוך הרגשה של שותפות גורל ברגע שאני אחוש שהאניה כבר מער לאפשרות הצלה אני אנטוש אותה אבל זה לא המצב כרגע ואני אסביר בהמשך זה נכון שהויכוח האידאולוגי האחרון המהותי היה בנוגע לציונות, אבל הויכוח המהותי לא פחות שקדם לו היה בנוגע להשכלה וזה מה שציינתי בתחילת דבריי שהחברה החרדית שומרת על צורה מסוימת בשלוש מאות השנים האחרונות המאבק בהשכלה ובחילוניות הוא כור ההיתוך של המודל הנוכחי של ה"חרדיות" וגם בנושא המאבק בציונות היה ו תפקיד מרכזי כל המושג של "חדש אסור מן התורה" והדומה לו צמח על רקע זה גם החסידות ותנועת המוסר וגם צורת הלימוד הפלפלנית של ר' חיים בריסקער צמחו על רקע זה בקיצור המאבק נגד ההתחלנות היא המאבק העיקרי של היהדות החרדית, וגם אם תאמר שאין הצר שוה בנזק המלך איני יודע איפה היינו היום בלא"ה גם רבני הציונות הדתית שינו קו כמו שכתבת לא מחמת שינוי בהשקפה אלא מחמת הצורך לבצר את חומות הדת ולמנוע את תופעת הדתלשי"ם שהיכתה בחברה הדתלי"ת מכה כואבת
תמיד הרוב אינו המדד להשקפה נכונה. בזמן חז"ל ( בית שני ) הרוב היו עמי ארצות שלא הקפידו על קלה כחמורה. לא כל אחד יכול למצוא לו כר פורה לצמיחה אישית בתוך החברה החרדית אבל כל מי שמעונין ומסוגל לוותר קצת על היחודיות החיצונית שלו ולאמץ ( לפחות כלפי חוץ ) את השטאנץ החרדי ימצא שתחת פני השטח הכל פתוח רק צריך למצוא את המקום הנכון, הקבוצה הנכונה, הרב הנכון והרבה סלחנות כלפי משובות ומשוגות ההולכים אחר העדר אני משדתל כמה שאני מצליח להתסיס את האברכים בכולל ואת החברים בשאלות מוסריות שבוחנות כמה הצורה של הלימוד שלנו נותנת תשובות לדברים מהותיים, ובדרך כל מוצא אוזן קשבת ולב מבין. התורה היא תורת אמת ולכן אפשר למצוא המון מקורות שמישרים את העיוותים האלא רק צריך לדעת להשתמש בהם נכון. ( אולי נפתח על זה שרשור ?) אם מקס הזכיר את הרב שטינמן שליט"א אז נקודה ממנו: משפחה שהיתה לה בת מתבגרת שלא הלך לה בשידוכים החליטו להתיעץ אם הגראיי"ל הם שאלו אותו על מה להתפשר, והא ענה : על מה יגידו זוהי תמצית ההשקפה בישרה בכל חלקי החיים של יהודי חרדי, רק לא לכולם יש את השכל לשאול ועוד פחות את היושר לישם
טוב אני חוזר ללימוד להשתמע
 |
|
|
|
|
|