| נשלח ב-20/8/2010 13:55 |
|
| |
מקהלת ביהכנ"ס הגדול בירושלים לא הגזמתם קצת?
רבים וטובים ממתפללי בית הכנסת הגדול בירושלים אומרים שהחסרון היחיד במהלך התפילות זה המקהלה של בית הכנסת שבמקום ללוות את החזן לוקחת בימה בפני עצמה
לצערינו שומעים את המקהלה יותר הרבה מהחזן והתגובות בקהל ג"כ נזעמות מאוד
זה היה גם בתקופת החזן נפתלי הרשטיק וממשיך לצערינו גם עכשיו בתקופת חיים אדלר (אמרו לי שזה עניין של זמן עד שאלי יפה יעשה את אדלר לחזן "אופרה" כמו שעשה את קודמו בתפקיד הרשטיק.
אלי יפה אתה צרייך לדעת פעם אחת ולתמיד (על אף הערכה הרבה כלפיך שאתה לדעתי גדול המנצחים בדורינו)
הציבור מגיע לשמוע חזן ולא מקהלה!!!
מישהו אמר לי פעם שבתא קולי של בית הכנסת הגדול צרייך להגיד:"השבת יעברו לפני התיבה מקהלת בית הכנסת בליווי החזן חיים אדלר....
|
| נשלח ב-20/8/2010 16:38 |
|
| |
חחח...אלי יפה לא עשה את נפתלי הרשטיק לשום דבר שהוא לא היה מעצמו.
החזן הרשטיק היה ונשאר חזן שמשלב קלאסיקה עם בעל תפילה, לעומת החזן אדלר שאם כל הכבוד לעוצמת תפילתו,
החלק הקלאסי זה לא הוא, וגם אלי יפה לא ישנה אותו.
למרות שהמקהלה דומיננטית, החזן יכול להתבטא כמה שהוא רוצה.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2010 18:34 |
|
| |
מנהלוביץ'
מדברך ניכר כמה חסר השכלה אתה !
|
|
|
|
| נשלח ב-22/8/2010 00:22 |
|
| |
יוסיש! איני מכירך אבל זה דעת רבים.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/8/2010 03:55 |
|
| |
פעם בית-הכנסת הגדול בירושלים היה ידוע כמקום של חזנות מיוחדת מאוד, בעיקר בזכות נפתלי הרשטיק. היום זה השתנה כי יש הרבה שבתות בהם חזנים שונים - חזנים ידועים וזם חזנים מתלמדים - מתפללים שם. מי שמגיע מחו"ל אף פעם לא יכול להיות בטוח מה הוא ישמע - את החזן הראשי או איזה חזן צעיר אחר. זה יפה מאוד שנותנים הזדמנות לכוכבים צעירים, אבל ה'מסורת' המיוחדת כבר לא קיימת שם. אולי בגלל זה מה שנשאר ממה שהיה בעבר זו המקהלה ואלי יפה, ולכן הם כ"כ דומיננטיים בתפילה. אני לא יודע אם המצב הזה טוב או לא, זה שהחזן משתנה כל כך הרבה שבתות. יש לי חברים בניו-יורק שנסעו לביקור בישראל ובאו במיוחד לירושלים בשבת, והתאכזבו שלא שמעו את החזן הראשי המפורסם, אלא איזה בחור צעיר אחר. הם אמרו שהוא היה נחמד מאוד לשמוע, אבל זה לא היה אותו הדבר.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/8/2010 08:59 |
|
| |
זו לא דעת רבים !!!
אני מתפלל באופן קבוע בבית הכנסת !!!
אומנם החזן אדלר לא אוהב כל מה שהמקהלה עושה , וגם המקהלה לא אוהבת את כל מה שהוא עושה !.
אבל עדיין בל נשכח שהחזן אדלר הוא חזן בזכות עצמו והוא לא חייב להסכים עם הכל !.
כיום המצב בבית הכנסת מצויין החזן מתבטא נה דר וגם המקהלה!,
אז מה לי ולדעת הרבים אני לא פחות טוב מהם .
חובב חזנות !
מדבריך שקוף שבעל אינטרס אתה !.
א. אתה מפרגן לנפתלי על כך שלא פירגן לצעירים בטענות קש !!! .
גם סובול משלב צעירים בקונצרטים שלו ואף אחד אינו אומר שהם ירדו רמה אלא להפך !.
ב. מה הקשר לנושא של האשכל ?
תפתח נושא חדש !.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/8/2010 10:18 |
|
| |
אין לי אינטרסים בירושלים. אני לא מפרגן לאף אחד. מנהלוביץ' כתב על זה שהמקהלה שרה הרבה מאוד, אז העלתי רעיון שזה בגלל שהחזנים מתחלפים, אבל המקהלה נשארת. וכתבתי עוד משהו שחשבתי עליו לגבי המסורת החזנית בבית הכנסת. אני לא יודע למה ה"יוסיש" הזה תוקף אותי, ולמה הוא תקף את מנהלוביץ', רק בגלל שהוא הביע דעה. אגב, החזן ברסון ששמעתי השבת בניו-יורק, אני הבנתי שהוא אחד מהתלמידים הרבים של נפתלי הרשטיק. יש באמריקה הרבה חזנים צעירים שהם תלמידים של נפתלי הרשטיק, ואני חושב שנפתלי תרם הרבה מאוד לעולם החזנות ולעתיד שלו, גם אם זה רק בשנים האחרונות, ולא כחלק מהתפקיד שלו כחזן בבית-הכנסת הגדול בירושלים. אבל זה אולי באמת נושא לאשכול נפרד.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/8/2010 10:35 |
|
| |
מה דעתכם לחדול, ובפרט בחודש אלול, מההתלהמות ?
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2010 12:54 |
|
| |
תוקן על ידי זאבshapiro ב- 23/08/2010 13:02:19
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2010 12:57 |
|
| |
תוקן על ידי זאבshapiro ב- 23/08/2010 13:00:22
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2010 12:57 |
|
| |
ולגופו של עניין תלמידי החזן נפתלי הרשטיק, היו אורחים קבועים בבית הכנסת הגדול בי"ם נפתלי הזמין בשמחה את עזי שוורץ,נתנאל ברעם,חזקי קלנג, גדעון צלמאייר,יעקב רובין ועוד רבים וטובים אחרים, לגבי התפילה אין שינוי ולא היה שינוי מאז ניצח צבי טלמון על מקהלת בית הכנסת, מאז ומעולם היתה הרמוניה בין החזן והמקהלה,ותפקיד המקהלה מעולם לא היה נתינת רספונסים בלבד. היום כאשר אנחנו מתגעגעים ליצירותיו של לבנדובסקי או יצירות אחרות אשר לא נמנות ברפרטואר של החזן המכהן הפתרון הוא במקהלה! ומאידך החזן אדלר מידי פעם מכניס את הסגנון שלו ללא המקהלה. אין צורך להשתלח לא במקהלה, בודאי לא בנפתלי, או באדלר. שמירת הלשון היא דבר חשוב אף יותר מאשר ביקורת חזנית!
ברכת יום טוב זאב שפירא
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2010 01:15 |
|
| |
שמח על ההצטרפות של שפירא לפורום, ועל המעורבות הפעילה.
דבריו, הנאמרים במתינות, מדוייקים לחלוטין. גם יוסיש צודק. מאז התארחו מקהלותיו של רוטנר בביהכ"נ הגדול, ישנם מי שמפמפמים חדשות לבקרים ביקורת חסרת שחר נגד המקהלה והחזן. כמויות המתפללים שהחלו להגיע לביהכ"נ מעידים על העדנה ש'העמוד' זכה לה, ע"י חזן אמיתי ומיוחד.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2010 09:18 |
|
| |
אכן כל מילה זהב !.
אין הוכחה יותר טובה למציאות מאשר המציאות !!!,
החזן אדלר הרים את בית הכנסת הגדול !!!, ויהי רצון שימשיך להאדיר את עולם החזנות !.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2010 10:43 |
|
| |
אותי וידוע לי על עוד כמה וכמה החזן דהיום דווקא הרחיק מבית כנסת הגדול, והבלאגן בין החזן למקהלה על כל המשתמע מכך גלוי לעין ולאוזן.... מי שרוצה לשמוע חוץ מצעקות גם קצת אומנות בתפילה, לא יכול לקבל את זה היום שם...זו דעתי. ואם ה"מציאות" זו ההוכחה, אז אמשיך לקטר לעצמי ש"עוילם גוילם"!!! יש הרבה "חזנים" (ואין כוונתי בדברי אלה לחזן דלעיל אלא להמחשת "עוילם גוילם") שכל מי שטיפה'לה מבין יודע שהם לא שווים הרבה מבחינה מקצועית אבל הם מוכרים כרטיסים וממלאים אולמות באנשים שבאים לשמוע צווחות ושאגות אימים. יוסיש, אתה שלומד ומתמקצע בנושא זה אמור להבין טוב מאד על מה אני כותב!!!
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2010 14:19 |
|
| |
אין ספק שנפתלי הרבה יותר מקצועי מאדלר. אך מנגד, לאדלר רגש מיוחד, והשתפכות מרטיטה.
צריך גם לזכור שנפתלי בקושי מצליח לעלות טונים. נוסף על כך: בשנתיים האחרונות לכהונתו נפתלי זילזל, במידה מסויימת, במשרתו, בכך שכמעט ולא ביצע פרקי חזנות, סירב לקבל את הרפרטואר של אלי יפה, וגם כשכבר ביצע קטע עשה זאת כמאולץ, בלי חיות ובלי רגש (עקב מגבלותיו הקוליות באותה תקופה, הוא ביצע רק קטעים שאינם דורשים טונים גבוהים. לחילופין, השתמש בפלסט בו הוא טוב במיוחד. דרמה - לא היתה שם).
מסיבה זאת יש עדנה לביהכ"נ - אנשים יודעים שיהיה להם מה לשמוע כשיבואו.
לכל חזן גדולתו שלו. אין בעובדה שאדלר החליף את הרשטיק, כדי לחייב זהות אחידה בין שניהם. הרשטיק הביא איתו את המקצועיות, אדלר את "בעל התפילה". לזה ולזה מעלות.
ביהכ"נ המלא אכן אינו מעיד על מקצועיות החזן, אך א"א לבטל את דעתם של מאות אנשים המגיעים בקביעות לביהכ"נ, כדי לשמוע את אדלר.
כל זה לא קשור למקהלת ביהכ"נ, המורכבת ממקצוענים אמיתיים, שעיקר הדיון באשכול עסק בה.
אני סבור שהרפש שאנשים מטילים בה, חסר אחיזה מציאותית, ואולי גם מונע מאינטרסים כאלה או אחרים.
תוקן על ידי רוממות ב- 25/08/2010 14:29:23
 |
|
|
|
|
|