בעבר הועלה אשכול בנושא זה. למען טהירות הידע של הקוראים יש לחלק חילוק עיקרי וברור: טענה על זרם יכולה להיות אך כאשר היא השקפתית, היינו: הטענה היא על השקפותיה של החסידות, לדוגמה: שינה בסוכה. טענות כגון: דיבורים בביהכ"נ, גיוס לצבא (מישהו העלה כזו טענה), וכל טענה דומה, אין מקומן כאן. אכן, אין עליהם תשובה, מהסיבה הפשוטה: הם לא חלק מהנהגות ומנהגי חב"ד. גם אם כל חסידי חב"ד כאחד יחלו בכל הנהגה שהיא אין זה הופך לחלק ממנהגיה.
כך גם בנוגע למשיחיסטים: גם אם רוב חב"ד, או כל חב"ד משיחיסטים, אין מה לבוא בשאלות וטענות - זה לא מנהג חב"די ההיפך. אם היה תמהוני בודד עושה כך לא היו מתייחסים. אז כאן זה תמהוניים בודדים רבים. אין זה משנה.
לדעתי חב"ד חייבת לבחור לעצמה מנהיג ולהמשיך, בלי הנהגה היא לא תשרוד,
(רק אם באמת יעשו כמו ברסלב ויעשו את קברו של הרבי לע"ז, ואז ישרדו כמשיחיסטים,)
המשבר שהיה להם עם הרב שך היא משבר שישכחו כמו כל המחלוקות בהיסטוריה,
במקום לבכות על העבר הם חייבים להתעורר ולהציל את החסידות היקרה והיחידה שדאגה לכל כלל ישראל בכל העולם, וחבל בגלל שטות כזה להפסיד חסידות כזה יקר לכל עם ישראל, ההפסד לא רק לכם רק גם לכל האומה הישראלית, לדורותיה
תוקן על ידי maxmen ב- 24/08/2010 20:58:21
נשלח ב-24/8/2010 21:25
מקסמן, בינתיים חב"ד מסדרת יפה מאד, יותר מהרבה חסידויות אחרות. רבם מנהיג אותם טוב יותר ממנהיגים אחרים. היא שורדת טוב מאד. החסידות אינה מופסדת.
נשלח ב-24/8/2010 21:29
נכון ולכן אמרתי (רק אם באמת יעשו כמו ברסלב ויעשו את קברו של הרבי לע"ז, ואז ישרדו כמשיחיסטים,)
נשלח ב-24/8/2010 21:34
היא שורדת כבר 18 שנה, ציונו הק' של רבם מהוה להם אבן שואבת והמקום המקודש. ועם זאת, ובגלל זאת, היא שורדת, ויפה מאד.
נשלח ב-24/8/2010 21:42
כן צדיק: אבל ככאלה יש כבר את ברסלב, ועם ישראל כידוע לא רק שלא צריכים אותם, הם (עם ישראל) גם נגד ע"ז,
נשלח ב-24/8/2010 21:45
בתקנון המערכת כתוב שהפורום אינו מיועד לחסרי הבנת הנקרא. אמנם בנדון דידן נדמה לי שאתה חסר הבנת הנכתב.
נשלח ב-24/8/2010 22:47
מונדשיין
ברוך הבא אל הפורום!
רב וגדול הגיע אלינו.
האשכול הנ"ל ננעל בגלל סערת רוחות וכתיבה שהיתה טעונה הגהה רבה.
קראתי אותו עכשו מחדש, ואשתדל לענות לכותב הנכבד.
א. השאלה היתה מה היו טענותיו של הרב שך נגד חב"ד ולא ניתן להן ביטוי מסודר (אלא בסיכום קצר של אקדמאי שם על פי "מכתבים ומאמרים".
ב. הועלו טענות מסויימות נגד שיטת חב"ד בכלל אך גם נגד דברים שחידש הרבי האחרון.
אני מעתיק מהסיכום שלי שם בתוספת מה שתרמו אחרים:
1. הפתיחות של חב"ד ביחס ללא חרדים (מסתברא), ביחס לטכנולוגיה וחידושיה (שמעתי מדוד 10, אם גם בהקשר אחר), וביחס לחכמות חיצוניות.
2. השינוי בהלכות.
3. הפופולריות הרבה של חב"ד, שלא רק נתנה לגיטימציה למעשיה, אלא גם הפיצה אותם ברבים. (דברים שהובאו בשם אמתער, כותב ותיק שנעלם)
4. ביטול מעמד הבכורה או הבלעדיות של לימוד תורה כאידיאל.
5. דמותו של הרבי:
I אמונת החסידים במשיחיות. II אמונת הרבי במשיחיותו (וזה לא משנה כרגע אם הרבי אכן אחז מעצמו כמשיח או כמי שיכול להיבחר למשיח - ואפשרות זו לא בלתי סבירה לפי המקורות, אם כי חסרים הרבה תנאים, אך הם ניתנים כמובן להגשמה - אלא מה הרב שך חשב שהרבי חושב על עצמו).
III. העובדה שהרבי למד באוניברסיטה.
ואולי גם: דרכי הלימוד השונות של הרבי בהשוואה למקובל על הרב שך.
ג. צדק כמובן מונדשיין בדבריו כי יש להבדיל בין דרכו של הרבי לבין מה שעשו אחריו. לפי זה, אין לקרוא את שמו של הרבי על המשיחיות היתרה שיש בחלק מחב"ד, עד כדי הטענה שהרבי חי (איני יודע איך מבינים אלו שמאמינים בטענה זו את עצמם. כמדומה שהם נאלצים להודות ש"חי" אינו במשמעותו הרגילה של מי שיכול לקדש אשה ואם היה נשוי, שאשתו עדיין נשואה ואסורה באיסור אשת איש לאחרים).
ד. בשנים שחלפו מאז פתיחת האשכול דנן, למדתי להכיר את חבד, הייתי ב"התוועדות" (והתרשמתי שהיא שטחית מאד ומגמתית, אבל אולי מדוגמא אחת אין להסיק) וקראתי מחב"ד ועליה. יש לי תמיהות רבות מאד על דרכו של הרבי. אציין את יחסו לרי"ץ ואת פרשנותו. מהמעט שאני מכיר (ואני אכן מכיר מעט) אני נוכח שהיה כשרוני, בעל ידע ובעל כשרון ניתוח וביטוי, אבל פירושיו הם דחוקים כדי שיתאימו לשיטתו בכלל. ואני מפנה לספר שפתח נושא שהייתי חפץ לעסוק בו: "שכלתנות בלבוש חסידי" של יעקב גוטליב על הרמב"ם באספקלריה של מנהיגי חב"ד ושל הרבי האחרון בפרט. כל זה לא שייך לנושא של הרב שך כמובן, אך אם תהיה השתתפות של דברי חב"ד, יהיה טעם בדיון.
ה. הערה מתודולוגית. אמנם אין מקום לבוא בטענות לאדם על מה שהמייחסים עצמם אחריו עושים, נוהגים ומאמינים. אבל יש בהחלט מקום לבדוק את תרומתו או העדר תרומתו להנהגות אלו. (כבר אמרו חכמים שיש לחכם להיזהר שלא ישתוק בנוכחות דברים פסולים, אם הוא סבור שהם פסולים).
ושוב תודה למונדשיין על תרומתו, והוא מוזמן לשוב הלום ולתרום מן השפע שלו.
הכותב איננו הרב יהושוע מונדשיין אלא נער בן 16 שבחר בניק זה (אולי נכד או בן של?)כפי שתוכל לראות בפרופיל שלו ובהודעות אחרות שפרסם.
נשלח ב-24/8/2010 23:12
מיימוני. (הסיבה שאני לא עובר שורה היא כי המערכת הטכנית אינה מאפשרת לי זאת. מישהו יכול לטפל?) א) חשוב לציין כי סיכום טענותיו של הרב שך שהבאת (ס' ב'), אינם מהוים הסכמה ודרישה לקבל עליהם תשובות אלא סיכום של רואה מהצד את בעיותיו של הרב עם חב"ד. ודיוננו הוא גם על גוף הטענות, ששאינם מובנות וחלקם אף מעוררות גיחוך - בנוגע לס' ד': כדאי אולי לפתוח אשכול נוסף בנושא "מהי התוועדות?" (אני איני יכול לעשות זאת שככן אין לפתוח ב' אשכולות בתוך שבוע) ובה יבואר מהי ההתוועדות. הכל התכנסות של לובשי סרטוקים תקרא כך? - בנוגע לס' ה': אכן, על הטוענים שתופעת המשיחיות הגיע מהרבי אין לי טענות (על אף שאיני מסכים עם כן כלל. להיפך) זה נבע מחוסר הבנה. טענותיי היו יותר על דוגמאות אחרות כגון דיבורים וקלות ראש בתפילה ( היפך משנת אדמורי חבד) גיוס לצבא במקום לימודים בישיבה (לא קשור כלל לאידיאולוגיה, ולאידיאולוגיית חב"ד בפרט, קלות ראש.) ועוד. אין מה לדון על זה ואין מה לטעון נגד זה.
נשלח ב-24/8/2010 23:13
נתינת לגיטימציה של הרבי למלכת היופי (בידיעתו שזה תוארה), האם היא יכולה להלום מנהיג דתי-יהודי ועוד המתיימר להתייחס לחסידות?!
נשלח ב-24/8/2010 23:15
צענרענע. אכן איני הרב יהושע מונדשיין, אך איני בן 16, בעת שפתחתי את הפרופיל הקשתי זאת באופן אקראי, בהנחה שאין מישהו שייתענין או יושפע מזה.
נשלח ב-24/8/2010 23:18
נשיא דורנו. הליובאוויטשער נתן לגיטימציה לכל יהודי באשר הוא, תוארה של המלכה הנ"ל לא הוסיף, וגם לא גרע לליובאוויטשער. כשם שהתייחס לכל קל דעת מתוקף אהבת ישראל העצומה שלה, התייחס גם אליה בנתינת דולר. ומי יודע אולי זה קירב אותה לרבש"ע, ע"ע השופט חיים כהן, כידוע ליודעי חן.
נשלח ב-24/8/2010 23:24
לנשיאדורנו י"ה
למה אתה מתכוון באמרך נתינת לגיטמציה?
הרבי התייחס בכבוד ובאהבה לכל יהודי (כולל למלכת יופי או מלך המטבח) ויחס כזה הוא מה שהולם יותר מכל מנהיג יהודי אמיתי.
נשלח ב-24/8/2010 23:29
מיימוני. לרבי היה קו מסוים בעבודתו. הרבי האמין כי בכוחנו - עעם ישראל לזרז את הבאת הגאולה. הרבי חפץ לעשות כן בפועל - להביא את המשיח, השתוקק לכך, פעל לכך, ואף בכה בשל כך. זהו המקור לכל פעילויותיו של הרבי, בפרט בענייני הגאולה. אני לא רואה בזה נתינת מקום להנהגת המשיחיסטים היום. אמנם, קו פעילותו של הרבי, שהפעים את כל רואיו נתן לחסידיו את ההרגשה כי הוא המועמד הפוטנציאלי להיות המשיח. רצונו העז שהגאולה תבוא אף הוא הועיל להרגשת החסידים. ליבל גרונר, מזכירו של הרבי סיפר ששוחח עמו בנושא, והרבי אמר לו "לי לא הודיעו על כך, (כדומה). בשבת פרשת בראשית תשמ"ה דיבר הרבי בחריפות רבה שעה ארוכה אל ר' ש"ב וולפא שפירסם שהרבי משיח. (כל אחד יכול לפתוח ולראות את השיחה שמודפסת בצינזור.) בשנת מחלתו של הרבי מצאו החסידים פורקן בהפצת הדבר, לא בכוחו של הרבי!