בחודשים האחרונים מתפרסם עלון של איגוד ספרני היהדות. בעלון מתפרסמים מאמרים קצרים העוסקים בנושאים שונים בעולמה של ספרנות יהודית. עד עתה התפרסמו ארבעה גיליונות. האחרון עוסק בכתבי יד. בקודם היה מאמר מעניין על פרופ' מאיר בניהו. בגיליון ב התפרסם מאמר מעניין על איך מזהים דף בודד שנתלש מספר.
תורף הדברים הוא תולדותיו של פרק אחד מספר מנוחה וקדושה (וילנה תרכ"ד) שהופרד משאר חלקי הספר והתגלגל למקומות שונים. תחילה לספר בית יצחק שהו"ל הרב מאיר קליימאן בשנת תשכ"ז ושוב כדף בודד ואנונימי למכירת יודאיקה.
אותו ידיד המציא לידי עלון לסקירת ספרים בשם ספרא שיצא (ואולי יוצא) לאור ע"י ספרי הקריה בעיר מודיעין עילית. ושם בגיליון 14 ניסן תשס"א. סיקרו כבר את האפיזודה הביבליוגרפית הזו ואף מצאו הסתעפות נוספת שלה. (בספר כבוד הספרים(
ומאחר שהזכרנו את שמו של הרב מאיר קליימאן, ראוי לצרף מה שהובא בפורום אחר שהוא הדפיס פעם את הספר מלחמת מצווה לרשב"ץ וגנזו ע"פ ציווי הסטייפלר. רישום שם הספר נשאר על הכריכה לשמחת לב הביבליוגרפים.
(בהמשך ניתנה שם תמונת הכריכה ואכלה באג. שמא יואיל החכם כאוטנג להעלותה שנית?)
מעניין. מהלמן הזקן לימדני כד הוינא טליא כי הדברים הפשוטים וה"לא חשובים" הם באמת הנדירים. ככה העזתי להיכנס אליו פעם עם איזה נייר מודפס מתחילת המאה בבושה מול כל מה שהסתובב אצלו בבית...ואמר לי: יונגערמאן נחמד, את הספרים העתיקים, כולם מחפשים , סוחרים אספנים וחוקרים. תחפש דברים "קטנים". מה זה קטנים שאלתי. מה יש לך בשקית תראה לי והראיתי לו - הצביע ואמר זה נדיר ואני בטוח שזה לא רשום בשום מקום ואף אחד לא יודע מזה. תשמור על כאלה דברים "קטנים" כי הם הנדירים, ולמרבה המזל גם לא יקרים בדר"כ. כך תעשה שירות לספרות העברית!
זה רוח אחד המאמרים. נו, יפה מאוד. כולנו ראינו איך פזרו את ספריית ה"ש ועוד...כי לא רק שאף אחד לא אכפת לו, זה לא נחשב (אף בעיני הספריה הלאומית) משימה לאסוף ולתעד את כל הספרות העברית. זו הבעיה האמיתית. אין חזון, אין מטרה, ובעצם באמת לא אכפת. יש גם זלזול ידוע כאן בארץ, ואין תרבות שמירת אוספים כמו שיש לגויים. ארכיונים שלמים נמכרו לחו"ל רק כדי שישמרו ולא יימצאו זרוקים במגרסות ניר כעבור כמה שנים. פשוט נורא ואיום. הגויים שומרים בחרדת קודש על אוספים. אנחנו לא.
נשלח ב-26/10/2010 10:09
בינתיים קראתי את המאמר של ידידי שיפריס, והוא באמת אכן מעניין.
ספרים נדירים (או בדרך כלל חוברות ודפים בודדים) באמת מתגלגלים פה ושם, וחלקם וודאי יאבד לנצח אם לא יתועדו כראוי.
אני מציע בזאת למנהל הפורום ולכותביו, לפתוח אשכול "הנדירים" ובו יתועדו פריטים שכאלה הנמצאים בידי החברים. אני מתנדב לתרום כמה כאלה. אם נעשה זאת, יהיה זה מפעל מיני דיגיטציה - לשימור הדפוס העברי.
נשלח ב-26/10/2010 10:41
אם כבר הוזכר כאן שיש הרבה דברים שהולכים לאיבוד,אני רוצה לבקש משהו,אחד מראשי משפחתי לפני כמאה חמשים שנה היה גאון גדול בהונגריה,שמעידים שהיה לו הרבה כתבי יד,אבל לא נשאר מהם דבר. והנה בספר מסוים הוא מביא עדות של מאן דהו,שראה בבית כנסת באמריקה לפני כ38 שנה,רמב"ם עם הגהות בכת"י שלו,תמיד אני חולם לנסות ולהתחקות אחרי זה,יש לכם מושג איך אני יכול לברר את זה,ובכלל,אני חושב שזה דוגמא נוספת למה שנזכר כאן,כי לדעתי יש סיכוי שהספרים האלו לא נשארו,מי יודע אם הגבאי לא זרק אותם לאיזה גניזה,עצם הדבר שבבכה"נ נמצא כת"י כזה,גלוי לעין כל,זה הזנחה מסוימת.
נשלח ב-28/10/2010 11:32
99. אתה בטח מתכוין למכירה האחרונה (12) של קדם ששם מכרו את עזבון מהלמן. (השני. הראשון נמסר על ידו לספריה הלאומית)
סגסג. אם פרטים כאלה א"א למצוא כלום. תגיד מיהו אותו רב (לא יזהו אותך בגלל זה. אא"כ אתה הצאצא היחיד שלו...) באיזה ספר נכתב על הרמב"ם עם הגהותיו. אולי זה יתן קצה חוט.
אבל בגדול כמו שכתבו כאן הבעיה היא בשימור פרטים שהם נדירים למחצה. כלומר דפוס נדיר קל מאד לדעת שהוא כזה ולשמר אותו. אבל ספר מצוי שרק בגלל איזה סיפור מהצד גילו בו עניין. קשה מאד לדעת ע"כ. (למשל פסקי צ"צ אף אחד לא חשב שזה ספר נדיר ובטח עותקים רבים הושלכו לגניזה באין דורש. פתאום התברר שיש שם משפט על הגר"א שעורר פולמוס גדול. מיד הספר נעשה נדיר ומצריך שימור. זה דבר שקשה לצפות מראש).
אותו דבר זה ספרים עם חתימות. לא תמיד מי שנתקל בספר בקי מספיק בהיסטוריה ויודע שהחותם הוא אדם מוכר ולחתימתו יש ערך.
לפני זמן מה מצאתי באחת הגניזות ספר מוכר ולא חשוב במיוחד (אוצר המעשיות). בשער היה רשימת בעלים ובה נכתבו שמות ילדיו, באיזה יום נולדו ובאיזה בית חולים!
עיינתי דקה או שתיים לא הצלחתי לזהות ו... החזרתי את הספר לגניזה. האם עשיתי עוול לשימור ההיסטוריה?
שמחה_בונם כתב:
ספרים נדירים (או בדרך כלל חוברות ודפים בודדים) באמת מתגלגלים פה ושם, וחלקם וודאי יאבד לנצח אם לא יתועדו כראוי.
אני מציע בזאת למנהל הפורום ולכותביו, לפתוח אשכול "הנדירים" ובו יתועדו פריטים שכאלה הנמצאים בידי החברים. אני מתנדב לתרום כמה כאלה. אם נעשה זאת, יהיה זה מפעל מיני דיגיטציה - לשימור הדפוס העברי.
חבל שמנהל הפורום לא הגיב להצעה נכבדה שכזו.
רק כדי שאבין. אתה מתנדב לפרט כאן את אותם פריטים או גם לסרוק אותם?
בהכירי אספנים והינזרות רובם מלפרסם את מה שיש להם - שום דבר רציני לא יעלה לנט בצורה כזו, שפלוני יגיד יש לי ספר נדיר כזה וכזה. אם יהיה אתר אנונימי מוכח לגמרי, אז אולי. אתר כזה הוא אתגר של ממש וצריך לכלול קטגוריות ופילוחים וכו'. זה יכול להיות סניף יפה להיברו בוקס וישרת טוב את הבאים בשערו. זה יעורר אחרים לבקש שספר פלוני יעלה בשלמותו, יעשיר ויפרה. אם יש מישהו שיש לו קשר ישיר אליהם - אולי מנהלי הפורום דכאן - שיפנו אליהם ישירות. הספריה הלאומית הייתה צריכה ליזום מפעל כזה מזמן קודם לכל לגבי פריטים שאינם רשומים בקטלוג המאוחד. כמה כבר יש? אולי אלפים ספורים - ממש לא משימה רצינית. שטויות - זה לא מענין אותם כהוא זה. אתם עוד תראו שהסינים יכבשו גם את העולם התרבותי והם יעשו את זה, אני מאמין באמונה שלמה שהם יעשו את זה ואחכה בכל יום שיבוא. יש להם עדיין כבוד של ממש למסורת, לבטח שלנו.
אין שום תירוץ בעידן הנט שלא לקיים מבצע איסוף וקטלוג אנונימי בין אספנים. המעכב הוא כרגיל התנהגות גבאית בזויה ומתנשאת, לצד בטלנות ממש. המערכת הזו צריכה ניעור, עריפת ראשים והחלפת כוחות ומוחות כמו האחראים הפוליטיים על מערכת הכבאות היום. התנהגותם הרשלנית והמטופשת תגרום לאיבוד תרבותי בדיוק כמו שרשלנות וזלזול הרשויות הביאה לאסון יערות הכרמל. למזלנו יש גויים בעולם, שאצלם גם מערכת הכבאות וגם מערכת התרבות היא רצינית, והרוצה לשמור על אוסף פונה רק לחו"ל.
אחד מהדוברים באתר מייצג ספריה חשובה שבמרתפיה נרקבו ונרקבים כמה אוספים חשובים... יענא צדיקים
יום עיון? מה עם ועדת חקירה על ספריית היכל שלמה? פרסום החלטות הועד המנהל האחראי על הספרייה, על שמות נכבדיה ירום ישבנם. באיזו מדינה בעולם אוצר תרבותי כה חשוב היה מתפזר לו , בקומבינה, מתוכננת היטב של הנהלה עם סוחרים...
נשלח ב-5/12/2010 08:25
אגב, הדאגה למוזיאון בעין הוד צריכה ללמד ולעורר. סריקת אוצר הדפוס העברי כפרוייקט לאומי הוא כל כך פשוט וזול. אין סליחה לזלזול. אין מי שיוביל את זה. אמר לי פעם מישהו כנה מתוך המערכת - שאני אתעד פריטים שאין אצלי? זה מבחינתי "לא קיים"...
נשלח ב-4/1/2011 09:23
עלה גיליון של עלון איגוד ספרני היהדות
תוכן הגיליון: א. ד"ר נועה אהרוני. אוריינות מידע ב. גבריאל יצחק רוונה. הצורך בהקניית מיומנויות חיפוש מידע – לקט דוגמאות ג. סריקות מכתבי מנשה בן ישראל בספריות אמשטרדם