| נשלח ב-31/8/2010 16:29 |
|
| |
האידיאליזציה של העוני - בחברה החרדית
אני לא חושב שזה הפורום הכי מתאים, אבל אני די משוכנע שאין פורום מתאים יותר, עדיין, לסוגיא כזו.
עם כל זאת אני מרשה לעצמי לבקש, זה דיון די פנימי, אני לא מדיר את זכותו של אי מי להשתתף בו, אבל אין טעם בהערות עוקצניות כמו, אם לא תהיו אינדיאנים לא יהיה לכם צורך בקשתות וחיצים. או כמו, הכל זה העסקנים עושים.
תודה על ההבנה
מצאנו התייחסויות שונות לעוני בחז"ל, וכמו בנושאים רבים, ניתן להביא ראיות וציטטות לכאן ולכאן, יכלה הזמן והם לא יכלו. אבל נדמה לי שלמרות הציטטות המשבחות את העוני, כמו פת במלח תאכל לפי הפירוש הסגפני שלה, עדיין ניתן למצוא די והותר מקורות שעוני הוא לא משהו שיש לבחור בו מתחילה. החל מ'דקדוקי עניות מעבירין את האדם על דעתו ועל דעת קונו', וכלה ב'בנות ישראל נאות הן אלא שהעניות מנוולתן'.
גם בסיפורי התורה, אינני זוכר כרגע התייחסות מיוחדת לעוני, אבותינו שבספר בראשית לא היו עניים כלל, ואף הצליחו בעסקיהם לא רע. (אברהם, בירך אותו ה', יצחק - מאה שערים, יעקב, אצל לבן). רק כשיעקב ברח מעשיו במקלו בלבד, מוצגת סיטואציה של חוסר כל, אך לא בצורה שיפוטית. כמובן שבני לבן מתלוננים את הכל לקח יעקב מאבינו. אך אין התייחסות לעוני ולהשפעתו על קיום המצוות.
במאתיים השנים האחרונות, הוחלפה השיטה. היום אומרים 'ניסיון העושר גדול מניסיון העוני'. מאז שהתברר שיהודי עני שומר מצוות יותר מיהודי עשיר (האם? ולמה?) השתרשה ההכרה כי עדיף לחנך לעוני מבחירה, ולהציל את היהדות.
יש אומרים שעוני ועושר דומים לחום וקור, שניהם מציקים וצריך להתמודד איתם, אך יש דרכים קלות ופשוטות יותר להתמודד עם קור ולהתגונן מפניו. שלא כמו חום. (מיזוג אויר הוא המצאה מודרנית, ולא מספיקה). כך גם עושר, לפחות יש דרך לשלם למישהו כדי להיעזר איך להתמודד איתו... מה שאין כן עוני, הוא לופת מכל הכיוונים, ואין דרך להתמודד עמו.
די להקדמות. חלק ניכר מן העוני בעולם הוא סוג של בחירה. אני מניח שיזדעקו עלי, אבל זוהי מציאות. לא בעולם השלישי, אבל במדינות מערביות הרבה פעמים עוני הוא סוג של בחירה. לפעמים בחירה ערכית, בה מוצגת הרדיפה אחר כסף וקריירה כמגושמת, כמו רדיפה אחר כבוד (פוליטיקאי לא יבין מה רע בה), וכמו רדיפה אחר עוד כמה דברים נמוכים מן העולם הזה.
בחברה החרדית תמיד כסף הוצג כדבר שאפשר לסבול אותו בדוחק. לא משהו ששווה להתאמץ ממנו. דורות של חינוך כזה, ערכי דוקא, אבל מזלזל מאוד מאוד בכסף, יצרו מצב בו אנשים לא מוכנים להתאמץ בשבילו. בכנות, פגשתי הרבה אנשים שלא מעוניינים באמת בכסף, רק שיהיה להם מה שהם צריכים, וזה לא הרבה (לא כולל לחתן ילדים, סוגיא כאובה בפני עצמה), והם לא צריכים מן המצרך הזה.
כידוע לכל דרדק, החברה החרדית עוברת שינוי, היא מתרחבת ונפתחת, והיא משתנה בשוליים. החלק הכי בוטה בשינוי הוא היחס לכסף.
שופרי ההשקפה ערים לשינוי, והם מנסים למנעו בכל כוחם. חלק מהניסוי הזה הוא לחנך בבוטות ממש שכסף הוא דבר שלילי, ולשם כך מגוייסים כל הערכים שאפשר. לא רק תורה מתוך הדחק והזהרו בבני עניים שמהם תצא תורה, אלא גם רגשות אנושיים שאין להם דבר וחצי דבר עם תורה ומצוות דוקא. כמו אימהות. מישהו כבר קבע שקריירה וכסף לא הולכים עם אימהות טובה, אז 'המרוץ אחר תלוש המשכורת' מוצג כפוגע בילדים ובמשפחה. חיי עוני מוצגים כאידיאל קדוש, של משפחתיות טובה, אבא ואמא בבית ליד הילדים, ולא בעבודה... חינוך לערכים, אי רדיפה אחר חיצוניות ותחרותיות, ועוד ועוד.
אני תמה אם יש דרך להתמודד עם הדמגוגיה שבהצגה כעין זו. כאבי שינים של ילד, או חורים בנעליו, לא מוצגים כלל. וגם אם מישהו היה מציג אותם כדי להוכיח צד שני, הוא היה מוקע בצדק כדמגוג. אבל האידיאליזציה הזו של חיי עוני מאוד מציקה לי. ואין אני מבין על מה בדיוק היא נסמכת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2010 17:00 |
|
| |
מאחר שפותח אשכול מחויב להציג מיתווה דיון, למרות שלא תיכננתי משהו מסודר, אנסה להציג את תמיהותי.
א. האם יש מקורות מספיק כדי להתבסס עליהם ולהציג את העוני כדבר שבוחרים בו מתחילה, בהיסטוריה של היהודים והיהדות. ב. האם השימוש שנעשה באידיאליזציה הזו כיום, הוא ציני. מהי מטרתו המוצהרת, ומהי מטרתו המוסווית. (אני לא מאמין בפרוטוקולים של זקני ציון, לכן אני לא חושב שבאיזה מרתף עשן ישבו עסקנים והחליטו לחנך את הציבור לעניות. אך ברור לי שאותם הכותבים על עניות כאידיאל מושפעים ממחנכים ומערכים שונים, ואני מנסה לעמוד עליהם).
ג. איך תעמוד החברה החרדית במבחן העושר, בקרוב בעז"ה. יכול להיות שזה אשכול שיפרנס (תרתי משמע) יותר מאשכול אחד.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2010 17:22 |
|
| |
הלומד היקר:
יש סיפור חסידי על וויכוח בין אדמורים האם כדאי שנפוליון ינצח או הצאר,
והעניין היה שאלתך באמת, מה טוב ליהודים עוני או עשירות,
אגב: חוק יסודי בעבדות היא עול החיים, כמו שפרעה אמר,
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2010 17:36 |
|
| |
לענ"ד רבים היו חללי עוני מחללי עושר האגדה מספרת שכאשר הרבה מסטמר הגיע לארצות הברית אחרי השואה הוא אמר לחסידים להתחיל לעשו פרנסה, ואולי על סמך זה נטבע הביטוי שבשביל פרנסה הכל מותר.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2010 17:46 |
|
| |
לומד
"שופרי ההשקפה ערים לשינוי, והם מנסים למנעו בכל כוחם. חלק מהניסוי הזה הוא לחנך בבוטות ממש
שכסף הוא דבר שלילי"
היכן מצאת חינוך מעין זה? השמעת על חרדי שביקש ממעסיקו שיפחית משכרו משום שאינו מעוניין
להתנסות בניסיון העושר?
(לגבי עוני הנובע מלימוד תורה, אמהות שאינן עובדות(מצוי בכל חברה שאני מכיר) מנין לך שזה נובע
מאידיאליזציה של העוני ולא מאידיאל של לימוד תורה וכד'?)
תוקן על ידי לאמבין ב- 31/08/2010 17:47:39
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2010 18:52 |
|
| |
אני נוטה להסכים עם מה שרמז לאמבין בסוף דבריו. נראה שהאידיאל המקורי היה לימוד התורה, אלא שהתברר שהדבר מחייב כמעט בוודאות חיי עוני, ולכן בדיעבד נופחו כל המגרעות שיש בעושר ונוצרה האידיאליזציה של העוני בפני עצמה. אני מאמין שגם המימרות הקדמוניות בשבח העוני ובגנות העושר נוצרו באותה צורה (העובדה שאמרו אותן מזמן לא אומרת שהן אינן בגדר אפולוגטיקה). האידיאל של "פת במלח תאכל" הוא רק לצורך "ובתורה אתה עמל". (למרות שבפירושי הדורות האחרונים מתעלמים מכך באלגנטיות).
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2010 19:28 |
|
| |
התורה מונה במספר מקומות את קרבן העני- כקרבן יוצא דופן- חריג- ואינו נמנה בין יתר חיובי הקרבנות.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2010 19:53 |
|
| |
תודה לפותח האשכול,על פתיחת אשכול זה,זה נושא שגם אני חשבתי לדון בו,ואני שמח שנטל זה על עצמו. באמת,סוגיא רחבה,מה יחס היהדות לעוני,מה טוב יותר,להיות עני או עשיר?. לדעתי,כשדנים על עניות או עשירות,צריך לדעת מה אנחנו מגדירים כעשירות. אני חושב,שהגישה לנושא לא צריכה להיות בפני עצמו,כמה כסף טוב שיהיה לאדם,כי הכסף בפני עצמו אינו שום דבר,הוא רק כלי למימוש כל מיני צרכים של האדם,השאלה צריכה להיות,איזה צרכים חשוב שיהיה לאדם? לדעתי,דברים שאין כל ספק שמוגדרים כצורך הכרחי של האדם,אז בודאי שבהחלט חשוב שיהיה לאדם את סכום הכסף כדי להשיגם. יתכן,שמי שאין לו את זה,יכול לשמוח כי ה' ייסר אותו,וגדול מעלת היסורים,אבל יסורים זה דבר שמוגדר כעונש,ובודאי המצב הרצוי של האדם,זה שאיננו במצב של עונש ויסורים,כך שאין כל ספק שכשדנים על כך שיהיה לאדם את סכום הכסף הנצרך לצורכיו ההכרחיים,זה אינו דבר שלילי,אלא דבר חיובי. מאידך,יש סכומי כסף,שאדם שיש לו אותם אין לו שימוש בהם לצורכיו כלל, כמו המליארדרים שסכומי העתק שיש להם זה לא מיועד לצרכים שלהם בכלל, כי אדם לא יכול להשתמש בכל כך הרבה כסף,סכומי עתק כאלה אין כל ענין שיהיה לאדם, כי פשוט אין לו מה לעשות בהם חוץ מאשר להתגאות בהם. מה שיש לדון,אולי יש מעלה לאדם להיות מליארדר,כי על ידי זה יוכל לתרום לנזקקים,זה נקודה שצריך לבדוק אותה. עכשיו,לדעתי,עיקר הנושא,בחלק שבאמצע,וגם בזה יש שתי חלקים,יש חלק אחד,של צרכי האדם במובן רחב יותר,זה לא צורכי האדם ההכרחיים,אבל בהחלט דברים שיכולים להוסיף לו. למשל,שיהיה לאדם כסף למזגן,אני חושב שבעידן של היום,אפשר להגדיר את זה כמעט כהכרח,אבל עדיין,יש אדם שיש לו כסף,להשתמש במזגן בזמנים החמים מאוד,אולי גם בזמנים שקצת חם,אבל אין לו כסף שהמזגן יפעל אצלו 24 שעות ביממה,וזה לא נקרא שאין לו את צרכיו ההכרחים, ויש אדם שיש לו כסף שהמזגן ידלק אצלו 24 שעות ביממה רצוף, זה כבר דבר שלדעתי אין זה סתם תענוגים ומותרות, זה נקרא סיפוק צורכי האדם בצורה רחבה יותר. האם זה ברכה שיהיה לאדם את הכסף כדי שיהיה לו את הצרכים מהסוג הזה, יש לדון, אני חושב שכן, כל עוד שהדבר מוגדר כצרכי האדם זה עדיין ברכה שיהיה לו את הכסף לזה. עכשיו יש עוד חלק של מותרות, יש דברים שאי אפשר להגדיר זה כצרכי האדם אבל זה תענוגים ומותרות,אז בנקודה הזו לדעתי צריך לדון קודם בנושא הנאות העולם הזה, וזה אשכול שפתחתי לא מזמן,לפי התורה עד כמה זה חיובי שהאדם יתענג בעולם הזה,יהנה מההנאות של העולם, ועד כמה לא. למעשה,עיקר הנקודה שבאתי להדגיש בדברי,זה שהנדון בנושא,צריך להיות יותר ביחס לצרכי האדם,להנאותיו,מה הצרכים שטוב שיהיה לאדם,ומה לא.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2010 20:44 |
|
| |
ללא ספק העוני הוא דבר רע, הרי כל הברכות שבתורה(פרשת כי תבא וכו' ) מבשרות על שפע ושגשוג כלכלי, וידועים דברי הרמב"ם שאין בברכות האלה תכלית עצמאי אלא אמצאי בלבד לעבודת ה'. התורה עצמה מלאה בהבטחות גשמיות עד שקשה לי ליראות מישהו שיתווכח בעד אידיאל העוני,
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2010 22:00 |
|
| |
מה אתם מצפים שיקרה בחברה שמטיפה לדרך חיים שגורמת עוני (בדרך כלל), שיאמרו עושר זה טוב ואנו מוותרים עליו בגלל א.ב..... או שיאמרו הדרך שלנו מביאה לתוצאות טובות בכל התחומים כולל הנושא הכלכלי? רוב החרדים (ואולי גם הדתיים) מאמינים ש"משמירת שבת לא מפסידים", כלומר לא אומרים 'שמור שבת ושלם מחיר' אלא 'שמור שבת ותהנה בזה ובבא', כך גם בעניינינו.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2010 22:40 |
|
| |
| מטפחתספרים כתב: |  | מה אתם מצפים שיקרה בחברה שמטיפה לדרך חיים שגורמת עוני (בדרך כלל), שיאמרו עושר זה טוב ואנו מוותרים עליו בגלל א.ב..... או שיאמרו הדרך שלנו מביאה לתוצאות טובות בכל התחומים כולל הנושא הכלכלי?
רוב החרדים (ואולי גם הדתיים) מאמינים ש"משמירת שבת לא מפסידים", כלומר לא אומרים 'שמור שבת ושלם מחיר' אלא 'שמור שבת ותהנה בזה ובבא', כך גם בעניינינו. |
|
צדיק אל תקיש בין ילדותי להגיוני, הרי כל עובד יודע שאם לא ינוח ? יפסיד ! ומי שכן ינוח רק מרוויח,
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2010 23:45 |
|
| |
מקור לזה דווקא יש
*--[endif]* תלמוד בבלי מסכת חגיגה דף ט עמוד ב
אמר ליה אליהו לבר הי הי ואמרי לה לרבי אלעזר: מאי דכתיב (ישעיהו מ"ח) הנה צרפתיך ולא בכסף בחרתיך בכור עני - מלמד שחזר הקדוש ברוך הוא על כל מדות טובות ליתן לישראל, ולא מצא אלא עניות. אמר שמואל ואיתימא רב יוסף: היינו דאמרי אינשי: יאה עניותא ליהודאי כי ברזא סומקא לסוסיא חיורא. יש כאן יחס שעניות היא לא מצב אלא מידה, כנראה מידה נפשית שנובעת משפלות הנפש של עני דל גאה הוא מצב מגוחך כנ"ל לגבי עם ישראל כדי למנוע את וישמן ישורון ויבעט
בחר לנו הקב"ה את העינוי והצער של הרגשת החוסר
זה מקור יחידי בגמ' שאני זוכר כעת את האידאליזציה של הסתפקות במועט כבר מצאנו במשנה באבות ובגמ' בהרבה מקומות רק שמי שמח בחלקו בעצם מוגדר בחז"ל כעשיר ממילא המסתפק במועט אינו עני
במשך הגלות עם ישראל התרגל להיות תלוי בחסדי הגויים ולחיות במצב של והיו חייך תלויים לך מנגד במצבים שכאלו היו הת"ח בוחרים לעצמם חיים של עוני כדי לא לבטל תלמודם (מלבד אותם היחידים שנבחרו למשרות רבנות או שהיו בעלי נכסים וכיו"ב ) כשהחלו לחנך בארץ את הבנות ב"וולף" להקים בתים של תורה ממילא נוצרה הבעיה של איך מחנכים להסתפקות במועט ואז שלפו את כל הארסנל של החז"לים והמעשיות על מסירות נפש ועניות למען הלימוד
והפכו אותם לאידאל במקום להפוך את היושר והצדק החברתי לאידאל כבר שמעתי מאשתי שחברה טענה לה שהיא לא חיבת להופיע למבחן ומספיק לשלוח משהי במקומה
כיון שאין באמת צורך להיבחן הכל זה כדי שהיא תקבל עבודה כדי לפרנס בית של תורה
אז המטרה מקדשת את האמצעים מותר להיות נוכל כדי להקים בית של תורה
רק אני שואל איזה תורה תצא מבית שכזה ?
( אחד מהשיעורים הראשונים שלי אצל המשגיח היה שביהדות אין מצב שהמטרה מקדשת את האמצעים
אם לא ע"פ נביא )
תוקן על ידי חי_רגעים ב- 31/08/2010 23:48:13
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2010 09:59 |
|
| |
נדמה לי כי את האידיאליזציה של העוני. המציאו כברירת מחדל לעניות הגדולה שבה חיו.
הסיפור המדרשי? מספר על השועל שרצה להכנס לכרם לאכול ענבים, אבל לא יכל בגלל הגדר הסבוכה- אמר -הענבים חמוצים.-
מספרים על רב אחד- שאלמלא לא היה צם כל שני וחמישי- היה מת ברעב.. ודוק.
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 01/09/2010 10:00:30
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2010 10:27 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2010 10:58 |
|
| |
כמה נקודות למחשבה בנושא: - בעוני יש צד משחית. אדם לחוץ כלכלית מוכן לעשות יותר כדי להשיג כסף. כאשר האפשרות לעבוד נשללת ממנו (כאברך) הפתרון הבא בתור הוא לריב על כל שקל (וזה מוצדק אידיאולוגית כי צדיקים ממונם חביב עליהם מגופם, פכים קטנים. הרי קל למצוא מאמר לכל עמדה) והשלב הבא הוא רמאות. יש לכך השלכה מהותית על החברה הקדושה ששואפים לייצר.
- בעוני יש צד מבהם במידה מסויימת. אדם העסוק ב"חיי הנפש" עסוק פחות באסתטיקה וכדו'. יש שיאמרו שאין בזה בעיה. עד גבול מסויים זה נכון. לפעמים נראה לי שהגבול נחצה (ראה טינוף שכונות מסויימות ומוסדות מסויימים).
- העוני יוצר תלות של של הצבור (כצבור) במגזרים אחרים. שימו לב כי ככל שהתלות עולה מחירך יורד (כי אתה לחוץ יותר)! צא ולמד עד היכן ניתן להגיע מחמת תלות זו – עד להסכמה (שבשתיקה או לא, שבעקיפת סמכויות רבניות מסויימות או לא, איני רוצה להכנס לפרטים ולפוליטיקה) לתכנית ההתנתקות בעבור 300 מליון ₪ (כ 500 ₪ לנפש חרדית!). חושבני שלמכור אנשים אחרים (שבמקרה הזה רובם המכריע שומרי מצוות) כדי לקיים חיי קדושה הינו שפל רוחני מדהים. ובעבור נזיד עדשים.
- העוני יוצר תלות של אנשים בצבור ובמנהיגיו. באמצעותו קל לשלוט על הצבור. אברך או מורה במוסד חרדי יעשו הכל כדי שלא יושלכו. העוני גם מוצץ אנרגיות וזמן וגורם לאנשים לשקוע בבעיות הרגיע שלהם ולא לחשוב על ענייני הצבור ועל הטווח שאינו מיידי. העוני גורם גם להרגשת חוסר אונים כלפי העולם החיצוני, וממילא הזדקקות לפוליטיקאים ועסקנים (אם כי ההזדקקות גם צטעמים מנטליים).
- צבור עני באופן טבעי מתנחם במה שיש לו, ילדים ותורה (הגמ' במו"ק שאבלות על ילדי עניים רחבה יותר כי עני שמח יותר בילדו) ונוטה לראות בכל התנגשות אינטרים כלכלית כמבטאת התנגדות ושינאה לשמן. אין לך מתכון טוב יותר לליכוד פנימי והגדלת גאוות היחידה והדרה מהעולם.
- כח והשפעה של בעלי ההון הוא משקל נגד מסויים לכח התורה, הן ציבורית והן בבית. כאשר ממעיטים מחשיבות העושר כוחו יורד. ראה גם ראיון עם רב בפלוני בקרית ספר שאמר בשם הגאון הגדול.... כי "יש מעלה גדולה בכך שהמשכורות אינן גבוהות וזאת משני טעמים א. כדי שרמת החיים לא תהא מידי גדולה. ב. כדי שהבעל ישאר מאן דאמר בבית" (הובא כאן באישזהו אשכול). המ"ד בבית חשוב לא בגלל השלטו הגברי אלא בגלל שלטון האברך.
- לדורות, העוני הפיך פחות מאשר מצב כלכלי "נורמלי". זו מדיניות לטווח ארוך מאוד (שלא באופן רצוני)!
- העוני משמש כלי להדרה מהעולם. מצב כלכלי נורמלי מביא את האדם לחיכוך גדול יותר עם מגזרים ותופעות "בלתי רצויים ומסוכנים" (עניין של השקפה).
- ההסטוריה הוכיחה כי רבים היו חללי רעב מחללי שבע, ראה ההתחלנות הגורפת ב 40 השנים שלפני מלחמת העולם השניה במזרח אירופה.
גם בעושר יש בעיות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2010 13:35 |
|
| |
נדמה לי שהשואל מייחס אידיאלים למקום בו אין צורך בכך.
ההתנהלות המדוברת הינה תוצאה של קבעון מחשבתי, שהוביל פעם אחר פעם לעזיבת היהדות, עד שקלטו מי שקלטו שהחיילים עוזבים.
לדוגמה: הרש"ר הירש - לפניו היהדות בגרמניה איבדה את מרבית הצעירים על מזבר המלחמה בהשכלה. לאחריו התברר שההשכלה היא חלק מהיהדות.
יסודי התורה בפולין - לפני יסוד בתי הספר מרבית הילדים בבתים החרדים פרקו עול והלכו ללמוד בבתי ספר כללים. לאחריהם נעצרה המגמה.
בית יעקב - החרדים לדבר ה' זרקו אבנים על תלמידותיה של שרה שנירר, עד שהתברר להם שבגימנסיות החילוניות שאליהן הלכו בנותיהם ואחיותיהם לא יוצאים עם יראת שמים והם אימצו אל חיקם את הרשת.
ז"א ההנחה שבכלל מנהיג דתי יכול ליצור שינוי אינה ברורה כלל ובשלוש מאות השנים האחרונות אינני יודע אם היה מנהיג כזה. הגישה היא שמרנות, הנעטפת כמובן באידיאולוגיה כזו או אחרת. כאשר מתברר שהשמרנות מובילה לאסון, נזכרים פתאום שמה שהיה זו טעות ויש ללכת עם הזרם, עד למדרגת הקידמה הבאה בה תהא מלחמה חדשה נגד הקידמה עד שהחיים יגברו על הקבעון המחשבתי .
לא הייתי מעלה מגילה זו, אלמלא המסקנה המתבקשת ממנה.
על האדם הישראלי החפץ חיים ללמוד מנסיון העבר. אין טעם לשאול את הרבנים/גדולים וכד' כיצד לנהוג, כי הגישה שלהם תעדיף שמרנות על פני חשיבה. על האדם לשאול מה הרבנים יורו בעוד 50 שנה לעשות וכך עליו לנהוג. ואם תשאל מה הרבנים יורו, הרי שהנסיון מלמד שעל האדם לבדוק האם פעולתו סותרת את האמור במפורש בשולחן ערוך ואם אינה סותרת, הוא יכול לנהוג כך, הרבנים כבר ימצאו את הדרך (תוך 50 שנה) להצדיק את הפעולות.
 |
|
|
|
|
|