אולי צריך להחזיר שופטים מושחתים והעברת זרע למולך, כדי המושגים הללו יהיו יותר מוחשים, כי בימינו כמעט ואין למושגים אלה משמעות.
נשלח ב-7/9/2010 17:14
פראק זו התנשאות ושחצנות לבא ולבקר את הפורום. הפורום פתוח לכל אחד, עד רמה מסוימת. הוא פתוח גם לכניסה וגם ליציאה ,לאלו שהפורום למטה מרמתם האינטלקטואלית, כבר גילית דעתך מספר פעמים על הרמה כביכול של הפורום. לא נראה לך? תפרוש!, אמרת פעם את ביקורתך, שבעייניך היא מוצדקת, אבל ביקורת שאין לה תועלת אין לאמרה. . חז"ל אמרו -כשם שמצווה לאמר דבר הנשמע כך מצווה לא לאמר דבר שלא ישמע. סתם קנטרנות אין בו תועלת היא סתם מרגיזה ומעצבנת.
מקס. האם רק בהכרזה של המלך אתה מרגיש לא טוב. עם יתר התפילות אתה מתחבר? האם אפשר בכלל להתחבר לתפילות שחוברו לפני מאות שנים? השפה שאנו מדברים וכותבים בה היום- אינה אותה שפה שחוברו בה התפילות. וכן מתחילה הבעיה ולא במטאפורה זו או אחרת. להכיר בבעיה היא כבר תחילת הדרך לפתרונה, בכל אופן פתרונה הסוביקטיבי של האדם המתמודד,
זו היא הבעיה ואתה אני צריך להמשיך לחיות. כי אין לי את האפשרות לשנותה.
נשלח ב-7/9/2010 17:20
ירוחם האם נראה לך שאפשר לחדש תפילה כל יום? חלק מערכה של התפילה, לפחות אצלנו, היא עתיקותה.
לא פעם אני מרגיש שלא בנוח עם תפילות חדשות ואני אפילו איני מסוגל להסביר מדוע.
נשלח ב-7/9/2010 17:46
עוד קשה לי תקיעת שופר בראש השנה הרי בזמנים קדומים השופר שימש כמערכת כריזה כשהמלך מגיע מריעים ותוקעים בחצוצרות ובשופרות וכן כשיש מאורע חשוב או מלחמה
ממילא יש מקום להחשיב את היום ע"י תקיעת שופר אבל מה לנו ולזה ? גם הטעם של הרמב"ם אינו מציל את המצב מאותה הסיבה האם בשל כך נבטל את התקיעות ?
כנראה שאנחנו אמורים להכנס למצב מנטלי של אנשי קדם כדי להזדהות עם הנוסחאות המצוות והטקסים הקדומים אולי יש בזה סוג של תרפיה אבל בשום אופן לא נראה לי שיהודי אמור להיות לא שלם עם עצמו ביום הזה ולעשות דברים שהוא מרחיק בשכלו אבל אם אפשר לו לפרש את מעשיו באופן שמחבר אותו אליהם אזי אפשר וזוהי חובתו
דרך אגב איני פראק מהלך אע"פ שאהלך בפראק במועדים הקרבים ( דרך אגב יש לי ספק ארוך שנים אם ללבוש פראק בראש בשנה, שהרי לפגישה עם ה"מלך" באים במיטב המחלצות, מאידך גיסא למשפט לא כל כך )
נשלח ב-7/9/2010 18:33
חי היקר
יש הבדל גדול בין שופר למלכיות, שופר זה מעשה ולא הכוונה, כלומר חייבים לתקוע בשופר, מה הסיבה ? לא משנה,
חייבים לשמוע כי כך כתוב, אבל לא משנה למה,
אבל לגבי מלכיות ? אם לא תכוון לזה לא יצאת ידי חובה, אין כאן עניין רק לומר העיקר בזה זה הלב,
נשלח ב-7/9/2010 19:16
מסכים ( במלעיל ) אבל הכוונה לא חייבת להיות מלך במובן השלילי וגם לא עבד במובן זה
מלך הוא שם של בעל סמכות מוחלטת על האדם ועל רכושו הרי אתה מסכים שבמובן זה הקב"ה דומה למלך ואנחנו לעבדים זה רק משל וכמו כל משל אפשר שיהיה דומה בפן אחד ושונה בפנים אחרות
המלכים העריצים שידעה האנושות ניצלו את כחם לטובת עצמם הקב"ה טוב ומטיב לעבדיו, הוא המודל השלם של מלך ואין בכך לדעתי חסרון אע"פ שהמשל לא שלם אסוציאטיוית, הוא כן מקרב את ההרגשה הנכונה שהכל נתון לחסדיו ( האינסופיים )
דרך אגב איני בטוח שמי שלא כיוון במלכויות וכו' לא יצא ידי חובה הרי כל שאמר ג' פסוקים לזמ"ש יצא ותו לא צריך מידי ועוד דמאי שנא משאר יח' שסגי לכוון באבות ובלא"ה איני יודע איזה חובה יש כאן יותר משאר תפילות של שאר ימים
נשלח ב-7/9/2010 19:48
בעניין המלך:
ברור שמבחינת דיני ממון או צדק הכל שייך לנו, במילא אין כאן העניין שהלכתית אלוקים בעל הבית על רכושי,
הוא לא בעל הבית על רכושי ולא על גופי, (שלא תבין אותי לא נכון, מבחינת משפט וצדק, את רכושי עשיתי אני לטוב ולרע, ואת גופי נתנו לי הורי, זה שאלוקים לא מפריע לי, לא עושה את זה כשלו, כלומר אל נאמר שהוא יכול לא לתת לנו לנשום ולא לתת לנו מים וכדומה,)
במילא הוא לא מלך במציאות,
רק מה ? אנו בר"ה (ובכל שנה שוב) כביכול מקבלים אותו כמלך, ממליכים אותו כמלך עלינו,
השאלה נשארת במקומה, אנחנו לא רוצים מלכים היום לא רק בגלל שהיו פעם מלכים רעים וכו'
רק בגלל שאנו לא רוצים להיות עבדים לאף אחד, ועבד זה דבר הכי גרוע שיכול לקרות להאדם אפי מצד התורה וחז"ל,
אפי מצד הטוב שבדבר, עיין רשב"ם בעניין המן במדבר והנה רשב"ם דברים פרק ח
(ב) למען ענותך - זהו עינוי שאין פת בסלך, וחייך תלוים למרום בכל יום:
לגבי לא יצאת ידי חובה כוונתי מצד העניין של מלכות, כלומר אי אפשר להמליך מלך בלי שתתכוון לזה, מה שאין כן בשופר שאפשר לתקוע ולשמוע בלי לכוון את הטעם, ומספיק לכוון שרצוני לעשות את מצוות בוראי שצווה לתקוע לשמוע בקול שופר,
נשלח ב-7/9/2010 20:17
בעל חלק מערכה של התפילה, לפחות אצלנו, היא עתיקותה. לא פעם אני מרגיש שלא בנוח עם תפילות חדשות ואני אפילו איני מסוגל להסביר מדוע.
כל שינוי וחידו בתחילה גורם לחוסר נוחות זמנית- ראה נעליים החדשות , וחברה חדשה שאתה נקלע או מוזמן אליה.
השאלה היא האם המילים של הקליר או של המשוררים מאסכולת ינאי , הם המילים שאתה יכול איתם להלל להודות ולבקש? האם זה התוכן שאתה יכול להזדהות איתה נפשית?
הבעיה היא- חובה- לא יצאת ידי חובה- כן יצאת ידי חובה. חובה למה לתפילה? שתפילה הרי אמורה להיות ספונטנית, מתוך תוכחך פנימה, נכון לא כל אחד יודע ויכול להתנסח- ולכן חיברו בשבילם ובשביל כולם את הנוסח, בסדר?! אז תקרא לזה איך שאתה רוצה המילה תפילה לא בדיוק מתאימה. החיוב הרי מעיקרו היה קריאת שמע פעמיים ביום, הוסיפו את ש"ע, ואחר כך כמו כדור שלג ענק, ראש השנה הפך מיום חג יום תרוע של שמחה- ליום של חשבון נפש-כביכול- טרחני ומעציב, יום הכיפורים- שהיה יום שמחה ולצעירים יום של מחולות ושידוכים בכרמים, הפך ליום עצוב ובכיני. האם לא הגיע הזמן לשנות ולו רק בתודעה של האנשים. שהגלות הביאה איתה חבילות כבדות ולא נחוצות.
נשלח ב-7/9/2010 22:49
מקס
זה שאלוקים לא מפריע לך ? הרי הוא מהווה אותך כל הזמן כיון שהוא רוצה בקיומך אתה תלוי ברצונו החיובי ולא במה שהוא לא מחליט להפריע
כל זמן שאתה מרגיש בסדר ויש לך מספיק כסף לחיות אז זה נקרא שאלוקים לא מפריע? אני קורא לזה שאלקים נותן לי משלו ( גם דוד המלך קרא לזה כך ) כיון שכל מה שיש לי זה רק בגלל שהוא ית' נותן לי ברצונו הרי גופי וממוני בידו ואם יחסר לי ממון או בריאות לבד מההשתדלות שאני מחויב לעסוק בה לפי דרכי הטבע אני מחוייב ומצווה לבקש מהבורא ית' שיצליח את דרכי כיון שהוא הבלעבוס
זה שאנחנו לא רואים את ההשגחה בעיניים לא פוטר אותנו מלהבין ולדעת שזה כך
נשלח ב-7/9/2010 23:20
למקסמן
"רק בגלל שאנו לא רוצים להיות עבדים לאף אחד, ועבד זה דבר הכי גרוע שיכול לקרות להאדם אפי מצד התורה וחז"ל, "
אז איך אתה מסביר את העובדה שמשה אמר לפרעה:"שלח את עמי ויעבדוני"-עבדי הם ולא עבדים לעבדים.?
כלומר מצד התורה וחז"ל זה דבר גרוע להיות עבד לבשר ודם אבל להיות עבד לקב"ה לא כתוב שזה גרוע אלא להפך כל המטרה של יציאת מצרים היתה בשביל זה.
ואם לא שמת לב אז עצם העובדה שאתה שומר שבת וכשרות ואוכל מצות בפסח זה בגלל שאתה עבד ה'.
במעמד הר סיני נכפתה העבדות כגיגית אבל בפורים -הדר קיבלוה כלומר הפכנו לעבדים ברצון.
והרי נאמר:עבדו את ה'-בשמחה
נשלח ב-7/9/2010 23:22
חי_רגעים כתב:
זה שאנחנו לא רואים את ההשגחה בעיניים לא פוטר אותנו מלהבין ולדעת שזה כך
חי
"ואין לדיין אלא מה שעיניו ראות"
שוב, אמרתי מבחינת דיני ממון וצדק ומשפט, אם תיאורתית ח"ו אלוקים יזמין אותי בבית משפט לקחת ממני את הבית,
איזה בית דין יצדיק אותו ? זה שלי !! אני עבדתי כחמור וקניתי מכספי את הבית,
אין מה להתרגש כאן זה פשוט, אלוקים כתב לנו את התורה, והוא אמר שאסור לך לקחת ממני את הדברים שלי בלא צדק,
כך ק"ו שהוא לא יכול לקחת ממני,
בוודאי שהכל שלו מבחינת הוא ברא וכו' וכו' אבל מצד הדין תורה וצדק, כל רכושי שלי ולא שלו,
למה הדבר דומה ? האם זה שאבא ואימא שלי יצרו אותי, האם רכושי שייך להם ?
קניתי אוטו, האם כל העשיה שלי באוטו שייך ליצרן של האוטו ? להפך יש עוד אחריות למוצר,
למה אלוקים דרש לקיים את התורה בגלל שהוציא אותנו ממצרים ולא בגלל שברא אותנו, כי אם כן ? למה לא דרש מכל העמים ?
כלומר, ההיגיון של התורה גם אומרת שאלוקים יכול לדרוש אך ורק בגלל הנסים העל טבעים שעשה במיוחד בשבילינו,
ואז אנו חייבים לו, אבל לא מצד שברא אותנו ועוד על כרחך, כמו שאומרים חז"ל על כרחך אתה נולד,
נשלח ב-8/9/2010 00:22
צענערענע:
אני מצטער לא ראיתי את התגובה שלך,
זה מה שאני אמרתי לחי היקר, רק בגלל שהוציא אותנו ממצרים בעל טבעי יכול אלוקים לדרוש, פלוס להכניס אותנו לארץ בעל טבעי,
האם גם היום אנו עבדים לו ? ברור שלא !! אנחנו לא עמדנו בתנאים של הברית וגם אלוקים, ואין ברית,
ראיה לדברי, זה עצם הברית, בשביל מה ברית בינינו לבנו ? פשוט שידרוש כמו אדון לעבדו ??
אם משיח יבוא ויעשה לנו ניסים על טבעים ויהיה ברית חדשה בינינו לבין האלוקים, ונסכים להיות עבדים אוקיי,
כהיום אנו דבוקים באלוקים כי הוא האבא שלנו ולא כאדון\מלך,
לא רק היום ? רק מאז שעזב אותנו לפני 2500 שנה, נשארנו נאמנים לו אך ורק בגלל שאנו בניו ולא כעבדים, כל עבד שהאדון היה עוזב אותו לבד היה כבר מזמן מתאבד,
ראי מה שכתבתי באשכול "המקור לאלול"
נשלח ב-8/9/2010 14:22
מקס
גם לפי הגישה שלך אפשר לישב הרי לפי איך שאתה מציג את זה ד' אינו מלך שלנו כעת ואולי זוהי בדיוק התפילה של ראש השנה שהשם יתגלה שוב כמלך ויכרות לנו ברית חדשה הרי זה בעצם מפורש בחז"ל " כדי שתמליכוני עליכם " אם הוא כבר מלך הרי אי"צ להמליכו ע"כ צ"ל שהוא מלך בכח ובהעלם "אין הכסא שלם "
הנה אנו עומדים בראש השנה ומבקשים " מלוך על כל העולם כולו בכבודך וכו'" "ויאמר כל אשר נשמה באפו ד' אלקי ישראל מלך וכו'" כאמור עד השתא ד' מוכר רק כאלוקי ישראל ואנו מתפללים שיתגלה כמלך
והרי כל ילד ישמח שאבא שלו הוא המלך ממילא גם אנחנו כבנים מעונינים עד מאוד לראות את אבינו גם כמלכינו
נשלח ב-8/9/2010 15:19
חי
לכן זה בעצם שאלתי בפתח האשכול, האם אנו רוצים היום שהוא יהיה מלך,
אבא הוא כבר ממילא, מלך ??? למה ? שוב יהיה שנאה בין האומות, עם נבחר וכדומה, היינו כבר בסרט הזה ודיי הספיק לנו,
אנו רוצים שהוא יהיה אבא של כל האנושות כולה, ואז יתקיים "וימלא הארץ דעה את השם"
ולכן שאלתי האם לא הגיע הזמן להחליף את התואר מלך ??
נשלח ב-8/9/2010 15:38
מקס,
המושג "מלך" לא מכובד היום,
כי "מנהיג" כיום דורש הכרה דמוקראטית בכישוריו. ללא זה הוא שרלטן ותו לא.
בנוסף "מלך" הוא בעליו של העם ונחלתו בצורה אבסלוטית, הדורש גם הכרה בעליונותו המוחלטת.
מושגים שאינם תקפים בעולם שיוויוני כשלנו.
"מלכותו" של אלוהים (למאמיניו) היא דה-פאקטו.
תרצה או לא, תבין אותו או לא, תאהב את זה או לא, הוא האדון והבעלים של הכל ועליונותו היא מוחלטת, כי הוא ברא והמציא את הכל.
אם זה לא מוצא חן בעיני מישהו זכותו להתפלל "אבינו מלכינו בטל מלכותך ותברא עולם בלא שתמלוך עלינו..." או לחילופין "אבינו מלכינו הבינינו בשביל מה אתה צריך למלוך עלינו..."
כל עוד שאחת משתי הבקשות הללו לא מולאה, אין למאמין אלא לקבל את "מלכות האל" בדומיה ובחוסר הבנה.