| נשלח ב-5/9/2010 16:33 |
|
| |
חווית חזנות מדהימה במונטריאול
השבת הייתי במונטריאול לרגל שמחה, והתפללתי בבית-הכנסת "שערי ציון". זו היתה הפעם הראשונה ששמעתי את החזן שמואל לוין בתפילה חיה, ואני חייב לכתוב שזו היתה חוויה מדהימה שכמותה לא היתה לי בחיים. וכבר שמעתי הרבה מאוד חזנים... אני אולי לא מבין גדול בחזנות, אבל זה באמת היה חויה מיוחדת מאוד, משהו שלא מן העולם הזה.כבר ב"שוכן עד" היה ברור לי שלא מדובר בעוד חזן אחד, אלא במישהו שגם יודע נוסח ישר והפוך, שגם מרגיש ומדגיש כל מילה שיוצאת מהפה שלו, וגם בעל קול עשיר ונפלא. החזן לוין התפלל ברגש, מבלי לצעוק סתם, ואפשר היה להרגיש שכל מילה שהוא אומר יש בה כוונה. הוא לא 'סחב' את שחרית, אבל השמיע נוסח תפילה משולב באילתורים מקסימים, עם קול חד ורחב ומיוחד ביותר. הוא בהחלט נשמע במציאות הרבה יותר טוב מאשר בהקלטות שלו באינטרנט...ב'אור חדש' הוא השמיע יצירה מרגשת, שאחר-כך אמרו לי שזה לחן שלו. בקדושה הוא עשה falsetto מדהים ב"מתנשאים לעומת שרפים", ו"ממקומך" היה אחד מאלו של קרליבך. הקהל שר איתו והיה מאוד מרגש.בהוצאת ספר-תורה הצטרפה המקהלה של בית-הכנסת. אף פעם לא שמעתי איזון כ"כ מושלם בין הקולות. אף אחד לא שר או צעק מעל קול אחר, והמנצח שלהם הוא כנראה מוסיקאלי מעולה כי השילוב היה מדוייק וחד שמו סכין של קצבים... הם שרו "אין כמוך" בלחן של ריימונד גולדשטיין, שהוא כתב במיוחד בשביל הקהילה "שערי ציון" והמקהלה שלה. יצירה יפה מאוד ומיוחדת.במוסף השמיע החזן לוין עם המקהלה את "אבינו שבשמים" של סול זים, ואת "בעבור דוד" הידוע (נדמה לי שזה רויטמן המלחין), וזה היה פשוט מדהים עם המקהלה המעולה, ועם החזן לוין שהקול שלו פשוט לא יודע גבולות, ממש צלול כמו קריסטל, זהב טהור, חד מאוד ומרגש... ממש עמדו לי דמעות בעיניים, וראיתי שכל הקהל סביבי מתרגש (היו אני חושב יותר מ 400 איש בבית-הכנסת). במוסף השמיעו החזן והמקהלה בקדושה יצירה יפה מאוד, ושוב היתה התרגשות גדולה. אני לא יודע באיזה סולם או צליל הוא גמר את הקטע, אבל זה היה גם גבוה נורא וגם צליל יפה ורחב ומבריק, שהרעיד את את כל בית-הכנסת. איזה קול מדהים היה לחזן לוין, ואיזה ביצוע מדהים... אני מתרגש אפילו רק מלהזכר בזה. אח"כ הם שרו "וביום השבת" של משה שטרן ו"שים שלום" הידוע.ראיתי במו עיני איך המון אנשים נגשים אל החזן לוין אחרי התפילה ופשוטו כמשמעו עומדים בתור כדי ללחוץ יד איתו ולברך אותו בשבת שלום ובכל-הכבוד. והוא ענה בידידות לכולם. נראה לי שהוא מאוד אהוב על הקהל שלו, למרות שהוא במונטריאול רק זמן קצר. אני לא מתפלא; אני חושב שהם זכו ויש להם את אחד החזנים הכי טובים בעולם. כמו שאמרתי, אני לא מבין גדול בחזנות, אבל היה ברור לי שאני שומע משהו מדהים ומיוחד במינו. (אמרו לי שזה לא רק בשבת הזאת שהתפילה היתה כ"כ מיוחדת, אלא כל תפילה של שמואל לוין היא חוויה שלא שוכחים שם...)מה שעוד הפתיע אותי, זה שהחזן לוין ראה אותי אחרי התפילה ולמרות שאנחנו לא מכירים הוא נגש לומר לי שלום ו"ברוך הבא". כשהוא שמע שאני מניו-יורק ושאני לבד בעיר – הוא הזמין אותי מיד לצהרים, למרות שאני בטוח שהוא היה עייף מאוד מאוד מהתפילה. ועוד דבר שהפתיע אותי זה שאחרי הקידוש הוא התיישב ונתן שיעור בפרשת-שבוע לקהל של כ 35 איש. היה מעניין מאוד. גם נהניתי מאוד מהארוח הנעים אצלו בבית. היו להם עוד אורחים והיתה אווירה עליזה מאוד עם זמירות שבת ודברי תורה.בארוחת הצהריים שאלתי את החזן לוין על זה שהוא מתפלל בבית-כנסת קונסרבטיבי והוא ספר לי שלא כ"כ הלך לו בישראל ולכן הוא עבר לקהילה הזאת בקנדה, בגלל פרנסה. אני חושב שחבל מאוד שחזן כזה היה בלתי-מוערך בישראל. אין לי שום ספק, באופן אישי, שהחזן שמואל לוין הוא חזן ענק, מומחה גדול בנוסח התפילה, מאלתר ומלחין בחסד עליון, והוא מוסיקאי מצויין שיודע לעבוד עם מקהלה כמו שמעטים יודעים... ואני חושב שלמרות כל הסערות שהוא עורר בפורום הזה של החזנות בעבר – הוא אדם מאוד מאוד נחמד, בעיקר כשמכירים אותו מקרוב.
אני מקוה שיהיה לי הכבוד והעונג לשמוע שוב את החזן שמואל לוין. ואני גם מקוה שילמדו כולם בעתיד להעריך אותו. אני חושב שהוא באמת חזן ענק, גדול מאוד מאוד, שאין הרבה כמוהו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/9/2010 16:57 |
|
| |
תשמע ידידי, את זה כבר סיפרו באיזה סרט ישראלי, אם אינני טועה במשפט אחד הם אמרו "אני חושבת שאני מתה והגעתי לגן עדן"...
בכל מקרה יחסית לאחד שמעיד על עצמו פעמיים באותו אשכול שהוא לא כ"כ מבין בחזנות, ניתן לראות שאתה דווקא שולט היטב בשמות מלחינים ויצירות אז באמת כל הכבוד...
ואגב כנראה אם היית נשאר עד צאת שבת היית שומע אותו שוב בסליחות (נדמה לי שגם הקונסרבטיבים אוחזים במנהג הזה)
או שהטקסט הוא משבת שעברה?
בכל מקרה, תמסור לו ד"ש כשאתה רואה אותו...
תוקן על ידי weiss2000 ב- 05/09/2010 16:58:43
|
|
|
|
| נשלח ב-5/9/2010 17:08 |
|
| |
התפילה אצל כל הקונסרבטיבים בעולם היא בדיוק כמו אצל האורטודוקסים. הםאומרים גם את אותן הסליחות בדיוק. ולא יכולתי להשאר לסליחות כי הייתי צריך לטוס חזרה מיד בצאת השבת. תאמין לי שאילו היתי יכול - לא הייתי מחמיץ. לגבי מה שאני מבין או לא מבין: אני לפחות לא כמו אנשים אחרים בפורום שחושבים שהם יודעים הכל ומבינים הכל בחזנות. אבל דברים מפורסמים כמו בעבור דוד ו'וביום השבת' - כולם מכירים, אפילו איש פשוט כמוני. אני מודד חזנות טובה רק לפי איך שאני מרגיש בתפילה ומה שהקהל מסביב מגיב. האמת היא, וייס 2000, שמהתגובה שלך אני קצת מבין את מה ששמואל לוין אמר לי אתמול, על היחס של חלק מהמשתתפים בפורום. למה אתם לא יכולים פשוט סתם לפרגן למישהו? תמיד יש לכם משהו רע לומר? ועוד ארבעה ימים לפני ראש השנה... שמעתי פעם פוליטיקאי ישראלי באחד מהפורומים פה בני-יורק, אומר לכמה אנשים: למה שיהיה שלום ביננו לבין העולם הערבי, אם אנחנו לא מצליחים שיהיה שלום ביננו לבין עצמנו?... תחשבו על זה.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/9/2010 17:21 |
|
| |
חובב חזנות,
אני לא מפקפק בכך שהיית שם, אך נדמה לי שאת הדיווח קיבלת גם באימייל (או משהו בסיגנון) ממישהו שפעם היה כותב המון בפורום עד שנחסם.
גם ארבעה ימים לפני ראש השנה האיסור להתפלל בבי"כ קונסרבטיבי עומד בעינו (וזה לא רק להיות חזן שם, גם להתפלל שם).
|
|
| נשלח ב-5/9/2010 18:02 |
|
| |
קאמרטון, אתה טועה ובגדול. את שמואל לוין פגשתי השבת בפעם הראשונה, אין לי את המייל שלו ואין לו את המייל שלי. וחוץ מזה תדע לך ששמואל לוין בחיים לא היה כותב על עצמו דברים כאלה. התרשמתי ממנו שהוא אדם צנוע ושקט שלא אוהב שמשבחים אותו. אני חושב שהוא אף פעם לא כתב בפורום דברים על עצמו, והוא בטח גם לא בקש ממני לכתוב שום דבר עליו בפורום. אנחנו בארצות הברית הולכים גם לבתי-כנסת אורטודוקסיים וגם לבתי כנסת קונסרבטבים, ובשבילנו כל מקום של תפילה הוא בסדר. היהודים באמריקה חיים עם הרבה יותר סובלנות הדדית מאשר בישראל. ואני בטוח שהאיסור להעליב אנשים או לחשוד בכשרים הוא לא רק ארבעה ימים לפני ראש השנה, אלא כל השנה. בבקשה, אנשים שקוראים את הדיווח בבקשה תפסיקו להגיב בדברים שליליים. הכוונה שלי היתה לשבח מישהו שגרם לי הנאה אתמול, ולספר לאלו שמתעניינים. לא התכוונתי להכנס לויכוחים פה עם אף אחד. אז בבקשה די עם כל זה. תנסו לפרגן ולשמוח בשביל אחרים.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/9/2010 19:47 |
|
| |
חובב חזנות,
העיקרון ברור.
לגבי שמואל לוין כדאי לך לחפור אחורה ותראה את כל מה שכתב, יש הרבה.
כתבת: "אנחנו בארצות הברית הולכים גם לבתי-כנסת אורטודוקסיים וגם לבתי כנסת קונסרבטבים, ובשבילנו כל מקום של תפילה הוא בסדר. היהודים באמריקה חיים עם הרבה יותר סובלנות הדדית מאשר בישראל."
שמעתי שבאינדונזיה גם שומרים שבת וגם נוסעים ברכב מתוך הבנה עמוקה שזהו עונג שבת שבישראל טרם הגיעו אליה, במיקרונזיה גם שומרים כשרות של בשר וחלב וגם אוכלים אותם יחדיו מתוך סולידאריות קולינארית שהישראלים מואסים בה ובמקדוניה נשים יושבות שבעה נקיים והגברים הולכים למקווה מתוך אפליה פמינסטית מתקנת לעומת ישראל השובינסטית.
די לבולשיט! התורה היא אותה תורה בכל מקום, ואם בארה"ב אתה הולך לסינגוג קונסרבטיבי מתוך הבנה הדדית הרי שכל אלו שמבינים בהדדיות שאין כל הבדל בין הגישות ושניהם דרך היהדות אינם אורטודכסים.
אין לי בעיה אם קונסרבטיבים ורפורמים יש לי בעיה עם הדרך, אני לא שונא אדם בגלל אמונתו או אי אמונתו, ניתן לחלוק עקרונית, אך מתן הכשר למי שמרים יד בתורת משה אסור לתת (אגב, דברים דומים כתב למיטב זכרוני החזן לוין טרם שקלו לידו שק זהובים).
באמת יפה שאתה מדווח ומפרגן, יפה שאתה נותן לנו מוסר על שאיננו מפרגנים, כנראה שסדר העדיפויות שלנו וההיררכיה האידיאולוגית שלנו מאד מאד שונה.
|
|
| נשלח ב-5/9/2010 20:59 |
|
| |
חברים יקרים,
אנא חידלו.
מכובדי מנהלי הפורום,
אנא סיגרו האשכול.
שנה טובה,
אלכס
|
|
|
|
| נשלח ב-5/9/2010 23:05 |
|
| |
גם אני ממליץ לסגור את האשכול ואנא חברים לא להגיב לאשכול זה
שנה טובה
|
|
|
|
| נשלח ב-13/9/2010 22:22 |
|
| |
חובבחזנות1,
Since you write that you are from the US, I will write this comment in English, as chazal already noted that women are lazy and I don't want to "shter" your emunah in chazal who also say kol milsa d'avida l'igluyei lo mishakrei bei inshei, and already one feels the strain... Indeed, it is difficult to believe that you daven one week in an Orthodox synagogue and the next in a Conservative one, as not only is it not true that "התפילה אצל כל הקונסרבטיבים בעולם היא בדיוק כמו אצל האורטודוקסים," but rather one is searching for a needle in a haystack when one seeks to find Conservative congregations where the text of the siddur is the same as the Orthodox text.
The standard siddur used in Conservative synagogues is the Sim Shalom, and the text in the Sim Shalom contain a number of significant changes from any Orthodox siddur. The Sim Shalom appears in different editions, and provides various Hebrew and English options for the mispallel or congregation to choose from, but none are Orthodox. The most traditional option introduces changes to the nusach of birkos hashachar, and omits karbonos (they say something else in place of karbonos). The most significant changes relate to karbonos - in shmone esray, in birkas retze, they skip the words "v'ishei yisrael." In Musaf, they change the text relating to karbonos to the past tense, so that they are merely recounting what happened in the past rather than praying for the restoration of karbonos. For example, the relevant text in musaf for shabbos reads: Tikanta shabbos ratzisa karbnoseha etc vatizaveym hashem etc y"hr milfanecha etc hameishiv banim legevulam sheta'alaynu besimcha etc she'sham asu avoseinu lefanecha es karbenoseyhem tmidim k'sidrum etc v'es musaf yom hashabbos hazeh asu vehikrivu lefanecha etc. - all in the past tense (plus a fine dose of zionism, which heresy I leave to the commenter goygamur).
There are other changes, for example they go back to the siddur of R' Amram Gaon for the fine ecumenical sounding sim shalom ba'olam (however, I have read complaints that some congregations skip this, preferring to sing sim shalom tova etc. presumably the way they first learned the tune) and shalom rav includes the words kol yoshvei tevel. They go back to the siddur of R' Amram Gaon for al hanissim too (bayamim haheym uvzman hazeh, not bzman hazeh); however, wissenschaft and mechkar don't help for karbonos much, so there they forget about R' Amram Gaon. In the US, we say that when lawyers have the facts on their side, they pound the facts; when they have the law on their side, they pound the law, and when they have neither the facts or the law on their side, they pound the table. So too, Conservative scholars pound the law and scholarship and whatnot when they can (and also when they can't...); otherwise, they just make it up.
Other changes include: the text of yekum purkan is modified. In mi sheberachs that mention moshe, ahron, david and shlomo, they replace these representatives of the patriarchy with the imahos (even for those who don't say the imahos in birkas avos), and there are some other changes; for example, in tachanun, they don't like what they consider "self-abasement," or deions of yerushalayim as desolate, so they remove those.
The more significant changes - in particular, the innovation of praying about karbonos in lashon avar - date back to the Silverman siddur which preceded the Sim Shalom in its various incarnations. As I recall, they are somewhat inconsistent about these thematic changes in various places, but the above ones are there.
The English translation of the Sim Shalom is yet more interesting, as it rejects belief in many ikarei emunah that are mentioned in the text of the siddur. That is to say, even in the many places where the Sim Shalom leaves the text of the siddur kitikuno, the translators veer from simple translation (sometimes they simply omit translation altogether in sticky points) so as not to burden the mispallel with belief in - or even knowlege of - various ikarei hadas. So for example, they prefer to talk about the "messianic era," which anyone familiar with contemporary Conservative doctrine understands refers to an era when the temporal governments will be liberal democracies, but avoid mention of the coming of the moshiach ben david ben yishai as an individual. Techiyas hameysim causes them a lot of grief, and translation of e.g. mechaye hameysim changes from one Conservative siddur to the next. And etc. Schar va'onesh sounds a little harsh to them (even when it happened in the past, e.g. to the mitzrim, and certainly in the present) and so they soften the language a lot, because after all, the rbs"o is merciful.
The reality in the US is as follows: In Reform congregations (Reform, not Conservative), over half the members are not jewish at all. There's nothing to be done; they don't require even reform conversion, as they've accepted patrilineal descent, so there's no need for the gentile wife or husband to convert, and not the kids either, and sometimes you have relatives of relatives of some Jewish person showing up in their membership count.
In the Conservative movement, twenty years ago (1990!), the NJPS (national Jewish population survey) reported a 37% intermarriage rate among Conservative Jews under age 39, and the percentage keeps rising, so let's say they have a forty percent intermarriage rate (that's also the figure I've heard most often). The percentage is no doubt still a little lower in Canada, but nowadays Conservative rabbis - to include at least one Conservative rabbi in Montreal that I noticed recently - talk about the need to "attract" non-Jews to Judaism, because if you can't retain the Jews, why not convert their non-Jewish spouses. .
Someone who lives in a Jewish community in the US for any length of time will usually land up knowing families where in the grandparents' or great-grandparents' generation, some of the siblings attended Orthodox synagogues, and some of them landed up in Conservative congregations. Quite often this was a matter of circumstance, and they landed up praying in the synagogue that happened to be in their neighborhood. And what happened to these families? The ones who stayed in Orthodox congregations today mostly have grandchildren and great-children Orthodox, shomrei torah umitzvos, and often enough haredi (American-style, mind you, which is indeed frequently less extreme than the Israeli counterpart). And the side of the family where they landed up in a Conservative congregation - well, their rabbis told them they could drive to shul on shabbos, so they understood they could drive anywhere, and this also killed their neighborhoods, since there was no longer any need to live walking distance from a shul. And they, and more so, their kids, were educated to reject belief in torah misinai, both torah shebiksav and torah shebal peh (when they were educated on such matters at all, that is, as the laity is largely disengaged). The result is that there are American Jews who are sitting and learning, and rabbis and roshei yeshiva, who have second cousins who have already intermarried because their respective grandparents happened to live closer to an Orthodox or Conservative synagogue.
Because if you don't believe in toras moshe, and instead believe what's written in the English translation of the Sim Shalom, then exactly why should you not marry a non-jew and live together in "savlanut hadadit."
Indeed, Chelsea Clinton just married a guy from a Conservative home (yes, a Reform/Reconstructionist rabbi married her, since she didn't convert, and btw if she'd converted via the Conservative movement, would you consider that better or worse or the same?), who according to the newspapers has prayed together with Chelsea in JTS, and this guy is willing to tolerate not only her, but also the shver and the shvigger... this is what I'd call mesiras nefesh.
Anyway, this is rather a long comment, but my point is that it's forbidden to be motzi la'az on American Orthodox Jews even when it's not right before r"h....
G'mar chasima tova to you and all the chosheve chevre here.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2010 05:42 |
|
| |
עלי לברר שבמה שכתבתי לעיל באנגלית התכוונתי להגיב למה שכתב "חובבחזנות1" ש"התפילה אצל כל הקונסרבטיבים בעולם היא בדיוק כמו אצל האורטודוקסים." וזה אינו כן, אבל היה לי להדגיש שהמציאות אצל הקונסרביטיבים באופן כללי אינו מורה על המציאות בבית-כנסת קונסרביטיבי זה או אחר ואין ללמוד מהכלל לפרט למה שעושים דווקא בבית-כנסת שערי ציון. החזן לוין כתב לי במייל-פרטי שהוא בעצמו מתפלל לעמוד מסדור אורטודוקסי, ואני מבקשת ממנו ומכם סליחה אם גרמתי רושם שגוי כאלו הוא בעצמו מתפלל מסדור שים שלום, ואתו ואתכם הסליחה.
החזן לוין גם כתב שבימים שלפני ר"ה ובעשרת ימי תשובה משתמשים בבית-כנסת שערי ציון בסליחות של ארטסקרול.
הנוסח "שים שלום בעולם" הוא מסדורו של ר' סעדיה גאון ולא מסדורו של ר' עמרם גאון כמו שכתבתי בטעות.
גמר חתימה טובה
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2010 12:04 |
|
| |
אחדות ישראל
מי יתן ועשו כולם אגודה אחת למען שלום עם ישראל כנגד מבקשי נפשו.
מי יתן ונצליח להתגבר על הפלגנות המוגזמת בחיינו וכולם נתפלל כל אחד בדרכו לשלום ישראל,אחדות האומה ושתפילותנו מהיושב במרומים יתקבלו ברצון.
גמר חתימה טובה לעם בישראל ובגולה.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2010 11:40 |
|
| |
להיכן נעלם מכתבו של ד"ר סובול?
אתמול בשעות הצהרים נפתח כאן אשכול - ע"י חובבחזנות1 - והוא פרסם בו מכתב שסובול כתב , לפני כחודשיים,
לחזן שמואל לוין.
המכתב ממש ארוך וממש מרגש, ובו מתנצל סובול על היחס לו "זכה" לוין מאנשים הקשורים ליובל, מבקש פעמים רבות
סליחה ומחילה, ומבטיח ללוין שתוף פעולה בעתיד.
חובבחזנות ציין במפורש שסובול הסכים לפרסום מכתבו בפורום.
לדעתי הפרסום היה חשוב, כי הוא סגר לפחות חלק מהמעגל שפתח כאן החזן לוין לפני כמה חודשים.
להפתעתי, לאחר זמן לא ארוך האשכול נעלם, ממש נבלע באדמה...
האם מישהו יודע מה ארע למכתב? האם הנהלת הפורום החליטה להעלים אותו? ואם כן, מדוע???
אני מצפה להסברים....
מעניין אם גם תגובתי זו תעלם...
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2010 12:37 |
|
| |
רוני ,לא זכיתי לראות את האשכול הנזכר לעיל ואולם זכיתי לראות אשכול שפתח :קאמרטון ,בקשר להעלמות אשכול שהוא פתח , וביקש הסברים מדוע העלימו את מה שהוא כתב - לאחר שטרח עליו רבות בכתיבתו ואולם - גם אשכול מחאתו הועלם ,
קאמרטון - למען העניין כיצד מתנהגים "מעלימי האשכולות "בפורום אולי תספר לנו מה קרה "לאשכול המחאה" שפתחת : האם הועלם על דעתך או שמא על דעתו של מישהוא אחר בלבד
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2010 22:07 |
|
| |
rophir, פניתי אל הנהלת הפורום ושאלתי מה ענין. כתבו לי שמה שהעליתי הוא "בניגוד לתקנות הפורום", ונתנו לי קישור לתקנון. בחיי, לא ראיתי שם שום דבר שמה שאני כתבתי סותר. לא היתה במכתב של ד"ר סובול שום השמצה או משהו שלא היה ראוי לכתוב אותו. הורדת האשכול היא חלק ממה שאני מבין עכשיו כקמפיין שיטתי להכפיש את החזן לוין בכל מחיר, אפילו אם האדם המוביל את עולם החזנות היום - אומר שהוא מתנצל ושהיתה טעות ונגרם לשמואל לוין עוול אומנותי בערב יום-כיפור, במקום לבקש סליחה ממנו על מה שעשו לו כאן - הולכים ופוגעים עוד יותר, מוסיפים חטא על פשע. אני רוצה לומר לקאמרטון - סדר העדיפויות שלי מתחיל ב"ואהבת לרעך כמוך", ואני לא מודד או שופט בן אדם לפי איפה שהוא מתפלל. והיה כדאי שכולם כאן בפורום יתחילו להתנהג במידה של אהבת חינם, ולא שינאת חינם. וכדאי שכולכם תתחילו לחשוב ככה. אני אולי לא דתי חרדי כמו שאר המשתתפים פה, אבל אני יודע שה' מסתכל קודם כל על איך שאנחנו מתנהגים אחד עם השני, ואח"כ על כל השאר. ותחשבו על זה...
שרגאפייבל, כדאי שאת המילים היפות שכתבת לי במייל - תשלח לחזן לוין, לא אלי. בערב יום-כיפור זה הדבר הנכון והמתאים שתעשה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2010 01:01 |
|
| |
שמרל'ה,
אף אני מתפלל עמך לאחדות ישראל. אך אל לנו להתאחד עם הרפורמים והקונסרבטיבים, הבה נתפלל שהם יתאחדו עמנו ויחזרו בתשובה שלימה מדרכם הסוררת.
רוני אופיר,
גם אני ראיתי את ה'מכתב'. אני נוטה להסכים עם חובב חזנות1 שכותב הטקסט אכן הסכים וכנראה אף מאד חפץ בפרסומו, אך ליבי מפקפק מאד האם באמת אלו דבריו של ד"ר סובול. אין זה מסגנונו.
שרגא פייבל,
מבירור שערכתי אצל מנהלי הפורום ידם לא היתה במחיקת אשכולי. התשובה שקיבלתי היא שהאשכול נמחק בשוגג בגלל באג בהייד פארק. קיבלתי הבטחה שהאשכול ישוחזר עוד אתמול, אך טרם קרה הדבר. אני עדיין ממתין.
חובב חזנות1,
אקדים שאין אני מכיר את שמואל לוין, אני אפילו לא יודע איך פניו נראות ולא הייתי מזהה אותו. ההיכרות שלי עמו היא אך ורק וירטואלית דרך פורום זה - אם זה מוגדר כהיכרות.
אין לי מושג מהן הפוליטיקות בהן היה מעורב החזן לוין, אין לי מושג מדוע הוא סבור שד"ר סובול צריך להתנצל בפניו, אני ממש ממש רחוק מכל הנושאים הללו. אני כן חושב שאם מישהו גרם עוול לשמואל לוין זה הוא עצמו ע"י שלל הודעותיו כאן בפורום לאורך תקופה. אגב, למיטב זכרוני שמואל לוין עצמו כתב כאן מאמר שלם בגנות החזנים שהולכים לבתי כנסת קונסרבטיביים בשביל בצע כסף.
תתפלא, אך אצלי "ואהבת לרעך כמוך" נמצא במקום מאד גבוה בסדר העדיפויות, אך האג'נדה שלי גם כוללת עוד כמה דברים ובתוכם קיום ההלכה היהודית.
פוסקי ההלכה יצאו חוצץ נגד הקהילות הרפורמיות והקונסרבטיביות, כינו אותם כופרים ומינים ולא בכדי. פסקי הלכה רבים נכתבו על כניסה לבתי כנסת שכאלה, על שירות בקהילות כאלו והיחס אליהן והצד השווה של כל הפוסקים שאין להתקרב לבתי כנסת הללו. הגר"מ פיינשטיין פוסק (הבאתי זאת באשכול שנעלם ובע"ה ישוחזר או ע"י הפארק או על ידי אם הזמן יאפשר) שאף אם רוצים להחזיר בתשובה קהילות קונסרבטיביות אין להיכנס לתוך בתי הכנסת שלהם, אלא לעשות זאת במקומות אחרים, הוא אף פוסק שאין לשכור מהם חדר לקיים בו מניין אורתודוכסי באותו בניין מכיוון שאין להתפלל בבניין שכזה.
תורף הדברים שהדרך הקונסרבטיבית (וכ"ש הרפורמית) היא פסולה מכל וכל, מוגדרת ככפירה בבורא עולם ומינות.
אשר ע"כ אם כאן בפורום, פורום המוגדר כפורום דתי/חרדי תחת פלטפורמה שומרת מצוות אין מקום להלל ולשבח חזנים שסרחו והלכו אצל הכופרים ולא משנה אם הם חזנים כושלים שקפצו אל מול חופן זהובים או חזנים עולמיים וותיקים שיצרם לא עמד להם.
יש שיטענו שאל לנו לתקן את העולם ומדוע אנו נכנסים לחייהם הפרטיים של החזנים. יתכן והצדק עמם ויתכן שלא (בכל אופן חזן הוא איש ציבור) אך אין זה הנושא כאן. בנד"ד לא מדובר על מעשים פרטיים של חזן בביתו ובחדרי חדרים, אף לא ברחובה של עיר במקום שאין קשור לתפקידו כחזן. כאן מדובר על דיווח על חזן שהתפלל בניגוד להלכה והביקורת עליו היא חלק מהדיווח על החזנות שלו ותפילתו. לדעתי אין להלל ולשבח חזן שתפילתו בעבירה בפורום שומר מצוות כמו שלנו ואל לכל יפי הנפש שקוראים לאחדות ישראל ולאהבת ישראל להקל ראש בבסיסה וליבה של ההלכה והאמונה היהודית.
לכן דווקא עכשיו בערב יוה"כ שאנו עומדים לפני חתימת דיננו, ראוי לנו לזנוח את החנפנות ולהכיר בכך שההלכה אוסרת כניסה לבתי כנסת אלו, אל לנו להיות מכת חנפים שאינה זוכה לקבל פני השכינה.
גמר חתימה טובה!
|
|
| נשלח ב-17/9/2010 10:09 |
|
| |
לקרוא ולא להאמין, בשביל מה שוב אותו אשכול. האשכול הנוכחי נפתח בדיווח דביק דביק כמו הלעיקאח שמחלק האדמור לפני יום כיפור ככל הנראה ע"י מר לוין, נדמה לי שהבהרת את עמדתך כלפי סובול יהלומי רנד הרשטיק ומי לא. אולי עשית להם שם מי שבירך אחרי המפטיר שקיבלה אשתך דווקא זה האשכול שצריך למחוק.
|
|
|
|
|