|
|
| נשלח ב-21/10/2010 08:59 |
|
| |
כמה שאלות לחברי האשכול
1 מה הביטוי "גנות טוחנין בזהב"(פ"ב)
2 לאליעזרט מובא ב.... שבמעמד קידוש החדש מריעין בשופר? (פ"ח)
3 איפוה "שער גן עדן" (עיין עירובין יט) "סמוך להר המוריה" (פ"כ) =ליד אבן השתיה???
4 האם יש כת"י שלא גורסים בפ"ב שמנה דברים נבראו ביום שני ??
5 יש קשר בין הספר לצוואת ר"א (ממתי)
|
|
|
|
| נשלח ב-21/10/2010 09:33 |
|
| |
תודה ישראל על דבריך ועל שאלותיך.
הפעם אבקש להתמקד בסוגיה אחת בלבד, לפי שסוגיה זו חשובה היא עד מאוד להבנת התהוות החיבור.
שימו לב. שני הפרקים הראשונים של פדר"א באים כלשונם ממש (להוציא הבדלים זעירים אבל משמעותיים עד מאוד, כפי שאראה בהמשך) באבות דרבי נתן נוסח ב פרק יג.
ישראל, מתוך דבריך הריני למד שלא באמת קראת את הדברים באדר"ן. לפי שאם היית קורא היית רואה שאי אפשר לומר שפדר"א ואדר"ן לקחו את הדברים מבראשית רבה. ושוב אני חוזר ואומר: בפדר"א ובאדר"ן הדברים זהים מלה במלה כמעט. וה'כמעט' הזה חשוב הוא ביותר.
אבל לפני שניכנס לעומק העניין אשאל אותך, ישראל, ואת חכמי הפורם האחרים את השאלה הבאה: האם אפשר ששני הפרקים הראשונים בפדר"א אינם מקוריים בו?
|
|
|
|
| נשלח ב-21/10/2010 09:40 |
|
| |
לאליעזרט
1 אתה מותח מדי
2 לולי שני הפרקים האם מישהו היה קורא לספר "פרקי רבי אליעזר"?? (בגלל תחילתו כמו ב"ר ופסיקתא ועוד)
3 אדר"נ מי ומתי ואיך ולמה חובר (יש קראו לו "תוספתא דאבות")
4 ואם תוכל לענות לי על הנוסח בפרק שלישי על שמנה דברים שנבראו ביום שני
5 יישר כחך
|
|
|
|
| נשלח ב-21/10/2010 09:53 |
|
| |
2-1. יש חשיבות רבה שתפתח את אדר"ן ואת פדר"א ופשוט תעיין בהם. אחר כך חפש בבקשה חומר מחקרי על השאלה בדבר מקוריותם של שני הפרקים הראשונים של פדר"א בגוף החיבור. כבר אמרו חוקרים כמה דברי טעם על סוגיה זו ואף אני הקטן מצאתי ממצא מרשים ביותר. שים לב, אינני מותח אותך. מכיוון שאנו מקיימים מעין שיעור פרטי בינינו בעמודים האחרונים, אני פשוט מבקש שתעשה שיעורי בית.
3. המומחה הגדול לאדר"ן הוא פרופ' מנחם קיסטר מן האוניברסיטה העברית בירושלים. אם אין לך כח לעיין בדוקטורט שלו (שהתפרסם כספר) תוכל לעיין בדבריו במהדורה החדשה של אדר"ן בהוצאת בית המדרש לרבנים.
4. הגרסה 'ביום שני' הוא שיבוש גס של דפוס וונציה (הוא הדפוס השני) בכתבי היד אחרים הגרסה היא 'ביום ששי' וכבר תקן רד"ל כך את הדברים בחכמתו. אבל הענין סבוך ביותר לפי שכל הקטע כולו חסר לגמרי בחלק מכתבי היד.
5. אם תעשה שיעורי בית אשמח להמשיך וללמוד אתך (מי יודע, אולי בהמשך נוכל לקבוע חברותא פנים אל פנים).
|
|
|
|
| נשלח ב-21/10/2010 10:48 |
|
| |
אין טעם בוויכוח כאשר אין בידי החומר העיקרי =כתה"י
אני ממתין עד שתפרסם (או תשלח לי ) את דבריך
ולעת עתה תם הדיון בנושא והיה שלום
|
|
|
|
| נשלח ב-21/10/2010 11:04 |
|
| |
סליחה לא התאפקתי
בזוהר(הק) דף ר"ט ע"ב השלמה מהשמטות סימן ד
"איכא בצוואת רבי אליעזר הגדול......"
התוכן המועתק דומה למ"ש בפדר"א פ"ג (שהביא הרמב"ם במורה) ושמע מינה שבשנת.......... כבר היו בכרך אחד
פדר"א וצוואת ר"א
אנא החכימוני
|
|
|
|
| נשלח ב-21/10/2010 11:08 |
|
| |
ישראל, אתה תלמיד נפלא. עוד לא נגמרה ההפסקה ואתה רץ חזרה לכתה וצועק: מורה מתי מתחילים ללמוד שוב. מורה! מורה! תראה מה מצאתי.
ולגוף דבריך, אנא העתק את הדברים אם לא במלואם לפחות חלקית כדי שאדע על מה אתה מדבר. גם לטובתי וגם לטובת גולשים אחרים שתוחבים את אפם לשיעור הפרטי שלנו.
חזק ואמץ, אני בטוח שכל מוריך שמחים עם תלמיד שכמוך.
.
תוקן על ידי אליעזרט ב- 21/10/2010 11:09:42
|
|
|
|
| נשלח ב-21/10/2010 20:24 |
|
| |
לשאלת המקוריות של פרקם א-ב בפדר"א
הריני מעתיק כאן את תחילתו של הדיון בנושא זה מהדוקטורט, בשינויים קלים:
כבר קודם לשנת תרמ"א טען חכם בשם ר' יוסף יידל ששני הפרקים הראשונים של פדר"א שמספרים את תחילתו של ר' אליעזר בן הורקנוס אינם מקוריים בו. הוא הפנה לדברי הרוקח הכותב בהקדמה לספרו: 'ופרקים דרבי אליעזר מתחילין מי ימלל גבורות ה' כמה אליעזר בן הורקנוס' (כלומר הגימטריא של שניהם שווה). והנה לפנינו הדברים הם בראש פרק ג. מכאן מבקש ר' יוסף יידל להסיק כי: שני פרקים הראשונים הוספו והעתקו מאבדר"ן וממדרשים לידע תורתו ומהללו. ואכן, סיפור זה קרוב ביותר לאדר"ן נו"ב פי"ג (מהדורת שכטר, עמ' 33-30).
אשמח לשמוע את דעתכם על ראיה זו.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/10/2010 08:20 |
|
| |
האם ניתן להסיק מדברי הרוקח שלמעלה שבטופס פדר"א שלו החיבור התחיל במה שהוא לפנינו פרק ג? או שמא לאו דווקא, אלא שרוקח מתייחס לעיקר החיבור ולא לסיפור תולדותיו של ר' אליעזר בן הורקנוס שבוודאי לא נכתבו על ידו?
מה דעתכם: טענת ר' יוסף יידל סברה בעלמה היא, או שמא יש בכך ראיה של ממש?
|
|
|
|
| נשלח ב-22/10/2010 08:21 |
|
| |
אין זו הוכחה
נא למחוק הערות פוגעות
|
|
|
|
|
| נשלח ב-22/10/2010 08:24 |
|
| |
1 נכתב לפני שראיתי את דבריך האחרונים
2 פרק ט"ו כולו מוזר וניסוחו שונה וגם נדחף לא במקום איפוה (באיזה ספר) מקומו?
|
|
|
|
| נשלח ב-22/10/2010 08:35 |
|
| |
בוקר טוב, ישראל,
סהדי במרומים שלא התכוונתי לפגוע, ואדרבא ביקשתי להחמיא לך על הסקרנות ועל ההתלהבות שאתה מגלה. ואף על פי כן, הייתי מוחק את הדברים, אבל אי אפשר לעשות כן מבחינה טכנית. אבקש את סליחתך.
אענה לך תחילה על דבריך הראשונים. אכן הצדק עמך. 'אין זו הוכחה' ואחזק את הדברים: הראיה הנזכרת מדברי הרוקח נדחתה בצדק בידי ח"מ הורוויץ. שכן בהמשך החיבור (סימן רצה, עמ' קסג) כותב הרוקח: עצרת האוכל לחם צר ומים לחץ ללמוד תורה ולקיים המצות ריח ניחוח ממור ולבונה כר' אליעזר בן הורקנוס בריש פרקי דר' אליעזר. ומכאן שגם בטופס של בעל הרוקח שני הפרקים הראשונים פתחו את החיבור. אבל אין כאן סתירה בדברי הרוקח, משום שאת הגימטריה הרומזת לשמו של בעל החיבור יש לחפש בפתח גוף החיבור ולא בסיפור תולדותיו שבוודאי לא נכתבו על ידו.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/10/2010 09:22 |
|
| |
מה פירוש "בעצם היום" עד היום (ועד בכלל) סברתי שעצם זה עיקרו גופו כידוע
אבל בפדר"א פעמים פירש "בגבורת היום" מלשון עצמה
מה פירשו חז"ל?
האם יצחק אבינו נשרף בפועל ממש .?? ("ונעשה דשן והיה אפרו מושלך על הר המוריה")
|
|
|
|
| נשלח ב-22/10/2010 09:53 |
|
| |
ישראל, כתבת: 'האם יצחק אבינו נשרף בפועל ממש .?? ("ונעשה דשן והיה אפרו מושלך על הר המוריה")' לטובת הגולשים שפדר"א אינו שגור על פיהם אנא פרט: היכן בפדר"א מופיע ניסוח זה. בבקשה פרק ועמוד, בכל מהדורה שתבחר, או שתעשה העתק הדבק ממהדורה אינטרנטית כלשהי.
תוקן על ידי אליעזרט ב- 22/10/2010 09:56:32
|
|
|
|
| נשלח ב-22/10/2010 11:12 |
|
| |
נוסח זה נמצא במדרש שבשבה"ל סימן י"ח
|
|
|