|
|
| נשלח ב-7/10/2010 16:26 |
|
| |
ויהי - ויהיו זה לא בפרשת נח?
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2010 16:31 |
|
| |
| דינוזאורוס כתב: |  | הערה עוד יותר קטנה, ספר קטן יש לי בבית ו"שולחן ערוך" שמו, ושם נפסק שאם מצאו טעות בספר תורה בחסרות ויתרות , אין להוציא אחר תחתיו, שמי יאמר שהוא יותר מדוייק, שכן איננו בקיאים בחסרות ויתרות. הרי שכך היא ההלכה שאין שום ערובה שספר התורה הוא "כצורתו" |
|
לא רק שאין ערובה שספר התורה הוא "כצורתו", אלא שלפי המקורות עולה בהכרח שלא כצורתה הנוכחית היתה בעבר, ושהתורה עברה עריכה של סופרים. כמו למשל "ואברהם עודנו עומד לפני ה'" ב"ר פר' מט.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2010 16:36 |
|
| |
| maxmen כתב: |  | הגהות מיימוניות הלכות עבודת כוכבים פרק ה [א] כתב רא"מ הלכך יזהר אדם שלא יאמר אפילו דרך חוכא ושחוק הקב"ה אמר לי כך, ולפי שראיתי בני אדם אומרים כך ואין מרגישים שעון הדבר כתבתי, עכ"ל: |
|
לקט מקורות קצר: · דרך רבותינו הקדמונים היה לכתוב בתשובותיהם "כך הורונו מן השמים", ביטוי שכיח למשל בתשובות רש"י, וכן בתשובות הגאונים. ראה למשל תשובת רב נטרונאי שרב האי גאון משיג עליה שאשתמיט ממנו התוספתא, וגם בזו הוא כותב "הורונו מן השמים". גם הרמב"ם בתשובתו סי' תנט' כותב "מה שהורוני מן השמים". וכן בתשובת מהר"ם יז' משתמש בביטוי זה. ועשו"ת רשב"א תצד' "הראוני מן השמים מתוך ראיות הכרחיות כפי דעתי ואין לדין אלא מה שעיניו רואות" · הראב"ד בהלכות סוכה מנמק את דבריו שכבר הופיע רוח הקודש בבית מדרשו, אבל המגיד משנה כותב ע"ז: ועם כל זה השבח שהוא משבח סברתו כבר ראה הרמב"ן דבריו והשיב עליהם. וראה כפות תמרים לסוכה שם: "דודאי לא פסיק מידי ע"פ רוה"ק דאין כוונת הראב"ד רק דרך הפלגה כי ערב לו פרושו והיה ה' בעזרו לכוין אל האמת". · לא כל מה שמייחסים לשמים הוא כפשוטו, לפעמים אינו אלא מליצה. כך למשל בהסכמת רמ"א לים של שלמה: "ראוי לסמוך עליו כמשה מפי הגבורה". ובקובץ אגרות חזו"א ח"ג: "מה מיושב פי' הגר"א וביום שגילה הגר"א את הדבר הכריזו במתיבתא דרקיע הזהרו באליהו ובתורתו שגילה רז זה לבני". · לשון מהרי"ץ חיות אחר דברו על דברי הראב"ד הנ"ל בספרו תורת נביאים פ"א: "בספר יראים סי' לד הביאו בעל הגה"מ פ"ה מעכו"ם שאין לומר דרך שחוק ובדחנות כך אמר לי הקב"ה ומפני שראיתי בני אדם אומרים ואינם משגיחים שהוא עוון כתבתיו, ע"ש ולא התעורר דכמה גדולים וטובים השתמשו בלשונות האלו עת האיר ה' עיניהם בהלכה אחת, עכ"ל מהרי"ץ. · וע"ע בעיקרי הד"ט יו"ד סי' כו' סק"ל על מדפיס ס' רד"א שכתב בשער רבינו הגדול והקדוש, ברוך הוא כו', אם יפה עשה.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2010 16:46 |
|
| |
דינו: התיחסתי לעניין כבר בעמוד 5 באשכול הזה ל"בנשק"
ברור שזה לא הכוונה כי אם כן שיפתרו לנו את כל המחלוקת בהלכה,
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2010 19:01 |
|
| |
בעמוד הראשון לינקק 'תורה קודש' לדברי הגמרא הידועים במסכת ברכות אודות מספר עצום של כוכבים שיש בחלל "שנים עשר מזלות בראתי ברקיע ועל כל מזל ומזל בראתי לו שלשים חיל ועל כל חיל וחיל בראתי לו שלשים לגיון ועל כל לגיון ולגיון בראתי לו שלשים רהטון..." (ברכות לב:). התוצאה שם, לפי הכתוב בלינק הנ"ל היא 1,064,340,000,000,000,000 כוכבים ביקום. והנה פלא, חז"ל ידעו את מה שלא היה שייך בשום אופן לדעת בתקופתם. אבל קצת מטרידה השאלה כיצד אותם חז"ל לא ידעו שכדור הארץ עגול ושהשמש לא יוצאת מחלוני רקיע בבוקר ונכנסת בלילה. לא מוזר? למעשה נראה לי שהסגנון הזה 'ועל כל X יש כך וכך Y' הוא סגנון ידוע ומופיע בעוד מקומות. דוגמת "רבע מאות בתי כנסיות היו בכרך ביתר, ובכל אחת ואחת היו בה ארבע מאות מלמדי תינוקות, וכל אחד ואחד היו לפניו ארבע מאות תינוקות של בית רבן" (גיטין נח:), וכן "אם ארבעים אלף איצטבלאות היו - כל אחד ואחד היו בו ארבעת אלפים ארוות סוסים, ואם ארבעת אלפים איצטבלאות היו - כל אחד ואחד היו בו ארבעים אלף ארוות סוסים" (סנהדרין כא.) במחי מימרא מכפילה הגמרא ארבעים אלף בארבעת אלפים [כדי ליישב גירסאות סותרות בין מלכים ודברי הימים]. ואני מניח מן הסתם שבפורום דנן כבר יש אשכול או שנים שדנים בבעיית המספרים המנופחים אצל חז"ל. כך שלענ"ד מליארדי ובליוני הכוכבים היוצאים מן הגמרא הזאת אינם ראייה בהכרח שחז"ל ידעו שכך הדבר, אלא שזהו ענין של סגנון.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2010 19:15 |
|
| |
שוב ראיתי שכבר כתב כן נדב שנרב בעמ' 4, ועם הגולשים הסליחה.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2010 20:54 |
|
| |
בעל בעמיו: לגבי ויהי ויהיו היה פשיטא ליה לויצטום כבן אשר וכברויאר.
פרספקטיבה: לגבי המשמעות של תיקוני סופרים ישנה מחלוקת הפרשנים, כך שקשה להכריע בכוונה המקורית של המונח.
ירוק: כמובן שאין טעם לשאול אם ידעו א' למה לא ידעו ב'. לענין הכוכבים, יש להעיר שחז"ל נקטו לשונות מסויימים כמו רהטון קרטון גיסטרא וכו' ולא סתם הכפלות, וכן שבסופו של דבר המספר יוצא די קרוב למקובל בימינו מה שקשה לתלות בצירוף מקרים.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2010 21:12 |
|
| |
| דינוזאורוס כתב: |  | פרספקטיבה: לגבי המשמעות של תיקוני סופרים ישנה מחלוקת הפרשנים, כך שקשה להכריע בכוונה המקורית של המונח.
|
|
הלשון בתנחומא בשלח טז "תיקון סופרים אנשי כנסת הגדולה".
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2010 23:06 |
|
| |
אכן, אלא שזה בסוגריים.. האריכו בזה הפרשנים והדברים ידועים אגב, יש לך הסבר באמת מדוע היה צורך לשנות ומה הבעיה הגדולה והנוראה בפסוקים האלו שמישהו (בתקופת בית שני!) הלך לשנות את התורה בשביל זה?
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2010 23:11 |
|
| |
דינו
בקשר לתגובתך לירוק.
אני משתומם. אתה באמת סבור שבתקופה הקדומה ההיא היה שמץ מושג על מבנה היקום בזמנינו?!
היה דרך כל שהיא לדעת האם מספר הכוכבים הוא מליארד גלקסיות או מליארד מליארדי גלאקסיות?!
אא"כ אתה סבור שזה נודע להם ברוח הקודש, ואז קשה איך הם עדיין נקטו שמערכת השמש גיאוצנטרית.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2010 23:15 |
|
| |
יוחנן
החז"ל הזה מליצה לשמירה כביכול דרך המזלות והכוכבים, הרי ידוע שזה סותר חז"ל אחר שבני ישראל לא תחת המזל,
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2010 23:16 |
|
| |
יוחנן
לא, אני ממש לא סבור שהיה שמץ של מושג, ואני לא חושב שהתנבאו את הדבר ברוה"ק. אבל מכיון שזה בסך הכל מה שאומרת לי האינטואיציה, אם מחב"ת מנפנף בסיפור הזה, אזי אין מה לצחוק עליו, כי אני זה שצריך להידחק, הוא מביא מקור שעוזר לתיאוריה שלו, ולי יש בעיה להסביר אותו. ולכן הוא מבחינתו צודק בהבאת הראיה. אפשר להתווכח על הנחות היסוד, אבל הראיה היא טובה מאד. וזה שלי אין ברירה אלא להידחק מאד, זו בעיה שלי, ולכן לא אנפנף בבעיה שלי. מקוה שהובנתי.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2010 23:26 |
|
| |
| דינוזאורוס כתב: |  | אכן, אלא שזה בסוגריים.. האריכו בזה הפרשנים והדברים ידועים אגב, יש לך הסבר באמת מדוע היה צורך לשנות ומה הבעיה הגדולה והנוראה בפסוקים האלו שמישהו (בתקופת בית שני!) הלך לשנות את התורה בשביל זה? |
|
ייתכן שמכיון שבתקופה ההיא שקדו חכמי ישראל להטמיע את לימוד התורה בין העם כדי שכל ישראל יהיו רגילין בתורה ואף בני הכפרים הנבערים, על כן היה צורך לתקן הפסוקים המתמיהים או הנראים כפחיתות כבוד, כדי לשבר את אזנם.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2010 23:29 |
|
| |
זה מאד לא משכנע ומאד לא מתאים לאופי של חכמינו, וגם לא הבנתי בעניי מה בדיוק נראה פחיתות כבוד שם בכל 18 הפסוקים האלו (יש אולי 1 או 2 שאפשר בדיעבד להבין)
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2010 23:46 |
|
| |
לא הספקתי להכיר את האופי של חכמינו אנשי כנסת הגדולה די טוב. מכל מקום למה אתה אומר שזה לא מתאים להם, הם היו די מהפכניים, הם זנחו את היראה מאלילים, הם עשו עלייה, הם העלו עמם שמות מלאכים מבבל, הם בנו את בית המקדש והם עשו הרבה דברים מהפכניים. עזרא הסופר תיקן להם לישראל המון תקנות מדיניות, חברתיות ודתיות. מה ממנו יהלוך לתקן תקונים נדרשים בתורה לצרכי הדור.
באשכול אחר הובאו כל הפסוקים ההם, ואני מוצא ברובם פחיתות כבוד או דברים מתמיהים כלפי מעלה.
כי הנוגע בכם נוגע בבת (עיני) [עינו] ואמרתם הנה מתלאה והפחתם (אותי) [אותו] בעון אשר ידע כי מקללים (לו) [להם] בניו ולא כהה בם למה שמתני למפגע לך ואהיה (עליך) [עלי] למשא הלא אתה מקדם ה' אלהי קדושי לא (ימות) [נמות] ההמיר גוי אלהים והמה לא אלהים ועמי המיר (כבודי) [כבודו] בלא יועיל וימירו את (כבודי) [כבודם] בתבנית שור אוכל עשב (כבודי) [כבודם] בקלון אמיר ובשלשת רעיו חרה אפו על אשר לא מצאו מענה וירשיעו (את איוב) [וירשיעו מוסב כלפי מעלה] (וה') [ואברהם] עודנו עומד לפני (אברהם) [ה'] ואם ככה את עושה לי הרגני נא הרוג אם מצאתי חן בעיניך ואל אראה (ברעתם) [ברעתי] אל נא תהי כמת אשר בצאתו מרחם (אמנו) [אמו] ויאכל חצי (בשרנו) [בשרו] מה לנו חלק בדוד ולא נחלה בבן ישי לאהליך ישראל עתה ראה ביתך דוד וילך ישראל לאהליו ובדברי הימים לאלהיו [גירסת המסורת "לאהליו" אף בדברי הימים] זכור תזכור ותשוח (עלי נפשי) [עליך נפשך] אולי יראה ה' (בעיניו) [בעיני] והנם שולחים את הזמורה אל (אפי) [אפם].
אגב, מעולם לא היה ברור לי מה הפירוש באדר"ן אם יבוא אליהו ויאמר מפני מה כתבת כך אומר אני לו כבר נקדתי עליהן ואם אומר לי יפה כתבת אעבור נקודה מעליהן. איך אתה מפרש מאמר זה?
תוקן על ידי פרספקטיבה ב- 07/10/2010 23:49:17
 |
|
|
|
|
|