בית פורומים עצור כאן חושבים

פנתאיזם קיצוני במשנת רצ"ה מלובלין

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-19/9/2010 17:06 לינק ישיר 
פנתאיזם קיצוני במשנת רצ"ה מלובלין

זה זמן רב, שאני מהרהר בגישתו הדטרמיניסטית של ר"צ הכהן מלובלין. גישה זו הטוענת כי גם החטא מוכרח, מופיעה בצורה ברורה בכל כתביו, ומושפעת מאד מדברי רבו ה"מי השילוח" מאיזיביצה כידוע.

[ידוע פירושו למדרש – "אם יהיו חטאיכם כשנים כשלג ילבינו – אם יהיו חטאיכם כשנים הללו שסדורות ובאות מששת ימי בראשית, כשלג ילבינו", ומפרש רצ"ה - שיתברר שהיה מסודר מאמיתות רצון ה' יתברך שיהיה כן ואם כן גם בזה עשו רצון ה' יתברך והכל היה כמו עבירה לשמה. (ראה לדוג' מחשבות חרוץ, ד, ובמקומות רבים נוספים על זה הדרך)].

ברם, בראש השנה האחרון, בזמן התקיעות שמתי לב, שבעצם גישתו איננה רק דטרמיניסטית, אלא פנתאיסטית באופן קיצוני.

דהיינו, לדעת רצ"ה, הסיבה שהחטא מתבטל היא משום שבעצם אנו והקב"ה אחד, ורצונינו הוא בעצם רצונו של הקב"ה. שהכל אחד ממש.

הבאתי להלן כמה קטעים מתוך ספריו, ואשמח לשמוע דעת החכמים בנידון. [אינני חושב שרצ"ה היה שבתאי במודע, אך אין להתעלם שבסאב-טקסט של ספריו, מתחבאים רעיונות קיצוניים מאד].    

א. רסיסי לילה אות לה

ובכל ראש השנה השופר הוא מצד השתדלות אדם שאנו תוקעים בשופר ולכן אין נקרא שופר גדול דגדול רצה לומר המתפשט עד אין קץ ותכלית. וזהו ביום ההוא שיתקע מעצמו ולא פירש מי התוקע כי אנו טוענים השיבנו וגו' והשם יתברך אומר שובו אלי וגו' (מדרש רבה סוף איכה ה, כא) וביום ההוא שיתברר האמת דקודשא בריך הוא וישראל כולו חד לא שייך כלל לקרוא האתערותא על שם אחד ביחוד כאילו יש מעורר ומתעורר כי באמת כולא חד ואין שם מבוא להשתדלות אדם ולא לבקשת השיבנו שזה מצד השתדלות אדם מבקש אתערותא דלעילא. אבל באמת קדושת ישראל מעצמו הוא דבוק בהשם יתברך ויתקע מעצמו ולכך הוא גדול בהתפשטות. מה שאין כן בכל ראש השנה דצריך למעשה ידי אדם לתקוע אינו בהתפשטות גמור לאובדים ונדחים גמורים לבוא לגמרי להשתחוות וגו' רק הוא כפום אתערותא דלתתא:

דברי חלומות

ד) פעם אחת ביום טוב ראשון של פסח חלם לי פירוש לשון ההגדה אני הוא ולא אחר. רצה לומר דרגא דאני שהוא מדריגה היותר תחתונה סוד השכינה [השוכן בתוך הלבבות דבני ישראל עד שיכול לומר בשם ה' לשון אני] כנודע. הוא עצמו דרגא דהוא, שהוא מדריגה היותר עליונה הנעלמת סוד כתר עליון [ובזוה"ק פרשת קרח (קע"ח ריש ע"ב) הוא דא עתיקא. שלמעלה מקומת אדם והשגתו בחכמה שבמוחו דעל זה אמרו (חגיגה י"ג.) במופלא ממך וכו' כידוע] ואינו דבר אחר רק הכל אחד [וכדרך שמובא בתיקונים (סוף תיקון ס"ט) דמאן דנטיל מלכות בלא תשע ספירות או תשע ספירות בלא מלכות הוא מקצץ בנטיעות או כופר בעיקר. והמכוון לענין דיציאת מצרים שהיה במורא גדול זה גילוי שכינה היה ההמשכה מריש כל דרגין שורש הנעלם ששם דבוקים הנפשות דישראל בשורשן בסוד תפילין שבראש דמארי עלמא דכתיב בהו (שמואל - ב ז', כ"ג) מי כעמך ישראל וגו' כמו שאמרו בברכות (ו'.) וסוד קשר של תפילין שהראהו הקב"ה למשה רבינו ע"ה כשאמר לו (שמות לג, כ"ג) וראית את אחורי ואין כאן מקומו להאריך]:

ליקוטי אמרים

אות ח

ושלושה אלו הם תלת נקודין דאורייתא הנזכר בתיקונים ושמעתי פירושו כי כללות התורה הוא שלוש דברים לעשות כרצון ה' יתברך וכרצון איש ואיש שלא להרע לחבירו וכרצון עצמו גם כן שלא להרע לעצמו ולבקש טובת עצמו גם כן, ואלו השלוש הם הרמוזים במה שאמרו (זוהר ח"ג ע"ג.) אורייתא וקודשא בריך הוא וישראל חד והוא גם כן מה שאמרו (שבת ל"א.) ואהבת לרעך כמוך כלל גדול בתורה, פירוש ואהבת כמה דאת אמר ואהבת את ה' אלקיך שסתם אהבת בני ישראל לה' יתברך ולרעך שיהיה גם כן טובה לרעך וגם כמוך טובה לעצמך, וזהו מעשה בראשית טובת הנבראים עצמם, ומעשה מרכבה רצון ה' יתברך, וסתרי עריות הוא מצד השפעתם לזולתם:

אות טז

ואילו זכו ישראל היה חרות ממלאך המות (שמות רבה ל"ב, ז') כמו שנאמר אני אמרתי אלקים אתם פירוש שם אלקים הוא סוד הצמצום ומדת הדין שהוא סוד הכלי רצה לומר שאתם כלי קיבול להחזיק האור וההשגה מה' יתברך בכל עוז ולא היה מיתה כי אז היה שלימות התיקון, אך המיתה נולד משבירת הכלים שהוא שבירת הלוחות והיינו כי הלוחות שהוא כלי קיבול להתורה שהוא עצם נפשות ישראל כידוע דקודשא בריך הוא ואורייתא וישראל חד פירוש חד ממש.

צדקת הצדיק אות קעט

קעט) בכל דרכיך דעהו (משלי ג' ו') מפורש בשוחר טוב (מזמור קמ"ד) דהיינו שידע בכל דבר שלא הוא הפועל כלל רק השם יתברך. ובזוהר איתא דע ה"ו, גם כן לכך נתכוין כידוע דו"ה הוא קודשא בריך הוא ושכינתיה ויחודם, היינו שהקב"ה שוכן בתוך בני ישראל והוא חד עם כנסת ישראל ואין הם דבר נבדל ממנו כלל. וחז"ל אמרו בברכות (ס"ג.) אפילו לדבר עבירה היינו שבלכתו לעבירה אם ישים אל לבו דכוחו זה ללכת להמרות רצון השם יתברך גם הוא מהשם יתברך כי בלתו מאין לו שום כח כלל. על ידי זה יחלש כח היצר וזהו (שם ה'.) לעולם ירגיז וכו' יקרא קריאת שמע היינו דעהו. וגם בעבר על ידי זה יישר אורחותיך דרך נקרא דרך המלך ואורח הוא מן הצד וכשמקיים דעהו אז נקרא הכל דרך שהוא דרך המלך. אבל גם אורחותיך שכבר עברת והטית מן הצד וחוץ מדרך הראוי אם עכשיו מקיים דעהו ידע שגם זה היה מהשם יתברך ואם כן הוא מיושר:

דברי סופרים אות לו

ובבראשית רבה (ס' ח') דיפה שיחתן של עבדי אבות מתורתן של בנים עיין שם, וכל ישראל הם שורש התורה דאורייתא וישראל חד כי ששים ריבוא אותיות התורה הם הנפשות דבני ישראל ששורשם בדברי תורה:

ובזוהר (תולדות קמ"ה.) ישראל אינון לישנא דאורייתא דמשתעי בה וכו' עיין שם, והיינו בהיותם שורש התורה מה שהם מדברים דברי תורה זהו לשון המדברת של התורה עצמה כי הם חד:

זהו רק ליקוט קטנטן, המעיין בכתביו ימצא עוד דוגמאות רבות לרעיון זה.

איש הישראלי צריך תמיד להסתכל בשכל שבכל דבר!

דווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-19/9/2010 17:31 לינק ישיר 

אם הוא מתכוון שאין בחירה, והאדם שפוט ומתוכנן לגמרי ע"י האלוהים (פאטליזם) אז מה באמת התפקיד של האדם, שיחליט שהוא נהיה רשע ועושה מה שבא לו, ויספר אחרי זה שכך החליט האלוהים.

ואם הוא מבין שישנו איזשהוא החלטה טוטאלית בידי האדם. לאיזה צורך ולאיזה מטרה, כל הסיפורים האלו שלמעשה אנחנו והקב"ה מאוחדים. זה נושא לתיאולוגיה ולא למוסריות ואנושיות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/9/2010 17:43 לינק ישיר 

אם אני לא טועה יש מאמר של הרב שג"ר שהתשובה אצל ר' צדוק היא בעצם הכרה שהכל מהקב"ה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/9/2010 17:46 לינק ישיר 

זה משחק מילים, הפוטר את האדם מאחריות למעשיו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/9/2010 17:48 לינק ישיר 

יש איזו הנחה סמויה, לענ"ד, שמבחינה בין דטרמיניזם במעשה לדטרמיניזם במחשבה. במעשה אין בחירה אולם במחשבה, כיצד להתיחס, יש בחירה. מנין נובע ההבדל הזה איני יודע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/9/2010 17:58 לינק ישיר 

בעל בעמיו.
הרעיון הזה, אכן מופיע פעמים רבות בכתבי רצ"ה, אך מה שבאתי להדגיש, שרצ"ה הולך רחוק יותר. ולדבריו, לא די שהכל מהקב"ה, אלא אנחנו בעצמינו הקב"ה. וממילא לא שייך לדבר על חטא. זו גישה פנתאיסטית מובהקת.

יוחנןפאולוס.
אייני חושב שרצ"ה משתמש ברעיון זה כדי לפטור אדם מאחריות למעשיו, [למרות שאתה צודק, ובקלות אפשר לקחת את הרעיונות הללו לכיוון הזה], אלא להיפך, לומר למי שחטא, וליבו שבור מעוצמת החטא, שעצם התחושת המרירות שיש לו כעת, והשגת גודל הטעות שעשה בחטא, היא היא רצון ה', בבחינת "לית נהורא כההוא נהורא דנפיק מגו חשוכא", וכמאמרם - "במקום שבע"ת עומדים צדיקים גמורים אינם יכולים לעמוד".
אבל אני בהחלט מסכים איתך, שהשימוש ברעיונות מסוג זה הוא מסוכן מאד.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-19/9/2010 18:27 לינק ישיר 

מה זה אנחנו בעצמינו הקב"ה?
מותר לומר דברים כאלו?
אמנם יש מושג שנשמה זה חלק אלוק ממעל,אבל זה משהו שונה.
טוב,האמת,שבדברים האלו ממש אין לי הבנה,אבל נראה לי שזה מדרון חלקלק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/9/2010 19:03 לינק ישיר 

פשוט אין ברירה, הפוך בה והפוך בה נגיע לאותו דבר,
כי אפי' שכל היקום כולל הכל היא רק רצונו ? ורצונו זה הוא ולא מחוץ לו ? אז הגענו לאותו תשובה, 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/9/2010 20:05 לינק ישיר 

מקס

כתלמיד מובהק של האבן עזרא, וודאי הפאנתאיזם קרוב לליבך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/9/2010 20:09 לינק ישיר 

בעלהגדה כתב:
מקס

כתלמיד מובהק של האבן עזרא, וודאי הפאנתאיזם קרוב לליבך.

האבן עזרא היה הורג אותי על דברי,
אבל בתכלס אין ברירה אחרת, אדרבה תן פיתרון אחר,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/9/2010 20:17 לינק ישיר 

האבן עזרא לא היה הורג אותך, כי משנתו היא על סף הפאנתאיזם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/9/2010 20:34 לינק ישיר 

מקס

אציין לך שלושה מקומות בהם האבן עזרא סותם סוד "הכל וחלק".

בראשית יח כא ד"ה ויש אומרים הכצעקתה וכו' שהכל ידע כל חלק על דרך כל...

במדבר כ ח ד"ה קח

במדבר כב כח ד"ה אמרו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/9/2010 20:50 לינק ישיר 

בעלהגדה כתב:
מקס
אציין לך שלושה מקומות בהם האבן עזרא סותם סוד "הכל וחלק".
בראשית יח כא ד"ה ויש אומרים הכצעקתה וכו' שהכל ידע כל חלק על דרך כל...
במדבר כ ח ד"ה קח
במדבר כב כח ד"ה אמרו

בעל
ידעתי למה אתה מתכוון,
אבל לדעתי לאבן עזרא לא היה משנה ברורה לאפוקי המומחים אחרים שאומרים שכן היה לו,
בכלל אני בדיעה שאין בכלל משנה ברורה לאף חכם בהיסטוריה,
כל הדוקטורנטים למיניהם שחייבים לכתוב משהו יאמרו לך שלפלוני היה משנה כזאת וכזאת,
אם היה בעולם משנה ברורה ? כבר היינו בגאולה והבן,

אבל בעניין האלוקות אין לנו אפשרויות אחרות, ואמרתי לך שאדרבה תנסה לתת פתרון אחר,
אפי' אם ח"ו נכחיש את האלוקים ? יש לך היום את המפץ שזה אותו דבר, "החלק ידבק בכל" בלי התנאי שהחלק ידע את הכל וכו'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/9/2010 23:22 לינק ישיר 

אני לא בטוח שמה שאומר זוהי כוונתו של רבי צדוק שגם אני כשהייתי לומד אותו הרגשתי שיש פה משהו שמהלך על גבולות הדעת שלנו.
בכל אופן אם אני זוכר נכון בהקדמה לאורות הקודש של הרב קוק הרב הנזיר מחלק בין "הכל אלוהות" דהיינו אנחנו ואלוהים חד המה, לבין הכל באלוהות שאנו כלולים באלוהות מצד האמת.
אנסה לומר איך אני מבין את זה.
כשברא ה' את העולם הוא צמצם את עצמו ויצר חלל באופן כזה שלאדם ישנה תחושה שהוא ישות עצמאית בעלת בחירה וכו' וכו'.
מצד האמת כל החלל הזה גם הוא כלול באלוהות ורק מצד האדם נראה שיש כאן חלל פנוי.
רבי צדוק בענין הזה מנסה ללמד אותנו שעיקר עבודת האדם היא לחשוף\להכיר\להפנים את העובדה הזו.
כמדומני שרבי צדוק בבואו להתמודד אם שאלה הבחירה הוא משאיר את זה בתחום שאותו אי אפשר להבין, והדגש הוא שלאחר מעשה\החטא יש לחזור ולהכיר בהבנה הזו שהכל באלוהות ואין זה פנתיאזם כי האלוה מצד עצמו הרבה יותר גבוה ועליון מאיתנו ומהמציאות שהוא יצר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/9/2010 23:50 לינק ישיר 

שוב משחק מילים,
הישות הזאתי שמרגישה עצמה שהיא עצמונית. היא "אלוהים" או לא?

מה משנה התחושה שלנו שאנחנו עצמאיים, אם בעצם אנחנו חלק אלוה שהפך עצמו למרגיש עצמאי...?!

אין הבדל בין פאנתאיזם לפאנאנתאיזם מלבד סיבוך-מושגים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/9/2010 00:15 לינק ישיר 

yhadad כתב:
כמדומני שרבי צדוק בבואו להתמודד אם שאלה הבחירה הוא משאיר את זה בתחום שאותו אי אפשר להבין,.

אז אני יעזור לך אולי
הוא טוען פשוט כך (וכאן הפותח האשכול צודק) "כידוע במקום שיש בחירה אין ידיעה, במקום שיש ידיעה אין בחירה"
כלומר: החשיבה האלוקית היא חשיבה כשלנו, שזה אומר שאין לאלוקים ידיעה בבחירה, רק בידיעה מוכרחת בלתי בחירית,

כמו שלנו אין ידיעה בחירית רק ידיעה מוכרחת ? כך גם האלוקים, במילא נשאר השאלה של הבחירה במקומה, אם אלוקים יודע ש,,, איך אני יכול לא,,,???

אבל הרמב"ם אומר לא: אין חשיבת האדם כחשיבת האלוקים, במילא אין כאן שאלה, האלוקים יודע גם ידיעה בחירית,
הידיעה שלו לא מכריחה, כי אם כן ? זה כבר לא ידיעה בחירית רק מוכרחת  

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > פנתאיזם קיצוני במשנת רצ"ה מלובלין
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext