בית פורומים פורום הפילוסופיה

3 רגשות 4 הבנות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-3/10/2010 15:40 לינק ישיר 
3 רגשות 4 הבנות

גאווה וקנאה

1- הגאוותן מתנשא על הזולת... 2- המקנא לעומת זאת מרגיש נחות ביחס לזולת

3- הצד השווה שביניהם שהן הגאוותן והן המקנא מודדים ומעריכים את עצמם ביחס לזולת, ולא ביחס לעצמם.

ענווה

4- הענוותן אינו מתנשא ואינו חש נחיתות ביחס לזולת מכיוון שהוא אינו מודד את עצמו ביחס לזולת, אלא מודד את עצמו באופן אובייקטיבי ביחס לאמת מידה מוסרית בו הוא מאמין.

האם אכן ניתן לומר שעניו פירושו אובייקטיבי?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/10/2010 16:21 לינק ישיר 

והיות שמדובר ביצרים אז מה השאלה, האם עניו מצליח כל הזמן להיות רציונל והגאוותן לא מצליח כל הזמן, הרי הגוותן גם יודע שהוא בגלל היצר לא ממש רציונל כרגע, וכן המקנא,

רצוני לומר שאין באמת גאוותן ומקנא ועניו, זה שאלה של זמן מסויים, ומקום מסויים, וכלפי מי,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2010 09:29 לינק ישיר 

בגדול אתה צודק, אבל באופן כללי אנשים נבדלים באופיים. אך לא זה העניין, השאלה היא האם ענווה הוא רגש אובייקטיבי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2010 10:05 לינק ישיר 

הייתי אומר שמידת עניו לא מפריע לאובייקטוויות מה שאין כן מידות אחרות,

זה עניין של תשומת לב, כמו תפילה ולימוד מוסר הם בכדי לשים לב, כך אדם צריך לשים לב לרציונל שלו,
שאדם הוא עניו קל לו יותר לשים לב לזה, 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/10/2010 01:25 לינק ישיר 

אסטרו נט, אתה בעצם מעמיד את מידות  הגאוה והקנאה זו מול זו כהפכים למרות שבעצם התפיסה המקובלת היא שהענוה היא הפך הגאוה בגלל שהגאותן מרגיש עצמו מעל הזולת והענו מתחת לזולת, המקנא, לכאורה בקטגוריה אחרת לגמרי.
ולפי מה שאתה אומר המקנא הוא הפוך מגאה והענו הוא בכלל אובייקטיבי כי לא נמדד בכלל ביחס לאחרים, 
אבל מה פתאום שתגיד דוקא על הענו שהוא אוביקטיבי כי הוא נמדד בחס לאמת מידה מוסרית יותר מהגאותן?! אם יש איזה רמה מסוימת של מוסריות שהענו נמדד ביחס אליה אז בדיוק אותו דבר גם הגאותן נמדד ביחס אליה רק מהכיוון השני, לא?
וכי בגלל שלזה יש נטיה חיובית ולזה שלילית אז זה הופך את החיובי לאוביקטיבי ואת השלילי לסוביקטיבי? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/10/2010 11:35 לינק ישיר 

הגיוניי, שפלות (הגורם לקנאה) הוא ההפך מגאווה ולא ענווה, ענווה הוא מידה אמצעית בין הגאווה לשפלות.
הצד השווה שביניהם לכאורה הוא ששלושתם מודדים את עצמם ביחס לאחרים, הגאוותן מעל אחרים, השפל מתחתם, והעניו רואה את עצמו כשווה בין שווים, אבל זה לא מסתדר לי כי אם העניו מצד האמת אינו שווה בין שווים אלא יותר מהם או פחות מהם אז יוצא שהוא משקר לעצמו ואז כיצד ניתן לומר על ענווה שהיא מידה טובה? כמו כן כיצד ניתן לומר על שפלות שהי מידה טובה אם מצד האמת האדם לא שפל מאחרים (מעבר לכך השפלות גם גורמת למידת הקנאה שהיא מידה גרועה בפני עצמה)

לכן אני מנסה לבנות שתי מצבים לשלושת המידות הנזכרות, האחד שמשווה את עצמה לאחרים והשניה שמשווה את עצמה לאמות מידה מוסרית אובייקטיבית.

השוואה לזולת:
גאווה... חושב שהוא מעל הזולת
ענווה... חושב שהוא שווה לזולת
שפל... חושב שהוא פחות מהזולת

השוואה למוסר:
גאווה... חושב שהוא יותר ממה שהוא צריך
עניו... חושב את עצמו שהוא כמו שצריך
שפל... חושב שהוא פחות ממה שהוא צריך

לכאורה כל שלושת המידות מהסוג הראשון הם טובים כל עוד ההשוואה היא מחשבתית ולא רגשית, כלומר כל עוד האדם לא מודד את ערכו לפי ההשוואה הזו אלא בוחן את עצמו ביחס לאחרים רק כדי להכיר את מקומו במציאות, ברגע שזה הופך לרגשי זה פסול (אם הוא לא מעריך את עצמו לפי ההשוואה הזו זה לא יהפוך לרגשי). כמו כן הגאוותן מהסוג השני פסול בכל מקרה, העניו מהסוג השני במצב הכי נכון לכאורה, אלא שלפי הספרים יש לנהוג קצת במידת השפלות כדי שהאדם לא ירגיש מושלם ופטור מעשייה.

(בפתח האשכול התכוונתי לגאווה מהסוג הראשון, ולענווה מהסוג השני, וקנאה התכוונתי לשפלות מהסוג הראשון שהוא הגורם לקנאה, למען הסדר הטוב הסרתי כעת את המילה קנאה ובמקומה הנחתי את המילה שפלות)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/10/2010 23:42 לינק ישיר 

לשאלה עצמה אני עונה "כן".

אבל הערה קטנה...עניו לא מעריך את עצמו מצד עצמו אלא מצד מה שה' נתן לו להיות...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/10/2010 09:34 לינק ישיר 

ומה עם בחירה חופשית? האם מעשיו הם לא מצד עצמו? לגבי נכסיו החומריים אתה צודק שהוא צריך לייחס את זה להשגחה פרטית ולא לעצמו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/10/2010 15:30 לינק ישיר 

קודם כל - שאלתך טובה מאד. מישהו היה חייב לשאול אותה. (גם לי היא עלתה בראש כשכתבתי אבל לא היה לי כח להיכנס...)

תשובה : בחירתו היא בתחום הכוחות שניתנו לו מאת ה' ועל כן הוא מודה לה' על האפשרות הפוטנציאלית שלו להגיע עד הרמה בה הוא נמצא. וזה שאינו מחזיק מעצמו על כך זה כיוון שהוא חש מחויבות להגיע לזה מצד האמת. וכן מצד הכרת הטוב. ועוד שהרי כל התעלותו היא בסופו של דבר מצד האמת לטובתו.

תוקן על ידי הראיה ב- 06/10/2010 15:32:35

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/10/2010 19:25 לינק ישיר 

הכוחות שניתנו לו מאת ה' הם "הנכסים החומריים" שכתבתי. ברור אבל שיש לאדם להעריך את עצמו לפי מעשיו ולא לבטל את עצמו מכל וכל. השקפת עולמך כפי שבאה לידי ביטוי כאן ובאשכולות אחרים טומנת בחובה חיי עצב ודיכאון. תחשוב על זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/10/2010 21:30 לינק ישיר 

אחחחח...זה כ"כ לא נכון...

אתה כ"כ לא מכיר אותי...

לגבי הדיון הקודם קודם אבהיר לך !!!

באותה מידה שלשיטתי אדם יוכל ברגעים השמחים להתייחס גם לדברים הפחות טובים, ברגעים העצובים יוכל הוא גם לראות את האור - מה שבחייך העגומים - לא תוכל לראות כי זה יתבטל יחד עם הדברים הרעים...תחשוב על זה. ;-)

ולגבי הדיון כאן:
לגבי "הנכסים החומריים" זה לא הכוחות שכתבתי כי דיברתי על הכוחות להגיע לדברים רוחניים, להגיע לדרגות גבוהות בעבודת ה'...

וזה שאדם מעריך את עצמו מצד הכוחות שנתן לו ה' ית', אינו מבטל את עצמו. הוא מרגיש שהוא שווה כי ה' נתן לו להיות שווה. וממילא הוא הכי שמח שיכול להיות - הוא קיבל את הכוחות הכי גדולים וקיבל אפשרות לעשות נח"ר לבורא ית'! יש יותר טוב מזה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/10/2010 22:07 לינק ישיר 

נו טוב, לא התכוונתי אליך ספציפית, אני מניח שכשאתה הולך לעבודה אתה לא בוכה על הביטול תורה שבכך, או כשאתה מתניע את הרכב או מפעיל מזגן אתה לא מצטער על זיהום האוויר שאתה גורם אלא נהנה וחי את החיים. כך שהרעיון מבחינתך הוא תאורתי ואני גם מקווה בשבילך שלא תנסה אותו:)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/10/2010 07:35 לינק ישיר 

א. אני לומד בישיבה...

ב. זה שאינני מייסם את הרעיון בכל דבר קטן זה שוב מפני שאינני אדם אידיאלי...אבל ודאי שאדם אידיאלי צריך לחשוב גם על התוצאות השלישליות של כל דבר שעושה אף שזה קשה מאד.

ג. מקווה שאגיע לדרגה שהוא ינבע מאליו בלי שאכריח את עצמי לכך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/10/2010 14:56 לינק ישיר 

אסטרו_נט כתב:
גאווה וקנאה

1- הגאוותן מתנשא על הזולת... 2- המקנא לעומת זאת מרגיש נחות ביחס לזולת

3- הצד השווה שביניהם שהן הגאוותן והן המקנא מודדים ומעריכים את עצמם ביחס לזולת, ולא ביחס לעצמם.

ענווה

4- הענוותן אינו מתנשא ואינו חש נחיתות ביחס לזולת מכיוון שהוא אינו מודד את עצמו ביחס לזולת, אלא מודד את עצמו באופן אובייקטיבי ביחס לאמת מידה מוסרית בו הוא מאמין.

האם אכן ניתן לומר שעניו פירושו אובייקטיבי?

הגאוותן אינו רק מקנא ביחס לזולת. הייתי מגדירה אותו יותר כ''צר עין'' זאת משום שאין זה משנה אם לו יש את הדבר המסויים עליו הוא מקנא, או האם יהיה לו אותו בעתיד. עיקר הקנאה היא: מדוע יש זאת לשני?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/10/2010 18:03 לינק ישיר 

הערה נכונה! הגאוותן יכול לההפך לשפל מדי פעם (את המילה קנאה החלפתי במילה שפל כי הקנאה היא רק תוצאה של השפלות) ואז גם יקבל תכונות של מושפל (כמו קנאה), אבל בכללי הוא בעיקר גאוותן ולא מקנא, כך גם השפל יכול גם להתגאות מדי פעם אבל לרוב הוא שפל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2010 13:15 לינק ישיר 

לדעתי מוכרח כדברי אסטרו נט, שכתב שעניו ענינו אובייקטיבי, ומודד  עצמו ביחס למטרתו, ולא ביחס לעומדים סביבו.
כי אחרת לא יתכן שום פירוש מסתבר בענין מידת הענוה מהי, דלומר שאדם המוכשר מחבירו יפחית מערכו בכדי להיחשב עניו, הרי זה שקר, ואין זה יתכן שאדם נדרש לשקר עצמו בשביל לקנות את מידת הענוה.
אך אם נאמר כדבריך, שעניו הריהו נמצא במקום אחר, וסולם מדידותיו יצוק במקום שונה לגמרי, [וכמו שכינית אותו אתה "אובייקטיבי"], ולעולם אין הוא מודד-משוה עצמו ביחס לחברה כלשהי, רק אז תיתכן הבנה כל שהיא בענינה של מידת הענוה.
נכון אמנם שזו עבודה קשה מנשא, אך זה הכיוון, וזו הדרך האמיתית שילך בה חפץ ההבנה.
זו דעתי העניה בענין.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אחר > פורום הפילוסופיה > 3 רגשות 4 הבנות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext