בית פורומים פורום הפילוסופיה

ויכוח בין השכל לרגש - הכיצד יוכרע?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-7/10/2010 01:56 לינק ישיר 
ויכוח בין השכל לרגש - הכיצד יוכרע?

נקודת ההנחה הינה כי כאשר מבקשים להכריע דיון בין יותר מצד אחד אין ההכרעה יכולה לבוא מתוך אחד הצדדים בנידון שכן הוא רק צד וצד בויכוח אינו יכול להיהפך להכרעה. והלא ברור הוא כי אם כל צד בפני עצמו היה צריך להיות זה שיכריע את הנידון היה מכריע כמותו ולא כמו הצד עליו הוא חולק, ופשוט.

דוגמא לדבר - אחד מי"ג מדות שהתורה נדרשת בהם ה"ה "וכן שתי כתובים המכחישים זה את זה עד שיבוא הכתוב השלישי ויכריע ביניהם"

לכאורה הוא מובן מאד כי כאשר נביט בפסוק אחד יאמר לנו דבר מסוים וכשנביט במשנהו יאמר לנו הפכו, א"כ אף לא אחד משני פסוקים אלו יוכל להיות המכריע מפני שא"כ ימצא בידנו שני הכרעות סותרות ושוב נצטרך הכרעה בין שני ההכרעות, אשר ע"כ אין לנו טעם בהכרעת הנידון ע"פ הצדדים עצמם כי אם בדבר חיצוני והוא הפסוק השלישים המכריע ביניהם.

(אם כי עדין אפשר לשאול מה עדיף הפסוק השלישי על פני קודמיו שהם הצדדים והוא המכריע, מפני מה נחשב הוא מכריע ביניהם ולא צד כמותם? אך אכמ"ל רק הדוג' הנצרכת לענינינו)

ומעתה, הכיצד לדעתכם איפוא תבוא הכרעה בספק הנוצר לדוג' בין השכל לרגש, כאשר השכל מורה לעשות דבר מה ואילו הרגש מורה את הפכו?

ולהבהרה נוספת - אין השאלה אחר מה יש לילך אחר הרגש או אחר השכל, אלא איך בכלל ניתן להכריע דיון שכזה?  

הלא הכלים אשר עמם אנו מכריעים בדר"כ את ספקות חיינו היומיומיים אינם רלוונטים כלל בנידון זה, שכן השכל המורה את דרכנו, במקרה זה הלא הוא צד ואין צד נהפך למכריע כאמור וכן הרגש.

אם כן על פי מה תבוא ההכרעה לדעתכם?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/10/2010 12:45 לינק ישיר 

הרעיון של השאלה מעניין אבל לדעתי לא צריך להרחיק לכת ולהכריע את הדיון שאתה מדבר עליו מדבר אחר חיצוני לגמרי, אפשר פשוט לבדוק, שהאדם יעמיק אצלו ויגלה מה יותר חזק ממה האם השכל יותר חזק אז שיעשה מה שהשכל אומר לו לעשות ואם הרגש יותר חזק אז שיפעל על פי הרגש. בקיצור, לא מסתבר שהשכל והרגש יהיו שקולים ממש באותו מידה אלא יש משהו שמושך יותר, אז שילך אחרי המשיכה החזקה יותר.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/10/2010 14:09 לינק ישיר 

השימוש עם השכל נעשה כאשר ישנם רגשות סותרות שוות בערכן (דו ערכיות) והשכל מכריע בין שתי הרגשות על ידי חיזוק של אחד מהם או ע"י החלשת האחר באמצעים לוגיים. האם נעשה פה צדק? השכל בהחלט יכול לטעות. אבל זה המעט שחנן אותנו הא-ל. האם תאורתית ניתן להגיע עם השכל להכרעה אמיתית? זה כבר מתקשר לשאלה הפילוסופית הידועה האם בכלל קיים אמת מוסרית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/10/2010 22:43 לינק ישיר 

לענ"ד - כל רגש נובע משכל אם נחתור לעומקו.

אך ברגש יכולים להיות טעויות: אם לאדם יש סלידה מאחר. זה יכול לנבוע מכמה סיבות:

1. הוא מקנא.
2. האדם הזה הוא טיפוס בעייתי.

אם הוא מקנא - הוא צריך להתגבר ולהתחבר אליו.
אם האדם בעייתי יש להתרחק ממנו...

בשביל זה יש צורך להתחיל לחשוב עם השכל, לרדתלפרטים ולבדוק ממה נובעת הסלידה.

אם אין אפשרות - לדעתי - השכל מכריע! כיוון שהרגש לא מוכח כנכון, לא ברור האם נובע מדבר חיובי או שלילי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/10/2010 19:05 לינק ישיר 

אסטרו נט, לא כ"כ הבנתי אותך, התפקיד של השכל לדעתך זה להכריע רק בין רגשות סותרות? ומה אם אין רגשות סותרות אלא יש רגש ברור ושכל ברור שככה הבנתי את השאלה של האשכול, אז אתה אומר שבמקרה כזה השכל לא יכול להכריע? אז מה כן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/10/2010 19:46 לינק ישיר 

לא אמרתי שבמקרה כזה השכל לא יכול להכריע, בכלל לא התייחסתי למצב אותו אתה מציג..
לעצם העניין
אני חושב כמו שהראיה כתב שגם הרגש בסופו של דבר נובע מהשכל (מהשכל שלך או ממי ששטף לך את המוח) אז הוויכוח הוא בין רמת המשכל של העבר לרמת המשכל העכשווי, לשכל העכשווי יש מידע וטיעונים חדשים שלא היו לו בעבר ולכן מן הדין שהוא יכריע. האם השכל העכשווי צודק? זו כבר שאלה אחרת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/10/2010 13:48 לינק ישיר 

חזן גדול: גם אם אחד הצדדים יותר חזק ומושך, עכ"פ א"א להכריע כמותו, כי הוא בכ"ז תמיד נשאר רק צד, וכמו שהקשה ראציונלסטי, כך שאין סיבה ללכת לצד היותר נראה.

ולעצם הענין: לעולם אין להתייחס לרגש כצד לוחם מול השכל, כי ודאי וודאי שהשכל הוא לבדו המסתפק והמכריע תמיד בין שני צדדים, אך לעיתים מופיע הרגש כ"נתון" בספיקות השכל, ועל השכל להכריע האם ללכת אחרי משיכת השכל אם לאו, וכמו שבשכל עצמו ישנם מספר צדדים לכאן ולכאן לפי הנתונים השכליים, כך יש לו צדדים נוספים המופיעים ממקור הרגש, אך לעולם אין לרגש כוחות משלו להכרעה, [וגם אם החלטתי כמו הרגש, הרי עשיתי זאת בשכל, וגם הפעולה עצמה נעשית מתוך השכל שמחליט גם על הפעולות].

אולי כיונתי בזה לדעתו של "הראיה".

אך לדעתי השאלה היתה צריכה לבא באופן שונה, ולהישאל כך: "מיהו האני". כי אם נאמר שבכל אדם ישנה יישות חיצונית לשכל ולרגש, והיישות הזאת נקראת ה"אני" של כל אדם, והיישות הזאת היא שמכריעה את הספיקות, וחווה אותם, ממילא אין מקום לשאלה זו, כי באמת בא הצד השלישי והכריע ביניהם. [ויש לזה מקום רב בספרים, ונדמה לי שכך הפקתי בעבר ממאמרו של הגרי"ד סולובייציק 'איש האמונה הבודד', וצריך לעיין בזה שוב]

אשמח מאוד לדעת ממכם יותר בענין שאני מציג כעת. [אולי זה ענין לאשכול חדש].
דוד.

תוקן על ידי דודבר ב- 15/10/2010 14:05:32

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/10/2010 14:02 לינק ישיר 

תוקן על ידי דודבר ב- 15/10/2010 14:04:49

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2010 16:21 לינק ישיר 

הראיה ואסטרו נט, לדעתי אין שום קשר בין הרגש לשכל וכמו שלא נגיד שהשכל נובע מהרגש ככה לא נגיד שהרגש נובע מהשכל. יש מכיכות שבאים מהמח ויש מהלב. למה לערבב?  

דודבר, אני יכול להסכים איתך  שלמעשה ההכרעה בסופו של דבר היא של השכל והרגש הוא נתון אחד בתוך השיקולים של השכל וזה דוקא רעיון יפה אבל אין לו שום קשר למה שאמר הראיה שהרגש בעצמו נובע משכל. בודאי שיש רגש ויש שכל ואין קשר בין השנים רק שההכרעה נתונה לשכל בלבד ולא לרגש ממילא כמו שאמרת שהרגש הוא רק נתון אבל השכל הוא המכריע. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2010 18:32 לינק ישיר 

דודבר
אתה טוען שהרגש לא יכול להכריע בלי שהשכל יתערב, אבל העובדה שבעלי חיים מתפקדים בלי שכל סותרת את טענתך.

חזן
אולי לא הבנת את כוונתי, הרגש והשכל הם שני דברים נפרדים אבל במהלך החיים הם בונים האחד את השני.

ישנם רגשות והתנהגויות שהם אולי גנטיים, אבל עיצוב הרגשות באדם באים בעיקר ממקורות התנהגותיים או קוגניטיביים דהיינו מחינוך שקבל בילדות וחוויות שעבר בחייו, וגם ממקורות קוגניטיביים דהיינו מתפיסות עולם שהוסקו בעבר ממחשבה לוגית.  בבעלי חיים אין את השכל והמחשבה הלוגית ולכן הרגשות שלהם נובעים רק מהחלק הגנטי או ההתנהגותי דהיינו אילוף על ידי אדם או על ידי הוריהם או התנסויות עצמאיות שהם חוו. ובעצם כפי שהרגש יכול לנבוע מהשכל כך גם השכל יכול לנבוע מהרגש דהיינו כתוצאה מחוויות והתנסויות רגשיות בעבר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2010 19:28 לינק ישיר 

לדעתי יש את ה"אני"
ויש את היצרים,
ויש את השכל = מכשיר מדידה,

ה"אני" מחליט לשמוע לשכל או ליצר,
ה"אני" הוא המכריע הסופי בין השכל לרגש או יצר או כל השפעה מבחוץ וכדומה,

אני לא מבין מה הבעיה דווקא בין השכל לרגש,
מה זה רגש ? זה אינטואיציות שהאדם בנה לעצמו (שכל\יצרים) וחונך להם, וכמובן מושפע מהסביבה,
הרי לא הרגש שלנו כמו הרגש של הערבים למשל,
ועוד: אין רגש מוחלט, ויש שכל מוחלט,
הרי השכל זה התבונה, והתבונה אצל כולם אותו דבר, כמו 1+1=2
אם שכל אפשר להסביר לכולם,
מה שאין כן רגש אי אפשר לתת לכולם ולהסביר לכולם,

יוצא:
1, שכל\תבונה: הם תוכנה לכל בני אנוש, לכולם אותו שכל כמו מחשב\תוכנה, (זה שלא כולם יודעים איך לשחק במחשב ?! זה הבעיה שלו עצמו, שילמד,)
2, רגש ויצרים: זה האדם בונה לעצמו, לא קיבל את זה מלידה,
3, ה"אני" מחליט ומכריע לפי מה ולפי איזה מינון לתת לרגש או ליצרים,
והחשוב ביותר לה"אני" ?! זה השכל, (כן הגולם הקר הזה שלא נותן לנו לחיות, הכל אצלו מתמטיקה כזה סוג קר ואכזרי, לא מבין את היצרים ובוודאי לא מבין את הרגש, ולכן ה"אני" לא ממש אוהב אותו ובדרך כלל הולך לפי היצרים והרגש, ואם ה"אני" צריך בשביל היצרים והרגש את העזרה של השכל ?! אז ידע כבר איך להשתמש בו, טובבבבב זה היה מוסר לעצמי כמובן,,,,,,) 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2010 10:04 לינק ישיר 

"האני" הוא לדעתי האופן שבו האדם מרגיש ומתנהג הלכה למעשה לאחר שתיווך בין "הסתמי" "לאני העליון". כדי לתווך ביניהם האני משתמש בשכל או בניסיון. אפשר לומר שהאני הוא השכל\ניסיון בעצמו, או כפי שכתבתי שהאני הוא התוצאה הרגשית וההתנהגותית הנובעת מהשכל\ניסיון. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2010 11:26 לינק ישיר 

אסטרו_נט כתב:
"האני" הוא לדעתי האופן שבו האדם מרגיש ומתנהג הלכה למעשה לאחר שתיווך בין "הסתמי" "לאני העליון". כדי לתווך ביניהם האני משתמש בשכל או בניסיון. אפשר לומר שהאני הוא השכל\ניסיון בעצמו, או כפי שכתבתי שהאני הוא התוצאה הרגשית וההתנהגותית הנובעת מהשכל\ניסיון. 

אף אחד עוד לא מצא את ה"אני" אבל מה ומי שזה לא יהיה, הוא מעל כל הרגשות והיצרים והשכל, במילא הוא המחליט,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2010 12:54 לינק ישיר 

אסטרו_נט כתב:
דודבר
אתה טוען שהרגש לא יכול להכריע בלי שהשכל יתערב, אבל העובדה שבעלי חיים מתפקדים בלי שכל סותרת את טענתך.

חזן
אולי לא הבנת את כוונתי, הרגש והשכל הם שני דברים נפרדים אבל במהלך החיים הם בונים האחד את השני.
.

מאה אחוז! הרגש והשכל הם יכולים אולי לבנות אחד את השני במהלך החיים אבל הם לא נובעים אחד מהשני כמו שאמר הראיה.

ומה שכתבת לדוד שבעלי חיים מתפקדים בלי שכל אני מפקפק מאד בהוכחה הזאת כי הרי בודאי שהם לא מתפקדים ע"י רגש יותר מע"י שכל ואם אין להם שכל אז גם לא רגש אלא מה? לא יודע, אולי אינסטינקטים. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2010 16:02 לינק ישיר 

maxmen כתב:
אף אחד עוד לא מצא את ה"אני" אבל מה ומי שזה לא יהיה, הוא מעל כל הרגשות והיצרים והשכל, במילא הוא המחליט,

לא הבנתי- מי זה האני שאליו אתה מכוון- למה צריך אותו- ומנין לך שהוא קיים- ומה הוא מוסיף לדיון כאן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2010 16:43 לינק ישיר 

אני חושב שמה שלא יהיה ה"אני" הזה הוא ראוי לאשכול חדש.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אחר > פורום הפילוסופיה > ויכוח בין השכל לרגש - הכיצד יוכרע?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext