בית פורומים עצור כאן חושבים

כללי תורת ההיגיון (לוגיקה) לטובת כולנו,

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-7/12/2010 00:29 לינק ישיר 

שותףסוד כתב:
  מקסמן קח אותו לעסקים שלך בשוויץ, יש לו ראש טוב גם בשביל לעשות כסף.

את זה מנין לך ? ולא לחכמים לחם,
ואתה יודע למה ?
אומרים שאדם הראשון כולל כל הנשמות שכל האנושות,
אז מי שאכל יותר עץ הדעת ?! יש לו יותר דעת וחכמה, מצד שני הקללה של וזעת אפיך חל עליו יותר,
מי שאכל פחות, אז כסף ישלו כי אין עליו קללה חזקה, מצד שני דעת אין לו,
(הכל בצחוק כמובן) 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2010 00:35 לינק ישיר 

מקס הביאור בפסוק ולא לחכמים לחם הוא בדיוק הפוך מהבנתך.

זה על משקל -לא לגיבורים כח.

כלומר כח הגבורים ולחם החכמים הכל מאלוהים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2010 01:09 לינק ישיר 

אברום_בורג כתב:
מקס הביאור בפסוק ולא לחכמים לחם הוא בדיוק הפוך מהבנתך.
זה על משקל -לא לגיבורים כח.
כלומר כח הגבורים ולחם החכמים הכל מאלוהים.

זה לא היה ביאור זה היה בצחוק כמובן,
אגב: ראה מה מפרש האבן עזרא (עמוק מאוד) והנה וגם לא לחכמים לחם - שהיה ראוי להיותם מושלים בכסילים ויהיו רשים והדבר הפוך ברוב:
ובשאלות הידועות הוא בוכה על זה מאוד, והנה, שאלה כה, ולמה כחות יגביר - הקטן על הגדול,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2010 04:53 לינק ישיר 

maxmen כתב:
  מקסמן קח אותו לעסקים שלך בשוויץ, יש לו ראש טוב גם בשביל לעשות כסף.

את זה מנין לך ? ולא לחכמים לחם,
ואתה יודע למה ?
אומרים שאדם הראשון כולל כל הנשמות שכל האנושות,
אז מי שאכל יותר עץ הדעת ?! יש לו יותר דעת וחכמה, מצד שני הקללה של וזעת אפיך חל עליו יותר,
מי שאכל פחות, אז כסף ישלו כי אין עליו קללה חזקה, מצד שני דעת אין לו,
(הכל בצחוק כמובן) 

בקיצר, אתה גיבור על אחרים ומלא סיפורים.
קדימה קח אותו לעבודה ותראה איך הוא משגע לקליינטים שלך את הראש.
ברצינות, תראה איך שטייניץ עושה כסף בשביל המדינה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2010 12:52 לינק ישיר 

צענערענע כתב:

"ניתן להבין את המשפט "אם אקנה מחר נעליים - אז בהכרח אקנה מחר נעליים" בשני אופנים: 1. אם אקנה מחר נעליים, הרי שקניית הנעליים מחר היא מאורע הכרחי - אין אלטרנטיבות בהן אינני קונה מחר נעליים. 2. בהכרח -- אם אקנה מחר נעליים, אקנה מחר נעליים - אין אלטרנטיבות בהן אני קונה נעליים אבל אינני קונה נעליים. המשפט הראשון הוא שקרי ואילו השני אמיתי. "

שים לב מה עשית.

אני טענתי ששני חלקי המשפט יחד יוצרים  משפט חסר פשר כפי שהסברתי לעיל.
ומה אתה עשית?לגבי המשפט האמיתי שינית את סדר המילים וכתבת:  "בהכרח-אם אקנה מחר נעליים אקנה מחר נעליים."  ובכך שינית לגמרי את מה שכתבת בהתחלה.

המשפט המשוכתב הוא פרשנות סבירה למשפט המקורי -- ראי בהמשך כאן

כי המשפט:"בהכרח-אם אקנה מחר נעליים אקנה מחר נעליים "הוא משפט עם פשר מה שאין כן המשפט שאותו הצגת בהתחלה:" אם אקנה מחר נעליים אז בהכרח אקנה מחר נעליים "-שהוא חסר פשר.

כפי שהסברתי כבר באחת ההודעות לעיל [שאת לא טרחת לקרוא ואמרת: עזוב אותך מכל ההסברים הארוכים האלה] המשפט איננו חסר פשר

סדר המילים קובע את משמעות המשפט.

נכון שגם סדר המילים -- אבל לא רק: גם טון דיבור, פיסוק וכו' -- ראי בהמשך כאן

אצטט את הקטע הרלוונטי מתוך הרשימה -- את לא חייבת לקרוא אם לא בא לך, אבל אל תחזרי לפה להתווכח לפני שקראת:

"

עכשיו, הבה ננתח את טיעון 1:

נתחיל מהנחה (א): 

עבור כל מאורע אפשרי עתידי, אם המאורע יתרחש, אז בהכרח הוא יתרחש

ניתן לקרוא הנחה זו בשני אופנים:

(א.1): עבור כל מאורע אפשרי X [אם (X יתרחש), אז (בהכרח [X יתרחש])]

(א.2): עבור כל מאורע אפשרי X [אם (X יתרחש) אז-בהכרח (X יתרחש)]

שימו לב להבדל שבין שתי הקריאות: בקריאה (א.1), האופראטור "בהכרח" נסוב על התרחשות המאורע, בעוד שבקריאה (א.2), ה"בהכרח" מוצמד ל"אז" -- וכך הוא מציין שמדובר באימפליקאציה לוגית ולא רק מטריאלית גרידא. 

במילים אחרות, ניתן לתרגם את (א.2)  ל:

(א. 2') עבור כל מאורע אפשרי  X [
בהכרח[אם (X יתרחש) אז (X יתרחש)]]

הטענה הזאת [הן בגרסא (א.2) והן בגרסא (א.2')] היא, כמובן, אמת לאמיתה. 

אכן זוהי אמת לוגית, טאוטולוגיה, שבהכרח, אם מחר יירד גשם אז מחר יירד גשם. וזאת משום שבכל מקרה בו הרישא של האימפליקאציה זהה לסיפה שלה, לא יכול להיות מקרה בו הרישא אמיתית והסיפא שקרית [חוק הסתירה]. ואי לכך, אימפליקאציה כזו היא טאוטולוגיה, אימפליקאציה לוגית, אמיתית בהכרח. 

אבל מה על קריאה (א.1)?

לפי קריאה זו, המשפט מבטא את הטענה שכל מאורע שיתרחש, הוא מאורע הכרחי [המתרחש בהכרח]. למשל, אם מחר יירד גשם, אז ממילא יתברר שמאורע זה, של ירידת הגשם מחר, הוא הכרחי.

ובכן, אם אנו מדברים על הכרח לוגי -- הרי שזו וודאי שטות. 

טענה המדווחת על מאורע כלשהו [בין אם בעבר ובין אם בהווה] לא יכולה להיות טאוטולוגית או אמיתית-בכל-תסריט-אפשרי-שניתן-להעלותו-על-הדעת 

[לראיה: אם מחר לא יירד גשם, תסריט שבהחלט קל מאד להעלותו על הדעת, הטענה "מחר יירד גשם" היא שקרית].

אך גם אם מדברים על הכרח אחר כלשהו -- 

הרי זו הנחת המבוקש, דהיינו פאטאליזם: 

אם אנו מראש מניחים שכל מאורע שיתרחש הוא מאורע הכרחי, אז אנו כבר פאטאליסטים ואין שום צורך בטיעון נוסף. אבל למה לנו להניח דבר כזה סתם, ללא טיעון? 

אבל שימו לב שההבדל בין שתי הקריאות, המבוטא פה בהצבה שונה של הסוגריים, בעל פה יכול להיות מבוטא רק בטון דיבור[אא"כ הדובר אומר "פתח סוגריים", "סגור סוגריים" -- מה שאדם נורמאלי בדרך כלל לא עושה] -- וטון דיבור הוא דבר חמקמק, כידוע -- התלוי בתרבות וכדומה. 

גם טקסט שהוא בלתי פורמאלי [למעשה -- כמעט כל הטקסטים הם כאלו] יכול לבטא את ההבדל רק על ידי הצבת פסיקים זהירה ["..אז, בהכרח,.." לעומת "..אז בהכרח.."] -- אבל זה הבדל שקל מאד לפספס כשקוראים טקסט. 

כך שללא הפורמאליזאציה שעשינו, קשה היה מאד לנסח את ההבדל שבין שתי הקריאות.

"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2010 12:56 לינק ישיר 

י_פפנדראו כתב:
נכון.

א. "עובדה-בראשיתית" שכלל לא בטוח שתיווצר, ואין כל ישות שיכולה להשפיע על היווצרותה או אי-היווצרותה. -אין לה שום אפשרות להיות ידועה טרם היווצרותה.

ב. האל יודע את כל "עובדות-בראשית" טרם היווצרותן.

ג.מושג "ידיעת האל" זהה ל"ידיעת אדם".

מסקנה: תלוש את אחת ההנחות.

שוב -- לא עשית מה שביקשתי. ביקשתי שתתחיל מהנחות המקובלות על תאיסטים ותגיע לשלילת בחירה חופשית. "תלוש את אחת ההנחות" זו הוראת הפעלה, לא מסקנה -- וגם היא, הוראת ההפעלה, אגב, איננה נובעת מן ההנחות שהבאת. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2010 13:11 לינק ישיר 

לרדף

תסביר לי מה פגום בלוגיקה שלי:(אם אפשר בקיצור מה טוב)

1.הכל צפוי

מסקנה:הרשות לא נתונה.

תוקן על ידי צענערענע ב- 07/12/2010 13:11:51

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2010 13:25 לינק ישיר 

צענערענע כתב:
לרדף 

תסביר לי מה פגום בלוגיקה שלי:(אם אפשר בקיצור מה טוב)

1.הכל צפוי

מסקנה:הרשות לא נתונה 

אה -- זו דווקא התחלה טובה -- בניגוד לסרבולים של פפנדראו.

אבל את עצמך, מן הסתם, רואה שהטיעון הזה דורש פירוט. כלומר: הן הנושא והן הנשוא בהנחה ובמסקנה הם שונים -- אי לכך, בצורה בה זה מנוסח כעת, אין פה נביעה לוגית. 

בצורה בה זה מנוסח כעת, צורת הטיעון היא

הנחה: 

עבור כל x ]  x צפוי]

מסקנה: לא [הרשות נתונה] 

וביתר אבסטראקציה:

הנחה: עבור כל x ]  x הוא A]

מסקנה: לא [a הוא B]

השווי זאת לטיעון "סוקראטס" המפורסם [טיעון מסוג מודוס פוננס]:

הנחה 1: כל היוונים בני תמותה

הנחה 2: סוקראטס הוא יווני

מסקנה: סוקראטס הוא בן תמותה 

צורת הטיעון הזה היא:

הנחה 1: עבור כל x [אם (x הוא A) אז (x הוא B)]

הנחה 2: a הוא A

מסקנה: a הוא B

אני מבטיח לך שבמקרה דנן, צורת הטיעון לא אמורה להיות יותר מורכבת..

תוקן על ידי רדףהשיג ב- 07/12/2010 13:27:44

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2010 13:54 לינק ישיר 

1.הקב"ה קובע את בחירתם של בני אדם..

2.בחירה חפשית משמעה שבני אדם בוחרים  ללא  השפעה חיצונית.

מסקנה:לבני אדם אין בחירה חפשית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2010 14:05 לינק ישיר 

צענערענע כתב:

יפה מאד. 

אבל שימי לב שמה שניסחת פה היא בעיה אחרת מאשר בעיית הידיעה והבחירה -- מה שניסחת הוא בעיית הגזירה והבחירה.

לבעיה זו, למיטב הבנתי, אין, ולא ייתכן, פתרון -- בניגוד לבעיית הידיעה והבחירה -- שלה דווקא יש פתרון, לדעתי.

עכשיו, הבה נשתמש בצורת הטיעון שניסחת כדי לנסות לנסח את בעיית הידיעה והבחירה:

פה רואים בבירור שזה נון-סקוויטור [טיעון בטל].

אבל עוד לא פתרנו את הבעיה -- משום שהרי אנו עדיין מרגישים שיש בעיה גם באשר לידיעה והבחירה - וכמו שכתבתי ברשימתי לעיל:

"
אם אני אבוא ואציע את ה"טיעון" המבריק הבא -- "בסין מדברים סינית ומכאן שביבי ראש הממשלה" -- כולם יראו שהטיעון בטל וזה לא ישכנע אף אחד באמיתות מסקנתו [אא"כ הם יודעים אותה ממקום אחר ואז לא צריך לשכנע אותם על ידי טיעון זה], גם אם הם מקבלים את ההנחה [שאנו כמובן מקבלים!]. פשוט אין שום קשר בין ההנחה למסקנה וכולם רואים את זה. 

מקרה כזה, הוא לא מה שקוראים לו "כשל" -- זה סתם טיעון בטל. 

כשל הוא בדרך כלל טיעון בטל בעל עוצמה רטורית -- טיעון בטל המשכנע, חרף בטלותו. 

בפיצוח כשלים, ובעיקר בניטרול השפעתם, חשוב לא רק להראות שהטיעונים הללו בטלים אלא גם להראות מה גורם להם להראות כל כך משכנעים

אחרת אנשים שנחשפו, ברמה המודעת והראציונאלית, לבטלותם של הטיעונים עדיין ירגישו ש"יש בזה משהו". זה יצור מתח מיותר בין השכל לרגש -- מתח שניתן להפיג אותו פעמים רבות פשוט על ידי סילוק ערפול והשתמעות לשני פנים של משפטינו.
"

לעניינינו: יש אופן יותר מוצלח לנסח את בעיית הידיעה והבחירה -- כזה שנראה משכנע מאד -- ואף תקף לוגית -- אלא שתקפותו הלוגית תלויה בדו משמעות.

תוקן על ידי רדףהשיג ב- 07/12/2010 14:06:44

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2010 14:11 לינק ישיר 

דו משמעות עם המילה בהכרח באמצע המשפט?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2010 14:14 לינק ישיר 

צענערענע כתב:
דו משמעות עם המילה בהכרח באמצע המשפט?

אחת הצורות לנסח את בעיית הידיעה והבחירה כדי שזה גם יישמע משכנע וייראה תקף לוגית היא על ידי דו משמעות הקשורה למילה "בהכרח" - כן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2010 16:50 לינק ישיר 

תשמע.

אני לא מבין מה הבעיה שלך במה שכתבתי, ניסחתי 3 הנחות המקובלים על תאיסט ממוצע. כשהמסקנה המתבקשת מהם היא אי-היתכנות של שלושתם יחד. אין מסקנה אחת ברורה שנובעת מהם.

הרמב"ם בחר למחוק את ההנחה השלישית [כלומר אין ידיעת האל זהה לידיעת אדם. מה כן צ"ע].

הרלב"ג בחר למחוק את ההנחה השניה [כלומר אין ידיעת האל יודעת את העתיד].

אני בוחר למחוק את כל השלושה יחד [כלומר אין לדבר על מה שלא ידוע במונחים של מה שידוע].

אתה מחפש בבעיה זו נביעה והסק. אבל אין!
ישנם כאן מכלול הנחות שלא יכונו יחד. והמסקנה היא שמשהו כאן לא בסדר.

אם תרצה דווקא ניסוח הסקי לפארדוקס. בבקשה:
המסקנה: האל יודע את מה שהוא לא יכול לדעת.
(אני יודע שאם הייתי כותב את 2 השורות האחרונות, היית אומר או זה מה שרציתי. אבל אל תשכח שצריך פה לדבר בשפת השטח ולא בשפת המקצוע. חייבים לגשר ביניהם כדי שכולם יבינו)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2010 18:34 לינק ישיר 

י_פפנדראו כתב:
תשמע.

אני לא מבין מה הבעיה שלך במה שכתבתי, ניסחתי 3 הנחות המקובלים על תאיסט ממוצע. כשהמסקנה המתבקשת מהם היא אי-היתכנות של שלושתם יחד. אין מסקנה אחת ברורה שנובעת מהם.

כדי להראות שקבוצה מסויימת של טענות איננה קונסיסטנטית, לא מספיק פשוט להביא את רשימת הטענות הכלולות בקבוצה זו.

מה שנדרש הוא לקחת כמה מן הטענות בקבוצה, ולבנות טיעון [תקף!] בו טענות אלה הן הנחות ואילו שלילת אחת ההנחות האחרות היא מסקנה.

במקרה דנן, מה אתה מתבקש לעשות הוא לקחת שתיים מתוך שלושת הטענות שהבאת ולהוכיח, בהסתמך עליהן, את שלילתה של השלישית.

בצורה בה ניסחת טענות אלו עד כה, אם אקח שתיים מהן בתור הנחות ואכתוב את שלילתה של השלישית בתור מסקנה, לא יהיה פה טיעון תקף.

אתה מחפש בבעיה זו נביעה והסק. אבל אין!
ישנם כאן מכלול הנחות שלא יכונו יחד. והמסקנה היא שמשהו כאן לא בסדר.

אם קבוצה של טענות איננה קונסיסטנטית, זה אומר ששלילת אחת הטענות הכלולות בקבוצה נובעת משאר הטענות.

אם תרצה דווקא ניסוח הסקי לפארדוקס. בבקשה:
המסקנה: האל יודע את מה שהוא לא יכול לדעת.

זה לא פאראדוקס -- זה סתם סתירה. אין שום דבר פאראדוקסאלי בטענה "מחר ירד גשם ולא ירד גשם". פאראדוקס מתבסס על הנחות מקובלות ומגיע למסקנה מופרכת. פה אני לא רואה לא הנחות מקובלות ולא טיעון.

(אני יודע שאם הייתי כותב את 2 השורות האחרונות, היית אומר או זה מה שרציתי.

לא מבין

אבל אל תשכח שצריך פה לדבר בשפת השטח ולא בשפת המקצוע. חייבים לגשר ביניהם כדי שכולם יבינו)

נראה לי שאתה זה המסבך פה את העיניינים. צענע דווקא ניסחה, בעיה אחרת אמנם, בבהירות רבה יותר. כל הסרבול שלך עם "עובדות בראשיתיות" ושאר המצאות לא נצרך בכלל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2010 21:11 לינק ישיר 

אוקיי -- אני רואה שאף אחד לא הצליח לנסח את בעיית הידיעה והבחירה כמו שצריך.

אז, כמו שהבטחתי אתמול -- אני אנסח את בעיית הידיעה והבחירה בצורה המשכנעת ביותר שעולה כרגע בדעתי. 

אעשה זאת בעזרת כמה טיעונים שצורתם פשוטה ביותר.

למעט הטיעון הראשון, בכל שאר הטיעונים ההיסק הוא "מודוס פוננס" פשוט. בטיעון הראשון, ההיסק הוא עוד יותר פשוט ממודוס פוננס -- הצבת ערך קונקרטי במקום משתנה בטענה כוללנית.

{הסבר:

"מודוס פוננס" הוא היסק מהצורה:

הנחה 1: עבור כל x [אם (x הוא A) אז (x הוא B)]

הנחה 2: a הוא A

מסקנה: a הוא B

טיעון "סוקראטס" המפורסם הוא דוגמא לטיעון מסוג מודוס פוננס:

הנחה 1: כל היוונים בני תמותה

הנחה 2: סוקראטס הוא יווני

מסקנה: סוקראטס הוא בן תמותה

הצבת ערך קונקרטי במקום משתנה בטענה כוללנית היא למשל ההיסק ש"יוסי אוהב את דנה" מההנחה "כולם אוהבים את דנה"}

בכל טיעון שאציג, כל הנחה תיהיה או הנחה מקובלת על רוב התיאיסטים [או אף על רוב האנשים] או הנחה שהיא מסקנה של טיעון שהוצג קודם.

[יכולתי גם לנסח את הכל כטיעון אחד ארוך, עם הרבה הנחות, המקובלות על רוב התיאיסטים -- אבל אז הטיעון היה יוצא מסורבל וקשה היה לעקוב אחריו. אי לכך, חילקתי את הטיעון לכמה טיעונים]

ליד כל שלב בכל אחד מהטיעונים, ב{סוגריים מסולסלות} יופיע התרגום של השלב לשפה הרגילה (למעט מקרים בהם אני חוזר על שלב שכבר תורגם).
ב[סורגיים מרובעות], תופיע ההצדקה של השלב -- מאיפה השלב הזה מיובא או באיזה אופן הוא נובע מהשלבים הקודמים.

טיעון 1:

הנחה א: עבור כל פלוני, עבור כל מאורע, אם פלוני יודע על המאורע שיתרחש, בהכרח המאורע יתרחש

{כל אירוע שיודעים עליו שיקרה, בהכרח באמת יקרה} 

[זו הנחה אפסיטמולוגית בסיסית שהיא חלק מהגדרת המושג "ידיעה": כל ידיעה (בניגוד להאמנה) היא בהכרח ידיעה של אמת. למשל, לא ניתן לדעת שהארץ שטוחה (אם כי כמובן ניתן להאמין שכך ואפילו להאמין שאנו יודעים שכך..)]

מסקנה :  עבור כל מאורע, אם הקב"ה יודע על המאורע שיתרחש, המאורע בהכרח יתרחש

{אם הקב"ה יודע שאירוע מסויים יקרה, בהכרח הוא באמת יקרה}

[החלפת המשתנה "פלוני" בקבוע "הקב"ה"]

טיעון 2:

הנחה א: עבור כל מאורע, אם המאורע יתרחש, הקב"ה יודע על המאורע שיתרחש

{הקב"ה יודע את כל מה שיקרה}

[הנחת אומניצייינטיות (=היותו של אלוקים יודע כל) -- הנחה המקובלת על רוב התיאיסטים (לא על הרב מיכי)]

הנחה ב: עבור כל מאורע, אם הקב"ה יודע על המאורע שיתרחש, המאורע בהכרח יתרחש

[מסקנת הטיעון הקודם]

מסקנה: עבור כל מאורע, אם המאורע יתרחש, המאורע בהכרח יתרחש 

{כל מה שיקרה, בהכרח באמת יקרה}

[מודוס פוננס]

טיעון 3:

הנחה א: עבור כל x, אם x הוא בחירה מסויימת שתיעשה, אז x הוא מאורע שיתרחש 

{כל בחירה היא אירוע, בקיצור}

[ההגדרה המקובלת של "מאורע" היא "מימוש תכונה נתונה ע"י עצם מסויים בזמן נתון". כשפלוני בוחר לקפוץ עכשיו, הרי שהוא מממש תכונה מסויימת -- היות קופץ -- בזמן נתון -- עכשיו]

הנחה ב: עבור כל מאורע, אם המאורע יתרחש, המאורע בהכרח יתרחש 

[מסקנת הטיעון הקודם]

מסקנה: עבור כל x, אם x הוא בחירה מסויימת שתיעשה, אז הבחירה המסויימת הזאת בהכרח תיעשה 

{אם פלוני יבחר לעשות כך וכך, הרי שבהכרח הוא יבחר לעשות כך וכך}

[מודוס פוננס.

ההיסק פה קצת פחות "חלק" מההיסקים בשאר הטיעונים פה. אם תרצו -- ויהיה ביקוש -- אוכל להפוך את ההיסק ליותר חלק -- אך גם יותר מורכב. במילים אחרות -- אוכל לפרט יותר. אם ההיסק פה נראה בעיניכם סביר/תקף, תתעלמו ממה שאני עתה כותב. אבל אם תתעקשו על פירוט -- אני אציג בפניכם פירוט. רק אזהיר אתכם שזה יהפוך את כל הטיעונים למורכבים יותר. דיוק על חשבון הפשטות. כך או כך: לדעתי, לא כאן קבור הכלב -- הכשל נמצא במקום אחר]

טיעון 4:

הנחה א: עבור כל x, אם x הוא בחירה מסויימת שתיעשה, אז הבחירה המסויימת הזאת בהכרח תיעשה 

[מסקנת הטיעון הקודם]

הנחה ב: עבור כל בחירה, אם הבחירה המסויימת הזאת בהכרח תיעשה, לא תיהיה בחירה זו בחירה חופשית

{אם פלוני בהכרח יבחר לעשות כך וכך, לא תיהיה זו בחירה חופשית מצידו}

[מה, לא? הנחה קומונסנסית]

מסקנה: עבור כל x, אם x הוא בחירה מסויימת שתיעשה, לא תיהיה בחירה זו בחירה חופשית

{שום בחירה עתידית איננה בחירה חופשית (מאחר ומהלך זה יכול היה להטען גם לפני אלף שנה וגם לפני חמשת אלפים שנה -- מוקדם ככל שתרצו -- הרי שגם לא הייתה אי פעם בחירה חופשית)}

[מודוס פוננס]

זהו הטיעון, בצורה המשכנעת ביותר שעולה בדעתי להציגו כעת.

תחת פרשנות מסויימת [רמז: פיסוק]-- הטיעון הזה תקף לחלוטין.

אבל תחת פרשנות זו, אחת ההנחות איננה מקובלת-מראש על רוב האנשים.

תחת פרשנות אחרת [רמז: פיסוק אלטרנטיבי], כל ההנחות מקובלות על רוב האנשים [המאמינים, לפחות], אבל אז הטיעון איננו תקף. 

הבלבול בין שתי הפרשנויות הללו [שאני מדגיש -- הוא בלבול צורני לחלוטין -- בלתי תלוי בתכנים התיאולוגיים או המטאפיזיים הנידונים] -- בלבול המתחיל בטיעון 1 ונמשך עד הסוף -- הוא שיוצר את הכשל אותו אני מבקש לזהות.

מי שקרא את רשימתי לעיל [או את הקטעים הרלוונטיים לעניינינו] -- לא תיהיה לו בעיה להראות איפה נעוץ הכשל הזה.

דרך הפעולה לזיהוי הכשל עליה אני ממליץ היא להתחיל מהסוף: למצוא את דו המשמעות הצורנית הקיימת בטיעון האחרון ואז לחפש מאיפה בטיעון הקודם הדו-משמעות הזאת יובאה -- וכן הלאה, להתקדם אחורה עד ההתחלה.

בהצלחה.. 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > כללי תורת ההיגיון (לוגיקה) לטובת כולנו,
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 ... 12 13 14 לדף הבא סך הכל 14 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.