|
|
| נשלח ב-10/10/2010 13:52 |
|
| |
מקסמן, תודה. אני חושב שאנחנו מסכימים ברעיון הכללי.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2010 14:05 |
|
| |
לרדףהשיג
תודה.
מצאתי מאמר שמסכם את העמדות השונות שכותרתו:
האם יש כזה דבר רצון חופשי?
http://www.e-mago.co.il/Editor/philosophy-1699.htm
ומה שיפה זה הסיום שלו:
זוהי, אם כן, הדיאלקטיקה, כלומר, החקירה הביקורתית, טיעוני הבעד ונגד, של שאלת חופש הרצון. ברור, זהו רק קצה הקרחון בנושא שמעסיק את הפילוסופיה המערבית זה יותר מאלפיים שנה ועדיין אין לו תשובה מוחלטת. גם אנו כאן, כאמור, נותרנו ללא תשובה כזאת, אך האם זה אומר כי לא התקדמנו לשום מקום? על כך תצטרכו להשיב בעצמכם.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2010 14:09 |
|
| |
יש מישהו שמאמין שהא-ל הוא סיבת הסיבות ובגלל זה נאסרה עבודת אלילים, וביחד עם זאת מאמין בבחירה? זה המיין סטרים בכל זאת.
בבקשה מאמיני שיתוף, ושוללי הסיבתיות כולל הגדרת הא-ל כסיבת הסיבות, לא מענינים כרגע. זוהי סתירה מפורשת כמעט בכל פילוסוף של ימי הביניים ביהדות. זרמים מודרניים הם פשוט נטולי אותו יופי פשטני שקיים בפילוסופיה של ימי הביניים, ועדיין הסתירה היא בפילוסופיה של אותה תקופה. למישהו יש מושג איך בחירה חופשית היא לא שיתוף על פי הרמב"ם למשל?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2010 14:46 |
|
| |
תעיין בעיקר החמישי בהקדמה לפרק חלק.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2010 14:48 |
|
| |
סים סים אתה מצטט את התזה שלך- אבל הרי בתורה עצמה היא לא כתובה, אתה מסתמך על הוגה דעות שכתב את התזה הזו. אבל הרי מי קבע ולפי מה את קובע שזו היא הדעה המכריעה? אולי דעתםשל הוגים אחרים שונה והפוכה . ואולי הם הצודקים?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2010 15:18 |
|
| |
תוקן על ידי הגוילם ב- 10/10/2010 15:19:21
|
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2010 15:24 |
|
| |
בעל, לא יודע למה אתה מתכוון, אם אתה מתכוון לזה:
היסוד החמישי שהוא יתברך הוא הראוי לעבדו ולגדלו ולהודיעו גדולתו ולעשות מצוותיו. ושלא יעשה כזה למי שהוא תחתיו במציאות, מן המלאכים והכוכבים והגלגלים והיסודות ומה שהורכב מהם. לפי שכולם מטובעים, ועל פעולתם אין משפט ולא בחירה אלא לו לבדו השם יתברך. וכן אין ראוי לעובדם כדי להיותם אמצעים לקרבם אליו, אלא אליו בלבד יכוונו המחשבות, ויניחו כל מה שזולתו. ---
הרי שהוא אומר מפורשות שאין ראוי לעבדם בגלל שאין להם בחירה. ובני אדם יש להם בחירה אליבא דרמב"ם, אם כן מדוע לא לעבדם?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2010 15:30 |
|
| |
ירוחם אתה צודק שהסתירה היא בדעה מסויימת. בין הדעה הדטרמיניסטית המאמינה בסיבת הסיבות, לבין בחירה. אני עוד לא ראיתי רציונל אחר מדוע עבודת אלילים היא פסולה או בעייתית מלבד לרציונל הפילוסופי שמתקשר לסיבת הסיבות. זוהי גם דעה מאד חזקה בזרמי היהדות ובפילוסופיה, ואינני רואה מוצא מהדעה הזאת.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2010 15:50 |
|
| |
סים אני אדם פשוט ואיני מבין בפילוסופיה. בתורה כתוב שאסור לעבוד אלוקים אחרים. אז אסור לי לעבוד אלוקים אחרים. אני בכלל לא נכנס למחשבה למה אסור? אלוקים אמר שאסור- אז זה אסור. בתורה כתוב לעשות שני כרובים- כפי שהכוזרי כותב- זו עבודה זרה ממש- מה ההבדל? את זה ציוה ה'- ואת זה הוא אסר. למה? מה ההבדל?. האם אני בן תמותה יכול להבין? אני אפילו לא מנסה.-ההבנה הזו לא במגרש שלי. אדם צריך לדעת את מיגבלותי הרוחניות, את הגופניות הוא לאט לאט יודע, איך אמר ר' זושא- כשאני אומר בבוקר מודה אני לפניך. אני נתקע- כי אני חושב- מי אני?-ומי זה לפניך?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2010 16:00 |
|
| |
לירוחם:
השאלה היא מה הגדר של "אלוהים אחרים". אם מישהו עובד את הבעל אבל לא מייחס לו אלוהות אלא רק "בעלות" [נגיד], האם זה נקרא שהוא עובד אלוהים אחרים?
והאם קאתולי מתפלל לגאורגיוס הקדוש שיוריד גשם, האם זה נקרא שהוא עובד אלוהים אחרים? והלא, הוא בפירוש טוען שאלוהים יש רק אחד [שהוא שלוש וכו וכו] ואילו גאורגיאוס הוא רק "קדוש".
וכן הלאה וכן הלאה.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2010 16:13 |
|
| |
רדף ננסח קצת אחרת, אם מתפללים לקדוש שמת, זו ע"ז, כי כבר אין לו בחירה, אולם אם מבקשים ( = מתפללים) לאדם חי, יתכן מאוד ואין בכך בעיה.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 10/10/2010 16:14:34
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2010 16:23 |
|
| |
לבעל: אוקיי, אז אתה, כמו סים, תולה את ההבדל בהימצאותה של בחירה. אני הקשיתי על ירוחם שניסה להגיד משהו בסגנון "אני עושה מה שאומרים לי ולא עושה מה שאומרים לי לא לעשות". וזו עמדה בעייתית בתחום הזה - מאחר ואותן ע"ז שמוזכרות בפירוש בתנ"ך כמעט ואינן קיימות עוד. ואם כך, השאלה היא איזו תכונה [או אוסף של תכונות] הופכת ע"ז ל-ע"ז.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2010 16:26 |
|
| |
רודף ראה הלכות ע"ז של הרמב"ם פרק ראשון,- המאמין שיש ה' אחד- אבל מתפלל לכוכבים למתים ולחיים שהם בעיניו רק שליחים לה', זו היא ע"ז.
אשה המתפללת לבעלה שיעזור לה בבית- לא עובדת עבודה זרה- אבל אשה המתפללת לבעלה שיבקש ויתפלל בשבילה אצל ה' לרפואה וכד' -עובדת עבודה זרה.
המתפלל על קברים - אפילו רק שהמת יהיה מליץ יושר בשבילו, עובד ע"ז וגם עובר על - דורש אל המתים. ועל אחת כמה וכמה אלו המבקשים ומתפללים למת ממש.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2010 16:42 |
|
| |
ירוחם - אתה מביא דוגמאות, ואני מבקש גדר.
|
|
|
|
|