בית פורומים עצור כאן חושבים

בחירה חופשית וסתירתה לסיבת הסיבות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/10/2010 19:20 לינק ישיר 

רודף
אתה רודף אותי? הרי כתבתי בפרוש בעברית צחה- לבקש מאדם עזרה  לא אנושית-(אני לא מאמין כי אני צריך להסביר את זה לבעל תאר שני בפילוסופיה)
המבקש מאדם -והמתפלל על קבר- על רפואה ישועה זיווג גשמים עושר- וכל דבר שנתון בידי שמיים בלבד- מיחס ומאציל את האדם בכוחות פסבדו אלוקים, חסידי ברסלב החדשים -וחבד המשיחיסתים, מיחסים כוחות אלוקיות ממש למתיהם,

אם זה לא מספיק מגודר ומוגדר, איני יודע מה נקרא גדר.- אולי תלמד אותי מה גדר בעייניך?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/10/2010 19:31 לינק ישיר 

אם כבר עברת לפסים אישיים, אני אגיד לך מה אני חושב:

אתה מעולם, מעולם, לפני שנכנסת לאשכול הזה לא אימצת את מוחך בשאלה שהעלה סים-סים. ולכן, נראה לך שהתשובה אליה צריכה להיות נורא פשוטה ומונחת על פני השטח - שהרי אם היא אף פעם לא הטרידה אותך, הרי שכנראה אין בה ממש.

זו הפשטות המטעה של שאלות פילוסופיות - הן נראות כאילו התשובה אליהן צריכה להיות נורא פשוטה כי רוב האנשים אינם מוטרדים מהן.

האופציה ששאלות אלו הן אכן שאלות קשות, מפחידה מידי את רוב האנשים - כי אלו שאלות הנוגעות בחיינו באופן יומיומי. התמודדות אמיתית עמן דורשת מאמץ רב שרוב האנשים אינם מוכנים להשקיע ולכן, רוב האנשים מעדיפים לזלזל בהן ולא להתמודד איתן. 

עכשיו, אני לא בא לאנשים כאלו בטענות - כל אחד ומה שבא לו לעשות. 

אבל כשמגיע אדם ומתערב בדיון פילוסופי שמתנהל מכבר - אבל כשדורשים ממנו דין וחשבון פילוסופי על דעותיו, ישר הוא קופץ וצועק שפילוסופיה לא מעניינת אותו ולא בכבוד שלו לעסוק בה וכו וכו - אזי משול אותו אדם למישהו שיקפוץ לאמצע המגרש בעיצומו של משחק כדורגל ומחד לא יסכים להצטרף למשחק אך מאידך ימשיך לעמוד שם כמו בול עץ....

זה אמור לא רק לגביך אלא לגבי עוד טיפוסים שלעתים משתרבבים לפה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/10/2010 20:05 לינק ישיר 

רודף
אתה מכיר אותי?  מאיפה אתה יודע מה אני עברתי או מה לא עברתי. מה חשבתי ומה לא חשבתי מה למדתי ומה לא?

יש לי חדשות בשבילך אתה כמו כל הבחורים שגמרו ללמוד והגיעו לתאר-  מלאים מוטיבציה ללמד את העולם, בתובנה שהגיעו אליו,
יש כאן בפורום חברים שקיבלו תאר לפני שנולדת, ומה שאתה חושב שהוא עיקר וחידוש גדול  בחשיבה, הם מזמן מזמן עברו את אימוץ השכל כהגדרתך, ובחנו את כל  הפילוסופיות המעסיקות את בני התשחורת, אבל הגיעו למסקנה בוגרת שכל זה הם חירטוטי שכל, וגיבובי מילים על גבי מילים, וניסוח הגדרות בלי רגליים וידים-,
גם לטיפוסים כאלו מותר להביע את דעתם, ולנסות לחסוך מאנשים כמוך את החירטוטים,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/10/2010 20:05 לינק ישיר 

רודף בנקודת מוצא כזאת האדם הוא רק כלי לבחירות אלוקיות, אין הוא עצמו "בוחר". הבחירה לא חלה לגביו כי אין לו שליטה על הבחירה הזאת, כי אילו היתה לו בחירה היה בזה שיתוף. בחירה מיוחדת אך ורק לא-ל עצמו.

אם כן הבחירות הן התערבויות של הא-ל ומשחק עצמי שלו עם עצמו. השכר והעונש אם כן, הן גם כן תוצר ישיר של משחק של הא-ל עם עצמו. מזכיר לי את הבדיחה הפילוסופית עם האצבעות: יוצא שהכל זה משחק בובות כזה של הא-ל עם הא-ל, ותוך כדי כך ובאופן ישיר מזה יש גמול ועונש לאדם, שגם הם תוצר של הבחירות של הא-ל.

לדעתי הצלחת לעמוד בעיקביות, אבל אינני רואה מה לאדם הפרטי, ותורת הגמול והעונש במובן הפשטני, ולזה. הא-ל משחק עם עצמו בבחירות שלו, שהן חופשיות, אך האדם הוא רק תוצר של כחות טבע דטרמיניסטיים ובחירות של הא-ל, והוא רק כלי שדרכו הא-ל מנהל את העולם, ושכר ועונש הם תוצאה לא של בחירות האדם אלא של בחירות הא-ל.

אם תרצה לא התרחקת מהדטרמיניזם, כי בעצם הא-ל הוא זה שמבצע את הבחירות, והוא גם יודע מה הוא יבחר, אם כן האדם נתון לחלוטין לחסותו של הא-ל בצירוף עם כחות טבע. אין לאדם מקום עצמאי שבו הוא בוחר את הבחירות שלו (יתכן והוא מרגיש שאלו הבחירות שלו, אבל זאת אשליה, כי הבחירות הן אך ורק של הא-ל עצמו, כי רק לו היכולת לבחור, ורק הוא הסיבה הראשונית). אם כן גישתך דומה לגישת הדטרמיניזם, ומכל בחינה מעשית אין בינהם הבדל, האדם עדיין נתון לחלוטין לחסותו של הא-ל, והשכר והעונש שלו הם תוצר של פעולות אלוקיות בלבד, כאשר הבחירה היא רק אשליה של עצמאות, כאשר בפועל היא נקודת איחוד עם הא-ל, והוא זה שמבצע את הבחירה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/10/2010 20:10 לינק ישיר 

לסים-סים - נראה לי שדבריך לא כוונו אלי. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/10/2010 20:14 לינק ישיר 

רדף, צודק זה תשובה לשותף.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/10/2010 22:33 לינק ישיר 

שים-
קשה לי להבין האם הבנת אותי. האדם הוא הבוחר ולא המאציל (הוא שיתף אותו בכבודו כנ"ל מדברי הלשם) ! אבל מה ששאלת א"כ יש כאן שניים שמנהלים את העניין וכו' זה אינו כי הנאצלים מיוחדים עם המאציל ואיהו וגרמוי חד בהון (כ"כ בזוהר ועיין בפירושו), והם נחשבים כבחינה אחת אשר הולכת ומתייחדת יותר ויותר בהתכללות אינסופית. עניין הספירות שהם נבראים מחודשים המתייחדים עם המאציל ומגלים דרכם את שמותיו פותר גם את שאלתך. אנא עיין בדבר- יש כאן תשובה מלאה לשאלתך. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/10/2010 23:07 לינק ישיר 

רדף השיג

אולי תבאר כוונתך מראשית האשכול.

1 )  כיצד יתכן ש"חופש בחירה" מוחלט ידור בכפיפה אחת עם "סיבתיות" כל שהיא.

בסופו של דבר, האם ההכרעה היא "הכרעה שאיננה מושפעת מגורם כל-שהוא" [ואישית אני חושב שזהו דבר שלא יתכן, כי מהו הכושר להחלטת ההכרעה ולהעדפת צד אחד על משנהו, א"ת שהכושר הוא לבחור את השיקול הנכון. א"כ קבעת שהשיקול הוא הגורם לבחירה ולא הכרעה פנימית שכנראה איננה בנמצא ] או שהיתה כאן סיבתיות כל שהיא שהשפיעה על אקט-הבחירה  ?.
כיצד יכונו השנים יחד?

2 ) התפלפלת האם חופש בחירה מתוך טבע תבוני, הוא חופש-מוחלט או למעשה הוא חופש-דטרמניסטי כי הוא פועל טבעי יוצא, והשוות אותו לרעיונו של שפינוזה. לדעתי החילוק בין שפינוזה לבין קאנט ברורים.

לשפינוזה הנפש היא סובייקט הנפעל אוטומטית בחשיבות סיבתיות [כשאותו סובייקט רק מודע פנימית לתהליכי חשיבה זו] , משא"כ לקאנט הסובייקט הוא ריבון מוחלט על הכרעה בין כל שתי צדדי שיקול, כשכל שיקול חומרי"אינטרסי אחר-חיצוני מהווה חלק ממכלול השיקולים שאין בידו להכריע אלא רק להישקל. ה"טבע התבוני" הוא הגדרת חופש-הכרעה מוחלט זה, שבידו לבחור בשיקול הנכון [וכנ"ל לדעתי קשה להגדיר זאת כהכרעה חופשית, כי למעשה היא רק העדפת השיקול הנכון] .

כמובן שכשחלק השיקולים נוטה באופן ברור לאחד הצדדים (למשל, לחכות לעיסקת ענק בעוד זמן אל מול וויתורעל עיסקה קטנה עכשוית) ההכרעה כאילו נעשית מאליה. ואנו רואים כאן סיבתיות להכרעה).
אך כשצדדי השיקול נראים שקולים כאחד אז צריך לכושר-הכרעה שאכן לא ברור על מה מסתמכת בסופו של דבר ההכרעה. [ושוב לדעתי, היא מסתמכת או על התחדדות הצדדים החשובים יותר לבעל ההכרעה (וא"כ הוברר שאין הספק שקול) או מהתעייפות להיות במצב של ספק ואז הצד בר מזל הוא שיצוד את המכריע. ובמילים אחרות אין כאן בחירה בין צדדים שקולים יש כאן חישוב-העדפתי של הצד הנכון או מוכרעות עצמונית].

3 ) כתבת "אינני חושב ששייך בחירה נטולת השפעה חומרית-חיצונית" .
 תמיד ההכרעה היא בין שתי אינטרסים. השאלה היא האם האדם בוחר ומכריע באחד משתיהם או שאחד מהם הוא המכריע את האדם.

אם כוונתך שבסופו של דבר אין הכרעה פנימית נטולת אינטרס. וככך ההכרעה היא למעשה חישוב והבלטת האינטרס החשוב יותר. אני מסכים איתך לגמרי [כמו שכתבתי לעיל].

אך יתכן שאין הכרעה ריבונית כלל היא רק מדומת אצלינו ממעקב פנימי אחר הליך השיקולים וההכרעה. גם במקרים שאנחנו קוטעים ספיקות ושיקולים באמצע, ואומרים "עכשיו אני מכריע כך" יתכן וזהו הליך נפשי אוטומטי הנובע מסיבות נפשיות שונות, שאנו מזהים בטעות כהכרעתינו אנו. (כך לדעתי ששפינוזה אחז).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/10/2010 23:18 לינק ישיר 

ליוחנן:

1. "כיצד יתכן ש"חופש בחירה" מוחלט ידור בכפיפה אחת עם "סיבתיות" כל שהיא."

לא ייתכן. 

אבל חופש בחירה שאיננו מוחלט [חופש מהבוס, חופש מהכלא וכו'] יכול גם יכול לדור בכפיפה אחת עם מערכת שהיא דטרמיניסטית. הרי לא בכל מערכת נוכחים כל הגורמים שיכולים היו לפעול אילו נכחו, הלא כן? 

2. החילוק שעשית בין שפינוזה לקאנט הוא, כמובן, נכון. אבל הוא לא מוריד מההשוואה שאני עשיתי ביניהם: אצל שניהם "חירות" פירושה פעולה מתוך הטבע העצמי שהוא, בתורו, נתון מראש ואיננו נתון לבחירה - כך שאצל שניהם אין חופש מוחלט. ועם זאת הסכמת איתי.

אבל לגבי ששפינוזה עובדה זו היא ידועה - בעוד שאנשים טועים לחשוב שאצל קנאט אין זה כך.

3.  מסכים.

לל"ט

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/10/2010 23:25 לינק ישיר 

כשיש חופש מהבוס. ברמה הפרטית הזאת הוא חופש מוחלט, רק שיש בעלות בהקשר כולל יותר. מה שייך לומר כן בהכרעת בחירה?

תן אולי דוגמה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/10/2010 23:37 לינק ישיר 

לא הבנתי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/10/2010 23:38 לינק ישיר 

יוחנן,
 באמת שלא הבנתי על מה יצא הקצף, הרי רדף אמר מפורשות שאין הוא מאמין בבחירה מטאפיזית אלא רק בבחירה חלקית בתוך קונטקסט חברתי או אחר, וקשה לחלוק על זה.

בכלל ביקורת רצינית יותר על בחירה תראה שהמושג נטול כל משמעות, אבל זה לא חדש - מה שמעניין זה הסתירה התאולוגית של הבחירה לאמונה בא-ל יחיד שהוא סיבת כל הנמצאים.

שותף כתבת:

"האדם הוא הבוחר ולא המאציל (הוא שיתף אותו בכבודו כנ"ל מדברי הלשם)":

אם האדם הוא הבוחר ולא המאציל אז שוב פעם בחירת האדם ולא בחירת הא-ל היא סיבה ראשונית. אם בחירת האדם היא סיבת עצמה, למרות שהכח לכך ניתן מאת ה', מכאן מוכח שהבחירה היא אלוקה קטן שאיננו מוכרח משום כח חיצוני לה, והיא ורק היא סיבת עצמה, וכך מובן מהרמב"ם.

שים לב שאתה בעצם אומר שני טיעונים הפוכים: מצד אחד אתה אומר שהאדם הוא הבוחר. מצד שני אתה אומר שזהו חלק בנשמה שמאוחד עם המאציל, כלומר המאציל הוא הבוחר ולא האדם שמרגיש נפרד. כלומר שבחירה עצמית היא אשליה, הבחירה נעשית ע"י המאציל עצמו. אלו לא דברים שיכולים לבוא ביחד, האם האדם הוא הבוחר או המאציל עליך להחליט. איננו מאוחדים כרגע עם המאציל ומרגישים נפרדים ממנו, ולכן אי אפשר לומר שאנחנו זה המאציל, היות ואנחנו נמצאים בעולמות בי"ע שבו הנבראים מרגישים נפרדים.

אם המאציל הוא הבוחר, האדם נשאר כנוע לבחירת המאציל. אם האדם הוא הבוחר, הרי שזהו שיתוף, ובחירתו היא סיבת עצמה. בין כך ובין כך אתה מגיע או לשיתוף או לכניעה מוחלטת לרצון ה'. אתה לא יכול גם וגם - אתה לא יכול להגיד שהמאציל מביא לך כחות לבחור, אבל הבחירה שייכת לך, אבל גם למאציל בו זמנית. אם היא שייכת לך, הרי שאתה הסיבה הראשונית והא-ל לא גרם לך לעשות בחירה, אם כן יש לך כחות שיש לאלילים, הא-ל חלק איתך את כחותיו שלו ליצור יש-מאין מוחלט, וזה כבר שיתוף של ממש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/10/2010 00:00 לינק ישיר 

שים שים

אני כרגע לא בדיוק בקטע של יחס בחירה ובורא. פעם היה כאן אשכול על זה אולי זה יעזור לך

הקש בתיבת חפש: "אינדטרמניזם ובעית הידיעה והבחירה"

--------

רדף השיג

הזכרת חופש מהבוס או מהכלא כחופש יחסי.

וע"ז הגבתי ששם יש להבחין בין שעת החופש שהיא חופש מוחלט לזמן ההוא. ובין המחויבות הכללית לחזירה לבוס או לכלא שהוא שיעבוד מוחלט.

אבל מה שייך לומר כן בחופש בחירה אנושי?

האם הבחירה היא פנימית או נקבעת כסיבתית-חיצונית?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/10/2010 00:03 לינק ישיר 

נראה לי שלא הבנת למה התכוונתי ב"חופש יחסי": חופש יחסי זה חופש מ-X, מ-Y, מ-Z ..  -- בניגוד לחופש מוחלט שהוא חופש מההההכל. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/10/2010 00:09 לינק ישיר 

אני באמת לא מבין את כוונתך.

האם אתה מתכוון שישנם שתי שותפים בהכרעה, הכרעה פנימית בנוסף להכרעה חיצונית?

אם כן, מה הוא הפנימי?

ואם לא, תפרט יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > בחירה חופשית וסתירתה לסיבת הסיבות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.