|
|
| נשלח ב-10/10/2010 22:26 |
|
| |
דודי
אני מציע שתקרא מה שכתבתי. השתדלתי לכתוב פשוט, אבל כדאי מאד שתצביע על כל דבר לא ברור. ותשאל. זה חשוב מאד. רק משאלות מתקדמים. ואל תקבל שום דבר שלא שיכנע אותך או שיש לך שאלה לגביו. כך הייתי נוהג בעצמי וכך אני ממליץ לכל אדם.
לגבי שאלתך האחרונה, איני יודע מה כוונתך ב"נבואות" של היהדות. יש לנו הרבה ספרי נבואה. חלק מן הנבואות התאמת. הרוב לא. אנו מחכים שיתקיים החלק הטוב...
נחלק זאת לשלושה.
א. בתורה יש הבטחה שה' יתן לצאצאי אברהם, יצחק ויעקב (אנחנו, היהודים, שבאים משבטי ישראל, בני יעקב, וכל הגרים שמתלוים אלינו) את ארץ ישראל.
זה התאמת כמסופר במקרא. (אם כי יש כאלו ששואלים, בתמימות או לא, מי אומר שאפשר להאמין למה שכתוב בתנ"ך. וזה נושא כבד, אבל ראוי מאד לבירור).
ב. בתורה יש אזהרה שעם ישראל עלולים לעבוד עבודה זרה ולעשות הרבה עבירות, ואז הם יגורשו מארץ ישראל לגולה.
וגם זה התאמת. גם החלק של העבירות, וגם הגלות.
ג. בתורה יש בפרשת "ניצבים" (בסוף החומש החמישי, דברים) הבטחה שה' יגאל אותנו מהגלות, יעלה אותנו מקצוות תבל לארצנו, וזה התאמת. ועינינו הרואות, הבה ונודה לה' על חסדיו!
ד. בתורה יש הבטחה שלאחר שנחזור לארץ, ה' ימול את ערלת לבנו. זו מטאפורה שפירושה שה' ילמד אותנו להבחין בין טוב לרע ובין אמת לשקר, ונחדל להשתוקק לרע.
זה מתקיים חלקית. עובדה שיש הרבה צמאון לדבר ה' והתורה היום. ואפילו עתה מחפש את האמת.
אבל זה לא התקיים לגמרי.
ה. יש נבואות של נביאים (כגון ישעיהו) שה' יסדר שכל העמים יבואו שכם אחד לעבוד אותו בירושלים. שכל העולם יחיו בשלום. שזאב יגור עם כבש. המשפט האחרון מתפרש בדרך כלל כמטאפורה, משל שאומר שגם שונאים ומנצל עם מנוצל ורשע עם צדיק יחיו יחד כי כולם יחיו לפי האמת והטוב. גם זה טרם התקיים ולזאת אנו מייחלים.
האם הנבואות האלו הן הוכחה לקיום היהדות? כנראה יש מי שחושב כך. בכל אופן, כפי שכתב חברנו החדש "שותף סוד" (ברוך הבא לפורום!), ההיסטוריה היהודית היא אכן ייחודית ואין דומה לה בתולדות העמים. ואם תרצה, אפשר לראות בכך רמז להשגחה הפרטית של האלקים המלווה אותנו. אבל זו לא ראיה גמורה שאי אפשר להתווכח עליה. (למעשה, אין הוכחה שאי אפשר להתווכח עליה).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2010 22:32 |
|
| |
יש כזה דבר נבואות שמגשימות את עצמן. זה קרה בגלל שמהתחלה היתה את הנבוא.(א,ג) אתה יכול להבין למה בחרנו בישראל? חלקית בגלל שזה כתוב בתנ"ך. בקשר ל ב' תן ציטוט או לינק .
סליחה אם זה נראה שאני מתאלם מחלק מהדברים שכתבת, פשוט אתה עושה זאת כל כך מהר :D אני לא מספיק להגיב. בו ביינתים נעזוב את ההוכחות להר סיני ולמשולש הקדוש לזמן אחר. בו נדבוק בנבאות.
תוקן על ידי doodie123 ב- 10/10/2010 22:37:25
תוקן על ידי doodie123 ב- 10/10/2010 22:38:37
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2010 22:38 |
|
| |
דודי
עכשו ראיתי את שתי תגובותיך בעמוד הקודם.
אשתדל לענות, אבל שוב, התשובות ארוכות.
קודם כל לענין כתיבה באישי. אתה יכול לכתוב אלי למייל שלי, [email protected]
ואשתדל לענות, אולי כבר הלילה אבל מאוחר. (אולי באחת או בשתים, וכמובן תוכל לקרוא מחר מה שאכתוב היום). שים לב שכרגע אני מחובר כאן, אבל אצטרך להתנתק עוד מעט. ואחזור מאוחר בלילה או רק מחר.
כתבת שאנו היהודים פה היום במדינת ישראל בזכות הרצל.
זה נכון. זה גם בזכותו.
וגם בזכות אלו שהשתוקקו לארץ, ולכן ברגע שהרצל הפך לסמל עבורם, ברגע שהוא ניסח במילים את התקוות שלהם, הם באו בהמוניהם.
אבל שים לב: יש שתי מערכות של סיבתיות (סיבתיות= הסבר שמקשר בין סיבה לתוצאה).
לפי משל מפורסם: באוניברסיטה לומדים שהגשם יורד בגלל שעננים נפגשים ונוצר מגע חשמלי וכו' (איני בקיא בזה כל כך). בישיבה לומדים שהגשם יורד בעזרת השם.
זה לא סותר. זה הסבר וזה הסבר. הראשון הסבר במבט טבעי, סיבתי, והשני מזכיר לנו שמה שקורה בעולם הוא בגלל שה' מסדר כך את הענינים.
אם זכינו שהרצל סייע בידי אבותינו להגיע לכאן, הרי זה בגלל שה' קיים את הבטחתו מני אז.
(אתה מוזמן לשאול: איך אתה יודע שה' עומד מאחורי זה? אולי זה קרה מעצמו? האם השימוש ברעיון של השגחה פרטית אינו רק מילה? היה על זה דיון ארוך מאד בפורום. זה נושא כבד מאד. אולי ניתן לקצרו).
אף אחד אינו יכול להיות בטוח במאה אחוזים במאומה. כלומר, לא אם נגדיר את ה"בטחון" בידיעה אמיתית באופן נוקשה. האם אדם יכול לדעת שהוא אינו חולם ברגע זה? שהוריו הם באמת הוריו? (ראה ב"על המתודה" של דקרט בהתחלה).
אבל יש רמות שונות של ידיעה כפי שהזכרתי קודם. ויש להאריך עוד.
אני מבין שיש לך השגות מתבקשות ונכונות על דברים מסויימים שמסופרים בתנ"ך. אולי תרצה לציין מה הם ונדון בהם.
אני חייב עכשו לצאת אבל אחזור בל"נ אחר כך.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2010 22:39 |
|
| |
טוב נמשיך בזמן אחר. לילה טוב
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2010 22:47 |
|
| |
http://bhol-forums.co.il/topic.asp ?topic_id=2588086&forum_id=1364זה האשכול 'למה אתם מאמינים'. עיין שם ותרווה נחת אני מסכים שתגובתי הייתה צינית, אם ציניות היא 'הצגת העובדות בדרך פשטנית'. האלמנטים האלו הם שמוזכרים שם כתשובות. הגדרה זו של ציניות היא הבסיס לשיח פוסטמודרני מעוקר-תוכן, שהרי אסור לי לברור את תורף דבריך ולהציגם עירומים מהקש והגבבה בהם טמנתם, שהרי אז אואשם ב'ציניות'. אדרבה, יבוא מישהו ויראה לי שם משהו שונה (זהירות: חלק הארי של הדיון אינו מוקדש לתשובה לשאלותיו של ihuda אלא לדיונים תוך-מפלגתיים, ואפילו, שומו שמים, ל צ י נ י ו ת. למרות שאם הייתי ראש ארגון הציניקנים, חושבני שהשימוש שעושה זה שמכנה עצמו 'מואדיב' במילים בשפה הערבית, במעשיות סבתו המזרח-פודולסיאנית, ובאינטרוולים שואפים לאינסוף בין השורות - אפילו בגדר ציניות אינו. איך אומרות? פאתט) אברהם העברי היקר: אינני אנושי. אני טרול
|
|
|
|
| נשלח ב-11/10/2010 02:15 |
|
| |
מיימוני
אין לי חשק לפתוח כאן "תיבת פנדורה" אבל בכל זאת.
עפ"י מה אתה עונה שפשוט שיש רק "אל אחד".
אם עפ"י המסורת, זה דיון אחר לגמרי [עיין "פורום ביקורת המקרא" ]
אבל אם עפ"י סברא או הוכחה. נאמר שמסתבר לך שיקום ועוד נפלא כזה לא יכול להיות מצוי נצחי. נו. אבל מנין לך שסיבותיו הם "אחד" שאין להשיג בו כלום אולי הם "כמה" שאין להשיג בהם כלום.
הרמב"ם בתחילת "המדע" (ובמו"נ) בנה מערכה שלימה להוכיח "מונותאיזם" , לא בדיוק תקיפה.
תוקן על ידי יוחנןפאולס ב- 11/10/2010 02:16:02
|
|
|
|
| נשלח ב-11/10/2010 07:02 |
|
| |
[אברהם העברי,
לא הבנתי מה רע מצאת בתגובתו של thepresent - עד כמה שהבנתי הוא מסכם בצורה די מדוייקת את הדיונים שהיו כאן על הנושא. אגב, באופן מדוייק למדי, להבנתי, הוא גם צופה את הדיון שיתקיים כאן (זה ח"ו לא אומר כלום על פותח האשכול או על הכותבים בו, אלא על רק טיבה של השאלה).]
|
|
|
|
|
| נשלח ב-11/10/2010 07:42 |
|
| |
יוחנן
הוכחה על פי הפילוסופיה אינה מביאה להוכחה למסורת היהודית. וכבר עסקו בכך רבות, גם אני. עם זאת, ניתן לבנות טיעון מן הסדר למציאותו של א-לוה אחראי. זו לא הוכחה חד משמעית, כי יש בה חורים וניתן לערער עליה. עם זאת, זה הסבר מטפיזי משמעותי, לדעתי.
לעומת זאת, אני כן סבור שההיסטוריה היהודית והחיים הפרטיים של כל אחד מאיתנו יכולים לספק הוכחה ברמה מסויימת לכך שיש אלקים המשגיח, שומע תפילה וחפץ במצוותינו. האם לא ניתן לערער על כך? ברור שכן. אבל האם מה שניתן לערער עליו כבר אינו נכון? אתמהה.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/10/2010 08:37 |
|
| |
"לאורך כל המאמר מערבב המחבר בין שתי תכונות: יכיחות, כלומר היותה של טענה ניתנת להוכחה, ואמיתיות, כלומר היותה של טענה אמיתית. לא תמיד אנו יכולים להוכיח את טענותינו: להיפך, בדרך כלל אין בשום חכמה ראיות חלוטות של "חכמת התשבורת" (כפי שכותב הרמב"ן בהקדמתו למלחמות השם), וגם ב"חכמת התשבורת" הראיות בנויות על הנחות יסוד עליהן ניתן לחלוק. זה לא אומר שאין אמת בעולם: יש אמת, אלא שקשה להגיע אליה. התהליך בו אנו מתקרבים לאמת (ראה הערות 3 ו 4 במאמרי הנ"ל) הוא אכן אינסופי, אך מכאן ועד לביטול הכוח השכלי והביקורת הרציונלית לטובת אנרכיה של דמיונות והזיות הדרך ארוכה"
http://www.bhol-forums.co.il/topic.asp?whichpage=4&topic_id=737595&forum_id=1364.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/10/2010 09:25 |
|
| |
רבותי המלומדים- נראה שכל הפלפולים שלכם יניסו מכאן את דודי התמים (כבר הבוקר נראה לי שהוא לא הגיע). מיימוני ניסה ללכת אתו מן הקל אל הכבד וכבר כולם התחילו להפגיז עם כל חוכמותיהם וחבל.יש לנו להתרחב ולא רק לדשדש ב...
|
|
|
|
| נשלח ב-11/10/2010 10:46 |
|
| |
| doodie123 כתב: |  | שלום.
אני רוצה לשאול שאלה דיי פשוטה אבל גם מורכבת.
למה להיות יהודי?
למה לא נוצרי? מוסלמי? או אפילו מישהו שמאמין בהרבה אלים.
ולמה יהדות? |
|
מוזר מאוד השאלה:
למה להיות הבן של אימי ?? אני לא יכול להיות הבן של אמא של חברי,
זה ציני, אבל ברצוני להסביר שזה בדיוק העניין, יהודי הוא לא דת, זוהי דבר ראשון משפחה, כולנו צאצאי אברהם יצחק ויעקב,
אפי' התנ"ך רואה את זה כך, כלומר התנ"ך וחז"ל לא יותרו עלינו אפי שדורות ודורות לא נשמור את הדת,
ולכן משפחה אי אפשר להחליף כמו שאי אפשר להחליף הורים,
יש דרך לבגוד במשפחה, זה כן,
יש דרך לכרות את הצאצאים כמו לחתן אותם עם גויים, גם זה אפשר,
|
|
|
|
| נשלח ב-11/10/2010 11:27 |
|
| |
כפי שכבר אמר מיימוני, זאת היא באמת השאלה הגדולה מכולן (מבחינת היהודי המודרני): למה, לעזאזל, להיות יהודי?
אני קורא את נסיונותיו של מיימוני להשיב על השאלה הזו ושואל: הזה מיימוני? להיכן נעלמו המקוריות, החדות והבדולחיות של טענותיו?[1]
אם יורשה לי להביע את דעתי, אני לא בטוח שיש תשובה למה להיות יהודי. או נכון יותר, כמעט בטוח שאין תשובה על השאלה מדוע להיות יהודי. אבל בהחלט תיתכן תשובה מדוע למי שנולד ללאום היהודי, כדאי להיות יהודי גם בהנהגתו ובדרך חייו.
לו הייתה תשובה כזו, פני העולם היהודי (הדתי והלא דתי) היו שונים בתכלית.
בקצרה, אני לא חושב שיש מישהו בשלב הזה של הקיום שיש בידיו המידע, התבונה והסמכות לומר-להסביר-לטעון-ולשכנע מדוע יש להיות יהודי. לו רק מפני שעצם השאלה ניתנת לעשרות פרשנויות: מה זה להיות יהודי? אם נתכוון במשמעות הדתית-המסורתית של המילה, או אז, כדי להכריח (במובן השכלי, לא הכוחני) הוויה יהודית, נצטרך לעבור דרך הררי הררי הגדרות שאת כל אחת מהן נצטרך להגדיר, ולהסכים עליה. ההכרח הדתי להיות יהודי, הוא הכרח שנובע משרשרת ארוכה (ובמקים מסוימים גם מקבילית) של הנחות והנחות-משנה ותתי-הנחות-משנה, וקשה מאוד יהיה לקבוע מסמרות שתקפות ליותר מאדם מסוים, במקום מסוים. אלא אם נשתמש במניפולציות (בסגנון ערכים ודומיהם), הנסיון לקבוע למה להיות יהודי הוא נסיון עקר.
לעומת זאת, על השאלה מדוע ליהודי כדאי להיות יהודי הרבה יותר קל להשיב, גם מפני שאין גלום בה שום אלמנט של כורח (שכלי), כלומר שאנו מקבלים כלגיטימי אי קבלת התשובה, והן מפני ששרשת הסיבות שמובילות לתשובה זו היא הרבה יותר קונסזנסואלית וגמישה.
לאמיתו של דבר, אפילו תשובה על השאלה הזו היא ארוכה ורחבה. נסיון (מסורתי) מקסים, עמוק ומרתק לעשות זאת אתם יכולים לראות כאן.
[1] למשל:
מיימוני כתב: "כתבתי לך קצת מהי יהדות. הנקודות העיקריות הן שזו חכמה ודרך של חיים שניתנה לראשונה למשה רבנו מפי ה' בהר סיני ומאז היא עוברת מדור לדור ומתפרשת לנו בידי חכמים שמקדישים עצמם ללימוד היהדות ולהעברת החכמה הלאה."
והאמנם סבור מיימוני כדברים האלו? ממתי מיימוני נעשה לסוג-של-ניו-אייג'יסט?
אם כבר, היהדות היא בראש ובראשונה דת "פולחנית", כלומר, דת של קיום מצוות הא-ל (הממלאות את כל החיים: בכל לבבך, בכל נפשך ובכל מאודך). כאלמנטים לוויניים, היהדות מעניקה לחבריה חכמה עמוקה ודרך חיים מוסרית העוברת ומשתכללת במסורת הדורות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/10/2010 11:40 |
|
| |
מקס, הטענות שלך, במחילה, הן שטות. יש גבול למה שמשפחה יכולה לתבוע. חזרה בתשובה היא גם בגידה במשפחה?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/10/2010 11:53 |
|
| |
| החופש_לדעת כתב: |  | מקס, הטענות שלך, במחילה, הן שטות. יש גבול למה שמשפחה יכולה לתבוע. חזרה בתשובה היא גם בגידה במשפחה? |
|
כן כן כל מי שחוזר בתשובה ועובר לקהילה חרדית הוא בוגד במשפחתו, אין שום ספק בזה,
אבל שאלתך לא נוגע לאשכול, הוא שאל על להיות יהודי, ולהיות יהודי זה לא בחירה פשוט נולדים כך,
אם היה שואל למה להיות חרדי ? הייתי שואל אותו מה זה חרדי,
אם היה שואל למה לחזור בתשובה ? הייתי שואל אותו מה זה בעל תשובה,
אם היה שואל למה לא לשמור דתות אחרות ? הייתי שואל מה ההבדל, או בשביל מה בכלל צריך דת,
בקיצור: אין שאלה למה להיות יהודי, כך נולדנו,
|
|
|
|
|