בית פורומים עצור כאן חושבים

יושבים ונהנים מזיו השכינה (?)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-12/10/2010 18:19 לינק ישיר 
יושבים ונהנים מזיו השכינה (?)

גמרא ברכות (י"ז.)- מרגלא בפומיה דרב (כך היה רב רגיל לומר) העולם הבא אין בו לא אכילה ולא שתיה ולא פריה ורביה ולא משא ומתן ולא קנאה ולא שנאה ולא תחרות, אלא צדיקים יושבים ועטרותיהם בראשיהם ונהנים מזיו השכינה שנאמר "ויחזו את האלקים ויאכלו וישתו".

מסביר שם המהרש"א: מיתורא ושינויא דקרא קדריש (הדרשה נלמדת מהייתור והשינוי שבפסוקים), מדכתיב כבר (מזה שכבר נכתב לפנ"כ) ויראו את האלקים וגו' (וממילא מיותר לחזור ולומר ויחזו את האלקים וגם מהו שינוי הלשון). וממשיך המהרש"א: לשון חזה נופל על הרוב על ראייה שכלית ונבואה ולכן כוונת הפסוק שחזו ונהנו מזיו השכינה כאילו אכלו ושתו, כי היו בנתינת התורה כדוגמת עולם הבא שהיו עטרותיהם בראשיהם כמו שנודע שהיו לכל אחד ואחד מישראל שני כתרים (והם נעשה ונשמע- שותףסוד) והיו מרוחקים מגשמיות, וכמו שמצאנו במשה שלא אכל מ' יום וכמו עניין עולם הבא שאין בו אכילה וכו' אלא צדיקים יושבים ועטרותיהם בראשיהם. ומסיים המהרש"א: ומצאתי מי שכתב בזה ע"פ המדרש שעתיד הקב"ה להיות עטרה בראש כל צדיק שנאמר ביום ההוא יהיה ה' לעטרת צבי וכו'. עד כאן דברי המהרש"א.

שאלתי ובקשתי מחברי הפורום להאיר את עינינו בידיעותיהם והבנותיהם בעניין ההנאה הזאת.
א. אם אין פריה ורביה ולא משא ומתן וכו' וכו' האם זה לא משעמם ?!
ב. מה העניין בהתבוננות פאסיבית נצחית על מה שזה לא יהיה ?
ג. איך זה מתיישב עם ילכו מחיל אל חיל ?
ד. מה זו ראיה שכלית ?
ה. ושאלה למעשה- אם זה כך, וזה היפך מכל המוכר לנו כאן כהנאה, איך מתכוננים למצב המיוחל הזה, איך בונים כלים לקבלת הנאה כזאת ?

למען שמו באהבה

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2010 18:35 לינק ישיר 

שותף

מבט מעניין .
אך במבט נוסף אפשר להסביר את ההנאות כדחף האדם נהנה ממזון כי הדחף ויצר ההשרדות גורמים לו להנאה, וכן תאוות המין ,שמקורה ביצר ההשרדות כל אלו הם מכשירים למצב של השרדות ולחימה על העתיד והבטחת המשך המין הביולוגי.
אך בעולם של שיוויון ושל חוסר תחרות עולם יציב אין צורך בהנאות "השרדותיות"
ההנאות הן הנאות אומנותיות הנאות שמקורן  סיפוק מהשלמות
הנאות "לוקסוס"
לשם השוואה בחן את יכולות ההנאה של יושבי ואזרחי מדינות אפריקה האומללים לבין אזרחי העולם השבע כמו צפון מערב אירופה ואמריקה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2010 18:58 לינק ישיר 

יצא-
עד כמה שאני מכיר את הנאות העולם השבע הרי זה הכל ארדוף אשיג אחלק שלל. אנשים יוצאים מדעתם אם משעמם להם ומחפשים כל עיסוק שמזדמן. כך שמבחינה זאת אין הבדל בין העולם הרעב שרודף אחר מזון גשמי ובין העולם השבע שרודף אחרי מזון הישגי נפשי. כולם בתנטעה מתמדת.
כמה זמן אדם יכול לשבת מול שקיעה מדהימה או ציור נפלא ? וככה נישאר כל הזמן ?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2010 19:23 לינק ישיר 

דברו על זה בכמה הזדמנויות,

אז כך:
אין זוכים לגן עדן אך ורק מי שרוצה ומשתוקק לאלוקים כאן בעולם הזה, ולכן שמגיע לשם פשוט מתענג איתו,
מה שאין כן כל שכר שאדם מבקש וחומד כאן בעולם הזה אפי' אם נאמר שמקבל אותו שם, זוהי רק אשליה, והבן,
ולכן אין בעצם גן עדן זוהי אשליה,
ואלה שמשתוקקים לו כאן מקבלים אותו שם, ואלה שלא ? לא יודעים מה לעשות איתו !! ועוד לנצח,,, 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2010 19:48 לינק ישיר 

מקס

סיפרו לי אנשים שיודעים.

בגן העדן -האויר טוב,         בגהנום -האוירה טובה יותר  בגלל החברה המעניינת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2010 19:52 לינק ישיר 

מקס-
לא זכיתי להבין האם דבריך נאמרו ברצינות או לא, וגם בכל אחת משתי האפשרויות עדיין לא הבנתי.
איזו סוג הנאה זו- פסיבית או אקטיבית ? מה זאת ראיה שכלית ? איך מתכוננים אליה ? 
הואל נא להחכימני באופן שגם אני אהנה ממנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2010 20:08 לינק ישיר 

שותףסוד כתב:
מקס-
לא זכיתי להבין האם דבריך נאמרו ברצינות או לא, וגם בכל אחת משתי האפשרויות עדיין לא הבנתי.
איזו סוג הנאה זו- פסיבית או אקטיבית ? מה זאת ראיה שכלית ? איך מתכוננים אליה ? 
הואל נא להחכימני באופן שגם אני אהנה ממנו.

אשתי גם שואלת אותי כל הזמן למה אתה מת עליו למה אתה אוהב אותו כל כך, טוב אפשר להבין אותה זה מן קונקורנציה,

זה דבר צריך להרגיש אי אפשר לעביר רגשות, זה כמו אהבה,
מתי מרגישים אותו במיוחד ? בהבזק תבונה !!! (ואל תשאל מה זה, כי אם תשאל ? כנראה שלא קיבלת את זה) זה פשוט גן עדן אמיתי, ורוצים שזה לא יגמר, ואם זה גן עדן ? אני מוכן עכשיו למות !

עכשיו ברצינות:
תחשוב רגע על זה,
גן עדן, מה שזה לא יהיה, זה אשליה, כי כאילו נותנים לך מה שאין שם,
רק אם רוצים אותו עכשיו וכאן, אז איך שנמצא אותו, נרצה אותו ונרוץ עליו, ולא משנה ראיה\רגש\תבונה וכדומה,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2010 20:09 לינק ישיר 

"ואלה שמשתוקקים לו כאן מקבלים אותו שם, ואלה שלא ? לא יודעים מה לעשות איתו !! ועוד לנצח,,, "

למקסמן

אכן.
כנראה שזה הגהנום כי גהנום גרוע מזה לא יכול להיות...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2010 20:16 לינק ישיר 

א. זה לא משמעמם כי-

ב. זו אינה התבוננות פסיבית אלא באופן של-

ג. ילכו מחייל אל חייל בעומק ההשגה בגדולת הבורא ובטעמי המצוות.

ד. ראייה שכלית הוא כאשר דבר שאינו רואה בעייניו מתאמת אצלו בודאות מוחלטת כאילו רואהו ממש.

ה. כתוב בזוהר דף ר"י  ובעץ חיים שער מ"ד פ"ג שלבושי הנשמות בגן עדן הן המצוות והמזון הוא עסק התורה לשמה

(לבוש הוא מסך לקבל השפע והמזון הוא ההשגה) א"כ ההכנה למעשה הוא קיום תומ"צ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2010 20:22 לינק ישיר 

אגב כל זה מדובר או על גן עדן שהוא עולם הנשמות למי שכבר נפטר וממתין בעולם הנשמות עד ביאת משיח.
או על התקופה הראשונה בביאת משיח שאליה אמרו חז"ל שאין בין עוה"ז לימות המשיח אלא שיעבוד מלכויות.
 אבל על התקופה השניה בימות המשיח ובפרט כשיחיו המתים הנה על זה נאמר ביום השלישי יקימנו ונחייה לפניו.
והכוונה בזה לפניו ממש ולא באיזה גילוי מאתו כגון זיו השכינה ובזמן הזה לא יהיה שם לא שנאה ולא תחרות כי הכל ידעו אותי במידה שווה.
והסיבה כיוון שהוא ית' פשוט בתכלית הפשיטות ממילא אין שם מדרגות חלוקות כלל וכמו שכתב הרמב"ם שהבורא יודע בידיעה אחת.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2010 20:23 לינק ישיר 

צענערענע כתב:
למקסמן

אכן.
כנראה שזה הגהנום כי גהנום גרוע מזה לא יכול להיות...

צענע:
כן, אבל יש בעיה כי הגהינום שמדברים עליו היא רק ל יב' חודש וכעונש ואחרי זה גן עדן הנצחי ששם לא ידע מה לעשות איתו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2010 20:28 לינק ישיר 

אוקיי אז גם זה גהינם שלא כתוב בתורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2010 20:48 לינק ישיר 

צענע
מאיפה המומחיות לגהנום?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2010 20:52 לינק ישיר 

המנונא-
הדיוק שלי מלשון יושבים ונהנים, ופירושו לדעתי מצב סטטי והתבוננות במה שמתרחש לפניך (אתה יודע שבצומת אלוף שדה פתחו את החומות לזקנים שבבית אבות בפינה כדי שיסתכלו בתנועה...). אני לא רגיל למצב כזה ולישון אני הולך רק כשאפסו כוחותי להתנועע. אני צריך להתאמן בזה כבר כעת (האמת שאני יודע איך לעשות זאת, ועוד חזון למועד).

מקס-
כנ"ל. אתה מדבר על נרוץ אליו וכו' ואני מדבר על נשב ונתבונן.

ירוחם וצענע-
לא זכיתי להבין את תרומתכם לדיון. אנא הסבירו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2010 20:57 לינק ישיר 

שותף סוד

איקון ירוק על השאלה והצגתה.

אני מוסיף בשולי הדברים על מה שלא נזכר עד כה.

כמדומה שמושג של גן עדן נצחי הוא יותר קשה להבנה ממה שנראה במבט ראשון. כלומר, האם אין אנו בונים את הרעיון הזה בעיקר מתוך שלילה? שלילה של מחלות, של מוות, של מחסור, כמו רעב וקור. כל אדם, שחווה את הקשיים של חיי אדם, יכול לדמיין איך זה יהיה אחרת, אם לא יהיו כל הבעיות האלו.

אך בפועל, איזה תוכן יכול להיות לחיים נצחיים? ובמיוחד כאלו שמנותקים מהגוף?

לא שאין תשובה. כמדומה שאפילו בתוך אוצר החויות שמוכרות לנו כאן בעולם הזה, יש חויות שניתן למתוח ולהאריך ולחזק ואז הן יכולות להיות מעין עולם הבא.

א. הנאת המצוה. כפי שמעיר הרב דסלר בתובנה מעניינת מאד לדעתי, כיצד יתבאר שאדם נהנה מנתינת צדקה לאדם זר, ועוד בצורה שאיש לא ידע על כך? האין זו אותה הנאה רוחנית שאין בה יסוד אגואיסטי חומרני?

ב. הנאת הלימוד. כפי שכבר העירו כאן. יש הנאה מרובה בפעילות אינטלקטואלית באשר היא פעילות אינטלקטואלית. (יש כמובן למיין, לדון אם זה ענין מנטלי שיכול לעמוד בפני עצמו או צירוף של המנטלי והפיזיקלי בדמות הפעילות הנוירולוגית במוח).

ג. משל מאד מעניין לדעתי: המוזיקה. המוזיקה היא החויה האמנותית היחיד שאינה חיקוי (כבר אמר זאת מישהו לפני ואולי יזכרו מי).

מצד שני, באחד מספרי המד"ב מצאתי פעם את השאלה כיצד יכולים להראות חיים ארוכים מאד, נניח אלף שנה, בחיי אדם בעולם הזה, נניח במציאות מתקדמת מאד מבחינה טכנולוגית ורפואית. הטענה היתה שבני אדם ישתנו כל כך במאות השנים האלו, עד שהם יהיו בני אדם שונים ולא יכירו את עצמם של פעם. הם יהיו ממש זרים למרות שיהיה הליך פנימי שמקשר בין חלקי האישיות לתקופותיה.

(הערה לענין אחר לגמרי: יתכן שאנו רואים מקצת מזה כיום כאשר זוג מתחתן ולאחר מספר שנים הם מאבדים קשר, כי כל אחד השקיע בתחום אחר והחיבור וההתאמה ביניהם מתרופפים. ראו זאת בתור משל על עולם ממושך וכל שכן נצחי).

כל מה שכתבתי כאן עומד על כך שהעולם הבא הוא גם עולם שיש בו שינויים. התקדמות. וכך נראה סביר, באותו חלק של הדמיון שבו אני מצייר לעצמי את העולם הבא, שבעולם הבא יהיו התקדמות ועילוי אינסופיים, וכמדומה שכבר נכתב כן אצל המפרשים (מי?).

אבל אולי העולם הבא הוא סטטי. רגע נצחי של הבטה מאושרת אל הטוב המוחלט? (מעין האופן שבו צייר אפלטון את ההתבוננות באידיאת הטוב?).

כל מה שכתבתי כאן הוא הרהורי לב, שמביאים בחשבון מקורות תורניים אבל לא רק. מצד שני, אני מעז להעלות שאלה "אפיקורסית". כאשר המהרש"א, המהר"ל ועוד מפרשים העלו דימויים שונים של העולם הבא, האם הם הסתמכו על

1. ידע ממקור התגלות (מיסטי).

2. ניתוח של המקורות.

3. דיוק מתוך כלל הידע שנשאב מתוך התרבות היהודית במובן הרחב.

4. השערות סבירות מאד שמקורן באדם באשר הוא אדם?

אני משער שהתשובה המקובלת עלינו תהיה 1 ו2. אבל האם זה באמת כך? איך אפשר לדעת?

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < language="">

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2010 21:23 לינק ישיר 

הרב מימוני
ניסחת נכון את השאלות- השאלות שלך הן השאלות  ולא התשובות.

שותף סוד
מה תרמתי?   תרמתי את מה שחשבתי לנכון לתרום. לא תמיד התרומה מתקבלת ומובנת, ולכן אסור לברך על מתן תרומה לאדם.

מחבר ספר בא לר' אייזל חריף לקבל ממנו הסכמה והוות דעת, ר' אייזל ביקש ממנו שיקרא קטעים מהספר, באמצעה הקריאה ראה המחבר כי ר' איזל נרדם
קם ואמר בכעס- בקשתי ממך את חות דעתך- אתה לא חייב אבל להרדם זה פוגע.
השיב לו ר' אייזל- השינה שלי-  היתה חוות דעתי.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > יושבים ונהנים מזיו השכינה (?)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext